Forum prawne (strona 651)
Niesłusznie posądzony o ojcostwo
Moja sekretarka zaszła w nieplanowaną ciąże i wydaje mi się, że do końca sama nie wiedziała kto jest ojcem. Mam żonę i udane życie osobiste i nigdy nie miałem romansu, jednak pomimo tego posądziła ... Zobacz wątek2010.12.8 15:46:43
Seksoholizm przyczyną rozwodu?
Moja żona jest seksoholiczką i powinna się leczyć ale ona twierdzi, że nie ma problemu i nasze małżeństwo jest udane. Ja uważam wręcz przeciwnie, czy mogę jako powód do rozwodu powołać się ... Zobacz wątek2010.12.8 15:45:7
Mój mąż ma inną żonę
Zawarte małżeństwa za granicą są uznawane bez odrębnego postępowania legalizacyjnego (można uzyskać polski akt małżeństwa przedstawiając w USC zagraniczny z tłumaczeniem i klauzulą konsularną ... Zobacz wątek2010.12.8 15:43:56
Odchodzę z pracy i chcą mi zabrać ostatnią pensję!!
To zależy czy Pan podpisywał oświadczenie, że przez x lat jeśli się Pan zwolni to musi zapłacić za kurs. ... Zobacz wątek2010.12.8 15:40:48
Pijany pracownik i wypadek w godzinach pracy
Pracownik, który uległ wypadkowi w pracy, a był pod wpływem alkoholu, nie może domagać się odszkodowania od pracodawcy, nawet jeżeli warunki pracy nie były zgodne z zasadami bhp. ... Zobacz wątek2010.12.8 15:33:19
Zarażał HIV !!
Byłam w związku z chłopakiem, który parokrotnie kochał się ze mną bez zabezpieczenia (było to z jego inicjatywy). Po pół roku dowiedziałam się, że jest nosicielem wirusa HIV i wiedział o ... Zobacz wątek2010.12.8 15:28:6
Zatarasowana droga!! straż miejska czy policja?
Na drodze wyjazdowej spod mojej firmy na samym środku ktoś zostawił sobie swoje auto, ani wjechać ani wyjechać. Kogo powinnam powiadomić straż miejską czy policję? ... Zobacz wątek2010.12.8 15:26:46
Pozew o rozwód z orzeczeniem winy !!
Witam. Chcę wnieść pozew o rozwód z orzeczeniem winy, ale za bardzo nie wiem jak się za to zabrać... Jakie koszty poniosę i ile to może potrwać?? ... Zobacz wątek2010.12.8 14:48:44
Rozwód z orzeczeniem winy - przyczyny rozpadu małżeństwa
witam. chciałabym się dowiedzieć jakie działania można zaliczyć do przyczyn rozpadu małżeństwa. z góry dziękuję za pomoc! ... Zobacz wątek2010.12.8 14:20:50
Dowody zdrady !!! proszę o pomoc...
Witam... Podejrzewam, że mąż mnie zdradza, chcę to sprawdzić i tutaj moje pytania do was, forumowicze. Jakie dowody sąd uznaje za wiarygodne? (e-mail, sms, zdjęcia? Jednak według mnie można to ... Zobacz wątek2010.12.8 13:36:45
Mąż mnie zdradza ?? Jak to sprawdzić czy on mnie zdradza ??
Witam. Mam poważny problem... Od dłuższego czasu podejrzewam, że mąż mnie zdradza. Siedzi godzinami przed laptopem, blokuje telefon, drze wyciągi z konta. Ze mną prawie nie rozmawia. Kiedy rzucam ... Zobacz wątek2010.12.8 12:59:33
jazda pod wpływem alkoholu na rowerze wyrok
witam zostałem zatrzymany na rowerze pod wpływem alkoholu w wydychanym powietrzu wykazało mi 0.57mg/l, 0.68mg/l alkoholu w wydychanym powietrzu...po zgłoszeniu się na komende policji i przesłuchaniu ... Zobacz wątek2010.12.8 12:53:48
POSZUKUJĘ BARDZO DOBREGO PRAWNIKA...
Witam serdecznie...Czy ktoś z Państwa mógłby mi polecić jakiegoś naprawdę bardzo dobrego prawnika w Ostrołęce? Prawo Cywilne - poprowadzenie sprawy z nierzetelnym wykonawcą prac budowlanych...Byłbym ... Zobacz wątek2010.12.8 12:48:50
Koszty utrzymania dziecka
Witam. staram się o podwyższenie alimentów. mam przedstawić miesięczne koszty utrzymania dziecka. proszę więc o pomoc - co mam przedstawić w takim wykazie?? ... Zobacz wątek2010.12.8 12:25:1
Seperacja
Witam. Chcę wnieść wniosek o separację, ale nie wiem jak go napisać aby wszystko było w miarę poprawne i jasne. Jesteśmy małżeństwem z dwudziestosiedmioletnim stażem, mamy troje dzieci, syn ... Zobacz wątek
2010.12.8 12:13:22
Praca nauczyciela od nowego roku!!
WitamCzy jest to prawdą, że nauczyciele w przyszłym roku będą musieli wypełniać dzienniczki co i kiedy i jak długo robili, nie moge sobie tego wyobraźić, że co pięć minut będą wpisywać ... Zobacz wątek
2010.12.8 11:17:18
Czy pracodawca może zmuszać pracownika.....
WitamMój pracodawca naciska na mnie żebym założył własną działalność gospodarczą, czy ma on takie prawo?Czy pracodawca może zmuszić swojego pracownika do działania?Z góry dziękuje za ... Zobacz wątek
2010.12.8 11:10:31
Czy podać pracodawce do sądu
WitamMam pytanie zostałam zwolniona z pracy uważam że bezpodstwnie i mam pytanie czy jest warto podawać pracodawcę do sądu???Czy da sie taka sprawę wygrać?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.12.8 10:11:9
Podwyższenie aliemntów ile mam czekać?
Pamiętam, że mój adwokat składał do sadu jakieś wnioski i zadziałało, pozdrawiam ... Zobacz wątek2010.12.8 9:55:53
Mój mąż za garnicą - a ja chcę rozowdu
Witam, moja siostra miała podobną sytuację, jej mąż wyjechał zagranicę i tez nie wiedziała co z tym fantem zrobić, wiem że korzystała z usług adwokata Pawła Gorlewskiego, kontakt do niego ... Zobacz wątek2010.12.8 9:50:12
Podatek VAT - noc sylwestrowa
WitamMam pytanie jak to będzie ze sklepami w noc sylwestrową, od pierwszego stycznia wchodzi zmiana co do podatku Vat czy całodobowe sklepy będą czynne jak to bęzie rozwiązane.Z góry dziekuję ... Zobacz wątek
2010.12.8 9:50:6
Wyższa emerytura jak?!
WitamMam pytanie co mozna zrobić aby emerytura była wyższa, będzie coraz gorzej i jak sie zabezpieczyć? ... Zobacz wątek
2010.12.8 9:25:25
wnioski procesowe
Witam!Jak to jest?
Sąd rejonowy. Postępowanie w/s podziału kamienicy. 5-ciu współwłaścicieli. Brak zgody między nimi. 10-ty rok procesu. Współuczestnicy składają wnioski procesowe. Sąd ... Zobacz wątek
2010.12.8 9:3:55
nadpłata vat pilne
nadpłata vat pilne Uprzejmie proszę o odpowiedź,jeżeli jest to w państwa mocySyndyk sprzedaje przedsiębiorstwo w całości w ramach procesu
upadłościowego za zezwoleniem sędziego-komisarza ... Zobacz wątek
2010.12.8 0:29:27
intercyza i usunięcie lokatora
intercyza i usunięcie lokatora Mam intercyzę notarialną że po śmierci matki jej nowy mąż nie ma żadnych praw do dziedziczenia mieszkania po niej i mieszkanie przechodzi na mnie. Czy po śmierci ... Zobacz wątek2010.12.7 23:7:33
Zameldowanie a zgoda współwłaściciela
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Czyli mama może bez mojej zgody potwierdzić do urzędu że jej mąż przebywa w lokalu na stałe (czyli to jest równorzędne z meldunkiem na pobyt stały)?? ... Zobacz wątek2010.12.7 22:55:44
odszkodowanie.pogryzienie przez psa. czy należy mi się jakaś kwota od zusu?
odszkodowanie.pogryzienie przez psa. czy należy mi się jakaś kwota od zusu? pogryzł mnie pies. mam dwa palce sztywne.jestem rencistą.Czy mogę liczyc na odszko-
dawanie od ZUS-u ... Zobacz wątek
2010.12.7 21:58:41
Nie starczy mi na alimenty w tym miesiącu. co zrobic??
Nie starczy mi na alimenty w tym miesiącu. co zrobic?? Witam. Nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale i czy ten wątek nie był już poruszany...(zapewne był) Problem polega na tym, ze od prawie dwóch ... Zobacz wątek2010.12.7 21:46:3
Śmierć w pracy czy na emeryturze
Najczęściej w takich przypadkach pieniądze są wypłacane dopiero po zakończeniu sprawy spadkowe ... Zobacz wątek2010.12.7 15:14:49
Czy muszę poinformować pracodawcę o ciążącym na mnie wyroku?
Jeżeli pracodawca nie potrzebuje zaświadczenia o niekaralności to nie ma obowiązku pokazywania takiego zaświadczenia. ... Zobacz wątek2010.12.7 15:10:25
Gdzie moge szukac pomocy w moejej sytuacji
Szanowna Pani w jakim Pani jest wieku? ... Zobacz wątek2010.12.7 15:6:56
Kanar i łapówka
Niedawno zdarzyło mi się jechać bez biletu i złapali mnie kontroler. Wiem to była moja wina ale kanar zaczął mnie straszyć że teraz będę w jakimś rejestrze i w ogóle również poinformował ... Zobacz wątek2010.12.7 15:5:12
Przestępstwa ojca kara dla syna
Jestem w klasie maturalnej i zastanawiam się nad wyborem prawa jako kierunku studiów, chciałbym być prokuratorem ale martwi mnie że mój ojciec z którym od lat nie utrzymuje kontaktów był wielokrotnie ... Zobacz wątek2010.12.7 14:58:50
Czas pracy pytanie???
WitamMam pytanier chodzi mi o dojazd do pracy.Pracuję na budowie i chpdzi mi o dojazd czy czas pracy liczy się dopiero od momentu przyjzadu na budowę czy liczy się do niego tez i czas dojazdu?Z góry ... Zobacz wątek
2010.12.7 14:58:35
Szef nie pozwala na urlop na żądanie!!
Urlop na żądanie to uprawnienie, z którego pracownicy mogą korzystać od 1 stycznia 2003 roku. Zgodnie z art. 1672 KP pracodawca jest obowiązany udzielić na żądanie pracownika i w terminie przez ... Zobacz wątek2010.12.7 14:54:49
Ojczyzna odmawia mi obywatelstwa
Aktualne zasady nabycia obywatelstwa polskiego obowiązujące od 22 sierpnia 1962 roku:Dziecko nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie, gdy: oboje rodzice są obywatelami polskimi lub jedno z rodziców ... Zobacz wątek
2010.12.7 14:44:38
Kto usunie sople z dachu ?!
Wynajmuję parter trzypiętrowego budynku od prywatnego właściciela, reszta to pomieszczenia mieszkalne, nastała zima i zaczęły się problemy? z dachu zwisają długie i grube sople lodu, które w ... Zobacz wątek2010.12.7 14:40:25
Chory nie może dostać łóżka w szpitalu!!
Znajoma od lat walczy z depresją swojej córki próbując ją leczyć, kobieta robi co może i tym bardziej byłam zszokowana kiedy dowiedziałam się że w Polsce osoba z bardzo silną depresją i kilkoma ... Zobacz wątek2010.12.7 14:38:28
Ulgi podatkowe
Witam. pragnę się dowiedzieć w jakim artykule ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych znajduje się katalog ulg podatkowych ?? z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek2010.12.7 14:28:5
Jakie darowizny podlegają odliczeniu od dochodu ??
witam. chciałabym się dowiedzieć na jakie cele musi być przekazana darowizna, aby mogła byc odliczona od dochodu. ... Zobacz wątek2010.12.7 14:25:22
Mniej fotoradarów na drogach !!
Od 2011 roku straż miejska będzie ustawiała fotoradary tylko w niebezpiecznych miejscach wskazanych przez policję. Na autostradzie zaś będzie można jeździć z prędkością 140 km/godz. ... Zobacz wątek2010.12.7 14:21:52
Wzrost bezrobocia !!
Listopad - 1,86 mln bezrobotnych. w stosunku do października jest to wzrost o 42,4 tys. osób! ... Zobacz wątek2010.12.7 14:9:24
Obliczania wymiaru czasu pracy - zmiany !!
25 grudnia - za ten dzień pracownikowi trzeba udzielić dnia wolnego w innym terminie (jeśli jego dniem wolnym jest sobota)1 stycznia 2011 r. - za ten dzień firma nie oddaje dnia wolnego w innym ... Zobacz wątek
2010.12.7 14:6:5
Pytanie o egzekucje komorniczą
WitamMam pytanie jesli chodzi o zajęcie wynagrodzenia za pracę jaki procent może zająć maksymalnie.Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.12.7 12:37:9
Policja odbiera rzeczy, nie oddaje pieniędzy.
Policja odbiera rzeczy, nie oddaje pieniędzy. Dostałam wezwanie na policję. Poszłam. Okazało się, że została założona sprawa na alllegrowicza, u którego rok temu (w grudniu 2009) kupiłam koszulke ... Zobacz wątek2010.12.7 11:57:0
Jak działa komornik
WitamMam pytanie obydwoje z mężęm, mamy długi i mam pytanie co może zabrać komornik.Czy może on zająć mieszkanie jeśli współwłaścicielem jest moja córka, która nie ma żadnych długów.Z ... Zobacz wątek
2010.12.7 10:49:28
Staż z UP a szansa na umowę zlecenie - co robić?
WitamMam pewne pytanie staram się o staż u Urzędu Pracy, jak narzie ciagle czekam. Teraz mam mozliwość pracy na umowę zlecenie i nie wiem co zrobic czy jeśli sie zdecyduje moja szansa na staż ... Zobacz wątek
2010.12.7 10:40:6
Wypowiedzenie po L4
WitamCo mam zrobić po porocie do pracy po zwolnieniu L4 pierwszego dnia dostałam wypowiedzenia i co teraz?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.12.7 10:31:50
Kiedy odprawa???
Witammam takie pytanie kiedy pracownikowi nalezy sie doprawa i w jakiej wysokości jakie są warunki?Z góry dziękuję za informacje ... Zobacz wątek
2010.12.7 10:28:25
Mąż uciekł do kochanki
WitamMój mąż odszedł do kochani, wyprowadził się i mam pytanie kiedy mogę zmienic zamki i go wymeldowac?Z góry dziekuję za informacje ... Zobacz wątek
2010.12.7 10:9:41
Masz inne pytanie do prawnika?