Forum prawne (strona 652)
Zakaz wyjazdów za granicę podczas postępowania karnego
Witam, niedawno zostałem złapany na jeździe rowerem po alkoholu. Zostało wszczęte przeciwko mnie postępowanie. Czy to znaczy, że teraz nie mogę wyjeżdżać za granicę?... Zobacz wątek
2010.8.9 23:50:36
Czas przechowywania ściągniętych plików multimedialnych
chciałbym zapytać, jak długo na dysku można trzymać ściągnięte z internetu pliki mp3, avi i inne pliki multimedialne? bo słyszałem, że legalnie można przez 2 doby. czy to prawda? ... Zobacz wątek2010.8.9 23:43:0
Czy mogę sprzedać mieszkanie bez wpisu do księgi wieczystej
Nabyłem przez dziedziczenie spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu i niestety nie wpisałem się do KW. W księdze jest spadkodawca. W tej chwili chcę sprzedać to mieszkanie. Czy mogę to zrobić ... Zobacz wątek2010.8.9 21:33:26
Podatek od darowizny 150 000 zł na mieszkanie
Czy jeśli moi rodzice, chcą przekazać mi i mojej żonie 150 000 zł na zakup mieszkania, to będę musiał od tych pieniędzy zapłacić podatek? ... Zobacz wątek2010.8.9 21:25:11
Czy po porzuceniu pracy należy się ekwiwalent za urlop
porzucilem prace czy nalezy mi sie ekwiwalent za niewykorzystany urlop ... Zobacz wątek2010.8.9 20:8:31
Brak wypłaty za korepetycje od niezadowolonych rodziców
Jestem studentem kierunku matematyka. teraz podczas wakacji udzielałem korepetycji pewnemu licealiście, który ma duże zaległości. z rodzicami chłopaka umówiłem się, że zapłacą mi oni pieniądze ... Zobacz wątek2010.8.9 19:53:20
Zdjęcie liczników prądu za 30 zł zaległości
Mam taką sytuację: niedawno zostały mi zdjęte liczniki do prądu (zupełnie nieoczekiwanie). Zaraz poszedłem do elektrowni zapytać, z jakiej racji, skoro płacę regularnie wszystkie rachunki. Jak ... Zobacz wątek2010.8.9 19:49:14
Publikacja przerobionego zdjęcia z cudzą głową
Czy jeśli ktoś wycinając głowę z mojego zdjęcia łączy je z nagim ciałem z innego zdjęcia i bez mojej zgody publikuje na swoim blogu to łamie prawo? bo to nie jest niby moje ciało, ale jednak ... Zobacz wątek2010.8.9 19:42:25
Ochrona praw autorskich bez działalności gospodarczej
Witam, robię strony internetowe, ale nie mam zarejestrowanej działalności gospodarczej ani nie pracuję w żadnej firmie. czy w takiej sytuacji mogę się jakoś zabezpieczyć przed tym, aby nikt nie ... Zobacz wątek2010.8.9 19:39:27
Podatek spadkowy od domu, działki i samochodu
Jeśli odziedziczyłem majątek w postaci domu o wartości ok. 400 tys. zł, działkę ok. 100 tys., samochód ok. 10 tys. zł to ile będę musiał zapłacić urzędowi skarbowemu? I czy takie rzeczy ... Zobacz wątek2010.8.9 19:28:42
Wymuszenie sprzedaży działki od niechętnego brata
Sytuacja wygląda następująco - ja, mój brat i moja siostra jesteśmy współwłaścicielami działki po dziadkach. Jest to kilka hektarów ziemi. Ja i siostra chcemy się jej pozbyć, bo nie jest nam ... Zobacz wątek2010.8.9 19:24:1
Długotrwały proces rozwodowy przy sprzeciwie żony
Mam taką sytuację, że mam zamiar odejść od żony. Nie mamy dzieci, jesteśmy ze sobą 5 lat. Żona jednak mówi, że nigdy nie da mi rozwodu. Nie było w naszym związku zdrad ale po prostu nie ma ... Zobacz wątek2010.8.9 19:18:11
Wizyta u dentysty po wygaśnięciu ubezpieczenia
Witam, mam pytanie. Otóż 30tego czerwca skończyła mi się się umowa o pracę, a 1ego lipca miałem wizytę u dentysty. Boję się teraz, że być może będę miała kłopoty z tego powodu, że od ... Zobacz wątek2010.8.9 19:1:40
Procent potrąceń z pensji przez komornika
witam, najprawdopodobniej będę miał zasądzoną egzekucję komorniczą czyli z mojego konta będą ściągane pieniądze. Chciałbym zapytać, jak dużą kwotę (procentowo) komornik może ściągać ... Zobacz wątek2010.8.9 18:57:9
Ustanowienie służebności dla słupa na działce
Na mojej działce stoi słup, stoi tam od kiedy kupiłem ziemie, w akcie notarialnym jest on też wpisany. słup należy do gminy. jak mogę ustanowić służebność? jest na to szansa? ... Zobacz wątek2010.8.9 18:51:13
Czy mogę odzyskać pożyczone 5000 zł bez umowy przez sąd
Witam, pożyczyłam przyjaciółce dużą sumę pieniędzy (5000 zł). Mój mąż o niczym nie wie, a bardzo chcę odzyskać te pieniądze, przyjaciółka jednak nie chce oddać tych pieniędzy. Niestety, ... Zobacz wątek2010.8.9 18:46:12
Jazda rowerem po dopalaczach - konsekwencje prawne
witam, chciałbym zapytać czy jazda rowerem po dopalaczach jest zabroniona i jakie grożą konsekwencje, jeśli ktoś zostanie złapany? czy ktoś już może miał taką sytuację?... Zobacz wątek
2010.8.9 18:40:4
Niezatrzymanie się do kontroli drogowej w nocy
Chciałabym się dowiedzieć, co grozi za niezatrzymanie się do kontroli drogowej w nocy? bo słyszałam, że jak ma się wątpliwości czy to prawdziwi policjanci, to można się nie zatrzymać. jak ... Zobacz wątek2010.8.9 18:26:45
Czy policja może wejść na posesję wyczuwając zapach marihuany
Chciałbym zapytać o taką jedną sprawę. czy jeżeli robię grila u siebie w ogródku i podczas tego grila niektórzy zaproszeni zapalą sobie np. jointa, to czy jeśli policja wyczuje dym zalatujący ... Zobacz wątek2010.8.9 18:13:30
Czy mogę wycofać się z części zeznań złożonych na policji
Mam takie pytanie: składałem niedawno zeznania w pewnej sprawie na komendzie policji. składałem je jako świadek, ale teraz chciałbym się z części zeznań wycofać. czy można coś takiego zrobić? ... Zobacz wątek2010.8.9 18:9:28
Co grozi za fałszywe zeznania w sprawie rozwodowej
Witam, podczas sprawy rozwodowej brat mojej żony składał fałszywe zeznania (z korzyścią dla żony). Co grozi za takie zeznania, które jestem w stanie udowodnić? ... Zobacz wątek2010.8.9 18:7:6
Odszkodowanie od niedoszłego pana młodego za wesele
Mam taką nietypową sprawę. A może typową. W każdym razie moja przyjaciółka ostatnio miała mieć ślub. Wszystko przygotowane, sala zamówiona 1,5 roku temu, hotele opłacone i zarezerwowane, mnóstwo ... Zobacz wątek2010.8.9 18:2:45
Czy kupując kradzionym towar przez internet grozi paserstwo
Witam, mam taką sytuację do rozwiązania: czy jeśli przez internet kupię po okazyjnej cenie jakiś towar, który potem okazuje się być przedmiotem kradzionym, a kupuje to nieświadomie na serwisie ... Zobacz wątek2010.8.9 17:58:49
Kontrola pracownika na zwolnieniu lekarskim przez szefa
Witam, czy będąc na zwolnieniu lekarskim, szef ma prawo kontrolować mnie, czy rzeczywiście jestem chora? Czy np. jeśli spotka mnie na ulicy w czasie przebywania na L4 może mnie dyscyplinarnie zwolnić? ... Zobacz wątek2010.8.9 17:54:30
Czy można umorzyć zaległe alimenty po utracie pracy
Nie można, jedynie nie spłacając można je odsiedzieć w więzieniu. ... Zobacz wątek2010.8.9 17:40:38
Czy pracodawca może kazać wziąć dzień wolny za pracę w niedzielę
Według mojej wiedzy pracodawca może wymagać od pracownika pracy w dni ustawowo wolne od pracy, jeśli wynika to z organizacji pracy u danego pracodawcy i wyznaczy on pracownikowi w zamian inny dzień ... Zobacz wątek2010.8.9 16:12:58
Jakie są koszty wyceny nieruchomości przez biegłego sądowego
Witam.Jakie są koszty wycenty nieruchomości przez biegłego sądowego? Czy zależna jest ona od wartości wycenianych dóbr? ... Zobacz wątek
2010.8.9 13:24:30
Adopcja dziecka przez ojczyma - czy potrzebna deklaracja ojca biologicznego
Witam,Mam pytanie, ile trwa wydanie przez sąd zgody na przysposobienie? ... Zobacz wątek
2010.8.9 13:8:30
Co mogę zrobić gdy rodzice 17-letniej dziewczyny nam zabraniają się spotykać
Witam,moja dziewczyna i ja spodziewamy się dziecka. Ona ma 17 lat ja 19.
Jej rodzice nie akceptuja zaistniałej sytuacji, ani mnie. Nie pozwalają się nam spotykać, a my chcemy być ze sobą. Co ... Zobacz wątek
2010.8.9 12:59:27
Jakie szanse na większe alimenty gdy były mąż się nie zgadza
Witam.Chcę ubiegać się w sądzie o większe alimenty.
Mój były mąż alimenty płacił dobrowolnie, natomiast teraz gdy nasz syn jest większy, potrzeby finansowe są większe, natomiast były ... Zobacz wątek
2010.8.9 12:48:34
Zwolnienie pracownika przebywającego na L4
WitamCzy pracodawca, który w chwili obecej jest na zwolnieniu L4 może zwonić pracownika? z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.9 11:52:29
Zmiana systemu zmianowego bez zgody pracowników
witamMam pytanie czy jest zgodne z prawem,aby pracodawca zmienił system zmianowy bez wcześniejszej zgody pracowników?Czy my jako pracownicy mamy cos do powiedzenia na ten temat? z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.9 11:50:42
Podwyższenie alimentów - czy ex-żona może zrezygnować z pracy na aplikację
Witam,Mam pytanie czy wysłanie droga mailową zawiadomienia o zwolnieniu z pracy są ważne? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.9 11:45:47
Powrót do nazwiska panieńskiego po rozwodzie
Witam jak to jest czy po rozowdzie zona powinna powrócić do swojego nazwiska panieńskiego i jak to zrobić jeśli po rozwodzie ciagle używa nazwiska mężą? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek2010.8.9 11:30:22
Właściwość sądu - miejsce zamieszkania czy sprzedawcy
WitamMam takie pytanie do którego sądu powinienem złożyc pozew, czy w miejscu gdzie ja mieszkam, czy w miejscu z którego pochodzi sprzedawca? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.9 11:12:54
Reklamacja za usługi w warsztacie po wielokrotnej naprawie
Witam Mam penien problem kilaktornie reperowałam auto w warsztacie ale do dziś auto nie działa sparwnie czy w takim wypadku mogę złożyć reklamcję za usługi w warsztacie? z góry dziękuję za ... Zobacz wątek2010.8.9 11:6:35
Opłata przygotowawcza przy odmowie kredytu przez bank
Witammam takie pytanie czy jest zgodne z prawem, aby bank pobrał opłatę przygotowawczą w sytuacji, gdy odmówił udzielenia kredytu? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.9 11:3:35
Przypadkowe zamówienie na Allegro - obowiązek odbioru
WitamZamówiłem przez przypadek sprzęt na allegro i czy ja teraz muszę go odebrać jeśli była to pomyłka? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.9 11:1:45
Zakup butów przez internet - utrata pieniędzy
witamKupiłam prez internet buty dogadałam sie jedynie słownie i teraz mam problem, bo wysłałam pieniądze na konto a nie dostałam zakupy czy mogę coś jeszcze zrobić w takiej sytuacji? z góry ... Zobacz wątek
2010.8.9 10:48:23
Jak udowodnić zdradę męża w sprawie rozwodowej
WitamChcę rozwieść się z mężem, ponieważ mnie sdradza jak moge to udowdnić w saszie? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.9 10:33:58
Czy po ślubie przepada renta po zmarłym ojcu
WitamCzy w przypadku gdy się ożenię to przepada mi renta po zmarłym ojcu? z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.9 10:24:10
Co mi grozi za wiedzę o fałszywym świadectwie męża
Witammam pytanie czy coś mi grozi jeśli wiem, że mój mąż posłużył się falszywym świadectwem? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.9 10:18:37
Czy zostanę współwłaścicielem gospodarstwa otrzymanego przez żonę w latach 90
Widzę, że nie wyświetla całości więc napiszę jeszcze raz pytanie...Na początku lat 90 żona na podstawie ustawy o ubezpieczeniu rolników i ich rodzin otrzymała od rodziców gospodarstwo rolne. ... Zobacz wątek
2010.8.9 10:13:38
Wymeldowanie przez teściową podczas procesu rozwodowego
Witammam taki problem niedawno dostałem pozew o rozwód, a mieszkam ciagle u swojej teściowej czy może ona mnie wymeldować? z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.9 10:12:50
Ciąża podczas stażu - zwolnienie i konsekwencje
WitamDowiedziałam się niedawno, że jestem w ciąży a jestem na stażu czy przysługuje mi zwolnienie? Czy mogę mieć problemy z ukończeniem tego stażu z powodu mojej nieobecności? z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.9 10:3:41
Sprzedaż alkoholu przez osobę niepełnoletnią
WitamMam pytanie czy jest zgodne z prawem , aby osobo niepełnoletnia sprzedawała alkohol?z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.8.9 9:58:4
Informowanie pracodawcy o otrzymywaniu renty
witamCzy powinnam informowac pracodawcę,o tym że otrzymuje rentę? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.9 9:54:4
Urlop podczas okresu wypowiedzenia umowy
Witam,Mam pytanie czy jest możliwe, aby dostać urlop podczas swojego okresu wypowiedzenia umowy? Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.8.9 9:44:31
Czy przysługuje dzień wolny na wykonanie badań okresowych
witammam pytanie czy przysługuje mi dzien wolny na wykonanie badan okresowych z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.8.9 9:41:47
Monitoring pracowników przez pracodawcę - zgodność z prawem
witamCzy jest zgodne z prawem, aby pracodawca zamantował kamery do podgladu? z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.9 9:38:57
Masz inne pytanie do prawnika?