Forum prawne (strona 597)
Oświadczenie o korzystaniu z pierwszeństwa
Oświadczenie o korzystaniu z pierwszeństwa Witam serdecznie i baardzo proszę o podpowiedz, pomoc.Wypełniam formularz podania o udzieleni prawa ochronnego na znak towarowy.Mam problem ze zrozumieniem ... Zobacz wątek2011.4.5 22:9:20
nagrywanie ludzi bez ich zgody
Witam ForumowiczówMam takie pytanie dotyczące nagrywania.
Za niedługo bedzie u mnie na osiedlu zebranie mieszkańców. Poniewaz ludzie są bardzo roszczeniowi, chciałbym nagrać ich wypowiedzi, ... Zobacz wątek
2011.4.5 22:8:51
pracodawca każe wziąć urlop zamiast L4!!!
Witam!W mojej firmie nakazali nam abyśmy wybrali urlop zamiast L4. Szczególnie jeśli przewidujemy jednodniową lub dwudniową nieobecność, kazali nam wybierać dni wolne, bo to podobno źle wygląda ... Zobacz wątek
2011.4.5 22:1:57
Kwota bazowa, a emerytura
Witam!Przy obliczaniu emerytury stosuje się kwotę bazową obowiązującą w dniu, w którym zgłoszono wniosek o emeryturę. Jeżeli wniosek zgłoszono w terminie wcześniejszym niż nabycie prawa ... Zobacz wątek
2011.4.5 21:50:51
Jak wymeldować żonę po rozwodzie
ojej ale namotałem :/ miałem napiać że przez cały okres małżeństwa byliśmy zameldowani u moich rodziców a nie mieszkaliśmy z nimi i żona otworzyła działalność na adres moich rodziców... ... Zobacz wątek2011.4.5 18:15:55
1. Czy wspólne rozliczenie samotnego rodzica z dzieckiem daje możliwość jednoczesnego odliczenia
1. Czy wspólne rozliczenie samotnego rodzica z dzieckiem daje możliwość jednoczesnego odliczenia ulgi na to dziecko (ulga z tytułu wychowywania dziecka). ... Zobacz wątek2011.4.5 17:0:44
2.Czy zakupiony laptop za kwotę 3500 zł można sobie odliczyć w ramach ulgi internetowej?
2.Czy zakupiony laptop za kwotę 3500 zł można sobie odliczyć w ramach ulgi internetowej? ... Zobacz wątek2011.4.5 17:0:3
4.Czy zakup przez osobę niepełnosprawną z powodu choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa, zestawu rehabilitacyjnego
4.Czy zakup przez osobę niepełnosprawną z powodu choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa, zestawu rehabilitacyjnego jest wydatkiem podlegającym odliczeniu od dochodu w ramach ulgi rehabilitacyjnej? ... Zobacz wątek2011.4.5 16:59:11
Zniesienie fotoradarów- od kiedy?
[cytat]Witam
Od kiedy straz miejska nie może korzystać z przenośnych fotoradarów?Czy to weszło z dniem 1.01.2011?Prosze o informacje na ten temat
[/cytat]
... Zobacz wątek
2011.4.5 16:49:58
pkd działalność wielobranżowa
Witam, chce otworzyć wielobranżową działalność i szukałem odpowiednich numerów PKD ale niestety mam z tym problem. Gdzie najlepiej tego szukać?? ... Zobacz wątek2011.4.5 16:13:13
delegacja na targi pracy
witam, czy pracodawca może wysłać mnie na targi w formie delegacji w sobotę i niedziele ok 150 km od miejsca pracy?? ... Zobacz wątek2011.4.5 15:43:29
zwolnienie pracownika - kodeks pracy
witam, co w kodeksie pracy jest na temat zwolnień pracowników, dokładnie interesuje mnie czy można zwolnić pracownika powracającego z urlopu?? Ile po urlopie trzeba odczekać zanim się kogoś zwolni?? ... Zobacz wątek2011.4.5 15:36:51
ebok w sieci za darmo?
witam, czy e-boki udostępnione już w sieci można dalej rozprowadzać? Jeśli pobrałam go za darmo z pewnej strony to czy mogę go zamieścić na mojej stronie, polecając ta książkę i pisząc kto ... Zobacz wątek2011.4.5 15:24:10
Czas pracy 2011
Najwięcej było do przepracownaia w marcu 184h a najmniej w styczniu, lutym, kwietniu i listopadzie 160h
... Zobacz wątek
2011.4.5 15:6:50
UPC wystawia faktury bez umowy
witam, wynajmuję mieszkanie pewnej osobie , która podpisała umowę z upc na świadczenie internetu, ale bardzo szybko przestała wynajmowac ode mnie mieszkanie i się wyprowadziła, teraz UPC wysyła ... Zobacz wątek2011.4.5 14:59:54
praca mgr, prawo zamowien publicznych, prosba o pomoc
witam i prosze o pomoc[b]czyn nieuczciwej konkurencji w prawie zamówien publicznych[/b] to temat mojej pracy mgr
napotkalem na trudnosci zwiazane ze zbieraniem materiałow , a przez to rowniez koncepcji ... Zobacz wątek
2011.4.5 14:56:7
dni wolne w zakładzie pracy
witam pracuje w tygodniu 48h i dostaję wolne w różne dni tygodnia ale nigdy w sobotę albo niedziele, zawsze jakoś w tygodniu. Czy kodeks pracy na to pozwala?? Zależy mi abym czasem miała wolną ... Zobacz wątek2011.4.5 14:53:46
Studia MBA
witam, czy można starać się o dofinansowanie studiów MBA z środków unii europejskiej? w jaki sposób to zrobić, może trzeba to pod coś podciągnąć? Nasi pracownicy mają już wyższe wykształcenie ... Zobacz wątek2011.4.5 14:47:33
UPC faktura za internet
witam, mam umowę o internet z UPC i zaznaczałem jakiś czas temu że rozliczenie chcę otrzymywać w formie elektronicznej, ale to ulgi za internet potrzebuje faktury w formie papierowej, a pani z UPC ... Zobacz wątek2011.4.5 14:32:32
Kapitał ludzki - szkolenia
witam, jest taki projekt kapitał ludzki i zastanawiam się gdzie można znaleźć informacje na temat aktualnych szkoleń i kursów i w jakim stopniu sa one dofinansowane z Unii ?? ... Zobacz wątek2011.4.5 14:16:10
adwokat w sprawie o rozwód
W każdej chwili masz prawo do złożenia wniosku o przydzielenie pełnomocnika z urzędu, ale to sąd zdecyduje o tym czy będzie on potrzebny.... Zobacz wątek
2011.4.5 14:0:58
CIT-8 bez załącznika
witam, złożyłem CIT-8 bez załącznika, mam pytanie czy mogę złożyć teraz sam załącznik czy muszę składać całe rozliczenie od nowa?? ... Zobacz wątek2011.4.5 13:59:35
adwokata z wyrokiem
Adwokatem może zostać osoba o nieposzlakowanej opinii. Wcześniejesza karalność, nawet z po wykreśleniu z KRK , nie daje takiej podstawy. Jak komuś się to nie sposoba adwokatem nie zostaniesz.. ... Zobacz wątek2011.4.5 13:44:25
2011.4.5 13:20:19
Sprawa o rozdzielnośc majotkowa, wniesienie sprawy o zasiedziałosc
Witam.Moja żona nabyła prawa do spadku po dziadkach, do działki z ruinami pomieszczeń mieszkalnych części 23\32. Pozostałe części praw spadkowych
nabyli w części 9\32 ciocia z 2 kuzynami. ... Zobacz wątek
2011.4.5 13:16:6
Cit-8 do kiedy płacony?
witam, do końca marca był termin złożenia rozliczenia podatkowego CIT, a czy termin zapłaty podatku wynikającego z rozliczenia jest dłuższy??? Czy za zwłokę są jakieś kary?? ... Zobacz wątek2011.4.5 12:51:37
Wykaz cen benzyny i olejów napędowych i grzewczych w PKN Orlen
Witam!PKN Orlen podnosi od wtorku hurtowe ceny benzyny:
bezołowiowej Eurosuper 95 o 25 zł,
benzyny bezołowiowej Super Plus 98 o 37 zł,
oleju napędowego o 6 zł na tysiąc litrów i cenę ... Zobacz wątek
2011.4.5 12:13:38
średnia emerytura górnika to 3,3 tys. zł
Witajcie forumowicze!Nabiegające informacje z Polski są dla mnie bardzo zaskakujące!
Czy widzieliście jaka jest emerytura Górnika???
To niesprawiedliwość, którą rząd woli sankcjonować ... Zobacz wątek
2011.4.5 12:5:39
testament ojca
Witam,czy można jakoś sprawdzić, czy tata sporządził testament i jaka jest jego treść?
Dzięki za odpowiedź. ... Zobacz wątek
2011.4.5 11:59:44
VAT wzrasta od 01 kwietnie
Witam,Czy VAT od 1 kwietnie ponownie ulegnie zmianie?
jaka będzie ta zmiana?
Domyślam się, że nie na lepsze....
Co Tym razem podrożeje?
Pozdarwiam ... Zobacz wątek
2011.4.5 11:39:42
Prezydent skutecznie uniemożliwi Ci studiowanie!
hej!Za niedługo rozpocznie się składanie dokumentów na studia!
Czy może mi ktoś powiedzieć, czy ustawa o płatnym drugim kierunku w końcu przechodzi czy nie?
Już sama nie wiem co i jak ... Zobacz wątek
2011.4.5 11:36:4
jak zostać zawodowym żołnierzem
Witam,Chciałbym zostać zawodowym żołnierzem. W tym roku pisze maturę.
Jakie powinienem spełnić warunki?
I co muszę zrobić po liceum, aby się dostać do wojska>?
Czy jest jakac ustawa ... Zobacz wątek
2011.4.5 11:22:9
Nepotyzm na uczelni!!!
witam!jestem ciekaw jak nowa ustawa o szkolnictwie wyższym ureguluje kwestie NEPOTYZMU!
Czy może mi ktoś udzielić takiej odpowiedzi?
I czy będą zwalniać przypadki istniejących już zatrudnień ... Zobacz wątek
2011.4.5 11:7:59
Nożownik w Krakowie!!!!
Witam Mieszkańców Krakowa!Czy słyszeliście o grasującym po naszych ulicach Nożowniku????
Zaatakował dzisiaj dwie osoby i to jeszcze w środku miasta!
Strach wychodzić na ulice!!!!
A gdzie ... Zobacz wątek
2011.4.5 11:1:41
płatna autostrada od Myślenic do Pcimia???
Witam!Czy to prawda, że odcinek czteropasmówki w Małopolsce w stronę Zakopanego od Myślenic do Pcimia ma być płatny???
Kto o tym decyduje?
Normalnie za niedługo droga do domu będzie ... Zobacz wątek
2011.4.5 10:56:13
sfałszowane świadectwo pracy
Witam!Byłam managerem jednej z prywatnych, bardzo dobrze prosperujących firm. Dostałam lepszą ofertę pracy od konkurencji i postanowiłam się tam przenieść, szef nie był zadowolony, gdyż ... Zobacz wątek
2011.4.5 10:17:46
procedura zaprzeczenia ojcostwa
Witam,Mam problem dotyczący ojcostwa. Niedawno się ożeniłem, okazało się, że moja dziewczyna jest w ciąży i nalegała na ślub. Pobraliśmy się, ale ciągle mam wątpliwości czy to moje ... Zobacz wątek
2011.4.5 9:41:17
nielegalna działalność gospodarcza
Witam.Mam problem z sąsiadem.
Prowadzę własną działalność gospodarczą, mam własny zakład mechaniczny.
Mój sąsiad z na przeciwka także ma zakład mechaniczny z tym, że jego jest niezarejestrowany, ... Zobacz wątek
2011.4.5 9:5:28
zmiany w szkolnictwie wyższym - pytania!!!
Witam!Mam pytanie odnośnie zmian, które wprowadził Rząd w szkolnictwie wyższym.
Jeśli chodzi o opłaty za drugi kierunek studiów - jak dokładnie wygląda ten zapis?
Dokładnie pytam o ... Zobacz wątek
2011.4.5 8:50:28
Anulowanie rezerwacji biletu bez wiedzy i zgody
Art. 448. k.c.W razie naruszenia dobra osobistego sąd może przyznać temu, czyje dobro osobiste zostało naruszone, odpowiednią sumę tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę ... Zobacz wątek
2011.4.4 23:57:6
2011.4.4 23:40:53
Molestowanie pytania
Jeżeli osoba molestowana (dotykanie miejsc intymnych, głaskanie) szuka pomocy, nie doszło do penetracji ani zmuszania do jakichkolwiek czynów wobec sprawcy, i chciałaby się zwrócić do psychologa ... Zobacz wątek2011.4.4 23:39:15
wykup mieszkań kolejowych
Nawet w tym samym dniu, kiedy mieszkanie zostanie nabyte, ale proponuję jeszcze zapytać notariusza, u którego będzie pisany akt nabycia mieszkania, czy nie będzie z tym problemu. ... Zobacz wątek2011.4.4 23:14:41
kodeks pracy i niezgodne zapisy w umowie o prace
Generalnie jest taka zasada, że warunki umowy o pracę nie mogą być gorsze niż, warunki które gwarantuje kodeks pracy. Zapisy umowy o pracę, które naruszają przepisy kodeksu pracy są nieważne. ... Zobacz wątek2011.4.4 22:53:50
maltretowana matka
Witam!podejrzewam, że moją mame bije ojciec. Nie mieszkam z nimi więc nie mogę być tego pewna. Mama nie chce się zgłosić na obdukcje, a tym bardziej powiedzieć o tym policji.
Czy ja prawnie ... Zobacz wątek
2011.4.4 21:12:16
Czy można wpisać do kw dom częściowo oddany do użytku?
Czy można wpisać do kw dom częściowo oddany do użytku? ... Zobacz wątek2011.4.4 18:20:23
Zmiana wyroku w trybie apelacji
Witam wszystkich!Pomóżcie proszę, to dla mnie bardzo ważne. Czyżby nikt nie znał odpowiedzi na to pytanie ? ... Zobacz wątek
2011.4.4 18:2:16
Czy od ugody zawartej przed sądem można się odwołać ?
Witam, zawarliśmy z mężem ugodę przed sądem w sprawie alimentów, otrzymałam już wyrok, ale zaraz potem dostałam od męża odwołanie od tego wyroku. Wydawało mi się że od podpisanej ugody nie ... Zobacz wątek2011.4.4 14:50:25
pozew o rozwód bez orzekania i drugi pozew z orzekaniem
witam, czy jeśli złożyłem pozew o rozwód bez orzekania o winie, co mnie się wydaje rozsądne bo nasze małżeństwo rozpada się z winy żony, ale ona prawdopodobnie złoży pozew z orzekaniem o ... Zobacz wątek2011.4.4 14:32:10
kontyngent na cukier
witam, znalazłem w internecie informacje, że komisja Europejska wprowadziła bezcłowy kontyngent importowy na 300 tys. ton cukru białego i surowego,w kwocie zabezpieczenia 150 euro/t. Czy to oznacza, ... Zobacz wątek2011.4.4 14:9:28
Masz inne pytanie do prawnika?