Forum prawne (strona 597)

Truskawki za 20 zł, to nie żart

Jak podwyżki to na całego, po mrozach w tym roku będzie mało truskawek i na początku sezonu cena może wynosić nawet 20 zł!! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 13:15:35

Faktura cyfrowa za Internet do PITa

W końcu ktoś pomyślał i ułatwił życie, internauci mogą skorzystać z ulgi na Internet niezależnie od tego, w jakiej formie dostawali faktury od operatora. Choć było z tym zamieszanie, bo US ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 13:14:16

Zarażony chorobą w studio tatuażu

Niedawno robiłem sobie tatuaż w jak mi się wydawało dobrym salonie, jednak po czasie okazało się że zarazili mnie chorobą przeniesione prawdopodobnie przez brudne narzędzia. Czy mogę pozwać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 13:11:28

Jaki jest czas pracy kierowcy ??

według kodeksu racy, prowadzić pojad można tylko 10h na dobę  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.6 12:51:6

umowa UPC z spółdzielnią mieszkaniową

popieram obawy Pana tomka, byłem w zarządzie wspólnoty i z UPC mam złe doświadczenia, nie brali wogóle pod uwagę naszych sugesti i wniosków, ignorancja na całej lini.  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.6 12:42:29

praca, a ciąża

Witam!

Od niedawna rozpoczełam w prace. Jestem zatrudniona na okres próbny. Dowiedzialam się, że jestem w ciąży.
Czy lepiej będzie jak powiem o tym od razu szefowi, czy przeczekać czas jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 12:37:36

dni wolne a urlop chorobowy

no tak, ale jeśli mam 10h zmiany? to mam wyrobine już 20h a nie 16h ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.6 12:36:59

faktura upc a ulga internetowa

witam, otrzymuje elektroniczne faktury za internet, drukuje je i opłacam na poczcie. Czy taka faktura będzie uznana przez urząd skarbowy? Mogę skorzystać z ulgi internetowej na taką fakturę?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 12:31:30

pracownik normatywny

Witam!

Jestem pracownikiem budżetówki.
Moje pytanie jest następujące. W rubryce rodzaj stanowiska jest napisane \"pracownik normatywny\".
Bardzo proszę o pomoc w określeniu kim dokładnie jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 12:28:26

spis powszechny - nie muszę odpowiadać?

jest wiele pytań z opcja :"nie chcę odpowiadać na to pytanie" i wtsy nie ma problemu, poza tym z tego co wiem można mieć badanie pełne lub reprezentatywne, jedno ma tylko praę pytań i zajmuje pare ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.6 12:26:48

Rozpoczął się juz Powszechny Spis Ludności!

Mam, pytanie jaki jest czas na  dokonanie spisu? Jakie kary grożą za niedotrzymanie tych terminów?? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.6 12:5:14

faktura elektroniczna UPC

mam takie pytanie, czy jeśli otrzymuję elektroniczne faktury za internet od firmy UPC to czy mogę je drukować i płacić na poczcie ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 12:3:35

Urlop na żądanie w dniach szkolenia

witam, mam problem w zakładzie pracy, za niedługo odbędzie się szkolenie dwu dniowe w firmie, ale ja potrzebuję wtedy urlop, poinformowałam o tym szefa ale powiedział że wtedy nie może mi dać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 11:59:24

ktoś podłączył mi się do lini telefonicznej

Czy mieszka Pan w bloku, czy w domku? Należy sprawę zgłosic do operatora telofonu lub do spółdzielni mieszkaniowej. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.6 11:56:28

Zachówek?!

Witam Wszystkich.

Po upływie jakiego czasu od śmierci właściciela mogę wystąpić o uzupełnienie zachowku???

Skąd mogę pobrać taki poprawny wniosek?

Proszę o rade! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 11:51:18

szkolenia z kapitału ludzkiego w firmie

Witam, pracuje w firmie i zastanawiam się czy mogę starać się o jakieś szkolenia dofinansowane z funduszy unii europejskiej?? Czy muszę takie szkolenia załatwiac przez firmę albo zgłaszac do zakładu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 11:46:44

Słup średniego napięcia na działce budowlanej.

Witam, posiadam działkę budowlaną, która dostałem 10 lat temu od mojego dziadka. Przez całą działkę biegnie słup średniego napięcia. O to zdjęcie jak to wygląda:
[URL=http://img825.imageshack.us/i/p05041110320002.jpg/][IMG]http://img825.imageshack.us/img825/9516/p05041110320002.jpg[/IMG][/URL]

I ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 11:36:3

Paypal zamroziło moje pieniądze

Witam,

powodów może być wiele. Najszybszym sposobem jest kontakt z biurem obsługi klienta, musi się Pan zalogować do systemu i wybrać "kontakt z nami" widoczny w dolnym menu lub zadzwonić pod: ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.6 10:56:49

zgłoszenie budowy garażu

Witam!

Czy mogę postawić garaż na 7a działce, tylko na zasadzie zgłoszenia do Urzędu Gminy? Czy muszę robić plany i projekt garażu?

Proszę o porade! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 10:56:49

podniesienie wieku emerytalnego

Witam Wszystkich,

Co uważacie na temat podniesienia wieku emerytalnego???

Wypowiadajmy się! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 10:39:45

programy do przesyłania e-PIT

Witam

Podatnicy, którzy wysyłają zeznania roczne przez internet, powinni używać oprogramowania autoryzowanego przez resort finansów i udostępnionego za darmo na stronie www.e-deklaracje. gov.pl ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 10:29:20

Ekofaktura jest podstawą do ulgi internetowej!

Witam

Czy prawo do skorzystania z ulgi na internet można udokumentować tylko fakturą w formie papierowej?
Czy faktury powinny być dołączone do rocznego PIT?

Proszę o rade ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 10:20:17

Tusk chce nas zagłodzić!!!

Witam Państwa!

Jestem emerytem. Mam 65 lat. Dostaje z zus 606 zl miesięcznie i przy dzisijszych cenach w sklepie wystracza mi to na dwa tygodnie a co mam zrobić aby przeżyć do końca miesiąca? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 10:6:58

Prawda o Smoleńsku!

Witam!

Obywatel, czy nie interesują Was nasze Polskie sprawy!

Czy mamy PRAWO do poznania prawdy?
Czy damy ponownie oszukać się jako naród i historia się powtórzy!!!!
Jaka jest prawda o tragedii ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 9:55:50

kolosalne ceny biletów w Warszawie!!!

Witam

W projekcie pierwszy raz cennik biletów komunikacji miejskiej został rozpisany do końca kadencji samorządu, czyli aż do 2014 r.
Ale skok cenowy urzędnicy chcieliby wprowadzić jeszcze w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 9:37:53

POLSKA = ceny w sklepach zachodnie, a pensje Polskie

Witam Forumowiczów!

Oto, na co stać Polaka, a na co Austriaka:

POLSKA
Średnia pensja 3,4 tys. zł, sklep \"Lidl\" (ostatnia wartość w każdym rządku to liczba produktów, które można kupić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 9:32:46

przyjmowanie świadczeń od dwóch pracodawców?

Witam Państwa!

Mam zapytanie dotyczące kodeksu pracy.

Jestem zatrudniony w dwóch firmach. W jednej na cały etat, a w drugiej na umowę zlecenie.
Czy w związku z tym przysługują mi wszelkie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 9:18:47

Nawet 27 720 kary za źle rozliczony PIT !!!

Witam!

Karami przewidzianymi w Kodeksie karnym skarbowym są: kara grzywny, kara ograniczenia wolności oraz pozbawienia wolności. Kary pozbawienia oraz ograniczenia wolności związane są z popełnieniem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.6 9:6:42

odstąpienie uudziałów w s.c.

Czy wspólnik może odstąpić udziały w całości lub części osobie trzeciej bez zgody pozostałych wspólników. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 22:31:18

prawa świadka w procesie rozwodowym

Czy świadek ma prawo złożyć swoje zeznanie/uzupełnienie zeznania w czasie przesłuchania dodatkowo w formie pisemnej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 22:30:47

wierzytelności wspólnika s.c.

Czy wierzytelności wspólnika s.c. mogą być zaspokajane z udziałów we wspólnym majątku spółki, z udziałów wspólnika w spółce? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 22:28:53

Narodowy Spis Powszechny 2011 - obowiązkowo!!!

Witam!

Od 01 kwietnie trwa możliwość dokonania Narodowego Spisu Powszechnego! Jest możliwość zrobienia tego przez internet!
Nie zwlekajmy z tym, bo przewidziane są kary pieniężne za nie wypełnienie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 22:20:9

który fundusz emerytalny najlepszy?

Witam Państwa!

Chciałbym zapytać, który Państwa zdaniem fundusz emerytalny jest najlepszy?
Który z funduszów Państwo by mi polecili?

Proszę o porade! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 22:13:18

Oświadczenie o korzystaniu z pierwszeństwa

Oświadczenie o korzystaniu z pierwszeństwa Witam serdecznie i baardzo proszę o podpowiedz, pomoc.Wypełniam formularz podania o udzieleni prawa ochronnego na znak towarowy.Mam problem ze zrozumieniem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 22:9:20

nagrywanie ludzi bez ich zgody

Witam Forumowiczów

Mam takie pytanie dotyczące nagrywania.

Za niedługo bedzie u mnie na osiedlu zebranie mieszkańców. Poniewaz ludzie są bardzo roszczeniowi, chciałbym nagrać ich wypowiedzi, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 22:8:51

pracodawca każe wziąć urlop zamiast L4!!!

Witam!

W mojej firmie nakazali nam abyśmy wybrali urlop zamiast L4. Szczególnie jeśli przewidujemy jednodniową lub dwudniową nieobecność, kazali nam wybierać dni wolne, bo to podobno źle wygląda ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 22:1:57

Kwota bazowa, a emerytura

Witam!

Przy obliczaniu emerytury stosuje się kwotę bazową obowiązującą w dniu, w którym zgłoszono wniosek o emeryturę. Jeżeli wniosek zgłoszono w terminie wcześniejszym niż nabycie prawa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 21:50:51

Jak wymeldować żonę po rozwodzie

ojej ale namotałem :/ miałem napiać że przez cały okres małżeństwa byliśmy zameldowani u moich rodziców a nie mieszkaliśmy z nimi i żona otworzyła działalność na adres moich rodziców... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.5 18:15:55

1. Czy wspólne rozliczenie samotnego rodzica z dzieckiem daje możliwość jednoczesnego odliczenia

1. Czy wspólne rozliczenie samotnego rodzica z dzieckiem daje możliwość jednoczesnego odliczenia ulgi na to dziecko (ulga z tytułu wychowywania dziecka). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 17:0:44

2.Czy zakupiony laptop za kwotę 3500 zł można sobie odliczyć w ramach ulgi internetowej?

2.Czy zakupiony laptop za kwotę 3500 zł można sobie odliczyć w ramach ulgi internetowej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 17:0:3

4.Czy zakup przez osobę niepełnosprawną z powodu choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa, zestawu rehabilitacyjnego

4.Czy zakup przez osobę niepełnosprawną z powodu choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa, zestawu rehabilitacyjnego jest wydatkiem podlegającym odliczeniu od dochodu w ramach ulgi rehabilitacyjnej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 16:59:11

Zniesienie fotoradarów- od kiedy?

[cytat]

Witam
Od kiedy straz miejska nie może korzystać z przenośnych fotoradarów?Czy to weszło z dniem 1.01.2011?Prosze o informacje na ten temat

[/cytat]
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.5 16:49:58

pkd działalność wielobranżowa

Witam, chce otworzyć wielobranżową działalność i szukałem odpowiednich numerów PKD ale niestety mam z tym problem. Gdzie najlepiej tego szukać?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 16:13:13

delegacja na targi pracy

witam, czy pracodawca może wysłać mnie na targi w formie delegacji w sobotę i niedziele ok 150 km od miejsca pracy?? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.5 15:43:29

zwolnienie pracownika - kodeks pracy

witam, co w kodeksie pracy jest na temat zwolnień pracowników, dokładnie interesuje mnie czy można zwolnić pracownika powracającego z urlopu?? Ile po urlopie trzeba odczekać zanim się kogoś zwolni?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 15:36:51

ebok w sieci za darmo?

witam, czy e-boki udostępnione już w sieci można dalej rozprowadzać? Jeśli pobrałam go za darmo z pewnej strony to czy mogę go zamieścić na mojej stronie, polecając ta książkę i pisząc kto ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 15:24:10

Czas pracy 2011

Najwięcej było do przepracownaia w marcu 184h a najmniej w styczniu, lutym, kwietniu i listopadzie 160h

... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.5 15:6:50

UPC wystawia faktury bez umowy

witam, wynajmuję mieszkanie pewnej osobie , która podpisała umowę z upc na świadczenie internetu, ale bardzo szybko przestała wynajmowac ode mnie mieszkanie i się wyprowadziła, teraz UPC wysyła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 14:59:54

praca mgr, prawo zamowien publicznych, prosba o pomoc

witam i prosze o pomoc
[b]czyn nieuczciwej konkurencji w prawie zamówien publicznych[/b] to temat mojej pracy mgr
napotkalem na trudnosci zwiazane ze zbieraniem materiałow , a przez to rowniez koncepcji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 14:56:7

dni wolne w zakładzie pracy

witam pracuje w tygodniu 48h i dostaję wolne w różne dni tygodnia ale nigdy w sobotę albo niedziele, zawsze jakoś w tygodniu. Czy kodeks pracy na to pozwala?? Zależy mi abym czasem miała wolną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.5 14:53:46

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika