Forum prawne (strona 497)
Delegacja na Węgry - umowa i minimalne diety zagraniczne
Witam,Mam umowę o prace na czas nieokreślony i jadę na delegację na Węgry, ale zanim wyjadę chce z moim szefem popisać jakikolwiek rodzaj umowy (lub kontrakt) na jakich warunkach jadę (chciałbym ... Zobacz wątek
2011.6.23 22:9:3
Okres wypowiedzenia na umowie na czas nieokreślony - staż pracy
Witam,chcialbym sie dowiedziec czy w moim przypadku okres wypowiedzenia umowy na czas nieokreslony bedzie trwal 1 miesiac czy tez 2 tygodnie. Od roku czasu bylem zatrudniony na umowe o prace na czas ... Zobacz wątek
2011.6.23 19:43:13
Prawo autorskie do programów napisanych na zaliczenie na uczelni
Od strony prawnej to wygląda na wymuszenie. Pan jest autorem programu i to Pan jest dysponentem wszelkich praw do niego i bez Pana zgody nikt nie może tego programu wykorzystać. Nikt nie ma też prawa, ... Zobacz wątek2011.6.23 17:7:25
Coroczne wsparcie finansowe chorego psychicznie wujka - dokumentowanie
Sugeruję zaprzestać wysyłania pieniędzy. ... Zobacz wątek2011.6.23 17:2:27
Spadkobiercy po przyrodnich braciach z drugiego małżeństwa
Witam, jakiś czas temu zmarł mój przyrodni brat (nie miał żony i dzieci), wtedy nasz ojciec i moja macocha już nie żyli. Czy dalsza rodzina mojej macochy ma prawo do spadku po moim bracie? Z góry ... Zobacz wątek2011.6.23 13:14:15
Była żona składa wnioski do sądu z zemsty - zwolnienie z kosztów
Proszę może będzie ktoś wiedział jak mi pomóc,otóż jestem po rozwodzie półtora roku płacę alimenty na dwoje dzieci w wysokości tysiąca zł,ale że była żona przyrobiła sobie dziecko i ... Zobacz wątek2011.6.22 19:1:6
Zebranie wiejskie - prawo zwoływania i przewodniczenia
kto ma prawo do zwołania i przewodniczenia zebraniu wiejskiemu? ... Zobacz wątek2011.6.22 15:57:9
Matka samotnie wychowująca dziecko - zasiłki z funduszu alimentacyjnego
Moja kuzynka jest matką samo wychowującą dziecko. Ojciec nie płaci alimentów, bo wyjechał za granice i jest nieuchwytny. Jakie zasiłki z tego tytułu jej się należą i jak ma się o nie starać? ... Zobacz wątek2011.6.22 15:52:33
Odwieszenie dochodzenia a pobyt podejrzanego w areszcie
odwieszenie dochodzenia a pobyt w aś Witam, prosiłbym o pomoc i odpowiedź na pytanieJako pokrzywdzony otrzymałem rok temu postanowienie o zawieszeniu dochodzenia ze względu na nieznane miejsce ... Zobacz wątek
2011.6.22 15:46:11
Podpisanie weksla jako zabezpieczenie dla pracodawcy - zgodność z prawem
Jest to opisane w dziale V Kodeksu Pracy. ... Zobacz wątek2011.6.22 15:33:59
Stawka VAT na sprzedaż miejsca parkingowego w budynku mieszkalnym
Nie ma już kontrowersji w tym temacie, coraz więcej interpretacji organów podatkowych, za tym przemawia oraz brzmienie przepisów ustawy ... Zobacz wątek2011.6.22 15:31:7
Darowizna pieniędzy od rodziców - ochrona przed wspólnotą małżeńską
Czy gdyby rodzice chcieli mi przekazać w darowiźnie pewną sumę pieniędzy, to czy ona także by weszła w część wspólnoty małżeńskiej? Można jakoś zrobić, aby tak nie było? ... Zobacz wątek2011.6.22 15:30:31
Uniknięcie odziedziczenia długów firmy ze spadkiem
Dostałem po dziadkach spadek. Nieruchomości, dom i firmę, która jest poważnie zadłużona! Czy można w jakiś sposób uniknąć odziedziczenia razem z tym wszystkim ich długów? ... Zobacz wątek2011.6.22 15:26:46
Negocjowanie niższej marży kredytu bankowego przez dodatkowe usługi
obecnie wiele banków obniża swoje marże jeśli spłacało sie wcześniejsze kredyty terminowo. ... Zobacz wątek2011.6.22 15:25:2
Rozwiązywanie umów dzierżawy gruntów rolnych - nowa ustawa rządu
W sprawie ustawy o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa jest przygotowywany równierz projekt poselski ... Zobacz wątek2011.6.22 15:22:53
Dodatki do wynagrodzenia dla sekretarki na najniższej krajowej
Jestem sekretarką. Pracuje na pełny etat, ale z pensja najniższą krajową. Czy należą mi się jakieś dodatki do podstawowego wynagrodzenia? ... Zobacz wątek2011.6.22 15:22:49
Trzy sprawy sądowe - wyrok w zawieszeniu i kolejne sprawy
Witam!W toku są 3 sprawy u mnie. Wyrok dla 1ej z nich zapadł 22 listopada 2007. Zostałem wtedy skazany na 1,6 roku w zawieszeniu na 4 lata za nieumyślne spowodowanie pożaru. Z wyrokiem sie nie ... Zobacz wątek
2011.6.22 15:12:47
Ochrona przed zwolnieniem po powrocie z urlopu macierzyńskiego
Jestem na urlopie macieżyńskim, ale dowiedziałam się żo po powrocie do pracy kierownik chce mnie zwolnić, czy jest jakiś sposób na zachowanie posady jeszcze na jakiś czas? ... Zobacz wątek2011.6.22 15:12:26
Czas obowiązywania pełnomocnictwa - okresy ważności
Czy pełnomocnictwo nadaje się na jakiś określony czas, czy na stałe? ... Zobacz wątek2011.6.22 15:8:51
Pierwszy urlop wypoczynkowy po roku pracy - zasady
Pół roku temu, dokładnie w 04 stycznia rozpocząłem moją pierwszą pracę. Chciałbym sobie wyjechać gdzieś na wakacje i zastanawiam się czy w moim przypadku jest szansa na otrzymanie urlopu wypoczynkowego. ... Zobacz wątek2011.6.22 15:4:57
Prawo ojca do kontaktów z dzieckiem po zerwanym związku
Mój były partner jest alkoholikiem. Mamy wspólne dziecko, córeczkę. On związał się z moją koleżanka i mnie zostawił. mieszkają w jakiejś melinie i nie ma tam warunków do tego aby Kasia przebywała ... Zobacz wątek2011.6.22 15:1:52
Interwencja uboczna w postępowaniu sądowym - definicja
na czym polega interwencja uboczna? ... Zobacz wątek2011.6.22 14:51:38
Przedawnienie zobowiązania podatkowego - czy może nie nastąpić
Czy przedawnienie zobowiązania podatkowego może nigdy nie nastąpić? ... Zobacz wątek2011.6.22 14:46:34
Dzień wolny na obronę pracy na studiach - prawo pracownika
Mam takie pytanie , czy osobie, która podjęła zatrudnienie - ma umowe na czas określony 3 miesięczny przysługuje dzień wolny na obronę pracy na studiach? czy jest jakis przepis, czy po prostu musze ... Zobacz wątek2011.6.22 14:38:25
Zmiana pracy przed trzynastką - wypłata nagrody rocznej
Chcę zmienić prace, ale mam takie pytanie czy jeśli zmienię pracę przed 13nastką czy zostanie mi ona normalnie przyznana ze starego miejsca pracy czy nie? Proszę o pomoc. ... Zobacz wątek2011.6.22 14:18:6
Praca w listopadzie bez umowy - szanse na odzyskanie wynagrodzenia
Moja sytuacja wyglada tak, że pracowałam u człowieka w listopadzie, a umowę miałam podpisać od grudnia. Mam egzemplarz umowy podpisany przez pracodawce z datą od grudnia. Niestety pracodawca nie ... Zobacz wątek2011.6.22 14:12:45
Nieterminowe wpłaty alimentów - gdzie zgłosić problem
Mam taką sytuacje, co mogę zrobic jeżeli ojciec dzieci zaczyna wpłacać alimenty nietrminowo i w różnych kwotach, czy jest to już powód do zgłoszenia gdzieś? Jśli tak to gdzie?... Zobacz wątek
2011.6.22 13:36:38
Nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy z przyczyn osobistych - zwolnienie
Pracownik w razie zaistnienia przyczyn uniemożliwiających stawienie się do pracy zobowiązany jest niezwłocznie zawiadomić pracodawcę o przyczynie swojej nieobecności i przewidywanym okresie jej ... Zobacz wątek2011.6.22 13:36:2
Wyrok rozwodowy - władza rodzicielska i współdecydowanie ojca
Mam wyrok w sprawie rozwodowej, co oznacza ten zapis? \"powierza wykonywanie wladzy rodzicielskiej matce dziecka pozostawiajac ojcu prawo do wspoldecydowania o istotnych sprawach dziecka jak leczenie, ... Zobacz wątek2011.6.22 13:33:8
Czy spółka cywilna może posiadać własny majątek?
Potocznie mówimy "majątek spółki". W rzeczywistości jednak spółka nie mając osobowości prawnej nie posiada swojego majątku. Majątek, którym dysponuje, to tak naprawdę ... Zobacz wątek2011.6.22 13:31:26
Odszkodowanie od adwokata za przegraną sprawę - kiedy możliwe?
Można w każdej sprawie, Pod warunkiem, że jesteś w stanie udowodnić mu zaniedbanie swoich obowiązków lub działanie na szkodę klienta.... Zobacz wątek
2011.6.22 13:27:32
Pomoc de minimis - definicja i warunki ubiegania się
Pomoc de minimis to szczególny rodzaj wsparcia udzielanego przez państwo przedsiębiorcom. W ramach tej pomocy mogą być finansowane m.in. projekty związane z organizacją imprez i wydarzeń ... Zobacz wątek2011.6.22 13:18:56
Przyjmowanie towaru od producenta - wymagane upoważnienia
Wynika tak z nowego projektu ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi ... Zobacz wątek2011.6.22 12:58:6
Procedury pomocne w ściąganiu długów od firm z UE
W takiej sytuacji można skorzystać z europejskiego postępowania nakazowego lub europejskiego postępowania w sprawie drobnych roszczeń ... Zobacz wątek2011.6.22 12:51:30
Podatek od zwolnienia z czesnego dla wybitnych maturzystów
Ponoć taką nowelizacje chce wprowadzić Rząd. Jak zawsze na niekorzyść studentów! ... Zobacz wątek2011.6.22 12:47:29
Dopisanie kosztów remontu własnego lokalu do wydatków firmowych
Gdyby remont środka trwałego przeprowadzany był w trakcie jego używania, wtedy wydatki wolno zaliczyć bezpośrednio do kosztów. ... Zobacz wątek2011.6.22 12:46:53
Rozbórka starego budynku zabytkowego w złym stanie na działce
Nie, jeśli konserwator zabytków nie wyraża na to zgody! ... Zobacz wątek2011.6.22 12:46:7
Zmiany w pogotowiu opiekuńczym - utrata przywilejów wychowawców
No niestety wiąże się to z utratą wielu praw nabytych, m.in 26-godzinne pensum ... Zobacz wątek2011.6.22 12:36:54
Wypowiedzenie podczas urlopu wychowawczego - skuteczność L4
bardzo dziękuję za odpowiedź i podniesienie na duchu oraz stronkę, która naprawdę wszystko dobrze wyjaśniła. Dziękuję i pozdrawiam. ... Zobacz wątek2011.6.21 21:53:54
Prawa spadkowe po matce pracującej w gospodarstwie męża
Dziękuję bardzo za informację:-) Teraz już wiem, na czym stoję przynajmniej... Faktycznie, po prostu nic mi i mojemu Bratu się nie należy... Na świadczenie alimentacyjne jestem już za stara;-) ... Zobacz wątek2011.6.21 21:32:11
Chory psychicznie wuj prosi o pieniądze - dokumentowanie pomocy
Witam. Nie wiem, gdzie umieścić to zapytanie, więc z góry przepraszam, jeśli nie na tym forum, co trzeba. Sprawa wyglada tak: Mam chorego psychicznie wujka (schizofrenia). Wujek co miesiąc pisze ... Zobacz wątek2011.6.21 20:10:50
Cofnięty przebieg samochodu - odpowiedzialność sprzedawcy i rekompensata
Sytuacja wygląda tak, że Pan odpowiada względem nabywcy pojazdu za podanie niewłaściwego przebiegu pojazdu, chyba że w umowie zaznaczył Pan, że nie jest Panu znany prawdziwy przebieg pojazdu i ... Zobacz wątek2011.6.21 18:55:49
Prowadzenie odziedziczonej firmy - poprawki deklaracji i koszty towarów
Nie sporządza Pani deklaracji za męża, nie może Pani korygować wcześniej złożonych deklaracji , odziedziczone składniki majątku należy amortyzować, a wartości odziedziczonych towarów ... Zobacz wątek2011.6.21 15:49:22
Tworzenie oprogramowania i licencjonowanie - konieczność założenia firmy
Zgodnie z art. 18 ustawy o PIT , zyski z tytułu odpłatnego udzielania licencji na oprogramowanie należy zaliczyć do przychodów z praw majątkowych. ... Zobacz wątek2011.6.21 15:45:0
Nieplacenie podatku przez brata na wspólnej działce - ściąganie z siostry
art. 3 ust. 4 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych przewiduje solidarny obowiązek zapłaty podatku od nieruchomości przez jej współwłaścicieli. Oznacza to, że każdy ... Zobacz wątek2011.6.21 15:39:19
Mapa fotoradarów ITD - gdzie pobrać wiarygodne informacje
Ale pewnie nie wszystkie pojawią się od razu 1 lipca. ... Zobacz wątek2011.6.21 15:36:35
Plany rządu na pomoc rodzinom w zdobyciu mieszkania po likwidacji programu
Projekt zakłada, że inwestorzy będą budować za środki własne mieszkania pod wynajem, a domy mają powstawać na gruntach inwestorów lub dostarczonych nieodpłatnie przez gminy ... Zobacz wątek2011.6.21 15:35:36
Pozew do sądu pracy - właściwość miejscowa sądu
witam, złożyłem pozew do sądu pracy w moim rejonie i dostałem pismo że pozwany należy pod inny sąd bo tam jest zameldowany, czy sąd prześle mój pozew do tamtego sądu? Gdzie odbędzie się ... Zobacz wątek2011.6.21 15:12:28
Wniosek do prokuratury za niepłacenie alimentów - wzór
Czy ktoś posiada wzór wniosku do prokuratury o zgłoszenie przestępstwa z tutułu niepłacenia alimentów ? Co w takim wniosku należy zawrzeć , jakie dokumenty dołączyć, w której prokuraturze ... Zobacz wątek2011.6.21 15:6:43
Podatek Belki od lokat jednodniowych - termin wejścia
Mam pytanie odnośnie podatku Belki jak w temacie, wiem że mają zostac opodatkowane lokaty jednodniowe, ale wiadomo kiedy ma wejść w życie przepis? czy nie będzie już możliwości na bezpieczne ... Zobacz wątek2011.6.21 15:0:12
Masz inne pytanie do prawnika?