Forum prawne (strona 499)
Odmowa przyjęcia dziecka do przedszkola pomimo pracy rodziców
Mieszkam w obrębie Krakowa i sugerowałam się takim kryterium, które obowiązuje w moim mieście.Kryteria główne1.Dziecko szescioletnie odbywajace roczne obowiazkoweprzygotowanie przedszkolne2 ... Zobacz wątek
2011.6.20 10:21:9
Pies bez kagańca w tramwaju - obowiązki kontrolera i mandaty
Trzeba było zgłosić to kierowcy! On miał prawo zareagować i nakazać opuszczenie pojazdu. A kontrolerzy to wydaje mi się że mogli być zbyt zalęknieni :D ;D oni są tylko mądrzy jak się im w ... Zobacz wątek2011.6.20 9:54:31
Klauzula o zwrocie zaliczki na wakacje przy rezygnacji - zgodność z prawem
Witam.Złożyliśmy rezerwację na wakacje i osoba tę rezerwację przyjmująca (właściciel domku) poprosił o wpłacenie zaliczki (600 zł). Nie spisywaliśmy żadnej umowy, a wiem, że umowę ustrną ... Zobacz wątek
2011.6.20 9:27:12
Wysłanie CV i skanu dowodu na fałszywy adres e-mail firmy
Witam. Ostatnio poszukując pracy wysłałam zgłoszenie na adres który, jak się okazało podszywał się pod adres e-mail firmy w której chciałam pracować. Na adres wysłałam cv i poproszono mnie ... Zobacz wątek2011.6.19 22:54:43
Odmowa przyjęcia do pracy po urlopie macierzyńskim
mam pytanie, czy pracodawca ma prawo nie przyjąć do pracy pracownicy po zakończeniu urlopu macierzyńskiego? prawo pracy ... Zobacz wątek2011.6.19 21:6:1
Darowizna domu w trakcie małżeństwa - podział majątku po rozwodzie
Dzien Dobry mam pytanie dostalem od mojej babki dom wraz z dzialka jako akt darowizny,w tej chwili jestem miesiac po rozwodzie z moja zona,i wlasnie moja ex zona chce zalozyc sprawe o podzial majatku,w ... Zobacz wątek2011.6.19 20:21:11
Przemoc domowa alkoholika - groźby i próby samobójstwa
Witam.Mam wielki problem, który trwa juz pare lat.
Ojciec (alkoholik) od juz paru lat znęca sie psychicznie nad moją mamą, mną oraz młodszym bratem.Sprawa była raz zgloszona na policję. ... Zobacz wątek
2011.6.19 17:53:23
Studenci nie płacą czynszu i nie chcą się wyprowadzić
Studenci którzy nie płacą i nie chcą się wyprowadzić Mam problem ze studentką, ma wyznaczony termin czynszu do 12 każdego misiąca lecz nigdy go nie przestrzega. Ma się teraz wyprowadzić lecz ... Zobacz wątek2011.6.19 17:34:28
Odszkodowanie za opóźnienie w przymusowym leczeniu alkoholika
Witam wszystkichZwróciłam się z prośba do Gminna Komisja Problemów Alkoholowych w dniu 21.03.2009r. o przymusowe leczenie odwykowe mojego męża. Po kilkukrotnym ponaglaniu sprawy osobiście, ... Zobacz wątek
2011.6.19 15:49:26
Tygodniowe umowy przez pośrednika a ciąża - ochrona pracy
witam mam pytanie, jestem zatrudniona w firmie, ale jestem przyjęta przez pośrednika pracy i okazało się, że jestem w ciąży a moje umowy są co tydzień przedłużane i teraz pytanie czy nie zostanę ... Zobacz wątek2011.6.19 14:16:20
Wezwanie do zapłaty za SOR gdy zapomniałam donieść dowodu ubezpieczenia
Może by tak Pani jeszcze spróbowała dostarczyć dowód ubezpieczenie pomimo wezwania do zapłaty. To powinno załatwić sprawę. ... Zobacz wątek2011.6.18 21:24:17
Sprzedałam przedmiot ale nie otrzymałam zapłaty - co robić?
Mam pytanie jeśli jestem konsultantem firmy ORIFLAME to czy mogę legalnie sprzedawać i wbijać do kasy kosmetyki pochodzące z katalogu tej firmy -(mam na nie fakturę VAT) ... Zobacz wątek2011.6.18 14:28:53
Hospitacja wychowawcy w placówce opiekuńczej - obowiązek
Witam serdecznie!! Mam pytanie odnośnie hospitacji, a mianowicie czy jako wychowawca pracujący w placówce opiekuńczo- wychowawczej jestem zobowiązany do przeprowadzania zajęć hospitowanych przez ... Zobacz wątek2011.6.18 12:26:39
Błędy w wykonaniu balustrady - reklamacja bez szczegółowej umowy
Witam mam problem z firmą która robiła mi balustradę, a mianowicie po skończeniu prac zauważyłem wiele błędów. Zgłosiłem to osobie co to robiła lecz, jego zadnie było takie że jest to zrobione ... Zobacz wątek2011.6.18 11:34:24
Wypadek w pracy w Austrii - brak wypłaty chorobowego
Dobry wieczór. Mój mąż pracował w Austrii od września ub. roku na budowie jako cieśla. Pech chciał, że 7 października uległ wypadkowi. Znajomy spuścił mu na palec metalowy gruby pręt, w wyniku ... Zobacz wątek2011.6.17 22:37:9
Przemoc domowa z kamerami i groźbami - jak pomóc siostrze?
Koniecznie trzeba to zgłosić na policję. Wzięcie do siebie do domu niewiele da, bo pewnie mąż siostry szybko ją znajdzie i zaczną się jeszcze większe kłopoty. Najlepiej niech zajmie się tym ... Zobacz wątek2011.6.17 16:13:17
Zakaz wieszania reklam zasłaniających okna budynków - nowa ustawa
Istniał jednak okres przejściowy, który mija właśnie w niedzielę 19 czerwca. ... Zobacz wątek2011.6.17 15:48:58
Zmiany administracyjne w sądach powszechnych - projekty reform
Ale czy przez taki system poufne informacje nie trafia łatwiej w niepowołane ręce? ... Zobacz wątek2011.6.17 15:47:23
Pieniądze za niewykorzystany urlop po zwolnieniu dyscyplinarnym
Witam Mam takie pytanie co sie dzieje z urlopem niewykorzystanym przez pracownika czy pracodawca może nakazać pracownikowi iść na urlop przymusowo?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek2011.6.17 15:38:52
Podział działki na odrębne części - dom i ogród
Chcielibyśmy dokonać podziału działki na 2 odrębne, tak aby dom stał na jednaj a ogród był drugą odrębną. Urząd gminy poinformował, że jest to niemożliwe, czy miał racje? Na jakie przepisy ... Zobacz wątek2011.6.17 14:36:15
Legalność odstępnego przy mieszkaniach komunalnych kwaterunkowych
Mam takie pytanie czy takie odstępne mieszkania komunalne kwaterunkowe jest legalne? Jeśli tak to jakie są warunki takiej transakcji? Na co zwrócić uwagę? ... Zobacz wątek2011.6.17 14:17:32
Zerwanie umowy najmu z powodu patologicznych sąsiadów
Czy mogę zerwać umowę najmu w trybie natychmiastowym, jeżeli zmieniły się warunki zamieszkania? Dokładnie chodzi o to, że obok wprowadziła się patologiczna rodzina użądzająca libacje do rana. ... Zobacz wątek2011.6.17 13:53:39
Sprzedaż telefonu przez Allegro - uszkodzenie w transporcie
Mam taki problem sprzedałem telefon przez allegro, kupujący zadzwonił do mnie i poinformował mnie, że telefon nie działa i chce zwrotu gotówki ja mu wysłałem telefon działający, musiał zostać ... Zobacz wątek2011.6.17 13:47:45
Wymiana okien - czy wymaga zgłoszenia w Urzędzie Nadzoru Budowlanego?
Doczytałem się różnych opinii, czy wymiana okien jest kwalifikowana przez Urząd Nadzoru Budowlanego jako konserwacja i z tego względu nie wymaga żadnych zgłoszeń?... Zobacz wątek
2011.6.17 13:43:11
Darowizna domu na jedno dziecko - prawa rodzeństwa do majątku
Sytuacja u mnie wygląda tak, że ojciec chce przekazać swój dom na jedno z dzieci. Czy dwójka rodzeństwa ma prawo domagać się części majątku? Jeśli tak, to jakie mają szansę na wygranie ? ... Zobacz wątek2011.6.17 13:35:15
Niepodbiór mandatu za przekroczenie prędkości - konsekwencje
Mam takie pytanie dostałem zawiadomienie o mandacie, przekroczenie szybkości mam sie stawić po odbiór tego mandatu a co się stanie w przypadku gdy go nie odbiorę jakie konsekwencje mi grożą? ... Zobacz wątek2011.6.17 13:25:24
Zmiany cen mieszkań w programie rodzina na swoim - nowe poziomy dopłat
Limity spadną średnio o 25% ... Zobacz wątek2011.6.17 13:23:29
Łączenie pracy asystenta sędziego z aplikacją - odrzucona ustawa
Ponoć nie przeszła ustawa o możliwości łączenia pracy asystenta sędziego z aplikacją! Czy to nie podlega skardze kasacyjnej? ... Zobacz wątek2011.6.17 13:16:32
Przejście na emeryturę służb mundurowych po 25 latach - ustalenia
Nie osiągnięto jednak porozumienia co do wymaganego wieku do przejscia na emeryturę (50lat) ... Zobacz wątek2011.6.17 13:14:56
Umowa najmu mieszkania studenckiego - co zawrzeć
Właśnie jestem z koleżanką na etapie szukania mieszkania studenckiego. Znaleźliśmy u takiego Pana, ale on stwierdził, że nie musimy spisywać żadnej umowy. My się przy tym upieramy i chcemy same ... Zobacz wątek2011.6.17 13:14:8
Odmowa urlopu na prywatne szkolenie - czy można wykorzystać urlop na żądanie?
Za nie udzielenie urlopu na takie szkolenie jeśli nie jest kierowane z firmy nawet Inspekcja Pracy nie może ukarać mandatami. ... Zobacz wątek2011.6.17 13:11:3
Brak odpowiedzialności prezesa spółki z o.o. za długi - warunki
Wniosek o upadłość (układ) musi być prawidłowy i realnie wspierany w sądzie. Wtedy jest możliwośc uniknięcia odpowiedzialności. ... Zobacz wątek2011.6.17 13:8:53
Podział urlopu przez szefa - czy można zmusić do wykorzystania częściami?
KP określa, że podwładny wyznacza datę wypoczynku w porozumieniu z pracodawcą lub w planie urlopów, jeżeli taki w firmieistnieje. ... Zobacz wątek2011.6.17 13:6:6
Zawarcie małżeństwa przez pełnomocnika - warunki prawne i kościelne
Kto by tam chciał aby ktoś za niego brał ślub! To już lepiej w czasie przesunąć! Potem żona mi powie, ż mi nie ślubowała! Szok, że takie cos jest w ogóle możliwe! ... Zobacz wątek2011.6.17 11:25:4
Reklamacja oferty Last Minute - zakres uprawnień konsumenta
Oczywiście, że może Pani zareklamować wycieczkę jeśli tylko nie zostaną zagwarantowane warunki i komfort na który się Państwo zgłaszali! ... Zobacz wątek2011.6.17 11:13:57
Rejestracja samochodu sprowadzonego z Belgii - procedury
Tutaj powinieneś znaleźć niezbędne informacje:http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-spolek/dzialalnosc-gospodarcza/artykuly/jak-zarejestrowac-samochod-kupiony-za-granica.html ... Zobacz wątek
2011.6.17 10:59:18
Założenie działalności gospodarczej przez internet z zagranicy
Tak ma Pan taką możliwość.Formularz CEIDG-1 wypełnia się w formie elektronicznej, co jest bardzo wygodne, bowiem e-formularz dostosowuje kolejne pola do danych już wypełnionych, a także automatycznie ... Zobacz wątek
2011.6.17 10:46:31
Kary za niewypełnienie spisu powszechnego - jakie sankcje?
Tak!I w ten ostatni dzień, spis powszechny szwankował! Nie spisałam się i będę musiała przyjmowac jakąś nieproszoną kobietę, która będzie mi robiła wywiad rodzinny!
Wielki program ... Zobacz wątek
2011.6.17 10:38:53
Odmowa urlopu ojcowskiego z powodu finalizacji przetargu
Pracodawca nie może odmówić Panu urlopu ojcowskiego, a finalizacje przetargu powiniem przekazać innemu pracownikowi i ewentualnie poposić Pana o przekazanie dokładne mu sprawy! ... Zobacz wątek2011.6.17 10:28:26
Dieta pracownicza na delegacje w firmie prywatnej - uprawnienia
Pracodawca wydając pracownikowi polecenie odbycia podróży służbowej ma obowiązek zwrotu wydatków, które pracownik poniósł w jej trakcie. Równocześnie koszty ... Zobacz wątek
2011.6.17 10:18:20
Skuteczne dochodzenie pożyczki 20 tysięcy od kuzynki
A czy ma Pani jakąś umowę spisaną z tą kuzynką? ... Zobacz wątek2011.6.17 10:6:54
Sprzeciw mieszkańców wobec budowy krematorium w pobliżu domów
Walczcie o to! Róbcie strajki! ... Zobacz wątek2011.6.17 10:1:50
Żądanie pieniędzy za rezygnację z wynajmowanego mieszkania przez studentów
A czy w umowie mieliście coś wspomiane o wcześniejszej rezygnacji i o kosztach związanych z przedwczesnym zerwaniem umowy wynajmu? ... Zobacz wątek2011.6.17 9:49:40
Pozew o eksmisję byłego męża - jak sformułować wniosek?
Wejdź sobie na stronę e-prawnik.pl i w zakładce dokumenty napewno znajdziesz :) ... Zobacz wątek2011.6.17 9:35:58
Wypis z rejestru gruntów - gdzie uzyskać i koszt dokumentu
Organem właściwym w sprawie o wydanie starostwo powiatowe właściwe ze względu na położenie nieruchomości. W miastach na prawach powiatu, organem właściwym będzie prezydent miasta.Opłaty za ... Zobacz wątek
2011.6.17 9:34:25
Ogniwa słoneczne do prywatnego użytku - ograniczenia prawne
jak to jest z użytkowaniem ogniw słonecznych do własnych celów prywatnych (niekomercyjnych)?Jestem osobą prywatną i nie prowadzę działalności gospodarczej.
Chciałem zbudować własny system ... Zobacz wątek
2011.6.17 8:28:21
Zaskarżenie polisy na życie - prawa syna z pierwszego małżeństwa
Czy jest mozliwosc zaskarzenia polisy na zycie? Moj byly maz zmarl zostawiajac polise na ktorej jest jego obecna zona i 6 letnia corka z ich malzenstwa.Nie umiescil na niej mojego pelnoletniego syna z ... Zobacz wątek2011.6.16 22:4:2
Jak napisać wniosek o wyrok łączny?
mam pytanie. czy wyrok łączny z roku 2004 moze zostac odwieszony ... Zobacz wątek2011.6.16 15:47:13
Umowa najmu mieszkania służbowego po przejściu na rentę
Pracownik ma umowe najmu mieszkania sluzbowego z dnia 1.05.1998r. do ustania stosunku pracy. Za miesiac od podpisania umowy poszedl na rente. Dzisiaj firma chce wypowiedziec mu umowe najmu, bo mieszkanie ... Zobacz wątek2011.6.16 14:59:7
Wzrost opłat rekrutacyjnych na studia - brak przepisów ograniczających
Kierunki inne niż te "artystyczne" moga ustalic kwotę rekrutacji nie wyżej niż 85zł ... Zobacz wątek2011.6.16 14:36:24
Masz inne pytanie do prawnika?