Forum prawne (strona 501)

Zmiany w Holandii ułatwiające uzyskanie legalnej pracy

Ponoć plan ma byc wprowadzony już za kilka miesięcy.  ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.6.15 15:16:18

2011.6.15 15:11:40

Zmiany w OFE - zwiększenie efektywności systemów emerytalnych

Wydaje mi się, że interes budżetu państwa jak zwykle weźmie górę nad interesem członków OFE ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.6.15 15:10:26

Rozpoczęcie działalności jako płatnik VAT - wymagane dokumenty

Sama rejestracja nie nadaje statusu podatnika. Podatnikiem jest ten, kto wykonuje czynności opodatkowane.  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.6.15 15:8:5

Zawieszenie wykonywania działalności gospodarczej - proces i koszty

Jest to  przerwanie wykonywania tej działalności na  sprecyzowany okres, podczas którego przedsiębiorca ma zarówno prawo, jak i obowiązek dokonywania pewnych czynności związanych ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.6.15 15:6:37

Przepisanie mieszkania na matkę przez współwłaścicielkę

Witam, jestem współwłaścicielką mieszkania (darowizna 7 lat temu od ojca) razem z mamą. Od 5 lat mieszkam zagranicą. W mieszkaniu w Polsce jestem zameldowana. Chciałabym wymeldować się, a mamę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.15 15:4:10

Spłata alimentów i pomijanie komornika - jak uniknąć prowizji?

Sprawa o alimenty trafiła do komornika, ale została uregulowana i zaległości zostały spłacone, jak teraz zacząć wpłacać alimenty z pominięciem komornika (i jego prowizji)? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.15 14:56:19

Rozliczenie wynajętego samochodu na delegacji zagranicznej

Jak muszę rozliczyć samochód wynajęty na miejscu na delegacji? Czy związane z tym koszty w całości można uwzględnić w rachunku podatkowym? Lecę samolotem do Hiszpanii dopiero tam muszę wynająć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.15 14:41:59

Prawo ojca do widzeń gdy nie płaci alimentów

Jeżeli ojciec dzieci nie płaci alimentów tylko dostaje je z funduszu alimentacyjnego czy ma prawo widywania się z dziećmi gdzie nie ma ograniczonych praw? Czy to jest prawda że jeżeli ojciec nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.15 14:35:41

Unikanie karnej stawki podatku przez powołanie na zwrot depozytu

Mam takie pytanie, słyszałem że powołując sie na na zwrot depozytu od kolegi można uniknąć karnej stawki podatku, czy to prawda? Jak o tym mówią przepisy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.15 14:28:56

Racjonalizacja zatrudnienia w jednostkach budżetowych - zwolnienia

w związku z racjonalizacją zatrudnienia w jednostkach budżetowych, chciałam się dowiedzieć czy oznacza to że należy spodziewać się zwolnień co 10-ego pracownika? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.15 14:23:59

Ograniczenie liczby doktorantów - trudniejszy dostęp do studiów

Rząd proponuje ograniczenie liczby doktorantów, według pomysłu każdy promotor będzie mógł poprowadzić tylko 5 doktorantów. Będzie teraz trudniej dostać się na studia?? Jak wam się podoba ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.15 14:8:41

Ograniczenie kontraktów NFZ z uzdrowiskami - koniec kuracji dzieci

NFZ oferuje coraz niższe kontrakty z uzdrowiskami i już bardzo niewiele dzieci wyjeżdża na takie kuracje, czy to oznacza koniec uzdrowisk?? Dlaczego NFZ nie dba nawet o najmłodszych? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.15 14:5:1

Zakup ziemi rolnej przez osobę niebędącą rolnikiem - ograniczenia

a czy taką ziemie można by było przepisać z rolnika na nierolnika?  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.15 13:45:47

Wypowiedzenie za porozumieniem stron - praca w sobotę i niewykorzystany urlop

Spodziewam sie wypowiedzenia umowy o pracę z powodu redukcji, mam już przepracowane 40 lat, czy moge wykorzystać całość urlopu jaki mi przysługuje na ten rok czy w jeden miesiąc? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.15 13:8:23

Przekazanie mieszkania od ojca - darowizna czy inna forma

Takie pytanie, tata chce przekazać mi mieszkanie, ale nie wiem w jakiej formie najlepiej to zrobić, jet to jego własność, czy darowizna to dobry sposób, ile to może kosztować? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.15 13:5:37

Czy pracodawca może korzystać z darmowej pracy podczas próby

Mam taki problem,pracodawca wyliczył remanent i się nie zgadza, kazał mi regulować to cie nie zgadza. Czy ma takie prawo, mimo ze nie mam w umowie odpowiedzialności za towar? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.15 13:0:27

Samotny ojciec - szanse w sądzie o prawa do dziecka

Sprawa w sadzie? jakie mam szanse? Mam 21 lat jestem mężczyzna samotnie wychowującym 3-letnią córkę. Moja dziewczyna zmarla przy porodzie. Do tej pory opiekowalem sie nia przez caly czas ale ostatnio ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.15 12:59:29

Dokumenty na rozbiórki części budynku - wymagania

Witam, chcę kupić dom z użytkowym poddaszem, które będzie trzeba wyremontować, połowę budynku chcę rozebrać. Jakie dokumenty będą potrzebne, domyślam się że najwięcej kłopotu będzie z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.15 12:56:12

Praca w sobotę będącą świętem - obowiązek oddania wolnego w innym terminie

Ja  wyczytałem gdzies w gazecie rzeczpospolitej, że za pracującą sobotę trzeba oddać wolne w innym terminie, nawet gdy szósty dzień tygodnia jest jednocześnie świętem. Tak wynika ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.6.15 12:1:19

Firmy planujące zwiększenie zatrudnienia - branże i możliwości pracy

Np. Alior Bank planuje zatrudnić 260 osób do końca roku ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.6.15 11:53:5

Zwrot prowizji za polisy ubezpieczeniowe po rozwiązaniu umowy agencyjnej

między 2007 a 2009 rokiem pracowałem jako agent ubezpieczeniowy posiadający działalność gospodarczą na umowie agencyjnej. Przy polisach na życie według umowy można dostać urocznioną(za 1 rok) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.15 11:30:35

Papiery wartościowe in blanco - definicja i zastosowanie

Witam,
mam pytanie odnośnie w jakim kontekście i w jakich pojęciach używa się "in blanco" ? (chodzi o papiery wartościowe) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.15 10:24:16

Zwrot kosztów remontu od współwłaściciela alkoholika

Witam.z gory przepraszam jezeli gdzies na forum byl juz podobny temat.mam nastepujacy problem.Mieszkam z mam w mieszkaniu komunalnym wraz z ojcem alkoholikiem ktory jest współwłaścicielem.Wszystkie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.15 9:47:52

Kupno auta z przebiciami numerów nadwozia - co robić

Witam. Kupiłem uszkodzone auto. Lekko wgięta maska, błotnik, do wymiany lampa i zderzak. W trakcie naprawy okazało się, że samochód ma przebite numery nadwozia. Oczywiście o tym nie wiedziałem. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.14 19:26:39

Wycofanie pozwu za ugodą z pracodawcą - koszty postępowania

Składa się oświadczenie w sądzie o wycofaniu pozwu i jest po sprawie, ale lepszym rozwiązaniem będzie zawarcie ugody przed sądem pracy. Ja nie wycofywałbym pozwu. Jeśli pracodawca chce spełnić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.14 17:15:43

Oszukani przez pracodawcę za granicą - gdzie szukać pomocy

znalazłem kilkoro ludzi którzy pracowali u pracodawcy za granicą i jak ja zostali oszukani do kogo mamy sie zgłosic by uzyskac pomoc? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.14 15:35:55

Ściągnięcie długu z majątku dorobkowego jednego małżonka

Sąd Najwyższy wydał uchwały w tej sprawie  (sygnatury akt III CZP 15/11 i III CZP 19/11) ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.6.14 14:44:16

Zmiany w egzaminach adwokackich - używanie komputera

W komisjach maja również byc informatycy którzy pomogą w razie awari  ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.6.14 14:39:31

Podwyżki dla nauczycieli - negocjacje ze związkami zawodowymi

Dokładnie, wysokość wynagrodzeń ustala rząd i parlament, a wypłaca samorząd, który często musi dopłacać, bo dostaje mizerne subwencje ...  ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.6.14 14:34:35

Zaprzestanie wypłat ZUS bez informowania - prawo do wyjaśnień

Teraz emeryt lub rencista będzie mógłby wziąć udział w takim postępowaniu i bronić swego prawa do świadczenia  ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.6.14 14:29:52

Plan pomocy młodym w starcie zawodowym - propozycje rządu

A co z formą edukacji czy będzie ona bardziej przystosowana do zmian na rynku pracy?  ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.6.14 14:21:45

Przepisy określające remont vs przebudowa - zgoda spółdzielni

przy mieszkaniach własnościowych można remontować to sie podoba o ile nie ingeruje to  wczęść wspólna budynku.  ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.6.14 14:18:45

Jazda skuterem po odebraniu prawa jazdy za jazdę po alkoholu

Zabrano mi prawo jazdy za jazdę po pijanemu na 6 miesięcy. Mogę jeździć skuterem 50 cmm? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.14 14:3:2

Składki ZUS przy prowadzeniu działalności i pracy na etacie

Chcę założyć działalność, ale nie wiem jakie mam składki odprowadzać, firma będzie mała z małym obrotem, i mam już etat w firmie i tam opłacam składki. Proszę o pomoc. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.14 13:54:13

Program RNS - kiedy wejdą zmiany dotyczące limitów cen

Witam,

Nurtuje mnie pytanie odnośnie aktualnych prac w sejmie nad zmianami w programie RNS. Z tego co mi wiadomo, odbyło się drugie czytanie. Pytanie do osób które się znają na temacie, kiedy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.14 13:49:57

Inwentaryzacja w weekend - prawo do wolnego za nadgodziny

Mam pytanie, w mojej firmie będzie inwentaryzacja od piątku do niedzieli, czy za t a pracę w weekend należy nam się wolne np. za 1 godzine pracy w sobotę, 1,5h kiedy indziej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.14 13:48:31

Urlop okolicznościowy na opiekę nad dzieckiem gdy żona bezrobotna

Mam takie pytanie, czy w związku z tym, że za niedługo mam zamiar się ożenić i zastanawiam się czy mam prawo do urlopu okolicznościowego? Uzyskałem informacje w firmie że nie ma czegoś takiego. ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2011.6.14 13:40:11

Koszty sądowe w pozwie o odszkodowanie i przywrócenie do pracy

Bardzo proszę o odpowiedź, jakie poniosę koszta sądowe, gdy złożyłem pozew do sądu pracy o odszkodowanie i przywrócenie do pracy od mojego pracodawcy, który mnie zwolnił. Mam sprzeczne informacje, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.14 13:20:36

Prawo do mieszkania konkubenta po 5 latach zameldowania z dzieckiem

Mam takie pytanie, mieszkam w mieszkaniu konkubenta z naszym synem od 5 lat jestem tu zameldowana, Co on może zrobić czy może mnie z tego mieszkania wyrzucić skoro dziecko jest jego i ja również ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.14 13:12:57

Odszkodowanie pasażera w podróży - przypadki i prawa

W jakich sytuacjach pasażer może domagać się o otrzymanie odszkodowania w podróży?
Jadę właśnie na długą wycieczkę po Europie z biurem podróży i chce wiedzieć, na co mam ewentualnie zwrócić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.14 12:31:30

Wniosek o zwolnienie z kosztów rozprawy po prawomocnym wyroku

Mam takie pytanie, wyrok w sprawie rozwodowej już się uprawomocnił, czy mogę jeszcze złożyć wniosek o zwolnienie z kosztów rozprawy? Czy jest jakiś czas na to, czy już jest za późno? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.14 12:20:6

Przeniesienie pracowników na zasadzie art. 23prim - termin wypowiedzenia

Moje pytanie brzmi: z dniem 28.02.2009 przeniesiono nas na zasadzie 23prim do innej firmy, zagwarantowane mamy 3 lata pracy, chciałabym wiedzieć kiedy pracodawca może nam dać wypowiedzenie ???? w listopadzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.14 12:17:59

Rejestracja dziecka gdy matka nie była jeszcze po rozwodzie

Mam taki problem, mam dziecko z kobietą która nie była wtedy jeszcze po rozwodzie ale przy rejestracji dziecka posiadała dowód osobisty na nazwisko panieńskie i powiedzieliśmy że jest panną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.14 12:11:7

Oskarżenie o pomówienie wójta na forum internetowym

Zostałem oskarżony o pomówienie osoby publicznej, a dokładnie Wójta naszej gminy!
zastanawiam się czy każdy post na forum może być uznany za pomówienie? Co w takim razie z prawem wyrażania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.14 11:1:7

Dodatkowa opłata za samochód ocony przed terminem

Dokładnie tak!
Gdyż zmienia Pani kolor karoserii i nanosi znaki szczególne! ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2011.6.14 10:25:40

Pozostawienie przez narzeczonego dzień przed ślubem - zwrot kosztów wesela

Tak, były narzeczony ma obowiązek pokryć częśc kosztów wydanych na cel tego wesela i ślubu. Musi Pani sprawę wnieść do sądu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.14 10:24:41

Wypełnienie wniosku o prawo jazdy przez ePUAP

Tak :)
Może w końcu będzie to krócej trwało :) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.14 10:23:3

System automatycznego nadzoru ITD nad ruchem drogowym

W Głównej Inspekcji Transportu Drogowego powstaje centrum automatycznego nadzoru nad ruchem drogowym. Tam właśnie trafią wszystkie zarejestrowane wykroczenia. Centrum ma działać tak, aby ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.14 10:22:12

Odmowa zeznań w roli świadka - warunki i procedury

Świadek może odmówić składania zeznań wtedy, gdy jest osobą najbliższą dla oskarżonego:    * małżonkiem (Prawo to przysługuje także po ustaniu małżeństwa.    ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.14 10:19:42

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika