Forum prawne (strona 551)
Poszukuję adwokata od praw spadkowych
Pilnie szukam adwokata od spadków czy też zachowków.Mieszkam na Śląsku i niedawno dowiedziałem się że mój ojciec zamieszkały w Łodzi zmarł.Jedynym dowodem na to że jestem jego synem jest ... Zobacz wątek
2011.6.28 8:10:20
celowe uniemożliwienie spłaty
Jeśli jest Pan w stanie udowodnić, że Pan zapłacił to jest wprawdzie nie ustawa, ale orzeczenie SN w tej sprawie. Artykuł w załączeniu.O złośliwym wierzycielu i porządnym dłużniku
Dłużnik ... Zobacz wątek
2011.6.27 23:42:40
Alimenty gdy mam niepełnosprawne dziecko.POMOCY!!
I ta jego eks też nikomu nie zabiera podobnie jak pani i nic nikomu nie musi dawać a dwulicowość w swoją tylko stronę jest zwyczajnie no fair gdy to dotyczy pani to nie obniża pani alimentów ale ... Zobacz wątek2011.6.27 23:30:36
czy można unieważnic testament zmarłego po podziale spadku?
czy można unieważnic testament zmarłego po podziale spadku? ... Zobacz wątek2011.6.27 22:53:58
Prawko zabrane?? czy tylko grzywna??
Postanowienie o zatrzymaniu prawa jazdy.178a paragraf 1 kk
grozi zakaz prowadzenia pojazdów, ale 137 ust.1 pkt 1 w zw. z art.135 ust. 1 pkt 1 lit. a i pkt 2 ustawy o ruchu drogowym, zachowując 14 ... Zobacz wątek
2011.6.27 16:16:42
wzięłam mu kredyt a on go nie spłaca
Jakieś dwa lata temu wzięłam kredyt na wyprawienie wesela. Niestety wesele nie doszło do skutku z wielu powodów, po czym te pieniądze (z kredytu) wziął mój narzeczony. Przez jakiś czas spłacał ... Zobacz wątek2011.6.27 16:10:34
zwrot opłat za użytkowanie nieruchomości
A czy Pan jest choćby w jakieś części współwłaścicielem tej nieruchomości? Wystąpił Pan do córki z roszczeniem o zachowek? Czy córka jest w 100% właścicielem nieruchomości? Jeśli jest, ... Zobacz wątek2011.6.27 16:4:44
2011.6.27 15:3:16
Uprawnienia banku
W związku z przeterminowanym zadłużeniem na karcie kredytowej bank pobrał bez mojej wiedzy i zgody z mojego rachunku rozliczeniowo - oszczędnościowego wszystkie znajdujące się na nim środki, które ... Zobacz wątek2011.6.27 14:52:49
przekształcenie użytkowania wieczystego
Zgodnie z art. 1 ust. 1 ustawy, przekształceniu podlegają nieruchomości zabudowane na cele mieszkaniowe albo przeznaczone pod tego rodzaju zabudowę oraz nieruchomości rolne. ... Zobacz wątek2011.6.27 14:40:26
niższa pensja na delegacji?
Obecnie stawkę dodatku zagranicznego ustala się przy zastosowaniu wielokrotności dodatku zagranicznego bazowego, która wynosi maksymalnie 4,0 , wcześniej mogła sięgać nawet 8,0. ... Zobacz wątek2011.6.27 14:33:14
przymusowa wizyta u lekarza co 3 miesiące?
Dokładnie, w innych krajach nie ma takich apsurdalnych ograniczeń, dla chorych np. w Szwecji można wpisac recepte na rok. ... Zobacz wątek2011.6.27 14:20:50
odwołany koncert i zwrot za bilet
Według mnie organizator powinien honorować także inne dowody, np. klienci, którzy płacili kartą kredytową, mogli by przedstawić wydruk z konta. czy jest to dopuszczalne? ... Zobacz wątek2011.6.27 14:17:41
Bankructwo (upadłość zakładu pracy)
Witam..Pisze w imieniu mojej żony i prosze o rade.. Moja zona pracuje w salonie fryzjerskim od marca, ktory jest otwarty od grudnia (przedtem byla tam inna fryzjerka).. teraz szefowa twierdzac ze ma ... Zobacz wątek
2011.6.27 13:12:58
ugoda a koszty uzyskania przychodu
Można próbować, ale żadko kiedy takie wytłumaczenie będzie uznane ... Zobacz wątek2011.6.27 12:48:35
kiedy uprawomocnienie?
Sąd wydał orzeczenie. Napisałam o dostarczenie uzasadnienia. Kiedy uprawomacnia się to orzeczenie? Kiedy otrzymam uzasadnienie? Proszę o pomoc. ... Zobacz wątek2011.6.27 12:7:3
dobudowa tarasu
Mam taką sprawę, zamieszkuje parter domu 2rodzinnego, chciałbym dobudować niewielki taras, taras bedzie konstrukcja spawana + drewno, czy musze zglaszac budowe takie tarasu? ... Zobacz wątek2011.6.27 11:50:35
umorzenie składek na Fundusz pracy
Na złożenie wniosków o umorzenie zostało mało czasu, już mniej niż miesiąc ... Zobacz wątek2011.6.27 11:20:54
czy można kobiecie odebrać dziecko jeżeli ta decyduje sie na zamieszkanie z druga kobieta
witam.bardzo prosze o opinie ...moja kolezanka jest w trakcie rozwodu z mezem juz od dłuzszego czasu nie układa sie im ...poprostu zyja razem ale osobno ...moja kolezanka od lat wiedziała ze mezczyzna ... Zobacz wątek2011.6.26 21:32:7
czy moge wnieść sprawę przeciw hydraulikowi,który wykonał mi instalację co.w całym domu,ale namówił
czy moge wnieść sprawę przeciw hydraulikowi,który wykonał mi instalację co.w całym domu,ale namówił na kupno wadliwego pieca.Nie mam z nim żadnej umowy. W ubiegłym roku wymieniałam instalację ... Zobacz wątek2011.6.26 21:23:8
zmiana Ery na T-mobile, rozwiązanie umowy
dołączam się do pytania, przecież to tak jakby kupując w serwisie Mercedesa za 500tys zł, po 4 miesiącach ktoś przyszedł zdemontował znaczek mercedesa i nakleił znaczki fiata!!! Decydując ... Zobacz wątek2011.6.26 20:0:57
zniesienie ojcostwa
Dwa lata temu urodziłam syna, ale nie jest to dziecko męża,zostało zapisane na niego gdyż on nic o tym nie wiedział.mąż pracuje za granicą ostatnio oświadczył że zostaje tam na stałe.wystąpiłam ... Zobacz wątek2011.6.26 19:26:25
złapany za posiadanie sladowych ilosci marihuany
Witam ostatnio zostałem zatrzymany przez lokalną policje za posiadanie szczątkowych ilosci marihuany zostałem wzięty na komisariat i przesłuchany powiedziałem im że nie znam goscia od którego ... Zobacz wątek2011.6.26 14:48:14
Ile metrów od budynku spłdzielczego powinien stać prywatny szpital
Wiem popełniłem błędy ? /spółdzielczego /i jeszcze jeden / łóżek /ale to wina klawiatury :)
... Zobacz wątek
2011.6.25 23:21:56
Czy trzeba zlozyc sprawdozdanie roczne?
Witam,Czy w przypadku gdy spolka zoo de facto nie zaczela zadnej dzialalnosci, nie ma przychodow i skladane byly tylko zerowe deklaracje vat to trzeba przygotowac i skladac sprawozdzanie roczne?
Pzdr ... Zobacz wątek
2011.6.25 22:49:5
Pilnie potrzebuje pomocy :(
Opisze pokrótce mój problem.Tamtego roku wyleciałam za granicę z dziećmi(14i9lat)bez zgody męża.On założył mi sprawę o uprowadzenie dzieci i ustalenie miejsca ich pobytu przy nim.Wróciłam ... Zobacz wątek2011.6.25 18:30:56
zasilek pielegnacyjny i alimenty dla dziecka,gdy przebywa ono z matka za granica
czy na forum nie zaglada zaden prawnik? by moc mi cokolwiek tutaj odpowiedziec? ... Zobacz wątek2011.6.25 17:16:40
2011.6.25 15:57:49
Konsolidacja firm
Konsolidacja firy musza tracic osobowość prawną.Czy firmy moga istniec oddzielnie.Konsolidacja ma na celu polaczenie sil tylko i wylacznie w jednej dziedzinie, natomoiast reszta uslug ma byc wykonywana ... Zobacz wątek2011.6.25 11:0:1
Ogranizenie praw ojcu i wynikajace z tego prawa matki i korzysci dziecka?
Bardzo prosze o pomoc w wyjasnienu co mogę robic bez zgody ojca przy takiej sentencji wyroku sadu. Dodam ,ze powodem złozenia wniosku było uzyskanie zgody na podrózowanie z dzieckiem za granice, gdyz ... Zobacz wątek2011.6.25 0:19:19
czy mogę ubiegać się o ksero kopie dokumentów spółki za okres w którym byłem wspólnikiem?
czy mogę ubiegać się o ksero kopie dokumentów spółki za okres w którym byłem wspólnikiem? do końca czerwca 2008roku byłem wspólnikiem i zamierzam rozliczyć spółkę ale nie mam możliwości ... Zobacz wątek2011.6.24 19:28:0
Pieniadze Majątek sprzed małżeństwa
dziekujęja nie chce wspólnoty z teściem:D
pozdrawiam ... Zobacz wątek
2011.6.24 9:3:37
wyłudzenie wymuszenie pzrestepstwo co to jest
witamdziekuje za podpowiedz
Otorz na forum bakowym dowiedzialem sie ze zmiana banku nic nie da.
Pracownik banku moze sprawdzic stan srodkow osoby nie waze z ktorego banku.
Posiadam srodki w kilku ... Zobacz wątek
2011.6.24 9:1:55
Czy można wymusić demontaż słupa energetycznego?
Czy można wymusić demontaż słupa energetycznego? Szanowni Państwo,Piszę do Państwa w imieniu swojego ojca, który zadał mi jedno dość intrygujące mnie pytanie. Chodzi o słup elektryczny ... Zobacz wątek
2011.6.24 5:17:22
[PYTANIE] Delegacja do Węgier (forma umowy,diety)
Witam,Mam umowę o prace na czas nieokreślony i jadę na delegację na Węgry, ale zanim wyjadę chce z moim szefem popisać jakikolwiek rodzaj umowy (lub kontrakt) na jakich warunkach jadę (chciałbym ... Zobacz wątek
2011.6.23 22:9:3
Umowa o prace na czas nieokreslony a okres wypowiedzenia
Witam,chcialbym sie dowiedziec czy w moim przypadku okres wypowiedzenia umowy na czas nieokreslony bedzie trwal 1 miesiac czy tez 2 tygodnie. Od roku czasu bylem zatrudniony na umowe o prace na czas ... Zobacz wątek
2011.6.23 19:43:13
wykładowca chce przejąć mój program
Od strony prawnej to wygląda na wymuszenie. Pan jest autorem programu i to Pan jest dysponentem wszelkich praw do niego i bez Pana zgody nikt nie może tego programu wykorzystać. Nikt nie ma też prawa, ... Zobacz wątek2011.6.23 17:7:25
PIENIĄDZE DLA WUJKA - PILNIE PROSZĘ O RADĘ
Sugeruję zaprzestać wysyłania pieniędzy. ... Zobacz wątek2011.6.23 17:2:27
Spadek po przyrodnim bracie
Witam, jakiś czas temu zmarł mój przyrodni brat (nie miał żony i dzieci), wtedy nasz ojciec i moja macocha już nie żyli. Czy dalsza rodzina mojej macochy ma prawo do spadku po moim bracie? Z góry ... Zobacz wątek2011.6.23 13:14:15
Sprawy sądowe
Proszę może będzie ktoś wiedział jak mi pomóc,otóż jestem po rozwodzie półtora roku płacę alimenty na dwoje dzieci w wysokości tysiąca zł,ale że była żona przyrobiła sobie dziecko i ... Zobacz wątek2011.6.22 19:1:6
zebranie wiejskie
kto ma prawo do zwołania i przewodniczenia zebraniu wiejskiemu? ... Zobacz wątek2011.6.22 15:57:9
Matak samo wychowująca dziecko
Moja kuzynka jest matką samo wychowującą dziecko. Ojciec nie płaci alimentów, bo wyjechał za granice i jest nieuchwytny. Jakie zasiłki z tego tytułu jej się należą i jak ma się o nie starać? ... Zobacz wątek2011.6.22 15:52:33
odwieszenie dochodzenia a pobyt w aś
odwieszenie dochodzenia a pobyt w aś Witam, prosiłbym o pomoc i odpowiedź na pytanieJako pokrzywdzony otrzymałem rok temu postanowienie o zawieszeniu dochodzenia ze względu na nieznane miejsce ... Zobacz wątek
2011.6.22 15:46:11
2011.6.22 15:33:59
jaki vat od garażu?
Nie ma już kontrowersji w tym temacie, coraz więcej interpretacji organów podatkowych, za tym przemawia oraz brzmienie przepisów ustawy ... Zobacz wątek2011.6.22 15:31:7
darowizna a wspólnota małżeńska
Czy gdyby rodzice chcieli mi przekazać w darowiźnie pewną sumę pieniędzy, to czy ona także by weszła w część wspólnoty małżeńskiej? Można jakoś zrobić, aby tak nie było? ... Zobacz wątek2011.6.22 15:30:31
praca sezonowa gdzie najlepiej?
wykwalifikowani pracownicy moga liczyc na dużo lepsze zarobki, np. inżynierowie i dział IT to 3 - 4 tys. euro za miesiąc ... Zobacz wątek2011.6.22 15:26:52
czy można uniknac dziedziczenia długów spadkowych?
Dostałem po dziadkach spadek. Nieruchomości, dom i firmę, która jest poważnie zadłużona! Czy można w jakiś sposób uniknąć odziedziczenia razem z tym wszystkim ich długów? ... Zobacz wątek2011.6.22 15:26:46
niższa marża na kredyt?
obecnie wiele banków obniża swoje marże jeśli spłacało sie wcześniejsze kredyty terminowo. ... Zobacz wątek2011.6.22 15:25:2
Wyprzedaż gruntów
W sprawie ustawy o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa jest przygotowywany równierz projekt poselski ... Zobacz wątek2011.6.22 15:22:53
Masz inne pytanie do prawnika?