Forum prawne (strona 551)
2011.6.29 13:26:42
Co za to grozi?
Jesli nie swiadomie potraciala bym jakas osobe i nie zauwazyla tego. i pojechala bym dalej to co mi za to grozi?I np jak by policja po miesiacu mnie odnnalazla i powiedziala ze takie cos zrobilam to ... Zobacz wątek
2011.6.29 11:40:52
prawo farmaceutyczne
Tak, brałem udział w szkoleniu 17 maja w Gliwicach, również organizowanym przez grupę prawniczą.Na pewno warto wziąć udział w takich warsztatach, ponieważ nowe przepisy będą wymagały od ... Zobacz wątek
2011.6.29 11:27:51
kontakty z synem
Pisz do sądu że nie realizuje postanowienia sądu. Jak dostanie grzywnę w wysokości 5000 zł to może się obudzi księżniczka! ... Zobacz wątek2011.6.29 11:16:9
wyższy próg podatkowy
wyższy próg podatkowy w grudniu wpadnę w wyzszy próg podatkowy czy tylko w tym miesiący zapłacę wyzszy podatek i 32% od nadwyżki a od 2012 rozpoczynam z czystą kartą? ... Zobacz wątek2011.6.29 9:7:11
ograniczenie władzy rodzicom i rodzina zastępcza- czy można? proszę o odpowiedz!
Tak moze pani mama musi wystapic do sadu rodzinnego dla nieletnich o pozbawienie praw tej dwojki i zostanie przyznane tymczasowe prawo do opieki przyznane pani mamie a pozniej bedzie sie mogla starac o ... Zobacz wątek2011.6.29 8:5:33
odebranie mieszkania przez ZBM, czy to mozliwe?
witam, potrzebuje rady, od 2-3 lat pracuje z mezem w Angli a stara sie on o wykup kawalerki w Polsce (na ktora tak dlugo czekal - potem remontowal, jeszcze przed slubem), upowaznil do tego tesciowa - moja ... Zobacz wątek2011.6.29 3:13:18
odebranie mieszkania przez ZBM
odebranie mieszkania przez ZBM witam, potrzebuje rady, od 2-3 lat pracuje z mezem w Angli a stara sie on o wykup kawalerki w Polsce (na ktora tak dlugo czekal - potem remontowal, jeszcze przed slubem), ... Zobacz wątek2011.6.29 3:9:38
Czy firma Hekko toleruje łamanie prawa autorskiego?
Dzisiaj zgłosiłem plagiat moich poradników do firmy Hekko. Uczyniłem to z uwagi na brak kontaktu z administratorem witryny której sprawa dotyczy. Osoba ta ukradła treść moich poradników i zamieściła ... Zobacz wątek2011.6.28 23:32:51
renta zagraniczna i renta polska
otrzymuję rentę polską po zmarłej mamie, kilka miesięcy temu tata miały wypadek i zmarł zagranicą, w chwili obecnej ubiegam się o rentę zagraniczną ale czy mogę pobierać i rente polska i zagraniczną? ... Zobacz wątek2011.6.28 16:31:2
wykup mieszkania kolejowego
Nie ma czegoś takiego, że grunt jest własnością jednej spółki a budynki wzniesione na tym gruncie innej spółki. Budynki zawsze należą do właściciela gruntu. Takim tłumaczeniem jesteście ... Zobacz wątek2011.6.28 15:19:5
Ile może zarobić dziecko w wakacje?
Limit nie obowiązuje w sytuacji, w której dorosłe dziecko zarabia na podstawie tzw. drobnych zleceń, opodatkowanych zryczałtowanym podatkiem według stawki 18 proc. Limit 200 zł dotyczy pojedynczych ... Zobacz wątek2011.6.28 14:41:14
odpowiedzialność za komentarze na forum
Administrator serwisu lub blogu jest traktowany jako dostawca hostingu i jego odpowiedzialność wyłącza ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną. ... Zobacz wątek2011.6.28 14:37:45
spadek dla niepełnoletniej wnuczki
Darowizna nieruchomości wymaga sporządzenia aktu notarialnego, w takiej sytuacji notariusz wyręcza obdarowanego w sprawach związanych z podatkiem. ... Zobacz wątek2011.6.28 14:36:47
PKA a wybór studiów ?
A co ocenia komisja i co dokładnie oznaczają te oceny? czy negatywna ocena oznacza zamknięcie kierunku? ... Zobacz wątek2011.6.28 14:34:48
inne informacje w umowie z biurem podróży
Zgodnie z art. 12 ust. 2 ustawy o usługach turystycznych informacje zawarte w folderze czy katalogu są elementem umowy. ... Zobacz wątek2011.6.28 14:26:17
umowa z biurem podróży
Art. 12 ust. 2 ustawy o usługach turystycznych przewiduje, że jeśli w umowie nie ma zaznaczonego nic innego to informacje przedstawione w broszurach reklamowych czy katalogach będą ... Zobacz wątek2011.6.28 14:21:4
Na co można przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży mieszkania ze spadku?
Otóż, otrzymałem po zmarłym tacie mieszkanie do podziału z bratem - sprzedaliśmy je i podzieliliśmy się po połowie. Aby uniknąć zapłacenia podatku z tego tytułu zakupiłem niewielką działkę ... Zobacz wątek2011.6.28 14:20:56
Podział gruntu
Kwestie takie reguluje ustawa o gospodarce nieruchomościami, według niej niema możliwości na podział nieruchomości, jeżeli nowa działka nie uzyska dostępu do drogi publicznej ... Zobacz wątek2011.6.28 14:16:26
Na co można przeznaczyć pieniądze po sprzedaży mieszkania ze spadku?
Na co można przeznaczyć pieniądze po sprzedaży mieszkania ze spadku? Otóż, otrzymałem po zmarłym tacie mieszkanie do podziału z bratem - sprzedaliśmy je i podzieliliśmy się po połowie. Aby ... Zobacz wątek2011.6.28 14:14:21
język migowy w urzędach
Zmiany przwidują równierz możliwość dofinansowania z PFRON kursów języka migowego dla niesłyszących i członków ich rodzin. ... Zobacz wątek2011.6.28 14:5:55
zakaz reklam na budynkach - jak ominąć?
Można też stawiać przed budynkiem rusztowania, pozorując remont, i zasłaniać je właśnie reklamami. ... Zobacz wątek2011.6.28 14:0:48
nowe dodatki do polisy OC ?
Pomysł dobry, oby jak najszybciej wprowadzony, wielu młodych kierowców z świeżo odebranymi prawami jazdy nie zna takich szczegółów, nie wie jak postąpić w momencie wypadku albo ... Zobacz wątek2011.6.28 13:56:19
umowa przedwstępna a weksel
Czy możliwe jest sporządzenie umowy przedwstępnej darowizny przekazania weksla z ustną deklaracją wekslową wystawcy złożoną w obecności Darującego i Obdarowanego przez osobę trzecią-wystawcę ... Zobacz wątek2011.6.28 12:38:48
nie zapłacona rata za OC
po kupnie samochodu zaniosłem pisemną rezygnację z OC ale okazało się, że jest zapłacona tylko jedna rata. Druga rata za składkę powinna być zapłacona w lipcu, czego nie wiedziałem wcześniej. ... Zobacz wątek2011.6.28 12:35:54
wezwanie
miesiąc temu odmówiłam przyjęcia mandatu za rzekome wymuszenie pierwszenstwa na policji, jestem juz po wizycie na komendzie i czekam obecnie na sprawe w sadzie, co jesli nie bedzie mnie w kraju i nie ... Zobacz wątek2011.6.28 12:33:14
kupno samochodu brak dokumentów
Kupiłem samochód, przy próbie przerejestrowania na mnie okazało się ze brakuje papierów potwierdzających legalizację instalacji gazowej, Czy w takiej sytuacji mogę zadąć od niego zwrotu pieniędzy, ... Zobacz wątek2011.6.28 12:30:59
przejęcie nieruchomości przez komornika
Mam takie pytanie, kiedy komornik przejmuje nieruchomość przeznaczoną do licytacji? Na razie ja nią dysponuję a sprawa jest na etapie wyceny masy spadkowej? ... Zobacz wątek2011.6.28 12:24:46
sprawa o kontakty z dzieckiem
Witam, mam takie pytanie czy składając pozew o uregulowanie kontaktów z dzieckiem mogę również wnieść o przydzielenie adwokata z urzędu? Proszę o odpowiedz. ... Zobacz wątek2011.6.28 12:23:3
Wynagrodzenie - zmiana w trakcie urlopu macierzyńskiego
Witam,Być może ktoś będzie potrafił pomóc. Pracuję w firmie, która jest agendą Komisji Europejskiej w Polsce. Firma wypłaca pracownikom wynagrodzenie z kont EUR z dotacji UE, które nie jest ... Zobacz wątek
2011.6.28 12:21:8
wyrok za posiadanie
Mam pytanie: moj brat został zatrzymany za posiadanie i handel, 2 miesiące przesiedział w AŚ i go wypuścili. Jaki wyrok może mu grozić, czy dostanie go w zawieszeniu? ... Zobacz wątek2011.6.28 12:18:43
naprawa na gwarancji - ile może trwać?
Mam taki problem, oddałem telefon do naprawy, dział reklamacji firmy nie potrafi określić kiedy telefon zostanie naprawiony , w karcie gwarancyjnej nie ma określonego terminu naprawy. Czy jest jakis ... Zobacz wątek2011.6.28 12:14:32
prowadzenie pojazdu po egzaminie bez dokumentów
Zdałem egzamin na prawo jazdy, czy przed wydaniem prawa mogę prowadzic samochód? Oczywiście zarejestrowany z OC. Co grozi w chwili złapania? Proszę o odpowiedz. ... Zobacz wątek2011.6.28 12:12:40
wniosek o odroczenie kary
Zostałem skazany na kare pozbawienia wolności na okres 3 miesięcy. Złożyłem wniosek o odroczenie wykonania kary i sąd jeszcze do tej pory nie rozpoznał wniosku. Co mam teraz zrobić? Nadal czekać ... Zobacz wątek2011.6.28 12:7:28
długi po podziale majątku
Zanim otrzymaliśmy rozdzielność majątkową mąż narobił sobie długów, czy komornik może zabrać jakiś sprzęt z domu, który należy zarówno do mnie jak i do męża? Proszę o pomoc. ... Zobacz wątek2011.6.28 12:4:26
Ograniczenie a pozbawienie praw
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyc na czym polega różnica między odebraniem a ograniczeniem praw rodzicielskich? Mam mieć teraz kolejna rozprawę i chciała bym to wiedzieć, proszę o odp. ... Zobacz wątek2011.6.28 11:59:16
wykorzystanie wizerunku
Oczywiście rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej, ale jeżeli osoba otrzymała zapłatę za pozowanie, wykorzystanie wizerunku jest dopuszczalne ... Zobacz wątek2011.6.28 11:55:49
Zwrot wywłaszczonej ziemi
Najnowsze wyroki Sądu Administarcyjnego orzekają, że umorzenie postępowania w sprawach o zwrot nieruchomości ziemskich nie wyklucza wydania decyzji w wyniku złożenia nowego wniosku ... Zobacz wątek2011.6.28 11:48:51
witam jaka powinna byc szerokość drogi koniecznej?
witamjaka powinna byc szerokość drogi koniecznej? witam
jaką szerokość drogi bierze się przy ustanowieniu drogi koniecznej ( mam działkę do której nie mam dojazdu, sprwa trfiła do sądu, droga ... Zobacz wątek
2011.6.28 11:29:36
opłata skarbowa za pełnomocnictwo
Udzielenie pełnomocnictwa = ustanowienie pełnomocnika, a nie pełnomocników. W przypadku udzielenia pełnomocnictw dwóm osobom powinna Pani złożyć dwa pełnomocnictwa (do tych samych czynności). ... Zobacz wątek2011.6.28 8:40:51
Poszukuję adwokata od praw spadkowych
Pilnie szukam adwokata od spadków czy też zachowków.Mieszkam na Śląsku i niedawno dowiedziałem się że mój ojciec zamieszkały w Łodzi zmarł.Jedynym dowodem na to że jestem jego synem jest ... Zobacz wątek
2011.6.28 8:10:20
celowe uniemożliwienie spłaty
Jeśli jest Pan w stanie udowodnić, że Pan zapłacił to jest wprawdzie nie ustawa, ale orzeczenie SN w tej sprawie. Artykuł w załączeniu.O złośliwym wierzycielu i porządnym dłużniku
Dłużnik ... Zobacz wątek
2011.6.27 23:42:40
Alimenty gdy mam niepełnosprawne dziecko.POMOCY!!
I ta jego eks też nikomu nie zabiera podobnie jak pani i nic nikomu nie musi dawać a dwulicowość w swoją tylko stronę jest zwyczajnie no fair gdy to dotyczy pani to nie obniża pani alimentów ale ... Zobacz wątek2011.6.27 23:30:36
czy można unieważnic testament zmarłego po podziale spadku?
czy można unieważnic testament zmarłego po podziale spadku? ... Zobacz wątek2011.6.27 22:53:58
Prawko zabrane?? czy tylko grzywna??
Postanowienie o zatrzymaniu prawa jazdy.178a paragraf 1 kk
grozi zakaz prowadzenia pojazdów, ale 137 ust.1 pkt 1 w zw. z art.135 ust. 1 pkt 1 lit. a i pkt 2 ustawy o ruchu drogowym, zachowując 14 ... Zobacz wątek
2011.6.27 16:16:42
wzięłam mu kredyt a on go nie spłaca
Jakieś dwa lata temu wzięłam kredyt na wyprawienie wesela. Niestety wesele nie doszło do skutku z wielu powodów, po czym te pieniądze (z kredytu) wziął mój narzeczony. Przez jakiś czas spłacał ... Zobacz wątek2011.6.27 16:10:34
zwrot opłat za użytkowanie nieruchomości
A czy Pan jest choćby w jakieś części współwłaścicielem tej nieruchomości? Wystąpił Pan do córki z roszczeniem o zachowek? Czy córka jest w 100% właścicielem nieruchomości? Jeśli jest, ... Zobacz wątek2011.6.27 16:4:44
2011.6.27 15:3:16
Uprawnienia banku
W związku z przeterminowanym zadłużeniem na karcie kredytowej bank pobrał bez mojej wiedzy i zgody z mojego rachunku rozliczeniowo - oszczędnościowego wszystkie znajdujące się na nim środki, które ... Zobacz wątek2011.6.27 14:52:49
przekształcenie użytkowania wieczystego
Zgodnie z art. 1 ust. 1 ustawy, przekształceniu podlegają nieruchomości zabudowane na cele mieszkaniowe albo przeznaczone pod tego rodzaju zabudowę oraz nieruchomości rolne. ... Zobacz wątek2011.6.27 14:40:26
Masz inne pytanie do prawnika?