Forum prawne (strona 549)
proszę o pomoc
Witam. Mam problem. Chcę podać ojca mojego dziecka o alimenty. Nasza córka ma 3 latka. Jestem w trakcie szukania pracy , ponieważ moja córka dopiero od września idzie do przedszkola. Jesteśmy na ... Zobacz wątek2011.7.1 21:32:59
Fotoradar
Zanim mandat zostanie wystawiony przyjdzie do właściciela pojazdu informacja o zdarzeniu i pouczenie o konieczności wskazania osoby która prowdziła pojazd. ... Zobacz wątek2011.7.1 19:34:46
dziadkowie rodziną zastępczą
Jeśli nie jest Pan ani matka dzieci pozbawiony praw rodzicielskich to dziadkowie nie mogą być rodziną zastępczą - dzieci mają już pełnoprawnych opiekunów. ... Zobacz wątek2011.7.1 19:32:16
2011.7.1 19:30:38
przyjąłem niesłuszny mandat!
Teraz to już tylko sąd może wycofać mandat. Ale udowodnienie przed sądem, że nie spożywało się zwykłego piwa tylko bezalkoholowe to bradzo trudna sprawa. Tak więc nie pozostaje nic innego jak ... Zobacz wątek2011.7.1 19:29:57
darowizna darowizny
witam mam taki problem rodzinny moja babcia darowala swojej corce nieruchomosc corka babci podarowala ja swojej corce czy w tym przypadku zachowek po babci chodzi o darowana nieruchomosc bedzie sie komus ... Zobacz wątek2011.7.1 18:5:42
Jak zmienić właściciela firmy?
Jak zmienić właściciela firmy? Moja małżonka prowadzi firmę. Jak prawnie wygląda zmiana właściciela (na męża), który jest obcokrajowcem. Dziękuję. ... Zobacz wątek2011.7.1 17:29:39
przywlaszczenie
Witam, mam taki maly problem a zapewne otrzymam tutaj pomoc.Pozyczylem od brata (brat jest wlascicielem) samochod i go troche zniszczylem (zatarlem silnik)
Pojechalem do mechanika i zapytalem ile bedzie ... Zobacz wątek
2011.7.1 15:57:48
jazda pociągiem bez legitymacji
Jeżeli w chwili wystawiania mandatu był Pan żeczywiście uczniem uprawnionym do ulgi za przejazd jest szansa na odzyskanie pieniędzy. ... Zobacz wątek2011.7.1 14:54:15
nastanie chaos w przychodniach lekarskich?
Lekarze do ostatniej chwili spodziewali się, że termin wejścia w życie przepisów zostanie przesunięty w dodatku brakuje systemu alektronicznego ułatwiającego rozliczanie się ... Zobacz wątek2011.7.1 14:51:3
nie mogę przekazać podatku na organizacje dobroczynne ?
Projekt nowelizacji ustawy o PIT i ordynacji podatkowej dopuszcza możliwośc przekaznia podatku w sytuacji gdy rozlicza nas pracodawca. Ustawa jeszcze nie została uchwalona ale są szanse że uda się ... Zobacz wątek2011.7.1 14:41:9
przekształcenie użytkowania we własność
Przepisy określaja, że o takie przekształcenie mogą wystąpić osoby fizyczne, będące użytkownikami wieczystymi nieruchomości zabudowanych m.in. na cele mieszkaniowe, albo przeznaczonymi ... Zobacz wątek2011.7.1 14:35:44
odszkodowania za opóźnienia pociągów
A czy PKP nie będzie się wykręcało winą opóżnienia? Że jak opóźnienie wystąpiło nie zwiny przewożnika to nie zapłacą, często firmy się tak wykręcają! ... Zobacz wątek2011.7.1 14:29:0
zmiany w TBS-ach?
Narazie sa tylko propozycje do projektu nowelizacji ustaw. Ministerstwo proponuje wykup mieszkania przez najemców od TBS po cenach rynkowych, oraz ochronę lokatorów w razie upadłości. ... Zobacz wątek2011.7.1 14:23:29
Egzekucja z wierzytelności
Może ktoś mi wyjaśni jak mam postąpić, gdy komornik zawiadamia mnie, że zajęcie wierzytelności przysługującej dłużnikowi od najemcy mieszkania okazało się bezskuteczne, ponieważ adresat ... Zobacz wątek2011.7.1 14:16:33
Czy kierownik Zakładu Pracy może być przewodniczącym Zwiazku zawodowego?
Czy kierownik Zakładu Pracy może być przewodniczącym Zwiazku zawodowego? Instytut Onkologii Gl-ce posiada różne zakłady:Zakład Radioterapii,Zakład Biologii,Zakład epidemiologii itd. ... Zobacz wątek2011.7.1 14:10:54
kserowanie dokumentu w banku
Nie ma znaczenia, w jaki sposób pozyskane zostaną dane, ważne jest to jaki jest zakres pozyskiwanych danych. ... Zobacz wątek2011.7.1 14:9:6
zwrot podatku za grunt
W takiej sytuacji jeżeli winę za niemożność zrealizowania umowy ponosi właściciel gruntu to można domagać się od niego odszkodowania. ... Zobacz wątek2011.7.1 14:0:16
na ile hotel może obciążyć moje konto?
Hotel jest uprawniony do obciążenia karty wyższą kwotą niż ta, na jaką zgodził się klient, jest to zabezpieczenie na wypadek ewentualnych szkód, które zostaną odkryte już po wyjeździe ... Zobacz wątek2011.7.1 13:50:11
odwołanie od decyzji ZUS
Złożyłam odwołanie od decyzji ZUS do sądu pracy i ubezpieczeń społecznych,po upływie tygodnia dostałam wezwanie na komisariat w sprawie w której się odwoływałam. Tam dowiedziałam się ze ... Zobacz wątek2011.7.1 13:41:36
A jeśli nie otrzymałam kartki z kodem to jak mogę sprawdzić czy mój dowód jest gotowy?
A jeśli nie otrzymałam kartki z kodem to jak mogę sprawdzić czy mój dowód jest gotowy? ... Zobacz wątek2011.7.1 13:41:30
warto zgłaszać sprawę?
Napadnięto mnie i znajomego, ciosy od tylu w głowę, przywłaszczenie mienia ale raczej o niewielkiej wartości. Prawdopodobnie monitoring wskaże sprawców. Zakladać sprawę robić z tego halo? warto? ... Zobacz wątek2011.7.1 13:39:33
aplikacja sędziowska a sprawa o zniszczenie mienia
Studiuje prawo, a w przyszłości mam zamiar startować na aplikacje sędziowską. Sęk w tym, że dokonałem zniszczenie cudzego mienia, sprawa zamkneła się na etapie postępowania przygotowawczego, ... Zobacz wątek2011.7.1 13:35:15
zamiana wyroku na grzywne
witam , dostałem wyrok 4m-ce ograniczenia wolności 25 stawek dziennych. Chciałbym to zamienić na kare grzywny, w sądzie dowiedziałem się ze muszę napisać pismo w sprawie tej zamiany. Tylko mam ... Zobacz wątek2011.7.1 13:26:55
przyjąć mandat czy nie?
Gdy do przekroczenia prędkości rzeczywiście doszło, nie warto odmawiać przyjęcia mandatu, sprawa trafi do sądu, a kierowca narazi się na dodatkowe koszty. ... Zobacz wątek2011.7.1 11:39:5
stanę przed sądem za molestowanie?
O to mój problem. Mam chłopaka, który ma 17 lat, ja mam 22.. Jego rodzice nie akceptują tego związku. Matka powiedziała mi że założy w sprawę w sądzie o molestowanie. Które wg mnie jest bezpodstawne. ... Zobacz wątek2011.7.1 11:31:24
dług z przed lat
kilka lat temu ok 8-10 jeszcze za czasów studenckich rozwiązałem umowe z operatorem sieci komórkowej. Operator nałożył na mnie kare pieniężną. Następnie mój dług wykupiła firma windykacyjna ... Zobacz wątek2011.7.1 11:20:17
jak zaliczyć wartość znaku towarowego?
Można zaliczyc do kosztów podatkowych przez odpisy amortyzacyjne, ale trzeba poczekać do czzasu rejestracji znaku w urzędzie patentowym ... Zobacz wątek2011.7.1 11:19:1
przewóz lotniczy
Nowe kryteria obowiązujące przy ustalaniu prawa do zerowej stawki od dostaw i usług wykonywanych na rzecz przewoźników lotniczych są wykazane w ustawie o VAT obowiązującej od 1 ... Zobacz wątek2011.7.1 11:16:30
zabytkowa działka
Z tego co wyczytałem , to rzecznik praw zwrócił się już do ministra kultury i dziedzictwa narodowego z prośbą o zajęcie stanowiska w takich sprawach, może wtedy będzie troche łatwiej coś ... Zobacz wątek2011.7.1 11:11:51
nieuczciwi deweloperzy są bezkarni?
Mają być wprowadzone przepisy regulujące trść umów deweloperskich, oraz zminiony system wpłacania pieniędzy za zakup nieruchomości. ... Zobacz wątek2011.7.1 11:6:47
Regulamin uczelni niezgodny z ustawą?
Dokładnie, na każdej uczelni są inne przepisy, niekiedy uczelnia odbiera stypendium socjalne w razie warunkowego wpisu lub nieterminowego złożenia indeksu, a przecież kryterium ma byc tylko ... Zobacz wątek2011.7.1 10:44:7
Ile kosztuje nas skarbówka ?
Trudno jest u nas wprowadzić jakieś zmiany poniewarz istnieje podział odpowiedzialności za kontrole pomiędzy urzędami kontroli skarbowej a urzędami skarbowymi. ... Zobacz wątek2011.7.1 10:35:58
Obowiazek płacenia za edukację
mam taką dziwną sytuację w domu.. ojciec nie chce dać mi na studiowanie chociaż ma na to pieniądze, matka zarabia mało więc nie chce od niej brać kasy na studia.. mam takie pytanie, bo kumpel ... Zobacz wątek2011.7.1 10:35:28
Witam wszystkich. Mam takie pytanie. Jestem developerem ( działalność gospodarcza ) i mam umowę
Witam wszystkich.Mam takie pytanie. Jestem developerem ( działalność gospodarcza ) i mam umowę z generalnym wykonawcą którym jest spółka z o.o. W jego gestii ( gen. wyk. ) jest kupowanie materiałów ... Zobacz wątek
2011.7.1 8:8:19
czek
[cytat]ok, fajno dzieki
prosze jeszcze o wskazanie ile czek musi byc jeszcze wazny zeby go zrealizowac?
[/cytat]
Witam,
czek w chwili złożenia go do inkasa przez euro-czek.pl musi mieć ... Zobacz wątek
2011.7.1 0:38:33
utwardzenie powierzchni gruntu na działce budowlanej
Witam i proszę o opinię : czy wykonanie wylewki poziomującej o grubości 10 - 15 cm z tzw. chudego betonu, zbrojonego jedynie przeciwskurczowo (na przykład w śmietniku przeznaczonym dla pojemników ... Zobacz wątek2011.7.1 0:10:6
Uszkodzenie budynku podczas rozbiorki zabudowy blizniaczej
Witam potrzebuje bardzo szybkiej odp.na moj problem.Otoz sasiad zaczal rozbiorke swojej czesci zabudowy blizniaczej, podczas ktorej doszlo do uszkodzenia sufitu w mojej czesci w okolicach belek stropowych ... Zobacz wątek
2011.6.30 23:19:58
przez nową ustawę stracę prace?
Jestem zatrudniona w spółdzielni mieszkaniowej, ale dowiedziałam się, że spółdzielnie będą teraz przekształcane w spółki, czy to oznacza że ludzie stracą pracę? Kto będzie zwalniany w pierwszej ... Zobacz wątek2011.6.30 23:11:45
odległość budynku od płotu
4m. dla scian z otworami(drzwi okna) 3m. dla scian bez otworowTyle moge do powiedziec reszta tak jak u mojego przed mowcy ... Zobacz wątek
2011.6.30 23:7:44
długi spółdzielni
Posiadam własnościowe prawo do lokalu mieszkaniowego od 2 lat, kilkanaście lat temu spółdzielnia postanowiła wybudować własną kotłownie, inwestor prywatny, jednakże do tej pory pozostało zadłużenie ... Zobacz wątek2011.6.30 21:51:9
Alimenty od teściów, gdy ojciec nie płaci
sprawa jest taka ze mój brat pracuje jego zona nie. maja 2 dzieci. brat jest zameldowany w mieszkaniu rodziców [własnościowym] a jego zona ma tymczasowe zameldowanie w mieszkaniu które wynajmuje z ... Zobacz wątek2011.6.30 21:50:0
mieszkanie spółdzelcze
będąc w związku małżeńskim wniosłem wkład do spółdzielni mieszkaniowej, po otrzymaniu wyroku o separacji przekształciłem je we własnościowe prawo do lokalu, a po 5 latach się rozwiodłem.Spółdzielnia ... Zobacz wątek
2011.6.30 21:41:7
jazda pod wpływem narkotyków
Zostałem zatrzymany za jazdę pod wpływem marichuany. Według kodeksu jeżeli badanie krwi nie zostaną podane w ciągu 30 dni to prawa jazdy musi zostać zwrócone. Ja wyniki otrzymałem dopiero po ... Zobacz wątek2011.6.30 21:39:46
pieniądze za połowę domu
Po śmierci dziadka rodzice odziedziczyli połowe domu działki itd druga połowe posiada jego zona, spadek rodzice przekazali mnie ,z ta osoba nie mam najlepszych relacji chciałbym mieć uregulowana ... Zobacz wątek2011.6.30 21:28:20
biznesplan jak zrobić?
Witam Panią serdecznie, zajmuję się pisaniem biznes planów. Z tego co mi wiadomo to w firmie takiej zapłaci Pani około 3 000zł za taki biznes plan. Ja przygotujęgo dla Pani z ANALIZĄ FINANSOWĄ ... Zobacz wątek2011.6.30 21:7:23
wymazanie wyroku?
17 lat temu zostałem skazany na 1 rok pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem kary na 3 lata. Teraz pracuję w urzędzie miasta, otrzymałem zaświadczenie z Krajowego Rejestru Karnego że nie ... Zobacz wątek2011.6.30 20:37:40
kurator ?
Co oznacza to, że sąd skazując kogoś oddaje go pod dozór kuratora, czy kurator nie jest bardziej w sprawach cywilnych? np. reprezentuje osoby ubezwłasnowolnione? ... Zobacz wątek2011.6.30 20:35:27
nie wykonanie kary sądu
Dostałem pismo z Sądu , chodzi o wezwanie na posiedzenie w sprawie wykonania kary. 6 miesięcy temu dostałem wyrok \'\'20 godzin prac społecznych\'\' z różnych przyczyn nie odrobiłem wyroku. Czy ... Zobacz wątek2011.6.30 19:17:58
pytanie o meldunek
Kolega z firmy przeprowadził się do innego miasta. Ma stałe zameldowanie, czy musi być też zameldowany tymczasowo w miesjcu w ktorym przebywa obecnie? Bo bedzie tam mieszkal przynajmniej rok.. On ... Zobacz wątek2011.6.30 19:12:2
Masz inne pytanie do prawnika?