Forum prawne (strona 547)
Jak przeprowadzić rozwód gdy mąż zaginął za granicą?
Składajac pozew o rozwód i alimenty na dziecko razem od razu złożyć wniosek o ustanowienie kuratora do doręczeń-w uzasadnieniu umotywować to brakiem adresu do doręczeń w kraju!Zgodnie z art. ... Zobacz wątek2011.3.9 17:15:19
Czy serwis może wysyłać wezwania tylko na podstawie danych?
Wydaje mi się, że tak ? można co prawda spróbować wyjaśnić całą sytuację z administratorami sklepu i szczerze im wszystko opowiedzieć (o tym, że to dziecko zarejestrowało się itp.). ... Zobacz wątek2011.3.9 17:12:36
Odszkodowanie od szpitala za źle poskładaną rękę
Jak najszybciej powinno się zgłosić do adwokata, który kiedyś już zajmował się tego typu rzeczami. Warto mu wszystko dokładnie opowiedzieć i wówczas będzie można podjąć jakieś sensowne ... Zobacz wątek2011.3.9 17:11:47
Zwolnienie pracownika na zwolnieniu lekarskim - czy legalne?
Ktoś już chyba zadał podobne pytanie w innym dziale i radzę Ci poszukać tamtego tematu na forum, gdyż kilka osób udzieliło w nim interesujących odpowiedzi. Pozdrawiam. ... Zobacz wątek2011.3.9 17:11:6
Komornik nie może znaleźć dłużnika - co z wyrokiem?
Komornik powinien znaleźć taką osobę, a w przeciwnym razie chyba nie może żądać zapłaty za swoje usługi, gdyż nie ma to wówczas najmniejszego sensu. Najlepiej wyjaśnić to z prawnikiem. ... Zobacz wątek2011.3.9 17:7:22
Czy po 4 latach można żądać opłaty za parking z 2005 roku
A czy przypadkiem po czterech latach to takie rzeczy nie ulegają przedawnieniu? Nie jestem pewny, ale na zdrowy rozum tak właśnie powinno być. Przynajmniej moim zdaniem. ... Zobacz wątek2011.3.9 17:5:25
Czy można pozwać za obrażanie na forum internetowym?
Możesz zgłosić sprawę na policję, ale odpowiedz sobie najpierw na pytanie czy to ma jakikolwiek sens. Nie lepiej zrezygnować z tego forum i zacząć udzielać się na jakimś innym? ... Zobacz wątek2011.3.9 17:3:25
Czy umowa darowizny musi być w formie aktu notarialnego?
Od darowizny nie płaci się żadnych podatków, pod warunkiem, że przekazujemy je komuś, z kim jesteśmy spokrewnieni. W przeciwnym razie trzeba liczyć się z koniecznością jego uiszczenia. ... Zobacz wątek2011.3.9 17:2:35
Czy można wypowiedzieć najem zimą i wyrzucić lokatora?
Szczerze mówiąc, to pierwszy raz o czymś takim słyszę. Masz jakieś powody do takich drastycznych działań czy po prostu chcesz komuś innemu wynająć mieszkanie? Może lepiej jednak trochę poczekać? ... Zobacz wątek2011.3.9 16:57:43
Odszkodowanie za publikację wywiadu bez zgody
Ale dlaczego chcesz w ogóle się starać o odszkodowanie? Masz ku temu jakieś powody czy po prostu chcesz dorobić? Jest to istotne i sąd tez o to zawsze zapyta. A dziennikarz powinien autoryzować ... Zobacz wątek2011.3.9 16:54:49
Do kiedy wykorzystać zaległy urlop - jakie konsekwencje?
Chyba jest na to jeden rok kalendarzowy, dlatego też można dzięki temu sobie spokojnie odłożyć kilka dni więcej i wykorzystać wszystko w jednym terminie. Wiele osób tak właśnie robi. ... Zobacz wątek2011.3.9 16:41:53
Jaka emerytura przysługuje przedsiębiorcy?
Przedsiębiorcy normalnie mogą płacić składki i wówczas nie muszą się niczym przejmować ? przynajmniej jeżeli chodzi o kwestie związane z emeryturami. No bo co innego z innymi rzeczami... ... Zobacz wątek2011.3.9 16:40:20
Księga wieczysta dla mieszkania - wpis niepełnoletnich dzieci
sąd rejonowy wydział ksiąg wieczystych miejsca położenia nieruchomości-150zł ... Zobacz wątek2011.3.9 16:37:50
Wezwania na zły adres - proces i egzekucja bez wiedzy
Wezwania szły na zły adres, przypadkiem dowiedziałem się że odbył się proces i że mnie komornik ściga. A ja nic na ten temat nie wiem, tylko się domyślam o co chodzi. W 2009 roku dostałem ... Zobacz wątek2011.3.9 16:18:23
Numer referencyjny jako dowód złożenia PIT
Czy otrzymanie numeru referencyjnego będzie oznaczało, że wypełniliśmy obowiązek podatkowy? Co będzie dowodem, że złożyliśmy PIT? ... Zobacz wątek2011.3.9 16:7:8
Potwierdzenie wysłania PIT przez Internet
Chcę wysłać PIT przez Internet. Czy po kliknięciu opcji "wyślij" dostanę odpowiedź, że mój formularz trafił do urzędu skarbowego? ... Zobacz wątek2011.3.9 16:2:50
Dane potrzebne do wysłania PIT przez Internet
Jakie dane będzie trzeba podać, żeby wysłać PIT przez Internet? ... Zobacz wątek2011.3.9 16:1:0
Wysyłanie PIT przez Internet - adres strony
Chcę wysłać PIT przez Internet. Na jakiej stronie będzie trzeba wypełnić deklarację podatkową? ... Zobacz wątek2011.3.9 15:59:30
Obliczanie ulgi na dzieci
Jak mam obliczyć wysokość przysługującego mi odliczenia z tytułu ulgi na dzieci? ... Zobacz wątek2011.3.9 15:57:54
Limit odliczenia w uldze internetowej
Razem z mężem za użytkowanie Internetu w zeszłym roku zapłaciliśmy tysiąc złotych. Czy możemy odliczyć cała kwotę? ... Zobacz wątek2011.3.9 15:54:31
Ulga internetowa dla małżonków - jedna faktura
Jesteśmy małżeństwem i mamy wspólność majątkową. Czy obydwoje mamy prawo odliczać wydatki w ramach ulgi internetowej? Faktura na używanie sieci Internet jest wystawiona tylko na moje nazwisko. ... Zobacz wątek2011.3.9 15:52:39
Ulga internetowa przy innym adresie zameldowania
W miejscu, gdzie obecnie mieszkam, korzystam z Internetu. Ale jestem zameldowany gdzie indziej. Czy mimo tego mogę skorzystać z ulgi internetowej? ... Zobacz wątek2011.3.9 15:40:54
Czy przekazanie 1% podatku jest obowiązkowe
Czy przekazywanie 1 proc. na rzecz organizacji pożytku publicznego jest obowiązkowe? ... Zobacz wątek2011.3.9 15:35:43
Przekazanie 1% podatku przez emeryta
Jestem emerytem. Od lat z moich dochodów rozlicza mnie ZUS. Czy mogę przekazać 1 proc. podatku na korzyść organizacji pożytku publicznego? ... Zobacz wątek2011.3.9 15:24:57
Obowiązek złożenia PIT przy pracy w Wielkiej Brytanii
Przez cały zeszły rok pracowałam w Wielkiej Brytanii. W Polsce nie zarobiłam nawet złotówki. Czy muszę więc w polskim urzędzie skarbowym składać zeznanie roczne i wykazywać dochody z zagranicy? ... Zobacz wątek2011.3.9 15:0:57
Odliczenie darowizn na KOL i organizacje pożytku publicznego
W zeszłym roku przekazałem dwie darowizny ? jedną na Kościół i jedną na rzecz organizacji prowadzącej działalność pożytku publicznego. Czy mogę je obie odliczyć od dochodu? ... Zobacz wątek2011.3.9 14:57:50
Najczęściej popełniane błędy w PIT
Najczęściej popełniane błędy w PIT?ach:1. Zapomniałeś się podpisać? To błąd!
2. Sprawdź swój NIP
3. Rozliczasz się z małżonkiem? Uważaj na kolejność
4. PIT tylko na aktualnym ... Zobacz wątek
2011.3.9 14:52:24
Zmiany w OFE w bieżącym roku
Witamjakie zmiany w OFE w roku 2011?Za wszelkie inforamcje z góry dziekuję.
Pozdrawiam
... Zobacz wątek
2011.3.9 14:41:58
Roszczenia wynajmującego przy braku umowy najmu
Jeśli nie miałam podpisanej umowy wynajmu i wyprowadziłam się z początkiem miesiąca nie płacąc za niego. To czy najemca może mieć wobec mnie jakieś roszczenia? Ma moje dane, ale chyba nie ma ... Zobacz wątek2011.3.9 14:38:48
Jak odzyskać kaucję gdy nie została nigdzie zapisana?
Witam, mam takie pytanie w jaki sposób odzyskać wpłaconą kaucję, jeżeli nigdzie nie zostało to zapisane? Jakie inne dowody mogą się przydać ? nagrana rozmowa o kaucji może być ewentualnie uznana ... Zobacz wątek2011.3.9 13:52:37
Używanie kolorów biało-czerwonych w kampanii reklamowej
Czy w ramach kampanii reklamowej możemy posługiwać się zwrotem "biało-czerwoni" oraz używać na materiałach reklamowych tych kolorów (co sugeruje odniesienie do flagi państwowej)? Pytanie to jest ... Zobacz wątek2011.3.9 13:41:34
Zwrot kosztów przy długotrwałych problemach ze sklepem internetowym
Witam , zrobiłam zakupy w sklepie internetowym, ale cała sprawa tak się rozwlekła (najpierw rzecz miała jakąś wadę, potem producent nie mógł jej wymienić, potem zagięła na poczcie, potem się ... Zobacz wątek2011.3.9 13:4:29
Usunięcie byłej żony z mieszkania służbowego po rozwodzie
Witam, jestem już po rozwodzie, żonie pozwoliłem zostać w moim mieszkaniu służbowym wraz ze swoim dzieckiem z poprzedniego małżeństwa, ale od czasu zakończenia procesu nie płaci ona żadnych ... Zobacz wątek2011.3.9 12:43:16
Usunięcie alkoholika współwłaściciela z mieszkania
Witam. Pisze tutaj bo chciała bym mniej wiecej zorientowac się w jednej rzeczy a nie za bardzo wiem gdzie mogła bym sie udać. Otóż jest 2 wspołwłascicieli mieszkania. Mąż jest alkoholikiem, awanturuje ... Zobacz wątek2011.3.9 12:21:44
Ogłaszanie licytacji komorniczych w Warszawie online
czy są widoczne w sieci licytacje komornicze w Warszawie? Chodzi o podawanie do publicznej wiadomości licytacji? Na jakich/ czyich stronach internetowych ogłaszane są licytacje komornicze? ... Zobacz wątek2011.3.9 11:19:53
Samowolne podniesienie terenu przez poprzedniego właściciela
samowolne podniesienie terenu przez byłego włsciciela gruntu. witamMam dość nietypowy problem, a mianowicie rodzice darowali mi działkę wielkości 1 hektara ktora oryginalnie była położona parenaście ... Zobacz wątek
2011.3.9 9:32:26
Umorzenie egzekucji po oddaleniu wniosku o klauzulę wykonalności
Witam,jestem w posiadaniu odpisu prawomocnego oddalenia wniosku o nadanie klauzuli wykonalności na współmałzonka , prosze o informację czy na podstawie tego dokumentu i złożenia stosownego podania ... Zobacz wątek
2011.3.9 9:16:0
Ubezpieczenie mieszkania a szkody wyrządzone przez psa
Czy ubezpieczenie mieszkania obejmuje szkody wyrządzone przez psa właściciela mieszkania na gościu odwiedzającym właścicieli ? Straty to zniszczona czapka i futro z lisa - przez psa właściciela ... Zobacz wątek2011.3.8 19:8:57
Zwrot nagrody jubileuszowej z powodu przekroczenia progu dochodowego
Witam serdecznie!Jak widać jestem nowy na forum, myślę, że tutaj właśnie mi pomożecie zrozumieć pewną postępowania, za co z góry dziękuję!
Przeszukałem już tematy na forum, aczkolwiek ... Zobacz wątek
2011.3.8 19:0:33
Jak się bronić przed fałszywym oskarżeniem o pobicie?
Złóżcie zawiadomienie na policji na tą osobę, że to ona zaatakowała i oddajcie przedmiot, którym atakowała jako dowód w sprawie. ... Zobacz wątek2011.3.8 18:12:19
Manipulacje liczników prądu przez właścicielkę - wypowiedzenie najmu
Reklamacje musicie zgłosić właścicielce, bo to ona rozlicza prąd. W reklamacji napiszcie, że nie zgadzacie się z kwotą, która został Wam naliczona i tu podajcie uzasadnienie w postaci argumentów, ... Zobacz wątek2011.3.8 17:56:5
Dodatek za opiekę nad dzieckiem w internacie
Witam, ponoć w sytuacji gdy dziecko z rodziny zastępczej jest w szkolnym internacie to nie przysługuje rodzinie dodatek za osobista opiekę?? Trochę to dla mnie dziwne? A jeśli dziecko przyjeżdża ... Zobacz wątek2011.3.8 16:12:15
Odroczenie rozprawy cywilnej - procedura
Witam, w jaki sposób poprosić o odroczenie sprawy cywilnej? Nie będę mógł zabrać wszystkich potrzebnych dokumentów do czasu pierwszej rozprawy. Jak do wygląda?... Zobacz wątek
2011.3.8 15:54:11
Odzyskanie zaliczki za niesprowadzony samochód
Witam, wpłaciłam zaliczkę na sprowadzenie samochodu ale w potwierdzeniu dostałam tylko pokwitowanie , ponieważ było to tak jakby po znajomości więc nie miałam powodów do obaw. Teraz pytanie ponieważ ... Zobacz wątek2011.3.8 15:2:45
Odzyskanie zaliczki za niesprowadzony samochód
Witam, wpłaciłam zaliczkę na sprowadzenie samochodu ale w potwierdzeniu dostałam tylko pokwitowanie , ponieważ było to tak jakby po znajomości więc nie miałam powodów do obaw. Teraz pytanie ponieważ ... Zobacz wątek2011.3.8 15:2:31
Zabezpieczenie przed upadkiem biura turystycznego
Lato się zbliża i zaczynamy myśleć o wakacjach , mając w pamięci ostatnie wielkie upadki biur turystycznych, mam pytanie czy można się jakoś zabezpieczyć przed tym i pomimo tego wyjechać na ... Zobacz wątek2011.3.8 14:46:17
Jak usprawiedliwić nieobecność świadka na rozprawie?
Zgodnie z art. 117§2a kpk usprawiedliwienie niestawiennictwa z powodu choroby oskarżonych, świadków, obrońców, pełnomocników i innych uczestników postępowania, których obecność była obowiązkowa ... Zobacz wątek2011.3.8 14:39:48
Nagrywanie wykroczeń przez policję bez sygnału
Mam taki dylemat prawny, czy jeśli jechałam łamiąc przepisy a policja z wideo rejestratorem jechała za mną i to nagrywała a nie włączyła sygnału, to czy dostany mandat jest ważny? Myślę, ... Zobacz wątek2011.3.8 14:31:26
Nieletnia jako świadek w sprawie rozwodowej
Chciałabym żeby moja córka była świadkiem w sprawie rozwodowej ale jest ona niepełnoletnia, czy mogę powołać ją na świadka? ... Zobacz wątek2011.3.8 14:27:23
Czy mogę uniknąć bycia świadkiem w sprawie rozwodowej sąsiadów?
Każda osoba wezwana w charakterze świadka ma obowiązek stawić się i złożyć zeznania. Na świadka, który bez usprawiedliwienia nie stawi się albo bez zezwolenia prokuratora oddali się z miejsca ... Zobacz wątek2011.3.8 14:25:36
Masz inne pytanie do prawnika?