Forum prawne (strona 547)

należy mi się ulga mieszkaniowa?

Jest wyrok Trybunału konstytucyjnego określający te przepisy jako niekonstytucyjne (sygnatura: P 36/10) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.7 12:9:30

księgi wieczyste dla mieszkań

Ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych pozwala na przekształcenie mieszkania lokatorskiego w spółdzielcze własnościowe tylko wtedy, gdy blok stoi na gruncie, który nie jest własnością ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.7 12:5:4

zadatek czy zaliczka?

Art. 394. § 1. W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek dany przy zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona może bez ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.7 11:56:27

Czy Sp. z o.o. może prowadzić działalność gospodarczą gdy jest zarejestrowana tylko w Rejestrze

Czy Sp. z o.o. może prowadzić działalność gospodarczą gdy jest zarejestrowana tylko w Rejestrze Handlowym (NIE KRS). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.7 9:38:16

Odbiór drogi, przepompowni od developera -

Witam
Osiedle kilkudziesięciu segmentów - osiedle zamknięte. Każdy mieszkaniec ma odrębną umowę z wykonawcą/developerem na wybudowanie segmentu, oddzielną umowę na dostarczenie mediów (woda, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.6 23:31:2

Ubezpieczenie w ZUS-ie- Bardzo Ważne, Pomocy!!!

Witam
Mam taki problem a mianowicie moja mama mieszka koło Warszawy i ma raka, bierze chemie,jest niezdolna do pracy,od ponad pół roku jest na ubezpieczeniu męża(mojego ojczyma), ponieważ skończyła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.6 19:41:12

czy komornik może zająć moje rzeczy ?

Komornik nie może zająć Pani rzeczy, jeśli będzie wiedział, że rzecz, którą chce zająć nie jest własnością dłużnika alimentacyjnego. Nie musi się Pani wyprowadzać, ale warto porozmawiać ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.6 17:28:40

zwolnienie z podatku

Pieniądze można równierz przeznaczyć na: 
nabycie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego,
 nabycie gruntu pod budowę domu,
 budowę lub rozbudowę ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.6 15:53:18

wymagania do remontu?

Nie mylic remontu z przebudową lub konserwacją, bo przebudowa wymaga  pozwolenia na budowę a  bieżąca konserwacjia nie potrzbuje żadnych formalności.  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.6 15:44:50

w 2012 znikną licea profilowane ?

Nie będzie już 2 letnich zawodówek, bo przez obniżenie wieku rozpoczęcia nauki, kończyłoby się je mając 17 lat, a uczyć się trzeba do 18! ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.6 15:35:27

Czy pracodawca moze bez zgody pracownika pomniejszac skladke Zus o 10 dni wpisujac art 151(Nieobecnosc

Czy pracodawca moze bez zgody pracownika pomniejszac skladke Zus o 10 dni wpisujac art 151(Nieobecnosc w pracy usprawiedliwiona nie objeta wynagrodzeniem). Czy jest to zgodne z prawem...dlaczego oni mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.6 15:27:41

nowy termin rozprawy

W przypadku występowania w postaci strony na procesie, można wnosić o odroczenie sprawy (art. 214 kpc) ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.6 15:23:44

ile wzrosną emerytury?

Czyli rząd da 4% podwyżki, co stanowi całkowite minimu jakie mogli uzyskać... ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.6 14:51:21

kara za publikacje nieautoryzowanego wywiadu

Artykuł 14 i 49 prawa prasowego z 1984 roku, mówi że dziennikarz nie może odmówić osobie, z którą rozmawia autoryzacji dosłownie cytowanej wypowiedzi, o ile ta nie była wcześniej ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.6 14:44:52

sanatorium z ZUS czy NFZ?

ZUS zwraca równierz koszty przejazdu do ośrodka i z powrotem, ale aby otrzymac skierowanie potrzbne jest ożeczenie lekarza ZUS.  ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.6 14:34:49

wyprzedaż a brak reklamacji

Trzeba też pamiętać, że przedmioty z wyprzedaży nie zawsze możemy odać jeżeli się nam "nie podoba", zwrot towaru wolnego od wad jest dla sprzedawcy dobrowolny.  ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.6 14:27:9

Bezskuteczna egzekucja

Właśnie dostałam pismo od Komornika o bezskutecznej egzekucji mojego wynagrodzenia za prace. W piśmie pisze że na podstawie art. 827 kpc zostałam wezwana do złożenia oświadczenia co do umorzenia ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.7.6 14:18:19

alimenty od obojga rodziców?

Chcę wystąpić o alimenty od obojga rodziców, jakie są prawne wymogi aby to zrobić? Czy wymagane jest ukończenie 18 lat? Jestem uczniem i obecnie mam już prace na wieczory i praktycznie sam się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.6 13:59:5

zwolnienie z pracy podczas L4 ?

Przebywam na zwolnieniu lekarskim L4,jestem w ciąży. Dziś otrzymałam wiadomość sms od mojej szefowej o takiej treści \"dlaczego nie zjawia sie Pani w pracy,mam potraktować nieobecność jako porzucenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.6 13:51:54

mogę wygrać taka sprawę?

Dostałam wezwanie do zapłaty z sądu grodzkiego w zamościu. absolutnie nic nie wiedziałam,że toczy się postępowanie windykacyjne.sprawa dot. przeniesienia numeru z tpsa do innego operatora. napisałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.6 13:44:13

skierowanie na badanie w sprawie opieki

Witam, jestem po rozprawie o uregulowanie kontaktów z dzieckiem. Pani sędzia zadecydowała , że jeżeli dziecko ma wyjeżdżać do ojca i jego nowej żony za granicę, to musi mieć pewność jaki jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.6 13:6:49

niesłusznie zwolniony

nowelizacja kodeksu pracy przewiduje możliwość ubiegania się o odszkodowanie i przywrócenie do pracy  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.6 12:58:15

ustawa o timeshare

W całej ustawie określone zostały zasady oraz tryby zawierania umów takich jak timeshare, o długoterminowy produkt wakacyjny oraz pośrednictwa w ich odsprzedaży ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.6 12:52:33

odpowiedzialność za wypadek

Mój nieletni brat \"kupił\" razem z trzema kolegami fiata 126 p (samochód nie ubezpieczony) Kierując tym pojazdem w dniu \"zakupu\" spowodował wypadek w którym ranne zostały 2 osoby. Nie ma wyroku, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.6 12:39:8

działka w spadku problem

Mój wuj odziedziczył działkę i chciałby ją sprzedać. Urząd miasta kilka lat temu wykupił częsc działki pod drogę ale do realizacji inwestycji do tej pory
nie doszło,gdyż blokuje ją jeden ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.6 11:38:13

Zbieg potrąceń komorniczych.

Wolna kwota od potrąceń to minimalne wynagrodzenie za pracę. W pierwszej kolejności ściągane będą alimenty do wysokości 3/5 wynagrodzenia. Pozdrawiam Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.5 21:3:22

2011.7.5 21:1:53

Czy komornik moze zajac 100% pensji?

Czy komornik moze zajac 100% pensji? Witam mam na pensji komornika ktory mi ja zajal cala zaczyna mnnie to wkurzac bo wczesniej splacilem juz trzech komornikow ktorzy zabierali mi cala wyplate krotko mowiac ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.5 19:36:54

allegro problem z kupujacym

Mam takie pytanie. Sprzedałam 5 maja (dzisiaj jest 5 lipiec czyli 2 miesiace temu) używany pierścionek w licytacji na allegro. Kupujacy zapłacil za towar wystawił komentarz pozytywny, wszystko bylo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.5 18:33:56

krzewy obok

Otrzymałam z UG pismo, a w treści, cytuję:
"UG informuje, że właściciele nieruchomości, położonych wzdłuż dróg na których rosną drzewa i krzewy mają obowiązek na tym terenie utrzymania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.5 18:30:55

Świadkowie

Dziękuję za odpowiedzi :) ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.7.5 18:30:6

przymusowe rozwiązanie umowy?

Niczego nie podpisywać. Jak szef chce rozwiązać umowę, to niech sam to zrobi. Proszę pamiętać, że wypowiedzenie musi być uzasadnione, a przyczyna prawdziwa i w razie czego to pracodawca musi udowodnić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.5 18:0:28

jak uniknąć zwolnienia z pracy

Pracodawca nie musi osobiście wręczyć wypowiedzenia, bo może go też wysłać pocztą, ale nie może tego zrobić podczas usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.5 17:55:19

koniec lokat z dzienną kapitalizacją?

Najlepszą opcja ominięcia podatku belki będą teraz polisolokaty, które nie są opodatkowane.  ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.5 15:27:7

miganie światłami jaki paragraf?

art. 29 ust. 1 prawa o ruchu drogowym daje możliwość użycia sygnału dźwiękowego lub świetlnego w sytuacji, gdy zachodzi konieczność ostrzeżenia o niebezpieczeństwie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.7.5 15:24:48

mieszkania za 3tys/mkw pod warszawą??

Mieszkanie wykończone pod klucz to dobra opcja , będzie takich coraz więcej, w związku z zmianami w przyznawaniu kredytów, będzie można teraz dostać mieszkanie biorąc tylko jeden kredyt.  ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.7.5 15:22:28

Zaliczka a wywiązanie się z obietnicy

Dzień dobry,
potrzebuję porady. Znalazłem ofertę pracy w niemczech, rozmawiałem z osobą która załatwia tą pracę otrzymalem od niej informację że muszę wpłacić 200 zł do 13 lipca br. a ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.5 13:30:36

Garaże na państowej ziemi

Witam
Piszę z zapytaniem o garaże blaszane na ziemi skarbu państwa.
Garaże te stoją już około 40 lat i w tym roku a dokładnie w maju przyszło pismo z urzędu miejskiego że trzeba zlikwidować ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.5 13:30:22

odszkodowanie za zabranie prawa jazdy?

Witam, policja zatrzymała mi prawo jazdy ( 0,11 mg/l i 0,09 mg/l) a sąd uniewinnił, czy mogę starać się o odszkodowanie za niesłusznie zatrzymane prawo jazdy ( 4 miesiące), jeśli tak to od kogo??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.5 13:21:38

spożywanie alkoholu w swoim aucie

Mam takie pytanie ,czy można spożywać alkohol w samochodzie znajdującym się w miejscu publicznym? Mowa o pasażerach, samochód znajdujacy sie np na parkingu to miejsce prywatne czy miejsce publiczne? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.5 13:18:18

odszkodowanie za włamanie

Witam miałem włamanie do swojego domu przez uchylone zabezpieczone zawiasem okno piwniczne gdzie sprawca dostał się do środka budynku przez zerwanie zawiasu zabezpiczejacego okno. PZU odpisało mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.5 13:13:50

7 dniowy okres wypowiedzenia

Mam pytanie czy w sytuacji fuzji dwóch firm mogę zastosować odejście z pracy za 7 dniowym uprzedzeniem? Warunki finansowe dla mnie sie nie zmienią, stanowisko również nie, po prostu wypaliłem się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.5 13:9:52

komputer służbowy

Po otrzymaniu wypowiedzenia, uprzątnąłem swoje dane z komputera, wykasowałem pliki itd. Były to pliki które przez okres pracy tworzyłem a później je drukowałem. NIGDY nie otrzymałem od przełożonego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.5 13:6:35

ciąża podczas urlopu wychowawczego

Jestem na urlopie wychowawczym, trzy dni temu okazało się ,że jestem w następnej ciąży. Jak to się ma do Pracodawcy? Czy może teraz wypowiedzieć mi umowę, miałam być zwolniona zaraz po powrocie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.5 12:56:24

należy mi się odprawa ?

Mam pytanie, czy należy się odprawa dla pracownika, który był zatrudniony na czas określony do końca roku, pracował w danym zakładzie rok i 2 miesiące, w wypowiedzeniu obowiązywał 2 tygodniowey ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.5 12:51:23

2011.7.5 12:49:49

złożenie zażalenia na policję

Czy jest możliwość złożenia zażalenia do prokuratury na postępowanie policji podczas legitymowania? Jaki jest termin do złożenia tego zażalenia? Co to jest za czynność to zażalenie, administracyjna, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.5 12:48:10

aukcja internetowa

witam, zakupiłem od prywatnej osoby dekoder, wystawiłem go na aukcje dekoder został sprzedany ale po kilku dniach dostałem telefon z policji żeby zgłosic się na komendę w sprawie nielegalnej sprzedaży ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.5 12:46:33

zadośćuczynienie na konto fundacji

Czy można złożyć wniosek by przysadzone mi zadośćuczynienie skazany przekazał na rzecz jakiejś fundacji? Chcę aby buło to zarządzone przez sąd. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.5 12:38:57

Kiedy odpowiada zarząd?

o sytuacji mówi art. 299 § 1 kodeksu spółek handlowych ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.5 12:34:35

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika