Forum prawne (strona 547)

Limit odliczenia w uldze internetowej

Razem z mężem za użytkowanie Internetu w zeszłym roku zapłaciliśmy tysiąc złotych. Czy możemy odliczyć cała kwotę? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 15:54:31

Ulga internetowa dla małżonków - jedna faktura

Jesteśmy małżeństwem i mamy wspólność majątkową. Czy obydwoje mamy prawo odliczać wydatki w ramach ulgi internetowej? Faktura na używanie sieci Internet jest wystawiona tylko na moje nazwisko. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 15:52:39

Ulga internetowa przy innym adresie zameldowania

W miejscu, gdzie obecnie mieszkam, korzystam z Internetu. Ale jestem zameldowany gdzie indziej. Czy mimo tego mogę skorzystać z ulgi internetowej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 15:40:54

Czy przekazanie 1% podatku jest obowiązkowe

Czy przekazywanie 1 proc. na rzecz organizacji pożytku publicznego jest obowiązkowe? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 15:35:43

Przekazanie 1% podatku przez emeryta

Jestem emerytem. Od lat z moich dochodów rozlicza mnie ZUS. Czy mogę przekazać 1 proc. podatku na korzyść organizacji pożytku publicznego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 15:24:57

Obowiązek złożenia PIT przy pracy w Wielkiej Brytanii

Przez cały zeszły rok pracowałam w Wielkiej Brytanii. W Polsce nie zarobiłam nawet złotówki. Czy muszę więc w polskim urzędzie skarbowym składać zeznanie roczne i wykazywać dochody z zagranicy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 15:0:57

Odliczenie darowizn na KOL i organizacje pożytku publicznego

W zeszłym roku przekazałem dwie darowizny ? jedną na Kościół i jedną na rzecz organizacji prowadzącej działalność pożytku publicznego. Czy mogę je obie odliczyć od dochodu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 14:57:50

Najczęściej popełniane błędy w PIT

Najczęściej popełniane błędy w PIT?ach:

1. Zapomniałeś się podpisać? To błąd!

2. Sprawdź swój NIP

3. Rozliczasz się z małżonkiem? Uważaj na kolejność

4. PIT tylko na aktualnym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 14:52:24

Zmiany w OFE w bieżącym roku

Witam
jakie zmiany w OFE w roku 2011?Za wszelkie inforamcje z góry dziekuję.
Pozdrawiam

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 14:41:58

Roszczenia wynajmującego przy braku umowy najmu

Jeśli nie miałam podpisanej umowy wynajmu i wyprowadziłam się z początkiem miesiąca nie płacąc za niego. To czy najemca może mieć wobec mnie jakieś roszczenia? Ma moje dane, ale chyba nie ma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 14:38:48

Jak odzyskać kaucję gdy nie została nigdzie zapisana?

Witam, mam takie pytanie w jaki sposób odzyskać wpłaconą kaucję, jeżeli nigdzie nie zostało to zapisane? Jakie inne dowody mogą się przydać ? nagrana rozmowa o kaucji może być ewentualnie uznana ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 13:52:37

Używanie kolorów biało-czerwonych w kampanii reklamowej

Czy w ramach kampanii reklamowej możemy posługiwać się zwrotem "biało-czerwoni" oraz używać na materiałach reklamowych tych kolorów (co sugeruje odniesienie do flagi państwowej)? Pytanie to jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 13:41:34

Zwrot kosztów przy długotrwałych problemach ze sklepem internetowym

Witam , zrobiłam zakupy w sklepie internetowym, ale cała sprawa tak się rozwlekła (najpierw rzecz miała jakąś wadę, potem producent nie mógł jej wymienić, potem zagięła na poczcie, potem się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 13:4:29

Usunięcie byłej żony z mieszkania służbowego po rozwodzie

Witam, jestem już po rozwodzie, żonie pozwoliłem zostać w moim mieszkaniu służbowym wraz ze swoim dzieckiem z poprzedniego małżeństwa, ale od czasu zakończenia procesu nie płaci ona żadnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 12:43:16

Usunięcie alkoholika współwłaściciela z mieszkania

Witam. Pisze tutaj bo chciała bym mniej wiecej zorientowac się w jednej rzeczy a nie za bardzo wiem gdzie mogła bym sie udać. Otóż jest 2 wspołwłascicieli mieszkania. Mąż jest alkoholikiem, awanturuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 12:21:44

Ogłaszanie licytacji komorniczych w Warszawie online

czy są widoczne w sieci licytacje komornicze w Warszawie? Chodzi o podawanie do publicznej wiadomości licytacji? Na jakich/ czyich stronach internetowych ogłaszane są licytacje komornicze? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 11:19:53

Samowolne podniesienie terenu przez poprzedniego właściciela

samowolne podniesienie terenu przez byłego włsciciela gruntu. witam
Mam dość nietypowy problem, a mianowicie rodzice darowali mi działkę wielkości 1 hektara ktora oryginalnie była położona parenaście ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 9:32:26

Umorzenie egzekucji po oddaleniu wniosku o klauzulę wykonalności

Witam,
jestem w posiadaniu odpisu prawomocnego oddalenia wniosku o nadanie klauzuli wykonalności na współmałzonka , prosze o informację czy na podstawie tego dokumentu i złożenia stosownego podania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 9:16:0

Ubezpieczenie mieszkania a szkody wyrządzone przez psa

Czy ubezpieczenie mieszkania obejmuje szkody wyrządzone przez psa właściciela mieszkania na gościu odwiedzającym właścicieli ? Straty to zniszczona czapka i futro z lisa - przez psa właściciela ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 19:8:57

Zwrot nagrody jubileuszowej z powodu przekroczenia progu dochodowego

Witam serdecznie!
Jak widać jestem nowy na forum, myślę, że tutaj właśnie mi pomożecie zrozumieć pewną postępowania, za co z góry dziękuję!

Przeszukałem już tematy na forum, aczkolwiek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 19:0:33

Jak się bronić przed fałszywym oskarżeniem o pobicie?

Złóżcie zawiadomienie na policji na tą osobę, że to ona zaatakowała i oddajcie przedmiot, którym atakowała jako dowód w sprawie. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.8 18:12:19

Manipulacje liczników prądu przez właścicielkę - wypowiedzenie najmu

Reklamacje musicie zgłosić właścicielce, bo to ona rozlicza prąd. W reklamacji napiszcie, że nie zgadzacie się z kwotą, która został Wam naliczona i tu podajcie uzasadnienie w postaci argumentów, ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.3.8 17:56:5

Dodatek za opiekę nad dzieckiem w internacie

Witam, ponoć w sytuacji gdy dziecko z rodziny zastępczej jest w szkolnym internacie to nie przysługuje rodzinie dodatek za osobista opiekę?? Trochę to dla mnie dziwne? A jeśli dziecko przyjeżdża ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 16:12:15

Odroczenie rozprawy cywilnej - procedura

Witam, w jaki sposób poprosić o odroczenie sprawy cywilnej? Nie będę mógł zabrać wszystkich potrzebnych dokumentów do czasu pierwszej rozprawy. Jak do wygląda?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 15:54:11

Odzyskanie zaliczki za niesprowadzony samochód

Witam, wpłaciłam zaliczkę na sprowadzenie samochodu ale w potwierdzeniu dostałam tylko pokwitowanie , ponieważ było to tak jakby po znajomości więc nie miałam powodów do obaw. Teraz pytanie ponieważ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 15:2:45

Odzyskanie zaliczki za niesprowadzony samochód

Witam, wpłaciłam zaliczkę na sprowadzenie samochodu ale w potwierdzeniu dostałam tylko pokwitowanie , ponieważ było to tak jakby po znajomości więc nie miałam powodów do obaw. Teraz pytanie ponieważ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 15:2:31

Zabezpieczenie przed upadkiem biura turystycznego

Lato się zbliża i zaczynamy myśleć o wakacjach , mając w pamięci ostatnie wielkie upadki biur turystycznych, mam pytanie czy można się jakoś zabezpieczyć przed tym i pomimo tego wyjechać na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 14:46:17

Jak usprawiedliwić nieobecność świadka na rozprawie?

Zgodnie z art. 117§2a kpk usprawiedliwienie niestawiennictwa z powodu choroby oskarżonych, świadków, obrońców, pełnomocników i innych uczestników postępowania, których obecność była obowiązkowa ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.8 14:39:48

Nagrywanie wykroczeń przez policję bez sygnału

Mam taki dylemat prawny, czy jeśli jechałam łamiąc przepisy a policja z wideo rejestratorem jechała za mną i to nagrywała a nie włączyła sygnału, to czy dostany mandat jest ważny? Myślę, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 14:31:26

Nieletnia jako świadek w sprawie rozwodowej

Chciałabym żeby moja córka była świadkiem w sprawie rozwodowej ale jest ona niepełnoletnia, czy mogę powołać ją na świadka? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 14:27:23

Czy mogę uniknąć bycia świadkiem w sprawie rozwodowej sąsiadów?

Każda osoba wezwana w charakterze świadka ma obowiązek stawić się i złożyć zeznania. Na świadka, który bez usprawiedliwienia nie stawi się albo bez zezwolenia prokuratora oddali się z miejsca ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.8 14:25:36

Czas oczekiwania na lokal socjalny

Witam, złożyłam wniosek o lokal socjalny i jestem na liście oczekujących, ale interesuje mnie ile mogę czekać na taki lokal? Czy szybciej otrzymałabym mieszkanie komunalne?? Mam okazje zmienić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 14:19:7

Prawo do mieszkania komunalnego po śmierci najemcy bez umowy

Najlepiej zrobisz, jeżeli bezpośrednio udasz się do prawnika i wynajmiesz go do prowadzenia całej sprawy. Tutaj na forum ciężko jest odpowiedzieć, gdyż do tego trzeba znać dokumenty itp. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.8 14:13:5

Patentowanie innowacyjnego pomysłu internetowego - procedura i koszty

Nawet nie wiedziałem, że tak dużo trzeba wydać po to, aby móc zabezpieczyć swoją własność intelektualne. Według mnie to całkowicie bez sensu, bo przecież ludzie powinni za darmo patentować ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.8 14:9:19

Koszty badania ojcostwa po rozwodzie - procedura i cena

Najlepiej przeprowadzić badanie DNA, a to wiąże się z niemałymi wydatkami. Możesz również poszukać u dziecka oznak podobieństwa, bo to chyba będzie w takiej sytuacji jedyne darmowe wyjście. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.8 14:4:19

Jak zmienić nazwisko po rezygnacji ojca z praw rodzicielskich?

Powinieneś udać się do lokalnego urzędu, w którym wyrabia się dowody i inne tego typu dokumenty. Tam na pewno uzyskasz stosowne informacje. A ojcem się nie przejmuj! Tylko wybierz teraz dobre nazwisko. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.8 14:2:22

Co zrobić gdy dłużnik nie spłaca pożyczki prywatnej?

Sąd będzie chyba najlepszym rozwiązaniem, bo skoro zadajesz sobie takie pytania to domyślam się, że droga pokojowa nie przyniosła żadnych efektów. Najlepiej więc zgłosić to stosownym organom. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.8 13:58:10

Czy ściana z oknem może być bliżej granicy działki?

Witam, czy jest różnica w wymaganej odległości ściany mojego domu od granicy działki jeśli jest na niej okno?? Czy ściana bez okna może znajdować się bliżej granicy?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 13:57:48

Jaki czas na zwrot zakupu internetowego bez podania przyczyny?

Dziesięć dni na pewno ? mi jednak wydaje się, że w takich sytuacjach masz całe dwa tygodnie, ale mogę się mylić. Najlepiej skontaktować się z urzędem do spaw ochrony konsumenta i on Ci odpowie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.8 13:57:2

Podatek od sprzedaży mieszkania otrzymanego w spadku

Witam, czy jeśli sprzedaje mieszkanie, które otrzymałem w spadku to zapłacę od tego podatek dochodowy? Wydaje mnie się, że jeśli robię to po 5 latach to nie zapłacę tego. Ale czy tak jest na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 13:53:0

Koszty notariusza przy darowizna działki

Witam, czy koszty notariusza dla sprawy darowizny działki są uzależnione od np. powierzchni działki, albo tego czy jest budowlana? Interesują mnie przybliżone koszty takiej umowy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 13:45:24

Czy żołnierz kontraktowy ma prawo do dodatku mieszkaniowego?

Witam,
Czy żołnierz na kontrakcie może liczyć na dodatek mieszkaniowy, jeżeli wynajmuję mieszkanie z całą rodzina w mieście w którym znajduje się jednostka?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 13:42:16

Konsekwencje niespłacenia zasądzonej kwoty w terminie

witam, jakie mogą być konsekwencje nie spłacenia całości kwoty zasądzonej na rozprawie?? Muszę spłacić współwłaściciela, ale nie będę miał możliwości zdążyć przed wyznaczonym terminem. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 13:34:37

Wyjazd z dzieckiem do krajów UE - wymagane dokumenty

Tak, dowód jest darmowy ? od jakiegoś czasu wprowadzono taką ustawę, że teraz nie płaci się za wydanie pierwszego dowodu. Kiedyś trzeba było zapłacić, ale były to niewielkie kwoty. ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2011.3.8 13:30:2

Odszkodowanie za uszkodzenie auta w dziurze na drodze

W Polsce takie problemy są niezwykle popularne, więc warto wiedzieć jak dochodzić swoich praw. Swoją drogą to, co przedstawia stan polskich dróg, woła o pomstę do nieba, nie uważacie? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.8 13:12:49

Prawo przejazdu przez działkę jako współwłaściciel

Zgadza się - ma Pan pełne prawo do tego, żeby przejeżdżać przez wspomnianą drogę i nie są do tego potrzebne żadne zezwolenia. Mogą się jednak przydać wówczas, gdy współwłaściciel będzie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.8 13:10:53

Wspólnota mieszkaniowa uniemożliwiła dostęp do dachu - czy mają prawo

Trudno chyba dzisiaj znaleźć wspólnotę zgadzającą sie na montaż anteny na dachu ,patrz uszkodzenia dachu ,ustalenie winnych . sądzę ,że można domniemywać ,iż to było przyczyną takich decyzji ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.8 11:44:37

Zmiana opłat za lokal bez tytułu prawnego z datą wsteczną

Witam, zajmuje lokal bez tytułu prawnego - wczoraj otrzymałam pismo - powiadomienie o zmianie opłat, pismo jest z datą 25.02- informacja, że zmianie ulegają opłaty od dnia 01.02! czy tak można? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 9:8:59

Podatek od sprzedaży mieszkania otrzymanego w darowiźnie

Witam,

w 2009 otrzymalem od mamy w darowiznie mieszkanie, w ktorym od ponad 10 lat jestem zameldowany.
Kwota wpisana w akcie notarialnym 80tys, kredyt hipoteczny ok 50tys (frank).

Teraz chce je ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.7 21:13:20

Rozliczenie PIT małżonków z różnymi dochodami

witam,
żona umowa o prace - składki zus, mąż brak przychodu, jest na gospodarstwie rodziców, opłaca składki krus.
Jesteśmy zameldowani w różnych miejscach, różne urzędy skarbowe.
Co nalezy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.7 18:51:20

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika