Forum prawne (strona 548)
długi podatkowe bez przedawnienia?
Resort finansów przygotował projekt zmiany przepisów ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Został on opublikowany na stronach internetowych MF. ... Zobacz wątek2011.7.5 12:31:34
Magister prawa w sądzie?
No oczywiście, że korporacje są przeciwne przecież za doradztwo adwokata płaci się kosmiczne pieniądze a teraz będzie można uzyskać równie dobrą pomoc za dużo mniej ... Zobacz wątek2011.7.5 12:23:23
Polska przyjmie euro?
Raczej nei nastąpi to w najbliższych 8 latachh, strefa euro ma problemy i potrzebne są reformy, nie powinniśmy się tam pchać. ... Zobacz wątek2011.7.5 11:49:54
ograniczenie/pozbawienie praw rodzicielskich
Witam serdecznie,Moja koleżanka wraz z mężem mają ograniczone prawa rodzicielskie nad dwójką małoletnich dzieci poprzez awantury pod wpływem alkoholu. Mają założona błękitną kartę oraz ... Zobacz wątek
2011.7.5 8:48:43
Odstąpienie od umowy z operatorem telefonii komórkowej
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,Mam następujący problem. Na skutek naciągnięcia mnie przez konsultanta nieopatrznie zgodziłem się na aktywację kolejnego numeru telefonu. Przez większość ... Zobacz wątek
2011.7.5 8:33:21
Mecenasie nurtuje mnie czy sprawa art 280:2 ulega przedawnieniu czy zawieszeniu?
Mecenasie nurtuje mnie czy sprawa art 280:2 ulega przedawnieniu czy zawieszeniu? ... Zobacz wątek2011.7.5 1:48:23
Przepisanie piętra w domu jednorodzinnym
Dzień dobry,dziękuje za odpowiedz. Współwłasność w n części nieruchomości nas nie interesuje ze względu na sytuacje w domu. Aktualnie z żoną budujemy klatke schodową tylko dla poddasz. ... Zobacz wątek
2011.7.4 19:41:56
Darowizna mieszkania kupionego z bonifikatą
[cytat]Witam,
Czy mieszkanie kupione z kilkudziesięcio procentową bonifikatą można przekazać w akcie darowizny komuś z najbliższej rodziny nie płacąc przy tym podatku? Bardzo proszę o ... Zobacz wątek
2011.7.4 18:28:6
pozew o przyczynianie się do zaspokoajania potrzeb rodziny a alimenty na dziecko.
pozew o przyczynianie się do zaspokoajania potrzeb rodziny a alimenty na dziecko. Jeśli toczy się sprawa o przyczynianie się do zaspokajania potrzeb rodziny kolejny termin rozprawy jest bardzo odległy,a ... Zobacz wątek2011.7.4 17:29:14
Jak odzyskać pieniądze z spadku?
Należy złożyć pozew do sądu cywilnego o zwrot wybranych pieniędzy podając jako powód nieuzasadnione wzbogacenie. ... Zobacz wątek2011.7.4 17:21:38
Czy można wynajmować budynek gospodarczy osobie fizycznej wykonującej zlecenia polegające na pracach
co to za ślusarz co nie ma swojego warsztatu do pracy i jakim cudem dostal tak duze zlecenie? Moze to ma byc jako magazyn juz gotowych krzeseł. ... Zobacz wątek2011.7.4 17:18:41
W dniu dzisiejszym otrzymałem zdjęcie z fotoradaru zrobione z tyłu pojazdu,na zdjęciu jest również
nie wiem jak z zakwestionowaniem takiego zdjecia ,ale z tą tolerancją to jest tak ze jak przekroczysz dozwoloną predkość do 10km/h to wtedy nie jest to traktowane jako wykroczczenie i nie ma mandatu. ... Zobacz wątek2011.7.4 17:14:6
pracuje w Tesco czy menażer(dyrektor)morze zamknąć palarnie?wszystkich pracowników na tym obiekcie
Po pierwsze to ''moze'' a nie ''morze'' a po drugie w pracy sie nie pali, zakaz palenia na terenie calego obiektu rozwiazalby Twoja sprawe. ... Zobacz wątek2011.7.4 17:2:50
wybory 9 października?
Czy informacja o wyborach na 9 października jest potwierdzona? Czy wybory będą jedno czy dwu dniowe? ... Zobacz wątek2011.7.4 15:18:42
przystąpienie do OFE
Losowanie odbędzie się 31 lipca i w jego wyniku będziemożna trafic do jednego z siedmiu funduszy: Aegon, Allianz, Axa, Generali, Nordea, Pocztylion i PKO BP Bankowy. ... Zobacz wątek2011.7.4 15:8:3
kolejne podwyżki rachunków?
A wszystko to spowodowane drastycznie rosnącym kosztom zakupu rosyjskiego gazu.... Zobacz wątek
2011.7.4 14:53:15
OC za granicą
Zieloną kartę wydaje towarzystwo, które wystawiło polisę OC. Jest ona wydawana bezpłatnie, można złożyć wniosek przez Internet. Przed wyjazdem powinniśmy równierz sprawdzić, ... Zobacz wątek2011.7.4 14:51:25
Leasing konsumencki
Wiele banków zapowiedziało już wprowadzenie usług leasingowych np. Santander Consumer Multirent , VB Leasing, BNP Paribas , EFL, Raiffeisen, Pekao, BRE, ING, Handlowy, BGŻ.... Zobacz wątek
2011.7.4 14:44:23
Działalość zarejestrowana w UK a praca w Polsce
witamprosze o wszystkie informacje na temat jak w tytule.\
Czy mozna miec zarejestrowana firme w UK a mieszkac w Polsce?
Czy mozna pod ta firma wykonywac prace w Polsce?
Jak wyglada rozliczenie ... Zobacz wątek
2011.7.4 14:38:28
Zameldowanie w domu
mieszkam razem z mama oraz młodsza siostra w domku jednorodzinnym. parę lat wcześniej po śmierci ojca mama zapisała każdemu z nas 1/4 mieszkania jako współwłaściciel (mnie oraz dwom siostrom).przy ... Zobacz wątek2011.7.4 13:51:17
szef może zbadać mnie alkomatem?
Art. 17 ust. 3 ustawy o wychowaniu w trzeźwości został zmieniony przez ustawę o ograniczaniu barier administracyjnych i dokładnie określa z czyjej inicjatywy może dojść do badania ... Zobacz wątek2011.7.4 13:42:11
kary za brak winiet?
możliwość zakupu elektronicznego myta zamiast tradycyjnych winiet obowiązuje na płatnych odcinkach dróg i obejmuje wszystkie auta o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej ... Zobacz wątek2011.7.4 13:35:8
wolontariat a bezrobocie
Mam taka sprawę, jestem założycielem stowarzyszenia, jestem wpisany do KRS-u. Funkcje w tym stowarzyszeniu pełnie społecznie niepobieram z tego powodu żadnych swiadczen. W tej chwili chcialem sie ... Zobacz wątek2011.7.4 13:16:11
jakieś obowiązki na chorobowym?
jestem na chorobowym ponad 40 dni. miałam operacje. dostałam 30 dni poszpitalnego i jeszcze 2 tyg chorobowego. Z pracy cały czas do mnie wydzwaniają i każą załatwiać różne sprawy przez telefon, ... Zobacz wątek2011.7.4 13:7:46
Wypowiedzenie umowy o pracę
Mam pytanie. Pracowałam na umowę o pracę zawartą na czas określony, nie zawierającej dodatkowej klauzuli o możliwości jej wcześniejszego rozwiązania. Zostałam jednak zwolniona, a powodem jaki ... Zobacz wątek2011.7.4 13:3:55
anulowanie mandatu?
Witam mam pytanie czy mogę odwołac się od mandatu? Żona miała kolizję, jak się okazało nie z jej winy, ale policja uznała że z jej winy i wcisnęła jej mandat, żona była trochę w szoku i ... Zobacz wątek2011.7.4 12:51:38
spożywanie alkoholu w samochodzie na parkingu
Mam taką sprawę, policja zatrzymała osobę na parkingu przed swoim domem gdy spożywała w samochodzie alkohol wraz z kolegami. Do kontroli doszło gdy auto stało na parkingu z wyłączonym silnikiem. ... Zobacz wątek2011.7.4 12:47:12
przymus wykupu mieszkania?
Mam pytanie dotyczące wykupu mieszkań socjalnych. Nie stać mnie na zaproponowaną kwotę na wykup mieszkania. Czy nowo powstała wspólnota może mi jedynej osobie, która nie wykupi mieszkania podnieść ... Zobacz wątek2011.7.4 12:43:9
alimenty i wspólne konto
12 czerwca miałam sprawę o rozwód bez orzekania o winie i od razu rozwód dostałam. Opiekę nad dzieckiem i alimenty 700 zl. Alimenty do 10 każdego miesiąca od uprawomocnienia się wyroku. 20 czerwca ... Zobacz wątek2011.7.4 12:38:32
podatek od spadku po latach
Odziedziczyłam po rodzicach dom ( testament notarialny,nie mam rodzeństwa,tylko ja dziedziczę ).Mama zmarła w 2004 a ojciec w 2005 roku.Nie przeprowadziłam postępowania spadkowego,chciałabym wiedzieć ... Zobacz wątek2011.7.4 12:35:21
zachowek a wydziedziczenie
Odziedziczyłem po dziadku, mieszkanie własnościowe. Prócz mnie dziadek miał jeszcze syna (mojego ojca), którego wydziedziczył (nie utrzymywali ze sobą 15 lat kontaktu) oraz drugiego wnuka czyli ... Zobacz wątek2011.7.4 12:30:20
nie zapłacone OC
na zarejestrowanie auta ma pani 30 dni od dnia zakupu, jeździła Pani niezarejestrowanym samochodem???? ... Zobacz wątek2011.7.4 11:52:35
przekształcenie spółki z o.o.
Problem powstanie jeżeli wygenerują się przychody z niepodzielonych zysków ... Zobacz wątek2011.7.4 11:47:51
W jakim terminie ZUS zobowiązany jest do wypłaty mi polskiej emerytury i od kiedy powinien ją wypłacać.
W jakim terminie ZUS zobowiązany jest do wypłaty mi polskiej emerytury i od kiedy powinien ją wypłacać. Wniosek o emeryturę złożyłem w marcu 2010 roku. Ponieważ emerytura moja jest łączona ... Zobacz wątek2011.7.4 8:29:0
ZUS-składka zdrowotna po 10 latach
ZUS-składka zdrowotna po 10 latach WitamProsiłabym o podpowiedź osobę która posiada wiedże i mogłaby mi podpowiedzieć jak poradzić sobie z ZUS-em.
W latach 2000-2002 prowdziłam działalność ... Zobacz wątek
2011.7.3 20:44:24
2011.7.3 20:7:51
można sprzedać spadek bez informowania?
Wszyscy spadkobiercy pozostają współwłaścicielami w częściach równych całego spadku. Bez zgody jednego ze współwłaścicieli pozostali nie będą mogli sprzedać nieruchomość (mogą jedynie ... Zobacz wątek2011.7.3 17:14:36
kwota wynagrodzenia wolna od poboru
Jeżeli w ramach potrąceń komornik pobrał więcej niż przewidują przepisy kodeksu pracy, sugeruję napisać skargę na czynności komornikaadw. Piotr Meller
tel. 502 199 050 ... Zobacz wątek
2011.7.3 17:3:35
czy sąd przesłuchuje dzieci przy rozwodzie?
W sprawach o rozwód dzieci stron do 17 roku życia nie mogą być świadkami. Dzieci będą natomiast rozmawiały z biegłymi sądowymi z RODK (Rodzinny Ośrodek Diagnostyczno Konsultacyjny), którzy ... Zobacz wątek2011.7.3 16:59:49
czy mam nadal płacić alimenty?
Teoretycznie dopóki obowiązuje poprzednie orzeczenie alimentacyjne ma Pan obowiązek regulować alimenty na dziecko do rąk jego matki. Należy wystąpić do Sądu o orzeczenia dotyczącego obowiązku ... Zobacz wątek2011.7.3 16:53:33
rozdzielnośc majątkowa w trakcie małżeństwa
To zależy czy oprócz zniesienia wspólności majątkowej małżeńskiej dokonacie również podziału majątku wspólnego. W przeciwnym razie spłaty dotyczyć będą majątku wspólnego.adw. Piotr ... Zobacz wątek
2011.7.3 16:29:35
kiedy sąd może nie udzielić rozwodu?
Sąd może odmówić rozwodu jeżeli stwierdzi, iż nie nastąpił trwały i zupełny rozkład pożycia. Małżonkowie muszą przekonać Sąd, iż ustały pomiędzy nimi wszelkie więzi małżeńskie, ... Zobacz wątek2011.7.3 16:22:53
Witam.Mam pytanie czy będę miał problem z uzyskaniem pozwolenia na budowę jeżeli do mojej działki
Witam.Mam pytanie czy będę miał problem z uzyskaniem pozwolenia na budowę jeżeli do mojej działki (którą planuję kupić)dojazd jest przez drogę o szerokości 6 m a na odcinku działki poprzedzającej ... Zobacz wątek2011.7.3 12:53:22
Prowadzenie dzialalnosci (samozatrudnienie) zarejestrowanej w UK w Polsce
2011.7.3 11:44:32
Dzialalnosc w UK a praca w Polsce
2011.7.3 11:42:35
Czy pracodawca może wręczyć naganę członkowi zarządu związków zawodowych bez uprzedniego poinformowania
Czy pracodawca może wręczyć naganę członkowi zarządu związków zawodowych bez uprzedniego poinformowania przewodniczącego związków? ... Zobacz wątek2011.7.2 17:56:27
Praca na umowę zlecenie bez umowy...
Witam, mam mały problem i chciałabym prosić o poradę.Kilka dni temu zostałam przyjęta do pracy.Szef zlecił mi wykonanie badań wstępnych, aby następnie móc podpisać ze mną umowę. Udałam ... Zobacz wątek
2011.7.2 13:8:3
2011.7.2 11:24:35
Witam, mam 3 pytanka : Po 1 - czy robienie drugiej osobie zdjec erotycznych bez jej wiedzy i zgody (np.
Witam, mam 3 pytanka :Po 1 - czy robienie drugiej osobie zdjec erotycznych bez jej wiedzy i zgody (np. podczas snu) jest naruszeniem prywatnosci? Z jakiego paragrafu mozna to zaskarzyc? Czy to podchodzi ... Zobacz wątek
2011.7.2 1:38:53
delegacje sluzbowe
otrzymalam delegacje na szkolenie poza miejscem zamieszkania a w pracy w tym dni mialam nocna zmiane.Kadrowa poinformowala mnie po przyjezdzi ze delegacje sa tylko wtedy kiedy pracuje sie w godzinach dziennych ... Zobacz wątek2011.7.1 21:58:28
Masz inne pytanie do prawnika?