Forum prawne (strona 546)

Czy trzeba uśpić psa?

Bardzo prosze o pomoc! Nie wiem gdzie na tym forum powinnam zadać to pytanie... Mam owczarka niemieckiego w wieku 6 lat... nigdy nie przejawiał objaw agresji.. Ostatnio jednak gdy uciekł z posesji zaatakował ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.9 17:59:51

Nękający rodzinę fizycznie i psychicznie ojciec

Witam.
Odkąd tylko pamiętam w mojej rodzinie ojciec nękał moją mamę, siostrę i mnie fizycznie i psychicznie. Dochodziło do rękoczynów wobec mamy, tzn bicie po twarzy, popychanie tak iż pod ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.7.9 14:10:1

Proszę o pomoc- zamieszki na stadionach

Witam, piszę tu po raz pierwszy ze względu na to że potrzebuję pomocy.
Sprawa wygląda następującą w grudniu ubiegłego roku zatrzymano mojego brata za zamieszki na meczu który odbył się w ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.7.9 10:2:30

Naliczenie czynszu przez gminę

Sytuacja wygląda następująco. Umowa z początku lat 90-tych na użytkowanie lokalu komunalnego. Co ciekawe, w miejscu "Najemca" są wpisane dwie osoby, nie ma rozróżnienia na np."głównego".

Jeden ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.9 2:46:43

Zapis w Akcie Notarialnym o Prawie Własności Lokalu

Witam wszystkich.
W niedługim czasie będziemy podpisywać z żoną umowę kupna mieszkania w postaci Aktu Notarialnego. Częściowo będziemy wspierać się kredytem. Mieszkanie kupujemy o wartości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 19:28:35

Wyjazd z dziećmi za granice

moja znajoma dostała paszport przez sąd dla nieletniego dziecka, ale w tamtej sytuacji ojciec dziecka nie wyrażał zgody na wyjazd na wakacje za granicę, bo jak tłumaczył matka z dzieckiem może ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.7.8 18:51:22

Czy jak raz spisała mnie policja za

Czy jak raz spisała mnie policja za jazde bez pasów ( jako pasażerka) oraz siedzenie nad wodą w stanie trzeźwym tylko słuchałam muzyki w aucie nie głośno, to czy może mi to jakoś zaszkodzić?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 18:32:17

podatek od sprzedaży działki

Proszę o pomoc.
Moi rodzice posiadali gospodarstwo rolne na prawach współwłasności. Po śmierci mamy w 1996r. udziały otrzymali tato w 3/4 części, oraz ja z siostrą po 1/6 części. Jestem zameldowana ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 18:17:28

W postępowaniu administracyjnym został nam wyznaczony termin na uzupełnienie dokumentów (bodajże

W postępowaniu administracyjnym został nam wyznaczony termin na uzupełnienie dokumentów (bodajże 21 dni). W terminie jaki został przewidziany na uzupełnienie dokumentacji podjęliśmy decyzję o ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 17:30:8

czy firma windykacyjna może ściągać dług po latach

dziękuje za rady na razie się wstrzymam i popytam jeszcze co dalej robić. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.8 17:28:15

wymeldowanie, co potem ?

Widzę dwie możliwości: 1. Wystąpienie do sądu o nakaz eksmisji (legalny sposób ale długi okres oczekiwania na rozstrzygnięcie). 2. Wymiana zamków w domu i niewpuszczanie brata na teren posesji ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.8 17:27:44

Praca w sobotę - wcześniejsza informacja

Dwie godziny temu wróciłem z pracy zmianowej ( 2 zmiany) a 15 minut temu mój kierownik poinformował mnie SMS że jutro ( w sobotę ) muszę przyjść do pracy lub zorganizować kogoś kto przyjdzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 17:15:45

ojciec dziecka nie interesuje sie dzieckiem i na nie nie placi

Z tego, co się orientuję sąd zasądzi alimenty z dniem złożenia wniosku, więc ojciec będzie musiał zapłacić je wstecz od 30.03.2011, ale nie jestem w 100% pewien. Zobaczy Pani na orzeczeniu sądu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.8 17:13:59

czy rodzice mogą spłacać dlug dziecka

Generalnie rodzice mogą, jeśli mają taką wolę, spłacić długi za dzieci. Wierzycielowi jest wszystko jedno, kto spłaci długi, natomiast nie ma możliwości prawnej egzekucji długów dzieci od ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.8 17:2:47

ustawa antykryzysowa

Witam,

mam pytanie jakiej umowy mogę się spodziewać po zakończeniu kolejnej umowy na czas określony? Moje zatrudnienie wygląda następująco:
03-08-2009 do 31-10-2009 umowa PRÓBNA
01-11-2009 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 16:58:49

więzienie za graffiti?

Dostałem wyrok za graffiti na ścianie bloku, czy jeśli zapłacę wymierzoną mi karę to nie dostanę wyroku pozbawienia wolności 1 rok w zawieszeniu na 3 lata? Bo taki dostałem, i nie iwem co zrobic? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 15:45:29

sprzedaż auta po śmierci męża

Najpierw należy przeprowadzić sprawę spadkową, potem będzie można sprzedać auto ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.8 15:9:20

pismo wysłane faksem

Podanie może byc wniesione faksem ale aby było skuteczne musi zostać później podpisane własnoręcznie.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.8 14:16:21

pracujący emeryt a świadczenia ZUS

Też coś takiego wyczytałem, gdzieś na rzeczpospolitej było, ale nie pamiętam gdzie dokładnie  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.8 13:47:1

Krajowy Rejestr Karny przez internet?

wystarczy założyć konto na platformie Ministerstwa Sprawiedliwości, a dostęp będzie równierz do innych rejestrów nie tylko do KRK ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.8 13:40:52

co w zamian lokat z jednodniową kapitalizacją?

A może coś w rodzaju ksiązeczek oszczędnościowych , o takich pomysłach też słyszałem ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.8 13:25:44

praca w policji a wyrok

Mam taką sprawę, jeśli mam wykroczenie karno-skarbowe zakończone samoukaraniem mogę złożyć dokumenty do pracy w Policji ? czy to mnie dyskwalifikuje ? czy składnie papierów ma jakiś sens ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 13:19:22

rejestr policyjny

Mam takie pytanie, mój kolega posiadający zakaz prowadzenia pojazdów twierdzi że kilka razy zatrzymywała go policja gdy miał już zakaz od roku i dostawał jedynie mandat za kierowanie pojazdem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 13:9:13

elektroniczne opłaty za drogi?

Za brak opłaty grozi 3 tys. zł kary, a za opłatę niepełną 1, 5 tys. zł ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.8 13:1:19

koszty przy apelacji

Chcę złożyć apelację, jestem oskarżycielem posiłkowym i do tej pory miałam adwokata z Urzędu, zapadł wyrok i chcę złożyć apelację zresztą już to będzie druga w zasadzie bo pierwszą składał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 12:56:34

apelacja, odwołanie?

Mam pytanie.Czy przysługuje apelacja od wyroku Sądu Okręgowego w Wydziale Odwoławczym? Proszę o pilna odpowiedź. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 12:54:49

Jak załatwić sprawę nie przyjeżdżając ?

Mam taki problem, mieszkam za granicą już od paru lat, niedawno przyszła policja do mojej matki do domu i powiedziała że mnie szukają i mam 2 tygodnie na stawienie się potem wystawia list gończy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 12:50:27

rozliczeni podatku

Przedsiębiorca przechodzący z zwolnienia na czynny podatek, ma prawo do odliczenia poprzez korektę.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.8 12:38:57

zatrzymanie za posiadanie narkotyków

Proszę o pomoc w takiej sprawie, kilka dni temu zostałem zatrzymany i przewieziony na komisariat za posiadanie niewielkiej ilości marihuany, pierwszy raz mam takie problemy z prawem no i nie stawiałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 12:37:32

kilometrówka - zmiana stawek?

Resort chce dostosować kilometrówkę do aktualnych cen, ma to  zagwarantować pracownikom, zwrot rzeczywistych kosztów eksploatacji pojazdów.  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.8 12:34:49

kara za niespłacenie długu

Wyrok w sprawie cywilnej zapadł 6 lat temu. Nakazywał zwrot długu na rzecz wierzyciela w kwocie 3400 zł. Wierzyciel nie odzywając się przez te 6 lat ,upomniał sie o dług teraz, zostało wszczęte ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 12:32:28

używanie programu, legalne?

Czy jeżeli korzystam z windowsa użyczonego mi przez kolegę który jest studentem uczelni co uprawnia go do sciagania z serwera uczelni jednej wersji programu. Mogę korzystać z takie programu jeśli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 12:6:25

co oznacza to oskarżenie?

Mam takie pytanie, czy jest w ogóle cos takiego jak tymczasowe użycie pojazdu? Zostałem właśnie o takie coś oskarżony? Czy za to są jakieś standardowe kary? Co mi grozi ? Proszę o radę
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 12:2:6

jakie są obostrzenia prawne dotyczące budynków będących zabytkami odwiedzanych przez grupę zwiedzających?

jakie są obostrzenia prawne dotyczące budynków będących zabytkami odwiedzanych przez grupę zwiedzających? Chcemy jako gmina udostępnić zwiedzenie zabytkowej wierzy ciśnień i jakie warunki należy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 9:49:32

Wstrzymanie renty rodzinnej

Witam
Do końca czerwca otrzymywałam policyjną rentę rodzinną ponieważ w tym czasie zakończyłam studia podyplomowę. W grudniu kończę 25 lat w związku z tym powinnam mieć jeszcze prawa do renty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.8 9:25:51

Przekazanie przepompowni osiedlowej do MPWiK/PWiK

Witam
Na tą chwilę nie chcemy psuć stosunków z MPWiK - mamy dość dobre. Kwestia nieodebrania głównie dotyczy dokumentacji, której nie dostaliśmy od developera - i który niestety nie chce nam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.8 8:2:45

Kupno działki

Nie sądzę, żeby do nabycia działki od jej prawowitego właściciela była konieczna zgoda osoby, która bezprawnie zabudowała część tej działki, bo niby jakim prawem. Najlepiej zapytać geodetę ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2011.7.7 23:49:25

Chcę spłacić współwłaściciela

To że wujka interesuje wyłącznie gotówka nie przesądza sprawy. Zawsze ma Pani możliwość wystąpienia do sądu z wnioskiem o zniesienie współwłasności i dokonanie podziału nieruchomości. Sąd ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.7 23:36:47

Gdzie i jak zarobić?

Panicznie potrzebuję kasy!!! Gdzie można coś zarobić???
Dajcie namiary!!! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.7 15:52:10

dobry adwokat poszukiwany woj. łódzkie

witam. jestem matką samodzielnie wychowującą dziecko. Córka ma przyznane alimenty, od siedmiu lat nie były podwyższane. ponieważ oprócz alimentów mało co od ojca dostaje (nawet rzadko się z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.7 14:11:47

demontaż kratki a korekta podatku?

Podatnik obniża podatek należny na podstawie przepisów obowiązujących w momencie rozliczenia VAT. Późniejsza ich zmiana nie powoduje utraty prawa do dokonanego już obniżenia VAT należnego. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.7 14:11:31

przymusowe badania dla kierowców w firmie?

Stare zaświadczenia zachowują nadal ważność ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.7 14:9:57

opieka nad osobą a emerytura

Jest też wymóg zarobków, opiekun w tym okresie nie może zarabiać miesięcznie więcej niż połowę najniższego wynagrodzenia  ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.7 14:9:11

Zrzeczenie się praw do domu

Do momentu ślubu mojej siostry mieszkaliśmy wszyscy w domu z naszymi rodzicami. Potem dostała ona pieniądze, aby mogła wraz z mężem zakupić sobie swoje mieszkanie. Według rodziców, sprawa jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.7 14:4:7

gdzie składać wniosek?

Mam pytanie, gdzie się składa pismo o mediację z osobą pokrzywdzoną? do prokuratury, który wydał akt oskarżenia? Co powinien taki wniosek zawierać? Odwołanie się do jakich przepisów kpk? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.7 13:29:10

reklamacja bez paragonu

Witam, mój problem polega na tym, iż dostałam w prezencie pralke zakupiona w Media Markt i po 3 miesiącach pralka sie zepsuła, niestety osoby, ktore ja kupowału zgłubiły paragon , została mi sama ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.7 13:16:49

przepisana ziemia z matki na dzieci

Chciałbym się dowiedzieć czy mój ojciec może uzyskać akt własności na moją posesję? Niedawno mama przepisała mi i mojemu bratu cały swój majątek. A ona sama dostała go od swoich rodziców. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.7 13:9:44

zadość uczynienie i naprawa szkody

Dostałam list z prokuratury, że dziś wysłali do sadu akt oskarżenia przeciwko osobie która napadła na mnie i ukradła torebkę, jednocześnie piszą że, aż do rozpoczęcia przewodu sadowego mogę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.7 12:59:6

lokaty jedno dniowe pozostaną?

Zalezy to od tego czy ustawa zostanie uchwalona przez Sejm obecnej kadencji ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.7 12:22:9

jak wyremontować dom bez pozwolenia?

Pokrewieństwo z właścicielem, ani zameldowanie i zamieszkiwanie w budynku nie dają tytułu do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. A to jest wymagane przy sgłoszeniu wykonywania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.7 12:12:54

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika