Forum prawne (strona 544)
Nowe przepisy o wydawaniu świadectw pracy od marca 2011
Dnia 21 marca 2011 r. wejdzie w życie nowelizacja ustawy ? Kodeks Pracy (Dz. U. z 2011 r. Nr 36, poz. 181, dalej ?nowelizacja?), która wprowadza zmiany w zakresie wydawania świadectw pracy.Pracodawca ... Zobacz wątek
2011.3.16 17:57:37
Ulga na dziecko - kwota 92,67 zł miesięcznie bez zmian w 2011
mam pytanieczy jezeli moj dochod w 2010 wynosil ok.5600zł (renta) a podatku zaplacilem 460 zł i mam dziecko uczace sie,to jaka kwota zostanie mi zwrocona z ulgi prorodzinnej ... Zobacz wątek
2011.3.16 15:58:49
Czy spotykanie się z mężczyzną odbiera status samotnej matki
witam , jeśli spotykam się teraz z jakim mężczyzną i jestem z nim, to tracę status samotnej matki?? Tak mi powiedziała dyrektorka w przedszkolu, ale przecież to nie jest mój mąż nie zagwarantuje ... Zobacz wątek2011.3.16 15:53:1
Czy komornik może prowadzić egzekucję alimentów po usamodzielnieniu dziecka
witam, czy komornik ma prawo prowadzić egzekucję alimentów skoro syn usamodzielnił się już i poinformował o tym komornika. Komornik twierdzi, że musi najpierw uzyskać wyrok z sądu z datą wygaśnięcia ... Zobacz wątek2011.3.16 15:22:33
Dokumenty i pozwolenia na przebudowę dachu jako dzierżawca
Witam , od roku dzierżawię działkę na której stoi budynek mieszkalny (w którym mieszkam ) , w tym roku planowałam zmianę dachu i stworzenie powierzchni mieszkalnej na poddaszu , wiem , że potrzebuję ... Zobacz wątek2011.3.16 15:15:8
Komornik zajął moje rzeczy za długi męża przy rozdzielności
Witam, mamy rozdzielność majątkowa, maż posiada długi i ostatnio zawitał do nas komornik. Zajął on część urządzeń domowych które ja zakupiłam i posiadam na nie imienne rachunki. w jaki ... Zobacz wątek2011.3.16 14:45:34
Czy pracodawca może zakwaterować pracownicę z mężczyzną
Czy pracodawca może mnie zakwaterować w pokoju z mężczyzną?W ośrodku, gdzie miałabym pracować w wakacje jako kelnerka do dyspozycji 'obsługi' są pokoje dwuosobowe z łazienką.
Czy istnieją ... Zobacz wątek
2011.3.16 14:33:30
Czy rodzicom przysługuje ulga na dziecko które wychodzi za mąż
Witam czy moim rodzicom przysługuje ulga na dziecko, jeśli ja zamierzam wyjść za mąż?? Rodzice będą mogli sobie to odliczyć?? Ja nadal się uczę i jeszcze nie pracuję. ... Zobacz wątek2011.3.16 14:11:31
Zmiana głównego najemcy mieszkania komunalnego
Witam . Mam mały problem . Mieszkam z chłopakiem w mieszkaniu komunalnym . Jeszcze rok temu głownym najemcą tego mieszkania była jego mama ale po jej śmierci został nim moj chłopak i jego brat ... Zobacz wątek2011.3.16 14:9:35
Czy urząd może przekazać mieszkanie komunalne córce lokatorki?
Mieszkanie komunalne jest własnością miasta, matka jest najemcą i nie może przepisać mieszkania innej osobie. (ale po śmierci najemcy dzieci moga wstąpić w stosunek najmu w miejsce zmarłego) ... Zobacz wątek2011.3.16 14:6:40
Co z zaległymi alimentami po ukończeniu 25 lat?
Komornik ściąga pewno sumę z ojca (z jego zasiłku) ale ponoć jest ona całkowicie przeznaczana na dług w FA ponieważ fundusz ma pierszeństwo, czy to prawda? jeśli nie to jaki przepis mówi ... Zobacz wątek2011.3.16 13:41:23
Przedawnienie alimentów po 5 latach - czy to prawda
Witam , mam pytanie czy w takiej sytuacji, kiedy osoba mająca płacić alimenty nie jest w stanie tego zrobić, przez parę lat pobiera rentę z której nie da się zapłacić alimentów, ale teraz wraca ... Zobacz wątek2011.3.16 13:29:9
Podstawy do orzeczenia rozwodu - czy moja sytuacja wystarcza
witam , wzięłam ślub z moim mężem z powodu ciąży, teraz po urodzeniu dziecka, przestało się nam układać, mąż oświadczył że praca jest dla niego ważniejsza i że nie będzie mi pomagał ... Zobacz wątek2011.3.16 13:22:58
Alimenty po śmierci ojca płacącego na dziecko
Witam, rodzice są już po rozwodzie parę lat, otrzymywałem alimenty od ojca, ale tato zmarł. Czy będę otrzymywał rentę ?? Czy to pójdzie na moje konto, czy na mamy?? Ja jestem jeszcze nie pełnoletni. ... Zobacz wątek2011.3.16 13:0:37
Czy sąd może nakazać codzienne odbieranie dziecka z przedszkola?
witam, jestem po rozwodzie mam ułożone widzenia z dzieckiem, ale ostatnio otrzymałem wezwanie z sądu na rozprawę o częstsze wizyty u dziecka. Matka żąda abym codziennie odbierał syna z przedszkola ... Zobacz wątek2011.3.16 12:50:40
Odzyskanie pieniędzy od żony po rozwodzie - kredyty na konsumpcję
Niestety żadnego dokumentu nie mam.Pieniądze były przekazane gotówką osobiście.Nie spodziewałem sie po niej czegos takiego.W przypadku mojego niezdecydowania były czułe słowa, gorące zapewnienia ... Zobacz wątek2011.3.16 12:43:37
Dokumenty potrzebne do wyjazdu dziecka za granicę do siostry
Chce wyjechac do siostry do Anglii i tam sie uczyc, rodzice wyrazili zgode.Co jest potrzebne aby mogla podejmowac decyzje w sprawie hospitalizacji, edukacji itp. i gdzie, jak sie to zalatwia? ... Zobacz wątek
2011.3.16 12:38:36
Czy wniosek o sprawę spadkową przerywa bieg zasiedzenia?
W trakcie biegu zasiedzenia złożyłem wniosek o przeprowadzenie sprawy spadkowej.Czy to przerwało bieg zasiedzenia? w sprawie spadkowej odbyło się jedno spotkanie przed sądem. Sąd nakazał podać ... Zobacz wątek
2011.3.16 10:19:20
Przekazanie mieszkania komunalnego na głównego najemcę
Witam moja mama ma mieszkanie komunalne jest na nim głównym najemca.ja zawsze mieszkałam u mamy do czasu kiedy chciałam ułożyć sobie życie wymeldowałam się od mamy na inne mieszkanie tam przebywałam ... Zobacz wątek2011.3.15 23:26:5
Oświadczenie przy przekazywaniu pieniędzy za samochód z wadami
przekazanie pieniedzy witamchce przekazać na naprawe pieniadze kupującemu, który odkupił ode mnie samochod w ktorym wyniknęły niby "wady ukryte" jak napisac oswiadczenie, aby kupujący nie domagał ... Zobacz wątek
2011.3.15 20:13:48
Egzekucja komornicza z nieruchomości za dług 35 tysięcy
Mam pytanie odnośnie następującej kwestii. Moi rodzice zadłużyli się na kwotę ok 35tys.zł. w piątek pojawił się u nich przedstawiciel banku i powiedział że jeżeli za tydzień nie wpłacą ... Zobacz wątek2011.3.15 16:48:40
Czy można odrzucić spadek po 2 latach od śmierci
Witam, po 2 latach od śmierci brata odezwał się do mnie bank twierdząc że muszę spłacić jego długi. Brat nie pozostawił w spadku za wiele mieszkał z dziewczyną w wynajętym mieszkaniu, na mnie ... Zobacz wątek2011.3.15 16:36:12
Ulga na dziecko w rodzinie zastępczej - czy może odliczyć mąż
witam, jak wygląda sprawa z ulgą na dzieci w rodzinie zastępczej? Wychowuję chłopca, ale dowiedziałam się ostatnio, że mój mąż nie może odliczyć ulgi gdyż na orzeczeniu sądu o przyznaniu ... Zobacz wątek2011.3.15 16:26:10
Ubezwłasnowolnienie brata gdy rodzice żyją ale są w podeszłym wieku
Witam, dowiedziałem się że jako rodzeństwo nie mogę złożyć wniosku do sądu o ubezwłasnowolnienie brata gdyż nasi rodzice żyją. Rodzice są już emerytami w podeszłym wieku i nie dadzą rady ... Zobacz wątek2011.3.15 16:19:24
Odstąpienie od umowy kupna mieszkania z powodu grzyba
Witam mam taki problem, kupiłam mieszkanie, ale po czasie okazało się że w mieszkaniu jest ogromny grzyb! Wystarczyło parę dni deszczu i na całej ścianie pojawił się grzyb, co mam teraz zrobić? ... Zobacz wątek2011.3.15 16:13:8
Eksmisja lokatora z nakazem ale bez lokalu socjalnego od gminy
witam mam problem z lokatorem w moim domu, ma on sądowy nakaz eksmisji z przyznanym lokalem socjalnym. Ale gmina nie posiada takich mieszkań i dlatego lokator nie chce się wyprowadzić. Co mam teraz ... Zobacz wątek2011.3.15 15:59:44
Najlepszy sposób przeniesienia działki od babci na wnuka
Witam, moja babcia chce pozwolić na budowę na jej działce mojego domu i mam pytanie w jaki sposób będzie najlepiej to załatwić ?? Czy umowę sprzedaży, darowizny czy może jeszcze coś innego? ... Zobacz wątek2011.3.15 15:55:43
Cofnięcie darowizny po 15 latach z wpisami w księdze wieczystej
Witam, mam taki problem, dostałam od rodziców część domu w postaci darowizny, mieszkam tam teraz z całą rodziną. Rodzice nie mieszkają w tym domu druga połowę wynajmują. Niedawno otrzymałam ... Zobacz wątek2011.3.15 15:49:44
Zimne mieszkanie jako podstawa wypowiedzenia umowy najmu
witam mam problem z wynajętym mieszkaniem, podpisałam umowę na czas określony z miesięcznym terminem wypowiedzenia. Ale okazało się, że mieszkanie jest strasznie zimne, ogrzewanie niby działa ... Zobacz wątek2011.3.15 15:44:45
Wymagania i procedura zostania kuratorem sądowym
Witam!Mam pytanie dotyczące pracy jako kurator sądowy.
Jestem pracownikiem socjalnym i ostatnio bardzo poważnie myślę o pracy kuratora sądowego.
Jakie wymagania muszą być spełnione, aby ... Zobacz wątek
2011.3.15 15:37:38
Bank chce odebrać samochód za 2 niespłacone raty kredytu
Witam, mam samochód w kredycie, zawsze terminowo spłacałem raty, już ponad 3 lata, ale ostatnio mam pewne kłopoty finansowe i nie zapłaciłem 2 rat kredytu. Bank od razu wysłał mi pismo że muszę ... Zobacz wątek2011.3.15 15:36:7
Brak wynagrodzenia po rozstaniu z firmą - czy brak umowy przeszkadza
witam, pracowałem w pewnej firmie, moim zadaniem było pisanie artykułów z których byłem rozliczany pod koniec miesiąca, umowę tez podpisywałem pod koniec miesiąca. Za ostatni miesiąc po rozstaniu ... Zobacz wątek2011.3.15 15:24:32
Czy sąd zawsze kieruje się dobrem dziecka przy prawach rodzicielskich
Witam!To co dzieje się w dzisiejszym świecie to szok!
Żeby Matka maltretowała własne dziecko?!
Czy sąd zawsze kieruje się dobrem dziecka przy wydawaniu wyroku o przydzielenie praw rodzicielskich? ... Zobacz wątek
2011.3.15 15:17:0
Problemy z dostawą z Allegro - czy umowa się przedawnia
witam, przesyłka z allegro szła do mnie bardzo długo, nie spodziewałam się że to będzie tyle trwać i musiałam wyjechać. Przesyłka ponoć dotarła i została odesłana do sprzedającego. Teraz ... Zobacz wątek2011.3.15 15:12:17
Odzyskanie pożyczki bez umowy pisemnej
Witam , parę lat temu pożyczyłem pewna spora kwotę pieniędzy koledze, ale nie spisywaliśmy żadnej umowy. Jest jakaś szansa na odzyskanie pieniędzy?? Dowiedziałem się też że pożyczał on podobne ... Zobacz wątek2011.3.15 15:5:20
Blokada konta przez Generalny Inspektorat Informacji Finansowej
Mam zablokowane konto przez Generalny Inspektorat Informacji Finansowej, co to takiego?? Dostałam jedynie odpowiedź z banku o takiej treści : \"wyjaśniamy że środki zgromadzone na rachunkach zostały ... Zobacz wątek2011.3.15 14:57:20
Jak udowodnić że rzeczy zapisane przez komornika są moje?
Witam, do mojego taty przychodzi komornik za jakieś długi. Ale zapisał również moje rzeczy, przecież to oczywiste że nie wszystkie rzeczy należą do ojca! Jak mam udowodnić że te rzeczy są moje?? ... Zobacz wątek2011.3.15 14:43:54
Błąd sądu - otrzymałam uzasadnienie z innym nazwiskiem
Witam, otrzymałam uzasadnienie z innym nazwiskiem !! dotyczące jakby mojej sprawy ale dane inne , tylko nr sprawy mój! Co to ma być, raczej nie zwyczajna pomyłka, po prostu czyjś wyrok pasował do ... Zobacz wątek2011.3.15 14:35:51
Czy dochód dziecka 3100 zł uniemożliwia ulgę rodzicom?
Witam, jak to jest bo przeczytałam, że jeśli dochód dziecka przekroczy 3089 zł, ulgi prorodzinnej nie będzie można odliczyć, a ja zarobiłam około 3100zł, po odliczeniach z pitu wychodzi 2700zł ... Zobacz wątek2011.3.15 14:20:23
Problem z warsztatem - mechanik nie wydaje samochodu
Witam, mam problem z warsztatem, mechanik nie wywiązał się z umowy przetrzymuje samochód już 2 tyg i nie mogę go odebrać, za każdym razem mydli mi oczy i mówi że jeszcze nie skończone i że ... Zobacz wątek2011.3.15 14:0:13
Właściwość sądu w sporze między osobami z różnych miast
Witam, mam takie pytanie gdzie odbędzie się rozprawa? Jeżeli umowa była zawarta pomiędzy osobami z różnych miast, była to umowa kupna sprzedaży . W mieście składającego pozew czy w mieście ... Zobacz wątek2011.3.15 12:56:29
Czy pracodawca może zmusić do wykorzystania zaległego urlopu?
Jeżeli potrzebujesz rozwiązać problem z zakresu prawa pracy to zachęcam do skorzystania z usług Breslau Finance Group. Na pewno fachowo podejdą do twojego problemu. Ja korzystam od czasu do czasu ... Zobacz wątek2011.3.15 11:47:5
Ulga rehabilitacyjna w PIT - kto może z niej skorzystać
WitamMam pytanie dotyczące odliczenia ulgi rehabilitacyjnej PIT.
Osoba, której wypełniam zeznanie podatkowe, miała wypadek i przez ostatni rok korzystała z usług rehabilitacyjnych oraz poniosła ... Zobacz wątek
2011.3.15 11:11:48
Odzyskanie pieniędzy od nieuczciwego akwizytora po oszustwie
Witam!!!Moje pytanie dotyczy spraw wyłudzania pieniędzy
Moja Babcia, która ma 78 lat i dobre serce, dała się oszukać akwizytorce, która zaproponowała jej kupno nowego telewizora. Babcia ... Zobacz wątek
2011.3.15 10:36:26
Jak gmina może zatrudnić nianię jako dziennego opiekuna?
Witam!Pracuję jako niania od 2 lat. Jest to moje jedyne zajęcie i ubolewam, że nie jestem zatrudniona i tym samym ubezpieczona. Ostatnio słyszałam, że gminy mają zatrudniać nianie jako dziennych ... Zobacz wątek
2011.3.15 9:18:49
Od kiedy liczyć 5 lat zakazu sprzedaży domu otrzymanego w spadku
Witam -wiem ze przez 5 lat nie moge sprzedać domu który dostałam w spadku aby nie zapłacić bardzo wysokiego podatku.mam pytanie od jakiego momentu liczyć te 5 lat-od dnia śmierci ojca czy od dnia ... Zobacz wątek2011.3.15 9:1:7
Jakie kary za włamania do samochodów pod wpływem alkoholu?
Dokonałem się 6 czynów włamania do samochodów,zdewastowałem stacyjki z zawiści pod wpływem alkoholu,nie miałem zamiaru ich ukraść,siedziałem w nich i piłem alkohol,a z nudów właśnie niszczyłem ... Zobacz wątek2011.3.15 0:57:5
Obliczanie dochodu do deklaracji TBS - czy odliczać składki ZUS
WitamJestem najemcą lokalu TBS i po raz pierwszy od zamieszkania będę musiał złożyć deklarację o zarobkach (ustawowy obowiązek składania deklaracji co 2 lata). W tym miejscu rodzi się moje ... Zobacz wątek
2011.3.14 19:16:42
Alimenty dla dziecka z obywatelstwem niemieckim - polski czy niemiecki sąd?
witam mam problem. mianowicie mój chłopak ma dziecko z poprzednią dziewczyną, która jak dowiedziała się o ciąży wyjechała do Niemczech do rodziców. Mojemu chłopakowi nawet nie chciała powiedzieć ... Zobacz wątek2011.3.14 17:30:44
Podatek od spadkowego mieszkania spółdzielczego
[cytat]Jestem spadkobiercą po ojcu własnościowego mieszkania spóldzielczego. Czy zapłacę podatek od otrzymanego mieszkania ? Jaki zapłacę /%/ podatek w przypadku sprzedania tego mieszkania ... Zobacz wątek
2011.3.14 15:55:24
Masz inne pytanie do prawnika?