Forum prawne (strona 544)
Egzekucja komornicza z nieruchomości za dług 35 tysięcy
Mam pytanie odnośnie następującej kwestii. Moi rodzice zadłużyli się na kwotę ok 35tys.zł. w piątek pojawił się u nich przedstawiciel banku i powiedział że jeżeli za tydzień nie wpłacą ... Zobacz wątek2011.3.15 16:48:40
Czy można odrzucić spadek po 2 latach od śmierci
Witam, po 2 latach od śmierci brata odezwał się do mnie bank twierdząc że muszę spłacić jego długi. Brat nie pozostawił w spadku za wiele mieszkał z dziewczyną w wynajętym mieszkaniu, na mnie ... Zobacz wątek2011.3.15 16:36:12
Ulga na dziecko w rodzinie zastępczej - czy może odliczyć mąż
witam, jak wygląda sprawa z ulgą na dzieci w rodzinie zastępczej? Wychowuję chłopca, ale dowiedziałam się ostatnio, że mój mąż nie może odliczyć ulgi gdyż na orzeczeniu sądu o przyznaniu ... Zobacz wątek2011.3.15 16:26:10
Ubezwłasnowolnienie brata gdy rodzice żyją ale są w podeszłym wieku
Witam, dowiedziałem się że jako rodzeństwo nie mogę złożyć wniosku do sądu o ubezwłasnowolnienie brata gdyż nasi rodzice żyją. Rodzice są już emerytami w podeszłym wieku i nie dadzą rady ... Zobacz wątek2011.3.15 16:19:24
Odstąpienie od umowy kupna mieszkania z powodu grzyba
Witam mam taki problem, kupiłam mieszkanie, ale po czasie okazało się że w mieszkaniu jest ogromny grzyb! Wystarczyło parę dni deszczu i na całej ścianie pojawił się grzyb, co mam teraz zrobić? ... Zobacz wątek2011.3.15 16:13:8
Eksmisja lokatora z nakazem ale bez lokalu socjalnego od gminy
witam mam problem z lokatorem w moim domu, ma on sądowy nakaz eksmisji z przyznanym lokalem socjalnym. Ale gmina nie posiada takich mieszkań i dlatego lokator nie chce się wyprowadzić. Co mam teraz ... Zobacz wątek2011.3.15 15:59:44
Najlepszy sposób przeniesienia działki od babci na wnuka
Witam, moja babcia chce pozwolić na budowę na jej działce mojego domu i mam pytanie w jaki sposób będzie najlepiej to załatwić ?? Czy umowę sprzedaży, darowizny czy może jeszcze coś innego? ... Zobacz wątek2011.3.15 15:55:43
Cofnięcie darowizny po 15 latach z wpisami w księdze wieczystej
Witam, mam taki problem, dostałam od rodziców część domu w postaci darowizny, mieszkam tam teraz z całą rodziną. Rodzice nie mieszkają w tym domu druga połowę wynajmują. Niedawno otrzymałam ... Zobacz wątek2011.3.15 15:49:44
Zimne mieszkanie jako podstawa wypowiedzenia umowy najmu
witam mam problem z wynajętym mieszkaniem, podpisałam umowę na czas określony z miesięcznym terminem wypowiedzenia. Ale okazało się, że mieszkanie jest strasznie zimne, ogrzewanie niby działa ... Zobacz wątek2011.3.15 15:44:45
Wymagania i procedura zostania kuratorem sądowym
Witam!Mam pytanie dotyczące pracy jako kurator sądowy.
Jestem pracownikiem socjalnym i ostatnio bardzo poważnie myślę o pracy kuratora sądowego.
Jakie wymagania muszą być spełnione, aby ... Zobacz wątek
2011.3.15 15:37:38
Bank chce odebrać samochód za 2 niespłacone raty kredytu
Witam, mam samochód w kredycie, zawsze terminowo spłacałem raty, już ponad 3 lata, ale ostatnio mam pewne kłopoty finansowe i nie zapłaciłem 2 rat kredytu. Bank od razu wysłał mi pismo że muszę ... Zobacz wątek2011.3.15 15:36:7
Brak wynagrodzenia po rozstaniu z firmą - czy brak umowy przeszkadza
witam, pracowałem w pewnej firmie, moim zadaniem było pisanie artykułów z których byłem rozliczany pod koniec miesiąca, umowę tez podpisywałem pod koniec miesiąca. Za ostatni miesiąc po rozstaniu ... Zobacz wątek2011.3.15 15:24:32
Czy sąd zawsze kieruje się dobrem dziecka przy prawach rodzicielskich
Witam!To co dzieje się w dzisiejszym świecie to szok!
Żeby Matka maltretowała własne dziecko?!
Czy sąd zawsze kieruje się dobrem dziecka przy wydawaniu wyroku o przydzielenie praw rodzicielskich? ... Zobacz wątek
2011.3.15 15:17:0
Problemy z dostawą z Allegro - czy umowa się przedawnia
witam, przesyłka z allegro szła do mnie bardzo długo, nie spodziewałam się że to będzie tyle trwać i musiałam wyjechać. Przesyłka ponoć dotarła i została odesłana do sprzedającego. Teraz ... Zobacz wątek2011.3.15 15:12:17
Odzyskanie pożyczki bez umowy pisemnej
Witam , parę lat temu pożyczyłem pewna spora kwotę pieniędzy koledze, ale nie spisywaliśmy żadnej umowy. Jest jakaś szansa na odzyskanie pieniędzy?? Dowiedziałem się też że pożyczał on podobne ... Zobacz wątek2011.3.15 15:5:20
Blokada konta przez Generalny Inspektorat Informacji Finansowej
Mam zablokowane konto przez Generalny Inspektorat Informacji Finansowej, co to takiego?? Dostałam jedynie odpowiedź z banku o takiej treści : \"wyjaśniamy że środki zgromadzone na rachunkach zostały ... Zobacz wątek2011.3.15 14:57:20
Jak udowodnić że rzeczy zapisane przez komornika są moje?
Witam, do mojego taty przychodzi komornik za jakieś długi. Ale zapisał również moje rzeczy, przecież to oczywiste że nie wszystkie rzeczy należą do ojca! Jak mam udowodnić że te rzeczy są moje?? ... Zobacz wątek2011.3.15 14:43:54
Błąd sądu - otrzymałam uzasadnienie z innym nazwiskiem
Witam, otrzymałam uzasadnienie z innym nazwiskiem !! dotyczące jakby mojej sprawy ale dane inne , tylko nr sprawy mój! Co to ma być, raczej nie zwyczajna pomyłka, po prostu czyjś wyrok pasował do ... Zobacz wątek2011.3.15 14:35:51
Czy dochód dziecka 3100 zł uniemożliwia ulgę rodzicom?
Witam, jak to jest bo przeczytałam, że jeśli dochód dziecka przekroczy 3089 zł, ulgi prorodzinnej nie będzie można odliczyć, a ja zarobiłam około 3100zł, po odliczeniach z pitu wychodzi 2700zł ... Zobacz wątek2011.3.15 14:20:23
Problem z warsztatem - mechanik nie wydaje samochodu
Witam, mam problem z warsztatem, mechanik nie wywiązał się z umowy przetrzymuje samochód już 2 tyg i nie mogę go odebrać, za każdym razem mydli mi oczy i mówi że jeszcze nie skończone i że ... Zobacz wątek2011.3.15 14:0:13
Właściwość sądu w sporze między osobami z różnych miast
Witam, mam takie pytanie gdzie odbędzie się rozprawa? Jeżeli umowa była zawarta pomiędzy osobami z różnych miast, była to umowa kupna sprzedaży . W mieście składającego pozew czy w mieście ... Zobacz wątek2011.3.15 12:56:29
Czy pracodawca może zmusić do wykorzystania zaległego urlopu?
Jeżeli potrzebujesz rozwiązać problem z zakresu prawa pracy to zachęcam do skorzystania z usług Breslau Finance Group. Na pewno fachowo podejdą do twojego problemu. Ja korzystam od czasu do czasu ... Zobacz wątek2011.3.15 11:47:5
Ulga rehabilitacyjna w PIT - kto może z niej skorzystać
WitamMam pytanie dotyczące odliczenia ulgi rehabilitacyjnej PIT.
Osoba, której wypełniam zeznanie podatkowe, miała wypadek i przez ostatni rok korzystała z usług rehabilitacyjnych oraz poniosła ... Zobacz wątek
2011.3.15 11:11:48
Odzyskanie pieniędzy od nieuczciwego akwizytora po oszustwie
Witam!!!Moje pytanie dotyczy spraw wyłudzania pieniędzy
Moja Babcia, która ma 78 lat i dobre serce, dała się oszukać akwizytorce, która zaproponowała jej kupno nowego telewizora. Babcia ... Zobacz wątek
2011.3.15 10:36:26
Jak gmina może zatrudnić nianię jako dziennego opiekuna?
Witam!Pracuję jako niania od 2 lat. Jest to moje jedyne zajęcie i ubolewam, że nie jestem zatrudniona i tym samym ubezpieczona. Ostatnio słyszałam, że gminy mają zatrudniać nianie jako dziennych ... Zobacz wątek
2011.3.15 9:18:49
Od kiedy liczyć 5 lat zakazu sprzedaży domu otrzymanego w spadku
Witam -wiem ze przez 5 lat nie moge sprzedać domu który dostałam w spadku aby nie zapłacić bardzo wysokiego podatku.mam pytanie od jakiego momentu liczyć te 5 lat-od dnia śmierci ojca czy od dnia ... Zobacz wątek2011.3.15 9:1:7
Jakie kary za włamania do samochodów pod wpływem alkoholu?
Dokonałem się 6 czynów włamania do samochodów,zdewastowałem stacyjki z zawiści pod wpływem alkoholu,nie miałem zamiaru ich ukraść,siedziałem w nich i piłem alkohol,a z nudów właśnie niszczyłem ... Zobacz wątek2011.3.15 0:57:5
Obliczanie dochodu do deklaracji TBS - czy odliczać składki ZUS
WitamJestem najemcą lokalu TBS i po raz pierwszy od zamieszkania będę musiał złożyć deklarację o zarobkach (ustawowy obowiązek składania deklaracji co 2 lata). W tym miejscu rodzi się moje ... Zobacz wątek
2011.3.14 19:16:42
Alimenty dla dziecka z obywatelstwem niemieckim - polski czy niemiecki sąd?
witam mam problem. mianowicie mój chłopak ma dziecko z poprzednią dziewczyną, która jak dowiedziała się o ciąży wyjechała do Niemczech do rodziców. Mojemu chłopakowi nawet nie chciała powiedzieć ... Zobacz wątek2011.3.14 17:30:44
Podatek od spadkowego mieszkania spółdzielczego
[cytat]Jestem spadkobiercą po ojcu własnościowego mieszkania spóldzielczego. Czy zapłacę podatek od otrzymanego mieszkania ? Jaki zapłacę /%/ podatek w przypadku sprzedania tego mieszkania ... Zobacz wątek
2011.3.14 15:55:24
Dodatkowe koszty procesowe - dlaczego jeszcze jedna rozprawa
Wydaliśmy fortunę na druki, papierki i pieczątki będąc pewni że to już wszystko okazało się, że będzie jeszcze jakaś rozprawa. Czy ktoś może odpowiedzieć mi o co w tym wszystkim chodzi? ... Zobacz wątek2011.3.14 15:16:12
Zmuszenie spółdzielni do niezbędnych napraw mieszkania
Witam , w jaki sposób zmusić spółdzielnie do wykonania niezbędnych napraw?? Przecież płacę czynsz!! Pisanie pism nic nie daje, co mam teraz zrobić?? ... Zobacz wątek2011.3.14 14:58:7
Znaczenie prawne przyrzeczenia słownego
Witam, jakie jest znaczenie prawne przyrzeczenia słownego? ... Zobacz wątek2011.3.14 14:46:40
Odszkodowanie za szkody spowodowane osuwiskiem terenu
witam, w mojej miejscowości nastąpiły osuwiska terenu, przez co część mojego lasu spłynęła do rzeki, a część drzew sąsiada jest teraz na mojej działce. Pytanie co teraz z tym zrobić, od ... Zobacz wątek2011.3.14 14:41:13
Czy umowę zlecenie i o pracę rozlicza się na tym samym PIT-37?
tak, oczywiscie ... Zobacz wątek2011.3.14 14:21:9
Czy sąd zasądzi alimenty na bezrobotną matkę dziecka?
Matka mojego dziecka pozwała mnie do sądu o alimenty dla niej, jako powód podała to że jest bezrobotna, i że utrzymuje ją matka która jest na rencie. My nie byliśmy małżeństwem, a na dziecko ... Zobacz wątek2011.3.14 14:15:36
Zabezpieczenie na czas trwania procesu o alimenty
Witam, czy mogę starać się o zabezpieczenie na czas trwania procesu o alimenty?? Ojciec nie odpiera pozwów, sprawa będzie się długo ciągnęła, ja aktualnie muszę udowodnić że nie znam adresu ... Zobacz wątek2011.3.14 13:51:36
Czy można starać się o zabezpieczenie alimentów na czas procesu?
Witam, czy mogę starać się o zabezpieczenie na czas trwania procesu o alimenty?? Ojciec nie odpiera pozwów, sprawa będzie się długo ciągnęła, ja aktualnie muszę udowodnić że nie znam adresu ... Zobacz wątek2011.3.14 13:51:23
Czy muszę pokazać wyciągi z konta wszystkim na rozprawie?
Witam, czy na rozprawie o alimenty muszę pokazać swoje wyciągi z kąta tylko sądowi? Mam obowiązek wszystkim go przedstawić?? ... Zobacz wątek2011.3.14 13:45:56
Dowody na pożyczkę w sądzie - co uznaje sąd za wystarczające
Witam, jakie dowody na pożyczkę może uznać sąd? Jeżeli dostałam dość dawno pewna sumę pieniędzy (część z nagrody) od znajomego które wygrał je wtedy w konkursie(powiedział, że są dla ... Zobacz wątek2011.3.14 13:42:28
Czy warto chronić wzór przemysłowy - warunki rejestracji
Znalazłam właśnie w sieci bardzo interesujący artykuł na temat tego czy warto chronić wzór przemysłowy. Polskaprojektowa.pl/baza_wiedzy/artykul/1434. Polecam. ... Zobacz wątek2011.3.14 13:26:56
Czy sklepy internetowe będą płacić za przesyłki zwrotów?
Ale jeśli klient pozwie sprzedawce który obciążył go kosztami to sąd może oczywiście odwołać się do orzeczenia Trybunału i wtedy już nie będzie tak różowo bo doliczy się koszty rozprawy ... Zobacz wątek2011.3.14 13:25:13
Czy klient zwracający towar nie powinien płacić za przesyłkę?
Wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE (C-511/08), w którym stwierdzono, że przepisy unijne nie pozwalają na obciążanie klientów, którzy rezygnują z zakupu, kosztami wysyłania do nich towaru!! ... Zobacz wątek2011.3.14 13:18:55
Zmiany w ubezpieczeniach rolniczych w 2011 roku
WitamMam pytanie co do ubezpieczeń rolniczych?Jakie zmiany w roku 2011?Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2011.3.14 13:12:46
Czy można złożyć formularz NIP-3 przez internet?
Witam, w tym roku można złożyć przez internet o wiele więcej formularzy niż w latach poprzednich, ale czy można złożyć również NIP-3 ? Jest to jeden z podstawowych formularzy a nie mogę nigdzie ... Zobacz wątek2011.3.14 13:12:24
Kiedy zwolnić się z pracy aby otrzymywać emeryturę?
Zgodnie z obowiązującym od 1 stycznia 2011 nowym art. 103a ustawy z 17 grudnia 1998 o emeryturach i rentach z FUS (DzU z 2009 nr 153, poz. 1227 ze zm.) Trzeba zwolnić się do 30 września br., 1 października ... Zobacz wątek2011.3.14 12:59:48
Egzekwowanie alimentów gdy ojciec dziecka stracił pracę
Dzień dobryMój ojciec, który od kilku lat jest zobowiązany płacić mi alimenty do każdego 15. miesiąca nagle poinformował mnie, że stracił pracę (nie mam na to żadnego potwierdzenia dowodowego-jedynie ... Zobacz wątek
2011.3.14 12:46:59
Co grozi za jazdę bez ważnego OC?
OC sie samo automatycznie przedłuża jak nie wypowiesz go im, co nie zmienia faktu ze samochód i tak odholują w razie kontroli bo nie ma kwitka, ale w razie wypadku teoretycznie jest oc. ... Zobacz wątek2011.3.14 12:40:40
Odszkodowanie od komunikacji miejskiej za uraz w tramwaju
Gdy wchodziłem do tramwaju motorniczy mnie nie zauważył i zamknął drzwi czym przytrzasnął mi nogę. Na początku myślałem że nic mi nie jest ale w domu okazało się, że jest mocno stłuczona. ... Zobacz wątek2011.3.14 12:40:2
Czy mogę wyegzekwować obiecaną premię od pracodawcy?
Jeżeli pracownik nie chce wykorzystać zaległego urlopu w pierwszym kwartale roku następnego i uchyla się od wskazania terminu, w którym chciałby wykorzystać urlop, pracodawca nie może ukarać ... Zobacz wątek2011.3.14 12:37:4
Masz inne pytanie do prawnika?