Forum prawne (strona 544)

Szlyszalam,ze osoba placaca alimenty ma prawo do zakupu dobr materialnych w wyznaczonej kwacie alminetacyjnej

Szlyszalam,ze osoba placaca alimenty ma prawo do zakupu dobr materialnych w wyznaczonej kwacie alminetacyjnej zamiast placenia danej sumy na dziecko.Czy to prawda?jezeli tak to jak to dziala? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 23:42:44

Rozwiązanie umowy z operatorem komórkowym przed terminem

Rozwiązanie umowy z operatorem komórkowym przed terminem Witam, miałam podpisaną umowę na abonament która konczyła się 14.07.2011. Ponieważ abonament nie był mi teraz potrzebny chciałam prześć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 22:47:45

Oskarżona o grożby. Pomocy!!!

Zostałam oskarzona bez podstawnie o grożenie 2 dziewczyną. Te udały sie na policje. Ja wraz z 3 osobami ktore rowniez mowia ze grozb nie bylo bylismy przesluchiwani. 2 dziewczyny oskarzajace tez, nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 22:19:23

Oskarżona o grożby. Pomocy!!!

Oskarżona o grożby. Pomocy!!! Prosze o pomoc w tej sytuacji.
Zostałam oskarzona bez podstawnie o grożenie 2 dziewczyną. Te udały sie na policje. Ja wraz z 3 osobami ktore rowniez mowia ze grozb ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 22:17:41

Adres e-mail po odejściu z firmy

Moim zdaniem nie powinien tak robić, co najwyżej ustawić automatyczną informację w swoim imieniu, że Pan już nie pracuje wraz z podaniem kontaktu na innego pracownika. Może Pan próbować wystąpić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.15 21:42:14

Zbyt niska wycena samochodu po kradzieży

Musi Pan brać pod uwagę, że w interesie ubezpieczyciela jest by wypłacić jak najmniejszą kwotę odszkodowania, a w Pana interesie jest uzyskanie jak największej kwoty odszkodowania. Nie ma czegoś ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.15 21:15:36

alimenty i ich wyrównanie

Jeśli założysz sprawę o alimenty / pozew jest bezpłatny/to Sąd ustali wysokość alimentów i czas od kiedy będą obowiązywać. Najczęściej jest to ustalane od dnia wniesienia pozwu. Na wyrównanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.15 19:41:36

kredyt ojca

Spadek z długami można odrzucić w terminie 6 miesięcy od chwili otwarcia spadku, lub sporządzić umowę notarialną o zrzeczenie się dziedziczenia ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.15 15:11:23

spadek w małżeństwie

Pieniądze ze sprzedaży należą wyłącznie do Pani, nie wchodzą do majątku wspólnego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.15 14:53:41

kiedy odrzucić spadek?

Czy na sprawie o stwierdzenie nabycia spadku moge zrzec sie swojej czesci spadku ktora dziedzicze na podstawie ustawy? czy moge zrobic takie zrzeczenie u notariusza i potem sąd w postepowaniu o stwierdzenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 14:46:34

pisma z sądu na zły adres

Ojciec dziecka prowadzi dzialalnosc pod adresem gdzie nie mieszka i gdzie nie jest juz zameldowany. (Jest to dzialalnosc, ktora mozna wykonywac w terenie. ). NIe jest teraz nigdzie zameldowany.
Czy pisma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 14:36:33

spłata pożyczki

Wniosłem pozew o spłatę pożyczki ale na sprawie okazało się że znajduje się świadek, który mówi że dawałem pozwanemu kartę i za moją zgodą pobierał pieniądze, czy w razie przegranej sprawy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.15 14:18:26

ugoda i nowa sprawa

Założylem komus sprawe o pobicie i w trakcie tej sprawy doszlo miedzy nami do ugody(sprawa została umorzona) jednak on nie spełnil tych warunkow. Niestety nie moge w zaden sposob wyegzekuowac tego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 14:15:7

Rejestracja firmy

Ten sam wniosek jest równocześnie zgłoszeniem do ZUS lub KRUS, urzędu statystycznego i urzędu skarbowego. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.7.15 13:51:58

przesłuchanie na policji

Otrzymałem wezwanie z policji z art. 119 Kodeks wykroczeń, jako świadek. Byłem na przesłuchaniu i nie otrzymałem protokołu z przesłuchania. Jakie mi prawo przysługuje, mogę przeglądać akta ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 13:48:35

wniosek o widzenie

Mój chłopak został tydzień temu aresztowany. Nie mam pojęcia dlaczego? Nie mam z nim żadnego kontaktu. Wiem tyle, że jak narazie ma sankcje i jego sprawą nie zajmuje się już prokurator tylko ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.15 13:43:40

od kiedy odsetki?

Czy od dnia uprawomocnienia sie wyroku sa liczone odsetki? Czy dopiero jeśli nie spłacę w terminie do dnia wskazanego w wyroku ? Były mąż ma zasądzoną eksmisje, czy jak go nie spłacę to może ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 13:41:41

rozwód po alimentach

Alimenty po rozwodzie to zupełnie inne świadczenia niż to otrzymywane w trakcie małżeństwa,inne są kryteria przyznania i wysokość.  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.15 13:35:37

ustalenie kontaktów

Witam,
Czy ktoś może mi doradzić w wyborze prawnika w sprawach rodzinnych? Chodzi o ustalenie kontaktów z ojcem dziecka. Słyszałam, że na tego typu sprawach zna się dobrze adwokat Robert Ofiara. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.7.15 13:35:35

jaki VAT?

zgodnie z ustawa obniżoną stawką Vat stosuje się do określonych towarów wymienionych w załączniku do ustawy o VAT przeznaczonych na cele jednostek ochrony przeciwpożarowej ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.15 13:22:9

przepisanie domu na dzieci

Jak najlepiej przenieść dom na dzieci ? jak to zrobić najtaniej? lepiej darowizną czy zapisać w testamencie ? Mamy dwoje dzieci ale dom ma należeć do jednego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 13:16:25

podział majątku, spłata kredytu

Będę składać do Sądu sprawę o podział majątku i w związku z tym chciałam spytać : Jak wygląda spłata byłego męża z mieszkania wziętego na kredyt? Spacone mamy wspolnie okolo 15 tysiecy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 13:13:8

PRAWNIK PILNIE POTRZEBNY

Pilnie poszukuję prawnika specjalizującego się w prawie pracy, w Poznaniu lub okolicach. Jeśli macie jakieś namiary to podsyłajcie, bo sprawa jest pilna i nie ukrywam - trudna... Z góry dziękuję. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.15 10:47:37

wplata kaucji i 1 raty za lokale -- jak odzyskac ??

wplcilem pieniadze na 2 lokale uzytkowe na bazarze bakalarska w wa-wie -- nie mam podpisanej umowy najmu/wykupu - mam jedynie potwierdzenia wplaty kaucji na 2 lokale i dwoch wplat - jako pierwsza rata ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.14 22:45:31

Witam. Moja partnerka jest rozwiedziona ze swoim mężem, i to jemu została zasądzona opieka nad dzieckiem.

Witam.
Moja partnerka jest rozwiedziona ze swoim mężem, i to jemu została zasądzona opieka nad dzieckiem. Moja partnerka nie została pozbawiona praw rodzicielskich, jednak On stara się jak może ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.14 22:5:16

Czy można dziedziczyć obywatelstwo po prababce Niemce???

Witam,
mam do Państwa pytanie odnośnie ubiegania się o możliwość przyznania obywatelstwa niemieckiego. Czy idąc po linii: ja, ojciec, ojciec ojca (dziadek), matka dziadka (prababka rodowita Niemka) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.14 16:5:12

forma dywidendy

Można wypłacić dywidendę w takie formie ale wydaje mi się że US może się do tego przyczepić.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.14 15:49:35

koniec darmowego leczenia?

Jeżeli rząd nie przygotuje specjalnych przepisów to 4 lutego 2012 r. wszyscy ubezpieczeni w KRUS starcą możliwośc bezpłatnego leczenia.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.14 15:39:18

podatek wewnątrzwspólnotowy

Obowiązek opodatkowana takiej transakcji ciąży wyłącznie na polskiej firmie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.14 15:23:30

zmiany w procesach cywilnych

Nowelizacja nie likwiduje większości odrębnych postępowań, jedynie postępowanie w sprawach gospodarczych ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.14 15:20:59

drugi kierunek jednak nie płatny?

Ale będzie możliwość kontynuowania nauki bezpłatnie, jeżeli  student pobiera stypendium rektora. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.14 15:7:6

Nasze pytanie brzmi: Czy jako zarządca mamy obowiązek dokonać podziału budynku gospodarczego zgodnie

Nasze pytanie brzmi: Czy jako zarządca mamy obowiązek dokonać podziału budynku gospodarczego zgodnie z udziałami w nieruchomości wspólnej. Czy ewentualnie właściciele i [powinni się sami w tym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.14 15:1:32

odwołanie od postanowienia sądu

Mam takie pytanie czy od postanowienia Sądu II instancji, który uchylił postanowienie I instancji stwierdzając błędy proceduralne służy środek odwoławczy w przypadku ujawnienia okoliczności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.14 14:47:32

Odroczenie kary

Czy jeżeli złożyłam wniosek o odroczenie wykonywania kary i nie wprowadzanie wyroku do czasu rozpatrzenia przez sąd to czy takie pismo hamuje faktycznie wprowadzenie wyroku do rejestru??? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.14 14:29:54

zadłużenie i komornik

Mam takie pytanie, mój dług jest na jakieś 2tys. wobec banku, czy jak komornik będzie mi coś ściągał z renty to nie przyjdzie do mnie do domu? Jak jest na koncie to mu wystarczy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.14 14:7:13

spłacony kredyt a jednak odsetki

6 lat temu miałam kredyt i spłaciłam go w ciągu roku, jednak dzis okazało sie ze przyszło do mnie pismo z banku z wezwaniem do uregulowania zaległosci w spłacie za ten kredyt, za niespłacone odsetki, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.14 13:59:32

OC za sprzedany samochód

Mam takie pytanie, co mam zrobic w przypadku kiedy nie mam umowy kupna-sprzedaży, bo gdzieś zgubiłem, a przyszło mi że musze zapłacić ratę OC za samochód, co mam zrobic aby nie płacić tego OC? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.14 13:53:40

Witam,w 2004 roku dostałam mandat na PKP za brak dopłaty do pociągu pośpiesznego,kwota mandatu 120zł.mandatu

Witam,w 2004 roku dostałam mandat na PKP za brak dopłaty do pociągu pośpiesznego,kwota mandatu 120zł.mandatu nie zapłaciłam,przychodziły upomnienia,koszty sądowne w sumie 600zł.Ostatnie pismo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.14 11:9:48

obowiązki zarządcy we wspólnocie mieszkaniowej

Witam,
mieszkam w starym budownictwie na mokotowie, mieszkanie jest własnościowe i mam wspólnotę mieszkaniową. Nie wiem czego mogę wymagać od zarządcy. Zauważyłam, że licznik wody kręci się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.14 9:57:17

Uprzejmie proszę o opinię prawną do poniższej sprawy: W protokole uzgodnień nabycia udziału w

Uprzejmie proszę o opinię prawną do poniższej sprawy:
W protokole uzgodnień nabycia udziału w nieruchomości i przejęcia gruntu w wieczyste użytkowanie oraz w akcie notarialnym, kupujący - właściciele ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.14 9:9:38

problemy spadkowe

Jeżeli ziemia stanowiła majątek zmarłego ojca, Pańska matka jako spadkobierczyni nie może samodzielnie dysponować przedmiotem wchodzącym do masy spadkowej (również działką gruntu). Wymaga to ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.14 0:35:15

komu należy się zachowek?

Zachowek przysługuje wyłącznie zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy. Rodzeństwo spadkodawcy nie ma prawa do zachowku
W razie pytań proszę o kontakt
adw. Piotr Meller
tel. 502 199 ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.14 0:27:37

Problem ze spłatą kredytu

Dzięki wielkie za odpowiedź, na pewno porozmawiam sobie z windykatorem ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.13 21:28:2

czy mogłabym odzyskac alimenty które otrzymuje matka na mnie.mimo ze nie mam dokumentów które trzyma

czy mogłabym odzyskac alimenty które otrzymuje matka na mnie.mimo ze nie mam dokumentów które trzyma matka i nie chce mi oddac naleznych mi alimentów
i czy mogłabym w jaki sposób je sciagnac od ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.13 19:30:11

Jestem po wypadku, kiedy na przejściu dla pieszych zostałem potrącony przez pojazd samochodowy.Zamierzam

Jestem po wypadku, kiedy na przejściu dla pieszych zostałem potrącony przez pojazd samochodowy.Zamierzam w trakcie rozprawy domagać się od sprawcy kary pieniężnej (tzw.nawiązki).Kazano mi złożyć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.13 16:33:42

wymogi dla taksówkarza

Witam, jakie wymogi trzeba spełniać aby móc świadczyć usługi przewozu osób? Czy wymogi dla taksówek są inne niż dla tzw. iCar-ów (i innych)? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.13 15:33:4

emerytury wojskowe

Po zmianach aby uzyskać wyższe świadczenie trzeba uczestniczyć w szkoleniu (160 h w roku), lub wykonywać zadania w tym zakresie (też co najmniej raz  wroku) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.13 15:27:15

zwolnienia w urzędach

No nie do końca , np. urzędy skarbowe z Mazowieckiego dostały pismo z warszawskiej Izby Skarbowej wzywające je do zmniejszenia zatrudnienia  ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.13 15:24:29

zwrot kosztów budowy kanalizacji

Jeżeli ktos dokonał wpłaty z tytułu partycypacji w inwestycji gminy, może domagać się jej zwrotu w związku z unieważnieniem uchwał.  ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.7.13 15:18:37

opodatkowanie darowizny

Mam taką sprawę dostałam pieniądze od ojca w formie darowizny, jestem w związku małżeńskim, mamy wspólność majątkową. Czy istnieje obowiązek zapłaty podatku od spadku? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.13 15:10:4

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika