Forum prawne (strona 543)

Ile może zabrać komornik z renty gdy ZUS już potrąca alimenty

Witam, ile powinien pozostawić mi komornik jeżeli dostaję rentę z zus-u ok 900 zł, i z tego zus potrąca 400 z tytułu alimentów. Komornik zabiera mi jeszcze 150 zł co wydaje mnie się zbyt dużą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.17 14:13:54

Rozliczenie samochodu leasingowego przy wystąpieniu wspólnika ze spółki

witam, co zrobić z samochodem który był w leasingu w czasie trwania spółki, teraz jeden z wspólników odchodzi i musimy zmienić umowy. Wspólnik oprócz zwrotu wkładu, żąda zwrotu części rat ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.17 14:5:24

Walka z siecią komórkową o wymianę wadliwego telefonu

witam, walczę z jedna z naszych sieci komórkowych o wymianę telefonu, telefon przestał działać po tygodniu a serwis sieci stwierdził że to z mojej winy.
Byłem u rzecznika praw konsumenta, doradził ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.17 13:59:2

Odwołanie od odmowy odszkodowania PZU za uraz palca

Oczywiście że pani należy się odszkodowanie!
Nasza firma ARBITER.S.Ą jest kancelarią dochodzenia odszkodowań!
Prowadzimy bezpłatne konsultacje i pomoc prawną poszkodowanym.
W przypadku zlecenia ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.3.17 13:30:55

Czy można odmówić przekształcenia użytkowania wieczystego we własność

witam, czy można odmówić przekształcenia gruntu który jest w użytkowaniu wieczystym we własność?? Ponoć jeśli właścicielem jest spółka z.o.o. to nie można przenieść własności na osobę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.17 13:26:54

Co oznacza że opinia biegłego jest skażona względem wyjaśnień oskarżonego

Co oznacza, że opinia biegłego jest skażona w stosunku do wyjaśnień oskarżonego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.17 11:40:7

Czy można uwłaszczyć działkę należącą do gminy po zmarłym sąsiedzie

Witam!

Jestem mieszkańcem małej wsi. Niedaleko mojego domu jest działka mojego sąsiada, który nie żyje od 12 lat. Za jego zgodą uprawiałem jego działkę, siałem na niej zboże i zbierałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.17 9:31:57

Wyrzucona dokumentacja medyczna - naruszenie ochrony danych osobowych

Hej!

To skandal!!!
Przeczytałam w gazecie, że odkryto przypadki wyrzuconej dokumentacji pacjentów na śmietnisku wraz z czytelnymi danymi osobowymi!!!
Czy prawo o ochronie danych osobowych nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.17 8:53:23

Ulga internetowa na podstawie faktury elektronicznej online

witam, mój operator internetowy nie wystawia mi papierowej faktury VAT. Posiadam jedynie dostęp do rozliczeń na stronie internetowej online. Czy na podstawie takiego dokumentu mogę skorzystać z ulgi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.17 0:12:21

Czy można odliczyć koszty naprawy modemu internetowego

witam. mam pytanie dotyczące ulgi internetowej...
w ubiegłym roku musiałem trzy razy naprawiać modem, za którego pośrednictwem używam internetu. Każda naprawa kosztowała mnie 300 zł. Czy wydatki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.17 0:7:42

Ulga internetowa w dwóch miejscach zamieszkania

witam, w 2010 roku mieszkałem i pracowałem w Krakowie. Zameldowany jestem jednak w Myszkowie. Wydatki na internet ponoszę w obu miejscach, tj. w Krakowie i Myszkowie. Czy od dochodu mogę odliczyć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.17 0:1:26

Czy można odliczyć wydatki na internet w laptopie

witam. korzystam z internetu w laptopie. Na tym komputerze używam internetu, za który co miesiąc płacę 50 zł. Czy wydatki na sieć w laptopie można odliczyć od dochodu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 23:56:34

2011.3.16 23:56:23

Czy ulga internetowa ma limit odliczenia?

W rozliczeniu za 2010 rok po raz pierwszy chciałabym skorzystać z ulgi internetowej. Moje miesięczne wydatki na sieć wynosiły w 2010 roku 98 zł. Czy ulga internetowa jest odliczeniem limitowanym? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 23:54:2

Ulga internetowa przy dzieleniu kosztów z współlokatorami

witam, razem z trójką współlokatorów dzielę się kosztami dostępu do internetu. Każdy z nas wydaje na internet po 20 zł miesięcznie. Czy w przypadku posiadania faktury za internet na imię i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 23:51:14

Jak wymeldować żonę brata z dzieckiem po rozwodzie?

Witam!
witam,

Mam takie pytanie dotyczące wymeldowania.

Mój brat jest w trakcie rozwodu, maja 6 letnia córke. Dotej pory mieszkali z moją matką, jednak była żona brata wyprowadziła się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 23:47:45

Jak napisać pełnomocnictwo do zarządzania nieruchomościami

Witam!

Chcę upełnomocnić moją siostrę do zarządzania moimi nieruchomościami. Jakie informacje powinnam zawrzeć pisząc pełnomocnictwo?

Dziękuję za porade ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 23:36:4

Jak legalnie kontrolować pracowników używających internetu?

Witam!

Jestem kierownikiem dośc dużej firmy. Każdy praconik posiada dostęp do komputera i sieci internetowej oraz telefonu. Otrzymałem informacje o nadużywaniu przez niektórych z pracowników ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.16 23:30:36

Ulga internetowa przy pakiecie internet plus telewizja cyfrowa

W 2010 roku kupiłam u operatora telekomunikacyjnego pakiet usług ? internet razem z telewizją cyfrową. Operator pobiera jedną opłatę za cały pakiet. Czy taka forma opłacania internetu pozbawi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 23:27:50

Prawo odstąpienia od umowy przy zakupie na firmę przez internet

Witam!

Poczułam się oszukana przez jedną z sieci telefonicznych. Chciałabym odstąpić od umowy, ale nie wiem czy mogę. umowe otrzymałam 7 dni temu. W jakich przypadkach moożna odstąpić od ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.16 23:24:46

Ulga internetowa - czy można rozłożyć na dwa lata

W 2010 roku zapłaciłem za używanie internetu w sumie 1 tys. zł. Chcę skorzystać z ulgi internetowej. Czy w PIT za 2010 rok mogę odliczyć 760 zł, a w rozliczeniu za 2011 rok pozostałą kwotę, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 23:23:4

Zadośćuczynienie za naruszenie dóbr osobistych przy kontroli laptopa

witam. pragnęłabym się dowiedzieć w jaki sposób mogę żądać zadośćuczynienia od pracodawcy, który naruszył moje dobro osobiste podczas kontroli służbowego laptopa... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 23:18:35

Prawo pracodawcy do kontroli komputera służbowego pracownika

witam. chciałbym się dowiedzieć, czy pracodawca ma prawo kontrolować sposób, w jaki pracownik korzysta z powierzonego mu mienia służbowego, tj komputera (z dostępem do sieci). Jeśli tak, to w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 23:13:41

Pomoc finansowa dla ofiar przemocy domowej

Witam,

Mówisz NIE przemocy, którą ktoś stosuje wobec Ciebie?!
Upomnij się o pomoc finansową!

WAŻNE!
Masz prawo do ubiegania się o pomoc finansową, z której możesz skorzystać niezależnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 22:54:40

Czy zasiłek pogrzebowy wystarczy na organizację pogrzebu w Krakowie

Witam!!!

Czy po obniżce od marca zasiłek pogrzebowy będzie wynosił 4 tys.???
Czy to wystarczy na zorganizowanie pogrzebu w Krakowie?

Czekam na odpowiedź ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 22:33:57

Jaka kara za nieumyślne spowodowanie śmierci na dyskotece?

Hej!

Ostatnio mój kumpel na dyskotece uderzył tak chłopaczka, że ten upadł i pełknął mu krwiak w głowie. Został oskarżony o nieumyślne spowodowanie śmierci.
jaka kara mu za to grozi?

Dzięki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 22:28:53

Rekompensata finansowa za odwołanie ślubu przez narzeczonego

Witam!

Jestem zrozpaczona!
6 dni przed ślubem porzucił mnie narzeczony, oświadczając, że nie może mnie dłużej okłamywać, bo kocha inną kobiete!!!
Musiałam wszystko odwołać...
Do ślubu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 20:39:36

Czy mogę nałożyć czynsz na rodziców w separacji?

Witam.Mam problem.Od siedmiu lat jestem posiadaczem połowy mieszkania w domku jednorodzinnym piętrowym.W tej połowie mieszkają moi rodzice którzy są w separacji.Sądownie ustaloni iż oby dwoje płacą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 19:56:15

Ile dni urlopu przysługuje po technikum i licencjacie

Witam,

Chciałabym się dowiedzieć ile prysługuje mi dni urlopowych. Skonczyłam technikum 5-letnie, a potem licencjat (3 lata). W trakcie trwania studiów, na drugim roku zaczęłam pracę i pracuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 19:48:39

Zwolnienie z wstępnych badań lekarskich przy ponownym zatrudnieniu

Dnia 21 marca 2011 r. wejdzie w życie nowelizacja ustawy ? Kodeks Pracy (Dz. U. z 2011 r. Nr 36, poz. 181, dalej ?nowelizacja?), która wprowadza zmiany w zakresie kierowania pracowników na wstępne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 18:1:52

Nowe przepisy o wydawaniu świadectw pracy od marca 2011

Dnia 21 marca 2011 r. wejdzie w życie nowelizacja ustawy ? Kodeks Pracy (Dz. U. z 2011 r. Nr 36, poz. 181, dalej ?nowelizacja?), która wprowadza zmiany w zakresie wydawania świadectw pracy.

Pracodawca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 17:57:37

Ulga na dziecko - kwota 92,67 zł miesięcznie bez zmian w 2011

mam pytanie
czy jezeli moj dochod w 2010 wynosil ok.5600zł (renta) a podatku zaplacilem 460 zł i mam dziecko uczace sie,to jaka kwota zostanie mi zwrocona z ulgi prorodzinnej ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.16 15:58:49

Czy spotykanie się z mężczyzną odbiera status samotnej matki

witam , jeśli spotykam się teraz z jakim mężczyzną i jestem z nim, to tracę status samotnej matki?? Tak mi powiedziała dyrektorka w przedszkolu, ale przecież to nie jest mój mąż nie zagwarantuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 15:53:1

Czy komornik może prowadzić egzekucję alimentów po usamodzielnieniu dziecka

witam, czy komornik ma prawo prowadzić egzekucję alimentów skoro syn usamodzielnił się już i poinformował o tym komornika. Komornik twierdzi, że musi najpierw uzyskać wyrok z sądu z datą wygaśnięcia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 15:22:33

Dokumenty i pozwolenia na przebudowę dachu jako dzierżawca

Witam , od roku dzierżawię działkę na której stoi budynek mieszkalny (w którym mieszkam ) , w tym roku planowałam zmianę dachu i stworzenie powierzchni mieszkalnej na poddaszu , wiem , że potrzebuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 15:15:8

Komornik zajął moje rzeczy za długi męża przy rozdzielności

Witam, mamy rozdzielność majątkowa, maż posiada długi i ostatnio zawitał do nas komornik. Zajął on część urządzeń domowych które ja zakupiłam i posiadam na nie imienne rachunki. w jaki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 14:45:34

Czy pracodawca może zakwaterować pracownicę z mężczyzną

Czy pracodawca może mnie zakwaterować w pokoju z mężczyzną?
W ośrodku, gdzie miałabym pracować w wakacje jako kelnerka do dyspozycji 'obsługi' są pokoje dwuosobowe z łazienką.
Czy istnieją ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 14:33:30

Czy rodzicom przysługuje ulga na dziecko które wychodzi za mąż

Witam czy moim rodzicom przysługuje ulga na dziecko, jeśli ja zamierzam wyjść za mąż?? Rodzice będą mogli sobie to odliczyć?? Ja nadal się uczę i jeszcze nie pracuję. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 14:11:31

Zmiana głównego najemcy mieszkania komunalnego

Witam . Mam mały problem . Mieszkam z chłopakiem w mieszkaniu komunalnym . Jeszcze rok temu głownym najemcą tego mieszkania była jego mama ale po jej śmierci został nim moj chłopak i jego brat ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 14:9:35

Czy urząd może przekazać mieszkanie komunalne córce lokatorki?

Mieszkanie komunalne jest własnością miasta, matka jest najemcą i nie może przepisać mieszkania innej osobie. (ale po śmierci najemcy dzieci moga wstąpić w stosunek najmu w miejsce zmarłego) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.16 14:6:40

Co z zaległymi alimentami po ukończeniu 25 lat?

Komornik ściąga pewno sumę z ojca (z jego zasiłku) ale ponoć jest ona całkowicie przeznaczana na dług w FA ponieważ fundusz ma pierszeństwo, czy to prawda? jeśli nie to jaki przepis mówi ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.3.16 13:41:23

Przedawnienie alimentów po 5 latach - czy to prawda

Witam , mam pytanie czy w takiej sytuacji, kiedy osoba mająca płacić alimenty nie jest w stanie tego zrobić, przez parę lat pobiera rentę z której nie da się zapłacić alimentów, ale teraz wraca ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.16 13:29:9

Podstawy do orzeczenia rozwodu - czy moja sytuacja wystarcza

witam , wzięłam ślub z moim mężem z powodu ciąży, teraz po urodzeniu dziecka, przestało się nam układać, mąż oświadczył że praca jest dla niego ważniejsza i że nie będzie mi pomagał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 13:22:58

Alimenty po śmierci ojca płacącego na dziecko

Witam, rodzice są już po rozwodzie parę lat, otrzymywałem alimenty od ojca, ale tato zmarł. Czy będę otrzymywał rentę ?? Czy to pójdzie na moje konto, czy na mamy?? Ja jestem jeszcze nie pełnoletni. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.16 13:0:37

Czy sąd może nakazać codzienne odbieranie dziecka z przedszkola?

witam, jestem po rozwodzie mam ułożone widzenia z dzieckiem, ale ostatnio otrzymałem wezwanie z sądu na rozprawę o częstsze wizyty u dziecka. Matka żąda abym codziennie odbierał syna z przedszkola ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 12:50:40

Odzyskanie pieniędzy od żony po rozwodzie - kredyty na konsumpcję

Niestety żadnego dokumentu nie mam.Pieniądze były przekazane gotówką osobiście.Nie spodziewałem sie po niej czegos takiego.W przypadku mojego niezdecydowania były czułe słowa, gorące zapewnienia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.16 12:43:37

Dokumenty potrzebne do wyjazdu dziecka za granicę do siostry

Chce wyjechac do siostry do Anglii i tam sie uczyc, rodzice wyrazili zgode.
Co jest potrzebne aby mogla podejmowac decyzje w sprawie hospitalizacji, edukacji itp. i gdzie, jak sie to zalatwia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 12:38:36

Czy wniosek o sprawę spadkową przerywa bieg zasiedzenia?

W trakcie biegu zasiedzenia złożyłem wniosek o przeprowadzenie sprawy spadkowej.
Czy to przerwało bieg zasiedzenia? w sprawie spadkowej odbyło się jedno spotkanie przed sądem. Sąd nakazał podać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.16 10:19:20

Przekazanie mieszkania komunalnego na głównego najemcę

Witam moja mama ma mieszkanie komunalne jest na nim głównym najemca.ja zawsze mieszkałam u mamy do czasu kiedy chciałam ułożyć sobie życie wymeldowałam się od mamy na inne mieszkanie tam przebywałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.15 23:26:5

Oświadczenie przy przekazywaniu pieniędzy za samochód z wadami

przekazanie pieniedzy witam
chce przekazać na naprawe pieniadze kupującemu, który odkupił ode mnie samochod w ktorym wyniknęły niby "wady ukryte" jak napisac oswiadczenie, aby kupujący nie domagał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.15 20:13:48

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika