Forum prawne (strona 445)

SPŁATA ZADŁUŻENIA

Po urodzeniu dziecka założyliśmy z ojcem dziecka konto oszczędnościowe dla dziecka. byliśmy współwłascicielami tego konta. Wszystkie wpłaty były tytułowane szczegółowo .....imię dziecka....kwota...cel ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2012.6.7 14:44:23

jako spadkobierca nie strace mieszkania??

Witam
Moj dziadek po smierci babci oznajmil ze ponownie sie zakochal.
ta kobieta jest oczywiscie mlodsza i czycha na mieszkanie.
Dziadzius z dobroci serca chce ja zamelodwac tymczasowo.
wksiedze wieczystej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.7 14:14:6

ALIMENTY

witam znalazłem sie w takiej sytułaci ze znajduje sie za granica dokładnie w islandi w polsce mam synka 2letnigo nie jestem ani nie byłem zonaty z jego mama... a niestety ta mnie zostawiła... kazała ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.6.7 0:20:49

alimenty 100% od ojca dziecka

pytam, bo zamiar mam taki- ja pracuje i zarabiam (czasem nawet weekendy), wychowuje i dobrze się z tym czuje, ale niemniej jednak wszystko drożeje i hm całe życie być koniem pociągowym to nie chcę. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.6.6 21:53:20

Spadek nieruchomości - ile lat jest ważny ?

Witam!

Interesuje mnie czy są jakieś przepisy ograniczające czas w którym można ubiegać się o spadek nieruchomości chodzi o dom jednorodzinny a W tym domu na stałe mieszka moja ciotka z rodziną, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.6.6 21:6:59

Alimenty proste pytanie

Jesli chodzi o to czy bedziesz dostawala aliemnty od komornika to odpowiedź jest prosta:TAK bo jesli dłużnik czyli ojciec nie przedstawi postanowienia uchylającego obowiązku aliemntacyjnego do komornika ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.6 19:58:1

parkowanie na miejscach przeznaczonych dla osób niepełnosprawnych

Witam Moje pytanie dotyczy zajmowania miejsca dla osób niepełsnosprawnych w nowym kodeskie. Ile będzie taka głupota czlowieka kosztować kasy i pkt? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.6 10:2:3

awaria sieci energetycznej - można żądać obniżenia opłaty za usługę?

Pracuje z domu na terenie podmiejskim. Był problem przez 2 dni z siecią energetyczną, dlatego przez ten czas nie byłem w stanie pracować w ogóle... był problem z gotowaniem bo w domu wszystko na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.6 9:52:0

EURO 2012 nielegalny handel wejściówkami na treningi.

Stałem po bilet/wejściówkę na trening holednrów... przedemną grupa kolesi, wzięła reszte wejściówek która pozostała... myślałem ze mnie krew zaleje, jak się okazało że oni jeszcze chcą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.6 9:46:5

Cypr będzie pobierał transze jak Grecja?

Nie rzyczę sobie aby z funduszy na rozwój naszego kraju i UE sztucznie podtrzymywać przy rzyciu gospadarki innych krajów. Wzmocnic rodzime a tamte niech sie zrestartują. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.6 9:39:20

terminy reklamacji

niech pan sie z nimi skontaktuje i tyle. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.6 9:26:6

LEROY MERLIN łamał prawa konsumenta i stosował Klauzule Niedozwolone!! Jest KARA!!

no ok, ale jaka to część ich utargu z miesiąca? Nawet tego nie odczują zapewne... ale dobrze że się wyłapuje takie przekręty. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.6 9:25:39

kontrole na granicach wracają od dzisiaj!

jeszcze służby celne, żandarmeria, oraz inspektorzy ruchu drogowego będą przeprowadzać kontrolę. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.6 9:25:0

umowa o dzieło i wysokie koszta przychodu...

50% koszty przychodzu sprawiają ze podatek dochodowy jest bardzo bardzo pomniejszony, wiec panstwo zabiera panu mniej pieniedzy, ergo wiecej ma pan do kieszeni. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.6 9:24:2

Fotoradar i anulowanie mandatu.

No może pan zawsze żądać potwierdzenie legalności działania fotoradaru. fotoradary też powinny być ustawione pod odpowiednim kontem i na odpowiedniej wysokości, warunki atmosferyczne również ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.6.6 9:23:15

Ustawa emerytalna w Trybunale Konstytucyjnym

Jak pójdzie dobrze, to trafi do TK na koniec czerwca najpóźniej. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.6 9:13:28

Rozwód a obywatelstwo

przepraszam, wiadomość się nie wczytała .Tak wiec..

czy amerykanin po zawarciu związku małżeńskiego z polką -trwającym ok 4 lat , po zdecydowaniu się na rozwód nie utraci obywatelstwa polskiego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.6 3:56:41

Jak skontaktować się z użytkownikiem

Proszę o pomoc, ponieważ jestem nowy na forum... chciałbym skonatktować się z danym użytkownikiem, a nie wiem ja to zrobić??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.5 20:52:7

Wypadek w kinie

Witam MAM taki problem byłem w kinie jestem niepełnosprawny przyszedłem do kina o jednej kuli(wcześniej miałem uraz nogi i kulałem) niestety nikt się tym nie zainteresował wiec wszedłem na film ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.5 20:27:6

witam.dostaje od firmy PRESCO wezwania do zaplaty OC auta gdzie nie jestem wlascicielem i nie bylem co

witam.dostaje od firmy PRESCO wezwania do zaplaty OC auta gdzie nie jestem wlascicielem i nie bylem co moge w tej sytuacji zrobic z gory dziekuje. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.5 14:2:8

CZY ZARYZYKOWAĆ ORZECZENIE O MOJEJ WINIE??

WITAM,
Z męzem po krótkim okresie małzeństwa zaczęło się psuć... Oprócz tego,że przez rok niby szukał pracy,ale nie był na moim utrzymaniu,bo coś miał z zagranicy. wynajmowalismy razem mieszkanie. ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2012.6.5 13:9:39

Rozwiązania kazusów

Zlecę rozwiązanie 10 kazusów z zakresu umów najmu/dzierżawy/użyczenia/leasingu. Osobom zainteresowanym prześlę wcześniej kazusy, aby mogli wycenić swoją pracę.

Proszę o kontakt poprzez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.5 12:53:41

rozne nazwy tego samego stanowiska - prosba o pomoc

Witam,

bardzo proszę o informacje czy zgodne z prawem jest aby osoby wykonujące te same obowiązki miały różne nazwy stanowisk.
pracuję w firmie, w której nazwy stanowisk są podane po angielsku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.5 11:59:7

Staż - Plusy i Minusy

Witam.

Niedawno skończyłem szkołę - technikum budownictwa ze specjalizacją technik budownictwa. Pisałem maturę, teraz będę miał egzaminy zawodowe. Mam do Was kilka pytań związanych ze stażem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.5 11:17:50

Pytanie o odprawę

https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/
proszę spytać prawnika, to prawnik z tego forum. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.5 10:58:12

sprzedaz spirytusu w mieszkaniu

Raz w miesiacu jezdze pod Przemyśl, do rodziny i po alkohol glownie
spirytus. Sprzedaje go w akademiku innym studentom, i u siebie na mieszkaniu. prosze o odpowiedz w tej kwestii... co bedzie jak ktos ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.5 10:42:36

Niebezpieczna zabawka dla dziecka.

Witam
Mam pytanie, kupiłem ostatnio synowi małego plastikowe ruchomego spider-mana. Dbam o to żeby młody się dobrze edukował jeżeli chodzi o bajki, zabawki i komiksy^^ głównie marvelowskie produkty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.5 10:31:42

Zrzeczenie sie praw rodzicielskich na rzecz siostry

Zrzeczenie sie praw rodzicielskich na rzecz siostry Witam mam taki probleb ,iz moj brat z zona nie poswiecaja czasu dziecku, nie bawia sie z nim , i ogolne wrazenie jest takie ze go nie chca. Czy jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.5 10:11:55

projekt założeń nowego kodeksu budowlanego

Hej,. powstaje w polsce projekt nowego prawa budowlanego. na celu ma mieć min. takie wprowazdenie i zmiany przepisów aby nie potrzebne były spec ustawy, rozszerzenie katalogu robót budowlanych, rezygnacja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.5 10:2:47

Umowy terminowe będą stanowic większość umów w tym roku.

Umowe terminową, łatwiej zawrzeć, łatwiej rozwiazać, i w związku z tym będą umowami które w obecnej dobie hamowania naczes gospodarki i ciągłej czkawki kryzysu, staną się lwią częścią ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.5 9:49:13

kara z biblioteki.

radze prosic o rozbicie długu, przyniesc kilka innych ksiazek i zapłacic niewielka czesc na odczepnego mówiac ze teraz to pan utrzymuje dziecko a nie biblioteke. i poprosic o wykreslenie po pewnym czasie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.5 9:37:5

emerytura mundurowych

sami wybierają sobie wariant. nie wiem do kiedy tylko. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.5 9:36:8

Nowy sposób na uniknięcie kłopotliwego podatku 75%!! Zobaczcie sami!!

no spoko spoko, ale jeszcze znajdz osoby z rodziny co beda tak chciały ryzykowac.
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.5 9:35:47

garaze ? podatek od nieruchomosci?

Inaczje płaci sie za garaz przyłączony do mieszkania inaczej za garaz nie przyłączony proszę pana.. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.5 9:33:15

elektrownia wiatrowa ? gdzie mozna postawic i jakie trzeba miec pozwolenia?

Idzie pan do gminy, pyta czy zagospodarowanie przestrzenne miejsca gdzie pan chce ten prądołap ustawić przewiduje taką konstrukcję, potem o ile wszystko ok stara się pan o pozwolenie budowlane i ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.5 9:20:57

panele/baterie słoneczne wymagają zglaszania do nadzoru budowlanego?

bateria słoneczna, to tylko zgłoszenie że się ją będzie montować i tyle. tym bardziej jak przyczepiasz ją do dachu. nic więcej. co innego jakbys jakiś słup stawiał na nie specjalnie, wtedy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.5 9:18:48

odszkodowanie czy przywrócenia do pracy ??

Też nie uważam żeby to był dobry pomysł, bo obecnie jest problem ze znalezieniem pracy! Tyle dobrze że odszkodowanie jest większe teraz. Ale na co odszkodowanie skoro człowiek potrzebuje pieniądze ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.5 9:17:45

Współwłasność a zameldowanie innych !!!

Witam.
Od roku jestem rozwódką (szczęśliwą) , jeszcze nie wymeldowałam eksa, bo miałam troszkę w tym wszystkim zamieszania .
Mieszkanie które zajmuję , jest hipoteczne, ja płace wszelkie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.4 23:17:27

Umowa na zlacenie - 15 latek

Witam.
W piątek jadę z rodzicami do Telepizzy w sprawie pracy - ulotki. Byłem nie dawno z koleżanką, kierownik się zgodził, zapytał się ile mamy lat my, że skończone 15 lat,a zarazem rocznikowo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.4 20:43:52

Pytanie - pokazy filmowe

Witam!
Posiadam potężny ekran projekcyjny 16x9m oraz nagłośnienie, które służą do organizacji pokazów filmowych. Chciałbym taki pokaz zorganizować w szkole. Posiadam dg, która w swoim zakresie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.4 20:4:57

ustna umowa o roboty budowlane

Witam! Mój znajomy ma problem. Zawarł ustną umowę o wykonanie domu. Inwestor wypłacił mu wcześniej tylko część ustalonej kwoty (nawet nie połowę), a jak doszło do rozmowy o końcowym rozliczeniu, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.4 14:32:15

Pierwsze przyjscie kuratora? Mozliwy kontakt ?

Witam. Mam takie pytanie został na mnie nałożony nadzór kuratora sądowego, i chciał bym się dowiedzieć czy jest możliwość skontaktowania się w celu ustalenia daty pierwszego spotkania. Nie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.6.4 13:22:32

jazda bez kasku

jak pan bedziesz jezdzic bez kasku to tego samego nauczysz pan dziecka. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.6.4 12:12:59

Loteria TVP - !?UCZCIWA?! - oszustwo i sprawa w sądzie!!

piekne jaja... TVP,, ktoś powinien poleciec, ktos kto wydał pozwolenie na te loterie ja bym powiedział, poza tym adokat ktory przegladal umowe... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.4 12:12:36

pies na łańcuchu - można czy nie?

nowa ustawa o ochronie zwierząto to reguluje, łańuch najlepiej zastąpić sznurem, lub się go pozbyć, i mieć szczelne powdórko. pies na sznurze moze przebywac okreslony czas, nie dluzej niz 6 godzin ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.4 12:11:43

bezpłatna pomoc adwokata

no dobra ale jak myśli na to polski ustawodawca? mam rozumiec ze pomimo tego ze nie jest to do konca zgoden z prawem to przez to ze spolecznie jest to w porzadku to sie tego nie roztrzasa? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.6.4 12:10:39

2012.6.4 12:9:20

zadłużenie alimentacyjne od byłego męża

Ale czy to ma sens jego mama jest na niskiej rencie!?Czy to wogle jest przyznawane w sądach? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.4 12:1:54

BRE Bank ? klauzule niedozwolone!!

Wyrok Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z 29 maja 2012 r., stwierdził że BRE Bank dopuścił się w 5 postanowieniach umowy regulaminu tego banku. Min. 90-dniowy termin rozpatrywania reklamacji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.6.4 11:58:59

walne zgromadzenie w spółdzielni

Mam takie pytanie, czy biorąc udział w takim zebraniu, jako pojedzyńcza osoba mogę zgłosić poprawkę do projektu uchwały? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.6.4 11:57:42

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika