Forum prawne (strona 442)
dozór policyjny
Witam, jeżeli niepełnoletniemu przyzna się dozór policyjny to ile on będzie trwał i na czym dokładnie będzie on wyglądał? Będę wdzięczna za wszelkie wiadomości w tym temacie. ... Zobacz wątek2012.6.14 10:4:29
Zasiłek rehabilitacyjny 2012 jaki lekarz?
Wojewódzki orzeka dla tego województwa gdzie jesteś zameldowany. Jak ci ten z twojego województwa odmówi to czemu ten z innego ma ci to przyznawać... bez sensu. ... Zobacz wątek2012.6.14 9:25:9
2012.6.14 9:22:41
Pensja minimalna 2013 rok!
Propozycja Solidarności jest na etapie konsultacji, więc nie mówimy tutaj o opcji 50% ze sredniej krajowej, tylko o kwocie 1600zł brutto. ... Zobacz wątek2012.6.14 9:22:25
ZASIŁEK WYRÓWNAWCZY
@ ciągutka niestety nie, zasiłek nie przysługuje osobie uprawnionej do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy. ... Zobacz wątek2012.6.14 9:20:29
Czy mogę się zgodzić na takie kontakty
Chcę dodać że mama dziecmi się nie interesuje juz od przeszło roku. ... Zobacz wątek2012.6.14 8:47:9
Witam, zakupiliśmy przez internet w pewnym sklepie ze sprzętem rtv telewizor na raty. Mąż pojechał
Witam, zakupiliśmy przez internet w pewnym sklepie ze sprzętem rtv telewizor na raty. Mąż pojechał do sklepu dokonać formalności i umówił termin dostawy sprzętu na miejsce. Niestety sugerując ... Zobacz wątek2012.6.13 20:52:40
Jak sie pozbyć niechcianego mieszkańca?
Witam serdecznie.Mamy następujący problem: mieszkanie własnościowe jest własnością osiemdziesięcioletniej sparaliżowanej kobiety, która nie może żyć samodzielnie. Potrzebuje stałej obecności ... Zobacz wątek
2012.6.13 18:31:31
czy nauczycielke w ciąży obowiązują przepisy dla kobiet w ciąży z kodeksu pracy?
Witam, jestem nauczycielką w szkole podstawowej. Spodziewam się dziecka, mam umowę na czas określony, która wygasa pod koniec sierpnia. Czy wg kodeksu pracy ta umowa powinna być przedłużona do ... Zobacz wątek2012.6.13 17:52:35
Mandat i odsetki z urzędu
Witam mam problem dotyczący mandatu,otóż w tamtym roku w lutym dostaliśmy z mężem mandat za parkowanie w wysokości 100 zł ale że w krótkim zaraz czasie jechaliśmy do Holandii i zbieraliśmy ... Zobacz wątek2012.6.13 15:1:5
Skuter
Witam . Od pewnego czasu jestem posiadaczką skutera . Chciała bym podarować go ojcu jako darowizne .Czy z tego tytułu będę ponosić jaki koszty ( podatki) od darowizny ??? Pozdrawiam i czekam na ... Zobacz wątek2012.6.13 14:37:53
witam, posiadam mieszkanie własnościowe z własnością gruntu, kupiłem je 3,5 roku temu. w umowie
witam, posiadam mieszkanie własnościowe z własnością gruntu, kupiłem je 3,5 roku temu. w umowie jest zawarty paragraf mówiący, ze w przypadku sprzedaży będę musiał zainwestować pieniądze ... Zobacz wątek2012.6.13 14:18:6
Dokumenty dla dziecka
WitamJestem od 2006 jestem po rozwodzie.Mam córkę na rzecz której płacę alimenty. Jeden z pkt. wyroku brzmi: ".... wykonanie władzy rodzicielskiej nad małoletnią powierza matce i ogranicza ją ... Zobacz wątek
2012.6.13 14:5:12
niesprawny dekoder reklamacja?
Witam mam taka sytuacje mianowicie telefonicznie przedluzylem umowe z telewizja n i wymienilem dekoder na nowy za ktory zaplacilem kurierowi przy odbiorze 99zl po podlaczeniu dekodera okazalo sie ze ... Zobacz wątek2012.6.13 12:58:54
Organizacja imprezy masowej
Witam,Chciałabym zorganizować imprezę masową, a mianowicie imprezę o grach video i komputerowych. Będą się tam znajdować maszyny, na których uczestnicy będą mogli zagrać. W związku z powyższym ... Zobacz wątek
2012.6.13 12:17:34
Czy polska policja moze odebrac wegierskie prawo jazdy?
Czy polska policja moze odebrac wegierskie prawo jazdy? Witam serdecznie!Moje pytanie jest dosc nietypowe, mianowicie czy policja na terytorium RP moze zabrac prawojazdy wyrobione na wegrzch jesli ... Zobacz wątek
2012.6.13 10:36:33
grunty rolne - przekształcenie
Witam mam pytanie , jakie dokumenty trzeba złożyć żeby móc przekształcić grunty rolne? Wiem że pytaine jest ogólne, ale to dlatego że chce wiedzieć wszystko an ten temat, jakiś link może być ... Zobacz wątek2012.6.13 10:1:11
Wysokość zasiłku opiekuńczego
Witam, chciałem się upewnieć czy nastąpiłoy lub mają w tym roku nastąpic zmiany w wysokości zasiłku opiekuńczego? Czy tak jak do tej pory zasiłek opiekuńczy przysługuje w wysokości 80% wynagrodzenia ... Zobacz wątek2012.6.13 9:57:55
Oświadczenie o odpowiedzialności a umowa
Mam pytanie czy oświadczenie o odpowiedzialności materialnej takie jak poniżej jest ważne nawet jak się nie ma podpisanej żadnej umowy z pracodawca?Ja niżej podpisany (a) ????????????????? ????????????????
... Zobacz wątek
2012.6.13 9:53:46
Wypowiedzenie przez SMS jest możliwe?
Witam, czy możliwe jest wypowiedzenie komuś umowy o pracę smsem?Czy to nie przegięcie? Mailową rozumię, telefonicznie też, ale sms to jakaś kpina. Czy to wogóle jest prawomocne, nie powinienem ... Zobacz wątek
2012.6.13 9:52:49
groźby słane sms
Witam.Czy jeżeli w SMS\'ie ktoś nie pisze mi wprost \"urwę ci łeb\", albo \"zabije cie\" ani nic z tych rzeczy tylko \"dorwę cię, wiesz co cię czeka\" to jest to już groźba? Słyszałem że ... Zobacz wątek
2012.6.13 9:50:11
Ile wynosi stawka notarialna????
Sprawdzałem na necie i wychodzi że powyżej 3 000 zł do 10 000 zł -100 zł + 3 % od nadwyżki powyżej 3 000 zł. ... Zobacz wątek2012.6.13 9:34:3
Pozew zbiorowy.
Obawiam się że nie ma takiej możliwości żeby w trakcie dołączać się do pozwu.Wtedy od nowa zbieranie osób i od nowa zakładanie sprawy. ... Zobacz wątek
2012.6.13 9:33:27
Kto może starać się o zasiłek pogrzebowy??
Dzieci własne, dzieci drugiego małżonka oraz dzieci przysposobione,przyjęte na wychowanie i utrzymanie przed osiągnięciem pełnoletności inne dzieci, z wyłączeniem dzieci przyjętych na wychowanie ... Zobacz wątek
2012.6.13 9:32:26
Kara za granie w Pokera - jaka jest wysokość grzywny?
Czy ktoś wkońcu w tym kraju nienormalności zaproponuje zmiany w prawie, żeby gra w karty była legalna... normlanie korea północna jakaś tutaj jest. ... Zobacz wątek2012.6.13 9:26:54
Nowy taryfikator punktow karnych 2012 już obowiązuje?
Tak, obowiązuje on od 9 czerwca. ... Zobacz wątek2012.6.13 9:25:37
mandat za brak pasów pasażera...
no cóż, nowy taryfikator właśnie po to został stworzony teraz pani 10 razy sprawdzi pasy wszystkich w aucie:) a koleżanka... niech się nauczy z pasami jazdy, bez pasów to jak z procy pocisk będzie... ... Zobacz wątek2012.6.13 9:24:34
Wysokość zasiłku pogrzebowego 2012.
dobrze wiedzieć, u mnie w rodzinie w tym tygodniu 2 osoby po sobie, dobrze że to dalsza rodzina a nie bliska, bo ciężko by było... w sumie i tak jest... ... Zobacz wątek2012.6.13 9:21:9
L4 w trakcie wypowiedzenia
..nie wiem jak teraz obowiazuja przepisy ale 10 lat temu tez bylam na wypowiedzeniu w czasie trwania wypowiedzenia powaznie zachorowałam i mialam prawie 100 dni chorobowego ,do czasu wypowiedzenia dostawalam ... Zobacz wątek2012.6.12 18:47:7
Alimenty - dziecko chcę pozwać rodzica.
Witam !Moja sytuacja wygląda następująco . Mam 18 lat i mieszka od 16 z dziadkami . Matka po rozwodzie z ojcem ,, podrzuciła '' mnie swoim rodzicom na wychowanie . Od ojca pobieram alimenty ... Zobacz wątek
2012.6.12 16:52:13
zmiana kontaktów z dzieckiem
Po rozwodzie dziecko zostało przy mnie, mąż dostał min. prawo zabierania dziecka 5letniego do siebie na m-c wakacji (mieszkamy 500km od siebie)może decydować o jego kształceniu, leczeniu itp. Mąż ... Zobacz wątek2012.6.12 14:48:19
Ustawa kominowa.
Ustawa kominowa powinna regulować i ograniczać zarobki szefów spółek państwowych do 22 tys. złotych. Jak to jest w takim razie że co roku jest coraz więcej społek państwowych których szefowie ... Zobacz wątek2012.6.12 9:58:32
Przedawnienie roszczeń o wypłatę zasiłku pogrzebowego.
Witam mam pytanie, czy prawo do zasiłku pogrzebowego wygasa w razie niezgłoszenia wniosku o jego przyznanie w okresie 12 miesięcy od dnia śmierci osoby, po której zasiłek przysługuje czy od dnia ... Zobacz wątek2012.6.12 9:30:58
Wyrok za hałasowanie dzwonami kościelnymi.
hehehe ale jazda ^^ ale co on dzwonił jak w dzień tyle że o północy?!?! ... Zobacz wątek2012.6.12 9:21:55
Kary dla rolników kłamiących we wnioskach do UE.
nie chce byc nie mila, ale bardzo dobrze cwaniakom jednym!! ile grzywny dostal ten Pan? ... Zobacz wątek2012.6.12 9:21:25
rachunek za trumne - pogrzeb.
na stronie ZUS znalazłem cyt."Podstawowymi dokumentami wymaganymi do wypłaty zasiłku pogrzebowego są:wniosek o wypłatę zasiłku pogrzebowego (druk ZUS Z-12 )
skrócony odpis aktu zgonu albo ... Zobacz wątek
2012.6.12 9:18:25
zmiana nazwiska dziecka.
no chyba wniosek o zmianę nazwiska tak jak byś miała swoje zmienić. ... Zobacz wątek2012.6.12 9:12:16
Jazda rowerem po chodniku.
Dozwolona jest, tak aby nie przeszkadzać pieszym, tak więc szybka jazda w gre nie wchodzi, jeżeli obok jest droga rowerowa to rowerową sugeruje jechać, bo czeka Ciebie ochrzan od przechodni. Wiem ... Zobacz wątek2012.6.12 9:10:43
Zwrot kosztów za dotarcie do miejsca praktyk 2012.
no niestety u mnie jest tak samo, nie dość że praktyki z dupy, nie dość że nie tam gdzie miały być, to zwrot kosztów nie więcej niż połowa kwoty... szkoda słów z taką edukacją. ... Zobacz wątek2012.6.12 9:9:23
Umowa zlecenie - Leader Service
Witam! Mam pytanie dotyczące umowy zlecenia. Mianowicie: od 1. czerwca pracuje jako kasjerka w supermarkecie, dostałam tę pracę za pośrednictwem firmy Leader Service. Wypracowane przeze mnie godziny ... Zobacz wątek2012.6.11 21:34:30
Przywłaszczenie Dowodu Osobistego
Witam!W grudniu 2011 roku byłem na imprezie, wracając do domu znalazłem w parku portfel. W portfelu znajdowało sie prawo jazdy, dowód osobisty i klucze. Jednak że byłem dobrze wstawiony to wrzuciłem ... Zobacz wątek
2012.6.11 19:4:54
proszę o pomoc
sprzedałam sprzęt kosmetyczny warty 14000zł za 9850zł oczywiście bez żadnej umowy, w 2 kartach lub 3 gwarancyjnych zmieniłam datę co mi za to grozi? proszę o szybką odpowiedź zależy mi na czasie ... Zobacz wątek2012.6.11 17:35:39
Przed Sadem toczy sie juz 6 miesiąc sprawa o alimenty na mnie (orzeczenie o winie po separacji). Sedzia
Przed Sadem toczy sie juz 6 miesiąc sprawa o alimenty na mnie (orzeczenie o winie po separacji). Sedzia mam wrażenie że przeciąga sprawę. Juz od 3 miesięcy wysyła jakieś pisma do zakładów pracy, ... Zobacz wątek2012.6.11 14:47:11
Czy w sytuacji złożenia wypowiedzenia pracownik traci szansę otrzymania prowizji?
Czy w sytuacji złożenia wypowiedzenia pracownik traci szansę otrzymania prowizji? Umowa zawarta między pracownikiem a pracodawcą to umowa zlecenie. Wypowiedzenie zostało złożone 5 dniem przed właściwą ... Zobacz wątek2012.6.11 12:5:11
Wyrobienie paszportu dziecku a brak kontaktu z ojcem, ktory ma ciagle jeszcze prawa rodzicielskie
Witam,w roku 2006 sad przyznal mi i mojej mlodszej siostrze alimenty od ojca, ktorych nigdy nie placil, poniewaz "zapadl sie po ziemie" i placuje na czarno i ma aktualinie stado dlugow.
Niestety ... Zobacz wątek
2012.6.11 12:5:6
Hamowanie gospodarki - budżet 2013 rok
Hej. Problem z kompsumcją, mrożenie płac, Grecja która może wylecieć ze strefy euro, ograniczenie wydatków na inwestycje drogowe, a przedewszystkim oszacowanie kosztów finansowania potrzeb pożyczkowych.Problemy ... Zobacz wątek
2012.6.11 9:51:3
urlop zdrowotny dla nauczyciela ale tylko an etacie?
Dzień dobry.Urlop zdrowotny przysługuje tylko nauczycielowi na pełnym etacie?
Proszę o odpowiedź
... Zobacz wątek
2012.6.11 9:45:58
opodatkowanie sprzętu na wakacje
Hej, mam takie pytanie, ile wynosi wysokość podatku na takie cacke jak domek campingowy? Albo na campera? 26%, 28% ? Nigdzie tej informacji znaleźć nie mogę.... Zobacz wątek
2012.6.11 9:41:54
dochody z niejasno określonego źródła...
Jak coś to grozi pani 75% podatku, ze to że nie tłumaczy pani skad ma pieniadze. nie wiem czy coś takiego traktowane jest jak prostytucja, czyli jako zarabianie ciałem. Pytanie czy to tylko taniec ... Zobacz wątek2012.6.11 9:21:54
Od kiedy człowiem staje sie absolewntem szkoły?
Z momentem odbioru papieru potwierdzającego zakończenie danego etapu edukacji(czyli np. ukończenia szkoły średniej, z lub bez matury.)... Zobacz wątek
2012.6.11 9:19:10
Masz inne pytanie do prawnika?