Forum prawne (strona 440)
Komornik, pisno z biura emerytalnego.
Świadczenie od 1 czerwca 2012r. wynosi miesięcznie -btrutto - 1.707,19
składka na NFZ potrącana ze świadczenia - 21,31 zł
zaliczka na podatek pobrana ze świadczenia - 261. 31 w tym składka ... Zobacz wątek
2012.6.21 21:8:18
Od 2002 roku jestem współudziałowcem w spółce jawnej i od 2006 współudziałowcem w spółce cywilnej
Od 2002 roku jestem współudziałowcem w spółce jawnej i od 2006współudziałowcem w spółce cywilnej do końca czerwca 2011 roku byłem na rencie chorobowej .
pytanie : jakie składki zus jestem ... Zobacz wątek
2012.6.21 12:54:0
Obowiązek etykiety energetyvcznej.
Witam was.W planach jest projekt nakazujacy umieszczanie etykeity informujacej o zużyciu energi itp. takich jak na pralkach ale teraz także np. na telewizorach. Etykieta energetyczna zawiera informacje ... Zobacz wątek
2012.6.21 10:15:35
Zmiany w uldze na dzieci 2012
W przyszłym tygodniu ministerstwo Finansów ma zamiar zająć się projektem ustaw które wprowadzą zmiany w ulgach. MF chce, żeby rodziny, które mają tylko jedno dziecko, a których dochody przekraczają ... Zobacz wątek2012.6.21 10:13:3
Bilet parkingowy za szybą
Słyszeliście o sprawie z biletami za szyba w Łodzi? Zgodnie z decyzją sądu, Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi, kierowca nie ma obowiązku stosować się do wspomnianych zaleceń. To jak się ... Zobacz wątek2012.6.21 10:7:34
Likwidacja sądów rejonowych - sprzeciw PSL.
PSL wczoraj złożył wniosek do Trybunału Konstytucyjnego o sprawdzenie zgodności decyzji o likwidacji sądów rejonowych, pod wnioskiem podpisali się także członkowie partii Ruchu Palikota i Solidarnej ... Zobacz wątek2012.6.21 10:6:19
Czym jest zobowiązanie podatkowe?
żeby się zbytnio nie rozpisywać, to czym jest zobowiązanie podatkowe? ... Zobacz wątek2012.6.21 10:1:5
Obrona drugiej osoby i ciężkie pobicie !?!
W skrócie, idę parkiem, po 2 piwach. Tam kolega z noga w gipsie i kulą, który wyszedł 30 min przede mną tez po piwie ale jednym, stoi z jakimiś typami i widać po minie że to nie jego znajomki. ... Zobacz wątek2012.6.21 9:49:53
Kradziony telefon!
Heja.Ostatnio zepsuła mi się w telefonie płyta główna, a że był to rzadki egzemplarz to postanowiłem go wystawić na części.
Zadzwonił jakiś kolo i przyjechał sobie po to zapłacił ... Zobacz wątek
2012.6.21 9:41:54
Orzeczenia sądów apelacyjnych on-line.
witam,nie wiem czy wiecie, ale już niedługo będzie można bez potrzeby rejestracji, zapoznać się z wyrokiem w interesującej nas np. sprawie cywilnej. Na portalu nie znajdziemy jednak orzeczeń ... Zobacz wątek
2012.6.21 9:32:33
Zasady wynagrodzenia na urlopie.
Mógłby mi ktoś napisać na jakiej zasadzie obliczalne jest wynagrodzenie naczas pobyty na urlopie, Rzecz jasna dotyczy to umowy o pracę!? Jak będzie wyglądać moje wynagrodzenie na ten czas? ... Zobacz wątek
2012.6.21 9:29:32
malowanie farbą w puszcze po blokach i garażach
A do tego należy jeszcze dodać, np. rasizm lub obrazę uczuć religijnych - bo zależy co malujemy/rysujemy. Lub paragraf za obrażanie konkretnej osoby, jak napis obraża np. naszego sąsiada. ... Zobacz wątek2012.6.21 9:19:36
znęcanie psychiczne?
każda poradnia psychologiczna tak naprawdę, osobiście nie znam żadnej wyspecjalizoanej w tym temacie, na policji ktoś powinien wiedzieć coś na ten temat. ... Zobacz wątek2012.6.21 9:15:58
wycięcie drzewa na własnej posesji
np. cis, który jest w Polsce pod ochroną, jak pan swój zasadzi to po 5 latach nie może go pan ściąć. ... Zobacz wątek2012.6.21 9:15:13
Zajęcie całej sumy na koncie bankowym przez komornika!!??
chodzi mi o wierzyciela* ... Zobacz wątek2012.6.21 9:14:23
komornik i konto bankowe
moderator, 3 krotnie powtórzony text jest! do roboty. ... Zobacz wątek2012.6.21 9:13:0
Usunięcie Skrzynki Elektrycznej Z Posesji
Witam mam pewien problem chodzi o to ze na mojej działce jest skrzynka elektryczna sąsiada, w żaden sposób nie idzie się z nim dogadać rozmawiałem z jednym elektrykiem by ja odłączyć mówił ... Zobacz wątek2012.6.20 21:56:45
Rozwód a grupa inwalidzka
Witam,chciałam zapytać czy orzeczenie o pierwszej grupie inwalidzkiej (niezdolność do samodzielnej egzystencji) wpływa w jakiś sposób na podział majątku pomiędzy małżonków przy podziale ... Zobacz wątek
2012.6.20 18:14:17
WITAM .Spłaciłam długi córki komornikowi przelewem na jego konto . Zapłaciłam wysoką prowizję
WITAM .Spłaciłam długi córki komornikowi przelewem na jego konto . Zapłaciłam wysoką prowizję za taką uprzejmość . Czy jest możliwość starania się i gdzie o częściowy zwrot prowizji .Pozdrawiam ... Zobacz wątek2012.6.20 15:51:29
Sprawa o przymusowe, odwykowe leczenie męża
Witam! Mam być świadkiem w sprawie o skierowanie mojego męża na leczenie odwykowe pod przymusem. Stronami w sprawie są mąż i Gminna Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, do której rok ... Zobacz wątek2012.6.20 15:14:40
Problemy ze skarbówką i PIT\'em i mój wyjazd za granicę do pracy.
Taki wyjazd trzeba zgłosić i ustanowic swojego przedstawiciela prawnego pod panska nieobecnosc. ... Zobacz wątek2012.6.20 12:33:8
Podrobiony dokument.
§ 2a. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. ... Zobacz wątek2012.6.20 12:32:7
Złamanie zakazu kąpieli.
chyba mandat panu grozi za to, ale nie wiem w jakiej kwocie(spodziewałbym sie 50zł) ... Zobacz wątek2012.6.20 12:27:31
Czy należy mi się zachowek od spadku zapisanego memu bratu przez matkę.
Czy należy mi się zachowek od spadku zapisanego memu bratu przez matkę. Przedmiotem sporu jest nieruchomość gruntowa z zabudowaniami.Ojciec zmarł w 1992 r nie pozostawiając testamentu.Matka zmarła ... Zobacz wątek2012.6.20 12:12:9
Praca na emeryturze - jak to wygląda z obecnymi emeryturami?
Witam, moja mam przeszła, jako pielęgniarka na emeryturę w wieku 60 lat.To było na chwile przed tą emeryturą nową, niestety siedzenie w domu nie dla mamy jak widać i chce pracować, jednak obawia ... Zobacz wątek
2012.6.20 9:36:41
wyświetlanie meczu w świetlicy szkolnej
Ale co, ktoś was straszył policją czy co?wynajmujecie sale dla siebie przecież. nie macie płatnych wstępów ani sprzedawania alkoholu co nie, strefy gastro też się na przepoconej sali gimnastycznej ... Zobacz wątek
2012.6.20 9:31:55
Posiadanie karty pływackiej.
Nie daje posiadaczowi żadnych szczególnych uprawnień, kiedyś była wymagana by wypożyczyć łódkę, kajak lub małą żaglówkę ale już nie. Karty faktycznie jedynie czasami są wymagane w wypożyczalniach ... Zobacz wątek2012.6.20 9:27:21
pracownik sezonowy
zlecenie albo dzieło.zawierają jakieś tam ubezpiezcenie ale jak masz poniżej 26 roku życia możesz być ubezpieczony rpzez zakład pracy rodzica. pracodawca ma obowiązek cię ubezpieczyć, no chyba ... Zobacz wątek
2012.6.20 9:25:53
Podnoszenie kwalifikacji zawodowych
napewno możesz podejść i się zgłosić z taką propozycja, co do kwestii obowiazku przyjecia cię, to wątpie. gdzie rpacujesz, jaka umowa, jak długo, państwówka czy prywata? ... Zobacz wątek2012.6.20 9:23:51
picie w miejscu publicznym 2012
100 zł kosztuje wtedy takie piwko albo flakon, w zależności co kto lubi. ... Zobacz wątek2012.6.20 9:22:40
brak gasnicy w samochodzie- tylko grzywna czy jeszcze pkt karne?
Brak gaśnicy naraża kierowcę na mandat w wysokości od 20 do 500 zł. Jej brak może być również powodem negatywnego wyniku badania technicznego.... Zobacz wątek
2012.6.20 9:21:22
Kto nie dostanie pozwolenia na broń.
To nie stany, tutaj musi mieć pan BARDZO DOBRZE uargumentowany powód, mieć bo mieć dla samego posiadania tutaj nie przejdzie. Konwojent, policjant, strażnik albo agencja ochrony(ale nie cieć z Lewiatana) ... Zobacz wątek2012.6.20 9:19:3
Zmiana konta bankowego - zmieniać i dlaczego tak?!
Warto zmieniać bo często nowi klienci dostają np jakies extra promocje, a stali klienci dalej są deczko \"pomijani\" w stosunku do nich. Ponad to są banki gdzie prowadzenie konta jest darmowe a nie ... Zobacz wątek2012.6.20 9:17:21
Mieszkanie - licytacja
Komornik chce licytować mieszkanie warte 200 tys. zł za dług w wysokości 16 tys zł - dług jest spłacany systematycznie - z emerytury co miesiąc schodzi 518,- pomimo tego wierzyciel chce licytować ... Zobacz wątek2012.6.20 8:47:35
Czy możliwie jest przyznanie praw rodzicielskich dla ojca ,który się nie interesował dzieckiem przez długi okres?
Witam ,mam pytanie czy możliwa jest taka sytuacja : że matka chce alimenty na dziecko od ojca ,który w ogóle się nie interesował dzieckiem. Tzn czy jak dostanie te alimenty to czy ojciec będzie ... Zobacz wątek2012.6.20 8:40:10
Czy las (zalesienie) na wyspie to las w sensie prawnym, czy można wycinać drzewa, bez zezwolenia
Przepis art. 83 ust. 6 "Ustawy o ochronie przyrody" zawiera informacje o drzewach, których usunięcie nie wymaga uzyskania zezwolenia. Jest tutaj mowa o lasach.Jak się ma ten przepis w stosunku ... Zobacz wątek
2012.6.20 8:29:48
witam. Mam pytanie w zwjązku z decyzją naszego zarządu W.M o wynajęciu radcy prawnego jako przedstawiciela
witam. Mam pytanie w zwjązku z decyzją naszego zarządu W.M o wynajęciu radcy prawnego jako przedstawiciela W.M w pewnej sprawie oczywiście odpłatnie .Czy to nie przekracza zakres decyzji zwykłej ... Zobacz wątek2012.6.20 0:49:47
wymeldowanie dziecka z mieszkania
moja córka wyprowadziła się z domu mając 18 lat mieszka u jednej pani, córka złożyła pismo do administracji ze już nie mieszka ze mną ale u tej pani trwa to już 9 miesięcy ja natomiast place ... Zobacz wątek2012.6.19 20:25:15
Termin przetrzymywania reklamowanego towaru
W dniu 8 maja przyniosłem do miejsca sprzedaży uszkodzony odbiornik satelitarny. Zostało sporządzone pismo o przyjęciu i zgłoszeniu reklamacji . Odbiornik miał być odesłany do producenta.Mimo ... Zobacz wątek
2012.6.19 19:54:41
wypadek z czyjej winy?
mam pytanie,jechalasm kilka dni temu autem ulica jednopasmowa, rownolegle do ulicy ktoredy jezdza tramwaje i stoi przystanek i byl straszny korek wiec pojechalam tamtedy torami i inny samochod jechajac ... Zobacz wątek2012.6.19 19:51:2
niewypłacenie pieniędzy za umowę zlecenie
w umowie zlecenie mam taki oto zapis:"Zleceniodawca wypłaci wynagrodzenie w okresach miesięcznych w terminie 10 dni od wystawienia przez zleceniobiorcę rachunku do niniejszej umowy zlecenia, z tym ... Zobacz wątek
2012.6.19 17:1:5
Zabrane prawo jazdy ...
Witam, jakieś 4 miesiące temu wjechałem w płot pod wpływem alkoholu (1,5 promila), nikt nie ucierpiał oprócz mnie... jedynie płot i samochód do kasacji, za remont płotu zapłaciłem a sam byłem ... Zobacz wątek2012.6.19 16:13:30
przymusowe wysyłanie na urlop wypoczynkowy
witam,do końca marca tego roku przebywałam na urlopie macierzyńskim, w tym czasie w firmie tworzone były plany urlopów. W związku że mnie nie było ktoś zaplanował urlop za mnie. Urlop został ... Zobacz wątek
2012.6.19 14:29:19
Mieszkanie po rozwodzie
Witam serdecznie. Proszę o informacje. Moja narzeczona jest po rozwodzie, mieszka z pełnoletnią córką w mieszkaniuktóre jest własnością jej i byłego męża po połowie.
Były mąż nie mieszka ... Zobacz wątek
2012.6.19 11:22:45
Dam pracę: Programista JavaScript - Warszawa
JavaScript NinjaJeżeli:
? jesteś osobą, która wykazuje się niecodzienną wiedzą oraz doświadczeniem w dostarczaniu rozwiązań opartych o najnowsze technologie client-side
? programowanie ... Zobacz wątek
2012.6.19 9:39:0
własnościowe prawo do lokalu
Czy jeżeli z mojej książeczki mieszkaniowej + wpłaty przed ślubem dostałem przydział lokalu to przy podziale majątku to mieszkanie zostanie mnie przyznane czy też byłej żonie która opiekuje ... Zobacz wątek2012.6.18 21:7:24
Pociągnięcie do odpowiedzialności - stłuczka
Witam . Nie wiem czy piszę w dobrym miejscu. A więc w ubiegły piątek miałam stłuczkę.. Jechałam drogą główną gdy pod same koła z drogi gruntowej obok wyjechała mi kobieta... trochę pokiereszowała ... Zobacz wątek2012.6.18 20:43:58
Zarabianie w internecie - PPA
Witam, mam pytanie dotyczące zarabiania w internecie metodą PPA. Jest to zarabianie na uploadingu, jednak jeśli ktoś chce coś pobrać musi wypełnić jakąś ofertę. Wygląda to tak, że robi się ... Zobacz wątek2012.6.18 19:54:48
Postepowanie egzekucyjne po spłacie części długu
Witam,Mam problem.
W listopadzie 2011r został wydany nakaz zapłaty zaległego przez mnie czynszu na kwotę 3000 zł.
W okresie od grudnia 2011 do maja 2012 dokonałam na rzecz Spółdzielni wpłat ... Zobacz wątek
2012.6.18 17:12:21
Pytanie odnośnie wykupu mieszkania komunalnego
Witam forumowiczów. Nie jestem prawnikiem więc nie wiem jak to wygląda. Zanim wydam pieniądze na poradę prawną wolę wpierw spróbować na forum.Moja sytuacja wygląda tak.
6 lat temu wyjechałem ... Zobacz wątek
2012.6.18 13:7:23
Masz inne pytanie do prawnika?