Forum prawne (strona 439)
Prośba o umorzenie mandatu
Czy jest możliwość aby policja czy sąd umorzyli mandat ze względu na bardzo trudną sytuację finansową i rodzinną. Niestety po nałożeniu na mnie mandatu mąż spowodował kolizję samochodem ... Zobacz wątek2012.6.26 8:32:24
Warsztat samochodowy żąda dodatkowych pieniędzy - poza uzgodnionymi warunkami, może zatrzymać samochód?
Warsztat samochodowy żąda dodatkowych pieniędzy - poza uzgodnionymi warunkami, może zatrzymać samochód? Witam!Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu z niezbyt uczciwym właścicielem ... Zobacz wątek
2012.6.26 5:7:46
Odmowa przyznania świadczenia przez PZU.
Witam, chciałbym prosić o pomoc. Mianowicie niecałe 1,5 roku temu zerwałem na meczu w klubie ACL i uszkodziłem łękotkę przyśrodkową. Oczywiście byłem ubezpieczony w tym klubie w PZU, po skończeniu ... Zobacz wątek2012.6.25 17:33:42
Dobry adwokat w okolicach Krakowa.
Mogę polecić mec. Daniela Bieszczada, przyjmuje przy Zaleskiego w Krakowie; kancelaria do wygooglowania w sieci. ... Zobacz wątek2012.6.25 16:14:1
alimenty niemoc komornika
Witam. Chcialem sie dowiedziec czy jest mozliwe ze komornik nie ma mozliwosci sciagania alimentow z bylego meza mojej narzeczonej. Sytuacja jest nastepujac : moja narzeczon ma.zasadzone 600 zl miesiecznie ... Zobacz wątek2012.6.25 14:42:33
Zalanie mieszkania.
Myślę, że jak najbardziej tak, jeśli sąsiedzi robią to notorycznie to ewidentnie świadczy o tym, że w ich mieszkaniu jest coś zrobione nie tak jak trzeba i oni mają obowiązek zrobić z tym porządek ... Zobacz wątek2012.6.25 14:17:0
podniesienie czynszu
To zależy od umowy, jesli jest w niej taki zapis to tak ale z odpowiednim wyprzedzeniem, natomiast jeśli nie ma to w takim przypadku trzeba podpisywać nową umowę z nową wysokością czynszu ... Zobacz wątek2012.6.25 14:12:54
Ugoda dotycząca przebiegu granicy między 2 działkami
Szanowni Państwo!W 1998 r. została zawarta ugoda w obecności uprawnionego geodety, (w której jest stwierdzenie, że ma ona moc wyroku sądowego), pomiedzy sąsiadami. Sprawa ta była prowadzona ... Zobacz wątek
2012.6.25 11:48:33
Choroba psychiczna a rozwód
W dniu 17 lutego 2005 roku Sad Apelacyjny w Łodzi wydał wyrok, cyt." Rozwiazanie małżeństwa przez rozwód" - i na tym koniec. W ten sposób zarówno powód jak i pozwana nie maj prawa do alimentów ... Zobacz wątek2012.6.25 9:53:30
Zmiany w szkolnictwie.
Mieliście zawsze myślenice jak byliscie dziećmi lub ich rodzicami, dlaczego ksiazki co roku są inne?! Czy wiadomości emzieniaja sie az tak szybko? Dlaczego nie jestescie w stanie sprzedac prawie nei ... Zobacz wątek2012.6.25 8:1:45
reklamacja rowera z allegro
Na allegro zakupiłem rower/składak dla dziecka produklcji PRl-owiskiej.W ciągu 7 dni od zakupu rozwaliły się pedały, sprzedający wymienił na nowe bez problemu, następnie po miesiącu sporadycznego ... Zobacz wątek
2012.6.25 7:54:52
Sprzedaż mieszkania ze spadku 2012.
Czołem.W 2007r. otrzymałem w spadku po babci mieszkanie i zapłaciłem podatek. W 2008 sprzedałem to mieszkanie. Powinienem zapłacić podatek od sprzedaży? Notariusz przy sprzedaży powiedział, ... Zobacz wątek
2012.6.25 7:51:11
Zapomoga
Chciałem zapytać, czy jest możliwość, żeby podatek za zapomogę został zapłacony przez pracodawce? Czy musi go ponieść pracownik, który zapomogę otrzymał? ... Zobacz wątek2012.6.25 7:48:51
Podatek od wzbogacenia sie.
Proszę o wyjaśnienie w jaki sposób jest naliczany podatek od wzbogacenia się atytułu gry na giełdzie papierów wartościowych? ... Zobacz wątek
2012.6.25 7:46:46
E-deklaracje
Hej, mam pytanie czy chcąc rozliczyć się drogą elektroniczną należy przygotować się na jakieś wydatki? Ile się czeka na podpis elektroniczny, na czym dokładnie on polega i ile to coś kosztuje? ... Zobacz wątek2012.6.25 7:46:17
Opieka medyczna a refaktura oraz Vat.
Witam, podpisałam umowę dotycząca dodatkowej - nieobowiązkowej opieki medycznej dla pracowników.Objęłam nią też moich kontrahentów. W przypadku pracowników nie mam problemu z rozliczaniem
pakietów, ... Zobacz wątek
2012.6.25 7:44:26
Ryczałt a rodzaj branży.
Cześć. Chciałbym się dowiedzieć w jakiej kwocie podatek ryczałtowy płaci się gdy zajmujemy się sprzedażą wyprodukowanych przez siebie towarów takich jak np. obrazy nadrukowywane cyfrowo(sprzedaż ... Zobacz wątek2012.6.25 7:42:29
Wniosek o urlop na zadanie.
urlop na żądanie najpóźniej w dzień urlopu może pan złożyć, szef powinien od razu się do niego ustosunkować. ... Zobacz wątek2012.6.25 7:36:25
2012.6.25 7:35:37
2012.6.25 7:35:18
czy nalezy mi sie zasilek pogrzebowy?
Stypa też zalicza się do kosztów pogrzebu, jak ma pan na to kwity, faktury lub paragony, to może się pan starać o zwrot kosztów. Częściowy co prawda i % podzielony w porównaniu z kosztami z resztą ... Zobacz wątek2012.6.25 7:32:55
2012.6.25 7:30:54
2012.6.25 7:30:24
agencja towarzyska
Kodeks karny w Polsce przewiduje kary za prowadzenie domów publicznych, czyli za sutenerstwo, gdyż właścicielom lub osobom prowadzącym agencje towarzyskie nie sposób jednak dowieść zarzutu czerpania ... Zobacz wątek2012.6.25 7:28:30
Jak stwierdzić nabycie spadku ?
Zgodnie z art. 1025 § 1 kc, sąd na wniosek osoby mającej w tym interes stwierdza nabycie spadku przez spadkobiercę. ... Zobacz wątek2012.6.25 7:26:9
Umożenie podatku - ktoś słyszał o takim przypadku?
wszystkich umoRZeń, czy jakiegoś konkretnego? chodzi o darowiznę, spadek, zaległy podatek dochodowy? ... Zobacz wątek2012.6.25 7:25:8
Kradzież karty płatniczej- jaki obowiązek ma Bank?
Pan ma obowiązek jak najszybszego zastrzeżenia karty. Potem już o nic się pan nie martwi. Wszystko co się z kartą dzieje po Pana zgłoszeniu z kartą i kontem, jest już kwestią banku. Pan i Pańskie ... Zobacz wątek2012.6.25 7:22:31
KRUK PROSZĘ O PORADĘ
WitamOtrzymałem od kruka pismo dotyczące długu za fakturę orange z 2007r.
Dzwonilem do Pani z kruka i mówię jej że dług jest dawno przedawniony i że nawet mam pismo z sądu iż dług uległ ... Zobacz wątek
2012.6.24 23:52:2
Minimalna odległość domu od drogi powiatowej
Proszę o odpowiedź jaka jest wymagana minimalna odległość zabudowy domu mieszkalnego z nietypową zewnętrzną, odkrytą, klatką schodową od drogi powiatowej.W moim przypadku odległość od ... Zobacz wątek
2012.6.24 18:40:15
Witam!jestem matką córki która za dwa tyg skończy9mc,ja nie pracuje..17 marca skończył mi się
Witam!jestem matką córki która za dwa tyg skończy9mc,ja nie pracuje..17 marca skończył mi się zasiłek macierzyński i jeden dzień zabrał mi do kuronia..Ojciec dziecka nie interesuje sę małą ... Zobacz wątek2012.6.24 16:5:18
Obniżenie czynszu w związku ze strefą kibica
Nasz lokal jest we wrocławskim rynku , w związku ze strefą kibica zostaliśmy całkowicie odgrodzeni (2,5m płot z reklamami) od potencjalnych klientów. nasze obroty w tym miesiącu spadły o 50%-70%. ... Zobacz wątek2012.6.24 14:29:10
Uszkodzony towar i brak protokółu w chwili dostawy
Kilka dni temu zamówiłam przez internet lodówkę. Została dostarczona kolejnego dnia i odebrana przez babcię, gdyż nie było mnie w domu.Po powrocie zauważyłam znaczną rysę na drzwiach lodówki.
Jednak ... Zobacz wątek
2012.6.24 12:47:57
Uszkodzony towar i brak protokółu w chwili dostawy
Kilka dni temu zamówiłam przez internet lodówkę. Została dostarczona kolejnego dnia i odebrana przez babcię, gdyż nie było mnie w domu.Po powrocie zauważyłam znaczną rysę na drzwiach lodówki.
Jednak ... Zobacz wątek
2012.6.24 12:22:7
Ujawnienie informacji o zadłużeniu
Witam,pobieram kredyt studencki. Bank wysyłając zawiadomienie o moim zobowiązaniu kredytowym do
poręczyciela pomylił adres i doszło ono do zupełnie przypadkowej osoby (znajoma
poręczyciela). ... Zobacz wątek
2012.6.23 22:21:15
Czy mogę postawic budynek na działce rolnej ?????
Czy mogę postawic budynek na działce rolnej ????? Posiadam działkę rolną o powierzchni 14 arów (grunty rolne klasy V, VI). Chciałbym na niej postawić budynek gospodarczy (altankę bądz cos w tym ... Zobacz wątek2012.6.23 21:58:18
oszukał pup w łodzi
oszukał pup w łodzi otrzymał dotacje i wystawił fałszywe faktury co można zrobić by o tym powiadomić pup ... Zobacz wątek2012.6.23 12:26:49
Znalazłem dostalem nagrodę a teraz policja mnie straszą
Wtedy ty bedzies stroną poszkodowan a,nie on ... Zobacz wątek2012.6.23 1:59:11
Slub z Amerykaninem
Witam znalazłam się w podobnej sytuacji, proszę powiedz mi czy to ty składałaś wniosek w jego imieniu w sądzie czy to on go skłądał. I czy pobierałaś w ambasadzie takie zaświadczenie iż Stany ... Zobacz wątek2012.6.23 0:35:39
wypowiedzenie umowy a obowiązek pracy w systemie nadgodzinowym
Czy będąc na wypowiedzeniu (wypowiedzenie 3 miesięczne) mam obowiązek pracy w systemie nadgodzinowym? Chciałbym zaznaczyć, że podstawą wypowiedzenia jest likwidacja stanowiska pracy co w moim rozumieniu ... Zobacz wątek2012.6.22 20:32:26
Witam, Moja siostra podarowała mi całą swoją nieruchomosc(dom wraz z działką).Podczas sporządzania
Witam,Moja siostra podarowała mi całą swoją nieruchomosc(dom wraz z działką).Podczas sporządzania aktu darowizny notariusz stwierdził ,ze obdarowany czyli ja powinien w tym akcie wniesc o sprostowanie ... Zobacz wątek
2012.6.22 17:23:54
Mandat z ZTM - Rozprawa sądowa
W kwietniu zeszłego roku dostałam mandat za jazdę bez biletu, w kwietniu tego roku dostałam z sądu nakaz zapłaty, na który złożyłam sprzeciw powołując się na Art. 778. kodeksu cywilnego(Roszczenia ... Zobacz wątek
2012.6.22 14:14:55
Donos i uniknięcie kary.
Mam pytanie, podpisanie przez dwie konkurencyjne spółki zawrą antykonkurencyjne porozumienie to gdy jeden z podmiotów zawiadomi o tym UOKiK to ukarani będą obydwoje czy tylko jeden podmiot, który? ... Zobacz wątek2012.6.22 10:7:38
Zdrożeją sprzęty AGD za sprawą dyrektyw unijnych.
Przez to że unia narzuca nam żebyśmy korzystali z lodówek w klasie A+ i A++ oraz A+++ a nie tych A, będziemy musieli płacić nawet 150zł więcej za np. te lodówki.Mówi się że zużycie mocy ... Zobacz wątek
2012.6.22 9:45:28
Śmierć posiadacza rachunku oszczędnościowego.
Bank ma obowiązek pokrycia kosztów pogrzebu, ale w kwocie nie wiekszej niż suma środków oszczednosciowych na koncie. ... Zobacz wątek2012.6.22 9:17:37
Co gdy zlecający przedsiębiorca nie zapłaci należnego agentowi wynagrodzenia?
Zdaje mi się iż wówczas roszczenie agenta o wynagrodzenia zabezpieczone jest ustawowym prawem zastawu na rzeczach otrzymanych przy zawarciu umowy agencyjnej. ... Zobacz wątek2012.6.22 9:16:44
Pobicie kanara,.
czyli w skrócie czy w tramwaju to funckjonariusz publiczny a poza już nie? ... Zobacz wątek2012.6.22 9:12:31
naruszenie miru domowego
Art. 193 K.K.: Kto wdziera się do cudzego domu, mieszkania, lokalu, pomieszczenia albo ogrodzonego terenu albo wbrew żądaniu osoby uprawnionej miejsca takiego nie opuszcza, podlega grzywnie, karze ograniczenia ... Zobacz wątek2012.6.22 9:12:0
obawiam się składania zeznań
lepiej odmówić niż skłamać, ale pytanie co na to twoi znajomi? ... Zobacz wątek2012.6.22 9:9:5
Mój syn podczas przerwy w szkole został uderzony przypadkowo przez kolege z klasy bo tamten zas został
Mój syn podczas przerwy w szkole został uderzony przypadkowo przez kolege z klasy bo tamten zas został popchniety podczas tego uderzenia syn doznał urazu nosa złamania kości grzbietowej i trafił ... Zobacz wątek2012.6.22 8:17:14
Prosze o szybką odpowiedz
Witam Mam pytanie. Mam 22 lata i mieszkam z ojcem i braćmi w domu. Jestem zameldowany tam na stałe dorzucam się za czynsz wode, gaz, prąd itd. Mój ojciec jest głównym najemncą. Mam dziewczynę ... Zobacz wątek2012.6.21 22:13:12
Masz inne pytanie do prawnika?