PESEL i Pit 2011
Odpowiedzi w temacie (3)

Hej, chciałbym sie tylko upewnic. jestem osobą fizyczną nieprowadzącą biznesu, więc nie muszę używać nip\'u a moge pesel przy rozliczeniu. zgadza się?
Nie znalazłeś odpowiedzi?

Tak, wystarczy panu pesel.

Osoby fizyczne nieprowadzące biznesu lub niebędące zarejestrowanymi podatnikami VAT nie muszą w kontaktach z administracją posługiwać się już numerem identyfikacji podatkowe.

NIP używamy w przypadku pozostałych podmiotów podlegających obowiązkowi ewidencyjnemu, w tym również dla płatników podatków oraz płatników składek na ubezpieczenia społeczne oraz ubezpieczenia zdrowotne.
DODAJ POST W TEMACIE
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Potrzebujesz porady prawnej?
PODOBNE TEMATY NA FORUM
-
PIT 2010 - jakie e-PITy złożymy przez Internet bez podpisu elektronicznego ?? SPRAWDŹ !
PIT 2010 - jakie e-PITy złożymy przez Internet bez podpisu elektronicznego ?? SPRAWDŹ ! Od 1 stycznia 2011 r. podatnicy będą mogli przesyłać dziewięć zeznań za 2010 rok bez stosowania bezpiecznego (...) czytaj dalej»
-
Niepoprawne dane w pit 37 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Z góry przepraszam za dział, w którym umieściłem zapytanie, ale nie znalazłem innego, do którego pasowałoby pytanie. Mam nadzieję, (...) czytaj dalej»
-
PIT 37 instrukcja !!! Pit 37 druk składa się z kilku części, które należy odpowiednio i poprawnie wypełnić, aby oddać druk do urzędu skarbowego. Najpierw jest część wstępna pit 37 formularz, (...) czytaj dalej»
-
Błagam pomóżcie,mam problem z INTRUM JUSTITIA!! Sprawa wyglada następująco,w maju tego roku idea zerwała ze mna umowę,za niepłacenie rachunków za 2 telefony.W lipcu zaczęła wypisywac do mnie (...) czytaj dalej»
-
PIT z PESEL czy z NIP?? Witam ma ważne pytanie czy zasada dotycząca osób, które nie prowadzą działalności gospodarczej i nie są zarejestrowanymi podatnikami VAT, w deklaracjach podają PESEL jest (...) czytaj dalej»
-
Becikowe dokumenty, ile wynosi becikowe Od razu chciałbym przeprosić jeżeli napisałem w złym dziale. Mam pytanie, za 2 tygodnie mam wyznaczony porod, wiem, chcialabym wiec sie dowiedziec ile mam czasu (...) czytaj dalej»
-
chce sie rozliczyc przez internet, prosze o rade. Hej jestem w maire młody dlateog takie rzeczy bardzo mnie przekonuja. jeżeli moge cos załatwic przez komputer to zawsze wybiore te opcje. Teraz chce (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenia podatkowe za 2011 Interesuje mnie kwestia składania zeznań podatkowych za 2011 drogą internetową. Jakie nowe formularze będzie można wypełnić i wysłać w takiej formie? Czy jakies (...) czytaj dalej»
-
Ulga rehabilitacyjna 2011 - PIT-36 lub PIT37 i formularz PIT/O !!!
Ulga rehabilitacyjna 2011 - PIT-36 lub PIT37 i formularz PIT/O !!! Odliczenia wydatków na cele rehabilitacyjne dokonujemy w zeznaniu podatkowym, które trzeba złożyć w urzędzie skarbowym do 2 maja (...) czytaj dalej»
-
PESEL zamiast NIP 2011 , a rozliczenie roczne za 2010 rok !!!
PESEL zamiast NIP 2011 , a rozliczenie roczne za 2010 rok !!! witam. chciałbym się dowiedzieć, czy już przy złożeniu rozliczenia rocznego PIT za 2010 rok wystarczy tylko sam numer PESEL? z góry (...) czytaj dalej»
-
PIT-11 w zeznaniu za 2010 rok W PIT-11 znajdują się zarówno dane płatnika, np. pracodawcy, jak i dane podatnika, np. pracownika. W danych płatnika znajdą się: rodzaj płatnika ? płatnik będący (...) czytaj dalej»
-
Spadek 2006, dział 2009, sprzedaż mieszkania 2010 - podatek?
Spadek 2006, dział 2009, sprzedaż mieszkania 2010 - podatek? Witam, Bardzo proszę o pomoc w pewnej dość złożonej sytuacji, dot. podatku od sprzedaży nieruchomości, nabytej wcześniej poprzez (...) czytaj dalej»
-
kwota wolna od podatku - wysokość, PIT Witam, kwota wolna od podatku wynika ze skali podatkowej PIT. W roku 2013 największy dochód przy, którym podatek wynosi po zaokrągleniu do pełnych złotych (...) czytaj dalej»
-
URLOP WYCHOWAWCZY PŁATNY CHCE SIE DOWIEDZIEC JAKTO JEST Z URLOPEM WYCHOWAWCZYM PLATNYM. OD 1 LISTOPADA ZACZYNAM PRACE. TERMIN PORODU MAM NA 8 MARCA WIEC 3,4MIESIACE POPRACUJE. ALE PONOC TRZEBA PRZEPRACOWAC (...) czytaj dalej»
-
progi podatkowe - wysokość, obliczanie podatku Podatek dochodowy od osób fizycznych w 2011 roku wynosi: * Do kwoty 85.528 zł podatek wynosi 18% (minus kwota zmniejszająca podatek, tj. 556,02 zł). * (...) czytaj dalej»