Forum prawne (strona 437)

PIP

Witam! Mam pytanie dotyczące pracy PIPu. W mojej firmie PIP gości regularnie, ponieważ jest nasyłany przez każdego pracownika ze względu na niepłacenie wypłat. PIP przyjeżdża, kontroluje i pomimo, ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2012.7.4 18:30:40

Reklamacja i brak paragonu.

Niestety bez paragonu gwarancja jaką objęte były buty staje się nieważna. Sprzedawca ma pełne prawo do odmowy przyjęcia reklamacji w takiej sytuacji. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.4 18:7:59

zwrot VAT za szkodę-Witam, miałem stłuczkę samochodem służbowym, która niestety była z mojej

zwrot VAT za szkodę-Witam, miałem stłuczkę samochodem służbowym, która niestety była z mojej winy, auto było ubezpieczone i posiadało polisę auto casco, szkoda została naprawiona, jednak pracodawca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.4 18:4:19

zwrot VAT za szkodę

zwrot VAT za szkodę Witam, miałem stłuczkę samochodem służbowym, która niestety była z mojej winy, auto było ubezpieczone i posiadało polisę auto casco, szkoda została naprawiona, jednak pracodawca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.4 18:0:59

Kiedy przysługuje mi reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową?

Witam! Ponad rok temu zakupiłam telefon. W ciągu tego czasu 3 razy oddałam go do naprawy z tego samego powodu ( zepsute gniazdo słuchawek). Zepsuł się po raz czwarty z powyższego powodu. Jakie roszczenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.4 17:49:26

Wymiar czasu pracy 1/2 etatu

Witam jestem tu nowy : pracodawca próbuje wcisnąć mi umowę na takich warunkach:
1. Pracownik będzie zatrudniony wymiarze czasu pracy 1/2 etatu
2. jednocześnie strony ustalają iż pracownik, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.4 17:17:56

Moja siostra ma dziecko ze swoim partnerem z ktorym nie mieszka,dziecko ma jego nazwisko.Dogadali sie

Moja siostra ma dziecko ze swoim partnerem z ktorym nie mieszka,dziecko ma jego nazwisko.Dogadali sie miedzy soba ze on daje jej co miesiac okreslona sume pieniedzy na corke.Siostra pozatym nie ma wiecej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.4 15:13:4

Wyjazdy studenckie

Zapraszam wszystkich na wyjazdy Student Travel. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.4 14:10:23

korupcja w badaniach DNA

Witam potrzebuje pomocy bo jakis czas temu ojciec nie chciał robic badań ateraz w tamtym roku zadzwonił i chciał badania i zrobilismy w bydgoszczy na ul. mickiewicza i wyszło na moją nie korzyść ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.4 13:10:4

Miejsca parkingowe na terenie zarzadzanym przez wspólnote.

Miejsca parkingowe na terenie zarzadzanym przez wspólnote. Część miezkańców wspołnoty wydzieliło sobie miejsca parkingowe na terenie nalezącym do wspólnoty, ogradzając je i zamykając.Pozostali ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.4 12:58:36

początek choroby Renta

Pozwolę sobie poinformować, że art. 57 ustawy o emeryturach i rentach z FUS znam cały, natomiast czego nie wiem. Otóż w 24 roku życia będąc na piątym roku studiów odwiedziłem trzykrotnie lekarza ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.4 11:42:44

Komputerowe przepisywanie prac

Szybkie i solidne przepisywanie prac na komputerze

CENNIK:

Ceny podane poniżej są cenami za 1 stronę A4 oraz są cenami orientacyjnymi.

?Przepisywanie maszynopisu:
a) 1-20/ 5zł
b) 21-50/ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.4 11:13:58

Kupowanie głosów przez prezesa PZPN!!

Patrze i nie wierzę, najbliższy mecz reprezentacji Polski po EURO 2012, ma być gdzie? W Warszawie? Nie! W Gdańsku? Nie! We Wrocławiu? Nie! ...w Bydgoszczy na terenie stadionu lekkoatletycznego gdzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.4 10:17:11

Przekreślenie koncepcji progu podatkowego 85 528 zł.

Hue hue hue, nasze eksperty znowu się przeliczyły. Liczono na to że wprowadzenie dwóch progów pozwoli zarobić państwu jakieś 150 mln. Z tego co ogłoszono to państwo dopłaciło jeszcze 3 mln. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.4 10:8:34

Samotny ojciec ma mniejsze koszta uzyskania przychodu.

Hej nie wiedziałem że samotny rodzic, w przypadku mojego znajomego samotny ociec ma mieć zmniejszone koszta uzyskania przychodu... 56 tys. zł. zamiast 85tys. z groszami. Kurczę super, nie spodziewałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.4 10:1:27

nabycie skradzionego towaru

Przemalować rower i wymienić np. siodełko na inne, oraz dzwonek;) -to najtańsze znaki rozpoznawalne. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.4 9:37:21

Sejm odrzucił związki partnerskie!

A Pan tytanowy_janusz umie czytać i słuchać czy nie umie? Czy może jak Polskie media lubi bić w bęben i burzyć się. Nikt u nas nie mówił o legalizacji pedofilii. A jedynie o uregulowanie sytuacji ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.4 9:36:15

tańszy roaming w krajach UE

Bardzo dobrze, ja ostatnio byłem w tatrach na wycieczce, i standardowo ja na polskiej stronie i w słowackiej sieci, słowak obok mnie ma za to sieć polską mimo ze powinien łapać swoją, słowacką. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.4 9:31:32

Prostytucja a Prawo Polskie.

Prostytucja tak, zmuszanie do niej, nakłanianie, oraz czerpanie z niej korzyści majątkowych w postaci domów publicznych już nie. Czyli pani na telefon tak, ale dom publiczny nie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.4 9:30:15

Definicja prawna lasu.

Tak to jest las, prywatny, nie państwowy. Jest powyżej 1/10 hektara nawet więc wszystko ok. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.4 9:17:57

próba zatrzymania złodzieja i pobicie.

Art. 281 § 1 k.k. pozbawienia wolności od roku do lat 10 o ile jest to zwykły występek. Występek lekkiej wagi zagrożony jest karą od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności. Tak więc jak pan ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.4 9:16:15

maksymalna kara aresztu za wykroczenie

30 dni jest maksymalnie, ale tak czy inaczej radze patrzeć na konkretne wykroczenia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.4 9:13:10

Umowa kontrakt i własna działalność gospodarcza

Witam serdecznie,

dostałam propozycję pracy w której ja zakładam jednoosobową działalność gospodarczą i podpisuję kontrakt na rok czasu z pracodawcą.
Mam opłacany ZUS i podatek, dostaję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.4 7:35:11

Wózkownia

Nie miałem punktu zaczepienia, zostałem zbagatelizowany, nikt mi nie odpisał... i wózkownię oddałem :( Nie będę kopał się z koniem. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.3 21:1:13

pytanie dot. renty

witam,
1. mój brat ma żółtaczkę wszczepioną typu B, B18.8 stało się to przy przetaczaniu krwi gdy był noworodkiem, dodatkowo cierpi na nadciśnienie tętnicze zażywa leki i leczy się u specjalisty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.3 19:47:48

świadczenia pieniężne

Sytuacja wyglada tak,iż dnia 17 maja 2012 dostalem pismo z wyrokiem za wypadek w ktorym orzeknieto swiadczenie pieniezne w kwocie 1000zl na rzecz funduszu pomocy pokrzywdzonym oraz pomocy postpenitencjarnej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.3 18:59:32

Czy można podwyższyć alimenty podczas rozprawy o rozwód?

Czy można podwyższyć kwotę alimentów na powódkę w sprawie o rozwód z alimentami, jeżeli nie było jeszcze rozprawy? Kiedy powinnam to zrobić? Przed rozprawą, czy w trakcie. Złożyłam sprawę ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2012.7.3 16:58:47

PZU i odszkodowanie.

Jakiś czas temu podczas burzy zalało mi sufit. Jestem ubezpieczony od takiego wypadku w PZU, więc złoźyłem u nich wniosek o odszkodowanie. I tu zaczyna się mój problem. Na pierwsze oględziny, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.3 15:27:40

Obóz zerowy do Chorwacji za 599 zł! Nie tylko dla maturzystów :-)

Obóz zerowy to jedna z najlepszych przygód w życiu i to jeszcze przed rozpoczęciem studiów! Wyobraź sobie 300 osób, w podobnym wieku, zmęczonych trudami matury jadą się bawić i odpoczywać wszyscy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.3 13:32:44

MAM DOSYĆ ZŁOŻONĄ SPRAWĘ,CHODZI O TO,ŻE JESTEM ROZWODNIKIEM OD 3 LAT. ROZWÓD ODBYŁ SIĘ ZA POROZUMIENIEM

MAM DOSYĆ ZŁOŻONĄ SPRAWĘ,CHODZI O TO,ŻE JESTEM ROZWODNIKIEM OD 3 LAT. ROZWÓD ODBYŁ SIĘ ZA POROZUMIENIEM STRON,EX-ŻONA OTRZYMAŁA OPIEKĘ NAD 11 LETNIM SYNEM. JA PŁACĘ REGULARNIE ALIMENTY. OBOJE ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.3 12:10:16

Sytuacja prawna gruntu jest następująca: Jeszcze przed II wojną św. zastała zakupiona działka

Sytuacja prawna gruntu jest następująca:
Jeszcze przed II wojną św. zastała zakupiona działka od obywatela narodowości żydowskiej. Jest na tą nieruchomość (0,20 ha bez oznaczenia numeru wg ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.3 11:19:43

Problem z długiem na siłowni

Sprawa jest nastepująca zapisałem się kiedyś na siłownie przez szkołe tzn Przewodnicząca uczelni zbierała ludzi którzy chcą popisać umowe z siłownia i wtedy takiej grupa wychodziło taniej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.3 10:29:18

Osoby na umowy zlecenie będą należęć do związków zawodowych?!

OPZZ szykuje zmiany, jego zdaniem konstytucja zawiera sformułowanie krzywdzące dużą część obywateli pracuujacych. Żąda wprowadzenia zmian tak aby takżę osoby zatrudnione i pracujace ale nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.3 10:21:36

Użycie cudzej rzeczy ruchomej

Witam, zostałam oskarżona o samowolne użycie cudzej rzeczy ruchomej. Chodzi o samochód mojej ciotki, furiatki i awanturnicy. Nie było jej tydzień samochód użyłam raz żeby pojechać odebrać kuzyna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.3 9:59:53

Anons towarzyski czy prostytucja?

Prostytucja jest procederem polegającym na zaspokajaniu potrzeb seksualnych innych ludzi poprzez zaangażowanie w to własnego ciała i za zapłatą. To że pani ubierze to ładnie w słówka nie zmieni ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.3 9:34:59

Pracuje bez umowy czyli na czarno - szef chce sciągać ze mnie 19% podatku dochodowego !! czy takie ma prawo??

Witam,wydaje się mi,że pracodawca nie ma takiego prawa, aby odciągać mi z wypłaty podatku dochodowego skoro pracuje na czarno u niego!!
Szef twierdzi że opłaca za mnie jakiś podatek liniowy, ale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.3 9:29:0

Seks w miejscu publicznym

Art. 51. § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,podlega karze aresztu, ograniczenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.3 9:26:49

Wymeldowanie alkoholika z mieszkania.

MOPS, prawnika, prywatna organizacja albo organizacja społeczna. Ale jeżeli ta osoba się o tym dowie w domu będzie Mexyk.. tak czy inaczej dziękuje. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.7.3 9:22:27

Informacje o wynagrodzeniu od pracodawcy.

Nie nie ma takiego prawa, chyba że ty wyrazisz na t zgodę. Nie wiem jak z sytuacją np. kiedy mówi że za dane stanowiska stawki w firmie sa takie a takie, wtedy nie mówi o tobie tylko o stanowisku ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.3 9:18:42

Bagaż podręczny w samolocie - co może się znaleźć a co nie?

zero napojów, past do zębów, perfum, mgiełek itp.
nie może być śrubokrętów, noży, nożyczek do paznokci, papieru, pilników itp.
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.3 9:17:25

Pozew o zapłatę

Witam:

Dwa zagadnienia formalne w przypadku pozwu o zapłatę za wykonaną i przyjęta umowę o dzieło.

Czy składając pozew o zapłatę (formularz P) do Wydziału Cywilnego SR muszę w nim gdzieś ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.3 8:46:26

prowokacja

Czy osoba podejmująca bezpłatne szkolenie w firmie, przygotowujące do pełnienia obowiązków na danym stanowisku, wyrażając na nie zgode, w wyniku własnej decyzji niepodjęcia dalszej współpracy, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.2 22:51:47

Witam mój problem polega na tym ze tescie wyrzucili mnie z domu z trójka moich dzieci.chwilowo zatrzymałam

Witam mój problem polega na tym ze tescie wyrzucili mnie z domu z trójka moich dzieci.chwilowo zatrzymałam sie z nimi u moich rodziców niestety mój maż musiał zostac bo tu nie m miejsca .zajmujemy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.2 22:47:40

witam mieszkam 10 lat po zamiastem i mam pytanie chce sie zameldowac i czy ja musze cos placic zeby sie

witam mieszkam 10 lat po zamiastem i mam pytanie chce sie zameldowac i czy ja musze cos placic zeby sie zameldowac pod innnym adresem. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.2 14:6:58

Praca na umowę zlecenie a dochód utracony

Witam wszystkich forumowiczów. Nie jestem pewien czy wybrałem odpowiedni dział, więc z góry przepraszam gdyby tak było.

Sprawa wygląda następująco. Ubiegam się o stypendium socjalne na swojej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.2 12:23:47

4 miliony złotych kary dla PZU!!

Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów potwierdził decyzję Prezes UOKiK z przed 2 lat, ponad to, utrzymana została również kara finansowa nałożona na ubezpieczyciela(PZU Życie) wynosząca blisko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.2 10:6:6

Strata dowodu osobistego.

Wakacyjny wypoczynek sprzyja roztargnieniu, jednak radze nie bagatelizować sprawy zgubionego dowodu lub prawa jazdy i od razu sprawy takie zgłaszać na policje. Dlaczego? Na każdy z nich złodzieje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.2 10:3:51

Świadczenie pielęgnacyjne 2012.

Rodzice/opiekunowie prawni (faktyczni) dziecka, nie będą musieli już składać wniosku o dodatek miesieczny w kwocie 100zł. Pomoc finansowa będzie im przyznawana z urzędu, na podstawie postępowania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.2 9:55:5

Wymiana zamoków w moim mieszkaniu przez wuja

Witam serdecznie. Jestem właścicielem mieszkania przepisanego przez ciocie na mnie(notarialnie). Ciocia ma dożywotnią możliwość zamieszkania w nim. Od jakiego czasu ciocia z racji zdrowia mieszka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.7.2 9:31:6

Minimalna odległość farm wiatrowych od siedzib ludzkich- są zmiany.

To są jaja jakieś, sprawa na pewno będzie wniesiona przed Trybunał Konstytucyjny i w razie potrzeby do Strasburga. Drodzy państwo, próbuje się nam wmówić tak jak kiedyś ze słupami napięcia, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.7.2 9:24:37

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika