Forum prawne (strona 435)
Zgoda na podłącz lini energetycznej
Witam. Mam pytanie. Zgodziłem się sąsiadowi na poprowadzenie linii energetycznej przez moją działkę. Teraz wynikły różne problemy nie do końca związane z tym podłączem. Mam pytanie czy jest ... Zobacz wątek2012.7.9 18:15:8
Prawo Konsumenta Zwrot Pieniędzy
Witam tutaj mam pytanie co jeśli nie otrzymałem kompletnej przesyłki przykład gra zakupiona przed premiera pudełkowa sprzedawca miał zapisaną notkę że każde zamówienie zostanie zrealizowane ... Zobacz wątek2012.7.9 15:33:31
Pożyczka społecznościowa - brak spłaty
Witam serdecznie!Udzieliłem kilka pozyczek na portalu Kokos.pl (pożyczki społeczniościowe). Kilka z nich jest od paru miesięcy nispłacana. Serwis wysłał ponaglenia do pożyczkobiorców. Nie są ... Zobacz wątek
2012.7.9 14:59:57
Konwencja haska - pomoc prawna
Witam,Zwracam się z zapytaniem dot. konwencji haskiej i ustalenia powortu dziecka do jego miejsca urodzenia. Ojciec i dziecko maja podwojne obywatelswo polsko-amerykanskie. Matka tylko polskie. Obecnie ... Zobacz wątek
2012.7.9 14:43:39
Własna Działalność po Technikum
WitamW tym roku skończyłem technikum i zamierzam otworzyć własną działalność gospodarczą (chodzi o internetowy biznes). Załóżmy, że pomysła miałby wypalić, bo wykonałem już odpowiednie ... Zobacz wątek
2012.7.9 13:55:50
koszty komornicze
Dzień dobry. Pytałem już ale może źle sformułowałem cały temat... Czy mogę uniknąć kosztów które naliczył komornik za swoje działania, skoro po jakiś 2 tygodniach od spotkania z komornikiem ... Zobacz wątek2012.7.9 12:25:50
taryfikator mandatów 2012
Hej mam pytanie, czy wasz taryfikator tutaj http://e-prawnik.pl/wiadomosci/zmiany-w-prawie/nowy-taryfikator-mandatow.html przewiduje wszystkie zmiany, bo wydaje mi się że miało byc ich zdecydowanie ... Zobacz wątek2012.7.9 9:53:49
mandat z jechanie rowerem po chodniku
paranoja jakaś, dostałem własnie mandat za jazdę rowerem po chodniku. jeżdże składakiem, firmy Romet, model Pelikan... to rower dzieciecy ale go przerobiłem dla siebie. koła 16 cali... nie dłuższy ... Zobacz wątek2012.7.9 9:52:21
Brak pasów pasażera.
Za przewóc osoby która nie zapieła pasów dostałem 100zł i 4 pkt karne... mam pytanie jeżeli osobie mówiłem żeby zapięła pasy, a ona zapięła po czym zaraz je odpieła tak iż tego nie widziałem ... Zobacz wątek2012.7.9 9:49:17
Parkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych
Hejka. Mam pytanie czy 5 punktów karnych wspomagane mandatem w wysokości 500 zł, to stały mandat czy może maxymalna kara za parkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych? Jak można dostac mniej jeżeli ... Zobacz wątek2012.7.9 9:47:2
Przeglądanie portali społecznościowych w pracy.
Witam, czy można ukaraż pracownika za używanie portali społecznościowych w pracy?Np. naszaklasa.pl , albo raczje facebook.com lub twitter.com ewentualnie google+ ?
Co jeżeli tłumaczę że jest ... Zobacz wątek
2012.7.9 9:45:3
Kara za brak gasnicy w samochodzie
Hej, mam pytanie jak po zmienie kodesku prezentuje sie wątek braku gaśnicy w samochodzie? Grzywna napewno bo jest zasze, ale pkt też?... Zobacz wątek
2012.7.9 9:35:48
zajęcie komornicze - konta bankowe.
Komornik może zająć dłużnikowi całą sumę na koncie?Co w sytuacji gdy dłużnik ma 2 konta? Obydwa zostaną zajęte czy tylko jedno? Na całą sume długu od razu czy jedynie częściowo?
... Zobacz wątek
2012.7.9 9:34:50
Dręczenie psychiczne.
Czy osobę która znęca się psychicznie nad członkami rodziny można wymeldować z domu? Rozumiem że pewnie sprawę należy przedłożyć przed sąd? Pytanie czy można np. wymienic zamki w drzwiach ... Zobacz wątek2012.7.9 9:33:12
Polskie prawo a wycinka drzewa na swojej działce.
Ostatnio w wiadomościach mówiono, o rodzinie która na sowjej działce, zcieła swoje własno ręcznie zasadzone drzewe, i dostała karę 80tys. zlotych... chciałbym się dowiedzieć skąd takie sumy, ... Zobacz wątek2012.7.9 9:31:31
wandalizm czy sztuka?
Witam, czy każde sprayowanie po murze to wandazlim czy może raczej street art? Czy bierzę się pod uwagę to co dana osoba chciała lub przedstawiła? Np. osoba która maluje \"penisy\" na murze będzie ... Zobacz wątek2012.7.9 9:29:41
rachunek oszczędnościowi a pomoc w spadku
Jestem klientem banku i posiadam tam konto oszczędnościowe, czy w razie śmierci moja rodzina będzie mogła prosić bank o pomoc w pokryciu kosztów spadku z tegoż konta oszczednościwego? Bank ma ... Zobacz wątek2012.7.9 9:27:58
Czy pracownikowi na zlecenie przysługuje jakiś urlop?
Tutaj niestety nie mają zastosowania prawa pracy, gdyż jest to stosunke cywilno-prawny. ... Zobacz wątek2012.7.9 9:9:14
choroba w czasie urlopu
...a jak wtedy wygląda sprawa wypoczynku płatnego? Mam za ten czas płacone tak samo czy jak za chorobowe? ... Zobacz wątek2012.7.9 9:5:35
2012.7.9 9:4:35
Kto posiada interes prawny w sprawie o ustalenie warunków zabudowy ?
Z zasady interes prawny w postępowaniu o ustalenie warunków zabudowy mają właściciele, użytkownicy wieczyści nieruchomości sąsiadujących z terenem inwestycji oraz właściciele i użytkownicy ... Zobacz wątek2012.7.9 9:2:32
Czym jest zasada de minimis????
Ogólnie jest to wsparcie państwa udzielane przedsiębiorcom, nie wymagające notyfikacj KE, z tego powodu iż jest do pomoc w niewielkim zakrecie("de minimis"). ... Zobacz wątek2012.7.9 9:1:20
Baza danych wszystkich dzieci w Polsce
Osobiście nie zgadzam się na takie rozwiązanie, to że w UE wszystko się spisuje, oznacza i prowadzi rejestr elektroniczny, to nie znaczy że mamy być jak bydło Unijne. Nie chodzi mi tutaj o sprzeciw ... Zobacz wątek2012.7.9 8:59:16
Oszustwo - czyli gdzie sprawdzić w sieci, gdzie i kiedy fotoradar zrobił ci zdjęcie?
hahaha ale jaja, ludzie dali się na to nabrać?to taka tandetna ściema jak, daj mi 100zł to powiem ci kto cię właśnie w konia zrobił ;] ... Zobacz wątek
2012.7.9 8:57:35
dyskryminacja w pracy - \"katol\" to obraza?
Można przybliżyć całą rozmowę, lub jej kluczowy fragment? to dosyć ważne.Nie można robić z igły widły, prawda? ... Zobacz wątek
2012.7.9 8:56:34
Zwrot kosztów za odwołanie z urlopu
Odwołanie z urlopu ma charakter polecenia i jako takie wiąże pracownika, do powrotu z urlopu. Pracodawca niestety nie musi uzasadniać przyczyn takiego odwołania a kodeks pracy nie reguluje szczegółowo ... Zobacz wątek2012.7.9 8:55:44
syn przemytnik?
Dowiedziałem się od koleżanki mojego syna, że mój syn został przyłapany na przemycie papierosów. Nic nie chce powiedzieć na ten temat. Bardzo się martwię o niego. Czy grozi mu więzienie? Na ... Zobacz wątek2012.7.8 23:30:14
Mam 53 lata i 36 lata pracy w tym dwa lata wojska. Zakład został sprzedany obecnie jestem na zasiłku
Mam 53 lata i 36 lata pracy w tym dwa lata wojska. Zakład został sprzedany obecnie jestem na zasiłku dla bezrobotnych. Czy mogę iść na wczesniejszą emeryturę ?? Czy przysługuje mi coś innego? ... Zobacz wątek2012.7.8 21:32:46
Pomocy
Otoz jechalismy samochodem z kolegami i krzyknalem "jeb** policje" i dziwnym trafem policjanci uslyszeli to i wzieli mnie do radiowozu, w radiowozie oczywiscie pogadane, chcial mi wlepic 500 zl mandatu, ... Zobacz wątek2012.7.8 20:53:11
Jestem ujęta w testamencie sporządzonym notarialnie jako jedyny spadkobierca, jakie czynnoścci podjąć
Jestem ujęta w testamencie sporządzonym notarialnie jako jedyny spadkobierca, jakie czynnoścci podjąć aby był to zapis windykacyjny ? ... Zobacz wątek2012.7.8 19:47:13
vat i cło przy sprowadzaniu elektornarzędzi z USA
Witam,Przebywam w chwili obecnej w USA i nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi na moje pytanie:
Czy przewożąc (w bagażu lub w paczce pocztowej) z USA elektronarzędzia, chodzi mi tutaj o wkrętarki ... Zobacz wątek
2012.7.8 15:53:2
Monopol pozwolenie i lodówka
Witamw maju 2011 na posesji sąsiada ( dość scisla zabudowa - waskie place) został otwarty sklep spożywczy. Zaraz na poczatku wakacji wystawili sobie lodówkę wolnostojąca na placu przed ... Zobacz wątek
2012.7.8 14:9:13
Świadek marihuana problem
Witam. Kilka dni temu ze znajomymi złapali nas z marihuaną, a właściwie ze śladowymi jej ilościami. Spędziliśmy 24h w celi. W czasie przesłuchania i spisania protokołu spytano mnie z kim kiedykolwiek ... Zobacz wątek2012.7.8 12:26:3
Witam nazywam się Henryk Tuszyński. Niedawno zadałem pytanie (nr opinii 73508) niestety treść otrzymanej
Witam nazywam się Henryk Tuszyński. Niedawno zadałem pytanie (nr opinii 73508) niestety treść otrzymanej odpowiedzi jest ogólnie dostępna i bez trudu do odnalezienia w internecie. Zdaję sobie sprawę ... Zobacz wątek2012.7.7 22:33:55
Alimenty w trakcie hospitalizacji matki
Witam!Mam pytanie odnośnie alimentów. Była żona przebywała 7 tygodni w szpitalu, w tym czasie Syn pozostawał pod moją opieką. Jak wygląda w tym czasie sprawa alimentów, które mam zasądzone ... Zobacz wątek
2012.7.7 19:23:6
witam, mam następujący problem. Kilka dni temu dostałem wezwanie do US w sprawie nie złożenia
witam,mam następujący problem. Kilka dni temu dostałem wezwanie do US w sprawie nie złożenia spadkowego zeznania podatkowego. Stało się to 3 lata po uprawomocnieniu się wyroku sądu który ... Zobacz wątek
2012.7.7 15:24:9
Ojciec mi grozi sądem...
Witam, niedawno mój ojciec złożył wniosek do sądu o zniesienie alimentów. (mam 22lata i nie uczę się) Odbyła się rozprawa, alimenty mi zabrali.Ojciec ma dług wobec mnie i mojego brata (18lat, ... Zobacz wątek
2012.7.7 11:46:29
Podatek kastralny - nowe podatki Tuska.
W podatku katastralnym według mnie nie chodzi o sposób jego naliczania, który może jest rozsądny, ale o jego wysokość. Ma ona być wielokrotrnie wyższa od obecnego podatku od nieruchomości. Spodowduje ... Zobacz wątek2012.7.6 17:22:58
zarabianie w internecie
jak dla mnie wogóle to nie przeszkadza, można miec kilka sklepów, dodatkowo znalazłem fajną rzecz dotyczącąnowych i obecnych sklepówczy to dobra opcja?
podobno to autorska dystrybucja darmowego ... Zobacz wątek
2012.7.6 12:59:12
Liczba eksmisji gwałtownie wzrasta...
... a wszystko przez to iż samorządy już nie muszą zapewniać eksmitowanym mieszkań socjalnych, mogą ich lokować w lokalach tymczasowych o znacznie niższym standardzie. Dlatego proszę uważać, ... Zobacz wątek2012.7.6 10:5:5
gdzie można zgłosić znęcanie się nad końmi z dorożek?
Bardzo dobry pomysł! Im więcej osób zgłosi takie zachowanie, tym trudniej będzie nie zadziałać lub zadziałać opieszale strażnikom i policji. ... Zobacz wątek2012.7.6 9:34:57
Profesjonalne CV... pomocy
:) ja narazie oglądam ich podcasty, i jestem prawie zdecydowana na kupienie CV + List Motywacyjny. ... Zobacz wątek2012.7.6 9:33:48
Zmarły i pozostawione długi?
Napewno nie NORT. BiK tak, ale też rejestr dłużników. ... Zobacz wątek2012.7.6 9:32:56
Picie wódki na rowerze wodnym.
Policja rzeczna a nie wodna. I tak grozi za to grzywna. Za pływanie po użyciu alkoholu (0,2 ? 0,5 promila) grozi nam od 20 do nawet 5 tys. złotych kary. Powyżej 0,5 promila kara rośnie do co najmniej ... Zobacz wątek2012.7.6 9:32:21
Mur na obrzeżach działki z tłuczonym szkłem.
Można to zrobić zgodnie z prawem o ile mur jest wyższy niż 1,8 metra. ... Zobacz wątek2012.7.6 9:22:52
ogrodzenie od strony drogi - jaka jest minimalna wysokość bez pozwolenia?
od strony drogi mogą być wyższe niż 2,2 metra, tutaj zasada zgłaszanie nie obowiązuje. ... Zobacz wątek2012.7.6 9:21:43
oczko wodne na działce rekreacyjnej
oczko trzeba jedynie zgłosić i to wszystko. nie wiem jak sprawa głębokości, czy formy i kształtu. ... Zobacz wątek2012.7.6 9:19:45
art.188kp
Witam mam problem z urlopem a dokładni opieka nad dzieckiem do lat 14 art.188kp. Mianowicie wybrałem już 1 dzień w tym roku i nie miałem żadnych problemów ale z drugim dniem to już cos nie tak.A ... Zobacz wątek2012.7.6 8:25:33
Pytanie odnośnie art. 200 KK par. 2
Witam! mam pytanie odnośnie art 200 dokładnie paragraf 2."tej samej karze podlega kto w celu zaspokojenia seksualnego małoletniemu poniżej lat 15 prezentuje wykonanie innej czynności seksualnej"
Ze ... Zobacz wątek
2012.7.5 17:59:31
silnik-miał być sprawny
Kupiłem niedawno(ok 2 tyg temu czyli 23-25 czerwiec) silnik, był jeszcze na samochodzie, samochod rozbity więc nie dało się jeździć- mogłem tylko odpalić i przygazowac na postoju. Silnik kupiłem ... Zobacz wątek2012.7.5 17:56:2
Masz inne pytanie do prawnika?