Forum prawne (strona 485)

Podwyżka opłat za użytkowanie wieczyste przez gminę

Teraz pewnie gminy wykorzystają te 200 proc. limity we wszystkich morzliwych przypadkach.  ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.8.1 14:45:14

Odebranie praw rodzicielskich ojcu przebywającemu w więzieniu

Jaka jest szansa na odebranie praw rodzicielskich ojcu dziecka ktory obecnie przebyw w ZK? W najblizszym czasie skladam pozew rozwodowy i chce wyjechac z dzieckiem za granice. Maz sie zgodzil na wyjazd ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 14:30:51

Rozwód z winy żony - walka o opiekę nad dwiema córkami

Żona złożyła pozew o rozwód(z jej winy), mamy dwoje dzieci młodszą córkę wzieła z sobą, starsza jest ze mną. Chciałbym mieć przy sobie obydwie córki, jest na to szansa? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 14:6:25

Prawo do mieszkania po wymeldowaniu głównego najemcy

Jestem zameldowana w mieszkaniu rodzinnym. Głównym członkiem spółdzielni był mój tato. Tato został wymeldowany z urzędu w związku z długami. Czy ja moge dalej tutaj zamieszkiwać,czy w każdej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 14:2:56

Rejestracja samochodu z Anglii z kierownicą po prawej

Polskie przepisy o ruchu drogowym upoważniają ministra infrastruktury do zezwolenia w uzasadnionych wypadkach na odstępstwo od warunków technicznych. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.8.1 13:56:13

Łączenie pozwu o alimenty z wnioskiem o wyłączną opiekę

Mam taki problem czy mogę napisać jeden pozew o alimenty i wyłączna opiekę nad małoletnim synem. I jakie jest prawdopodobieństwo że ojciec może dostać pozwolenie na wizyty u siebie w domu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 13:37:24

Windykacja opłaty za książkę po ośmiu latach

Czy firma windykacyjna ma prawo nękać upomnieniami po 8 latach? I twierdzić, że opłata za książkę zamówioną w internecie była nie uiszczona(choć była, ale nie posiadam już dowodu)? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 13:9:28

Prawa żony do mieszkania kupionego przez męża z majątku odrębnego

W akcie notarialnym kupionego przeze mnie mieszkania jest napisane ze kupujący jest żonaty, ale lokal mieszkalny kupuje z majątku odrębnego a z żoną umów majątkowych nie zawierał. Jak to się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 12:39:30

Testament lub darowizna mieszkania na dzieci z drugiego małżeństwa

Chcę żeby moja mama zapisała w testamencie lub darowała mieszkanie bezpośrednio na moje dzieci z II małżeństwa, czy zapis w akcie darowizny o wyłączeniu ze schedy spadkowej zabezpiecza sprawę? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 12:36:37

Czas trwania sprawy o podział majątku - spłata na raty

Jak długo może toczyć się sprawa w sądzie o podział majątku? Czy mogę spłacić byłego na raty? Jeśli tak to na ile? Do podziału będzie mieszkanie.

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 12:34:50

Odszkodowanie od matki dziecka za oszustwo w ustaleniu ojcostwa

Czy mogę złożyć sprawę o odszkodowanie, za poniesione straty matce dziecka która mnie oszukała mówiąc mi że to moje dziecko? Musze mieć dowody, że wiedziała że dziecko nie jest moje?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 12:32:4

Złomowanie samochodu będącego dowodem w sprawie sądowej

czy mogę zezłomować samochód który jest dowodem w sprawie posiadam auto zakupione 9 lat temu od osoby przeciwko której prowadzone jest postępowanie.samochód jest z 87 roku i został mi zatrzymany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.31 23:25:50

Szanse ojca na opiekę nad dzieckiem w złych warunkach

Witam czy ojciec dziecka moze dostac prawo nad opieka dziecka mam 3 letnia dziewczynke ktora mieszka razem z matka u swoich rodziców, tam mieszkaja na jednym pokoju i kuchni w 8 osob bez łazienki i ciepłej ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.7.31 23:0:58

Kradzież w sklepie przez nieletniego - konsekwencje i kary

witam i proszę o pomoc
Byłem ostatni z kolegą w castoramie który ukradł ostrza do wyrzynarki gdy już wychodziliśmy podszedł do nas ochroniarz on zaczął uciekać mnie niestety złapali zabrali ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.7.31 21:13:35

Przelew wynagrodzenia na konto należące do narzeczonego

Czy pracodawca może przelać wynagrodzenie na konto które jest własnością narzeczonego? Witam,
Moja narzeczona pracuje w Norwegii na umowę o pracę i odprowadziła tam podatek. Pieniążki chce ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.31 16:27:26

Pobicie przez konkubenta - jakie pismo złożyć

Wie pani co zapomnialam dodac ze policja u nas byla i sobie zanotowali po czym zabrali go na izbe wytrzeźwien(dołek) ... i co teraz mam zrobic zeby nie pozostal bez winy. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.31 16:9:20

Dowod osobisty dla dziecka - zgoda rodzicow

Witam,wyrabiałam synowi dowód osobisty bo było dla mnie taniej niż paszport. Syn miał dokładnie 6,5 lat .Odbywa się to tak : przyszłam z mężem -(jestem w separacji orzeczonej przez sąd )-(mąż ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2011.7.31 10:58:41

Kolejne reklamacje laptopa - prawo do wymiany na nowy

co zrobić po kolejnej nieudanej naprawie sprzętu (laptopa) przez serwis (w ramach gwarancji) witam.
chciałbym zasięgnąć porady w następującej kwestii..
otóż około 1,5 roku temu kupiłem laptopa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.30 16:24:19

Ciąża w czasie prac interwencyjnych - przedłużenie umowy

Witam
Mam pytnie byłam zatrudniona na czas określony na pracach interwencyjnych w urzedzie Miasa od 17.01.2011 roku do 16.07.2011 roku oczywiscie nie przedluzyli mi umowy i kiedy zostałam zwolniona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.30 11:1:14

Wypisanie komornika z księgi wieczystej dla kredytu

Pismo napisać zawsze można, ale to nie skłoni komornika do wydania zgody na usunięcie wpisu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.30 11:1:4

Projekt instalacji gazowej w mieszkaniu - wymagania energetyczne

Na fanaberie urzędnicze jest bardzo prosty sposób. Proszę wystąpić do Starostwa Powiatowego z pisemnym wnioskiem o podanie podstawy prawnej wymagań, które stawiają. Ja też robiłem instalację ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.30 10:56:53

Odłączenie od miejskiego ogrzewania we własnym mieszkaniu

Witam,

Potrzebuje pomocy prawnej związanej z odłączeniem się od ogrzewania ze wspólnoty czyli dostarczanym przez miasto, mieszkanie jest własnościowe z wpisem do ksiąg wieczystych.
Mieszkanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.29 20:15:27

Zwrot kosztów szkolenia przy rezygnacji z kursu

W takim wypadku, firma może zatrzymać tylko część wpłaty do wysokości poniesionych kosztów.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.29 14:49:14

Komornik po umorzeniu sprawy - dodatkowe koszty sądowe

Po skutecznym złożeniu powództwa, sąd orzeka o kosztach. Regułą jest, że strona wygrywająca odzyskuje koszty sądowe od strony przeciwnej. Na koszty sądowe mogą składać się opłaty od pozwu, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.29 14:24:10

Wymeldowanie macochy i jej dzieci z odziedziczonego domu

mam takie pytanie. Otóż w moim domu, który jest własność moją i mojego prawdziwego rodzeństwa, zameldowana jest również macocha, mój ojciec i ich dzieci. Czy mogę ich wymeldować z domu i kazać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.29 14:17:39

Rozłożenie na raty dużego długu wobec operatora telefonicznego

mam nakaz zapłaty długu wobec operatora telefonicznego, kwota z odsetkami jest bardzo duża, przekraczająca moje możliwości finansowe. mimo to chciałbym ją spłacić w ratach. czy istnieje na to ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.29 14:6:26

Procedury po śmierci matki dla sprzedaży domu przez spadkobierców

Zmarła moja mama, mam jeszcze brata i ojca, nie było testamentu czyli rozumiem, że dziedziczymy po 1/3 każdy. Czy musimy przeprowadzić postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku abyśmy mogli sprzedać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.29 14:4:58

Kary za niestawienie się jako świadek w sądzie

Nie stawienie się jako świadek powoduje jakieś kary pieniężne ? Po prostu zapomniałem, czy mogę coś zrobić?

... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.29 13:58:57

Doręczenia urzędowe do skrzynek pocztowych bez odbioru

Takie możliwości doręczania będą jednak uzależnione od zgody adresata.  ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.7.29 13:50:17

Zajęcie majątku wspólnego gdy tylko mąż jest dłużnikiem

Czy komornik może zająć majątek wspólny gdy tylko mąż jest dłużnikiem? Prowadził firmę i na nią narobił długów. Proszę o odpowiedź i przepis prawny na który mogę się powołać. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.29 13:42:8

Sprawdzenie licznika energii elektrycznej - koszty badania

Witam.

W moim bloku kilka rodzin kradnie prąd. W roku 2008 moje rachunki wynosiły połowę tego co teraz a w 2010 roku zmieniłem dosłownie każdy sprzęt na energooszczędny, wymieniłem kilkadziesiąt ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.29 13:40:34

Odsprzedaż weksla firmie windykacyjnej

Moja sytuacja wygląda tak, że pożyczyłem prywatnej osobie pieniądze na miesiąc. Jako moje zabezpieczenie poprosiłem o umowe lub tez inny dokument który byłby podstawa prawną do windykacji długu. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.29 13:40:6

Jedna faktura korygująca za cały rok dla kontrahenta

Tak, przedsiębiorca może wystawić  kontrahentowi zbiorczą korektę za kwartał lub nawetza rok.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.29 13:36:26

Odliczenie świadczeń urlopowych w czasie wakacji

Trzeba jednak pamiętać, że można to zrobic tylko wtedy gdy firma zatrudnia więcej niż 20 osób.  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.29 13:28:16

Zajęcie części najniższej krajowej przez komornika

Czy komornik może zając jakąś część pensji jak zarabiam najniższą krajową? czy wtedy też zajmie mi pensje? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.29 13:24:39

Odszkodowanie od prawnika za przegraną sprawę

W rzeczywistości takie udowodnienie jest trudne, bo wynik procesu jestprzecież zdarzeniem przyszłym i niepewnym.  ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.7.29 13:10:33

Obliczanie wartości przedmiotu sporu w egzekucji z nieruchomości

Jak należy obliczyć wartość przedmiotu sporu w postępowaniu egzekucyjnym z nieruchomości? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.29 13:9:27

Podwyżki dla nauczycieli od września - kwoty i warunki

Nowelizacja rozporządzenia w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli została już podpisana przez minister edukacji. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.29 12:56:38

Ważność mandatu z błędnym peselem i pomyłką w nazwisku

Mam takie pytanie czy jeżeli zgubiłem legitymację i dostałem mandat za to ale nie mogę teraz wyrobic legitki, to jak pokaże zaświadczenie o zgubieniu i podbity indeks to wystarczy za dowód do zniżki? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.29 12:40:59

Podział majątku - przymusowa sprzedaż mieszkania z kredytem

Sąd może podjąć taką decyzję. Przy wniosku o podział majątku każda strona przedstawia swoje wnioski, ale sąd nie jest nimi związany. Sąd może podjąć każdą decyzję, jaką uzna za stosowne. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.28 22:12:11

Eksmisja byłej żony po podziale majątku - lokal zastępczy

Nie na Panu spoczywa obowiązek zapewnienia lokalu zastępczego. Ten obowiązek spoczywa na gminie, chyba że żona dysponuje wystarczającymi dochodami, żeby wynająć sobie mieszkanie. Natomiast jeśli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.28 22:9:40

Klauzula zakazu konkurencji - odszkodowanie i zwolnienie

Z tego co się orientuję, zwolnienie z klauzuli o zakazie konkurencji nie polega na podpisaniu kolejnej umowy. Wystarczy, że pracodawca wręczy Pani oświadczenie, że zwalnia Panią z klauzuli o zakazie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.28 22:0:22

Egzekucja długów po śmierci ojca i odpowiedzialność dzieci

Witam. Mam bardzo nieprzyjemną sytuację. Zacznę od tego, że mam 22 lata i jestem kompletnym laikiem w dziedzinie prawa tudzież windykacji i z tym związanych postępowań. Otóż rodzic ma kilka niespłaconych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.28 19:13:45

Interpretacja testamentu - spadkobiercy vs zapisobiercy

Witam.

Testament jest skonstruowany w ten sposób:

"W pełni świadom/a (...) jako moich spadkobierców powołuję:

1. A
2. B
3. C
4. D

A zapisuję: 1/2 domu i samochód
B zapisuję 1/4 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.28 16:10:54

Zmiany w karach za brak sprawozdania o odpadach

Ponoć uległa zmianie kara za brak złożonego sprawozdania o odpadach? Jak zmieniła się kwota grzywny? Czy zmienia się też termin składania tych zeznań? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.28 15:37:39

Oszczerstwa i nekanie przez SMS - gdzie zgłosić

Dzięki noweli kodeksu karnego za takie nękanie i prześladowanie grożą surowe kary  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.28 15:30:44

Zmiany w ograniczeniach dorabiania dla pobierających renty socjalne

Dowiedziałam się , że istnieje projekt zmieniający ograniczenia w dorabianiu dla pobierających renty socjalne, czy może mi ktoś coś więcej na ten temat powiedzieć? Czy to tylko pomysł czy coś ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.28 15:26:18

Obniżone składki ZUS przy rozpoczęciu działalności gospodarczej

Jeszcze ważna informacja: zmniejszona stawka przysługuje przez 2 lata. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2011.7.28 15:21:44

Przedłużenie umowy o pracę w ciąży - obowiązek pracodawcy

Przepis mów, że umowa ulega przedłużeniu do dnia porodu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.28 15:17:27

Odwołanie darowizny części mieszkania przez męża

Darowiznę można cofnąć w przypadku wykazania , rażącej niewdzięczności obdarowanego wobec darczyńcy, jeżeli nie rozstali się państwo z Pani winy, cofnięcie darowizny będzie trudne.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.28 14:44:43

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika