Forum prawne (strona 484)

Prawo babci do wyrzucenia zameldowanej rodziny z domu

Czy w sytuacji kiedy jestem zameldowany na stałe z żoną i dzieckiem, w domu mojej babci, to czy ona może teraz mnie wyrzucić? Jeśli tak to na jakich zasadach? Tak z dnia na dzień?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.3 13:51:7

Opieka poszpitalna po córce na utrzymaniu lub wnuku

opieka witam,

na wstępie pozdrawiam serdecznie i proszę o szybką pomoc w mojej małej sprawie,otóż niebawem zostane babcią,moja 19-letnia córka,która jest na moim utrzymaniu,i jest panna,nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.3 9:47:7

Zakup ziemi rolniczej przez mieszkańca miasta

Sposób jest bardzo prosty. Ustala się cenę i strony idą do notariusza, gdzie spisywana jest umowa w formie aktu notarialnego. Sprzedający dostaje pieniądze, a kupujący otrzymuje w zamian ziemię. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.8.2 16:23:51

Umowa zlecenia na grafikę - prawa wyłączności i rozliczenia

Witam.
Nie prowadzę działalności, chciałem podpisać umowę o pracę z grafikiem, który wykonał by dla mnie grafikę na perkusje.
I mam kilka pytań:
1. Czy mogę w takiej umowie zastrzec sobie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.2 16:6:53

Kary za zniszczenie fotoradaru

Mam takie pytanie, jakie są kary za zniszczenie fotoradaru? Czy takie akty wandalizmu są ostro karane? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.2 15:28:32

Zwolnienie z podatku sprzedaży gruntu z domem

Budynek nie jest odrębnym od gruntu przedmiotem własności,  dochód ze sprzedaży nieruchomości jest w całości zwolniony z opodatkowania.  To wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2011.8.2 15:0:44

Obowiązek wystawiania RMUA pracownikowi przez pracodawcę

Jeżeli RMUA nie jest wystawiana co miesiąc, musi zostać wydana na żądanie pracownika.  ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.8.2 14:46:46

Rozprawa odwoławcza w sprawie zarzadzenia wykonania kary

Mam pytanko,napisałem odwołanie od wyroku w sprawie zarządzenia wykonania kary.Zostało ono uwzględnione i za tydzień mam sprawę w sądzie penitencjarnym-odwoławczą w sprawie zarządzenia wykonania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.2 14:45:4

Utrata nieruchomości z spadku za długi i zajęcie przychodów z dzierżawy

Czy osoba która posiada długi może utracić nieruchomość otrzymaną w spadku ? Czy jeśli nie - jeśli nieruchomość komuś wydzierżawi - czy uzyskane z tego tytułu przychody będą objęte zajęciem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.2 14:38:42

Składki ZUS przy prowadzeniu działalności na etacie

Pracuję na pełny etat, chciałbym otworzyć drobną działalność gospodarczą. Moje zarobki są wyższe niż minimum wyznaczone przez ZUS i w związku z tym, podobno nie muszę płacić całego ZUS\'u ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.2 14:20:1

Maksymalne oprocentowanie kredytu bankowego

W Kodeksie Cywilnym jest zapisane że cena kredytu nie może być wyższa niż czterokrotność stopy lombardowej NBP.  ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.8.2 14:18:41

Podatek od nieodpłatnego udostępniania samochodu firmowego

Jeżeli pracownik używa w prywatnych celach takiego samochodu to nie podlega to pod art.8 ustawy o podatku od towarów i usług i podatku niema.  ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.8.2 13:25:6

Zmiany w pozwoleniach na pracę dla cudzoziemców

Zmiany dotycza fłównie rejestrowanych w Urzędach Pracy oświadczeń o zamiarze powierzenia pracy cudzoziemcowi.   Po więcej informacji odsyłam do rozporządzenia.  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.8.2 13:11:49

Urlop wychowawczy dla prowadzącej jednoosobową działalność

Kobieta prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą. Składki na ubezpieczenia społeczne opłaca w najniższej wysokości, czy po urodzeniu dziecka przysługuje jej urlop wychowawczy? Jak wygląda ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.2 13:1:7

Procedura przejęcia najmu mieszkania po śmierci dziadka

Moi dziadkowie wynajmowali mieszkanie od miasta, ja byłem tam zameldowany na stałe, dziadek niedawno zmarł. Co należy zrobić aby stać się głównym najemcą? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.2 12:54:12

Zwolnienie z VAT dla materiałów reklamowych

Cyba był wyrok Naczelnego Sądu Administarcyjnego w takiej sprawie, nalezy poszukać.  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.8.2 12:43:46

Windykacja zaległości z pracy na czarno

taka sprawa, jakie są szanse na wypłatę zaległości z pracy na czarno? czy w ogóle sąd zajmuje się takimi sprawami? Czy jak nie ma umowy to nie ma sprawy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.2 12:33:43

Odzyskanie wynagrodzenia za ostatni miesiąc pracy bez umowy

mam takie pytanie, pracowałam w firmie z umową comiesięczną, za ostatni miesiąc pracy nie dostałam umowy i pieniędzy, czy mogę je jakoś odzyskać, Czy oddac sprawę do sądu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.2 12:21:18

Opłaty za studia bez uczęszczania na zajęcia

mam takie pytanie, czy jeśli zapisałam się na studia, zapłaciłam wpisowe i byłam na liście słuchaczy, ale nie byłam na żadnych zajęciach, czy nie powinnam zostac skreślona? zamiast tego przyszło ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.2 11:54:14

Kredyt na budowę domu na działce w połowie własnej

Mam pytanie odnośnie kredytu w banku, czy mogę starać się o kredyt na budowę domu który stanie na działce która jest tylko w połowie moja? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.2 11:51:32

Sprzedaż dzierżawionej ziemi - ważność umowy dzierżawy

Taka sprawa, osoba dzierżawiąca ziemię sprzedała ją innej osobie, czy umowa dzierżawy się zmienia? Czy w ogóle ta osoba mogła sprzedać tą ziemie ,nie zmieniając umowy ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.2 11:50:4

Prawo ojca do odebrania dziecka bez ślubu z matką

Dziecko odebrać prawnie może jedynie sąd. Ojciec może jedynie złożyć taki wniosek do sądu, który go rozpatrzy, kierując się dobrem dziecka (tak przynajmniej jest w teorii). Pani będzie miała ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.2 11:38:25

Europejski nakaz aresztowania za pominięcie spadkobiercy

Generalnie należy stosować zasadę myślenia samemu za siebie i nie liczyć na to, że ktoś komuś coś podpowie lub poinformuje. Zawsze jest możliwość upoważnienia kogoś do zadbania o swój majątek. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.8.2 11:0:45

Zajęcie wierzytelności scedowanych na bank

Czy wierzytelności scedowane mogą podlegać zajęciu? A jeżeli nie i płatnik pomimo zawartej uprzednio cesji przelewu wierzytelności na bank (cesja jest zabezpieczeniem kredytu) przelał środki objęte ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 23:1:4

Występowanie kuzyna jako pomoc procesowa w sądzie

czy na rozprawę sądową może stanąć kuzyn jako pomoc w wypowiedziach bo nie stać mnie na adwokata ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 20:57:2

Podział majątku przy rozwodzie - firma zarejestrowana na żonę

Witam,
Od 17 lat jestem w związku małżeńskim. Mamy z żoną córkę (17 lat). Prowadzę działalność gospodarcza, firma zarejestrowana jest na żonę, jednak nie ma ona nic wspólnego z działalnością ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 19:38:50

Dziedziczenie długów po dalekich krewnych przy zrzeczeniu się spadku

Pierwsza sytuacja.

Wiem, że polskie prawo spadkowe daje możliwość dziedziczenia po dalekich krewnych. Mam w związku z tym kilka pytań. Moja babcia ma jedynego brata Waldemara, brat ten ma długi, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 16:30:33

Przeliczenie wyższych emerytur przez ZUS - nowe okresy składkowe

Obecnie stosuje się wykładnie Sądu Najwyższego (sygn. I UZP 5/05) 20 lat dla kobiet, 25 lat dla mężczyzn.  ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.8.1 15:46:6

Koszty pozwu do sądu za bezprawne zwolnienie z pracy

Są jednak wyjątki,  określone w  art. 35 i 36 tej ustawy. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.8.1 15:41:56

Skrócenie szkoleń aplikacyjnych adwokackich i radcowskich

Przecież to jest 5 lat studiów, po tym czasie 2 lata na aplikacji w zupełności wystarczą! ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.8.1 14:54:36

Podwyżka opłat za użytkowanie wieczyste przez gminę

Teraz pewnie gminy wykorzystają te 200 proc. limity we wszystkich morzliwych przypadkach.  ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.8.1 14:45:14

Odebranie praw rodzicielskich ojcu przebywającemu w więzieniu

Jaka jest szansa na odebranie praw rodzicielskich ojcu dziecka ktory obecnie przebyw w ZK? W najblizszym czasie skladam pozew rozwodowy i chce wyjechac z dzieckiem za granice. Maz sie zgodzil na wyjazd ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 14:30:51

Rozwód z winy żony - walka o opiekę nad dwiema córkami

Żona złożyła pozew o rozwód(z jej winy), mamy dwoje dzieci młodszą córkę wzieła z sobą, starsza jest ze mną. Chciałbym mieć przy sobie obydwie córki, jest na to szansa? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 14:6:25

Prawo do mieszkania po wymeldowaniu głównego najemcy

Jestem zameldowana w mieszkaniu rodzinnym. Głównym członkiem spółdzielni był mój tato. Tato został wymeldowany z urzędu w związku z długami. Czy ja moge dalej tutaj zamieszkiwać,czy w każdej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 14:2:56

Rejestracja samochodu z Anglii z kierownicą po prawej

Polskie przepisy o ruchu drogowym upoważniają ministra infrastruktury do zezwolenia w uzasadnionych wypadkach na odstępstwo od warunków technicznych. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.8.1 13:56:13

Łączenie pozwu o alimenty z wnioskiem o wyłączną opiekę

Mam taki problem czy mogę napisać jeden pozew o alimenty i wyłączna opiekę nad małoletnim synem. I jakie jest prawdopodobieństwo że ojciec może dostać pozwolenie na wizyty u siebie w domu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 13:37:24

Windykacja opłaty za książkę po ośmiu latach

Czy firma windykacyjna ma prawo nękać upomnieniami po 8 latach? I twierdzić, że opłata za książkę zamówioną w internecie była nie uiszczona(choć była, ale nie posiadam już dowodu)? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 13:9:28

Prawa żony do mieszkania kupionego przez męża z majątku odrębnego

W akcie notarialnym kupionego przeze mnie mieszkania jest napisane ze kupujący jest żonaty, ale lokal mieszkalny kupuje z majątku odrębnego a z żoną umów majątkowych nie zawierał. Jak to się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 12:39:30

Testament lub darowizna mieszkania na dzieci z drugiego małżeństwa

Chcę żeby moja mama zapisała w testamencie lub darowała mieszkanie bezpośrednio na moje dzieci z II małżeństwa, czy zapis w akcie darowizny o wyłączeniu ze schedy spadkowej zabezpiecza sprawę? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 12:36:37

Czas trwania sprawy o podział majątku - spłata na raty

Jak długo może toczyć się sprawa w sądzie o podział majątku? Czy mogę spłacić byłego na raty? Jeśli tak to na ile? Do podziału będzie mieszkanie.

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 12:34:50

Odszkodowanie od matki dziecka za oszustwo w ustaleniu ojcostwa

Czy mogę złożyć sprawę o odszkodowanie, za poniesione straty matce dziecka która mnie oszukała mówiąc mi że to moje dziecko? Musze mieć dowody, że wiedziała że dziecko nie jest moje?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.1 12:32:4

Złomowanie samochodu będącego dowodem w sprawie sądowej

czy mogę zezłomować samochód który jest dowodem w sprawie posiadam auto zakupione 9 lat temu od osoby przeciwko której prowadzone jest postępowanie.samochód jest z 87 roku i został mi zatrzymany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.31 23:25:50

Szanse ojca na opiekę nad dzieckiem w złych warunkach

Witam czy ojciec dziecka moze dostac prawo nad opieka dziecka mam 3 letnia dziewczynke ktora mieszka razem z matka u swoich rodziców, tam mieszkaja na jednym pokoju i kuchni w 8 osob bez łazienki i ciepłej ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.7.31 23:0:58

Kradzież w sklepie przez nieletniego - konsekwencje i kary

witam i proszę o pomoc
Byłem ostatni z kolegą w castoramie który ukradł ostrza do wyrzynarki gdy już wychodziliśmy podszedł do nas ochroniarz on zaczął uciekać mnie niestety złapali zabrali ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.7.31 21:13:35

Przelew wynagrodzenia na konto należące do narzeczonego

Czy pracodawca może przelać wynagrodzenie na konto które jest własnością narzeczonego? Witam,
Moja narzeczona pracuje w Norwegii na umowę o pracę i odprowadziła tam podatek. Pieniążki chce ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.31 16:27:26

Pobicie przez konkubenta - jakie pismo złożyć

Wie pani co zapomnialam dodac ze policja u nas byla i sobie zanotowali po czym zabrali go na izbe wytrzeźwien(dołek) ... i co teraz mam zrobic zeby nie pozostal bez winy. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.7.31 16:9:20

Dowod osobisty dla dziecka - zgoda rodzicow

Witam,wyrabiałam synowi dowód osobisty bo było dla mnie taniej niż paszport. Syn miał dokładnie 6,5 lat .Odbywa się to tak : przyszłam z mężem -(jestem w separacji orzeczonej przez sąd )-(mąż ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2011.7.31 10:58:41

Kolejne reklamacje laptopa - prawo do wymiany na nowy

co zrobić po kolejnej nieudanej naprawie sprzętu (laptopa) przez serwis (w ramach gwarancji) witam.
chciałbym zasięgnąć porady w następującej kwestii..
otóż około 1,5 roku temu kupiłem laptopa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.30 16:24:19

Ciąża w czasie prac interwencyjnych - przedłużenie umowy

Witam
Mam pytnie byłam zatrudniona na czas określony na pracach interwencyjnych w urzedzie Miasa od 17.01.2011 roku do 16.07.2011 roku oczywiscie nie przedluzyli mi umowy i kiedy zostałam zwolniona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.7.30 11:1:14

Wypisanie komornika z księgi wieczystej dla kredytu

Pismo napisać zawsze można, ale to nie skłoni komornika do wydania zgody na usunięcie wpisu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.7.30 11:1:4

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika