Forum prawne (strona 433)
2012.7.20 16:23:44
Mieszkanie kwaterunkowe - zmiana najemcy.
Prosze o poradę jak moge zmienić najemcę głównego mieszkania kwaterunkowego. Chciałabym przepisać tytuł do lokalu na siebie, za zgodą rodziców. Jesteśmy zameldowani w mieszkaniu od kilkunastu ... Zobacz wątek2012.7.20 10:24:8
Nieletni pod wpływem alkoholu.
WITAM!Czy rodzice nieletniego, w wieku 16 lat, mogą miec kłopoty w sądzie jeżeli dziecko już 3 raz złapała policja pod poważnym wpływem alkoholu. Raz 16 latek trafił na izbę wytrzeźwień. Czy ... Zobacz wątek2012.7.20 10:21:32
problem z długiem
Witam,mam taki problem. 5 lat temu wziełam znajomemu tel komórkowy z ery i on po pewnym czasie sprzedał go i przestał płacic obiecywał ze wszystko wyrówna ale tak się nie stało on wyjechał za ... Zobacz wątek2012.7.20 10:16:46
Wypowiedzenie z pracy na zwolnieniu
Czy wypowiedzieć umowe o prace można zastosować nawet wobec pracownika przebywającego na zwolnieniu lekarskim ??? ... Zobacz wątek2012.7.20 10:7:39
Pytania w sprawie p.216. ????
Chcę zgłosić na policji znieważanie i nękanie psychiczne. Jest to tryb prywatnoskargowy. Słyszałem, że w przypadku paragrafu 216 trzeba uiścić opłatę w wysokości 300 zł. Nie jestem człowiekiem ... Zobacz wątek2012.7.20 10:1:58
Zakaz opuszczania kraju...
Hej. mam pytanie, czy otwarta strefa schengen ma wpływ na zakaz opuszczania granicy kraju ??... Zobacz wątek
2012.7.20 9:59:38
Kolizja z policjantką.
Witam serdecznie!!!Postanowiłem wyprzedzić pojazdy wieczorem, droga nie mokra ale wilgotna, mrugnołem długimi światłami, włączyłem kierunek i zacząłem wyprzedzać pojazd. Z naprzeciwka nic ... Zobacz wątek
2012.7.20 9:58:9
Kiedy w życie wchodzi nowy wiek emerytalny?!
nowe prawo emerytalne wchodzi w życie 1 stycznia 2013 roku,. ... Zobacz wątek2012.7.20 9:43:21
Rozwód i separacja, to to samo?
Po pierwsze rozwód daje prawo do drugiego małżeństwa, separacje nie - byłby to bigamia.Po drugie separacje łatwiej uzyskać, podczas separacji najcześciej następuje zatarcie kontaktów między ... Zobacz wątek
2012.7.20 9:42:50
Kłusownictwo.
Tak, kłusownictwo to nielegalne, bez zezwolenia i bez uprawnień zdobywanie pożywienia poprzez zabijanie zwierząt. ... Zobacz wątek2012.7.20 9:32:13
Usuwanie eternitu.
Trzeba sie jak najszybciej zwrócić z tym do gminy. Broń boże nie usuwać samemu, bez specjalnych kombinezonów. ... Zobacz wątek2012.7.20 9:31:20
Kary za zatrudnienie niektórych cudzoziemców.
A co z krajami z Europy które nie są w UE?? ... Zobacz wątek2012.7.20 9:30:37
Lord Vader z Krakowa - niszczenie kabli internetowych.
To administrator kamienicy próbuje wykurzyć ostatnich lokatorów i najemców z lokali. Końcówka reportażu jest przykra, jak skur*%&@#%^ nawiercają dziury i wlewają substancje żrące do mieszkań ... Zobacz wątek2012.7.20 9:27:21
Czy Zarząd Budynków Komunalnych w Krakowie, po dobrowolnym zdaniu mieszkania (bez eksmisji sądowej)
Czy Zarząd Budynków Komunalnych w Krakowie, po dobrowolnym zdaniu mieszkania (bez eksmisji sądowej) przez osobę zameldowaną, ma tylko rok na dochodzenie roszczeń wobec dłużnika?Wiadomość o ... Zobacz wątek
2012.7.20 8:48:14
deklaracje Vat7 "zerowe"
dostałam wezwanie do US, domyślam sie ze chodzi o nieterminowe składanie deklaracji Vat7 przy zawieszonej działalnosci, czy mogą mnie ukarac jesli nie wystąpila podstawa opodatkowania ?... Zobacz wątek
2012.7.20 8:28:7
opłata biegłego
biegły grafolog zarządał zapłaty za badanie w kwocie 841 zł. dostał zaliczkowo 600 zł. czy może rządać dopłaty ,gdy badanie uzasadnia terminowością , a dotrzymał terminu na wniosek prokuratury ... Zobacz wątek2012.7.20 7:2:58
ZUS renta rodzina
Ubiegam się o rentę rodziną, dla mojej mamy po zmarłym tacie(58lat). Niestety otrzymałem decyzje odmowną ponieważ mój tata z ostatniego dziesięciolecia nie wypracował wymaganych 5-lat.5 lat ... Zobacz wątek
2012.7.20 0:54:17
kamienica
Witam ja w sprawie mieszkania w kamienicy ,mieszkam obecnie 8 lat z mężem i córką mieliśmy umowę do końca czerwca i czekaliśmy od lipca na nową i ku naszemu zdziwieniu właścicielka przysłała ... Zobacz wątek2012.7.19 20:38:27
Czuje sie oszukany przez PZU
Prosze o kontakt osoby poszkodowane w okresie ostatnich 3 lat przez PZU przy wypłacie odszkodowania z OC sprawcy poprzez nieuzasadnione zastosowanie "amortyzacji" uszkodznych elementów w celu skłonienia ... Zobacz wątek2012.7.19 20:27:38
długi po zmarłym teściu
WitamMam taki problem mój teściu nie żyje już dwa lata. A dziś przyszedł do nas pewien pan i twierdzi że mój teściu nie zapłacił mandatu za przejazd autobusem bez ważnego biletu. Kwota mandatu ... Zobacz wątek
2012.7.19 19:56:25
kamienica!
Witam ja w sprawie mieszkania w kamienicy ,mieszkam obecnie 8 lat z mężem i córką mieliśmy umowę do końca czerwca i czekaliśmy od lipca na nową i ku naszemu zdziwieniu właścicielka przysłała ... Zobacz wątek2012.7.19 19:45:19
oszukany przez ubezpieczyciela?? Proszę o pomoc!!
Witam serdecznieOjciec "nieświadomie" podpisał umowę z towarzystwem ubezpieczeń DAS S.A.
"Nieświadomie?" Agentka ubezpieczeniowa wmówiła mu, że jest to ubezpieczenie zdrowotne (tj.PZU), ... Zobacz wątek
2012.7.19 17:54:16
Moja matka pobiera emeryture rolnicza po przekazaniu gospodarstwa na mojego brata aktualnie brat chce
Moja matka pobiera emeryture rolnicza poprzekazaniu gospodarstwa na mojego brata aktualnie brat
chce przekazać gospodarstwo swojemu synowi (renta strukturalna)
Ma zapisane dozywocie, czy w tej ... Zobacz wątek
2012.7.19 13:49:29
Inwentaryzacja lokalu przed zakupem
Witam!Na czym polega uproszczona lub fotograficzna inwentaryzacja budowlana? W jakich okolicznościach można ją wykonać?
Chcemy z żoną kupić mieszkanie. Lokal ma powierzchnię 75,22 m2. W ... Zobacz wątek
2012.7.19 13:27:44
Kopiowanie tekstu do aplikacji.
Witam. Od ponad 2 miesięcy zajmuję się tworzeniem aplikacji na platformę Windows phone. Kolejnym moim celem jest stworzenie aplikacji fitnesowej,a raczej, to aplikacja jest już skończona. Problem ... Zobacz wątek2012.7.19 13:25:5
Inwentaryzacja mieszkania. Jak to zrobić?
Witam!Na czym polega uproszczona lub fotograficzna inwentaryzacja budowlana? W jakich okolicznościach można ją wykonać?
Chcemy z żoną kupić mieszkanie. Lokal ma powierzchnię 75,22 m2. W ... Zobacz wątek
2012.7.19 13:22:41
Prawo Autorskie - strona na facebook-u
Witam,Sprawa wygląda następująco, mam zamiar stworzyć stronę na facebook-u (tzw. fanpage) o nazwie np. "xxx". Problem w tym, że nie wiem czy mogę użyć tej nazwy, ponieważ ona już istnieje ... Zobacz wątek
2012.7.19 13:4:45
czy można samodzielnie zadecydować o "podniesieniu" mieszkania sutereny na wysokość parteru?
czy można samodzielnie zadecydować o "podniesieniu" mieszkania sutereny na wysokość parteru? witam serdecznie, jestem mieszkanką kamienicy, w której sąsiad postanowił podnieść mieszkanie (w suterenie) ... Zobacz wątek2012.7.19 12:54:10
Udostępnianie serwera w zamian za dobrowolną dotacje
Witam, mam pewne zapytanie prowadzę serwer dedykowany i w zamian za dotację (aukcja allegro itp) udostępniam osobom ten serwer w postaci serwerów do gier. Czy musi być ta działalność jakoś rejestrowana ... Zobacz wątek2012.7.19 12:53:53
Szukam porady i prawnika...najchetniej mlodzego starzem i skutecznego ;)
Najprędzej będzie tutaj https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/ to jest pomoc prawna z forum na którym pan pisze. Proszę sobie wejść tam, przedstawić swój problem, i czekać ... Zobacz wątek2012.7.19 10:28:10
Mandat za prowadzenie pod wpływem na terenie Czech.
Witam. Dostałem mandat za prowadzenie pod wpływem, jak na polskie warunki, niewielką ilością alkoholu. To było na stronie czeskiej zaraz przy granicy. Ilość alkoholu była niewielka naprawdę, ... Zobacz wątek2012.7.19 10:0:3
wykup nieruchomości przejętej przez komornika
Wynajmuję mieszkanie od lipca 2007 u tego samego właściciela. Opłacam regularnie czynsz i opłaty, przekazując środki na konto właściciela. Ostatnio zapukał do moich drzwi komornik. Dowiedziałem ... Zobacz wątek2012.7.19 9:44:41
Projekt zmian - w przychodni wystarczy PESEL.
Niedługo zamiast druku RMUA będzie nam wystarczał PESEL lub dowód osobisty. Takie zmiany deklaruje resort administracji.... Zobacz wątek
2012.7.19 9:44:18
Etykieta produktu UE, co zawiera?
Ważne co będzie zawierać, a będzie zawierać informacje skąd produkty rolne wykorzystane do wyprodukowania produktu docelowego, zostały wzięte. Czyli np. będzie napisane że chelb wypieczony w ... Zobacz wątek2012.7.19 9:31:29
Wynajęcie mieszkania- na wakacje.
Nikt pani nie zabroni wynająć mieszkania lub po prostu na zasadzie couchsurfingu zabronić noclegowania osób. Mogę pani powiedzieć iż może pani bez obaw powiedzieć osobom którym się to nie podoba ... Zobacz wątek2012.7.19 9:29:46
Lokale komunalne 2012.
Lokal komunalny jest to mieszkanie przyznawane przez gminę osobom o stosunkowo niskich dochodach, których nie stać na wynajęcie bądź kupno własnego mieszkania. Trzeba zamieszkiwać daną gminę, ... Zobacz wątek2012.7.19 9:27:49
nowe zmiany w prawie komunalnym
Na ile przed śmiercią muszą na stałe mieszkać z osobą na którą przypisane było mieszkanie? ... Zobacz wątek2012.7.19 9:25:19
Sawicki rezygnuje sam z Rządu.
To jestem ciekawa gdzie miękko pan sawicki wyląduje po tej dymisji? Bo wszyscy od Pana Tuska miękko lądują po takich dymisjach. ... Zobacz wątek2012.7.19 9:24:13
Oszukiwanie konsumenta w Barach Rybnych nad Bałtykiem.
No niestety. Dlatego ja już, nie stołuje się w barach rybnych nad polskim morzem. ... Zobacz wątek2012.7.19 9:22:46
Ogródki działkowe, jaki podatek?
Z tego co wiem to ogródki działkowe są zwolnione z podatku, od nieruchomości ani za grunt, ani za altany, chyba że przekraczają one normy określone w prawie budowlanym. ... Zobacz wątek2012.7.19 9:18:37
Współwłasność ,kłódka
Witam mam problem.Moja mama odziedziczyła majątek po zmarłych dziadkach.Mama posiada dwójkę rodzeństwa.Działki rolne zostały podzielone sądownie, natomiast "siedlisko" jest współwłasnością.
Należy ... Zobacz wątek
2012.7.19 8:59:14
zerwanie umowy
Witam, podpisałem dzisiaj umowę z pewną firmą. Jest to umowa zlecenie na okres trzech miesięcy. Podpisałem także drugą umowę, na okres dwóch lat, zobowiązującą mnie do przestrzegania tajemnicy ... Zobacz wątek
2012.7.18 23:57:50
odpowiedzialność spółdzielni za brak remontu
Spółdzielnia mieszkaniowa mimo kilkukrotnych próśb telefonicznych nie wykonała remontu dachu bloku czego skutkiem jest zalewanie mieszkania podczas opadów.Spółdzielnia odmawia również wzięcia ... Zobacz wątek
2012.7.18 23:0:26
Cyfra Plus i komornik oraz coś jeszcze.
Witam, wiem, że było wiele tematów związanych z tą firmą, ale muszę spytać o moją konkretną sytuację.W 2002 roku skończyłem 18 lat i wtedy mój brat wziął na mnie (za moją zgodą) Cyfrę ... Zobacz wątek
2012.7.18 22:20:48
Podejrzany o czyn z art. 62
WItam serdecznie.w Marcu br. zostałem zatrzymany za posiadanie przy sobie niewielkiej ilości marichuany w postaci suszu z domieszką tytoniu zawiniętego w bibiłę. Rano podczas przeszukania mojego ... Zobacz wątek
2012.7.18 22:18:10
likwidacja ogródka działkowego
Od 2001r byłem użytkownikiem działki w Rodzinnym Ogrodzie Działkowym. Na poczatku 2012 nastąpiła likwidacja działki ( reszta ogrodu pozostała nie ruszona) pod budowę ronda ( teren miejski) Najpierw ... Zobacz wątek2012.7.18 22:10:54
Porada ws wynajmu mieszkania
Witam. Od dnia 9 lipca wynająłem mieszkanie.W umowie napisane jest ze wynajmuje firma która ja reprezentuje, posiadam upowaznienie, pełnomocnictwo do zawarcia umowy dot. wynajmu mieszkania.
Problem ... Zobacz wątek
2012.7.18 19:36:33
ŚWIADCZYMY USŁUGI WINDYKACYJNE
WITAM NASZA FIRMA OFERUJE SWOJE USŁUGI WINDYKACYJNE DZIAŁALMY NA TERESNIE CAŁEJ POLSKI,JAK I PO ZA OBSZAREM POLSKI JESLI PAŃSTWO BY CHCIELI Z NAMI PODJĄĆ WSPÓLPRACE ZAPRASZAM ZAPYTANIE O USŁUGI ... Zobacz wątek2012.7.18 19:22:21
Kontrola kominiarska - uchybienia, proszę o pomoc
Witam.Prosze o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Mieszkam w bloku na ostatnim pietrze (10) 2 tygodnie temu miałem kontrole kominiarską ( przewodów kominowych). Dziś otrzymałem pismo:
" W związku ... Zobacz wątek
2012.7.18 19:18:17
Masz inne pytanie do prawnika?