Forum prawne (strona 431)
Umowa zlecenie i brak zapłaty kwoty z umowy.
Umowę zlecenie podpisałam na okres od września do końca roku w jednej z restauracji/pubie. Niestety sytuacja zmusiła mnie do odstąpienia od umowy. Odstąpiłam tak jak była napisane w umowie z okresem ... Zobacz wątek2012.7.23 9:41:42
Umowa zlecenie - ciąża - urlop wychowawczy 2012.
Chciałabym sie dowiedziec, jak jest z umową zlecenie, jeśli zaszłabym w ciąże.Moje zlecenie to \" dorazna pomoc w firmie\", czyli tam gdzie potrzebna jest pomoc idę ja. Zarabiam około 1300zł ... Zobacz wątek
2012.7.23 9:35:40
spadek a testament
o kurczę nigdy sie nad tym nie zastanawiałam, co z takimi rzeczami jak majątek z przed małżeństwa po śmierci jednego z małżonków... prawnik by isę przydał teraz z odpowiedzią na ten wątek. ... Zobacz wątek2012.7.23 9:23:12
Zakup komputera na allegro za 1zł!!
Komputer jest pana nawet za 1zł. Radzę sprawę zgłosić allegro, poprosić o blokadę konta tego pana, w obawie że sprzeda zakupiony przez pana towar komuś innemu. A do pana wysłać pismo przed sądowe ... Zobacz wątek2012.7.23 9:22:2
Jak eksmitować/wymeldować członka rodziny?
Najpierw złożyć sprawę na policję o zakłócanie miru domowego, o przemoc fizyczną i znęcanie się psychiczne, o nadużywanie alkoholu. Każdą najmniejszą rzecz trzeba zgłosić. Najgorzej że ... Zobacz wątek2012.7.23 9:20:1
sprzedaż domu z zajętą hipoteką
Dziękuje za te informację, na pewno się w takim razie skontaktuję z bankiem. ... Zobacz wątek2012.7.23 9:17:52
Okres płacenia alimentów w trakcie separacji.
Ten okres w trakcie separacji nie jest ograniczony czasowo. Trwa tak długo jak nie ma rozwodu i tyle. Czyli jak separacja trwa rok to alimenty w trakcie niej trwają rok. Jak separacja trwa lat 10 to ... Zobacz wątek2012.7.23 9:16:57
2012.7.23 9:15:27
Podręczniki szkolne dłużej aktualne.
I bardzo słusznie. Zmiany co rok podręczników, w których było to samo praktycznie, dobijały dużą ilość rodzin z kilkoma dziećmi z niewielką różnicą wieku, oraz budżet wszystkich rodzin ... Zobacz wątek2012.7.23 9:13:27
Witam, jestem pracownikiem produkcji w firmie ktorej szefem jest Niemiec (szef przyjezdza z niemiec do
Witam, jestem pracownikiem produkcji w firmie ktorej szefem jest Niemiec (szef przyjezdza z niemiec do zakladu w polsce ok.2 razy w miesiacu) natomias w polsce zakladem opiekuje sie kierownik produkcji. ... Zobacz wątek2012.7.23 6:48:44
Witam prowadze wlasna dzilalnosc gospodarcza i pracuje rowniez w innej firmie na pol etatu. jestem obecnie
Witamprowadze wlasna dzilalnosc gospodarcza i pracuje rowniez w innej firmie na pol etatu. jestem obecnie w ciazy i bede na zwolnieniu. czy jest taka mozliwosc alby byc na zwolnieniu w firmie gdzie mam ... Zobacz wątek
2012.7.22 22:53:27
Odmowa wypłaty świadczenia z tytułu zgonu ubezpieczonego.
Witam serdecznie.24 marca br. zmarł mój tata. Pozostawił mnie - syna oraz żonę - moją matkę. Miał kilka pożyczek w różnych bankach oraz kilka kart kredytowych. Roszczenia skierowane do Ubezpieczycieli ... Zobacz wątek
2012.7.22 12:33:37
Prośba o ustalenie widzeń z dzieckiem i zakaz wywożenia za granice kraju
WitamMoja była dziewczyna z którą mam 3 letniego syna utrudnia mi kontakt z dzieckiem.
Wyprowadza się coraz dalej od moje miejscowości już 3 raz zmienia mieszkanie, wybiera terminy spotkań tak ... Zobacz wątek
2012.7.22 11:29:8
Wódka, renta, komunizm i eksmisja, w jednym czyli wielkie dziwy w kraju nad wisłą
Dzień dobry,Witam wszystkich na forum.
Mam następujący problem.
Rok temu kupiłem mieszkanie w centrum miasta. Po jakimś czasie poznałem otoczenie. W dwóch mieszkaniach w klatce były meliny. ... Zobacz wątek
2012.7.21 23:38:44
Witam. Ostatnio chcąc wyłączyć dźwięk migawki w aparacie w moim telefonie natrafiłem na taki
Witam.Ostatnio chcąc wyłączyć dźwięk migawki w aparacie w moim telefonie natrafiłem na taki komunikat:
"To może być nielegalne!
Wyciszenie dźwięku podczas robienia zdjęć jest nielegalne ... Zobacz wątek
2012.7.21 21:4:19
swiadectwo pracy
muj byly pracodawca od 3 lat nie dal mi swiadectwa pracy co robic? ... Zobacz wątek2012.7.21 20:17:11
Zwrot podatku 2012
Na zwrot podatku czeka się maksymalnie 3 miesiące od dnia złożenia deklaracji. ... Zobacz wątek2012.7.21 17:48:44
Mailinig czy mogę wysyłać
Witam, miesiąc temu kupiłem pewne forum, które ma dosyć dużą bazę zarejestrowanych osób a zarazem maili, które chciałbym wykorzystać do wysyłki mailingu. I oto moje pytanie gdy ktoś się rejestruje ... Zobacz wątek2012.7.21 17:10:35
co to znaczy????
witam dostalam zawiadomienie ze mam sie wstawic do sadu w sprawie o dowodach rzeczowych co to oznacza???dodam ze wyrok zostal juz uprawomocniony ... Zobacz wątek2012.7.21 11:10:9
czy ja idę do więzienia ???
witam dostalam zawiadomienie z sadu ze mam sie wstawic na posiedzenie w sprawie o dowodach rzeczowych???dodam ze juz zostal uprawomocniony wyrok. ... Zobacz wątek2012.7.21 11:1:49
Fałszywe zeznania świadka
Nie ma takich sytuacji. Świadek ma jedynie prawo do odmowy składania zeznań w sytuacji kiedy narażałby siebie lub osobę bliską na sankcje karne. Świadek może jeszcze nie pamiętać zdarzeń, bo ... Zobacz wątek2012.7.20 18:3:45
2012.7.20 16:23:44
Mieszkanie kwaterunkowe - zmiana najemcy.
Prosze o poradę jak moge zmienić najemcę głównego mieszkania kwaterunkowego. Chciałabym przepisać tytuł do lokalu na siebie, za zgodą rodziców. Jesteśmy zameldowani w mieszkaniu od kilkunastu ... Zobacz wątek2012.7.20 10:24:8
Nieletni pod wpływem alkoholu.
WITAM!Czy rodzice nieletniego, w wieku 16 lat, mogą miec kłopoty w sądzie jeżeli dziecko już 3 raz złapała policja pod poważnym wpływem alkoholu. Raz 16 latek trafił na izbę wytrzeźwień. Czy ... Zobacz wątek2012.7.20 10:21:32
problem z długiem
Witam,mam taki problem. 5 lat temu wziełam znajomemu tel komórkowy z ery i on po pewnym czasie sprzedał go i przestał płacic obiecywał ze wszystko wyrówna ale tak się nie stało on wyjechał za ... Zobacz wątek2012.7.20 10:16:46
Wypowiedzenie z pracy na zwolnieniu
Czy wypowiedzieć umowe o prace można zastosować nawet wobec pracownika przebywającego na zwolnieniu lekarskim ??? ... Zobacz wątek2012.7.20 10:7:39
Pytania w sprawie p.216. ????
Chcę zgłosić na policji znieważanie i nękanie psychiczne. Jest to tryb prywatnoskargowy. Słyszałem, że w przypadku paragrafu 216 trzeba uiścić opłatę w wysokości 300 zł. Nie jestem człowiekiem ... Zobacz wątek2012.7.20 10:1:58
Zakaz opuszczania kraju...
Hej. mam pytanie, czy otwarta strefa schengen ma wpływ na zakaz opuszczania granicy kraju ??... Zobacz wątek
2012.7.20 9:59:38
Kolizja z policjantką.
Witam serdecznie!!!Postanowiłem wyprzedzić pojazdy wieczorem, droga nie mokra ale wilgotna, mrugnołem długimi światłami, włączyłem kierunek i zacząłem wyprzedzać pojazd. Z naprzeciwka nic ... Zobacz wątek
2012.7.20 9:58:9
Kiedy w życie wchodzi nowy wiek emerytalny?!
nowe prawo emerytalne wchodzi w życie 1 stycznia 2013 roku,. ... Zobacz wątek2012.7.20 9:43:21
Rozwód i separacja, to to samo?
Po pierwsze rozwód daje prawo do drugiego małżeństwa, separacje nie - byłby to bigamia.Po drugie separacje łatwiej uzyskać, podczas separacji najcześciej następuje zatarcie kontaktów między ... Zobacz wątek
2012.7.20 9:42:50
Kłusownictwo.
Tak, kłusownictwo to nielegalne, bez zezwolenia i bez uprawnień zdobywanie pożywienia poprzez zabijanie zwierząt. ... Zobacz wątek2012.7.20 9:32:13
Usuwanie eternitu.
Trzeba sie jak najszybciej zwrócić z tym do gminy. Broń boże nie usuwać samemu, bez specjalnych kombinezonów. ... Zobacz wątek2012.7.20 9:31:20
Kary za zatrudnienie niektórych cudzoziemców.
A co z krajami z Europy które nie są w UE?? ... Zobacz wątek2012.7.20 9:30:37
Lord Vader z Krakowa - niszczenie kabli internetowych.
To administrator kamienicy próbuje wykurzyć ostatnich lokatorów i najemców z lokali. Końcówka reportażu jest przykra, jak skur*%&@#%^ nawiercają dziury i wlewają substancje żrące do mieszkań ... Zobacz wątek2012.7.20 9:27:21
Czy Zarząd Budynków Komunalnych w Krakowie, po dobrowolnym zdaniu mieszkania (bez eksmisji sądowej)
Czy Zarząd Budynków Komunalnych w Krakowie, po dobrowolnym zdaniu mieszkania (bez eksmisji sądowej) przez osobę zameldowaną, ma tylko rok na dochodzenie roszczeń wobec dłużnika?Wiadomość o ... Zobacz wątek
2012.7.20 8:48:14
deklaracje Vat7 "zerowe"
dostałam wezwanie do US, domyślam sie ze chodzi o nieterminowe składanie deklaracji Vat7 przy zawieszonej działalnosci, czy mogą mnie ukarac jesli nie wystąpila podstawa opodatkowania ?... Zobacz wątek
2012.7.20 8:28:7
opłata biegłego
biegły grafolog zarządał zapłaty za badanie w kwocie 841 zł. dostał zaliczkowo 600 zł. czy może rządać dopłaty ,gdy badanie uzasadnia terminowością , a dotrzymał terminu na wniosek prokuratury ... Zobacz wątek2012.7.20 7:2:58
ZUS renta rodzina
Ubiegam się o rentę rodziną, dla mojej mamy po zmarłym tacie(58lat). Niestety otrzymałem decyzje odmowną ponieważ mój tata z ostatniego dziesięciolecia nie wypracował wymaganych 5-lat.5 lat ... Zobacz wątek
2012.7.20 0:54:17
kamienica
Witam ja w sprawie mieszkania w kamienicy ,mieszkam obecnie 8 lat z mężem i córką mieliśmy umowę do końca czerwca i czekaliśmy od lipca na nową i ku naszemu zdziwieniu właścicielka przysłała ... Zobacz wątek2012.7.19 20:38:27
Czuje sie oszukany przez PZU
Prosze o kontakt osoby poszkodowane w okresie ostatnich 3 lat przez PZU przy wypłacie odszkodowania z OC sprawcy poprzez nieuzasadnione zastosowanie "amortyzacji" uszkodznych elementów w celu skłonienia ... Zobacz wątek2012.7.19 20:27:38
długi po zmarłym teściu
WitamMam taki problem mój teściu nie żyje już dwa lata. A dziś przyszedł do nas pewien pan i twierdzi że mój teściu nie zapłacił mandatu za przejazd autobusem bez ważnego biletu. Kwota mandatu ... Zobacz wątek
2012.7.19 19:56:25
kamienica!
Witam ja w sprawie mieszkania w kamienicy ,mieszkam obecnie 8 lat z mężem i córką mieliśmy umowę do końca czerwca i czekaliśmy od lipca na nową i ku naszemu zdziwieniu właścicielka przysłała ... Zobacz wątek2012.7.19 19:45:19
oszukany przez ubezpieczyciela?? Proszę o pomoc!!
Witam serdecznieOjciec "nieświadomie" podpisał umowę z towarzystwem ubezpieczeń DAS S.A.
"Nieświadomie?" Agentka ubezpieczeniowa wmówiła mu, że jest to ubezpieczenie zdrowotne (tj.PZU), ... Zobacz wątek
2012.7.19 17:54:16
Moja matka pobiera emeryture rolnicza po przekazaniu gospodarstwa na mojego brata aktualnie brat chce
Moja matka pobiera emeryture rolnicza poprzekazaniu gospodarstwa na mojego brata aktualnie brat
chce przekazać gospodarstwo swojemu synowi (renta strukturalna)
Ma zapisane dozywocie, czy w tej ... Zobacz wątek
2012.7.19 13:49:29
Inwentaryzacja lokalu przed zakupem
Witam!Na czym polega uproszczona lub fotograficzna inwentaryzacja budowlana? W jakich okolicznościach można ją wykonać?
Chcemy z żoną kupić mieszkanie. Lokal ma powierzchnię 75,22 m2. W ... Zobacz wątek
2012.7.19 13:27:44
Kopiowanie tekstu do aplikacji.
Witam. Od ponad 2 miesięcy zajmuję się tworzeniem aplikacji na platformę Windows phone. Kolejnym moim celem jest stworzenie aplikacji fitnesowej,a raczej, to aplikacja jest już skończona. Problem ... Zobacz wątek2012.7.19 13:25:5
Inwentaryzacja mieszkania. Jak to zrobić?
Witam!Na czym polega uproszczona lub fotograficzna inwentaryzacja budowlana? W jakich okolicznościach można ją wykonać?
Chcemy z żoną kupić mieszkanie. Lokal ma powierzchnię 75,22 m2. W ... Zobacz wątek
2012.7.19 13:22:41
Prawo Autorskie - strona na facebook-u
Witam,Sprawa wygląda następująco, mam zamiar stworzyć stronę na facebook-u (tzw. fanpage) o nazwie np. "xxx". Problem w tym, że nie wiem czy mogę użyć tej nazwy, ponieważ ona już istnieje ... Zobacz wątek
2012.7.19 13:4:45
czy można samodzielnie zadecydować o "podniesieniu" mieszkania sutereny na wysokość parteru?
czy można samodzielnie zadecydować o "podniesieniu" mieszkania sutereny na wysokość parteru? witam serdecznie, jestem mieszkanką kamienicy, w której sąsiad postanowił podnieść mieszkanie (w suterenie) ... Zobacz wątek2012.7.19 12:54:10
Masz inne pytanie do prawnika?