Forum prawne (strona 481)

Stawka odsetek za zwłokę w płatności alimentów

Mam pytanie, może mi ktoś pomóc, jaka stawka odsetek obowiazuje w przypadku zwloki platnosci alimentów? Czy liczone jest to za kazdy dzien czy procentowo z sumy,ktora dluznik jest winien? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.18 12:55:21

Kontakty z dzieckiem bez separacji i rozwodu - utrudnianie przez żonę

Moja żona wyprowadziła się z dzieckiem z domu, po czy założyła sprawę o alimenty, a teraz utrudnia mi kontakty z dzieckiem!! Nie mamy jeszcze separacji ani rozwodu, co mogę zrobić, aby widywać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.18 12:52:36

Podział mieszkania TBS po rozwodzie

Mój mąż wyprowadził się ode mnie do swojej kochanki, ja teraz złożyłam pozew o rozwód, mieszkam w TBS, teść partycypował w budowie, a ja z mężem jesteśmy najemcami, Co będzie z tym mieszkaniem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.18 12:45:7

Alimenty przy pracy za granicą i niskich zarobkach męża

mam takie pytanie mieszkam za granicą i tu pracuje, czy jeśli mąż poda mnie o alimenty to będą brane pod uwagę nasze dochody? Mąż teraz zarabia 500zł ale kiedys zarabiał więcej, ja mam ok 1000euro, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.18 12:42:15

Czy ojciec ma odwozić dziecko na wizyty po przeprowadzce

Małżeństwem nie byliśmy. Ale to akurat nie ma w tym znaczenia. Nie miałabym nic przeciwko temu gdyby po nią przyjeżdżał tu gdzie mieszkamy. Tylko, że mu głównie rozchodzi się o pieniądze ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.8.17 15:50:38

2011.8.17 15:26:40

Podział majątku gdy ojciec chce się rozwieść z drugą żoną

Wszystko, co zostało nabyte w trakcie trwania małżeństwa stanowi majątek wspólny małżonków i podlega podziałowi, chyba że została ustanowiona rozdzielność majątkowa. Wszystko, co ojciec ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.17 15:24:22

Sprawa spadkowa bezpośrednio na wnuczkę z dziadków

Jak chcecie przeprowadzić spadek na osoby, które już nie żyją? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.17 15:18:0

Potrącenia komornicze z renty i kolejność spłaty kredytów

Ile może potrącić komornik z renty 1500zł ? Posiadam parę kredytów, na które w pierwszej kolejności będą pobierane pieniądze? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 15:9:20

Budowa domu na działce ze słupem energetycznym

Na działce którą chcę kupić stoi słup energetyczny i teraz nie wiem jak wygląda sprawa z budowaniem domu na takiej działce? W jakiej odległości od słupa można budować? Czy taki słup można ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 15:5:32

Wyprowadzka z wynajmu gdy umowa na współlokatora

Mam takie pytanie, wynajmuje mieszkanie z znajomym, ale chcę się wyprowadzić, czy jeżeli umowa jest na niego a ja jestem tam tylko wymieniony to czy mogę się wyprowadzić bez konsekwencji? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 15:0:7

Rozwiązanie umowy z pracodawcą za spóźnianie się z wypłatami

Można i będzie to z winy pracodawcy. Wystarczy napisać: "Niniejszym rozwiązuję umowę o pracę bez wypowiedzenie z powodu ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków wobec pracownika polegającego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.17 14:47:56

Darowizna części domu tylko córce bez męża

Trzeba to wyraźnie zaznaczyć w oświadczeniu o darowiźnie. ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2011.8.17 14:47:7

Zmiana godzin pracy przez pracodawcę - godzinne dni

Pracodawca może zmienić godziny pracy, ale musi za to dać wolne w innym terminie lub wypłacić wynagrodzenie za nadgodziny. W przypadku wątpliwości sugeruję kontakt z Państwową Inspekcją Pracy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.17 14:34:58

Dostęp do ksiąg wieczystych nieruchomości po rodzicach

Czy uzyskam wgląd do ksiąg wieczystych nieruchomości po moich rodzicach? Po ich śmierci okazało się że nieruchomość została wcześniej przekazana w formie darowizny innej osobie, chciał bym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 14:23:42

Ugoda sąsiedzka dotycząca budowy przy granicy działki

Proszę o pomoc w sprawie napisania ugody pomiędzy sąsiadami.
Sąsiad ma postawiony budynek gospodarczy, zamieszkały.Jest to budynek wysokości 4 metry w granicy działki. Chce on podnieść ten budynek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 14:23:29

Podatek od przesyłek z wakacji w UE

Lepiej nie zaniżać wartości paczki na dokumentach, bo wtedy celnik ma prawo paczkę rozpakować... ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.8.17 14:20:5

Odmowa oddania działki pod drogę gminną - prawa właściciela

Nie ma czegoś takiego jak oddawanie. Może Pan ewentualnie odsprzedać część działki pod drogę, chyba że droga była już wcześniej wytyczona, a Pan postawił bezprawnie ogrodzenie w pasie drogowym. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.17 14:19:41

Opodatkowanie zysków z podnajęcia mieszkania przez dewelopera

Mam takie pytanie, planowałem kupić mieszkanie i przekazać je firmie deweloperskiej do podnajęcia. Ale nie orientuję się za bardzo czy będzie się to opłacać, bo większość zysków zabierze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 14:8:43

Odliczenie VAT od samochodu a przewożenie więcej osób niż zarejestrowane

Witam,
Mam pytanie odnośnie odliczenia VATu przy zakupie nowego auta, a dokładniej:
Auto kupione z kratką i po odliczeniu VATu jest zarejtrowane na 4 osoby (auto o nadwoziu SUV), ale miejsc w samochodzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 14:6:14

Adwokat z urzędu w sprawie rozwodowej

Czy jest szansa na otrzymanie adwokata z urzędu w sprawie rozwodowej? Żona chce uzyskać wyrok z mojej winy i obciążyć mnie kosztami, mnie na adwokata nie stać, czy w takiej sytuacji dostane go z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 13:43:23

Przebieg sprawy o odebranie praw rodzicielskich

Jak przebiega sprawa o odebranie praw byłemu mężowi? Ma ktoś jakieś doświadczenie, ktoś przebył taką sprawę? O co mogą pytać ? Co jeśli w stresie powiem coś nie tak, będzie szansa na naprostowanie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 13:25:1

Problemy z egzekucją alimentów gdy płaci babcia za ojca

Ojciec mojego dziecka nie płaci alimentów, w jego imieniu wpłaca jakieś części jego matka, komornik nie jest w stanie nić ściągnąć, co mam zrobic aby otrzymywc te pieniądze przez komornika? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 13:9:47

Montaż instalacji RTV przez właściciela lokalu w budynku

Trzeba wiedzieć, że montując takie anteny na dachu lub balkonie nie możemy  zakłócił prawa innych właścicieli nieruchomości do korzystania z ich praw. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.8.17 13:6:3

Prawa wnuków do majątku gdy synowie zostali wydziedziczeni

Mam pytanie co do zapisu w testamencie, jeżeli osoba wydziedzicza w testamencie swoich synów ale nie pisze o wnukach a majątek zapisuje osobie z którą żyła przed śmiercią. To czy wnuki tej osoby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 12:5:3

Zgłoszenie budowy altany na działce przy domu

Witam,
chciałbym dowiedzieć się czy muszę zgłaszać budowę altany na rodzimej działce przy moim domku jednorodzinnym. Wymiary altany to 4x3 wys do 3 m. odległość od granicy działki to około ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 9:37:33

Wypowiedzenie umowy o pracę na okres próbny

Witam!!!
Mam taki oto problem, zostałem zatrudniony na od dnia 01.08.2011 roku w pewnym z dyskontów sporzywczych, z umową na okres próbny 3 miesięcy.
Wszystko było by fajnie ale niedłogo rozpoczyna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.17 0:28:30

Sprzedaż płyty CD z medytacjami - wymagania prawne

Witam ! Chciałbym wprowadzić do sprzedaży płytę z lektorskimi nagraniami medytacji. W nagraniach będą słyszalne podkłady muzyczne, do których posiadam licencję (są to nagrania typu RFM czyli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 21:14:36

Prawa dzieci do mieszkania po tragicznej śmierci rodziców

Jakie prawa maja dzieci do mieszkania po rodzicach jezeli jest wykupione ale jeszcze nie splacone, a rodzice niestety gina ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 18:31:53

Podszywanie się pod kuratora sądowego przez telefon

Witam. Moja sprawa wygląda tak: Mój znajomy ma bardzo zazdrosną żonę (są w separacji), która za każdym razem kiedy mnie odwiedza wysyła sms'y z pogróżkami itp... Ale to mniej ważne. Pewnego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 14:56:19

Alimenty od męża po jego odejściu z powodu kryzysu wieku średniego

Witam,
chciałabym uzyskać informację, czy wcześniej zaciągnięte przeze mnie opinie są słuszne. Mąż wyprowadził się prawie rok temu - kryzys wieku średniego, mamy dorosłe już dzieci, a ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 14:43:49

Wypowiedzenie umowy na czas nieokreślony będąc na L4

Jestem na L4 , mam umowę na czas nieokreślony, czy mogę złożyć wypowiedzenie z dnia na dzień ? Czy jeżeli pracodawca się zgodzi to będzie ok? L4 zostanie przerwane i nie będę już zatrudniony? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 13:56:42

Uprawnienia do przeszukiwania pracowników przez pracodawcę

Czy ktoś w firmie ma prawo do przeszukiwania pracowników? Pracodawca poinformował, że będą kontrole czy nic się nie wynosi z pracy, kto jest uprawniony do takich kontroli? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 13:54:15

Powrót do pracy w ciąży z zasiłku chorobowego

Mam takie pytanie, jestem obecnie na zasiłku chorobowym, czy będąc w ciąży można iść do pracy? Czy otrzymam później znowu zasiłek? czy urlop macierzyński równierz mi przysługuje?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 13:49:28

Legalizacja piwnicy wybudowanej na dziko - zasiedzenie

Witam,

jestem właścicielem małego pawilonu handlowego (50m2).
Sklep ten jest częścią większego pawilonu (ok. 250m2).
W sumie są tam trzy odrębne sklepy i 3 właścicieli.
Został wybudowany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 13:44:55

Głosowanie korespondencyjne - przepisy i procedura

Z tego ci wiem to głosy korespondencyjne będa właśnie wrzucane do osobnych urn niż te oddane przez wyborców osobiście. ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2011.8.16 13:29:5

Zgłaszanie imprezy na terenie prywatnym dla osób

Mam takie pytanie , czy i gdzie należy zgłaszać impreze na terenie prywatnym? Czy są jakies wytyczne? Jakie imprezy trzeba zgłosić, będzie ok 500 os, trzeba zgłaszać? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 13:10:42

Wyjazd z dzieckiem za granicę bez zgody ojca - konsekwencje

Można zawsze złożyć pozew do sądu o wyjazd i pobyt dziecka za granicą. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.8.16 13:4:38

Cło na aparat fotograficzny nie zgłoszony przy wylocie

W niektórych przypadkach wystarczy także rachunek na zakup sprzętu.  ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.8.16 12:28:56

Dokumenty potrzebne do adaptacji strychu na wsi

witam, chciałem uzyskać parę informacji na temat adaptacji strychu, chciałbym to zrobić w moim domu na wsi, jakie dokumenty na to potrzeba? chodzi mi tylko o dokumenty budowlane bo właścicielem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 12:3:51

Rozbudowa domu o werandę przy istniejącej zabudowie

Mój dom stoi w odległości 2 metrów od granicy działki, dom zbudowano tak 40 lat temu, czy jeżeli teraz chciałbym rozbudować dom o werandę to muszę ją ustawić z zachowaniem 3m? czy mogę dobudwać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 11:47:37

Zwrot opłaty za kartę pojazdu po uznaniu za niekonstytucyjną

O zwrot takich opłat można ubiegac się za okres od 2003 roku do 15.04.2006r.  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.8.16 11:43:46

Zmiana nazwy spółki - wymagane aneksy do umów

Jak wygląda sprawa z zmianą nazwy spółki? Jeżeli nie zmienia się nic oprócz nazwy, to jakie umowy należało by aneksować? Czy te z pracownikami spółki trzeba? Podmiot się w takiej sytuacji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 11:31:22

Wymogi prawne dla siedziby spółki z o.o.

Mam takie pytanie, odnośnie siedziby na spółkę z o.o. , jakie wymagania musi spełniac taki lokal, gdzie może byc siedziba a gdzie nie? Trzeba wynajmowac specjalny lokal w tym celu?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.16 11:28:8

Mandat za spożywanie alkoholu bez przyłapania na gorącym uczynku

moze tamten co podkablowal zrobilwam zdjecie ale wydaje mi sie ze naduzyli swoich praw ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.8.15 22:46:6

Faktury za remont na kogo wystawiać przy przyszłym podziale majątku

Witam,
Mam pytanie dotyczace prawa wlasnosci. Moja mama i tata sa wlascicielami domu i dzialki na ktorej stoi dom. Od 2005 roku sa rozwiedzeni. Nie podzielili majatku w tamtym okresie ale zdecydowali ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.15 18:3:55

Możliwość podrobienia podpisu przez siostrę w sprawach spadkowych

Moja siostra bez mojej wiedzy dała ogloszenie do biura posrednictwa. Oczywiście dowiedziałam się w ostatniej chwili. Istnieje możliwość, że podrobiła mój podpis. Z dwoma synami jesteśmy wspólnikami ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.15 14:44:50

Odszkodowanie za zalanie mieszkania - brak udowodnienia winy

Witam. bardzo proszę o poradę.
Dwa lata temu rzekomo zalałem mieszkanie sąsiadki. Nikt nie był u mnie w mieszkaniu i nie stwierdził, że to ja jestem sprawcą zalania. Sporządzono protokół, w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.15 13:32:39

Głośne dzwony kościelne zakłócające spokój mieszkańców

Help,
witam, jestem zdesperowana, gdy sie wprowadzilam do 2 lata temu kupionego mieszkania nie bylo takiego fenomenu jak dzisiejszy dzwon kosclieny, który uaktywnił sie jakies pół roku temu!!! masakra, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.15 10:9:46

Przedawnienie sprawy przemytu papierosów w Niemczech z roku

W roku 1995 zostałam zatrzymana na granicy niemieckiej za przemyt papierosów, wynikiem czego był naliczony podatek/cło. Z uwagi na brak możliwości finansowych (miałam wtedy 20 lat i byłam ucząca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.8.14 22:19:23

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika