Forum prawne (strona 479)
Od jakiej daty liczyć lat przy sprzedaży mieszkania po podziale majątku
Podział majątku nie jest nabyciem w rozumieniu ustaw podatkowych, jeżeli jest ekwiwalentny w naturze i nie towarzyszą mu spłaty i dopłaty oraz gdy wartość otrzymanej przez daną osobę ... Zobacz wątek2011.8.23 15:13:33
Rozliczanie straty z gry na giełdzie papierów wartościowych
Oczywiście taką startę odliczamy tylko od dochodów z konkretnego źródła. ... Zobacz wątek2011.8.23 15:2:27
Obowiązek udzielenia informacji publicznej przez szkołę
Wszystkie protokoły z obrad i walnych zgromadzeń są informacją publiczną i powinny być udostępnione na życzeni zainteresowanego. ... Zobacz wątek2011.8.23 14:52:42
Procedury dokumentowe przy przeprowadzce na stałe do Ameryki Południowej
WitamJestem właścicielką mieszkania, w którym to na codzień i mieszkam jestem zameldowana. Mam jednak zamiar sprzedać nieruchomość i wyjechać do Ameryki Południowej. Planuje przeprowadzić ... Zobacz wątek
2011.8.23 14:30:58
Czy można zawiadomić policję gdy ojciec nie oddaje dziecka po wizytach
Mój mąż ma sądownie ustalone spotkania z dzieckiem, ale za każdym razem jak ją zabiera boję się że jej nie odda, teraz pojechali razem na wakacje a ja nie mam z nimi kontaktu, czy jest to podstawa ... Zobacz wątek2011.8.23 14:15:43
Termin rozwiązania umowy emeryta i zachowanie świadczeń
ZUS nie określił jasno skutków jakie wystąpią kiedy rozwiąże się umowę po 1 października. ... Zobacz wątek2011.8.23 14:8:21
Regulamin darmowego internetu Aero2 - dostęp do informacji
Najlepiej poczekać chyba te parę dni i zobaczyć jakie zmiany będą. ... Zobacz wątek2011.8.23 13:58:26
Zajęcie różnych źródeł dochodu przez komornika jednocześnie
Czy komornik może zająć różne źródła dochodu? Czy może zająć za równo rentę rodzinną jak i wynagrodzenie z zakładu pracy? ... Zobacz wątek2011.8.23 13:53:11
Zwolnienie lekarskie w jednej pracy a urlop w drugiej
Jest taka możliwośc jeżeli zatrudniony zaczął korzystać z urlopu wcześniej, niż zachorował ... Zobacz wątek2011.8.23 13:30:44
Ile komornik może zabrać z pensji poniżej minimalnej
Witam ile może zabrac komornik, jeśli podejmę pracę na 1/4 etatu i będę otrzymywał wynagrodzenie poniżej minimalnej, to czy komornik i tak zabierze mi połowę tej pensji czy ile? ... Zobacz wątek2011.8.23 13:29:43
Dwie polisy OC na jeden samochód - czy to możliwe
Po zakupie używanego auta stara polisnie nie będzie przedłużona automaycznie. ... Zobacz wątek2011.8.23 13:25:48
Procedura po uszkodzeniu samochodu przez dziurę w drodze
Miażdżąca większość dróg posiada podmioty zobowiązane do prawidłowego ich utrzymania. Po uszkodzeniu auta (np. wskutek wjechania w dziurę) niezbędne jest wezwanie policji. W protokole MUSI znaleźć ... Zobacz wątek2011.8.23 12:57:12
Umorzenie odsetek w ZUS po wpłacie całości długu
Posiadam dług w US odsetki to prawie połowa tego długu, czy jest szansa na umorzenie odsetek? W US dowiedziałem się że mogę się starać o umorzenie po wpłacie całości kwoty, czy to prawda? ... Zobacz wątek2011.8.23 12:44:25
Czy pracodawca może zmienić stanowisko bez zmiany umowy
Czy pracodawca ma prawo zmienić mi stanowisko pracy bez zmiany umowy? byłem na kursie odpowiednim dla nowego stanowiska i zaraz potem zostałem przeniesiony, ba zmiany warunków pracy, umowy ani wynagrodzenia. ... Zobacz wątek2011.8.23 12:34:9
Przekształcenie działki pod zalesienie w budowlaną
Czy działkę przeznaczoną pod zalesienie można przekształcić w działkę budowlaną? Jeśli tak to w jaki sposób? Co należy zrobić gdzie się skierowac po więcej informacji? ... Zobacz wątek2011.8.23 12:7:51
Ulgi podatkowe dla rolników płacących KRUS od działki budowlanej
Czy płacąc KRUS, będąc rolnikiem są jakieś ulgi na podatek od działki budowlanej na której stoi mój dom? ... Zobacz wątek2011.8.23 11:57:25
Procedury przy kupnie i szybkiej odsprzedaży samochodu
co powinienem zrobić jeśli mam zamiar kupić samochód a następnie go sprzedac przed upływem 30 dni? Gdzie trzeba to zgłosic a gdzie nie trzeba? ... Zobacz wątek2011.8.23 11:53:7
Obowiązywanie przepisów ruchu drogowego na terenie prywatnym
Mam takie pytanie, czy na prywatnym terenie obowiązują przepisy ruchu drogowego? Jeśli jest tam szeroka droga ale służąca na dojazd ? Czy można po niej jeździć bez prawa jazdy lub pod wpływem ... Zobacz wątek2011.8.23 11:48:16
Odczytanie testamentu po 17 latach od śmierci dziadków
Czy ktoś moze pomoc w tej sprawie? ... Zobacz wątek2011.8.23 10:21:35
Co oznacza umorzenie sprawy komorniczej z braku ściągalności
Egzekucja może być wszczęta w każdym czasie ponownie w wybranej przez Pana Kancelarii komorniczej (chyba że wcześniej toczyła się bezskutecznie do nieruchomości), niekoniecznie tej samej. Proszę ... Zobacz wątek2011.8.23 8:17:42
Obowiązek pracodawcy przyznania dni na poszukiwanie pracy
WitamMam pytanie. Dostałem wypowiedzenie umowy ze strony pracodawcy. Umowa na czas nie określony, 1 miesiąc czas wypowiedzenia.
Czy jeśli napiszę wniosek o przydzielenie 2 dni wolnych na poszukiwanie ... Zobacz wątek
2011.8.23 7:55:33
Badanie DNA po rozwodzie - brak biologicznego ojcostwa
Jestem 4 lata po rozwodzie.Płacę regularnie alimenty na dwoje dzieci. Dowiedziałem się z prywatnych wyników badań DNA,że nie jestem biologicznym ojcem jednego z dzieci.Moja była żona własnie ... Zobacz wątek2011.8.22 23:4:45
Ubezpieczenie zdrowotne przy pracy za granicą w systemie zmianowym
Witam podjąłem pracę za granicą i mam pytanie czy jeśli jestem ubezpieczony tylko w czasie wykonywania pracy to czy po powrocie do Polski mogę iść do lekarza np. po receptę ? Pracuję systemem ... Zobacz wątek2011.8.22 18:50:33
Obrona przed pozwem matki o odzyskanie władzy rodzicielskiej
Witam.W kwietniu założyłem sprawę o ograniczenie władzy rodzicielskiej matce dziecka. Powodem były liczne zaniedbania z jej strony, brak odpowiednich warunków mieszkaniowych oraz finansowych. ... Zobacz wątek
2011.8.22 16:48:26
Kontrola fiskalna przy sprzedaży mieszkania poniżej wartości
A co w sytuacji kiedy taka kontrola będzie już po generalnym remonciemieszkania? Taki remont znacząco podniesie cenę mieszkania. ... Zobacz wątek2011.8.22 14:57:3
Zmiany w ochronie zwierząt - projekty ustaw i ich stadium
Nie można trzymać zwierząt na uwięzi dłużej niż 12 godzin albo w sposób powodujący cierpienie, a także na uwięzi krótszej niż trzy metry. ... Zobacz wątek2011.8.22 14:23:29
Zajęcie samochodu za długi poprzedniego właściciela
Czy komornik może zająć mój samochód z tytułu długów poprzedniego właściciela? czy jeśli posiadam umowę kupna sprzedaży to czy to wystarczy? ... Zobacz wątek2011.8.22 14:22:16
Zajęcie zwrotu podatku przez komornika przy wspólnym rozliczeniu
Mam takie pytanie komornik zają konto bankowe męża, czy zajmie również zwrot podatku jeżeli rozliczamy się wspólnie? A zwrot z tytułu ulgi prorodzinnej? Czy takie świadczenia komornik może zajmować? ... Zobacz wątek2011.8.22 13:43:33
Rachunki szpitali za świadczenia dla pijanych ubezpieczonych
Obecnie każdy ubezpieczony i opłacający składki ma możliwość uzyskania bazpłatnej pomocy nawet w stanie nietrzeźwym. ... Zobacz wątek2011.8.22 13:41:20
Szanse matki na pozbawienie władzy rodzicielskiej przy swojej przeszłości
Jakie szanse ma matka na pozbawienie władzy rodzicielskiej ojca dziecka, jeśli miała przydzielonego kuratora a jej inne dziecko wychowują dziadkowie? Czy w sytuacji kiedy złożyła taki pozew nie ... Zobacz wątek2011.8.22 13:33:6
Otrzymanie ziemi od ojca biologicznego a obowiązek alimentacyjny
Mam takie pytanie, czy jeżeli otrzymam ziemie od mojego biologicznego ojca to czy przez to może on stracić zasiłki z mops? Czy będę wtedy miał wobec niego obowiązek alimentacyjny choć zostałem ... Zobacz wątek2011.8.22 13:29:17
Pożyczki internetowe jako działalność gospodarcza i opodatkowanie
Z tego co wiem to portale internetowe zajmujące się kojarzeniem ludzi którzy pożyczają pieniądze nie są kwalifikowane jako dziłalność gospodarcza. ... Zobacz wątek2011.8.22 13:17:27
Podatek od wynajmu mieszkania - jak płacić?
Jak wygląda sprawa z podatkiem od wynajmu mieszkania za który nie będe pobierał opłat? Mieszkanie chce czasowo odstąpić znajomym, chciałbym pobierać jedynie tyle aby było na ewentualne podatki, ... Zobacz wątek2011.8.22 13:4:29
Opłacanie czynszu przez miasto po wyroku eksmisyjnym
Czy w sytuacji kiedy po wyroku eksmisyjnym, miasto nie może przyznać lokalu zastępczego, to czy powinno opłacać czynsz za mieszkanie w którym pozostaje ta osoba do eksmisji? Jak się starać o takie ... Zobacz wątek2011.8.22 12:58:26
Roszczenia konkubenta za nakłady w wyposażenie domu konkubiny
Czy można dochodzić jakichś praw jeżeli konkubent włożył masę pieniędzy w wykończenie domu konkubiny? czy przedstawiając rachunki może domagać się zwrotu poniesionych nakładów? Czy może ... Zobacz wątek2011.8.22 12:55:33
Wypłacenie pieniędzy z funduszu remontowego przed sprzedażą
Mam taki problem, po zakupie mieszkania okazało się że sprzedający wyciągnął pieniądze z funduszu remontowego, czy miał do tego prawo? czy to nie są pieniądze należne do mieszkania? Co teraz ... Zobacz wątek2011.8.22 12:49:37
Żalenie na wezwanie sądu do uzupełnienia opłaty sądowej
Czy mogę złożyć zażalenie na wezwanie sądu II instancji do uzupelnienia oplaty sądowej, kiedy sąd I instancji ustalił wartość przedmiotu sporu na kwotę wyższą przekazując sprawę do sądu ... Zobacz wątek2011.8.22 12:7:3
Używanie logo firmy przez byłego partnera po rozwiązaniu umowy
Taka sytuacja, moja firma korzystała z usług firmy spedycyjnej, wszystkie samochody były oznaczone logo naszej firmy, po rozwiązaniu umowy firma nadal jeździ z naszym logo, co firma powinna zrobić ... Zobacz wątek2011.8.22 11:59:36
Wolne na wesele gdy pracodawca nie chce dać urlopu na żądanie
Witam. Mam ostatnio duży problem, otoz pracuje w sklepie spozywczym i mam umowe na czas nie okreslony. Ostatnio mniedzy moja kolezanka,ktora jest zatrudniona na takiej samej umowie,mna i pracodawca doszlo ... Zobacz wątek2011.8.21 14:32:12
Korzystanie z drogi koniecznej przez gości sąsiada
Jeżeli sąsiad ma ustanowioną drogę konieczną , to czy mogą korzystać z niej wszyscy , którzy przyjeżdżają do tego sąsiada? ( jego rodzina, znajomi)Czy tylko mogą Ci sąsiedzi korzystać z ... Zobacz wątek2011.8.21 14:30:23
Korzystanie z drogi koniecznej przez gości sąsiada
Jeżeli sąsiad ma ustanowioną drogę konieczną , to czy mogą korzystać z niej wszyscy , którzy przyjeżdżają do tego sąsiada? ( jego rodzina, znajomi) ... Zobacz wątek2011.8.21 14:13:18
Opis złożonej sytuacji rodzinnej i przemocy psychicznej
Mam 37 lat. Od zawsze mieszkam w mieszkaniu, którego właścicielem jest moja matka. Moi rodzice rozwiedli się jak byłam bardzo mała. W dzieciństwie matka pod byle pretekstem wyzywała mnie, że jestem ... Zobacz wątek2011.8.21 9:51:36
Nękanie przez sąsiadów z powodu hałasów dziecka
Witam,po przeczytaniu poprzednich postów doszliśmy do wniosku,że opiszemy swoją sytuację w nadziei,ze ktoś nam coś doradzi.
Mieszkamy w naszym bloku od 5 lat. Przez pierwsze 4 lata było świetnie, ... Zobacz wątek
2011.8.20 21:13:8
Możliwości prawne dla 17-latki zabrane do Niemiec przez matkę
mieszkam w Polsce i żyłem z dziewczyną przez półtora roku w polsce. Znajdowała się ona w domu dziecka z powodu zaniedbań matki itp. tydzień temu odzyskala ona wszystkie dzieci do neimczech gdzie ... Zobacz wątek2011.8.20 14:26:10
Ważność zgody na przejście kanalizacji przez posesję po latach
Ważność zgody Witam! moje pytanie dotyczy ważności zgody na przejście kanalizacji przez moją posesję. Czy po upływie 7 lat od momentu wyrażenia zgoda na przejście kanalizacji przez działkę ... Zobacz wątek2011.8.20 11:55:21
Rozliczenia przy wykonywaniu usług budowlanych w Belgii
Witam.Jednoosobowa działalność gospodarcza zarejestrowana w Polsce ryczałt , zwolnienie z vat .
Jak wygląda sytuacja gdybym chciał wykonać robotę usługę budowlaną dla obywatela Belgi na terenie ... Zobacz wątek
2011.8.20 9:57:40
Karalność kopiowania prywatnych wpisów przez współpracownika
Czy to jest karalne i z jakiego paragrafu? Jaki poczynić kroki w tej sprawie? Mój współpracownik , kopiował moje prywatne wpisy na prywatnym profilu. Następnie wysyłał do Centrali w której pracuje. ... Zobacz wątek2011.8.20 9:14:33
Warunki udzielania zaproszenia dla obcokrajowca
Zaproszenie obcokrajowca. Mam kilka pytań odnoście udzielenia zaproszenie dla obcokrajowca. Czy osoba, którą będę zapraszać może przebywać już na terytorium polski na wizie turystycznej tj. 90-dniowej ... Zobacz wątek2011.8.20 2:8:9
Prawa pracodawcy do notatek prywatnych pracownika
Witam Państwa!Jestem aktualnie na wypowiedzeniu umowy o pracę bez konieczności stawiania się osobiście w zakładzie pracy. Z dniem odejścia z pracy spakowałem wszystkie swoje rzeczy wraz z notatkami, ... Zobacz wątek
2011.8.19 18:40:59
Wymeldowanie z urzędu przez gminę po rozwodzie
Sam fakt zameldowania nie rodzi uprawnień do lokalu mieszkalnego. Jeśli zatem ma Pani tytuł prawny do lokalu (jest pani właściecielem, najemcą , lokatorem) to nikt Pani nie wyrzuci z mieszkania. ... Zobacz wątek2011.8.19 17:56:8
Masz inne pytanie do prawnika?