Forum prawne (strona 389)
Reklamacja silnika z stukami na podstawie gwarancji
Kupiłem niedawno(ok 2 tyg temu czyli 23-25 czerwiec) silnik, był jeszcze na samochodzie, samochod rozbity więc nie dało się jeździć- mogłem tylko odpalić i przygazowac na postoju. Silnik kupiłem ... Zobacz wątek2012.7.5 17:56:2
Zmiana nazwiska w rodzinie zastępczej
Mam pytanie jestem od paru lat w rodzinie zastępczej i chcę przyjąć nazwisko swoich opiekunów i czy będę po zmianie nazwiska traktowany tak jak po adopcji?? czy ta zmiana nazwiska może pozbawić ... Zobacz wątek2012.7.5 12:48:55
Odstąpienie od umowy szkoły dla dorosłych
Witam. W ubiegłym roku zapisałem się do "szkoły dla dorosłych" w Warszawie. W umowie był zapis stanowiący, że jeżeli spóźnię się z opłatą za drugi semestr o 30 dni muszę zwrócić 500zł ... Zobacz wątek2012.7.5 12:11:56
Komornik zajął mieszkanie wynajmowane - możliwość wykupu
Witam.Kilka miesięcy temu zamknąłem spółkę cywilną. W czasie jej istnienia wspólnik podpisał umowę na usługi telekomunikacyjne dla 2 telefonów. Pod tym samym numerem klienta był również ... Zobacz wątek
2012.7.5 10:42:11
Wycinka drzewa na własnej ziemi - czy trzeba zgłaszać?
No nie wszystko można od tak sobie wyciąć. Bez zezwolenia można wyciąć drzewo, którego wiek nie przekracza pięciu lat. Można wycinać też drzewa owocowe rosnące na plantacjach, jeżeli chcemy ... Zobacz wątek2012.7.5 9:35:29
Listonosz nie puka, tylko zostawia awizo w skrzynce - prawo poczty
Poczta polska traktuje dostarczone awizo jako dostarczoną przesyłkę, więc listonoszowi nic pan nie zrobi. Do UOKiK radze sprawdzę skierować, przyda im się kolejna skarga na działalność poczty ... Zobacz wątek2012.7.5 9:32:12
Sklep ukrywa towar przed nabywcą podczas wyprzedaży - art. 135 KW
o kurczę pieczonę, i motyla noga. zapisuje sobie ten art. bo kilka razy w Lidlu czułam że mnie chcą wydy... w ten sposób ... Zobacz wątek2012.7.5 9:30:55
Nowelizacja ustawy o służbie wojskowej - tacierzyńskie dla oficerów
Tak, nasi "ułani" będą mieli urlopy ojcowskie. Zmieniły się też zasady rekrutowanie kadry oficerskiej, obowiązkowy mgr., sprawnościówka mniej ważna. ... Zobacz wątek2012.7.5 9:30:3
Dofinansowanie do wypoczynku dziecka w wakacje 2012
Zakład świadczeń socjalnych musi być, jak nie ma to jedyną opcją jest zapytanie pracodawcy czy przewiduje takie dofinansowania? ... Zobacz wątek2012.7.5 9:29:9
Zakaz używania telefonu na poczcie - czy obowiązuje w praktyce?
jest w każdej poczcie taki zakaz, ale faktycznie nigy nie widziałem żeby ktoś się tego trzymał, aż sobie sprawdze jaki to art., bo na naklejkach jest to nadrukowane. ... Zobacz wątek2012.7.5 9:20:10
Działka z nieznanym właścicielem - zgoda na prace energetyczne
Problem jest taki.Rejon energetyczny planuje wykonać pewne prace na działce, której właściciel jest praktycznie nieznany. W wypisie z rejestru gruntów i budynków figuruje jedynie nazwisko właściciela, ... Zobacz wątek
2012.7.4 23:52:25
Koszty adwokackie strony przeciwnej po przegranej apelacji
Witam,Od jakiegoś czasu zaczełem się zastanawiać czy mam prawo do niemieckiego obywatelstwa... mianowicie mój ojciec urodzony w 1941 w Berlinie mając jakieś 5-7 lat wyjechał ze swoją matką(niemką) ... Zobacz wątek
2012.7.4 23:35:10
Organizacja turnieju gier w barze - pozwolenia i wymagania
Witam serdecznie !Mam kilka pytań dotyczących organizacji turnieju w moim mieście.
Chciałbym zorganizować turniej, który miałby się odbyć w barze.
Głównie w tym przypadku interesuje ... Zobacz wątek
2012.7.4 18:56:2
Obowiązek informowania PIP o prowadzeniu firmy i spółki
Witam! Mam pytanie dotyczące pracy PIPu. W mojej firmie PIP gości regularnie, ponieważ jest nasyłany przez każdego pracownika ze względu na niepłacenie wypłat. PIP przyjeżdża, kontroluje i pomimo, ... Zobacz wątek2012.7.4 18:30:40
Reklamacja butów trekkingowych bez paragonu - co można zrobić?
Niestety bez paragonu gwarancja jaką objęte były buty staje się nieważna. Sprzedawca ma pełne prawo do odmowy przyjęcia reklamacji w takiej sytuacji. ... Zobacz wątek2012.7.4 18:7:59
Czy pracodawca może żądać zwrotu VAT za szkodę
zwrot VAT za szkodę-Witam, miałem stłuczkę samochodem służbowym, która niestety była z mojej winy, auto było ubezpieczone i posiadało polisę auto casco, szkoda została naprawiona, jednak pracodawca ... Zobacz wątek2012.7.4 18:4:19
Czy pracodawca może żądać zwrotu VAT za szkodę
zwrot VAT za szkodę Witam, miałem stłuczkę samochodem służbowym, która niestety była z mojej winy, auto było ubezpieczone i posiadało polisę auto casco, szkoda została naprawiona, jednak pracodawca ... Zobacz wątek2012.7.4 18:0:59
Wielokrotna naprawa telefonu tego samego defektu
Witam! Ponad rok temu zakupiłam telefon. W ciągu tego czasu 3 razy oddałam go do naprawy z tego samego powodu ( zepsute gniazdo słuchawek). Zepsuł się po raz czwarty z powyższego powodu. Jakie roszczenia ... Zobacz wątek2012.7.4 17:49:26
Umowa na pół etatu z 39 godzinami tygodniowo
Witam jestem tu nowy : pracodawca próbuje wcisnąć mi umowę na takich warunkach:1. Pracownik będzie zatrudniony wymiarze czasu pracy 1/2 etatu
2. jednocześnie strony ustalają iż pracownik, ... Zobacz wątek
2012.7.4 17:17:56
Zasiłek z opieki społecznej dla matki bez innych dochodów
Moja siostra ma dziecko ze swoim partnerem z ktorym nie mieszka,dziecko ma jego nazwisko.Dogadali sie miedzy soba ze on daje jej co miesiac okreslona sume pieniedzy na corke.Siostra pozatym nie ma wiecej ... Zobacz wątek2012.7.4 15:13:4
Miejsca parkingowe wydzielone przez część mieszkańców wspólnoty
Miejsca parkingowe na terenie zarzadzanym przez wspólnote. Część miezkańców wspołnoty wydzieliło sobie miejsca parkingowe na terenie nalezącym do wspólnoty, ogradzając je i zamykając.Pozostali ... Zobacz wątek2012.7.4 12:58:36
Renta z tytułu niezdolności do pracy czy socjalna
Pozwolę sobie poinformować, że art. 57 ustawy o emeryturach i rentach z FUS znam cały, natomiast czego nie wiem. Otóż w 24 roku życia będąc na piątym roku studiów odwiedziłem trzykrotnie lekarza ... Zobacz wątek2012.7.4 11:42:44
Kupiony rower może być kradziony - co robić z podejrzeniem?
Przemalować rower i wymienić np. siodełko na inne, oraz dzwonek;) -to najtańsze znaki rozpoznawalne. ... Zobacz wątek2012.7.4 9:37:21
Związki partnerskie w świeckim państwie - brak to skandal
A Pan tytanowy_janusz umie czytać i słuchać czy nie umie? Czy może jak Polskie media lubi bić w bęben i burzyć się. Nikt u nas nie mówił o legalizacji pedofilii. A jedynie o uregulowanie sytuacji ... Zobacz wątek2012.7.4 9:36:15
Tańsze roaming w UE od lipca 2012 - SMS i rozmowy za granicą
Bardzo dobrze, ja ostatnio byłem w tatrach na wycieczce, i standardowo ja na polskiej stronie i w słowackiej sieci, słowak obok mnie ma za to sieć polską mimo ze powinien łapać swoją, słowacką. ... Zobacz wątek2012.7.4 9:31:32
Prostytucja w Polsce - czy jest legalna i w jakim zakresie?
Prostytucja tak, zmuszanie do niej, nakłanianie, oraz czerpanie z niej korzyści majątkowych w postaci domów publicznych już nie. Czyli pani na telefon tak, ale dom publiczny nie. ... Zobacz wątek2012.7.4 9:30:15
Las prywatny na 11 arach - dopłaty unijne do zalesionych terenów
Tak to jest las, prywatny, nie państwowy. Jest powyżej 1/10 hektara nawet więc wszystko ok. ... Zobacz wątek2012.7.4 9:17:57
Zatrzymanie złodzieja gazurką w parku - rozbój czy kradzież?
Art. 281 § 1 k.k. pozbawienia wolności od roku do lat 10 o ile jest to zwykły występek. Występek lekkiej wagi zagrożony jest karą od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności. Tak więc jak pan ... Zobacz wątek2012.7.4 9:16:15
Maksymalna kara aresztu za wykroczenie
30 dni jest maksymalnie, ale tak czy inaczej radze patrzeć na konkretne wykroczenia. ... Zobacz wątek2012.7.4 9:13:10
Jednoosobowa działalność gospodarcza z kontraktem na rok
Witam serdecznie,dostałam propozycję pracy w której ja zakładam jednoosobową działalność gospodarczą i podpisuję kontrakt na rok czasu z pracodawcą.
Mam opłacany ZUS i podatek, dostaję ... Zobacz wątek
2012.7.4 7:35:11
Obrona użytkowania wózkowni w spółdzielni po latach
Nie miałem punktu zaczepienia, zostałem zbagatelizowany, nikt mi nie odpisał... i wózkownię oddałem :( Nie będę kopał się z koniem. ... Zobacz wątek2012.7.3 21:1:13
Renta przy żółtaczce wszczeponej i nadciśnieniu tętniczym
witam,1. mój brat ma żółtaczkę wszczepioną typu B, B18.8 stało się to przy przetaczaniu krwi gdy był noworodkiem, dodatkowo cierpi na nadciśnienie tętnicze zażywa leki i leczy się u specjalisty ... Zobacz wątek
2012.7.3 19:47:48
Odwołanie się od świadczenia pieniężnego za wypadek
Sytuacja wyglada tak,iż dnia 17 maja 2012 dostalem pismo z wyrokiem za wypadek w ktorym orzeknieto swiadczenie pieniezne w kwocie 1000zl na rzecz funduszu pomocy pokrzywdzonym oraz pomocy postpenitencjarnej ... Zobacz wątek2012.7.3 18:59:32
Podwyżka alimentów w sprawie rozwodowej - kiedy i jak składać wniosek?
Czy można podwyższyć kwotę alimentów na powódkę w sprawie o rozwód z alimentami, jeżeli nie było jeszcze rozprawy? Kiedy powinnam to zrobić? Przed rozprawą, czy w trakcie. Złożyłam sprawę ... Zobacz wątek2012.7.3 16:58:47
Rzeczoznawca PZU nie stawia się na ogledziny szkody
Jakiś czas temu podczas burzy zalało mi sufit. Jestem ubezpieczony od takiego wypadku w PZU, więc złoźyłem u nich wniosek o odszkodowanie. I tu zaczyna się mój problem. Na pierwsze oględziny, ... Zobacz wątek2012.7.3 15:27:40
Usunięcie byłej żony z domu po rozwodzie
MAM DOSYĆ ZŁOŻONĄ SPRAWĘ,CHODZI O TO,ŻE JESTEM ROZWODNIKIEM OD 3 LAT. ROZWÓD ODBYŁ SIĘ ZA POROZUMIENIEM STRON,EX-ŻONA OTRZYMAŁA OPIEKĘ NAD 11 LETNIM SYNEM. JA PŁACĘ REGULARNIE ALIMENTY. OBOJE ... Zobacz wątek2012.7.3 12:10:16
Podwójny stan prawny gruntu po przejęciu przez Skarb Państwa
Sytuacja prawna gruntu jest następująca:Jeszcze przed II wojną św. zastała zakupiona działka od obywatela narodowości żydowskiej. Jest na tą nieruchomość (0,20 ha bez oznaczenia numeru wg ... Zobacz wątek
2012.7.3 11:19:43
Dochodzenie długu za siłownię bez podpisanej umowy
Sprawa jest nastepująca zapisałem się kiedyś na siłownie przez szkołe tzn Przewodnicząca uczelni zbierała ludzi którzy chcą popisać umowe z siłownia i wtedy takiej grupa wychodziło taniej ... Zobacz wątek2012.7.3 10:29:18
Oskarżenie o samowolne użycie cudzej rzeczy ruchomej
Witam, zostałam oskarżona o samowolne użycie cudzej rzeczy ruchomej. Chodzi o samochód mojej ciotki, furiatki i awanturnicy. Nie było jej tydzień samochód użyłam raz żeby pojechać odebrać kuzyna ... Zobacz wątek2012.7.3 9:59:53
Sprzedaż nagich zdjęć za przelew - czy to prostytucja?
Prostytucja jest procederem polegającym na zaspokajaniu potrzeb seksualnych innych ludzi poprzez zaangażowanie w to własnego ciała i za zapłatą. To że pani ubierze to ładnie w słówka nie zmieni ... Zobacz wątek2012.7.3 9:34:59
Potrącanie podatku przy pracy na czarno
Witam,wydaje się mi,że pracodawca nie ma takiego prawa, aby odciągać mi z wypłaty podatku dochodowego skoro pracuje na czarno u niego!!Szef twierdzi że opłaca za mnie jakiś podatek liniowy, ale ... Zobacz wątek
2012.7.3 9:29:0
Sex w miejscu publicznym - zatrzymanie na posterunku za wykroczenie
Art. 51. § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,podlega karze aresztu, ograniczenia ... Zobacz wątek2012.7.3 9:26:49
Wymeldowanie alkoholika członka rodziny bez jego zgody
MOPS, prawnika, prywatna organizacja albo organizacja społeczna. Ale jeżeli ta osoba się o tym dowie w domu będzie Mexyk.. tak czy inaczej dziękuje. ... Zobacz wątek2012.7.3 9:22:27
Pracodawca ujawnia informacje o zarobkach - czy ma do tego prawo?
Nie nie ma takiego prawa, chyba że ty wyrazisz na t zgodę. Nie wiem jak z sytuacją np. kiedy mówi że za dane stanowiska stawki w firmie sa takie a takie, wtedy nie mówi o tobie tylko o stanowisku ... Zobacz wątek2012.7.3 9:18:42
Pierwszy lot samolotem - co może sprawiać problemy na odprawie?
zero napojów, past do zębów, perfum, mgiełek itp.nie może być śrubokrętów, noży, nożyczek do paznokci, papieru, pilników itp.
... Zobacz wątek
2012.7.3 9:17:25
Sprawa sądowa o oszustwo z kredytem - odwołanie i ponowna wypłata
Witam:Dwa zagadnienia formalne w przypadku pozwu o zapłatę za wykonaną i przyjęta umowę o dzieło.
Czy składając pozew o zapłatę (formularz P) do Wydziału Cywilnego SR muszę w nim gdzieś ... Zobacz wątek
2012.7.3 8:46:26
Zastraszanie o wypłatę za bezpłatne szkolenie - karalność
Czy osoba podejmująca bezpłatne szkolenie w firmie, przygotowujące do pełnienia obowiązków na danym stanowisku, wyrażając na nie zgode, w wyniku własnej decyzji niepodjęcia dalszej współpracy, ... Zobacz wątek2012.7.2 22:51:47
Mieszkanie komunalne dla rodziny tymczasowo rozddzielonej
Witam mój problem polega na tym ze tescie wyrzucili mnie z domu z trójka moich dzieci.chwilowo zatrzymałam sie z nimi u moich rodziców niestety mój maż musiał zostac bo tu nie m miejsca .zajmujemy ... Zobacz wątek2012.7.2 22:47:40
Opłaty za zameldowanie pod nowym adresem po 10 latach
witam mieszkam 10 lat po zamiastem i mam pytanie chce sie zameldowac i czy ja musze cos placic zeby sie zameldowac pod innnym adresem. ... Zobacz wątek2012.7.2 14:6:58
Stypendium socjalne - czy zarobki siostry z umowy zlecenie to dochód utracony?
Witam wszystkich forumowiczów. Nie jestem pewien czy wybrałem odpowiedni dział, więc z góry przepraszam gdyby tak było.Sprawa wygląda następująco. Ubiegam się o stypendium socjalne na swojej ... Zobacz wątek
2012.7.2 12:23:47
Masz inne pytanie do prawnika?