Forum prawne (strona 388)
Choroba podczas urlopu wypoczynkowego - odliczenie od czasu urlopu
...a jak wtedy wygląda sprawa wypoczynku płatnego? Mam za ten czas płacone tak samo czy jak za chorobowe? ... Zobacz wątek2012.7.9 9:5:35
Niewykorzystany urlop u byłego pracodawcy - przeniesienie do nowego
Dzięki za info ;) ... Zobacz wątek2012.7.9 9:4:35
Interes prawny w postępowaniu o ustalenie warunków zabudowy
Z zasady interes prawny w postępowaniu o ustalenie warunków zabudowy mają właściciele, użytkownicy wieczyści nieruchomości sąsiadujących z terenem inwestycji oraz właściciele i użytkownicy ... Zobacz wątek2012.7.9 9:2:32
Zasada de minimis w prawie europejskim
Ogólnie jest to wsparcie państwa udzielane przedsiębiorcom, nie wymagające notyfikacj KE, z tego powodu iż jest do pomoc w niewielkim zakrecie("de minimis"). ... Zobacz wątek2012.7.9 9:1:20
Baza danych wszystkich dzieci w Polsce - zapobieganie patologii
Osobiście nie zgadzam się na takie rozwiązanie, to że w UE wszystko się spisuje, oznacza i prowadzi rejestr elektroniczny, to nie znaczy że mamy być jak bydło Unijne. Nie chodzi mi tutaj o sprzeciw ... Zobacz wątek2012.7.9 8:59:16
E-wykroczenia.pl to oszustwo - zawiadomienie GITD do prokuratury
hahaha ale jaja, ludzie dali się na to nabrać?to taka tandetna ściema jak, daj mi 100zł to powiem ci kto cię właśnie w konia zrobił ;] ... Zobacz wątek
2012.7.9 8:57:35
Nazwanie katolem w pracy - czy to obraza i dyskryminacja religijna?
Można przybliżyć całą rozmowę, lub jej kluczowy fragment? to dosyć ważne.Nie można robić z igły widły, prawda? ... Zobacz wątek
2012.7.9 8:56:34
Zwrot kosztów urlopu odwołanego przez pracodawcę
Odwołanie z urlopu ma charakter polecenia i jako takie wiąże pracownika, do powrotu z urlopu. Pracodawca niestety nie musi uzasadniać przyczyn takiego odwołania a kodeks pracy nie reguluje szczegółowo ... Zobacz wątek2012.7.9 8:55:44
Przemyt papierosów przez niepełnoletniego
Dowiedziałem się od koleżanki mojego syna, że mój syn został przyłapany na przemycie papierosów. Nic nie chce powiedzieć na ten temat. Bardzo się martwię o niego. Czy grozi mu więzienie? Na ... Zobacz wątek2012.7.8 23:30:14
Wcześniejsza emerytura po likwidacji zakładu pracy
Mam 53 lata i 36 lata pracy w tym dwa lata wojska. Zakład został sprzedany obecnie jestem na zasiłku dla bezrobotnych. Czy mogę iść na wczesniejszą emeryturę ?? Czy przysługuje mi coś innego? ... Zobacz wątek2012.7.8 21:32:46
Mandat za krzyk pod adresem policji
Otoz jechalismy samochodem z kolegami i krzyknalem "jeb** policje" i dziwnym trafem policjanci uslyszeli to i wzieli mnie do radiowozu, w radiowozie oczywiscie pogadane, chcial mi wlepic 500 zl mandatu, ... Zobacz wątek2012.7.8 20:53:11
Czynności dla zapisu windykacyjnego w testamencie notarialnym
Jestem ujęta w testamencie sporządzonym notarialnie jako jedyny spadkobierca, jakie czynnoścci podjąć aby był to zapis windykacyjny ? ... Zobacz wątek2012.7.8 19:47:13
Transport elektronarzędzi z USA do Polski - cło, VAT, ilość
Witam,Przebywam w chwili obecnej w USA i nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi na moje pytanie:
Czy przewożąc (w bagażu lub w paczce pocztowej) z USA elektronarzędzia, chodzi mi tutaj o wkrętarki ... Zobacz wątek
2012.7.8 15:53:2
Hałasująca lodówka sąsiada przy sklepie spożywczym
Witamw maju 2011 na posesji sąsiada ( dość scisla zabudowa - waskie place) został otwarty sklep spożywczy. Zaraz na poczatku wakacji wystawili sobie lodówkę wolnostojąca na placu przed ... Zobacz wątek
2012.7.8 14:9:13
Wydanie znajomych policji za marihuanę - czy ujawnią mnie
Witam. Kilka dni temu ze znajomymi złapali nas z marihuaną, a właściwie ze śladowymi jej ilościami. Spędziliśmy 24h w celi. W czasie przesłuchania i spisania protokołu spytano mnie z kim kiedykolwiek ... Zobacz wątek2012.7.8 12:26:3
Wydatki na cele mieszkaniowe - interpretacja urzędu skarbowego
Witam nazywam się Henryk Tuszyński. Niedawno zadałem pytanie (nr opinii 73508) niestety treść otrzymanej odpowiedzi jest ogólnie dostępna i bez trudu do odnalezienia w internecie. Zdaję sobie sprawę ... Zobacz wątek2012.7.7 22:33:55
Alimenty podczas 7-tygodniowego pobytu żony w szpitalu
Witam!Mam pytanie odnośnie alimentów. Była żona przebywała 7 tygodni w szpitalu, w tym czasie Syn pozostawał pod moją opieką. Jak wygląda w tym czasie sprawa alimentów, które mam zasądzone ... Zobacz wątek
2012.7.7 19:23:6
Wypełnienie formularza SD3 bez zgłoszenia spadku
witam,mam następujący problem. Kilka dni temu dostałem wezwanie do US w sprawie nie złożenia spadkowego zeznania podatkowego. Stało się to 3 lata po uprawomocnieniu się wyroku sądu który ... Zobacz wątek
2012.7.7 15:24:9
Zniesienie alimentów w wieku 22 lat - dług u komornika
Witam, niedawno mój ojciec złożył wniosek do sądu o zniesienie alimentów. (mam 22lata i nie uczę się) Odbyła się rozprawa, alimenty mi zabrali.Ojciec ma dług wobec mnie i mojego brata (18lat, ... Zobacz wątek
2012.7.7 11:46:29
Podatek katastralny od wartości nieruchomości - sprawiedliwszy system
W podatku katastralnym według mnie nie chodzi o sposób jego naliczania, który może jest rozsądny, ale o jego wysokość. Ma ona być wielokrotrnie wyższa od obecnego podatku od nieruchomości. Spodowduje ... Zobacz wątek2012.7.6 17:22:58
Założenie sklepu internetowego - opinie i szanse powodzenia
jak dla mnie wogóle to nie przeszkadza, można miec kilka sklepów, dodatkowo znalazłem fajną rzecz dotyczącąnowych i obecnych sklepówczy to dobra opcja?
podobno to autorska dystrybucja darmowego ... Zobacz wątek
2012.7.6 12:59:12
Znęcanie się nad końmi dorożkarskimi w Krakowie - gdzie zgłosić?
Bardzo dobry pomysł! Im więcej osób zgłosi takie zachowanie, tym trudniej będzie nie zadziałać lub zadziałać opieszale strażnikom i policji. ... Zobacz wątek2012.7.6 9:34:57
Profesjonalne CV i list motywacyjny - czy warto zlecić specjaliście?
:) ja narazie oglądam ich podcasty, i jestem prawie zdecydowana na kupienie CV + List Motywacyjny. ... Zobacz wątek2012.7.6 9:33:48
Jak sprawdzić długi zmarłej osoby - BIK, NORT, inne bazy
Napewno nie NORT. BiK tak, ale też rejestr dłużników. ... Zobacz wątek2012.7.6 9:32:56
Używanie sprzętów wodnych pod wpływem alkoholu - mandaty policji wodnej
Policja rzeczna a nie wodna. I tak grozi za to grzywna. Za pływanie po użyciu alkoholu (0,2 ? 0,5 promila) grozi nam od 20 do nawet 5 tys. złotych kary. Powyżej 0,5 promila kara rośnie do co najmniej ... Zobacz wątek2012.7.6 9:32:21
Umieszczanie drutów kolczastych i szkła na ogrodzeniu - przepisy prawne
Można to zrobić zgodnie z prawem o ile mur jest wyższy niż 1,8 metra. ... Zobacz wątek2012.7.6 9:22:52
Wysokość ogrodzenia powyżej 2,2 metra - czy trzeba zgłaszać?
od strony drogi mogą być wyższe niż 2,2 metra, tutaj zasada zgłaszanie nie obowiązuje. ... Zobacz wątek2012.7.6 9:21:43
Oczko wodne na działce rekreacyjnej - czy potrzebne pozwolenie?
oczko trzeba jedynie zgłosić i to wszystko. nie wiem jak sprawa głębokości, czy formy i kształtu. ... Zobacz wątek2012.7.6 9:19:45
Odmowa pracodawcy udzielenia opieki nad dzieckiem
Witam mam problem z urlopem a dokładni opieka nad dzieckiem do lat 14 art.188kp. Mianowicie wybrałem już 1 dzień w tym roku i nie miałem żadnych problemów ale z drugim dniem to już cos nie tak.A ... Zobacz wątek2012.7.6 8:25:33
Prezentowanie czynności seksualnej w art 200 KK
Witam! mam pytanie odnośnie art 200 dokładnie paragraf 2."tej samej karze podlega kto w celu zaspokojenia seksualnego małoletniemu poniżej lat 15 prezentuje wykonanie innej czynności seksualnej"
Ze ... Zobacz wątek
2012.7.5 17:59:31
Reklamacja silnika z stukami na podstawie gwarancji
Kupiłem niedawno(ok 2 tyg temu czyli 23-25 czerwiec) silnik, był jeszcze na samochodzie, samochod rozbity więc nie dało się jeździć- mogłem tylko odpalić i przygazowac na postoju. Silnik kupiłem ... Zobacz wątek2012.7.5 17:56:2
Zmiana nazwiska w rodzinie zastępczej
Mam pytanie jestem od paru lat w rodzinie zastępczej i chcę przyjąć nazwisko swoich opiekunów i czy będę po zmianie nazwiska traktowany tak jak po adopcji?? czy ta zmiana nazwiska może pozbawić ... Zobacz wątek2012.7.5 12:48:55
Odstąpienie od umowy szkoły dla dorosłych
Witam. W ubiegłym roku zapisałem się do "szkoły dla dorosłych" w Warszawie. W umowie był zapis stanowiący, że jeżeli spóźnię się z opłatą za drugi semestr o 30 dni muszę zwrócić 500zł ... Zobacz wątek2012.7.5 12:11:56
Komornik zajął mieszkanie wynajmowane - możliwość wykupu
Witam.Kilka miesięcy temu zamknąłem spółkę cywilną. W czasie jej istnienia wspólnik podpisał umowę na usługi telekomunikacyjne dla 2 telefonów. Pod tym samym numerem klienta był również ... Zobacz wątek
2012.7.5 10:42:11
Wycinka drzewa na własnej ziemi - czy trzeba zgłaszać?
No nie wszystko można od tak sobie wyciąć. Bez zezwolenia można wyciąć drzewo, którego wiek nie przekracza pięciu lat. Można wycinać też drzewa owocowe rosnące na plantacjach, jeżeli chcemy ... Zobacz wątek2012.7.5 9:35:29
Listonosz nie puka, tylko zostawia awizo w skrzynce - prawo poczty
Poczta polska traktuje dostarczone awizo jako dostarczoną przesyłkę, więc listonoszowi nic pan nie zrobi. Do UOKiK radze sprawdzę skierować, przyda im się kolejna skarga na działalność poczty ... Zobacz wątek2012.7.5 9:32:12
Sklep ukrywa towar przed nabywcą podczas wyprzedaży - art. 135 KW
o kurczę pieczonę, i motyla noga. zapisuje sobie ten art. bo kilka razy w Lidlu czułam że mnie chcą wydy... w ten sposób ... Zobacz wątek2012.7.5 9:30:55
Nowelizacja ustawy o służbie wojskowej - tacierzyńskie dla oficerów
Tak, nasi "ułani" będą mieli urlopy ojcowskie. Zmieniły się też zasady rekrutowanie kadry oficerskiej, obowiązkowy mgr., sprawnościówka mniej ważna. ... Zobacz wątek2012.7.5 9:30:3
Dofinansowanie do wypoczynku dziecka w wakacje 2012
Zakład świadczeń socjalnych musi być, jak nie ma to jedyną opcją jest zapytanie pracodawcy czy przewiduje takie dofinansowania? ... Zobacz wątek2012.7.5 9:29:9
Zakaz używania telefonu na poczcie - czy obowiązuje w praktyce?
jest w każdej poczcie taki zakaz, ale faktycznie nigy nie widziałem żeby ktoś się tego trzymał, aż sobie sprawdze jaki to art., bo na naklejkach jest to nadrukowane. ... Zobacz wątek2012.7.5 9:20:10
Działka z nieznanym właścicielem - zgoda na prace energetyczne
Problem jest taki.Rejon energetyczny planuje wykonać pewne prace na działce, której właściciel jest praktycznie nieznany. W wypisie z rejestru gruntów i budynków figuruje jedynie nazwisko właściciela, ... Zobacz wątek
2012.7.4 23:52:25
Koszty adwokackie strony przeciwnej po przegranej apelacji
Witam,Od jakiegoś czasu zaczełem się zastanawiać czy mam prawo do niemieckiego obywatelstwa... mianowicie mój ojciec urodzony w 1941 w Berlinie mając jakieś 5-7 lat wyjechał ze swoją matką(niemką) ... Zobacz wątek
2012.7.4 23:35:10
Organizacja turnieju gier w barze - pozwolenia i wymagania
Witam serdecznie !Mam kilka pytań dotyczących organizacji turnieju w moim mieście.
Chciałbym zorganizować turniej, który miałby się odbyć w barze.
Głównie w tym przypadku interesuje ... Zobacz wątek
2012.7.4 18:56:2
Obowiązek informowania PIP o prowadzeniu firmy i spółki
Witam! Mam pytanie dotyczące pracy PIPu. W mojej firmie PIP gości regularnie, ponieważ jest nasyłany przez każdego pracownika ze względu na niepłacenie wypłat. PIP przyjeżdża, kontroluje i pomimo, ... Zobacz wątek2012.7.4 18:30:40
Reklamacja butów trekkingowych bez paragonu - co można zrobić?
Niestety bez paragonu gwarancja jaką objęte były buty staje się nieważna. Sprzedawca ma pełne prawo do odmowy przyjęcia reklamacji w takiej sytuacji. ... Zobacz wątek2012.7.4 18:7:59
Czy pracodawca może żądać zwrotu VAT za szkodę
zwrot VAT za szkodę-Witam, miałem stłuczkę samochodem służbowym, która niestety była z mojej winy, auto było ubezpieczone i posiadało polisę auto casco, szkoda została naprawiona, jednak pracodawca ... Zobacz wątek2012.7.4 18:4:19
Czy pracodawca może żądać zwrotu VAT za szkodę
zwrot VAT za szkodę Witam, miałem stłuczkę samochodem służbowym, która niestety była z mojej winy, auto było ubezpieczone i posiadało polisę auto casco, szkoda została naprawiona, jednak pracodawca ... Zobacz wątek2012.7.4 18:0:59
Wielokrotna naprawa telefonu tego samego defektu
Witam! Ponad rok temu zakupiłam telefon. W ciągu tego czasu 3 razy oddałam go do naprawy z tego samego powodu ( zepsute gniazdo słuchawek). Zepsuł się po raz czwarty z powyższego powodu. Jakie roszczenia ... Zobacz wątek2012.7.4 17:49:26
Umowa na pół etatu z 39 godzinami tygodniowo
Witam jestem tu nowy : pracodawca próbuje wcisnąć mi umowę na takich warunkach:1. Pracownik będzie zatrudniony wymiarze czasu pracy 1/2 etatu
2. jednocześnie strony ustalają iż pracownik, ... Zobacz wątek
2012.7.4 17:17:56
Zasiłek z opieki społecznej dla matki bez innych dochodów
Moja siostra ma dziecko ze swoim partnerem z ktorym nie mieszka,dziecko ma jego nazwisko.Dogadali sie miedzy soba ze on daje jej co miesiac okreslona sume pieniedzy na corke.Siostra pozatym nie ma wiecej ... Zobacz wątek2012.7.4 15:13:4
Masz inne pytanie do prawnika?