Nowe zasady eksmisji 2012 - forum prawne
Cześć:)
Jako że członek mojej rodziny jest pracownikiem pomocy społecznej, chciałbym poinformować o nowych zasadch dotyczących eksmisji o któryhc się sam dopiero co dowiedziałem. Eksmisja będzie wstrzymana na sześć miesięcy, jeżeli gmina nie znajdzie wcześniej mieszkania zastepczego, i bedzie ona musiała wskazac wolna noclegownie dla osob eksmitowanych.
Odpowiedzi w temacie: Nowe zasady eksmisji 2012 (6)
ktos moze mi podac postawe prawna do tego?!
Rozporządzenie ministra sprawiedliwości z 22 grudnia 2011 r. w sprawie szczegółowego trybu postępowania w sprawach o opróżnienie lokalu lub pomieszczenia albo wydanie nieruchomości (Dz.U. z 2012 r. nr 4, poz. 11).
komornik bedzie musiał sprawdzic sytuacje majatkowo i rodzinna jezeli osoba eksmitowana nie bedzie miala dostapu do mieszkania socjalnego lub noclegowni.
bedzie musiał wystapic do gminy o wyznaczenie mieszkania tymczasowego, gdy gmina nie znajdzie lokalu komornik daje czas 6 miesiecy i wystąpi o wskazanie noclegowni, schroniska lub innej placówki.
Nie czytałam jeszcze rozporządzenia, ale to miało dotyczyć chyba tylko tych osób, które miały przyznane przez sąd lokale socjalne lub zamienne. Pozostałe osoby miały być chronione tylko w okresie zimowym, w którym by dokonać eksmisji trzeba było dostarczyć pomieszczenie tymczasowe a poza okresem zimowym na bruk. Muszę sprawdzić.
chodzi ogólnie o to z tego co rozumiem że trudniej bedzie eksmitowac na bruk, a bardziejz adba sie o znalezienie innego lokalu lub miejsca pobytu. tak?
Czesc miala bym sprawe jak ktos slyszal o aferze w sosnowcu o podkupionych mieszkaniach niech sie odezwie bo tez mam 3miesieczne wypowiedzenie na bruk a jestem sama z4letnim dzieckim pan sznajder lub p. Trojanowska jak ktos cos kojazy prosze o napisanie podalam temat afera w sosnowcu.....
DODAJ POST W TEMACIE
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Masz inne pytanie do prawnika?