Forum prawne (strona 288)

Odliczenie VAT od nowego kotła grzewczego w rozliczeniu PIT

Rodzice w roku 2012 zakupili do domu nowy kocioł grzewczy(piec) czy można odliczyć VAT w którymś z zeznań podatkowych-PIT?Jeśli tak to w której rubryce ma być to wpisane?Czy jest do tego potrzebny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.21 15:29:52

Pobieranie zasiłków na dzieci w Anglii przez byłego męża z alimentami

jeżeli były mąz ma sasądzone alimenty tu w polsce których i tak nie płaci tylko płaci mi państwo czy może sobie pobierać pieniądze w anglii na dzieci?i czy ja w tedy mogłabym brac na dzieci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.21 14:20:3

Prawa byłego męża do zasiłków na dzieci w Anglii przy zaległych alimentach

Mój były mąż ma zasądzone alimenty na dwóch synów ale i tak ich nie płaci nigdy sie tak naprawde nimi nie interesował i ani myśli płacić tym bardziej że ma nową kobiete i też z nią dziecko.Mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.21 14:1:16

Podejrzenie o fałszywe dokumenty w banku - konsekwencje

wypełniłam je z danymi fałszywymi.( a dokładnie, stan cywilny, to ze pracuje; nie pracuje; )
i je słozyłam do banku opożyczkę. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.21 13:50:20

Założenie działalności auto-handel i agencji ochrony - planowanie

Jeśli zakładasz działalność gosp. to wydaje mi się, że musisz poinformować pracodawcę o tym że będziesz się posługiwał nr NIP a nie PESEL oraz o tym żeby Ci nie potrącał ulgi z podatku ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.2.21 9:29:13

Obrona przed pomówieniami o nielegalne korzyści majątkowe

Proszę zgłosić się prędko na policje, tam pan wysłucha co mają do powiedzenia i może pan odmówic składania jakich kolwiek wyjaśnień, bo powie pan ze zdecyduje się na pomoc pełnomocnika ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.2.21 8:43:40

Zgłoszenie remontów w gminie bez przetargu poniżej kwoty przetargowej

Gdzie lub komu zgłosić wykonywanie remontów w urzędzie gminy bez przetargu.Roboty wykonuje firma kolesia urzędnika a kwota robót jest pod ogłoszenie przetargu.Czy można coś takiego zgłosić bez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.21 8:2:39

Czy koszty pogrzebu wchodzą do spadku?

Mąż sądownie ma przyznane 13 spadku po ojcu. Czy druga żona teścia ma prawo m.in. z naszej cześci opłacić koszty pogrzebu oraz pomnika(ponad 7 tys. zł)? Dodam, że nie odliczyła zasiłku pogrzebowego. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.2.20 23:2:29

Ubezpieczenie zdrowotno-rentowe współwłaścicielki gospodarstwa rolnego

Witam mam pytanie czy bedac współwłaścicielka gospodarstwa rolnego mojego męża jestem objęta ubezpieczeniem zdrowotno-rentowym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.20 22:36:10

Sprzeciw od nakazu zapłaty firmy windykacyjnej - błędna kwota

punkt 1 jest bez sensu, punkt 2 kwota zadłużenia jest błędnie wyliczona, prawidłowa kwota zadłużenia jest x. Wynika to ze spłaty kredytu w kwocie x. W załączeniu przekazuję kopie dowodów potwierdzających ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.2.20 20:51:21

Żażalenie w postępowaniu administracyjnym vs cywilnym - różnice

Panie Szymonie, ja rowniez poszukuje informacji na te tematy :) pozdrawiam Aneta

PS.haha ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.2.20 19:5:16

Rozliczenie PIT małżonków z różnymi adresami zameldowania

Możecie się rozliczyć w miejscu zamieszkania, tylko będziecie musieli złożyć zawiadomienie w tym urzędzie o zmianie adresu zamieszkania. To robi się na formularzu, który jest dostępny w urzędach ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.20 18:26:28

Przepisanie działki budowlanej przez babcię - wymagane dokumenty

W pierwszej kolejności trzeba przeprowadzić postępowanie spadkowe po zmarłym i doprowadzić KW działki do aktualnego stanu własnościowego. Spadek można przeprowadzić w sądzie lub u notariusza. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.20 17:58:44

Czy urlop na 4 dni przed terminem to urlop na żądanie

Za 4 dni planuję wziąść urlop-3 dni. Już dzisiaj poinformowałem o tym pracodawcę. Czy urlop ten musi być potraktowany jako urlop na żądanie. Czy nie jest to zwykły urlop wyoczynkowy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.20 17:8:20

Podział majątku przy kredycie hipotecznym i darowiznach

jak dokonać podziału majątku przy kredycie hipoteczny na mieszkaniu.Dodam, że jeszcze przed zawarciem małżeństwa miałam mieszkanie które też zostało zabezpieczone kredytem do kupna wspólnego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.20 10:46:44

Mur 2,30 metra zamiast 2,20 - zburzyć czy wyrównać?

Teoretycznie powinien iść do rozbiórki co nie, bo jest neizgodny z rpzepisami budowlanymi, ale jak pan sam go skróci to chyba nie będzie to problem tym bardziej jak zrobi pan to przed wizytą jakiejś ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.20 8:40:12

Własny biznes czy praca na etat?

Jaki biznes i jaka praca na etat, bo to chyba kluczowe pytanie jest moim zdaniem?
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.20 8:37:15

Odtwarzanie muzyki z radia w salonie fryzjerskim

Tak jest. To tak samo jak z telewizorami i radami w pracy. Z tym że jako przedsiebiorce obejmuje taką osobe inne zasady. Płaci sie wtedy juz za kazdy odbiornik a nie za jeden typ. Czyli każde radio ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.2.20 8:35:3

Czy na kubotan trzeba mieć pozwolenie?

Nie, to jest tka jakby pan na długopis w dłonie potrzebował pozwolenia ;]
jak nim pan oka nie wybije to dobrze, ale kubotan to zwykle dzwignie i punkty nacisku. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.2.20 8:33:30

Zasady używania paralizatora wobec napastnika

No nie zgodziłbym sęe nie tylko z tą twarzą. Jak ma pani możliwość ostrzeżenia a to samo mogłoby wystarczyć do odstraszenie napastnika to należy tak zrobić choćby dla własnego dobra. Używanie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.2.20 8:29:20

Rozliczanie najmu przez spadkobiercę prowadzącego działalność gospodarczą

jak ma się rozliczać spadkobierca z najmu po zmarłej jak już sam prowadzi dzialalnosc gospodarcza i jest vat. witam mój maz prowadzi swoja dzialalnosc gospodarcza - jest vatowcem . jego mama była ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.19 21:33:34

Czy nowe stawki diet dla pracowników obowiązują od marca na delegacji

Witam

Chciałbym spytać się bo właśnie przeczytałem tutaj:(http://koszty.wieszjak.pl/koszty-pracownicze/310957,Podroze-sluzbowe-2013.html) ,że pracodawca nie będzie mógł od marca ustanowić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.19 20:8:14

Podwójne zameldowanie w Polsce i Niemczech - konsekwencje

Czy przez fakt, że jest Pani zameldowana w Polsce i w Niemczech nie może Pani spać po nocach? Nie bardzo rozumiem na czym polega Pani problem. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.19 18:45:9

Wzajemne darowizny majątku przed rozwodem - cel i konsekwencje

Jeśli ta darowizna ma dotyczyć Waszego majątku wspólnego, nabytego w trakcie trwania małżeństwa i nie znieśliście ustawowej wspólności majątkowej oraz dokonali podziału majątku, to taka wzajemna ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.19 18:40:51

Nękanie przez firmę windykacyjną za umowę ubezpieczenia której nie podpisałem

od 1.5roku jestem systematycznie ponaglany i zastraszany przez intrium...w sprawie zwrotu długu wobec firmy ubezpieczeniowej mtu nie było by wtym nic dziwnego gdyby nie fakt że ja w życiu nie widziałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.19 17:23:16

Zgłoszenie jako wykroczenie - najemca nie oddał kluczy po umowie

Najemca po zakończeniu umowy nie oddał kluczy od mieszkania.Czy mogę zgłosić ten fakt jako wykroczenie?Jak tak to gdzie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.19 17:3:3

Czy gmina może podać adres email obcej osobie bez zgody

Czy gmina moze podac obcej osobie moj adres email?

Dostalem emaila od osoby ktora prosi o zgodze na przeprowadzenie prac na drodze dojazdowej do osiedl, ktora to droga jest wspolwlasnoscia wszystkich ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.19 16:45:22

Prawo do zachowku gdy babcia darowała mieszkanie wnukowi pomijając innych

bylo prowadzone postępowanie spadkowe po dziadku?
w jakiej formie było to przepisanie? zwykla darowizna?
kiedy zmarł dziadek?
napisz maila na zachowki@gmail.com ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.19 16:35:0

Czy osoba na rencie może pracować u szwagra na pełny etat

Czy osoba, która pobiera rente z ZUS-u,może pracować u swojego szwagra w pełnym etacie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.19 16:19:50

Jaki procent faktury przekazać na rzecz wierzyciela przy zajęciu

Dzien dobry.Otrzymałem postanowienie o zajęciu wynagrodzenia za pracę osobie która prowadzi własna działalność gospodarczą i która co miesiąc przedstawia mi fakturę za wykonaną pracę.Jaki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.19 15:38:1

Norma metrów kwadratowych na osobę dla rodziny 6-osobowej

Ile metrów pow. mieszkalnej lub użytkowej przysługuje rodzinie 6 osobowej. Czy to prawda że na 1 osobe przysługuje 7 m kw. od 2013roku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.19 14:46:29

Bank cofnął pełnomocnictwo do lokaty po zmianie nazwy produktu

Kilka lat temu mama założyła mi lokatę % chciałam wypłacić pieniądze ale zarząd banku cofnął mi pełnomocnictwo udokumentował to telefonicznie tym iż zmieniła się nazwa lokaty oraz nr lokaty.

czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.19 14:19:15

Wypowiedzenie umowy na czas określony za porozumieniem stron

Witam. Mam taką sytuację, że dzisiaj złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę na czas określony (3 lata) za porozumieniem stron z dniem jutrzejszym wypowiedzenia. Pracodawca powiedział mi, że się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.19 14:2:32

Sprzedaż wyrobu medycznego bez oznaczenia CE w UE

Witam,
Czy producent z terenu Unii Europejskiej produkujący wyrób medyczny, może wprawadzić do obrotu, sprzedać do innego kraju UE produkt bez oznaczenia CE tylko posługując się deklaracja zgodności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.19 12:30:52

Sprawa o pozbawienie praw rodzicielskich ojca z więzienia

Witam, chciałam zapytać czy na sprawę o pozbawienie praw rodzicielskich przywiozą ojca dziecka z wiezienia w Pińczowie.Sprawa odbywa się w Ostrowcu Świętokrzyskim, jeżeli nie to sprawa może się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.19 9:46:2

Ustalenie dziedziczenia po zmarłym ojcu - procedura i dokumenty

Jeżeli rodzina jest skłócona to zapewne sprawy testamentowe nie objedą się bez dobrego prawnika dla pana kolegi. Jeżeli ojciec się nie zrzekł, to napewno kolega się o tym dowie, bo zostanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.19 8:39:29

Termin wypowiedzenia dla odwołanego skarbnika miasta

Od kiedy liczy się trzymiesięczny okres wypowiedzenia dla skarbnika miasta odwołanego ze stanowiska pracy w połowie danego miesiąca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.19 7:51:4

Odszkodowanie po śmierci zięcia - prawa teściów

czy po śmierci zięcia należy się odszkodowanie
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.19 5:5:22

Cofnięcie pełnomocnictwa do emerytury i ustanowienie opieki nad seniorem

Tego nie wiem. Warto porozmawiać z prawnikiem na ten temat. Można też udać się sekretariatu sądu rodzinnego i porozmawiać tam z sekretarkami. One dość dobrze się orientują w tych sprawach. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2013.2.18 22:50:27

Zwrot kosztów pogrzebu dla żołnierza zawodowego po śmierci brata

mam pytanie zginął mój brat w wieku 48 lat cały czas pracował ale od roku nie pracował i stracił prawo do zasiłku był jednie zarejestrowany jako bezrobotny rodzice są na emeryturze z krusu więc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.18 20:6:13

Kto pokrywa koszty pogrzebu osoby nieubezpieczonej?

mam pytanie
zginął mój brat w wieku 48 lat cały czas pracował ale od roku nie pracował i stracił prawo do zasiłku był jednie zarejestrowany jako bezrobotny rodzice są na emeryturze z krusu ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.2.18 20:5:4

Czy wchodzenie na dach bloku mieszkalnego jest karalne?

Witam! Czy wchodzenie na dach bloku mieszkalnego (8 pięter) jest karalne? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.18 20:4:31

2013.2.18 19:40:35

Czy trzeba się rozliczać z dochodu 295 zł z umowy zlecenie

Czy muszę się rozliczać z dochodu w wysokosci 294,91 zł ? Była to umowa zlecenie. I czy jeśli musze a nie rozliczę sie to będą jakies konsekwencję ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.18 19:35:51

Przesłuchanie świadka na rozprawę rozwodową 850 km od domu

Witam ! Dostałem wezwanie jako świadek na rozprawę sądową. W skrócie chodziło o rozbój (pobito mnie i ukradziono telefon) Rozprawa ma odbyć się 8 marca w Szczecinie a ja do szczecina mam 850 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.18 19:26:27

Odpowiedzialność za długi zmarłego współwłaściciela mieszkania - czy sąsiedzi muszą płacić?

Myślę, że radca prawny pracujący dla spółdzielni trochę się zagalopował i szuka jeleni. Ma nadzieję, że się przestraszycie i zaczniecie poszukiwać spadkobierców oraz płacić za mieszkanie. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.2.18 19:23:5

Obrona w sądzie przy 0,10 mg alkoholu - szanse na uniewinnienie

Witam,
2 dni temu bylem uczestnikiem stłuczki samochodowej, z mojej winy. Nawiekszym problemem jest to, że wykazało mi 0,10 mg na badaniu alkomatem, a po kilku minutach 0,07. Policja zatrzymała mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.18 18:43:50

Windykacja długu za towar wydany na zeszyt bez faktury

Witam! Mam taki problem. Pracuje w hurtowni. Czesto wydajemy klientom towar na tak zwany zeszyt-a jak przyjezdzaja do nas z gotowka to wtedy wystawiamy fakturke za ktora od razu placa. Ciezkie czasy nastaly ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.18 16:18:2

Czy trzeba odrabiać godziny za przerwy na karmienie piersią

Czy powinnam odrobić godziny wykorzystane na przerwy na karmienie piersią? Jestem zatrudniona w oparciu o umowę o pracę na pełen etat. Od pierwszego dnia zatrudnienia zgłosiłam kierowniczce, iż ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.18 14:55:18

Jak długo trwa wyznaczenie terminu sprawy alimentowej w sądzie

WITAM .Jak długo bo ok 15 grudnia 2012r wniosek o alimenty .21 grudnia dostałem odpowiedz ze zwolniono mnie z kosztów sądowych ale do dnia dzisiejszego 18 lutego nie wyznaczono terminu sprawy .Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.18 11:32:26

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika