Forum prawne (strona 287)
Egzekucja komornicza za długi powstałe przez oszustwo tożsamości
Witam. Jakieś pół roku temu Komornik Sądowy zajął mi wynagrodzenie za pracę (ok. 25% wynagrodzenia, umowa o pracę) za niezapłacone faktury za abonament komórkowy. Problem w tym, że nigdy nie ... Zobacz wątek2013.2.25 23:51:42
Czy dziecko nie pójdzie do domu dziecka gdy matka pije
Czy jest szansa aby dziecko nie poszło do domu dziecka? Witam, moja siostra pije od ponad roku, ma 5letniego synka którym zajmuje sie cały czas Prababcia małego , babcia oraz Matka chrzesna dziecka. ... Zobacz wątek2013.2.25 21:38:34
Wynajem mieszkania - rozliczenie opłat za media z lokatorami
Witam,sprawa wygląda tak ,rok temu wynajelismy mieszkanie wlasnościowe w bloku.Czynsz wynosił 350 zlotych + 200 zlotych miesiecznie zaliczka na poczet zużyc eksploatacyjnych(prąd,woda).Na końcu ... Zobacz wątek2013.2.25 21:19:12
Obsługa konta bankowego podopiecznej przez opiekuna prawnego
Ja na Pani miejscu wysłałby najpierw pisemną dyspozycję dotyczącą konta mamy wraz z notarialnie potwierdzonym orzeczeniem sądu. Do pisemnej dyspozycji bank będzie musiał się pisemnie ustosunkować. ... Zobacz wątek2013.2.25 20:5:13
Jak zerwać umowę Heyah Mix przed upływem 10 miesięcy
jak zerwac umowe w heyah mix na 10miesiecy przed jej zakonczeniem?... Zobacz wątek
2013.2.25 19:30:32
Sprzeciw od nakazu zapłaty w sprawie mandatu komunikacji miejskiej
Prosze tylko o porade prawna co do mojego sprzeciwu czy czegos mu jeszcze brakuje ? ... Zobacz wątek2013.2.25 18:34:36
Urlop ojcowski dla pracownika w Holandii po urodzeniu dziecka w Polsce
Witamna chwilę obecną pracuję na terenie Holandii, mam podpisaną umowę z holenderską agencją pośrednictwa pracy. W lipcu tego roku urodzi mi się dziecko w Polsce. Chciałbym się dowiedzieć ... Zobacz wątek
2013.2.25 18:19:56
Zajęcie poborów przez komornika za grosze zaległości alimentacyjnych
Witam!Przedstawię sprawę mam nadzieję w miare czytelnie i jasno mam nadzieję.
Mój wujek wyjechał za granice i nie utrzymuje kontaktu, więc też nie płaci alimentów. Jest zameldowany u mojej ... Zobacz wątek
2013.2.25 18:7:55
Mandat za picie alkoholu w miejscu publicznym - przesłanie pocztą
Nie otrzymałem od funkcjonariuszy żadnego mandatu. Spisano moje dane i poinformowano jedynie, że sprawa trafi do sądu. Czy to jakoś zmienia sytuację?Dziękuję za odpowiedź ... Zobacz wątek
2013.2.25 17:54:41
Pismo o umorzenie podatku od sprzedaży nieruchomości - trudna sytuacja
Witam!!!!!!!!jak ma zostac napisane pismo w sp umorzenia podatku od sprzedazy nieruchomosci. Dziekuje za info. Sprzedalismy dom przyjacielowi ale caly czas mieszkamy i zajmujemy sie tym domem.Przyjaciel ... Zobacz wątek2013.2.25 16:9:13
Oszustwo wynajmujących - fałszywe rachunki i wypowiedzenie umowy
1. Nie wpuszczać właścicielki mieszkania ani jej córki do mieszkania, jeśli nie umówiła się z Wami wcześniej na wizytę w lokalu z ważnych przyczyn. Nie macie obowiązku podejmować "gość" ... Zobacz wątek2013.2.25 15:57:26
Dom w stanie surowym bez księgi budowy - legalizacja budowy
Witam Zacznę od tego że zakupiony dom(a my jesteśmy 3 właścicielami) był postawiony około 10-15lat temu jest w stanie surowym znaczy jedno piętro było wykończone. Nie posiadamy księgi budowy ... Zobacz wątek2013.2.25 15:51:32
Odpowiedzialność za nieoznaczone zdjęcie z Google użyte na stronie
Ostatnio firma windykacyjna przysłała mi wezwanie do zapłaty za użycie zdjęcia, które jako zwykły użytkownik portalu wstawiłam z Google w informacji o ustawie rządowej. Zdjęcie było niepodpisane, ... Zobacz wątek2013.2.25 15:32:29
Jazda po alkoholu - różne wyniki alkomatu, brak wcześniejszej karalności
Witam,Po pierwsze mamy do czynienia z wykroczeniem a nie przestępstwem. Po drugie jeżeli I badanie nie zostało potwierdzone drugim wskazującym alkohol we krwi można się bronić wadliwym pomiarem. ... Zobacz wątek
2013.2.25 15:15:27
Spłata siostrze za dom rodzinny teścia - zabezpieczenie prawne
Witam, W pierwszej kolejności należy wyprostować sprawę spadkową po zmarłej teściowej. Jej udział w majątku wspólnym na podstawie dziedziczenia ustawowego zgodnie z art. 931 par. 1 kc ... Zobacz wątek2013.2.25 14:39:20
Unieważnienie aneksu do kredytu CHF podpisanego pod przymusem
W związku z poniższym mam pytanie Czy można wnieść zażalenie w którym zwrócę się do banku o unieważnienie aneksu i przywrócenie starej umowy zawartej w 2007 roku W 2007 roku wziałem kredyt ... Zobacz wątek2013.2.25 14:26:28
Rozbudowa domu na niezarejestrowanej działce dziedziczonej po dziadkach
Czy mogę rozbudować dom gdy działka jest na niezyjacego dziadka i nie jest podzielona rejentalnie tylko przez sad na 5 czesci? Witam moja sytuacja przedstawia sie następująco: chce rozbudować stary ... Zobacz wątek2013.2.25 10:28:27
Prawo do emerytury po mężu przy planowanej rozdzielności majątkowej
Tak, rozdzielność w tym przypadku w moim mniemaniu nie ma nic do rzeczy. ... Zobacz wątek2013.2.25 9:4:8
Odstąpienie od pożyczki po rozwodzie - prawa małżonków
Jeśli z żoną wzięliśmy pożyczkę, a teraz jesteśmy po rozwodzie to któreś z nas ma prawo odstąpić od tej pożyczki, aby druga osoba nas spłacała? http://pozyczkowyporadnik.eu ... Zobacz wątek2013.2.25 2:33:59
Ile wynosi wynagrodzenie za staż?
Do 1 czerwca 2013 r. obowiązywała będzie kwota 953,10 zł brutto (816,32 zł netto). Po tym okresie nastąpi wzrost o kilkadziesiąt złotych. Kwota przy stażu z UP. ... Zobacz wątek2013.2.24 22:44:42
Legalność stron z linkami do serwisów typu zrzuta.eu
Dodam jeszcze jedno pytanie3.Czy strona taka jak zrzuta.eu ale z dodatkowa opcja wyszukiwania utworow po tytule i z linkiem do ich sciagniecia ktore na wrzute.pl wrzucil uzytkownik bez licencji,lecz ... Zobacz wątek
2013.2.24 21:11:42
Czy pracownik socjalny może być oskarżony o znieważenie klienta
czy będąc pracownikiem socjalnym mogę być oskarżona o znieważenie klienta podczas rozmowy ze sprawcą przemocy zadawane byly pytania dotyczące stosowania przemocy przez ow sprawce na koniec rozmowy ... Zobacz wątek2013.2.24 20:42:13
Unikanie kary za brak OC przy sprzedaży samochodu
Witam, Zwracam się do Was z następującym problemem. W listopadzie kupiłem samochód marki Citroen. Mimo, iż byłem w trakcie robienia prawa jazdy zdecydowałem się na jego kupno ponieważ cena ... Zobacz wątek2013.2.24 11:53:55
Natychmiastowe zerwanie umowy internetowej z powodu długotrwałej awarii
Witam,mój problem polega na tym iż mój dostawca internetu robi mnie za uja. A dosłownie wystąpiła awaria która jest zgłaszana już od 8 lutego i do tej pory nie została usunięta. Chce zerwać ... Zobacz wątek
2013.2.24 10:22:49
Zwrot kosztów wysyłki odpowiedzi do sądu od strony przeciwnej
w jaki sposób i czy wogóle można, zażądać od strony (oponenta) zwrotu kosztów związanych np. z koszem wysyłki odpowiedzi do sądu.- strona(oponent)wnosi do SO o nadanie klauzuli wykonalności ... Zobacz wątek
2013.2.23 18:38:21
Czy nauczyciel może cofnąć zaliczenie po wpisaniu do indeksu?
Witaj, mam tą samą sytuację co Ty. Wykładowca nie może cofnąć takiej decyzji, ocenę już wstawił. W razie większych kłopotów musisz iść do dziekana, dyrektora swojego instytutu, ewentualnie ... Zobacz wątek2013.2.23 18:18:0
Rozliczenie PIT-8C - program motywacyjny bez odprowadzonych podatków
jak rozliczyć pit 8c w pozycji 34 mam wpisane program motywacyjny -przychód 2591,83 ile procent podatku muszę zaplacic .zaklad pracy nic nie odprowadził.... Zobacz wątek
2013.2.23 16:49:38
Korzystanie z gier flash z kodem embed na komercyjnej stronie
Witam.Mam do Was pytanie ,ktore od pewnego czasu mnie nurtuje.
Niedlugo otwieram strone www, ktora w zalozeniu ma na siebie zarabiac (co za tym idzie - bedzie to strona komercyjna).
Strona ta ... Zobacz wątek
2013.2.23 15:39:3
Wniosek do sądu o sprawdzenie kontynuacji nauki przez dziecko
mój mąż płaci alimenty na dziecko, a nie wie czy on kontynuował nauke po szkole średniej(nie wie nawet czy ją ukończył). Jeśli nie to nie musi płacić alimentów tylko nie ma mozliwości sprawdzenia ... Zobacz wątek2013.2.23 15:12:52
Przedawnienie sprawy karnej gdy nie można jej prowadzić bez oskarżonego
kiedy mija przedawnienie sprawy karnej, skoro sprawa sie nie odbyla iz nie mozna bylo jej prowadzic bez obecnosci oskarzonego ... Zobacz wątek2013.2.23 15:11:11
Odwołanie od decyzji komendanta policji ws. pozwolenia na broń
W jaki sposób mozna odwołać się od decyzji komendanta wojewódzkiego policji dotyczącej prawa do posiadania broni? ... Zobacz wątek2013.2.23 11:38:40
Czy nowa ustawa może działać wstecz i zmienić wiek emerytalny
Ile czasu uprawomocnia się nowa ustawa? Mój mąż jest od 15lipca 2012r na Swiadczeniu przedemerytalnym.Dostał decyzję z ZUS, że na emeryturę przejdzie z chwilą ukończenia 65lat( 24.05.2016r).W ... Zobacz wątek2013.2.23 9:6:6
Odliczenie alimentów od dochodu dla pełnoletniego dziecka niepełnosprawnego
Mam dziecko niepełnosprawne pełnoletnie o duzym stopniu upośledzedzia otrzymujące rentę. Place dobrowolnie (bez wyroku sadowego)dodatkowo alimenty ustalone za obopólną ugodą z matka dziecka (byłą ... Zobacz wątek2013.2.22 19:38:4
Ile podpisów potrzeba do petycji i czy petycje online są ważne
mam kilka pytań dotyczących stworzenia petycji do rządu o rozpatrzenie ustanowienia nowej uchwały:- ile jest potrzebnych podpisów?
- czy petycja z takich serwisów jak np http://www.petycjeonline.pl/ ... Zobacz wątek
2013.2.22 17:48:30
Przedawnienie ubezpieczenia OC - windykacja po roku
Opiszę problem jaki się pojawił:26/06/2012 - Pan Jerzy miał OC w MTU, podpisał umowę na OC z Link4, nie wypowiedziawszy OC z MTU.
3/07/2012 - Pan Jerzy sprzedał mi auto z OC w Link4, nie poinformował ... Zobacz wątek
2013.2.22 14:22:24
Odpowiedzialność karna za utwór muzyczny z wulgarnymi tekstami o KRRiT
Mam pytanie co do utworu muzycznego z wizualizacją:http://www.youtube.com/watch?v=anInRznaJ3w
1. Czy tego typu utwór jest ścigany automatycznie przez prokuraturę z art 212 KK, czy tylko i wyłącznie ... Zobacz wątek
2013.2.22 14:0:27
Wypadek w pracy za granicą - prawa przy transporcie do Polski
WitamOjciec miał wypadek w Holandii w czasie pracy na budowie ...(ubezpieczony)
Obecnie przebywa tam w szpitalu już od tygodnia.
Ma pęknięte dwa żebra, żuchwę, 2 krwiaki na głowie, wstrząs ... Zobacz wątek
2013.2.22 13:59:50
Odliczenie kosztów instalacji solarnej mimo dofinansowania z WFOŚiGW
czy mogę odliczyć od dochodu lub podatku koszty instalacji solarnej-zaznaczam ,że otrzymałem dofinansowanie z banku ochrony środowiska-koszt instalacji 15.500-dofinansowanie 6.960 ... Zobacz wątek2013.2.22 13:4:45
Współwłasność kamienicy - jak zmusić lokatorów do płacenia czynszu
Moja mama dostała spadek i jest wsółwłascicielka z paroma innnymi,w kamienicy jednak mieszkają ludzie którzy nie placa czynszu co należy zrobic aby placili.(zadzne z wpółwłascicieli ani mama ... Zobacz wątek2013.2.22 12:30:57
Sprawdzenie czy zmarły miał kredyty - gdzie uzyskać zaświadczenie
W jaki sposób można sprawdzić czy osoba zmarła miała jakieś zaciągnięte kredyty? Czy istnieje jakaś instytucja która wyda mi zaświadczenie, że moja mama nie miała długów i będę mógł ... Zobacz wątek2013.2.22 9:50:57
Odzyskanie rzeczy osobistych od byłej dziewczyny - wniosek do sądu
WitamMam problem z odebraniem moich rzeczy z mieszkania mojej byłej dziewczyny. (laptop, dysk hdd zewnetrzny, telefon gsm...)
Chodzi o to iż nie chce mi ich wydać... wyczerpałem już wszelkie ... Zobacz wątek
2013.2.22 9:12:45
Odpowiedzialność administracji za naprawę uszkodzeń od przecieków
Jak najbardziej, administrator budynku próbuje się wykpić ale to normalne w tym kraju.Może kolejna wizywa u administratora, ostrzeżenie że w raku nie podjęcia działań zapobiegawczych niszczeniu ... Zobacz wątek2013.2.22 8:43:17
Groźby zwolnionego pracownika ws. zgłoszenia pracy bez umowy
Jako pracodawca dał Pan ciała zatrudniając na czarno i teraz ma pan tego skutki. Pytanie jak ten pracownik chce udowodnić że w tamtym okresie pracował dla Pana? Konsekwencje za to że pobierał zasiłek ... Zobacz wątek2013.2.22 8:38:39
Odmowa podpisania zeznań przez świadka w straży miejskiej
To że nie zmieni tego co piszę, to jakiś absurd, poprostu leniowi sie pisać nie chciało. Zeznania nie podpisane moga posłużyć do podtarcai sobie tyłka w sądzie, bo są niepotwierdzone. Nawet ... Zobacz wątek2013.2.22 8:27:35
Stawka VAT na lody i desery w usłudze gastronomicznej
jaka jest stawka vat na sprzedaż lodów i deserów podczas usługi gastronomicznej? ... Zobacz wątek2013.2.22 6:21:39
Rozwód przy nieodpowiedzialności męża i nieterminowych alimentach
Czy możliwy jest rozwód? Witam. W styczniu rozstałam się z mężem, powodem było to, że jest on nieodpowiedzialnym człowiekiem, nie potrafi znaleźć pracy i utrzymac rodziny. Obecnie mieszkam u ... Zobacz wątek2013.2.21 22:30:1
Przekształcenie władania domem z lat 60. w prawo własności
Dziękuję za odpowiedź i słowa otuchy, skorzystałam z serwisu ECK, ponieważ mieszkam za granicą, także nie mam jak podejść do najbliższego komisariatu i zgłosić nadużycie :)w każdym bądź ... Zobacz wątek2013.2.21 21:28:36
Zatrzymanie w Polsce za oskarżenie o gwałt w Wielkiej Brytanii
zostałem oskarżony w UK o gwałt którego nie popełniłem przez moją eks dziewczyne w dodatku w zeznaniach napisała że to ona chciała się ze mną kochać i że była pijana. wróciłem do polski ... Zobacz wątek2013.2.21 20:25:33
Odszkodowanie od salonu gier za uraz kolana przy grze z piłką
Odszkodowanie od salonu gier 3 dni temu byłem z kolegami w salonie gier przy grze w której chodzi o jak najmocniej uderzyc w piłke. Po uderzeniu cos mi skoczyło w kolanie jest podejrzenie ze mam uszkodzonom ... Zobacz wątek2013.2.21 19:8:25
Prawa autorskie do nazwy zespołu z cytatu amerykańskiego pisarza
Nazwa dla zespołu muzycznego. Prawa? Jako zespół nagrywamy płytę dla zachodniej wytwórni. Z tego powodu musieliśmy przyjąć anglojęzyczną nazwę. Nazwa to cztery słowa ze zdania liczącego w ... Zobacz wątek2013.2.21 17:59:7
Masz inne pytanie do prawnika?