Forum prawne (strona 285)

Bezpłatne badania DNA w sprawie wykluczenia ojcostwa

moj brat wystapil o wykluczenie ojcostwa.Jego byla zona urodila dziecko przed uplywem 300 dni po rozwodzie i podala nazwisko mojego brata jako ojjca dziecka.Na sprawie sadawej powiedziala ze jest on ojcem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 22:19:57

Zmiana przeznaczenia działek w planie zagospodarowania przestrzennego

Witam,
Gmina jest w trakcie opracowywania miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla naszego osiedla. W studium uwarunkowań działki należące do nas były przewidziane pod zabudowę jednorodzinną. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 21:55:3

Przedawnienie długu z tytułu kontraktu na studia wyższe

a i dokładnie mówiać jeszcze, w 2008 szkoła straciła możliwość wydawania tytułów mgr, zmieniono mi kierunek studiów na siłę na który nie wyraziłem zgody. zawiła historia jednym słowem... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.4 21:4:15

Odzyskanie zaliczki za niewykonaną stronę internetową

[cytat]

Musi być Pan naprawdę bardzo głupi skoro nie podpisuje Pan umów. W związku z tym zobowiązuje się Panu pomoc prawnie. Naturalnie o ile zaakceptuje Pan zaliczkę w wysokości połowy wartości ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.4 19:50:3

2013.3.4 17:15:7

Stypendium dla sieroty uciekającej od rodziny alkoholików

Matka ma działalność to informacja z US, albo PIT-y, porozmawiaj z ojcem i bratem może złożą oświadczenia, że nie mają dochodów ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.4 17:3:1

Stalowe zderzaki w samochodzie osobowym - czy można montować?

Tylko wyposażenia fabryczne są legalne. Chodzi o kontakt z ewentalnym pieszym podczas wypadku, takie orurowanie, czy inny zderzak powodują wieksze obrażenia. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.4 16:59:23

Czy komornik może zająć zwrot podatku przy egzekucji alimentów

CZY KOMORNIK MA PRAWO ZAJĄ ZWROT PODADKU JESLI SCIAGA MI Z PENSI MIESIĘCZNĄ KWOTE DO 600 ZŁ ALIMETY ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 16:56:33

Odpowiedzialność za kredyt wzięty na rzecz znajomej osoby

Witam,
mam pewien problem i nie wiem co mam w tej sytuacji zrobić. W maju 2012 roku wzięłam na siebie sprzęt dla mojej znajomej. Ona sama nie mogła wziąć laptopa na raty, więc po wielu prośbach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 16:56:28

Obowiązek rozliczenia PIT dla bezrobotnego bez zasiłku

Otrzymałem kiedyś taką informację, jeżeli otrzymasz jakikolwiek PIT-11 wtedy zeznanie musisz składać ? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.3.4 16:56:15

Pozwolenie na posiadanie pałki policyjnej dla kuriera

Znajomy taksówkarz wozi kawał przewodu gumowego i nikt sie nie czepia, że to broń:) ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.3.4 16:37:7

Bezpieczeństwo i legalność chwilówek - opinie użytkowników

Wszystkie sa legalne, tylko diabeł tkwi w szczegółach, w tym przypadku w szczegółach umów, których nie zawsze doczyta klient. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.4 16:28:13

Odwołanie od podwyższenia czynszu za brak deklaracji o dochodach

Otrzymałem wypowiedzenie stawki czynszu po napisaniu prośby stawkę przywrócono ale niestety muszę zapłacić za 2 miesiące wyższą stawkę.Wypowiedziano mi czynsz ponieważ zapomniałem wysłać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 15:59:41

Kto płaci notariusza przy zakupie domu przez biuro nieruchomości

kto oplaca notariusza przy zakupie domu przez biuro nieruchomosci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 15:40:59

Ograniczenie lub pozbawienie praw rodzicielskich ojca-dłużnika

Ostatnio dowiedziałem się, że mój ojciec teoretycznie może w przyszłości wystąpić o przyznanie mu alimentów, które ja miałbym płacić. Sam ojciec uporczywie uchyla się od płacenia alimentów ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.3.4 15:15:29

Sprzedaż udziałów spółki córki przez spółkę z udziałem Skarbu Państwa

Stan faktyczny:

- Spółka XXX S.A. - udział Skarbu Państwa +50 %
- Spółka XXX S.A. tworzy spółkę córkę YYY Sp. z o.o. - posiada w niej 100 % udziałów
- Spółka XXX S.A. chce pozbyć się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 12:59:34

Wymagania dla członków rady nadzorczej spółki zależnej Skarbu Państwa

Witam, zastanawiałem się nad jedną kwestią.

Stan faktyczny: Spółka Akcyjna, w której Skarb Państwa posiada 50%+ akcji, tworzy zależną spółkę z o o, w której posiada 100 % udziałów.

Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 12:58:47

Gdzie odebrać świadectwo pracy z likwidowanego zakładu

zgubiłam swiadectwo pracy z poprzedniej pracy.zakład istnieje .Gdzie mam sie udać?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 11:35:17

Co robić po odwieszeniu wyroku?

Witam,

w dni wczorajszym, tj. 28.02.2013 dostałem od Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej Wydział IX Karny, Sekcja ds. wykonywania orzeczeń wezwanie do stawienia się dnia 8.03.2013 w Areszcie Śledczym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.4 8:27:49

Nieślubne dziecko w drodze - konsekwencje prawne i spadek

Tutaj sporo wiadomości o świadczeniach alimentacyjnych http://e-prawnik.pl/artykuly/prawo-rodzinne/obowiazek-alimentacyjny-rodzicow-wzgledem-dzieci-od-a-do-z.html ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2013.3.4 8:23:40

Organizacja konferencji naukowej - sponsoring i stoiska firm

hmmmm tytuł "sponsor" nieco wprowadził mnie w błąd;( A szkoda, szkoda. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.4 8:16:13

Brak zaświadczenia o nauce od pełnoletniej córki płacącej alimenty

Skoro sama córka ani szkoła nie chcą dać potwierdzenia, to poprosić o to sąd, poprzez pozew. Albo od razu pisać pozew o zmniejszenie alimentów lub zaprzestanie świadczenia alimentów ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.4 8:15:33

Zwrot kaucji od wynajmujących po wyprowadzce - aneks do odbioru

proszę wejść na moja stronę, wysłać do mnie maila z pytaniem i porada będzie darmowa.
Pozdrawiam,
r.pr. Gerard Woźniak ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.3 22:15:7

Pomoc w przyjeździe znajomego z Iraku do Polski ze względów zdrowotnych

dzien dobry panstwu mam pytanie. moj znajomy chcialby przyjechac do polski z powodu przewleklej choroby pochodzi on z iraku ja nie moge wystawic zaproszenia z powodu nie stabilnej sytuacji materialnej.znajomy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.3 21:42:44

Prawa człowieka w Europejskim Trybunale Sprawiedliwości

Witam! Mógłby ktoś udzielic mi informacji na temat praw człowieka w ETS? sama nie mogę tego niestety znalezc.. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.3 21:28:42

Umowa zlecenia z prowizją jako ukryta umowa o pracę

Witam
Trafił mi się wyjątkowo felerny pracodawca. Zacznę od tego, że znalazłam ogłoszenie o pracę w internecie, gdzie pisało iż pracodawca oferuje m.in.:
wysokie wynagrodzenie stałe+ możliwe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.3 18:22:27

Płaca za połowę etatu przy pracy na pełny etat

Jeżeli chodzi o warunki płacowe, to są one takie same, ponieważ w umowie widnieje wynagrodzenie godzinowe, a nie miesięczne. Pracodawca poinformował, że osoby, które będą pracowały w pełnym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.3 16:10:18

Słup wysokiego napięcia uniemożliwia budowę - brak rekompensaty

Jeśli na twojej działce , polu znajdują się słupy , rury gazowe,i inne . Nasza kancelaria proponuje pomoc w ustaleniu stalenie służebności przesyłu i wypłaty naleznego odszkodowania. Oferujeny ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.3 13:41:34

Szanse na odzyskanie długu od koleżanki w sądzie

Witam ...
Prosze o kontakt z naszą Kancelarii .Proponuje procedurę uznania długu .
693 991 840 ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.3 13:28:18

Odwołanie od mandatu za sikanie w miejscu publicznym

witam, dostalem mandat za sikanie w miejscu publicznym w wysokosci 500zł. Czy jest sens odwołania sie od tej kary??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.3 12:40:14

Mandat za sikanie w miejscu publicznym

witam, dostalem mandat za sikanie w miejscu publicznym w wysokosci 500zł. Czy jest sens odwołania sie od tej kary??? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.3 12:39:0

Zwrot nienależnie otrzymanych pieniędzy przez firmę i odsetki

Moim zdaniem powinna je zwrócić. Osobie, która przesłała pieniądze na konto danej firmy, przysługuje roszczenie w stosunku do niej z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia o zwrot wpłaconych pieniędzy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.3 11:10:27

Czy sąsiadka może zastawiać okno - prawa w budynku wielorodzinnym

Czy sąsiadka ma prawo zastawiać okno? Witam.Budynek o którym napiszę powstał ok.1900r,mieszka w nim 6 rodzin.Od zawsze z tyłu budynku znajdowały się okienka 2 na parterze i 2 na 1 pietrze malutkie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.3 10:26:37

Nieodebrana przesyłka i brak zwrotu pieniędzy po roku - odsetki karne

jesli przelalam pieniadze na konto, za zakup, ktory nie zostal i dostarczony. i pomimo wymiany maili z firma ciagle go nie otrzymalam /twierdza, ze kurier byl 2 razy pod adresem, zabawnie o podanych przez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.3 10:1:35

Jak pozbyć się dłużników we wspólnocie mieszkaniowej

Co można zrobić z dłużnikami we wspólnocie? W naszym bloku mieszka 12 rodzin z czego 2 są zadłużone (1-41 tyś. 2-34 tyś? Były przetargi komornicze ale niestety nikt nie odważył się kupić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.3 0:10:56

Publikacja danych osobowych w internecie przez firmę windykacyjną

Przepraszam,w temacie nie było widać jaka to jest treść otóz:

IMIE NAZWISKO - MIASTO, Ul. ULICA ... (Po kliknieciu przenosi mnie na stronę,która się nie wczytuje)
IMIE NAZWISKO, dług 1150.75, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.2 23:37:37

Znaki ostrzegawcze umieszczane bezpośrednio przed przeszkodą

Czy istnieje taki znak ostrzegawczy, ktory umieszczamy tuz przed przeszkoda lub tym, o czym znak ostrzega? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.2 23:29:31

Kopiowanie pytań z egzaminów na prawo jazdy na własną stronę

witam
mam pytanie odnośnie pytań z egzaminów na prawo jazdy..nowe testy
pytania umieszczane są na forum, czy mogę je skopiować i umieścić np na swojej stronie?
pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.2 20:26:9

Przedawnienie zobowiązania do spłaty spadkobierców po podziale

Witam

Mam mały problem jakies 13 lat byl podzil majątku po ojcu w spadku dostal wszystko brat ale mial nas spłacic jednak do tej pory nie wyplacil nikomu ani złotowki,czy to jest juz przedawnione ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.3.2 18:5:52

Prawa 18-latki wyrzuconej z domu przez matkę po śmierci ojca

czy coś mi się należy?
witam uprzejmnie Panie Jakubie,
mam dopiero ukończone 18 lat i dziś matka wyżuciła mnie z domu. ogólnie nie mam ojca, zdinał w 2004 roku. wiem że ja i moje rodzeństwo(brat ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.2 16:12:3

Przepisy o zameldowaniu i składkach dla opiekunki w Niemczech

Witam, od trzech muiesięcy mam działalność w Niemczech. Pracuję jako opiekunka do osób starszych. W poszukiwaniu pracy pośredniczy mi niemiecka firma, która pomaga mi w założeniu działalności, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.2 16:6:19

Kwalifikacje do skupu złota w sklepie jubilerskim

czy sprzedawca w sklepie jubilerskim może skupować złoto bez żadnej kwalifikacji dziś szef sklepu jubilerskiego przychodzi do pracy i powiada pracownikom że od dziś oprócz sprzedaży będą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.2 12:31:16

2013.3.2 12:28:21

Skąd odebrać PIT z urlopu wychowawczego płatnego z ZUS

Witam mam pytanie cały poprzedni rok tzn 2012 byłam na urlopie wychowawczym płatnym skąd powinnam dostać jakieś papiery do rozliczenia podatkowego ? z zusu z urzędu skarbowego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.2 10:59:28

Przedawnienie roszczenia o zwrot kosztów naprawy samochodu po wypadku

Szanowni Państwo,

Czy przedawniło mi się roszczenie, za naprawę auta które zostało rozbite przez mojego wujka, który zobowiązał się w dniu zdażenia do naprawy wynikłej szkody, a za naprawę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.1 20:56:49

Odszkodowanie od wynajmującego za awarię w mieszkaniu - sadza z komina

[cytat]

Ustawa o najmie (jeżeli nie zapisano inaczej w umowie najmu) lokali zobowiązuje właściciela do ponoszenia określonych kosztów.

[/cytat]
Jakich kosztów? Jak nazywa się ta ustawa, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.1 20:56:22

Dziedziczenie partycypacji TBS po zmarłej babci

Witam! mam problem,otoż moja babcia była partycypantem mieszkania w TBS gdzie mieszka dalej mój wujek.Babci nie ma bo zmarła,teraz wujek chce przepisać to mieszkanie na swojego wnuka i szuka spadkobiercow ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.1 20:38:17

Oszustwo w sklepie internetowym Tchibo - gdzie zgłosić sprawę

Zostałam oszukana przez sklep internetowy Tchibo,do kogo powinnam zwrucić się w tej sprawie.co robić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.1 19:59:38

Termin załatwienia formalności w Urzędzie Celnym po zakupie auta

Witam wszystkich.

Mam pewien problem z rejestracja pojazdu samochodowego w Warszawie, w urzedzie komunikacji. Postaram się w miarę czytelnie streścić całą historię. Problemem jest zaświadczenie ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2013.3.1 14:36:45

Groźby ojca dotyczące przepisania domu - jak chronić prawa spadkowe?

Z jakimi kosztami musze się liczyc zakłądając taka sprawe i jak długo się czeka na rozprawę? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.3.1 13:14:42

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika