Forum prawne (strona 285)
Słup wysokiego napięcia uniemożliwia budowę - brak rekompensaty
Jeśli na twojej działce , polu znajdują się słupy , rury gazowe,i inne . Nasza kancelaria proponuje pomoc w ustaleniu stalenie służebności przesyłu i wypłaty naleznego odszkodowania. Oferujeny ... Zobacz wątek2013.3.3 13:41:34
Szanse na odzyskanie długu od koleżanki w sądzie
Witam ...Prosze o kontakt z naszą Kancelarii .Proponuje procedurę uznania długu .
693 991 840 ... Zobacz wątek
2013.3.3 13:28:18
Odwołanie od mandatu za sikanie w miejscu publicznym
witam, dostalem mandat za sikanie w miejscu publicznym w wysokosci 500zł. Czy jest sens odwołania sie od tej kary??? ... Zobacz wątek2013.3.3 12:40:14
Mandat za sikanie w miejscu publicznym
witam, dostalem mandat za sikanie w miejscu publicznym w wysokosci 500zł. Czy jest sens odwołania sie od tej kary??? ... Zobacz wątek2013.3.3 12:39:0
Zwrot nienależnie otrzymanych pieniędzy przez firmę i odsetki
Moim zdaniem powinna je zwrócić. Osobie, która przesłała pieniądze na konto danej firmy, przysługuje roszczenie w stosunku do niej z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia o zwrot wpłaconych pieniędzy ... Zobacz wątek2013.3.3 11:10:27
Czy sąsiadka może zastawiać okno - prawa w budynku wielorodzinnym
Czy sąsiadka ma prawo zastawiać okno? Witam.Budynek o którym napiszę powstał ok.1900r,mieszka w nim 6 rodzin.Od zawsze z tyłu budynku znajdowały się okienka 2 na parterze i 2 na 1 pietrze malutkie ... Zobacz wątek2013.3.3 10:26:37
Nieodebrana przesyłka i brak zwrotu pieniędzy po roku - odsetki karne
jesli przelalam pieniadze na konto, za zakup, ktory nie zostal i dostarczony. i pomimo wymiany maili z firma ciagle go nie otrzymalam /twierdza, ze kurier byl 2 razy pod adresem, zabawnie o podanych przez ... Zobacz wątek2013.3.3 10:1:35
Jak pozbyć się dłużników we wspólnocie mieszkaniowej
Co można zrobić z dłużnikami we wspólnocie? W naszym bloku mieszka 12 rodzin z czego 2 są zadłużone (1-41 tyś. 2-34 tyś? Były przetargi komornicze ale niestety nikt nie odważył się kupić ... Zobacz wątek2013.3.3 0:10:56
Publikacja danych osobowych w internecie przez firmę windykacyjną
Przepraszam,w temacie nie było widać jaka to jest treść otóz:IMIE NAZWISKO - MIASTO, Ul. ULICA ... (Po kliknieciu przenosi mnie na stronę,która się nie wczytuje)
IMIE NAZWISKO, dług 1150.75, ... Zobacz wątek
2013.3.2 23:37:37
Znaki ostrzegawcze umieszczane bezpośrednio przed przeszkodą
Czy istnieje taki znak ostrzegawczy, ktory umieszczamy tuz przed przeszkoda lub tym, o czym znak ostrzega? ... Zobacz wątek2013.3.2 23:29:31
Kopiowanie pytań z egzaminów na prawo jazdy na własną stronę
witammam pytanie odnośnie pytań z egzaminów na prawo jazdy..nowe testy
pytania umieszczane są na forum, czy mogę je skopiować i umieścić np na swojej stronie?
pozdrawiam ... Zobacz wątek
2013.3.2 20:26:9
Przedawnienie zobowiązania do spłaty spadkobierców po podziale
WitamMam mały problem jakies 13 lat byl podzil majątku po ojcu w spadku dostal wszystko brat ale mial nas spłacic jednak do tej pory nie wyplacil nikomu ani złotowki,czy to jest juz przedawnione ... Zobacz wątek
2013.3.2 18:5:52
Prawa 18-latki wyrzuconej z domu przez matkę po śmierci ojca
czy coś mi się należy?witam uprzejmnie Panie Jakubie,
mam dopiero ukończone 18 lat i dziś matka wyżuciła mnie z domu. ogólnie nie mam ojca, zdinał w 2004 roku. wiem że ja i moje rodzeństwo(brat ... Zobacz wątek
2013.3.2 16:12:3
Przepisy o zameldowaniu i składkach dla opiekunki w Niemczech
Witam, od trzech muiesięcy mam działalność w Niemczech. Pracuję jako opiekunka do osób starszych. W poszukiwaniu pracy pośredniczy mi niemiecka firma, która pomaga mi w założeniu działalności, ... Zobacz wątek2013.3.2 16:6:19
Kwalifikacje do skupu złota w sklepie jubilerskim
czy sprzedawca w sklepie jubilerskim może skupować złoto bez żadnej kwalifikacji dziś szef sklepu jubilerskiego przychodzi do pracy i powiada pracownikom że od dziś oprócz sprzedaży będą ... Zobacz wątek2013.3.2 12:31:16
Ukrycie pracy na zlecenie przed sądem w sprawie alimentów
dziekuje Ci bardzo za pomoc;) ... Zobacz wątek2013.3.2 12:28:21
Skąd odebrać PIT z urlopu wychowawczego płatnego z ZUS
Witam mam pytanie cały poprzedni rok tzn 2012 byłam na urlopie wychowawczym płatnym skąd powinnam dostać jakieś papiery do rozliczenia podatkowego ? z zusu z urzędu skarbowego ... Zobacz wątek2013.3.2 10:59:28
Przedawnienie roszczenia o zwrot kosztów naprawy samochodu po wypadku
Szanowni Państwo,Czy przedawniło mi się roszczenie, za naprawę auta które zostało rozbite przez mojego wujka, który zobowiązał się w dniu zdażenia do naprawy wynikłej szkody, a za naprawę ... Zobacz wątek
2013.3.1 20:56:49
Odszkodowanie od wynajmującego za awarię w mieszkaniu - sadza z komina
[cytat]Ustawa o najmie (jeżeli nie zapisano inaczej w umowie najmu) lokali zobowiązuje właściciela do ponoszenia określonych kosztów.
[/cytat]
Jakich kosztów? Jak nazywa się ta ustawa, ... Zobacz wątek
2013.3.1 20:56:22
Dziedziczenie partycypacji TBS po zmarłej babci
Witam! mam problem,otoż moja babcia była partycypantem mieszkania w TBS gdzie mieszka dalej mój wujek.Babci nie ma bo zmarła,teraz wujek chce przepisać to mieszkanie na swojego wnuka i szuka spadkobiercow ... Zobacz wątek2013.3.1 20:38:17
Oszustwo w sklepie internetowym Tchibo - gdzie zgłosić sprawę
Zostałam oszukana przez sklep internetowy Tchibo,do kogo powinnam zwrucić się w tej sprawie.co robić? ... Zobacz wątek2013.3.1 19:59:38
Termin załatwienia formalności w Urzędzie Celnym po zakupie auta
Witam wszystkich.Mam pewien problem z rejestracja pojazdu samochodowego w Warszawie, w urzedzie komunikacji. Postaram się w miarę czytelnie streścić całą historię. Problemem jest zaświadczenie ... Zobacz wątek
2013.3.1 14:36:45
Groźby ojca dotyczące przepisania domu - jak chronić prawa spadkowe?
Z jakimi kosztami musze się liczyc zakłądając taka sprawe i jak długo się czeka na rozprawę? ... Zobacz wątek2013.3.1 13:14:42
Nowy związek podczas oczekiwania na rozwód - czy to zdrada?
Mam pytanie dotyczące rozwodu. Jestem w trakcie oczekiwania na termin rozwodu.Z męzem nie żyję juz 2 lata. On mieszka w ty m samym mieszkaniu ale mamy oddzielne pokoje. Mamy pełnoletnie dziecko.Czy ... Zobacz wątek2013.3.1 10:56:32
Związek 18-latka z 15-latką - czy można się spotykać po ukończeniu 15 lat?
Rodzice nic nie będą mieć do gadania nawet jak będziecie sypiać ze sobą, tak mówi prawo. ... Zobacz wątek2013.3.1 9:54:29
Usprawiedliwianie nieobecności w pracy - obowiązki pracownika
Mam takie pytanie z życia wzięta, czy w ramach uzasadnionej nieobecności należy traktować pierwszą pomoc przedmedyczną udzieloną osobie na przystanku tramwajowym do czasu przyjazdu karetki, przez ... Zobacz wątek2013.3.1 9:46:53
Nieautoryzowane powiększanie lokalu przez współwłaściciela-zarządcę
Niech się pan inspekcji budowlanej wprost za pyta, czy przy ulicy takiej a takiej, osoba XYZ na działania "tutaj pan opisze co dokładnie się tam dzieje", uzyskała pozwolenie inspektora budowlanego ... Zobacz wątek2013.3.1 9:35:1
Reklama na ogrodzeniu współwłasności - opłata od wspólnoty
Witam,mam pytanie jestem współwłaścicielem nieruchomości,
w akcie notarialnym mam zapis o sposobie użytkowania działki na wyłączbość. Jest konkretnie ustalone którą cześć mam ja a ktorą ... Zobacz wątek
2013.3.1 9:2:34
Wynajęcie miejsca postojowego przy umowie przedsprzedaży
Witam,mam podpisaną umowę przedsprzedaży miejsca postojowego w garażu podziemnym, płacę za miejsce raty i ponoszę wszelkie koszty związane z miejscem, natomiast akt notarialny zostanie podpisany ... Zobacz wątek
2013.3.1 8:6:24
Odzyskanie pieniędzy od ciotki po spłaceniu jej kredytu jako poręczyciel
Najpierw poprosic dobrowolnie o spłatę.Wysłąc list polecony z podaniem gdzie i w jakiej fromie ma byc zwrot żądanej kwoty. Potem idzcie do sądu cywilnego jak tamto nie dało rady. Po korzystnym ... Zobacz wątek2013.2.28 17:34:52
Obowiązek zawiadomienia Urzędu Skarbowego o nieujawnionych dochodach
Gdy sędzia prowadzący rozprawę dowiaduje się,że jedna ze stron ma nieujawnione dochody i w dodatku nie opodatkowane/chodzi tu i kilkadziesiąt zł w przedziale kilku lat/czy ma obowiązek powiadomić ... Zobacz wątek2013.2.28 16:10:20
Sprowadzenie auta z Niemiec - odmowa wydania VAT-25
Trzeba było pani urzędniczce powiedzieć, że dane przewoźnika gówno ją obchodzą, bo dla kwestii wydania zaświadczenia VAT 25 nie ma znaczenia jak auto przyjechało do Polski. Kolejnym błędem ... Zobacz wątek2013.2.28 15:42:22
Odmowa budowy chodnika przez burmistrza mimo zgody powiatu
Burmistrz celowo odrzuca interwencję w sprawie gwarancji bezpieczeństwa pieszych i wybudowania chodnika przy zjeździe z autostrady, a powiat chce wybudować i interwencję uważa za zasadną. Na drodze ... Zobacz wątek2013.2.28 15:12:33
Zerwanie umowy najmu w trybie natychmiastowym po awarii ogrzewania
Witam, wynajmuję mieszkanie, mam w umowie termin wypowiedzenia 30dni. Czy można zerwać umowę w trybie natychmiastowym po awarii ogrzewania, która trwała 5dni? W mieszkaniu było 18-19 stopni (wilgotność ... Zobacz wątek2013.2.28 14:38:1
Wniosek do sądu o udostępnienie dokumentacji interwencji policji
Witam.Sprawa polega na tym iż potrzebuję na papierze od Policji wszystkich ich interwencji jakie miały miejsce w moim domu. Dotyczyły one wezwań na mojego męża...
Policja nie może mi ich od ... Zobacz wątek
2013.2.28 12:33:37
Dlaczego spłacane raty u komornika nie są odejmowane od zadłużenia
Zastanawia mnie jedna rzecz jak spłacane co miesiąc raty za zadłużenie u komornika nie sa wogule odejmowane jest jakaś ust.która zmienia postać rzeczy.Niewiem co robić.jestem załamana rok temu ... Zobacz wątek2013.2.28 11:41:25
Jak chronić dom przed komornikiem gdy syn wziął kredyt dla znajomego
Co zrobic by komornik nie.zajol.domu ? Witam. Syn mojej cioci lat 23 wziol kredyt dla.znajomego. Bo znajomy.nie.mogl wziasc .Znajomy wogile nie splacal ani syn. Teraz przyszlo powiadomienie ze poszlo wezwanie.do.windykacji..czyli ... Zobacz wątek2013.2.28 10:57:14
Prawa najemcy gdy właściciel ma zadłużone mieszkanie
Co mam robić kiedy właściciel ma zadłużone mieszkonie? Od listopada wynajmuje mieszkanie okazało się niedawno że właściciel ma zadłużenie i to nie male. Co mnie czeka jako najemcy? ... Zobacz wątek2013.2.28 9:38:8
Wniosek o staż bez zgody kandydata - przymus urzędu pracy
Zgłosić sprawę do UP, skoro koleżanka poinformowało o tym że taki wniosek bez zgody pana żony poszedł, to jest świadek takiego bezprawia. Sprawę na wokandę i wtedy powinny zostać na czas rozprawy ... Zobacz wątek2013.2.28 9:23:37
Zerwanie umowy zlecenia pozycjonowania "płatne za efekt"
Tak jest. Umowa mówi jasno jaki jest termin wyopowiedzenia zerwanie wcześniejsze oznacza problemy nie dla pana w tym wypadku bo to nie pan zrywa umowę, ale dla osoba zleceniodawcy. ... Zobacz wątek2013.2.28 9:20:26
Zawiadomienie pracodawcy o przemocy domowej przez MOPS
W moim odczuciu MOPS zachował się błędnie, nie profesjonalnie i ze szkodą dla pana. Nie wiem co ma rzekoma i nie stwierdzona przez biegłych przemoc w rodzinie do pańskiego pracodawcy. Jeżeli faktycznie ... Zobacz wątek2013.2.28 9:18:9
Kara za prowadzenie pod wpływem alkoholu a praca w Inspekcji Transportu
WitamArt. 76. 1. Inspektorem może być osoba, która:
1) posiada obywatelstwo polskie;
2) ma nienaganną opinię i nie była karana za przestępstwo umyślne;
3) legitymuje się świadectwem dojrzałości ... Zobacz wątek
2013.2.27 23:8:38
Sprawa karna za sprzedaż książeczki mieszkaniowej po 4 latach
Sprzedałam książeczkę mieszkaniową , od jej sprzedaży mineły 4 lata , dziś dostałam telefon że jest prowadzone śledztwo w sprawie wyłudzenia pieniędzy od państwa , jestem jedną z 3 osób ... Zobacz wątek2013.2.27 23:7:15
Koszty naprawy sprzętu na gwarancji po przekroczeniu terminu
jak w temacie. Oddałam swój sprzęt do MediaMarkt 24.01.2013 r. Sprzęt na gwarancji był jeszcze przez miesiąc dlatego zalezało mi żeby szybko go naprawiono. Co sie okazało sprzęt został wysłany ... Zobacz wątek2013.2.27 22:1:51
Ślub przy niepełnoletności jednego z partnerów
Ślub przy niepełnoletności? Witam, piszę z dość dręczącym mnie pytaniem. Czy ślub cywilny w świetle prawa możliwy jest, jeśli nie ukończyło się 18. roku życia? Czy fakt, że jeden z partnerów ... Zobacz wątek2013.2.27 21:3:56
Wyrównanie renty rodzinnej za brak zaświadczenia o kontynuacji studiów
WitamW październiku apomniałem wysłać zaświadczenia że kontynuuje studia (jestem na 3 roku). Czy możliwe jest wyrównanie za miesiace za które nie napływała renta rodzinna, jeśli wyśle ... Zobacz wątek
2013.2.27 19:50:6
Odprawa za odmowę dodatkowych obowiązków i podwyżki
Zerknij na radapracownikow.pl jest tam sporo artykułów na temat odpraw. Z tego co kojarzę, to taka odprawa będzie Ci się należała, jednak żeby mieć pewność (a najlepiej podstawę prawną dla ... Zobacz wątek2013.2.27 18:51:31
Budowa domu na siedlisku rodziców - procedury i przepisanie działki
Witam.Mam 23 lata.
Mieszkam u rodziców, którzy prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni ok. 15 ha.
Chciałbym wybudować własny dom na siedlisku, na działce moich rodziców.
Z tego co się ... Zobacz wątek
2013.2.27 18:48:34
Zwrot rzeczy najemcy i procedura przy braku kontaktu z dłużnikiem
Naszą własnością rzecz stanie się w wyniku jej uprzedniego porzucenia - gdy poprzedni właściciel wyzbędzie się własności tej rzeczy. Jak to stwierdzić? Sytuacje takie mają miejsce niezwykle ... Zobacz wątek2013.2.27 17:6:45
Wniosek o wyłączenie sądu z powodu znajomości z powodem
Witam,Mam pewien problem. Mianowicie chciałbym napisać wniosek o wyłączenie Sądu Okręgowego i zmianę Składu Orzekającego z mojej sprawy, ponieważ Sędzia, jak i część pozostałych osób ... Zobacz wątek
2013.2.27 16:0:2
Masz inne pytanie do prawnika?