Forum prawne (strona 284)

Pomoc dla bezdomnej osoby po wyjściu z więzienia

witam mam pytanie jaka pomoc należy sie osobie po wyjściu zk osoba jest bezdomna czy opieka społeczna może dać piniądze na mieszkanie albo o jaką może wogule sie starać pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.6 20:53:25

Obowiązek opieki nad babcią po sprzedaży jej domu przez wnuka

Kto powinien zaopiekować się babcią? Wnuk sprzedaje babci dom i bierze babcię do siebie, mieszka on z mamą córką tej babci. Pieniądze ze sprzedaży domu są wpłacone na konto wnuka. Trójka dzieci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.6 16:11:25

Podział długu przez firmę windykacyjną na dwie części

ponawiam pytanie,czy mogła ta firma tak zrobić? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.6 13:52:41

Naliczanie odsetek za zwłokę przy prolongacie opłat za najem

Czy jesli otrzymamy prolongatę zapłaty za najem na 3 m-ce to czy za ten okres naliczane sa odsetki za zwlokę
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.6 11:17:28

Kradzież haseł i nieautoryzowany dostęp do kont internetowych

Witam mam pytanie jeżeli wiem że ktoś mi wykradł hasła do różnych moich stron i portali. Dodatkowo się na nich loguje i przeszukuje. Czy grozi mu z tego tytułu jakaś kara ? Zorientowałem się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.6 10:56:30

Kto może podpisać sprawozdanie o wytworzonych odpadach

Kto podpisuje sprawozdanie dot. wytworzonych odpadów za dany rok?
Czy może być to podpis osoby upoważnionej czy wyłącznie kierownika jednostki (mimo, że w dniu złożenia podpisu obie te osoby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.6 9:11:42

Czy pracodawca może nakładać kary w formie przepisywania na praktykantów

Witam.
Moje pytanie jest następujące chodzę do 1 klasy ZSZ i na praktykach pracodawca stosuje "kary" ostatnio za to że nie założyliśmy zeszytu każał nam napisać 1000 razy " Będę wykonywał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.5 21:17:9

Założenie firmy przez 16-latka w ramach projektu EFS

Witam.
Chciałbym się zapytać czy można założyć firmę od 16 lat np. poprzez udział w projekcie EFS.
Z góry dziękuje za odpowiedź. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.5 20:15:5

Pytania w sprawie karnej dotyczącej posiadania suszu marihuany przez nieletniego

Witam. Mam pytanie. Jakie mogą być Zdawane pytania oskarżonemu Nieletniemu za posiadanie suszu Marihuany. Ile trwa taki proces. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.5 20:6:42

Konflikt z rodziną po przepisaniu mieszkania przez babcię

Witam.
zacznę może od tego że mam 21 lat od 15 roku życia przebywałam w rodzinie zastępczej u babci. Z babcią dogadywałam się różnie czasem się kłóciłyśmy czasem było pomiędzy nami bardzo ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.3.5 16:10:17

Rozliczenie PIT dla pełnoletniego dziecka za pracę wakacyjną

Rozliczyłam sie z pełnoletnim dzieckiem które obecnie jest studentem.W wakacje po zakonczeniu liceum pracował /o czym zupełnie zapomniałam kilka dni na budowie.Dzis przyszedł pit-11 na kwotę 312zł./z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.5 16:8:0

Obrona konieczna czy pobicie - uderzenie agresywnego ojczyma

Obrona konieczna, to nie uderzanie, no ale w takiej sytuacje może się Panu udać, tyle że problemem są wcześniejsze wyroki. Musi pan uzywać właściwego nazewnicta podczas składania zeznań. Był ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.5 16:5:45

Sprzedaż mieszkania wykupionego z bonifikatą od gminy

Podłączam się do pytania. Rok po wykupie z bonifikatą, mieszkanie przeszło z rodziców na dziecko. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.5 16:3:32

Odszkodowanie od wynajmującego za szkody od przeciekającego dachu

Owszem informowalam, pokazywalam... odpowiedz uzyskalam taka ze wystarczy rzeczy wyprac... ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.5 16:1:57

Rozebranie płotu sąsiada wchodzącego na działkę i budowa muru

Czy mogę rozebrać płot sąsiada, gdyż wchodzi on w moją działkę 1,5 m ? I czy mogę w takiej sytuacji wznieść ogrodzenie
( mur betonowy ) na granicy działki? Sąsiad na pewno się nie zgodzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.5 15:36:3

Rozwód małżonków mieszkających w Niemczech - właściwość sądu

Ponad 2 lata temu wziąłem ślub w Polsce. Zaraz po nim wraz z żoną wyjechaliśmy do Niemiec i tam mieszkaliśmy. Nie mamy dzieci. Oboje mamy obywatelstwo polskie.Ponad miesiąc temu wróciłem do Polski ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2013.3.5 15:27:56

Ile godzin L4 przysługuje w systemie równoważnym przy pracy przez 5 dni

WITAM,
Jestem zatrudniony na 1/2 etatu w systenie równoważnym . Na 5 dni przyniosłem zwolnienie L4.
Miałem zaplanowane w tym tygodniu zwolnienia L4, wg grafiku pracę w następujący sposób:
pn-6h
wt-wolne
śr-wolne
czw-6h
pt-wolne.
Ile ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.5 15:0:50

Czy pracodawca może zabraniać picia alkoholu w dni wolne

Czy pracodawca może zabronić np. picia alkoholu w wolne dni, i czy może za to zwolnić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.5 13:57:15

Ulga odsetkowa przy pierwszym wspólnym rozliczeniu z małżonkiem

Witam - po raz pierwszy rozliczam się wspólnie z żoną.Ja mam prawo do ulgi odsetkowej nabyte przed małżeństwem. Czy teraz wystarczy dołaczyćj eden załącznik D do wspólnego rozliczenia i czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.5 13:36:19

Dopełnianie etatu a obowiązek zwiększenia wymiaru pracy przez pracodawcę

Witam serdecznie,
Jestem pracownikiem zatrudnionym w niepełnym wymiarze czasu pracy (3/4) przez dłuższy czas dopełniałam etat na proźbę i w ramach potrzeb pracodawcy. Słyszałam iż jeśli pracownik ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.5 10:45:29

Prawa mieszkańca domu rodzinnego gdy ojciec grozi wyrzuceniem

jakie mam prawa mieszkajac w domu rodzinnym z wlasna rodzina,kiedy ojciec twierdzi ze niemam rzadnych praw chcac mnie wyzucic z domu . ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.5 9:29:31

Optymalizacja podatkowa dla usług taksówkowych - analiza form opodatkowania

Poniżej zamieszczam zadanie z optymalizacji podatkowej. Byłbym wdzięczny za pomoc.

Opis przypadku/sytuacji
Jan Kowalski mający miejsce zamieszkania w Warszawie (kawaler, 36 lat, bez orzeczonego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 22:25:19

Wymagania do klasy policyjnej - wykształcenie i oceny

Jakie trzeba mieć wykształcenie , aby się dostać do klasy policyjnej ? I jaka ocena przynajmniej z W-F musi byc ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 22:23:43

Bezpłatne badania DNA w sprawie wykluczenia ojcostwa

moj brat wystapil o wykluczenie ojcostwa.Jego byla zona urodila dziecko przed uplywem 300 dni po rozwodzie i podala nazwisko mojego brata jako ojjca dziecka.Na sprawie sadawej powiedziala ze jest on ojcem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 22:19:57

Zmiana przeznaczenia działek w planie zagospodarowania przestrzennego

Witam,
Gmina jest w trakcie opracowywania miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla naszego osiedla. W studium uwarunkowań działki należące do nas były przewidziane pod zabudowę jednorodzinną. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 21:55:3

Przedawnienie długu z tytułu kontraktu na studia wyższe

a i dokładnie mówiać jeszcze, w 2008 szkoła straciła możliwość wydawania tytułów mgr, zmieniono mi kierunek studiów na siłę na który nie wyraziłem zgody. zawiła historia jednym słowem... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.4 21:4:15

Odzyskanie zaliczki za niewykonaną stronę internetową

[cytat]

Musi być Pan naprawdę bardzo głupi skoro nie podpisuje Pan umów. W związku z tym zobowiązuje się Panu pomoc prawnie. Naturalnie o ile zaakceptuje Pan zaliczkę w wysokości połowy wartości ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.4 19:50:3

2013.3.4 17:15:7

Stypendium dla sieroty uciekającej od rodziny alkoholików

Matka ma działalność to informacja z US, albo PIT-y, porozmawiaj z ojcem i bratem może złożą oświadczenia, że nie mają dochodów ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.4 17:3:1

Stalowe zderzaki w samochodzie osobowym - czy można montować?

Tylko wyposażenia fabryczne są legalne. Chodzi o kontakt z ewentalnym pieszym podczas wypadku, takie orurowanie, czy inny zderzak powodują wieksze obrażenia. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.4 16:59:23

Czy komornik może zająć zwrot podatku przy egzekucji alimentów

CZY KOMORNIK MA PRAWO ZAJĄ ZWROT PODADKU JESLI SCIAGA MI Z PENSI MIESIĘCZNĄ KWOTE DO 600 ZŁ ALIMETY ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 16:56:33

Odpowiedzialność za kredyt wzięty na rzecz znajomej osoby

Witam,
mam pewien problem i nie wiem co mam w tej sytuacji zrobić. W maju 2012 roku wzięłam na siebie sprzęt dla mojej znajomej. Ona sama nie mogła wziąć laptopa na raty, więc po wielu prośbach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 16:56:28

Obowiązek rozliczenia PIT dla bezrobotnego bez zasiłku

Otrzymałem kiedyś taką informację, jeżeli otrzymasz jakikolwiek PIT-11 wtedy zeznanie musisz składać ? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.3.4 16:56:15

Pozwolenie na posiadanie pałki policyjnej dla kuriera

Znajomy taksówkarz wozi kawał przewodu gumowego i nikt sie nie czepia, że to broń:) ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.3.4 16:37:7

Bezpieczeństwo i legalność chwilówek - opinie użytkowników

Wszystkie sa legalne, tylko diabeł tkwi w szczegółach, w tym przypadku w szczegółach umów, których nie zawsze doczyta klient. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.4 16:28:13

Odwołanie od podwyższenia czynszu za brak deklaracji o dochodach

Otrzymałem wypowiedzenie stawki czynszu po napisaniu prośby stawkę przywrócono ale niestety muszę zapłacić za 2 miesiące wyższą stawkę.Wypowiedziano mi czynsz ponieważ zapomniałem wysłać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 15:59:41

Kto płaci notariusza przy zakupie domu przez biuro nieruchomości

kto oplaca notariusza przy zakupie domu przez biuro nieruchomosci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 15:40:59

Ograniczenie lub pozbawienie praw rodzicielskich ojca-dłużnika

Ostatnio dowiedziałem się, że mój ojciec teoretycznie może w przyszłości wystąpić o przyznanie mu alimentów, które ja miałbym płacić. Sam ojciec uporczywie uchyla się od płacenia alimentów ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.3.4 15:15:29

Sprzedaż udziałów spółki córki przez spółkę z udziałem Skarbu Państwa

Stan faktyczny:

- Spółka XXX S.A. - udział Skarbu Państwa +50 %
- Spółka XXX S.A. tworzy spółkę córkę YYY Sp. z o.o. - posiada w niej 100 % udziałów
- Spółka XXX S.A. chce pozbyć się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 12:59:34

Wymagania dla członków rady nadzorczej spółki zależnej Skarbu Państwa

Witam, zastanawiałem się nad jedną kwestią.

Stan faktyczny: Spółka Akcyjna, w której Skarb Państwa posiada 50%+ akcji, tworzy zależną spółkę z o o, w której posiada 100 % udziałów.

Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 12:58:47

Gdzie odebrać świadectwo pracy z likwidowanego zakładu

zgubiłam swiadectwo pracy z poprzedniej pracy.zakład istnieje .Gdzie mam sie udać?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.4 11:35:17

Co robić po odwieszeniu wyroku?

Witam,

w dni wczorajszym, tj. 28.02.2013 dostałem od Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej Wydział IX Karny, Sekcja ds. wykonywania orzeczeń wezwanie do stawienia się dnia 8.03.2013 w Areszcie Śledczym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.4 8:27:49

Nieślubne dziecko w drodze - konsekwencje prawne i spadek

Tutaj sporo wiadomości o świadczeniach alimentacyjnych http://e-prawnik.pl/artykuly/prawo-rodzinne/obowiazek-alimentacyjny-rodzicow-wzgledem-dzieci-od-a-do-z.html ... Zobacz wątek

14 odpowiedzi

2013.3.4 8:23:40

Organizacja konferencji naukowej - sponsoring i stoiska firm

hmmmm tytuł "sponsor" nieco wprowadził mnie w błąd;( A szkoda, szkoda. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.4 8:16:13

Brak zaświadczenia o nauce od pełnoletniej córki płacącej alimenty

Skoro sama córka ani szkoła nie chcą dać potwierdzenia, to poprosić o to sąd, poprzez pozew. Albo od razu pisać pozew o zmniejszenie alimentów lub zaprzestanie świadczenia alimentów ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.4 8:15:33

Zwrot kaucji od wynajmujących po wyprowadzce - aneks do odbioru

proszę wejść na moja stronę, wysłać do mnie maila z pytaniem i porada będzie darmowa.
Pozdrawiam,
r.pr. Gerard Woźniak ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.3 22:15:7

Pomoc w przyjeździe znajomego z Iraku do Polski ze względów zdrowotnych

dzien dobry panstwu mam pytanie. moj znajomy chcialby przyjechac do polski z powodu przewleklej choroby pochodzi on z iraku ja nie moge wystawic zaproszenia z powodu nie stabilnej sytuacji materialnej.znajomy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.3 21:42:44

Prawa człowieka w Europejskim Trybunale Sprawiedliwości

Witam! Mógłby ktoś udzielic mi informacji na temat praw człowieka w ETS? sama nie mogę tego niestety znalezc.. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.3 21:28:42

Umowa zlecenia z prowizją jako ukryta umowa o pracę

Witam
Trafił mi się wyjątkowo felerny pracodawca. Zacznę od tego, że znalazłam ogłoszenie o pracę w internecie, gdzie pisało iż pracodawca oferuje m.in.:
wysokie wynagrodzenie stałe+ możliwe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.3 18:22:27

Płaca za połowę etatu przy pracy na pełny etat

Jeżeli chodzi o warunki płacowe, to są one takie same, ponieważ w umowie widnieje wynagrodzenie godzinowe, a nie miesięczne. Pracodawca poinformował, że osoby, które będą pracowały w pełnym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.3 16:10:18

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika