Forum prawne (strona 283)

Przedawnienie zachowku - 6 miesięcy czy 6 lat?

kurcze.... ja byłem pewien że to jest jak z odrzuceniem lub przyjeciem spadku, że okres 6 miesięcy. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.3.11 9:8:50

Głodówka posła w sprawie porzuconych dzieci - postulaty zmian

I co z nim? Żyje jeszcze czy już po nim? Jakby prowadził ją do teraz to bym uwierzył w jego zaangażowanie >_ ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.11 9:4:59

Kradzież żyrandoli przez ochroniarza - ciekawostka prawna

Każdy orze jak może, jak się zatrudnia pracowników ochrony bez licencji albo jak się patrzy na to żeby była grupa inwalidzka tylko to się potem nie ma co dziwić że się ma taką a nie inną ochronę. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.3.11 9:4:9

Ulga internetowa - nowe zasady dla niewykorzystujących dotychczas

Kurczę, no jak widzę jak nas doją w tym kraju a sobie dają podwyżki to się nóż w kieszeni otwiera i kosa w szopie na sztorc sama kuje. Nic tylko oszukiwać ten rząd i fiskus tak samo swobodnie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.11 9:0:52

Jak obronić się przed 75% stawką PIT?

Czynny żal nie byłby w stanie tutaj pomóc? Tzn. przyznanie się do winy? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.11 8:59:20

Pracodawca zmusza do urlopu bezpłatnego albo rozwiązania umowy przez kryzys

Witam,
Chciałabym opisać swoją sytuację i prosić o pradę co mogłabym zrobić, żeby nie być poszkodowaną i czy pracodawca postępuje właściwie?

Zatrudniłam się w firmie 01.10.2008 r. -umowa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.10 18:10:5

Czy firma może przeprowadzać szkolenia i wydawać własne certyfikaty

Witam

Chciałbym się dowiedzieć, czy, aby założyć działalność gospodarczą zajmującą się szkoleniami trzeba nabyć jakieś specjalne uprawnienia? Czy firma może przeprowadzić kurs szkoleniowy, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.10 17:14:6

Ważność mandatu bez podpisu policjanta

czy mandat nie podpisany przez policjanta jest wazny otrzymalem mandat ale nie jest zlozony podpis przez policjanta czy jest wazny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.10 16:52:17

Czy jestem zobowiązany do płacenia nadwyżek czynszu jako najemca mieszkania

Witam,

Wynajmuję lokal mieszkaniowy od lipca 2012. W tym miesiącu przyszło rozliczenie za nadwyżki w czynszu do spółdzielni mieszkaniowej (który jest zaliczką za ogrzewanie i wodę), zgodnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.10 15:0:46

Czy zakupioną działkę budowlaną za gotówkę można odliczyć od podatku

Czy zakupiona działkę budowlana za gotówkowe w 2012 r mogę odliczyć od podatku?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.10 14:36:34

Dom zostanie zlicytowany - gdzie szukać pomocy i czy spłacać różnicę długu

Witam! wziełam kredyt hipoteczny, niestety straciłam pracę i nie płaciłam rat. w następnym tygodniu komornik przyjeżdża wycenić dom, próbowałam dogadać się z bankiem, ale nie dał mi on możliwości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.10 11:45:21

Czy praca sezonowa w Niemczech zalicza się do stażu przy zasiłku dla bezrobotnych

Pracowałam w Niemczech na umowie 12 miesiecy.Od nowego roku(tj. 01.01.2013) w tej samej firmie pracowałam jako pracownik sezonowy. Czy te miesiące pracy sezonowej,liczą mi się do stażu pracy.Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.9 21:33:25

Kolizja z tirem na śliskiej drodze - kto ponosi winę

Wczorajszego dnia wieczorem miałem kolizję. Warunki na drodze były fatalne. snieg droga zasypana a w dodatku ciemno. Jechałem, mijałem najpiew autobus który chyba w zakręt źle wszedł, więc wjechałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.9 20:32:13

Czy pracodawca może pozbawić dodatku funkcyjnego za okres L4 po wypadku

Czy przebywająć na zwolnieniu lekarskim z tytułu wypadku w drodze do pracy, pracodawca słusznie pozbawił mnie dodatku funkcyjnego za okres przebywania na L4 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.9 19:53:53

Wykorzystanie wzoru z plakatu do masowej produkcji koszulek - prawo autorskie

Witam. Mam następujące pytanie. Chciałabym wykorzystać wzoru z plakatu (który nie został przeze mnie stworzony) do masowej produkcji koszulek/bluz z nadrukiem. Jak wygląda sprawa z prawem autorskim? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.9 17:47:44

Niedopuszczenie do egzaminu praktycznego prawa jazdy przez WORD

Witam! Mam do Państwa pytanie odnośne niedopuszczenia do egzaminu praktycznego kat b. Po zdaniu egzaminu teoretycznego w styczniu umówiłam się na egzamin praktyczny na który musiałam czekać aż ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.9 16:43:48

Podatek za dzierżawę gruntu mimo braku umowy na następny rok

dzien dobry ? mam proste pytanie !!! w roku ubieglym dzierzawilismy od kwietnia 2012 do listopada2012( umowa na czas okreslony)od zarzadu mienia komunalnego 10m kwadratowych gruntu pod dzialalnosc (handel) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.9 16:20:19

Wykorzystanie diagramów z książki do projektu internetowego - prawa autorskie

Witam serdecznie,
Posiadam książkę zawierająca kilkadziesiąt pewnych schematów postępowania.
Na każdej stronie znajduję się diagram, wyglądający mniej więcej tak:
http://i.imgur.com/Fs78Rpx.png

Na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.9 16:3:27

Walka o mieszkanie komunalne po śmierci najemcy głównego

Witam. Mam bardzo trudną sytuację. Po śmierci mojego taty - który był głównym najemcą, mam wiele problemów z gminą. Mieszkanie jest komunalne, nie wykupione, nie zadłużone (wszystko w terminie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.9 15:1:26

Czy mam odpowiedzialność majątkową z wekslem bez umowy o pracę

jeżeli mam podpisana odpowiedzialnosć majatkowa z wekslem in blanco, a nie mam jeszcze umowy o prace oraz nie bylo inwenteryzacji , to czy posiadam juz odpowiedzialnosć majtakowa? kkk ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.8 23:40:42

Odpowiedzialność za szkodę gościa na prywatnej nieruchomości

Uzupełniając jeszcze post - czy poza pozwaniem mnie jako właściciela posesji, możliwe jest też pozwanie klienta, który prowadził pojazd? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 19:57:5

Czy mogę odliczyć ulgę na dziecko mając zasiłek dla bezrobotnych

czy jak mialem zasilek dla bezrobotnego 4 miesiace to moge odliczyc sobie ulge na dziecko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.8 17:20:44

Obrona przed atakami byłej żony w sprawie kontaktów z synem

Od pięciu lat odpieram i bronie się przed atakami byłej mające na celu odizolowanie mnie od mojego 10-letniego syna, powód- nieznany, prawdopodobnie kobieca zazdrość o ojcowskie uczucia do syna ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.3.8 17:16:42

Odstąpienie od podpisanego aneksu do umowy o pracę

czy mozna odstapic od aneksu od umowy o pracę? 24.02.2013 r dostałam aneks zmieniający moje warunki zatrudnienia, nie dano mi się zastanowić, a bojąc się że zostanę bez pracy podpisałam go po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.8 16:48:53

Egzekucja komornicza nieruchomości po śmierci dłużnika

to jest tak ze wujek zmarl, po jakims czasie jego dzieci dostaly wniosek ze moga przejąć jego spadek - wszyscy sie zrzekli, nastepnie bylo rodzienstwo mojego wujka tez sie wszystcy zrzekli nastepnie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.8 15:21:27

Czy współwłaściciele działki mogą żądać czynszu od mieszkających

Witam.

Jestem jednym z kilkunastu wlascicieli dzialki, na ktorej znajduje sie dom w ktorym mieszkam od ponad 20 lat, kilku innych wlascicieli rowniez ma dom na tej dzialce.
Lecz sa osoby, ktore nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.8 14:59:51

Odpoczynek po delegacji a nowy kodeks pracy - sprzeczne przepisy

pracuje do 19 powort do domu zajmuje mi 2 godz, mam byc w pracy nastepnego dnia na godz 7,00 ,ale zeby dojechac wychidze z domu o godz 5,00; czyli w domu jestem od godz 21,00 do 5,00 rano czyli 8 godzin. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2013.3.8 14:5:14

Rozwiązanie umowy po dobrowolnym poddaniu się karze

W takim wypadku czemu dostałem razem z zawiadomieniem o posiedzeniu wezwanie na rozprawę? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.8 11:44:32

Umowa zlecenie a obowiązkowe odpracowanie dni wolnych

Jest pan zleceniobiorcą więc ma pan wykonac daną rzecz ale w takim czasie jak panu odpowiada, jak pracodawca powie inaczej, to pan mówi, że w związku z tym rozumie pan że własnie pańska ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.3.8 11:14:13

Alimenty do 25 roku życia po rezygnacji ze szkoły

Alimenty z mopsu? chyba zapomogę albo coś takiego, alimenty są od osób jakichś ale z funduszy alimetancyjnego jak dana osoba nie płaci. Wtedy napewno jest taka możliwość.Ze swojej strony ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 11:11:35

Szanse na wygranie sprawy o zniewagi

2 do 2, niewielkie szanse, chyba że nagle, znajdzie pani innego świadka, albo jakoś zdyskredytuje tamtą osoba jako świadka. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 11:7:56

Groźby karalne byłego partnera z zagranicy

Niestety polska policja ze zastraszeniami sobie nie radzi. Proszę to naturalnie zgłosić ale pomimo iż nie jest to zgodne z prawem, lepiej odłożyć parę groszy i poprosić kogoś z UK żeby mu wpieprzył ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 11:7:4

Nadgodziny i soboty nie płacone - dochodzenie praw

Nadgodziny nie muszą być płatne, gdyż pracodawca w pierwszej kolejności powinien oddawać za nie godziny wolne. Co do pracy w soboty obowiązkowej, to niech pan zgłasza takiego pracodawcę do PIP, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 11:3:56

Obowiązek policji wobec pijanych osób na mrozie

W żadnej mierze nie jest pan odpowiedzialny za znalezienie pijaka i zgłoszenie teog an policję. To ich "psi" obowiązek wziąć takiego delikwenta na dołek lub wytrzeźwiałkę. Lepiej jednak dzownic ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 10:44:27

Obowiązek interwencji policji po zgłoszeniu przestępstwa

Naturalnie, inna kwestia jest taka jak szybko mogą dojechać, dobiec, dojść, przyspacerować na miejsce popełnienia przestępstwa. Ale obowiązek mają. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 10:36:17

Rozwód z ustaleniem ojcostwa dziecka i podział majątku

Nie płacić, niech udowodni co kupił i jaki wkład włożył do mieszkania lub utrzymania dziecka. Prosze wziąć adwokata i broń boże nie chodzić do sądu bez niego, bo adwokat męża pewnie panią ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 10:35:21

Reklamacja butów Converse w zamkniętym sklepie - prawa konsumenta

Znam ten sklep w KRakowie też go zamknęli, szkoda dobre buty mieli, co do twojej sprawy. Obawiam się że teraz to będzie problem bo skoro nikt już ine prowadzi tej działalności to lipa. No chyba ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 10:29:41

Dyskryminacja 6-letniego dziecka przez nauczycielkę w szkole

Zwrócić się z tą sprawą do kuratorium, złożyć skargę u nich i u dyrekcj. To oficjalnie pani może. Nie oficjalnie może pani się spotkac z tą panią i np. nieoficjalnie zawiadomić ją ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.8 10:23:44

Świadek zmuszany do fałszywych zeznań przez pracodawcę

Witam, pracuje w firmie prywatnej od dwoch lat w papierach mam pol etatu choc pracuje ponad 40 godzin tygodniowo. Szef "zwolnil" choc to za duzo powiedziane kolege z pracy ktory przepracował tam 1,5 roku ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.3.8 10:22:4

Rozwód z orzekaniem winy - alimenty na żonę pracującą na czarno

Postanowienie sądu jest postanowieniem sądu więc nie powinna pani mieć zaświadczenia od komornika. No ale u nas każdy na zagrodznie jest panisko i każdy ma swoje własne interpretacje przepisów ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.3.8 10:16:18

Konkubinat - prawa i obowiązki partnerów w nieformalnym związku

Polecam art. http://e-prawnik.pl/artykuly/prawo-rodzinne/zycie-bez-slubu-konkubinat--skutki-prawne.html ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.3.8 10:8:28

Nazwisko dziecka gdy rodzice nie są w związku małżeńskim - prawa ojca

Nie mam 18 lat a nie długo urodze dziecko a mój chłopak jest pełnoletni, nie jesteśmy małżęństwem i bym chciała sie dowiedzieć czy po urodzeniu mogę dać dziecku jego nazwisko?? i jakie są ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.7 23:29:41

Przemoc domowa - jak chronić rodzinę przed agresywnym ojcem alkoholikiem

Mój ojciec znęca sie psychicznie nad mama i siostra. Wcześniej znęcał sie tez fizycznie miał sprawe w sadzie dostal w zawieszeniu. Przychodzil do niego kurator byl na odwyku przymusowym z sadu nic ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.7 22:43:27

Pomoc finansowa na remont domu dla osoby niepełnosprawnej

Czy osoba niepełnosprawna na wózku inwalidzkim może starać sie o pomoc finansową na remont domu ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.7 21:56:33

Praca na umowę o dzieło a utrata funduszu alimentacyjnego

Mam problem. Z funduszu alimentacyjnego otrzymuję 250zł,mój brat także,a mój drugi brat niepełnosprawny 300zł. Razem z rodzinnym oraz świadczeniami pielęgnacyjnymi itp. mamy ok.2tysięcy. Co na ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.3.7 19:32:28

Maszt telekomunikacyjny na budynku bez pozwolenia na użytkowanie

Witam Państwa. Proszę o poradę. Rozwój internetu szerokopasmowego zarówno sieci światłowodowych jak również sieci radiowych w pasmach chronionych i wolnych spowodował wzmorzony rozwój infrastruktury ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.7 17:29:57

Czy pracodawca może nakazać pracę 3 godziny przy pełnym etacie

Hej mam takie pytanie otóż pracuje na pełen etat po 12 h przy czym do pracy chodzę co drugi dzień. Czasem mój pracodawca każe przyjść mi na 3 h do pracy. Czy ma do tego prawo biorąc pod uwagę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.7 13:24:57

Wydanie dowodu osobistego z ograniczonymi prawami rodzicielskimi

Witam, mam bardzo ważne pytanie. Mianowicie, mam 17 lat, we wrześniu kończę 18, ale pilnie potrzebuję wyrobić dowód osobisty, jestem w rodzinie zastępczej i musiałam zdobyć dokument mówiący ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.3.7 11:1:48

Odzyskanie duplikatu świadectwa pracy od nieosiągalnego pracodawcy

Jestem absolwentem studiów wyższych i na dniach chciałem zarejestrować się w powiatowym urzędzie pracy. W czasie studiów pracowałem w wakacje w 2 zakładach ( jedna umowa o pracę, a druga umowa ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.3.6 23:1:6

Odmowa dodatku aktywizacyjnego za szkolenie w ramach umowy zlecenie

Czy urząd pracy może odmówić prawa do dodatku aktywizacyjnego jeśli pracownik będący na zasiłku podjął pracę z własnej inicjatywy, ale zawarł umowę zlecenie w ramach której jest szkolony? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.3.6 22:21:50

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika