Forum prawne (strona 338)

wypadek drogowy

Witam,

Bardzo wiele zależy od opisu wypadku sporządzonego przez policję. Czy zostanie stwierdzona wina prowadzącego pojazd. Odszkodowanie z reguły jest ponoszone z oc sprawcy. Natomiast na podstawie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.1.3 13:58:59

kiedy przedawnia się kara za viatoll?

kiedy przedawnia się kara za viatoll? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.3 12:51:1

Zmiana dostawcy wody

Posiadam podpisaną umowę na o zaopatrywanie nieruchomości w wodę z gminne gej sieci wodociągowej. Umowę zawarto z Gminnym Zakładem Komunalnym od 01 stycznia 2009r. na czas nieokreślony. W styczniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.3 12:42:29

2 dni opieki na dziecko

Witam! 22 listopada 2012 urodził nam się syn. Mąż wypisał w pracy 2 dni opieki na dziecko jakie mu się należą. Wypisał do tego odpowiednie oświadczenie. Pracodawca dziś Go poinformował, że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.3 12:21:34

spadek nieruchomości po ojcu

Witam, Na podstawie podanych przez Pana informacji, mogę stwierdzić, że Pana siostrze ani jej dzieciom nie przysługuje prawo do dziedziczenia. Rzeczywiście szybciej ale nie zawsze i niekoniecznie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.3 12:1:21

Witam jak napisać podanie do komornika o pobieranie mniejszłych kwot z wypłaty

Witam jak napisać podanie do komornika o pobieranie mniejszłych kwot z wypłaty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.3 11:59:24

bank sprzedał weksel

Właśnie byłem w banku i nie chcą mi dać xero umowy kredytowej a ja swoją gdzieś zapodziałem . Bez umowy nie mam możliwości żadnej obrony . Co mogę zrobić w tej sytuacji ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.1.3 10:30:46

czy mam szanse wystąpienia o warunkowe odzyskanie prawa jazdy

czy mam szanse wystąpienia o warunkowe odzyskanie prawa jazdy zapomniałem powiedzieć, że było to moje pierwsze tego typu wykroczenie, prawo jazdy zatrzymano mi na dwa lata ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.3 9:45:18

Rozporządzenie Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji 2013 rok.

W wyniku Rozporządzenia Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji z dnia 6 grudnia 2012 r. w sprawie niższego udziału w programie telewizyjnym audycji wytworzonych pierwotnie w języku polskim i audycji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.3 9:43:24

czy mam szanse warunkowego odzyskania prawa jazdy, jeżeli tak to jakie kroki muszę w tym kierunku wykonać

czy mam szanse warunkowego odzyskania prawa jazdy, jeżeli tak to jakie kroki muszę w tym kierunku wykonać 29 grudnia 2012 zatryzmano mnie podczas jazdy samochodem, zatrzymano mnie pod wpływem amfetaminy, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.3 9:41:7

RMUA 2013

Tak, dobrze rozumiesz. PESEL wypiera RMUA u lekarza, ale sama RMUA będzie dalej wystawiana raz do roku jak do tej pory. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.3 9:30:6

lekarze mogą dalej żądać RMUA mimo zmian prawa?

Nie. Nie mają prawa, tzn. mają obowiązek mieć sprawne systemy jak nie mają to ich wina a przyjąć muszą. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.3 9:27:36

Zamiany w prawie paszportowym 2013

Tak gdzie kolwiek teraz można wyrabiać paszporty. Nie tylko w miejscu zamieszkania. Ale jak mogę coś poradzić to proszę złożyć wniosek przez internet. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.3 9:26:55

Witam serdecznie . Zamierzam otwozyc dzialalnosc gospodarcza KRUS . Czy wedlug prawa moge wykonywac prace

Witam serdecznie . Zamierzam otwozyc dzialalnosc gospodarcza KRUS . Czy wedlug prawa moge wykonywac prace poza granica polski glownie dla firmy ktora ma dzialalnosc w Polsce ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.3 8:46:45

kiedy postanowienie jest prawomocne kpa?

kiedy postanowienie jest prawomocne kpa? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.3 8:33:36

kiedy powinna być okrągła pieczęć urzędu?

kiedy powinna być okrągła pieczęć urzędu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.3 8:26:44

kiedy postanowienie o przysądzeniu własności staje się prawomocne?

kiedy postanowienie o przysądzeniu własności staje się prawomocne? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.3 8:12:20

Ojciec nie placil jak bylam dzieckiem

Ojciec zostawil mnie z mama, jak mialam 10 lat i nigdy nie dostalysmy od niego zadnych pieniedzy. Moja mama go tez nigdy o to nie prosila, i o to nie sadzila. Teraz mam 18 lat, i jestem ciekawa czy jest ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.1.3 7:45:49

kiedy policja ma prawo usunąć dzikiego lokatora?

kiedy policja ma prawo usunąć dzikiego lokatora? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.3 6:56:28

jakie obywatelstwo bedzie posiadało dziecko jesli rodzice sa polakami a dziecko urodziło sie w stanach?

jakie obywatelstwo bedzie posiadało dziecko jesli rodzice sa polakami a dziecko urodziło sie w stanach? polskie amarykanske czy tez moze podwojde? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.3 5:35:36

Czy powiadomienie mailem w którym domagam się możliwości zwrotu ma moc prawną

Witam. Chciałem się spytać czy nieformalny mail do sprzedającego w którym domagam się możliwości zwrotu może zostać uznany prawidłową formę powiadomienia sprzedającego o żadaniu możliwości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.3 2:18:13

kiedy następuje wstrzymanie wypłaty świadczenia rehabilitacyjnego?

kiedy następuje wstrzymanie wypłaty świadczenia rehabilitacyjnego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.3 0:32:54

przedsądowe wezwanie do zapłaty listem zwykłym

Witam, mam prośbę o poradę co z tym zrobić:
Dostałam na stary adres zamieszkanie (pod którym nie mieszkam od pół roku) listem ZWYKŁYM przedsądowe wezwanie do zapłaty z firmy finansowej, która ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 23:12:34

kiedy należy się meldunek stały przez zasiedzenie?

kiedy należy się meldunek stały przez zasiedzenie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 22:27:2

W firmie w której obecnie pracuję byłam zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony. Pracodawca

W firmie w której obecnie pracuję byłam zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony. Pracodawca zaproponował mi wyższe stanowisko z lepszym wynagrodzeniem. Rozwiązaliśmy więc obowiązującą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 21:15:42

kiedy nalezy złożyć wniosek o zwrot kosztów zastępstwa w postępowaniu karnym?

kiedy nalezy złożyć wniosek o zwrot kosztów zastępstwa w postępowaniu karnym? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 21:9:38

US a Allegro

US może wszcząć kontrole nawet w momencie sprzedania 10 rzeczy a nawet i mniej, pozatym konkurencja nie śpi. Twoja działalność nosi znamiona DG i za taką w razie kontroli zostanie uznana. Wolne ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.2 20:33:34

Prawo do ryczałtu, karty podatkowej i wybór PKD.

Planuję rozpoczęcie DG polegającej na pośrednictwie w sprzedaży detalicznej produktów przemysłowych (odzieży) na polskim portalu aukcyjnym. Przebieg pośrednictwa będzie wyglądał następująco: ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 20:23:7

Dzien dobry. Mamm takie pytanie? Poniewaz mam mozliwosc zakupu i sprowadzenia do naszego Kraju (do

Dzien dobry.
Mamm takie pytanie?
Poniewaz mam mozliwosc zakupu i sprowadzenia do naszego Kraju (do dalszej odsprzedazy) wyrobow ze zlota,srebra spoza terenu UE i chcialalbym sie dowiedziec by nie popelnic ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 19:51:38

Czyje słowo jest decydujące Kadr czy kierownika

Witam,
jestem na początku ciąży. Przewidywany termin porodu to wrzesień 2013 r. Dzisiaj podpisywałam kolejną umowę o pracę która jest na czas określony do 31.12.2013. Bardzo mi zależy aby nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 18:48:3

Czy komornik może zająć przyjęty spadek?

Czy komornik może zająć przyjęty spadek? Przyjęliśmy spadek po ojcu, jest nas 6 osób do podziału, ale jeszcze nie rozdzieliliśmy majątku, a jest nim dom. Brat ma problemy i straszą nas, że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 17:55:8

kiedy można wyburzyć budynek wpisany do ewidencji zabytków?

kiedy można wyburzyć budynek wpisany do ewidencji zabytków? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 17:37:21

Prowadzę usługi konserwacyjne dla spółdzielni mieszkaniowej .Czy na fakturze mam pisać PKOB(112)

Prowadzę usługi konserwacyjne dla spółdzielni mieszkaniowej .Czy na fakturze mam pisać PKOB(112) czy PKWIU . ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 16:27:33

witam. Uzgodniliśmy z ojcem mojego syna poza trybem sądowym wysokośc alimentów 300zł, syn ma 2

witam.
Uzgodniliśmy z ojcem mojego syna poza trybem sądowym wysokośc alimentów 300zł, syn ma 2 lata a my nie mieliśmy ślubu. Czy moge domagać sie o podwyższenie świadczenia ze strony ojca?
Dodam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 16:27:4

kiedy można uniewaznić konkurs na stanowisko urzędnicze?

kiedy można uniewaznić konkurs na stanowisko urzędnicze? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 16:5:22

Wypowiedzenie umowy najmu lokalu handlowego - inny przypadek

Witam,

Niestety nie udało mi się znaleźć podobnego przypadku dotyczacego umowy na czas nieoznaczony, więc opisuję swój:

Chciałbym jak najszybniej wypowiedzieć umowę zawartą 1 listopada ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 14:28:38

kiedy można cofnąć umowę o ustalenie rozdzielności majątkowej i o podział majatku wspólnego?

kiedy można cofnąć umowę o ustalenie rozdzielności majątkowej i o podział majatku wspólnego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 13:52:13

KOMORNICZE ZAJĘCIE KONTA A DAROWIZNA

Witam,

przejde od razu do sedna:

teściowie mają ziemię, którą chcą dać w darowiznie mojemu mężowi.

Niestety jakoś do tej pory to nie nastąpiło a my chcemy się juz budować - dostalismy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 12:42:49

ile się zarabia netto na stażu z urzedu pracy 2013?

CZY KTOS WIE ILE BEDZIE SIE DOSTAWAC PIENIEDZY NA STAZU Z UP W ROKU 2013? CZY BEDA JAKIES PODWYZKI? DZIEKUJE ZA ODP ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.2 10:49:22

limit dzienny za ulgę wychowawczą 2012

Ile obecnie wynosi limit dzienny za ulgę wychowawczą na dziecko poniżej 15 roku życia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 10:1:16

Ulga na wychowanie dziecka na rok 2012.

Kwota którą będą w stanie odliczyć na jedno dziecko może sięgać maksymalnie 1.112,04 zł za cały rok podatkowy. Rodzice żyjący w separacji muszą pamiętać iż zgodnie z przepisami omawiana ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 10:0:2

Odliczenie internetu w roku 2012.

Kurczę za niedługo trzeba będie się rozliczyć. Wiem ze za internet po raz ostatni za tamten rok można się będzie rozliczyć tak jak do tej pory. Mam jednak pytanie czy np. niewykorzystanego limitu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 9:58:55

Ulga podatkowa za internet w roku 2012.

W roku 2012 po raz ostatni można skorzystać z tzw. ulgi internetowej na takich samych zasadach jak w roku poprzednim. Niewykorzystanego limitu z roku 2012 nie można odliczać w roku następnym ? 2013. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 9:57:29

kara za ignorowanie organów podatkowych wzrośnie z 2013 rokiem

Nie wiele wzrosła ale dobrze że wzrosła w ogóle. Można narzekać ale jednak podatki trzeba płacić, byle były tylko słusznie potem te pieniądze wydawane. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.2 9:45:35

Dni wolne w 2013 roku.

a trzech króli kiedy wypada? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.2 9:44:15

zarabianie na odsetkach jest opodatkowane?

hmmm... wydaje mi się że tak. tylko nie wiem jak :P
wiem że to mało pomocne z mojej strony, a jednak na chłopski rozum jak ma pan przychód to zawsze pan od niego jakiś podatek zapłaci. W tym kraju ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.2 9:42:50

wpisanie do rejestru długów

W przeróżnych, dług, nie zapłacona rata, niezapłacone alimenty, zapomniany mandat drogowy lub karny, nie zapłacony rachunek za telefon itp. Wszytko ogólnie rzecz biorąc co wiąże się z kwotą ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.2 9:40:9

koniec użytkowania wieczystego????

Bardzo słusznie. Pytanie ile lat upłynie jeszcze zanim zupełnie użytkowanie wieczyste w jej obecnej formie zniknie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.2 9:38:1

Auto prywatne może być autem firmowym?

Jest to możliwe, jeśli zgodnie z przewidywaniami auto będzie używane krócej niż rok. Jak najbardziej można włączyć do majątku firmy wprowadzić kupiony przed laty samochód i amortyzować go ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.2 9:36:8

kiedy jest ważna umowa najmu bez podpisu notariusz?

kiedy jest ważna umowa najmu bez podpisu notariusz? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.2 3:26:45

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika