Forum prawne (strona 294)

proszę o pomoc

Mam nie długo test z prawa potrzebuję odpowiedzi na pytanie:
Skarb Państwa jest:
a. osobą prawną
b. jednostką nie posiadającą osobowości prawnej, której odrębna ustawa przyznaje zdolność ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.31 16:34:53

Umowa zlecenie a dowód osobisty

Witam

Jestem od dłuższego czasu zatrudniona w pewnej firmie, jednak jak do tej pory bez umowy. Wynagrodzenie dostaję do ręki.
Już kilka razy prosiłam o umowę. Teraz jak mój pracodawca zgodził ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.31 16:19:20

Czy mogę ubiegac sie o zmniejszenie alimentów

Czy mogę ubiegac sie o zmniejszenie alimentów place alimenty w kwocie 400 zł po wypadku w pracy dostałem orzeczenie o niepełnosprawnosci choruje na epilepsje i mieszkam w konkubinacie z 4 dzieci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 23:2:15

morele.net towar 3 razy na gwarancji

Witam,bardzo proszę o poradę,

Ubiegłego roku (2012) kupiłem cały komputer na serwisie morele.net, zapłaciłem za niego 3700zł (sama skrzynka), w tym kupiłem kartę graficzną za 1100zł.Teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 22:44:52

ograniczenie praw a rodzina zastepcza?

Witam, postram sie w skrócie opisac sytuacje: mam siostre która od 15 lat leczy sie psychiatrycznie. siostra 3 październia 2012r. urodziła syna, ze związku z jakims chłopakiem, który dał mu nazwisko, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.5.30 19:16:12

Posiadam umiarkowany stopień niepełnosprawności oraz jestem zarejestrowany w PUP jako bezrobotny i

Posiadam umiarkowany stopień niepełnosprawności oraz jestem zarejestrowany w PUP jako bezrobotny i chciałbym rozpocząć działalność gospodarczą (instalacje wod-kan,co,solary,klimatyzacje,kominki). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 18:21:20

ODSZKODOWANIA ZA LINIE WYSOKIEGO NAPIECIA

Witam,

Zapraszam wszystkich poszkodowanych do współpracy, którzy maja na swojej ziemi słupy oraz linie wysokiego napięcia. Jesteśmy liderem na rynku Polskim, mamy ponad 8-letnie doświadczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 14:4:54

ODSZKODOWANIA ZA LINIE WYSOKIEGO NAPIECIA

Witam,

Zapraszam wszystkich poszkodowanych do współpracy, którzy maja na swojej ziemi słupy oraz linie wysokiego napięcia. Jesteśmy liderem na rynku Polskim, mamy ponad 8-letnie doświadczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 14:4:52

Czy osoba fizyczna może być podwykonawcą i wysyłac pracowników za granicę do pracy do zagranicznej

Czy osoba fizyczna może być podwykonawcą i wysyłac pracowników za granicę do pracy do zagranicznej firmy ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 12:42:16

niesłusznie oskarżone dziecko

witam, proszę o pomoc w następującej sprawie. Mój syn (10 lat)został niesłusznie oskarżony przez rodziców jednego z uczniów szkoły o, to że pobił jego syna. Chłopcy się nie znają z nazwiska ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 10:59:43

karta kredytowa

Bank udzielił mi kredytu na karcie kredytowej 23.10.2006r.Część spłaciłam,później miałam problemy finansowe.Wypowiedziano mi umowę.Do 25.10.2007 powinnam oddać całość kwoty.Nie udało mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.30 10:7:21

Mandat do zapłaty - pytanie.

Witam,
Jeśli temat napisany w niewłaściwym miejscu, to przepraszam. Kieruję się do Państwa z pewną sprawą, mianowicie w zeszłym tygodniu dostałem mandat za "spożywanie alkoholu w miejscu objętym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.29 22:6:53

Wyrok nakazowy za udostępnienie pojazdu

Od takiego wyroku nakazowego (nakazu karnego jak sie domyślam) przysługuje sprzeciw.Musi to pisać na tym nakazie na dole. brak takiego pouczenia jest uchybieniem prawnym. W sprzeciwie wystarczy tylko ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 16:17:59

poszukuję doswiadczonego i skutecznego prawnika - Warszawa - niezgodność ewidencji ze stanem posiadania

Nie jest łatwo znaleźć kogoś kompetentnego, komu chciałoby się zagłębić w zawiłą sprawę, jeśli nie ma się znajomych w środowisku prawniczym. Będę bardzo wdzięczna za każdą podpowiedź, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 15:29:58

zmiana oplaty ekspolatacyjnej

Nie chodzi o obciążanie czlonków kosztamim utrzymania lokalu użytkowego a o to, że Spółdzielnia będzie miałaniższe pożytki niż dotychczas, a pożytki te pomniejszały obciążenia członków. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 12:21:8

Jak spółka jawna ma obowiazek odprowadzac składki do ZUS?

Jak spółka jawna ma obowiazek odprowadzac składki do ZUS? Witam, czy spółja jawna prowadzona przez małżeństwo powinna razem czy osobno odprowadzać składki ZUS. Wiem, że jedna z osób je odprowadza, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.29 10:33:17

Odpowiedzialność spadkobiercy w przypadku polecenia

Później również, często nie ma możliwości od razu wykonania polecenia. Termin wykonania polecenia albo zapisu to chyba 5 lat plus 5 lat kolejne na przedłużenie jeżeli dana osoba danego polecenie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 10:2:48

polecenie w testamencie

hmmm.... w zasadzie słuszne pytanie, ale skoro w testamencie może być zawarta jedynie instytucja wydziedziczenie i nie powoduje to nie ważności testamentu, to na chłopski rozum, może być też przecież ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 10:0:57

odpowiedzialność zapisobiorcy w przypadku polecenia

To polecenie czy zapis w końcu ob nie rozumiem za bardzo? Tak czy inaczej ma pan ograniczoną odpowiedzialność do wysokości zapisu i tyle, nie będzie pan odpowiadał za nic poza wysokość zapisu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 9:57:12

polecenie w testamencie czyni wierzycielem?

Broń cie panie boże. Drogi mój, nie ma takiego prawa które stwierdza powstanie wierzytelności w wyniku polecenia w testamencie. Ta osoba o której pan mówi nie zna prawa i jak widać jest bardzo ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 9:54:20

Kiedy darowizna stanowi część spadku?

cyt.: Są sytuacje przewidziane przez ustawodawcę według których nie zawsze darowizna doliczana jest do spadku. To dość istotne gdyż, do zachowku normalnie dolicza się darowizny uczynione ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 9:47:59

Spadek sprzed 2007 roku

Jeżeli nasz spadek jest sprzed stycznia 2007 roku wówczas, rodzina nie może skorzystać z całkowitego zwolnienia z podatku. Spadkobiercy będą wówczas korzystać z ulg na starych zasadach gdzie opodatkowane ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 9:44:4

Czy spadek trzeba gdzieś zgłaszać?

Naturalnie że tak. Tzn. spadek musi być zgłoszony do Urzędu Skarbowego i to w określonym terminie - do 6 miesięcy, nie dotrzymanie tego terminu oznacza dla osób dziedziczących np. z najbliższej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 9:43:36

Druk SD- Z2

Druk jest chyba napewno na stronie US do pobrania. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 9:42:20

nie spłacony kredyt w spadku

Naturalnie że trzeba będzie spłacić kredyt. Jak nie chce pan długu w spadku, to trzeba go nie przyjmować albo najlepiej przyjąć spadek z ograniczoną odpowiedzialnością, ale wtedy może okazać ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.29 9:41:13

Prawomocny wyrok a komornik

Sprawa została przeze mnie wygrana. Chodziło o nie wywiązanie się w części z umowy - podmiot miał wypłacić pięniądze za wynajem terenu czego nie zrobił. Adwokat został moim pełnomocnickiem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.28 22:0:33

Ile kosztuje zrobienie współwłasności majątkowej u notariusza?

Ile kosztuje zrobienie współwłasności majątkowej u notariusza? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.28 19:26:10

Czy mozna zlozyc wniosek o jednorazowy wyjazd z UK do Polski dziecka w wieku 1 rok?

Czy mozna zlozyc wniosek o jednorazowy wyjazd z UK do Polski dziecka w wieku 1 rok? Paszport traci waznosc w czerwcu a musze wyjechac do Polski w sierpniu. Zlozylam wniosek o paszport brytyjski ale nadal ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.28 14:41:18

Aplikacje Prawnicze 2012 Testy

Witam,
Mam na sprzedaż "Aplikacje Prawnicze 2012 Testy" tom 1, 2, 3.
Mam na myśli tą książkę:
http://www.ceneo.pl/16002563
Stan idealny.
Cena do negocjacji na pw. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.28 14:19:10

egzekucja z hipoteki

Kurczę dobre pytanie. wydaje mi się że jeżeli tego nie zrobiły to nie oznacza ze nie będzie to do podziału pomiędzy was. Tym samym może okazać się że jak sie podzielicie to nie zaspokoisz sie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.5.28 13:56:25

Ile komornik może zająć pensji?

Kurcze to samo miałem właśnie napisać:P
Dodam tylko że możesz poprosić o pomniejszenie alimentów teraz gdyż zredukowano ci etat i podesłać zaświadczenie o tym. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.5.28 13:54:50

Skarga na nauczyciela

Skarga do Dyrektora szkoły lub bezpośrednio do kuratorium oświaty. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.28 13:53:48

ALkohol pod chmurką

Pouczenie albo kurator, ale raczej pouczenie tylko. Nie ma co zgrywać chojraka i się dać wylegitymować, za to ci głowy nie obetną anie do więzienia nie wsadzą. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.28 13:48:47

prowokowanie bójki

Te, panie prawnik, a skąd pomysł że to o czym pisał ten człowiek dotyczyło niego?
Bo czytam ten sam wniosek a nigdzie nie było napisane że to autor postu się tego dopuścił. Tak czy inaczej ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.5.28 13:47:25

VIATOLL kary za brak opłat

kolego ja też czekam na wyrok, kara przyjdzie ci tylko jeżeli bramka zrobi ci zdjęcie a takich bramek nie jest dużo więc sprawdź czy ta bramka przez którą przejeżdżałeś napewno miała bramkę. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.28 13:44:18

PODATEK

czy od pieniędzy zarobionych w internecie (np. wypełnianie ankiet, oglądanie reklam itp.) trzeba się jakoś rozliczać? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.5.28 13:26:6

zerwanie umowy kupna - sprzedaży

Na podstawie umowy ustnej zdecydowałam się na sprzedaż. Umowa mówiła o płatności w dwóch ratach. Jedna rata w gotówce, druga rata w ciągu miesiąca - dwóch, bez określenia konkretnej daty. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.28 10:38:5

czy można odliczyc w niemczech diety dla pracownikow ?

czy można odliczyc w niemczech diety dla pracownikow ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.28 9:51:55

Czy sprzedaż środka trwałego (samochodu osobowego) osobie fizycznej nie prowadzącej dg należy doliczyć

Czy sprzedaż środka trwałego (samochodu osobowego) osobie fizycznej nie prowadzącej dg należy doliczyć do obrotu skutkującego koniecznością wprowadzenia kasy fiskalnej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.27 22:44:23

Badania

Jestem b....ardzo rozczarowany. Nie zakładałem, że będzie aż tak źle. Szanowni "badacze" zamiast zastanowić się dlaczego moja małżonka w pierwszej instancji dostała kuratora zaczeli mnie atakować ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.5.27 22:12:56

Rów melioracyjny-zgoda na budowę przepustu? Zgłoszenie?

Witam, przez moją działkę przebiega rów melioracyjny o symbolu w planie zagospodarowania WS (wody powierzchniowe śródlądowe). W kontekście Prawa budowlanego (art.29 ust.2 pkt.9) nie muszę uzyskać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.27 21:56:7

zamierzam zlozyc wniosek o ubezwlasnowolnienie i wyznaczenie opiekuna dla mojego pelnoletiego syna w

zamierzam zlozyc wniosek o ubezwlasnowolnienie i wyznaczenie opiekuna dla mojego pelnoletiego syna w polsce. obecnie przebywam na stale w niemczech posiadam rowniez meldunek w polsce czy moge podac w sadzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.27 21:10:33

OD PONAD PIĘCIU LAT WÓJT GMINY PROWADZI ZAGOSPODAROWANIE GRÓNTÓW ROLNYCH ALE CIĄGLE PRZEKŁADA ICH

OD PONAD PIĘCIU LAT WÓJT GMINY PROWADZI ZAGOSPODAROWANIE GRÓNTÓW ROLNYCH ALE CIĄGLE PRZEKŁADA ICH ODROLNIENIE CO ZROBIĆ BY ZAKOŃCZYĆ TEN PROCES CZEKAM JUŻ SZÓSTY ROK I NADAL SŁYSZĘ GŁÓPIĘ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.27 18:47:19

alimenty na syna

Należy jak najszybciej skierować sprawę do sądu rodzinnego o przyznanie Panu opieki nad synem oraz zmianę jego miejsca zamieszkania wraz z zniesieniem obowiązku płacenia alimentów matce, która ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.27 16:50:40

niesluszne wypowiedzenie umowy o prace, niezzgloszony wypadek w pracy

witam, mam pewien problem...
opisujac krotko sytuacje sprawa wyglada nastepujaco.
pracujac w pewnej firmie od marca zeszłego roku otrzymalem stala umowe o prace, w okresie czerwiec-lipiec zeszlego roku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.27 15:38:59

Grozby na maila

Witam.Jestem posrednikiem mobilnym.Wspolpracuje z biurami kredytowymi.Ostanimi czasami zaczelam wspolprace z jednzch z biur pozyczki prywatne pod zastaw nieruchomosci.Okazalo sie ze w ostaniej chwili ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.5.27 13:2:12

Czy komornik może potrącić kwote z świadczenia za pobyt w szpitalu PZU z konta osobistego

Czy komornik może potrącić kwote z świadczenia za pobyt w szpitalu PZU z konta osobistego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.27 10:38:15

jak załozyc firme

jak załozyc firme razem z tata prowadze pasieke i chce załozyć firme i wziąść kedyt w jakiej wysokości moge otrzymać kredyt ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.27 8:57:27

jak obliczyć urlop nauczyciela niepełnoetatowca w przedszkolu?

Jak wyliczyć urlop dla nauczyciela przedszkola zatrudnionego na 2/20 ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.27 8:48:30

Jak odzyskać pieniądze z pracy na umowę niemiecka

Jak odzyskać pieniądze z pracy na umowę niemiecka Pojechałem do pracy 22kwietnia i pracowałem do 15 maja pieniądze miały być tego dnia a nie było to z grupa pietnasto osobowa zjechaliśmy do polski ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.27 5:48:22

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika