Forum prawne (strona 296)

Prawo do ziem, jako jedyna prawna spadkobierczyni. / Zachowek?

Witam.
Moi rodzice zmarli 7 lat temu. Dopiero od 2 lat mam 18 lat. Mieszkalismy z matka ojca do momentu odejscia rodziciw, pozniej opieke nade mna przejela matka mojej matki i tam sie wyprowadzilam. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.13 15:20:37

Jakie mogą być zawody ludzi z miast

Jakie mogą być zawody ludzi z miast ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.13 14:33:38

wpisu do rejestru przedstawicielstw

Taki wniosek powinien być sporządzony w języku polskim i zawierać m.in. nazwę i formę prawną przedsiębiorcy zagranicznego, przedmiot działalności, imię i nazwisko osoby upoważnionej do reprezentowania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.13 14:25:25

Zapis windykacyjny

Zapis windykacyjny polega na tym, że z chwilą otwarcia spadku po śmierci spadkodawcy zapisobiorca nabywa dany składnik majątku i staje się prawowitym właścicielem danego elementu. Zapis windykacyjny ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.5.13 14:24:34

długi przedsiębiorstwa przy jego zapisie windykacyjnym

Długi nie przechodzą na zapisobiorcę windykacyjnego oraz nie ma zastosowania reguła odpowiedzialności solidarnej. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.13 14:21:37

zapis windykacyjny przedsiębiorstwa 2013

Należy w testamencie sporządzonym w formie aktu notarialnego zawrzeć rozrządzenie, w którym należy wskazać przedmiot zapisu oraz zapisobiorcę. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.13 14:21:5

wniosek o udzielenia koncesji

Informacje wskazane w art. 49 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, m.in. firmę przedsiębiorcy, siedzibę, adres, numer NIP i określenie rodzaju działalności gospodarczej, której ma dotyczyć ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.13 14:18:14

zaginiony spadkobierca

Witam,moja babcia zmarla i przepisala mieszkanie w testamencie swojemu synowi ,ja jestem wnuczkiem.Syn a moj wujek jednak zaginal w Kanadzie ,szukala go moja ciocia przez ambasade i na rozne sposoby,minelo ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.13 13:26:2

Jaka jest kwota wolna od zajęcia komorniczego w przypadku umowy o pracę?

Jaka jest kwota wolna od zajęcia komorniczego w przypadku umowy o pracę?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.13 8:42:40

Prośba o porady

Witam serdecznie. Zarejestrowałem się tutaj na forum w związku z problemem jaki chciałbym przedstawić i uzyskać porady. Od 1990 roku, w chwili śmierci dziadka wprowadziłem się z rodzicami do mieszkania ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.5.12 13:13:5

Szukam adwokata z doswiadczeniem w spr.spadkowych

Witam,moja babcia zmarla i przepisala mieszkanie w testamencie swojemu synowi ,ja jestem wnuczkiem.Syn a moj wujek jednak zaginal w Kanadzie ,szukala go moja ciocia przez ambasade i na rozne sposoby,minelo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.12 9:37:20

jak odzyskać rzeczy zajęte przez komornika?

wycenil mi audi a4 1.9 tdi na 1,500 zl przeciez to warte okolo 8tys...co zrobic????
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.11 20:25:54

pierwszy samochod umowa oplaty darowizna pomocy

WItam serdecznie,
Z góry przepraszam jezeli zalozylam temat w zlym miejscu
Opisze swoja sytuacje i proszę o pomoc ponieważ jestem "zielona" w tych sprawach a jestem ograniczona czasowo i nie wiem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.11 18:6:16

Umowa działu spadku

Witam

Proszę o opinię czy taki zapis umowy działu spadku jest prawidłowy i wystarczająco precyzyjny? W szczególności czy zapis dotyczący konta bankowego -Bank Spółdzielczy jest ok ?
Czy ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.5.11 17:48:28

Koszty remontu łazienki po instalacji ciepłej wody

Witam,

Nasza wspólnota, większością głosów podjęła uchwałę o instalacji ciełej wody w budynku. Bedą wiec zakładane piony w łazienkach.
Dla części osób oznacza to remont łazienki - ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.11 15:54:5

Czy każda praktykantka w zawodzie fryzjer powinna otrzymywać pieniądze co miesiąc ? Jest jakaś wyznaczona

Czy każda praktykantka w zawodzie fryzjer powinna otrzymywać pieniądze co miesiąc ? Jest jakaś wyznaczona kwota czy to zależy od salonu ?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.11 15:47:59

jakie ma prawa praktykant w zawodzie fryzjer?

Czy każda praktykantka ma taką samą kwotę którą będzie otrzymywać co miesiąc z salonu fryzjerskiego w każdym roku szkolnym ? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.11 15:45:41

Wylot do Niemiec z Polski - pilne

Właśnie się zorientowałem, że mój dowód osobisty za parę dni traci ważność. Przed utratą ważności mam wylot do Niemiec. Czy w związku z tym mogą mnie zawrócić na odprawie w Polsce (niby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.11 14:48:53

Wylot z Polski do Niemiec - pilne

Dzień Dobry,

Mam wykupiony lot z Warszawy do Niemiec. Właśnie się zorientowałem, że mój dowód osobisty dwa dni po wylocie (a dzień przed przylotem do Polski) z Polski straci ważność. Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.11 13:56:19

Zmiana warunków rejestracji praktyk przez uczelnie po rozpoczęciu okresu rejestracyjnego

Witam,
nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale, jednak mam do czynienia z taką sytuacją: zgodnie z programem studiów mamy odbyć praktykę zawodową w zakładzie pracy, znalezionym przez nas. Mniej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.11 11:1:57

studia i małżeństwo a ubezpieczenie

Witam wszystkich.

Jestem studentką II roku, mam 22 lata. Za parę miesięcy wychodzę za mąż. Jestem córką emeryta, więc z tego tytułu przysługuje mi ubezpieczenie zdrowotne, z którego korzystam; ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.5.10 22:48:19

Witam Czy muszę zgłosić, oclić miedź i aluminium (łącznie około 15 kg) które chcę zabrać

Witam
Czy muszę zgłosić, oclić miedź i aluminium (łącznie około 15 kg) które chcę zabrać do Polski z Norwegii? Dodam, że lecę samolotem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.10 22:8:58

Podrabianie przelewu na poczcie/sprzedaż rzeczy niematerialnych

Witam, sprawa jest nieco skomplikowana:
Pewnien człowiek chciał kupić moje akcesoria w grze mmorpg, uznałem że nic nie tracę, przedmioty warte były sporej sumy bo aż 3600 zł, koleś chciał ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.5.10 20:2:23

czy firma działająca w obrocie nieruchomościami musi być płatnikiem vat, czy może wystawiać rachunki

czy firma działająca w obrocie nieruchomościami musi być płatnikiem vat, czy może wystawiać rachunki uproszczone? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.10 15:19:55

Czy można wystawić KOREKTĘ DO DUPLIKATU NOTY ODSETKOWEJ?

Czy można wystawić KOREKTĘ DO DUPLIKATU NOTY ODSETKOWEJ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.10 13:30:29

2013.5.10 13:1:33

Warunkowe zawieszenie kary

Mam pytanie. Mój mąż ma odroczony wyrok na łączny okres 1 roku. Rok mija 07 czerwca 2013r. Kiedy należy złożyć wniosek o warunkowe zawieszenie kary, czy przed 07 czerwca, czy w dniu 07 czerwca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.10 11:4:39

Czy można łączyć dwa wyroki w jeden?

Witam.
Mój partner przebywa w areszcie śledczym, został deportowany do Polski za przewinienia popelnione 8 lat temu. Pierwszy wyrok rok pozbawienia wolnosci (krzadziez z wlamaniem), drugi pół roku ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.5.9 22:45:45

Problem dotyczący prawa do piwnicy

Witam, mam pewien problem. Chodzi o piwnicę. Na klatce schodowej znajdują się 3 mieszkania. Każde z nich ma dostęp do 1 z 3 piwnic.
Jedno mieszkanie zostało bez lokatorów i piwnicę zajęła osoba ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.9 15:28:11

pomieszczenie dodatkwe i brak regulaminu

Witam! Proszę o pomoc w sprawie dodatkowego pomieszczenia w bloku na pół piętrze. Kupiłem mieszkanie w połowie lutego. Poprzedni właściciel powiedział że użytkuje pomieszczenie na pół pietrze. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.9 12:50:46

konflikt z pracodawcą - choroba zawodowa

Nie, jeszcze z żadną kancelarią nie rozmawialiśmy. Dziękuję za namiar. A mój szwagier został zwolniony właśnie jako ten już nieprzydatny do tego typu pracy... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.9 12:19:23

wypowiedzenie za porozumienie stron

Witam
chciałam się dowiedzieć czy wypowiedzenie tzn porozumienie stron może przysłać pracodawca do domu jeśli przebywam na urlopie wypoczynkowym po urlopie macierzyńskim lub na L4. Jeśli będę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.9 10:58:8

urlop wypoczynkowy po urlopie macierzyńskim

Witam
Obecnie do 14 czerwca przebywam na urlopie macierzyńskim, wysłałam do pracodawcy dwa wnioski urlopowe za urlop zaległy z 2012 r. i urlop bieżący.
Wniosek za urlop zaległy został podpisany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.9 10:40:20

zwolnienia grupowe

Firmę w której pracuję wykupiła inna firma i od grudnia stałam się pracownikiem tej innej firmy. Jak wiesz przebywam jeszcze na urlopie macierzyńskim. Urlop macierzyński mam do 15 czerwca potem ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.5.9 10:31:33

jakie składki płaci urządpracy od zasiłku dla bezrobotnych do zus

jakie składki płaci urządpracy od zasiłku dla bezrobotnych do zus ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.9 8:33:57

Wynagrodzenie zasadnicze a płaca minimalna

Witam, zostałem zatrudniony na umowe o prace.
W umowie mam napisane "Pracownik tymczasowy będzie otrzymywał wynagrodzenie zasadnicze brutto w wysokości 1600zł miesięcznie.
Nie przepracowałem jeszcze ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.5.9 0:47:31

Praca za granicą i w Polsce

Witam, Tak, ma Pani obowiązek rozliczenia się po stronie polskiej - stosuje Pani w przypadku tego kraju metodę wyłączenia z progresją. Rozliczenie ze stroną niemiecką jest jak najbardziej możliwe ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.8 22:34:40

zasada bezpośredniości

Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć na czym polegają konsekwencje niezastosowania zasady bezpośredniości ? Szukam i nic nie mogę znaleźć :/ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.8 21:6:25

Bardzo nietypowa sprawa - Dziedziczenie przez dzieci spadku z obciążeniem

Bardzo nietypowa sprawa - Dziedziczenie przez dzieci spadku z obciążeniem Witam serdecznie,
Zwracam się z prośbą o poradę związaną z decyzją sądu rodzinnego, a mianowicie:

Moje córki 7 i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.8 21:0:28

Becikowe dokumenty, ile wynosi becikowe

Witam mam zapytanie. Otóż w lutym urodziłam i chciałam załatwić sprawy z becikowym. W mopsie Pani powiedziała mi że mam jej przynieść pity 11 za rok 2011 i 2012 oraz zaświadczenie z urzędu ... Zobacz wątek

96 odpowiedzi | Strony: 1 2

2013.5.8 18:22:44

MATURA 2013 MATEMATYKA ROZSZ

Pytania do matury bez sciemy moge udowodnic uczciwosc 100% kontakt email czerwinskaa78@wp.pl pisac cena 100 zł ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.8 17:50:3

Potrzebna pilna pomoc, odpowiedzialnosc pracownika.

Sugeruję udanie się z tym pytaniem do radcy prawnego Państwowej Inspekcji Pracy. Porada jest bezpłatna. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.5.8 17:26:49

Witam, otrzymałam zawiadomienie iż za wpłaconą kaucje w latach 82-83 w kwocie 25.789 zł otrzymam

Witam, otrzymałam zawiadomienie iż za wpłaconą kaucje w latach 82-83 w kwocie 25.789 zł otrzymam zwrot w wysokości 2,58zł. Czy jest możliwość aby ubiegać się o zwrot pęłnej wpłaconej kwoty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.8 17:13:56

Przepisanie tylko na 1 dziecko

Witam. Czy jak babcia przepisuje za życia ziemie na jedno z trzech dzieci to ta dwójka musi sie zrzec ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.8 15:11:14

Zabezpieczenie roszczenia

Sąd udzielił mi zgodę na zabezpieczenie się na majątku pozwanej firmy w postaci hipoteki przymusowej. Wpis w KW został dokonany. Czy sąd może zmienić przedmiot na którym jest wykonane zabezpieczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.8 14:5:36

Jakie potrzebuję kody pkd dla przedstawiciela handlowego, który bedzie sprzedawał (pozostawiał w

Jakie potrzebuję kody pkd dla przedstawiciela handlowego, który bedzie sprzedawał (pozostawiał w dzierżawie) terminale do obsługi kart płatniczych?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.8 13:22:14

VAT w eksporcie

Firma w której pracuję otrzymała zamówienia do kontrahenta z Kanady na wykonanie elementów metalowych, w czasie realizacji przez nas zamówienia kontrahent wycofał się ze złożonego zamówienia. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.8 12:11:40

jakie alimenty mi sie po rozwodzie naleza

jakie alimenty mi sie po rozwodzie naleza a wiec tak mysle nad rozwodem bo od dawna nie dogaduje sie z mezem nie sypiamy ze soba obecnie on utrzymuje rodzine bo mamy na wychowaniu 2letniego szkraba ktorym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.8 11:49:29

Przestępstwo opisane w książce

Dziękuje za odpowiedź :)
WIdać mój przykład z gitarą trochę niefortunny...
A jeśli chodzi o działalność gospodarczą, która wymaga rejestracji? Jako przestępstwo/wykroczenie rozumiem tutaj ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.5.8 10:25:34

faktura na złe dane

faktura na złe dane co jeśli umawiałam się ze sprzedającym, że wystawi mi fakturę na zakup odzieży używanej - faktura miała być na os. prywatną po polsku przy odbiorze. kazało się ze faktury ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.5.8 10:18:39

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika