Forum prawne (strona 297)

Czy można wypowiedzieć umowę podczas choroby pracownika?

Czy jest w jakiś sposób możliwe wypowiedzenie umowy podczas choroby pracownika? Zaznaczam wypowiedzenie umowy nie rozwiązanie stosunku pracy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.23 11:20:29

Czy mogą zabrać prawo jazdy za niespłacanie alimentów osobie niezdolnej do pracy?

Witam,
mój brat jest chory na serce, posiada pierwszy stopień niepełnosprawności i co za tym idzie brak możliwości podjęcia pracy zarobkowej, dochód jaki otrzymuje to ok 500zł miesięcznie z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.23 9:8:15

Co zrobić żeby spółdzielnia wycofała pozew o eksmisję?

dostałam pozew o eksmisję co zrobić żeby spółdzielnia wycofała pozew
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.22 23:45:29

2013.1.22 22:12:14

Czy osoba z drugą grupą inwalidzką może założyć firmę budowlaną?

Jestem ręcistą mam drugą grupę inwalidzką,czy mogę założyć firmę budowlaną? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.22 22:11:52

Jak zlikwidować spółkę cywilną?

prowadze sklep razem z zona jako s.c jak ta spolke cywilna zlikwidowac ?
prowadzimy razem z zona od 15 lat sklep,jest to spolka cywilna .nie dajemy sobie rady z oplata zus-u jak zlikwidowac s.c
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.22 21:49:54

Czy za pracę w dodatkowym wymiarze przysługuje dodatkowy urlop?

Pracuję w firmie na 1 i 1/4 etatu . Czy za przepracowanie całego roku w dodatkowym wymiarze pracy ,należy się dodatkowy urlop do tego, który należy mi się za pracę na pełnym etacie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.22 19:57:23

Oszustwo firmy KM e-Studio - jak odzyskać pieniądze za nierzetelną usługę?

Niestety nie odzyskasz od nich kasy KME Studio i INVESt LANG to jedna i ta sama firma która zajmuje sie naciąganiem i wyudzaniem kasy. Jedyne co pozostaje to zgadzać sie na dostarczenie tych materiałów ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.22 13:45:18

Opóźnienia w przekazywaniu alimentów przez komornika

Jak długo musze czekać na przelew alimentów od komornika? Moj były maz ma zasądzone alimenty na nasze dziecko, pieniądze z jego wypłaty pobiera komornik każdego 10-tego miesiąca, a ja dostaje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.22 13:43:39

Czy mogę walczyć o zmniejszenie alimentów po drugiej sprawie rozwodowej?

Po drugiej sprawie rozwodowej Sąd nie rozwiązał małżeństwa, ponieważ nie zgodziłem się na warunki żony co do wysokości alimentów, sąd postanowił nas wysłać w raz z nieletnim dzieckiem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.22 11:55:30

Jak pozbyć się niechcianego lokatora z przydziałem ale bez zameldowania?

Mam pytanie czy ojciec moich dzieci który wymeldował się dobrowolnie z mieszkania ale ma przydział na ten lokum ma prawo tam zamieszkiwać.A obecnie jest zameldowany na stałe w innym mieszkaniu we ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.22 9:30:16

Czy osoby na umowie zlecenie muszą mieć szkolenie BHP?

czy osoby zatrudnione na umowę zlecenie muszą mieć szkolenie bHP???

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.22 9:0:59

Wyodrębnienie własności z współwłasności lokali mieszkalnych

po co ci to na papierze i tak za użytkowanie tej części będą płacić to samo ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.22 8:58:3

Odstąpienie od umowy kupna samochodu po awarii - czy możliwe?

Witam. W niedzielę kupiłem samochód podczas oględzin wydawał się jak najbardziej ok sprzedający również zapewnił mnie o sprawnym stanie technicznym. Wróciłem nim do domu bez problemów. Po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.21 23:3:11

Jak odzyskać pieniądze dziecka zabrane przez komornika matce?

jak od zyskać dziecka pieniądze z kąta matki zabrane przez komornika i zablokowanie kąta przez komornika
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.21 21:5:33

Francuski Trybunał unieważnił podatek 75%

moim zdaniem jest to bardzo dobra decyzja zmieniająca poprzednie co najmniej kuriozalne unormowanie ...dobrze że takie rzeczy tylko we Francji ! :) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.1.21 19:50:30

Spłata mandatu za alkohol w ratach

Odpowiadając na Twoje pierwsze pytanie możesz oczywiście odwołać się od mandatu, jednak w takich okolicznościach zwykle nie ma większych szans na zmianę takiej decyzji... tym bardziej w obliczu ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.1.21 19:43:43

Jak długo windykator może nachodzić dłużnika?

jak dlugo windykator moze nachodzi dluznika?sa paragrafy ze mozna umozyc dlugi np. us moze scigac dlug do 5 lat ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.21 19:24:57

Czy potrzebuję pozwoleń na sklep internetowy ze złotymi monetami?

chce otworzyć sklep internetowy ze złotymi i srebrnymi monetami,bulionem inumizmatycznymi. czy konieczne są jakieś pozwolenia i jak to wygląda z obrotem dewizami, poniewazzakupował będę zagranica ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.21 18:22:54

Eksmisja ojca znęcającego się nad rodziną z mieszkania własnościowego

Witam! Chciał bym się dowiedzieć czy istnieje prawna eksmisja ojca który znęca się fizycznie i psychicznie nad rodziną!? Mieszkanie jest własnościowe rodzicą są po rozwodzie lecz nie została ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.1.21 13:10:30

Groźby firmy windykacyjnej Justitia - czy można się nie obawiać?

Szanowni Państwo. W sprawach PRESCO oraz INTRUM pomogę rozwiązać każdy problem. Pomoc prawna 0zł, 533-952-710, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.21 12:7:14

Co potrzeba do wyrejestrowania samochodu jako niepełnoletni współwłaściciel?

Wyrejestrowanie samochodu o poj. 1000cm3 w 2013r. Co potrzebuje/musze zrobić żeby wyrejestrować to auto. Dodam że samochód jest na ojca a ja jestem współwłaścicielem i nie ukończyłem jeszcze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.21 11:46:18

Świadek w sprawie o narkotyki został podejrzanym - czy grozi więzienie?

Byłem świadkiem w sprawie o posiadanie marihuany, do czasu. W raz z kolegami zostalismy zatrzymani przez policję w zaparkowanym samochodzie. Mamy po 19 lat. Koledzy mieli przy sobie duże ilości narkotyków, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.21 11:19:33

Odszkodowanie za pobicie przez trzech sprawców - kiedy i jak występować?

Proszę o kontakt: 696-091-933
Jesteśmy kancelaria prawną, pomagamy w uzyskaniu odszkodowań (oczywiście bez żadnych kosztów) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.21 10:48:41

Odwołanie od negatywnej decyzji o stypendium rektora

W razie problemów prawnych mnie osobiście zdarzyło się korzystać z pomocy prawnej, no ob nie oszukujmy się nie każdy ma wiedzę prawnicza a często ci znac którzy ją mają to tylko ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.21 10:13:20

Okres obowiązywania abolicji dłużników ZUS

Ustawa abolicyjne docelowo dotyczy firm, które w latach 1999- 2009 zawiesiły działalność lub wybrały niższe składki z tzw. pracy chałupniczej. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.21 10:1:39

2013.1.21 10:1:0

Czy wniosek o abolicję oznacza natychmiastowe umorzenie składek?

Nie, to powoduje zawieszenie wierzytelności i działania komorniczego, i rozpoczyna proces sprawdzający, jak się okaże że się abolicja należy, to decyzją administracyjną dług zostanie umorzony, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.1.21 10:0:34

Abolicja ZUS nie obejmuje bezprawnie pobranych składek - problem systemu

No, cóż, nie jest to tylko pana zdanie. Osobom które już zapłaciły pozostaje jedynie droga sądowa. I ewentualne skargi to Strasburga. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.21 9:59:29

Czas trwania procedury abolicji ZUS 2013

2 lata, czyli do 15 stycznia 215 roku. Do tego czasu można składać wnioski. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.21 9:58:29

Abolicja ZUS dla wspólników spółki jawnej - czy można się starać?

Tak, wspólnicy także ci ze spółek nie jawnych mają prawo do abolicji ZUS. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.21 9:58:0

2013.1.21 9:57:21

2013.1.21 9:57:6

Abolicja ZUS 2012 - czy obejmuje osoby prowadzące działalność wcześniej?

Trzeba złożyć wniosek o umorzenie należności, formularz informacji przedstawianych przez wnioskodawcę, formularz informacji przedstawianych przy ubieganiu się o pomoc de minimis oraz oświadczenie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.21 9:55:7

Czy potrzebuję zgody projektanta na przeniesienie ściany w szeregówce?

Witam,
Kupiłem nowy dom w zabudowie szeregowej, czy na przeniesienie lub wyburzenie ściany działowej potrzebuję zgody projektanta, który projektował budynek ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.21 0:49:0

Czy remont mieszkania z darowizny to cel mieszkaniowy dla podatku?

W 2008 r. rodzice darowali mi mieszkanie własnościowe (odrębna własność), w którym mieszkam obecnie. W 2011 r. zmarł mój ojciec po którym ja i siostra odziedziczyliśmy po 1/2 spółdzielczego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.20 21:23:27

Czy zwalniani pracownicy mają przywilej na zlecenia bez przetargu?

Czy zwalniani pracownicy portierzy i sprzataczki w budzetowce z chwila zalozenia spolki maja przywilej uzyskania zlecenia wykonywania uslugi w przedsiebiorstwie w ktorym byli pracownikami bez koniecznosci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.20 20:58:40

Czy nagranie ukrytą kamerą może być dowodem w sądzie cywilnym?

Czy nagranie video ukrytej kamery, moze byc dowodem w sadzie do spraw cywilnych? Bylem bylem z kobieta prawie rok i 6 miesiecy, tworzyliśmy nowy zwiazek, pomagalem jej finasowo w urzadzaniu mieszkania(meble ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.20 18:1:44

Na ile wrócę do więzienia przy odwieszeniu zawiasów?

Na ile wrócę do więzienia Zostałem skazany na kare 8 miesiecy pozbawienia wolnosci w zawieszeniu na 2 lata za niespłacenie kredytu. Po wyjściu wziołem kredyk który nie spłacałem regularnie i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.20 17:26:8

Mieszkanie z urzędu - warunki otrzymania i przepisy

Można starać się o mieszkanie z lokalowego zasobu gminy. Ogólnie reguluje to ustawa o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego, natomiast każda gmina ma ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.20 16:43:7

Wpis ojca nieznany w akcie urodzenia - prawa partnera do dziecka

Nie chciałbym udzielać porad bo mogę się mylić ale polecam studenckie poradnie prawne. Przyjmują daną sprawę i w ciągu miesiąca odsyłają odpowiedź, która jest sprawdzona przez nauczycieli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.1.20 16:33:2

Czy pracodawca może odsunąć od pracy bez wynagrodzenia za niezdolność?

Witam mam problem ponieważ pracodawca rozwiązał ze mną umowę
przyczyną wypowiedzenia jest stwierdzona orzeczeniem lekarskim utrata zdolności do wykonywania dotychczasowej pracy.

Orzeczenie lekarskie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.20 13:37:10

Czy zakład dla niepełnosprawnych może nie wysyłać na turnusy rehabilitacyjne?

Chciałem zapytać czy zakład pracy dla osób niepełnosprawnych nie ma obowiązku wysyłać osoby niepełnosprawne na tzw. turnusy rehabilitacyjne,tylko zwraca ogromne sumy do PFRON żeby nie mieć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.20 13:7:38

Zmiana zeznań w prokuraturze i wyjazd za granicę - procedura

Witam mam 2 pytania . zostal mi przedstawiony zarzut posiadania Marysi . kilka dni temu wypuscili mnei z 48h i mam nastepujace pytania . Musze zmienic nieco zeznania jak to zrobic bo na komendzie powiedzieli ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.1.20 12:9:49

Czy organizowanie fikcyjnych konkursów na Facebooku jest karalne?

Witam, chciałem się dowiedzieć czy organizowanie fikcyjnych konkursów poprzez fanpage na facebook.com może być karalne.

Fanpage z którego pochodzi ten screen nie ma nigdzie podanego regulaminu, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.19 22:29:39

Ochrona firmy przed podziałem majątku wspólnego w rozwodzie

Dziekuje bardzo za odpowiedż tak tez zrobiłem wystąpiłem o równy podział tego majątku jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.1.19 21:19:38

Wykup mieszkania od pracodawcy - zaliczenie nakładów remontowych

Mam pytanie odnośnie wykupu mieszkania od pracodawcy.
Jestem najemcą mieszkania od 2010 roku. Mieszkanie w dniu przekazania było w opłakanym stanie, nie nadawało się do zamieszkania - jednym słowem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.19 18:29:25

Czy pracodawca może potrącać za nieobecność z umowy o dzieło?

witam!pracoalam przez 3 mies. na umowe o dzielo(kazda na miesiac)codziennie i po 6 godz.na umowie pisalo co mam robic ,a robilam duzo wiecej(sprzatalam biura)wynagrodzenie platne do 35dni po przyjeciu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.19 18:21:50

Jak wymeldować alkoholika brata wykorzystującego mieszkanie?

Witam :)
Nie wiem gdzie umieścić ten wpis, a więc piszę tutaj.
Zaczynając od początku, mieszkamy wraz z rodziną w domu jednorodzinnym. Do grudnia mieszkała z nami mama- mamy- więc moja babcia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.19 18:7:57

Wypadek przy pracy na praktykach - odszkodowanie od szkoły zawodowej

Witam. 15 Lutego 2012 roku miałem wypadek przy pracy na praktykach. Jestem praktykantem w Zakładzie Mechaniki Pojazdowej. Jest to szkoła Zawodowa. Sprawa wygląda tak. 15 Lutego 2012 roku dostałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.1.19 15:58:47

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika