Forum prawne (strona 396)

nabycie spadku a nabycie praw do spadku

Witam.
Mam takie pytanie. Czy wniosek (i stosowne postanowienie sądu) "o nabycie spadku" (czy to z ustawy, czy z testamentu), oraz wniosek "o nabycie PRAW do spadku" ( czy też o "sądowe potwierdzenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.8 22:45:40

umowa o udzielenie pomocy w związku z pobieraniem przez żołnierza zawodowego nauki

Witam.
Pracuję w wojsku na stanowisku kierowca, stopień szeregowy. Dowódca jednostki opłacił kurs na prawo jazdy kategorii C+E jednak w zamian wymaga podpisania moim zdaniem bardzo niekorzystnej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.8 18:42:43

Cofnięcie zwolnienia z kosztów sądowych. Czy tak Sąd może?

Witam,

po jakim czasie od zakończenia się sprawy Sąd Cywilny może cofnąć zwolnienie z kosztów?

Moja mama miała sprawę o podział majątku z ojcem. Sprawa zakończyła się w zeszłym roku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.8 17:55:0

koszta sadowe

Witam. Mam jutro sprawe za nie oplacone koszta sadowe, niesety nie sa oplacone, a pojechac nie moge na sprawe gdyz jestem chory na zapalenie oskrzeli... Co mam zrobic w takiej sytuacji? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.11.8 17:18:48

umowa zlecenie-wypowiedzenie bez zachowania okresu wypowedzenia

Witam, mam pytanie. 5.11.12 podpisałam umowę zlecenie na 3 miesiące, z miesiącem wypowiedzenia. Jest to z pewnością niewspółmierny okres do tak krótkiej umowy, przecież to 1/3 całego okresu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.8 16:38:24

Pomocy

proszę o pomoc bank wypowiedział umowe kredytowa jak mogę ja wznowić proszę o szybki kontakt na email ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.8 16:11:41

umowa na internet

Witam mam takie pytanie czy jezeli zawarlem umowe telefonicznie na internet z firma orange i ma ta umowe dostarczyc w ciagu 3 dni kurier to czy kiedy ja podpisze mam jakis czas na zerwanie tej umowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.8 15:58:42

SMS 60212 i rachunek o 100zł wyższy!!

mi to wogole nie dziala wysylam eska i nic masakara co mam zrobic ja wogole nie umiem wysłac tego eska na nr 8888 lista mi sie nie chce to wysłac ...:( ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2012.11.8 15:56:8

2012.11.8 14:39:51

mieszkanie z urzedu

witam czytałem wypowiedzi i macie rację ale taka jest prawda nic nie dostaniecie od panstwa nic 10-20-30 lat bedziecie prosic i nic i tak nie dostaniecie nikt nie dba o ludzi i o ich interes nikt sie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.8 13:34:35

jakie są zasady refundacji IN-VITRO 2013?

Witam chciałam sie spytac czy znane są obecnie już zasady refundacji IN-VITRO na przyszły 2013 rok? wiadomo ile osób zostanie tym objętych, ile kasy na to jest i kto moze sie starac? prosze o dopwiiedz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.8 11:14:15

Ile wynoszą obecne koszta pogrzebu na cmentarzy komunalnym?

Ile wynoszą obecne koszta pogrzebu na cmentarzy komunalnym? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.8 11:9:9

Zmiany cen biletów na 2012 rok w Krakowie ustala PO!

WItam serdecznie.
Ile będzie kosztowała komunikacja miejska w Krakowie? Najlepiej żeby o tym wiedzieli turyści, gdyż autochtoni i tak jeżdżą na kartach miejskich. Radni Platformy Obywatelskiej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.8 11:3:29

Czy można zrezygnować z garażu po wpłaceniu części pieniędzy za niego?

Czy można zrezygnować z garażu po wpłaceniu części pieniędzy za niego? Na dniach kupuję mieszkanie w kredycie rodzina na swoim. Niestety cena upatrzonego przeze mnie mieszkania przekraczała dopuszczalną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.8 10:3:38

2012.11.8 9:31:2

Przeszukanie - konieczne jest postanowienie?

Teoretycznie tak, praktycznie nie, są spejcalne sytuacje wyjątkwoe kiedy nie jest to konieczne, radze sprawdzić kodeks postępowania w sprawie przeszukań. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.11.8 9:30:43

Wyłączenie sędzie w sprawie o wykroczenie

Na ogóle sąd równy, ale jeżeli taki nie ma możliwości, to naturalnie sąd wyższej instancji może też to zrobić. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.11.8 9:29:54

ustalenia macierzyństwa 2012

Naturalnie że można żądać potwierdzenia macierzyństwa, tylko na jakiej podstawie? Uprowadzenie, dziecko nie mówi do mamy mamo tylko ciociu np.? Mam azjatka dziecko murzynek? Do sądu rodzinnego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.11.8 9:29:13

Ustanowienie opiekuna - dla kilku osób ?!?!?!

Można o ile nie zachodzi fakt szkody interesów jednego z podopiecznych przez fakt powyższy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.11.8 9:27:50

Wymiana opon - kiedy kara?

Może pan poprosić o upomnienie. Albo powiedzieć że śnieg pana zastał po drodze, przeciez nie koniecznie musi pan jechac od siebie z domu tylko z dalsza co nie. Nie zatrzyma się pan też na srodku ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.11.8 9:27:0

pit 8c - rozliczenie przez organizatora promocji

Witam,

Jako firma, chciałbym zorganizować promocję dla osób fizycznych. Wiem, że uczestnik promocji, który zdobędzie nagrodę (będą one wypłacane w formie bonów) jest zobowiązany do doliczenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.7 20:27:53

Rola prokuratora w postępowaniu przygotowawczym

Witam, tak się składa że wybrałem temat pracy magisterkiej . "Rola prokuratora w postępowaniu przygotowawczym". Tak się składa że w biblotece UŚ jest bardzo mało literatu na ten temat, i moje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.7 20:6:46

Spadek z dobrodziejstwem inwentarza.

Spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Razem z mężem przebywaliśmy za granicą. Przed wyjazdem mój mąż odrzucił spadek po swoim ojcu. Dziedziczy nasz syn, małoletni. Spadek zawiera w większości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.7 19:36:19

Odmowna decyzja - alimenty

Sytuacja wygląda następująco:

Ciotki zarobki przez kilka lat nie przekraczały dochodów, żeby otrzymać alimenty z banku alimentacyjnego. W tym roku przyszło pismo z odmową bo zarobki przekraczają ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.11.7 15:23:54

Montaż anteny satelitarnej a ochrona wyglądu elewacji w prawie autorskim.

Witam serdecznie,

Zakupiłem nowe mieszkanie. W umowie sprzedaży mam zawartą następującą klauzulę:

?... przyjmuję do wiadomości, że wygląd elewacji budynku objęty jest ochroną wynikająca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.7 13:48:42

Czy właściciel może nagle zamieszkać w pokoju obok?

Witam.
Wynajęłam pokój w mieszkaniu dwupokojowym w ,którym mieszkała już inna kobieta.Osoba ta wyprowadziła się a do pokoju obok wprowadził się właściciel.Czy ma takie prawo???Nie chcę mieszkać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.7 10:57:24

Wymeldowanie a zamiana mieszkanie. PILNE

Witam.

Mam pytanie, czy jeżeli główny najemca zamienia się na mieszkanie może sam wymeldować lokatorów? Czy zameldowanie przechodzi na drógie mieszkanie? Co jeżeli któryś z mieszkańców ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.7 10:57:24

Pomyłka Banku czy człowieka?

Witam***
Bank wpisał mi w BIK, komentarz, że mam egzekucję.
Egzekucji nigdy nie miałam,
Kilka razy opóźniłam się w spłacie raty za co bank chciał wypowiedzieć mi umowę o kredyt.
Uregulowałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.7 10:33:32

ustanie kurateli

Hej, mam takie pytanie kiedy ustaje dokładnie kuratela? Nie mogę tego znaleźć czy w momencie kiedy ustaje z chwilą ukończenia tej sprawy czy w innym momencie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.7 8:27:52

Skanowanie czasopism przez stowarzyszenie

Pomóżcie,bo nie wiem co robić. Działam w stowarzyszeniu, które często posiłkuję się specjalistycznymi magazynami. W związku z tym że są to wersje papierowe, które ulegają zniszczeniu, no ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.7 8:14:41

uzywanie granatów dymnych jest zabronione?

Jak użyjesz a ktoś uzna że to pożar i przyjedzie straż, dolicz sobie do kosztów zabawki koszta akcji strażackiej (w przybliżeniu 3 tys. zł.) plus wyrok w sądzie podobny jak za nieuzasadnione ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.11.7 8:1:57

bez podstawne uzycie broni hukowej

Jak cię dorwie policja, to poza tym ze będą uważać że masz prawdziwą broń i cie nieźle sponiewierają to spoko. Konfiskata będzie, bo straszysz ludzi. Może nawet skierowanie na badania psychiatryczne ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.11.7 7:55:7

szantaż chłopaka obcokrajowca

Witam,

Mój były chłopak, który jest Portugalczykiem, szantażuje mnie mailowo i telefonicznie, że wyśle moje roznegliżowane zdjęcia, które nawiasem mówiąc zrobił bez mojej wiedzy i zgody, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.7 1:21:50

Obciążenie komornicze

Moja sytuacja przedstawia się następująco: Moi rodzice dwa lata temu, z tego, co mi wiadomo, z pomocą znajomego założyli nielegalne podłączenie energii elektrycznej. Dostawca oddał sprawę do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.6 20:48:22

Problem z bankiem

Witam. Mam problem z bankiem Getin wczoraj tj 5.11 mój bank księgował wszystkie operacje które robiłam z dnia 23.10 (ładnie 10 dni im to zajmuje :-)) i na koncie wyszło że wolne środki mam 190zł ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.11.6 19:22:59

rozwod Polakow w Luksemburgu

Witam wszystkich serdecznie. Pisze do was i licze na pomoc, chodzi mianowicie o to ,ze ja z mezem jestesmy Polakami, siedem lat po slubie, ktory odbyl sie w Polsce. Teraz od jakis 3 lat mieszkamy -nadal ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2012.11.6 19:3:21

roboty publiczne

witam ma pytanie dostałem umowe o prace w ramach robot publicznych z PUP na 2miesiące moje pytanie jest takie pracuje juz 12 dni , i może się zdażyc taka sytuacja że trafi mi sie wyjazd za granice ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.6 18:36:37

Czy to prawda, że posiadanie w polsce wytrychów jest nielegalne?

Czy to prawda, że posiadanie w polsce wytrychów jest nielegalne? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.6 17:50:7

Zaświadczenie od lekarza = obdukcja?

Witam. Przeczytałem, że obdukcję może zrobić każdy lekarz. Zostałem pobity i poszedłem na policje, policjant, który mnie przyjął powiedział, że muszę przyjść z obdukcją albo zaświadczeniem ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.11.6 16:36:13

Charakterystyka energetyczna dla zabytku

Mam pytanie dotyczące charakterystyki energetycznej dla zabytku.
Obiekty wpisane do rejestru są zwolnione z świadectwa, ale czy mimo zwolnienia, do projektu budowlanego należy wykonać charakterystykę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.6 16:32:32

sprzedaz tytoniu nieletnim

sprzedawca kiosku, ktory wydawał papierosy nieletnim. jakie będzie miał konsekwencje. otrzymał wezwanie na policje, osoba której sprzedał też takie otrzymała: w charakterze świadka. wezwanie jest ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.11.6 15:23:17

Problem z kupującą na allegro

Witam.
Chciałabym się podłączyć pod temat.
Otóż ja problem mam taki, iż pewna pani kupiła u mnie kurtkę, która była z TOPSHOPu. Miałyśmy problem z finalizacją transakcji, ponieważ w wiadomości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.6 14:4:5

Zawarcie umowy i renta rodzinna

Witam,
Mam pytanie chciałbym wejść z kimś w spółkę i otworzyć biznes internetowy. Jednak mam rentę rodzinną po zmarłym Ojcu. Teraz pytanie jak rozwiązać problem który polega na zarabianiu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.6 13:24:54

Zmiana kłódki założonej przez administracje budynku.

Witam. mój syn zmienił kłódkę założona przez administrację, do drzwi na dach bloku. Proszę nie pytać po co bo to baran jest i tyle. Mam pytanie czy za taki czyn, o ile zostanie określone że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.6 12:48:53

Zmiana kierunku a stypendium socjalne

Witam.
Chciałbym zmienić kierunek studiów i wydział na uczelni technicznej. Złożyłem podanie o stypendium, które ma zostać rozpatrzone do końca listopada. Mam pytanie kiedy będę mógł starać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.6 10:12:57

Brak miejsca do palenia w pracy.

Witam sprawa ywgląda następująca. Przy podpisywaniu umowy nie było słowa o tym czy pale lub że w pracy nie pali się. Ku moje mu zdziwieniu dowiedziałem się o tym po ytygodniu od kierownika która ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.11.6 9:50:22

potrącenie przy wysiadaniu z tramwaju.

art.26 paragraf 6 kodeks drogowy mówi, iż: \"Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność przy przejeżdżaniu obok oznaczonego przystanku tramwajowego nie znajdującego ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.11.6 9:28:45

wysokość muru od strony drugi.

Mur to mur, ogrodzenie to ogrodzenie. Przecież jakby pan miał ogrodzenie metalowe na wysokość 10 metrów to nic by nie było prawda? No więc tutaj też tak może być, 2,20 mur i git, bo tyle ma być ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.11.6 9:23:25

Praca na zlecenie i karta multisport.

wróć.... jest o ile pracodawca zgodzi się napisać że pracownik będzie pracować jeszcze rok w danym miejscu pracy. Ale to mało prawdopodobne że pracodawca coś takiego zrobi na umowie zlecenie. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.11.6 9:22:0

Późne żółte światło i zbyt duża prędkość do wychamowania.

Nie ma w przepisach czegoś takiego jak określona prędkość w takich sytuacjach. To policjant decyduje czy miał pan możliwość wychamowania bezpiecznego czy też nie. W razie konieczności może ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.11.6 9:16:45

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika