Forum prawne (strona 396)
Czy bezpłatna pomoc prawna podlega opodatkowaniu jako korzyść majątkowa
no dobra ale jak myśli na to polski ustawodawca? mam rozumiec ze pomimo tego ze nie jest to do konca zgoden z prawem to przez to ze spolecznie jest to w porzadku to sie tego nie roztrzasa? ... Zobacz wątek2012.6.4 12:10:39
Gdzie nie wolno myć pojazdu środkami chemicznymi - zakazy prawne
dziękuje za informacje ... Zobacz wątek2012.6.4 12:9:20
Windykacja alimentów od męża pracującego na czarno w związku małżeńskim
Ale czy to ma sens jego mama jest na niskiej rencie!?Czy to wogle jest przyznawane w sądach? ... Zobacz wątek2012.6.4 12:1:54
Wyrok przeciwko BRE Bank za zbyt długie rozpatrywanie reklamacji
Wyrok Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z 29 maja 2012 r., stwierdził że BRE Bank dopuścił się w 5 postanowieniach umowy regulaminu tego banku. Min. 90-dniowy termin rozpatrywania reklamacji ... Zobacz wątek2012.6.4 11:58:59
Czy najemca może uczestniczyć w walnym zgromadzeniu spółdzielni?
Mam takie pytanie, czy biorąc udział w takim zebraniu, jako pojedzyńcza osoba mogę zgłosić poprawkę do projektu uchwały? ... Zobacz wątek2012.6.4 11:57:42
Sprzeczne wyroki NSA w sprawie odliczania lunchów służbowych
witam , zaznaczam iż moja sprawa jest bardzo nietypowa, a mianowicie:Uwaga. Pułapka. Niedawno media trąbiły o tym jak to można odliczać lunche od podatku o ile są służbowe. Teraz jednak drugi ... Zobacz wątek
2012.6.4 11:57:25
Wykorzystanie dzieła sztuki na produkcie komercyjnym - prawa autorskie
Witam,czy można wykorzystać zdjęcie znanego dzieła sztuki na produkcie, którego zdjęcie następnie umiesci się w Internecie (facebook, strona www)?
Produkt do sprzedaży.
... Zobacz wątek
2012.6.3 21:29:44
Dochodzenie informacji o kredytach zmarłej matki od banków
Witam. Dwa miesiące temu zmarła mi mama i po jej śmierci dowiedziałem się że miała kilka kredytów (nie spłacanych) a w konsekwencji komornika na pensji. Udałem się do tego komornika i przedstawił ... Zobacz wątek2012.6.3 20:23:18
Równoważny system czasu pracy kierowcy - rozliczanie godzin i sobót
Pracuje jako kierowca autobusu w równoważnym systemie czasu pracy z czasem przerywanym w firmie zatrudniającej około 80 kierowców na pełnym etacie z umową na czas określony . Moje wynagrodzenie ... Zobacz wątek2012.6.3 18:57:28
Oddalenie powództwa o alimenty gdy mąż ponosi wszystkie koszty utrzymania
Myślę, że szanse Pan ma. Ewentualnie niech zasądzą Panu alimenty i będzie Pan je tylko płacił bez ponoszenia wszystkich opłat, żywności i ubrań. Poazrawiam, Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek2012.6.3 17:47:44
Wracanie do domu po 22 w wieku 16 lat - czy grozi kurator
Czy wracanie do domu po 22 w wieku 16 lat jest przestępstwem? Czy rodzic może z tego powodu zwrócić się do kuratora? Mam 16 lat i często przychodzę do domu po 22. Mama grozi mi kuratorem, nie chce ... Zobacz wątek2012.6.2 16:47:27
Sprzedaż motoroweru z ukrytymi wadami - żądanie zwrotu pieniędzy
Czternaście dni temu sprzedałem motorower, stosunkowo do jego ceny wiele opuściłem. Kupujący przyjechał oglądał wszystko widział słyszał jeździł po czym zadowolony podpisał umowę kupna-sprzedaży. ... Zobacz wątek2012.6.2 15:41:46
Dziedziczenie długów zmarłej matki - czy istnieje inne rozwiązanie
Dziedziczenie Matka mojej kolezanki zamrla w 2011roku i zostawila jej dlugi lecz kolezanka nie zrzekla sie spadku czy istnieje inne rozwiazanie? ... Zobacz wątek2012.6.1 12:40:18
Jednorazowy urlop na poratowanie zdrowia dla nauczycieli
Witam. Miałem taką sprawę, ktoś słyszał o nowych zmianach w urlopach na podratowanie zdrowie nauczycieli? Ma on byc ponoć jednorazowy. Jeżeli już raz taki urlop miałam, a wtedy takiego prawa ... Zobacz wątek2012.6.1 10:34:47
Prawnik bez kasy fiskalnej i paragonu - zgłoszenie do skarbówki
Witam, byłem ostatnio u prawnika. Usługa była, zapłacone było. Ale pokwitowania nie, paragonu nie, kasy fiskalnej nie. I teraz jak się to ma do tego że jest taki obowiązek i ze ja np. potrzebuje ... Zobacz wątek2012.6.1 10:22:34
Obowiązek własnego dokumentu podróży dla dzieci od 26 czerwca
Od 26 czerwca bieżącego roku dzieci, które dotychczas przekraczały granice na podstawie wpisu w paszporcie rodzica, będą musiały posiadać własny dokument podróży. ... Zobacz wątek2012.6.1 10:5:14
Wymeldowanie się głównego najemcy lokalu komunalnego - ryzyko utraty mieszkania
Naprawdę nie ma komu pomóc? :( ... Zobacz wątek2012.6.1 10:4:8
Moment zakończenia zasiedzenia i możliwość przyspieszenia procesu
Z jakim momentem i po jakim czasie kończy się zasiedzenie? Można je jakoś przyspieszyć i adewkatnie, może sie ono jakoś przedłużyć? ... Zobacz wątek2012.6.1 10:3:53
Sąd grodzki jako pierwsza instancja - gdzie trafia apelacja
tak z reguły to pierwsza instancja. ... Zobacz wątek2012.6.1 9:27:28
Wysyłanie nagich zdjęć przez młodą dziewczynę za doładowania - czy karalne
Seksting, czyli wysyłanie swoich nagich zdjęć lub filmików na przykład przez internet lub telefon komórkowy. Co więcej dochodzi do tych osób że na nagich zdjęciach można zarobić, dlatego seksting ... Zobacz wątek2012.6.1 9:26:45
Zakończenie sprawy pobieraczek.pl - pozwy zbiorowe i niedozwolone klauzule
Przegrali, tzn pobieraczek.pl, dostali kare na jakieś ponad 100 tysięcy złotych nie wiem czy nie 140 tys. ale nie jestem pewien. A to był dopiero pierwsze pozew tego typu, teraz będą pewnie kolejne ... Zobacz wątek2012.6.1 9:22:1
Koszty odrzucenia spadku gdy długi przewyższają wartość majątku
Słyszałem, ze można to zrobić przed notariuszem za około 50 zł, albo podzczas sprawy spadkowej. ... Zobacz wątek2012.6.1 9:19:24
Pośrednik sabotujący sprzedaż mieszkania - co zrobić z prowizją
Witam,mam nadzieję, że w dobrym dziale zamieszczam zapytanie.
Co zrobić w przypadku jeśli się podpisało umowę pośrednictwa na zakup lokalu a pośrednik dołożył wszelkich starań aby nie doszło ... Zobacz wątek
2012.6.1 9:3:31
Szanse w sądzie na alimenty i kontakty z dzieckiem przy konkubencie patologicznym
WitamBardzo zalezy mi na obiektywnej ocenie sytuacji o moich mozliwosci w sadzie osoby, ktora ma pojecie o prawie rodzinym.
Postaram sie skrocic, jednak nie wiem czy mi sie uda poniewaz sprawa jest ... Zobacz wątek
2012.6.1 1:29:1
Firma windykacyjna żąda dodatkowych kosztów po spłaceniu długu
Witam serdecznie. Mam taki problem. Jakiś czas temu miałam zaległość w pewnej hurtowni, z którą współpracowałam. Po ponad 200 dniach zaległości dostałam pismo od firmy windykacjnej, że firma ... Zobacz wątek2012.5.31 23:12:34
Rejestracja auta sprowadzonego z zagranicy bez ubezpieczenia w czasie remontu
Nie pamiętam już, jakie dokumenty się załącza do deklaracji akcyzowej. To może sobie Pan sprawdzić w urzędzie celnym. Na stronach internetowych urzędów celnych są stosowne informacje, jakie ... Zobacz wątek2012.5.31 19:46:30
Świadczenia chorobowe ZUS przy krótkim zatrudnieniu i braku przedłużenia umowy
Witam, mam parę pytań odnośnie zwolnienia l-4 na którym obecnie przebywam. Tak więc zacznę od przedstawienia swojej sytuacji. Otóż byłem zatrudniony na umowę o pracę od 23 kwietnia do 27 maja ... Zobacz wątek2012.5.31 18:26:49
Administracja daje mieszkanie do remontu a ty wynajmujesz - czy istnieje w Polsce
witam jestem nowy na forum i odrazu mam pytanie,zaczne moze od tego ze jestem w anglii i jest tu taka mozliwosc:
administracja daje ci mieszkanie do remontu ty je remontujesz( mozesz je umeblowac) nastepnie ... Zobacz wątek
2012.5.31 17:38:9
Opinia do sądu w sprawie starania się o młodsze rodzeństwo
Witam jak powyzej chodzi mi o opinie do sadu w moim przypadku musze ta opinie napisac o moim ojcu. chcialabym sie dowiedziec co powinnam wziasc pod uwage a czego nie chodzi tutaj o staranie sie o moje ... Zobacz wątek2012.5.31 15:4:32
Podział spadku mieszkania między brata, siostrę i drugiego męża matki
witam, moja rodzina ma bardzo powazny problem. Mianowicie: moja tesciowa zmarla 7 miesiecy temu. Przed smiercia wyrazila chec podzielenia polowy majatku (jej i jej meza) na dwoje dzieci. Tesciowa borykala ... Zobacz wątek2012.5.31 13:5:52
Cofnięcie darowizny mieszkania przez bank za ukryte długi żony
Około pół roku przez zwolnieniem mojej mamy z pracy rodzice przepisali na mnie mieszkanie na zasadzie umowy darowizny. To było w lipcu 2009 r. Pół roku później moja mama została zwolniona z pracy ... Zobacz wątek2012.5.31 11:39:29
Minimalna emerytura po obecnych zmianach emerytalnych
Jaka będzie minimalne emerytura po obecnych zmianach emerytalnych?! Jest jakaś minimalna wartość emerytury jasno określona? ... Zobacz wątek2012.5.31 10:42:12
Polecenie służbowe golenia brody i obcinania włosów w pracy
Witam , zwracam się z prośbą o poradę.Witam czy kierownik może stwierdzić że mam zgolić brodę na jutro, albo iść się ostrzyc i to jest polecenie służbowe, bo mam wyglądać a nie straszyć? ... Zobacz wątek
2012.5.31 10:41:24
Likwidacja KRUS i skutki dla rolników
Witam !!!Krótko, czy KRUS idzie do likwidacji? Wczoraj przy piwie usłyszałem taką wiadomość, tylko niestety osoba nie była mi wstanie podać skąd wie, poprostu wie i tyle. Pytam się bo mój ... Zobacz wątek
2012.5.31 10:34:46
Powrót do więzienia przy złamaniu prawa na warunkowym zwolnieniu
Dajmy na to żę wyszedłem jak zostało mi 5 miesiecy wyroku. Jeżeli złamie prawo to wracam na te 5 miesiecy czy o tyle krócej ile byłem na wolności? I czy to musi byc ten sam paragaf czy moze by ... Zobacz wątek2012.5.31 10:31:34
Cofnięcie emerytury - przyczyny i sposoby obrony
Witam, czy w obecnej chwili mozna komus cofnac emeryture? jezeli tak to z jakiego powodu i jak sie przed czyms takim bronic? nie wazne czy z naszej winy czy nie naszej.Pozdrawiam. ... Zobacz wątek
2012.5.31 10:30:3
Zgłoszenie przemocy nauczyciela - bicie gazetą po głowie
Witam kto powinien złożyć skarge na nauczyciela za przemoc na lekcji lub w szkole?Bicie gazeta po głowie się do tego kwalifikuje, zwiniętą w rulon. ... Zobacz wątek
2012.5.31 10:29:9
Refundacja okularów do pracy przy komputerze przez pracodawcę
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 1 grudnia 1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe reguluje te kwestie. ---> Dz.U. ... Zobacz wątek2012.5.31 9:56:3
Podwójny urlop przy zatrudnieniu u dwóch pracodawców
Nie, ustawowo ma pan 4 dni, nie ważne czy pracuje pan w 1, 2 czy 10 miejscach. ... Zobacz wątek2012.5.31 9:53:49
Niedozwolone klauzule w regulaminie sklepu internetowego - gdzie zgłosić
hmmmm, no Wejdź sobie na stronę UOKiK i tam poszukaj sobie odpowiedzi na pytanie, to najszybszy sposób. ... Zobacz wątek2012.5.31 9:51:47
Odszkodowanie za upadek w lokalu na mokrych schodach bez oznaczenia
Witam, jestem laiczką, ale z tego co pani pisze, ma pani chyba wszystkie potrzebne rzeczy do złożenia wezwania do przed sądowej zapłaty za pani straty, w razie czego sąd. Nagrania, zdjęcia, świadkowie, ... Zobacz wątek2012.5.31 9:50:49
Eksmisja lokatora który odmawia płacenia pełnego czynszu
Jak podpisała umowę to będzie musiała zapłacić, radzę panu jednak uważać, żeby ta osoba po prostu nie zwiała i tyle nie płacąc. moją sąsiadkę coś takiego właśnie spotkało, i zaległy ... Zobacz wątek2012.5.31 9:49:21
Czy można wyczyścić swoją historię w bazie BIK
Na początek należy uzyskać raport na swój temat z BIK. Raz na pół roku Biuro wydaje go bezpłatnie. Sprawdzamy nasz raport, i występujemy w swoim imieniu z prośbą o restrukturyzację długu i ... Zobacz wątek2012.5.31 9:45:56
Pozwolenie na budowę szamba - czy wymagane zgłoszenie
Wykonanie szamba trzeba zgłosić w starostwie powiatowym 30 dni przed rozpoczęciem budowy. No chyba że lokalizacja szamba była zgłoszona na planie zagospodarowania działki dołączonym do pozwolenia ... Zobacz wątek2012.5.31 9:40:49
Grillowanie na trawniku przed blokiem - czy prawo zakazuje
Zapewne regulamin spółdzielni zabrania palenia ognisk i grilli, ze względu na zapach który może przeszkadzać innym osobom, więc obawiam się że nie popali pani zbyt długo, proszę sprawdzić w ... Zobacz wątek2012.5.31 9:39:26
Pozew o separację - czy pisze się tak samo jak o rozwód
pisze się bardzo podobnie, tak jak pani zauważyła, też ma pani pewne roszczenie wobec współmałżonka, może pani zażądać podziału mieszkania, pomiędzy was, to łatwe o ile macie dwa pokoje, ... Zobacz wątek2012.5.31 9:36:27
Zniesienie monopolu Poczty Polskiej - czy dotyczy rent i emerytur
za mało, poczta jest państwowym monopolistą więc niestety rząd im nie odbierze monopolu. przysyłki do 50 gramów... tez mni cos. ... Zobacz wątek2012.5.31 9:34:27
Bony dla młodych od ministra pracy - dla kogo i od kiedy
1. musisz być poniżej 30 roku życia2. program obejmuje 25 powiatów
3. będą to promesy czy bony na studia podyplomowe, dające zatrudnienie pewne
4. są też bony na zasiedlenie ułatwiające ... Zobacz wątek
2012.5.31 9:33:33
Zwrot kosztów ogrzewania pustego parteru przez najemcę piętra
Witam. Wynajmuję piętro w domu prywatnym ( dwa pokoje+kuchnia +łazienka). Opłacam comiesięcznie .Parter domu jest pusty i zamknięty.Czy mogę rządać zwrotu pieniędzy od właścicieli za ogrzewanie ... Zobacz wątek2012.5.31 8:14:10
Dziedziczenie nieruchomości - od kiedy liczyć lata dla zwolnienia z podatku
Dziedziczenie We wrześniu 2008r zmarł tata po, którym odziedziczyliśmy nieruchomość, którą możemy sprzedać po 5 latach, aby nie płacić podatku 19%. Postanowienie sądowe o przejęciu spadku ... Zobacz wątek2012.5.30 23:30:22
Masz inne pytanie do prawnika?