Forum prawne (strona 398)
Zajęcie przez komornika udziału w spadku mieszkania
Witam. Niedawno zmarła moja babcia, która posiadała mieszkanie własnościowe, ponieważ moja mama nie żyje ja i siostra nabywamy prawa do spadku zamiast niej. W czerwcu ma się odbyć rozprawa w tej ... Zobacz wątek2012.5.28 13:43:38
Obowiązek szczepienia dzieci - czy rodzic może odmówić
Witam!Mam pytanie. Czy szczepienie dziecka jest obowiazkowe? Jeżeli uważam że szczepionki to bzdura i bubel zmuszający do wydawania pieniedzy? Czy jest gdzies cos napisane na ten temat, ze jako ... Zobacz wątek
2012.5.28 11:25:50
Podatek od darowizny 80 tysięcy złotych od rodziców
Witam .Jaką kwotę będę musiała zapłacić do urzędu skarbowego jeśli otrzymam od od rodziców darowiznę w kwocie 80000 zł. ze sprzedaży mieszkania własnościowego? ... Zobacz wątek
2012.5.28 11:22:15
Nowe przepisy telekomunikacyjne na korzyść abonentów
tak tka tak^^ już obowiązuje i można się udać z taką prośbą do operatora. ... Zobacz wątek2012.5.28 9:53:26
Prawo do statusu weterana - czy tylko żołnierze czy też inne służby
był artykuł na stronie e-prawnik.pl o tym ale teraz cie nie znajde bo ani tytuły nie pamietam ani daty.Tak czy inaczej, strażacy mogą, policjanci, ratownicy medyczni, Straż Graniczna. Poprostu ... Zobacz wątek
2012.5.28 9:48:13
Opłata poczty za dostarczenie zwrotu podatku przez listonosza
5% zdaje sie, listonosz przynosi i za to się liczy te %.To przez to że nie podałeś/aś nr. konta bankowego. A tak przyniesienie ci tej kwoty to usługa, która jest płatna. ... Zobacz wątek
2012.5.28 9:46:47
Kara za posiadanie grama marihuany przez letnią kobietę
Kurcze, no i niech ktoś mi nie powie że nie są potrzebne zmiany.. Legalizacja, tylko Maryhy niczego innego, i tylko naturalnej nie syntetyków, własne drzewo w domu i spokój no. A tak dużo osób ... Zobacz wątek2012.5.28 9:45:12
Eksmisja agresywnej osoby zalegającej z czynszem z kamienicy
Jak pije, jest agresywna, oddaje mocz w miejscach publicznych i zakłóca spokój to każdą taką sprawę należy zgłaszać na policje. Zawiadomienie musi być przyjęte, jak nie złapią na gorącym ... Zobacz wątek2012.5.28 9:40:8
Zniewaga i szkalowanie na forum internetowym - zgłoszenie na policję
Ok dziękuje za pomoc. ... Zobacz wątek2012.5.28 9:36:7
Konkubinat a podział majątku mieszkania własnościowego
mhm:( a jeżeli zostaną wprowadzone zwiazki partnerskie to wówczas zmieni to sprawe konkubiantu? ... Zobacz wątek2012.5.28 9:34:41
Przekształcenie działek rolnych w zalewowej w budowlane - procedura i ograniczenia
Witam!W najbliższym czasie mam zamiar kupić działkę budowlaną. Pomiędzy mną a sprzedającym została już zawarta umowa przedwstępna. Chciałbym się dowiedzieć (jak to wygląda prawnie) czy ... Zobacz wątek
2012.5.28 9:3:1
Wykorzystanie książeczki mieszkaniowej przy zakupie połowy mieszkania
Witam, mam takie pytanie. Posiadam książeczkę mieszkaniową z 1976 roku i chciałabym ją scedować na siostrę, która 4 lata temu kupiła mieszkanie na rynku wtórnym (spółdzielni), zaciągając ... Zobacz wątek2012.5.27 14:14:51
Odrzucenie apelacji za brak opłaty - czy można czekać na wyrok prawomocny
Witam wszytskichChailbym zaciagnac waszej opini na tamet apelacji... toczylo sie przeciw mnie postepowanie cywilne, sprawe wygralem i jak wiadomo druga strona miala czas na apelacje, pelnomocnik drugiej ... Zobacz wątek
2012.5.27 13:42:14
Metoda opodatkowania w spółce cywilnej przy różnych systemach wspólników
Czy dla spółki cywilnej wspolnicy wybieraja metode opodatkowania skladajac NIP-2? Przy rejestracji DG kazdy wybral inny sposob( ryczalt + kpir zas ogol). Zaznaczona tez byla opcja prowadzenia DG w formie ... Zobacz wątek2012.5.27 13:16:22
Wymeldowanie braci alkoholików bez spłacania ich części majątku
WitamMieszkam z mamą oraz dwojga braćmi. Bracia bardzo często piją z czego są bójki oraz awantury. Chcę ich z mamą wymeldować lecz bez podziału majątkowego. Dom jest teraz mamy potem będzie ... Zobacz wątek
2012.5.27 11:5:38
Odmowa wypłaty premii z książeczki mieszkaniowej za dom do remontu
Witam,Kupilem kilka dni temu nieruchomość, dzialke zabudowanom domem jednorodzinnym. W akcie notarialnym zostal on okreslony jako " dom jednorodzinny do kapitalnego remontu". Na zakup dzialki wraz ... Zobacz wątek
2012.5.27 11:1:30
Podwójne zawiasy za piracki program i marihuanę - jak minimalizować karę
Proponuję wystąpić z wnioskiem do organów prowadzących sprawę o przyznanie pomocy prawnej w osobie adwokata lub radcy prawnego. Nie radzę podejmować się pochopnych decyzji, ani też konsultować ... Zobacz wątek2012.5.27 1:11:35
Mieszkanie spółdzielcze bez księgi wieczystej - dokumenty potrzebne do kredytu
Mieszkanie nie posiada księgi wieczystej Witam. Chcę kupić mieszkanie spółdzielcze, które nie posiada księgi wieczystej. Jaki więc dokument potrzebny mi będzie przy staraniu się o kredyt? Jakieś ... Zobacz wątek2012.5.26 15:58:8
Obejście limitu ceny przy kredycie Rodzina na Swoim
Witam. Mam pytanie odnośnie kredytu z dopłatą "rodzina na swoim". Otóż, chcę kupić mieszkanie o pow. 45mkw, za cenę 145 tyś. Cena za mkw jest więc 3222 zł. Limit za mkw dla rodziny na swoim ... Zobacz wątek2012.5.26 15:35:41
Fikcyjna upadłość firmy w Holandii - prawa pracowników
Witam,Podejmuję ten temat, ponieważ przyszło mi stanąć w obliczu
sytuacji, w której nie jestem w stanie sama sobie poradzić. Nieweim do kogo się zwrócić z pomocą w weekend.Nieweim nawet
czy ... Zobacz wątek
2012.5.26 13:18:52
Czy wierzyciel może dostać klauzulę wykonalności również na żonę
Prosze o porade w zakresie::)))otrzymłlem zgodę w 1992 r z Komedy sotłecznej policji na wykum mieszkania!!
Do Gminy złózylem dokumenty o wykup mieszkania sluzbowego.Z gminy . otrzymalem odpowied.z ... Zobacz wątek
2012.5.25 21:42:15
Podział majątku małżeńskiego bez rozwodu po znęcaniu się psychicznym
Serdecznie dziękuje za odpowiedź. Jeżeli mogę, chciałam zapytać jeszcze, czy pozew o zniesienie wspólności małżeńskiej majątkowej jest kosztowny, ile czasowo może trwać i co za tym idzie ... Zobacz wątek2012.5.25 17:50:45
Składka zdrowotna studenta płacona przez ojca
W roku 2011 grudzień zawiesiłem działalność gospodarczą z uwagi na brak zamówień a ponadto choroba.Uczyniłem to 2.12.2011 r składając zgłoszenie we właściwym UM.Przerwa trwała do 03.2012.W ... Zobacz wątek2012.5.25 16:55:29
Brak wypłaty za umowę zlecenie w prywatnym sklepie
Przez dwa miesiące (marzec, kwiecień) byłam zatrudniona w prywatnym, osiedlowym sklepie na umowę zlecenie (oczywiście podpisaną przez szefa) przedłużaną co miesiąc. Wypłatę, wg umowy, powinnam ... Zobacz wątek2012.5.25 13:31:23
Zmiana porozumienia o kontaktach z dzieckiem podczas rozwodu przy leczeniu psychiatrycznym
Co do kontaktów to może Pani zmienić, natomiast alimenty na pewni będą wyższe. ... Zobacz wątek2012.5.25 11:19:3
Mały ruch graniczny z Rosją - czy dotyczy tylko mieszkańców przygranicznych
Witam mam takie pytanie. Czy udogodnienia w małym ruchu granicznym z Rosją, Kaliningradem, dotyczą tylko osób mieszkających w graniczących z obwodem gmin, powiatów, województwa? Jak jestem z Wielkopolski ... Zobacz wątek2012.5.25 10:34:18
Obowiązek przekazania zawiadomienia o zajęciu wynagrodzenia nowemu pracodawcy
Witam, mam następujący kłopot. Pracodawca ma obowiązek przekazać zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia nowemu pracodawcy pracownika-dłużnika? Czy jak tego nie zrobi to będzie za to ukarany grzywną? ... Zobacz wątek2012.5.25 10:31:44
Koszt nalepki przy wymianie dokumentu pojazdu
Witam, chodzi mi o wydanie nowego dokumentu z powodu braku miejsca na kolejne wpisy terminu badania technicznego. Ile kosztuje nalepka, bo niestety ja słysze sprzeczne informacje cenowe. I czy tylko urzednik ... Zobacz wątek2012.5.25 10:27:47
Oszust z RPA - spadek po osobie o tym samym nazwisku
Witam. Jak wygląda sprawa przyjęcia spadku zza granicy. Płace podatek od spadku tylko za granicą czy w kraju? No i na jakich warunkach? Proszę pilnie o odpowiedź. ... Zobacz wątek2012.5.25 10:20:43
Podatek od nieruchomości za działkę rekreacyjną 8 arów
Witam mam takie pytanie. Zakupiłem działkę rekreacyjną pod swoim miastem. Działka rekreacyjna, głównie drzewa owocowe, krzewy i mały domek, ale letniskowy nie cało roczny. Mam pytanie czy będę ... Zobacz wątek2012.5.25 10:19:30
Ułatwienia w pozwach pracowników przeciwko pracodawcom
Witam.Szykuje się ułatwienie pozwą przeciwko pracodawcą, składanych przez pracowników.
Sąd I instancji będzie dla nich darmowy, zażalenie i odwołania będą kosztować tylko 30 zł. Z założeń ... Zobacz wątek
2012.5.25 10:15:50
Likwidacja certyfikatu księgowego i deregulacja biur rachunkowych
Deregulacja Ministerstwa Finansów przewiduje zlikwidowanie certyfikatu księgowego, przez co biura rachunkowe będą prowadzone bez żadnych uprawnień. Uważacie ze to dobre rozwiązanie? ... Zobacz wątek2012.5.25 10:12:13
Odrzucenie spadku przez małoletniego syna - procedura sądowa
Tata zmarł 19.10.2010r.Miał żonę i 4 córki które są spadkobiercami
Wszystkie córki odrzuciły spadek
i na dzień dzisiejszy spadkobiercami są:
- zona
- 4 wnuków
i moje pytanie
jeżeli ... Zobacz wątek
2012.5.25 10:2:9
Dalsze zamieszkiwanie w lokalu socjalnym po ustaniu najmu
nie wyrzucą cię z niego ale będziesz miał naliczane karne odsetki. ... Zobacz wątek2012.5.25 9:44:41
Urlop na żądanie za oddanie krwi - obowiązek pracodawcy czy pracownika
Dobre pytanie, faktycznie oddawanie krwi daje ci zwolnienie z pracy, ale pracodawca może stwierdzić że możesz oddać krew po pracy i co wtedy? może nakazać ci to zrobić w takim terminie? Prawnik ... Zobacz wątek2012.5.25 9:44:18
Wypadek na ścieżce rowerowej - kto płaci odszkodowanie pieszy czy rowerzysta
Nie jest pan winny. To ta osoba znalazła się na drodze rowerowej nie pan na chodniku. To ona jest winna, i ona ponosi odpowiedzialność za uszkodzenia roweru i pańskie. Może pan się domagać od niej ... Zobacz wątek2012.5.25 9:39:32
Konkurs z nagrodą w postaci zwrotu kosztów pobytu hotelowego
Witam serdecznie,Chciałbym Was prosić o pomoc.
Moja firma planuje zrobić konkurs, gdzie główną nagrodą będzie zwrot kosztów za pobyt w hotelu. Konkurs przedstawia się tak:
1. Gość ... Zobacz wątek
2012.5.25 9:39:27
Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem - czy mandat gdy przejścia daleko
Sprawa wygląda tak że pewnie będzie mandat. może pani przejść przez jezdnie jeżeli w pobliżu nie ma w odległości 150 metrów pasów- w tym wypadku skoro to jest 2 pasmówka w centrum miasta ... Zobacz wątek2012.5.25 9:38:23
Koszty adwokata w sprawie o spowodowanie wypadku - zwrot od sprawcy
WitamCzy mogłabym prosic o informację jakie obecnie sa koszty opłacenia adwokata w sprawie:
a) rozwodowej
b) tylko zasądzenia alimentów
pozdrawiam
Ola ... Zobacz wątek
2012.5.24 22:3:53
Prawa autorskie do utworów po odejściu z zespołu muzycznego
Odszedłem z zespołu którego byłem założycielem , oni grają teraz moje utwory bez mojej zgody , jak mogę ubiegać się o prawa autorskie i zmusić ich do zaprzestania korzystania z moich piosenek ... Zobacz wątek2012.5.24 20:33:49
Oszustwo szkoły jazdy przy liczeniu godzin praktycznej nauki
Witam, jestem tu nowy i jeśli źle umieściłem temat lub coś źle napisałem proszę o wyrozumiałośćMam problem ze szkołą w której uczyłem się prawa jazdy. Kategoria A.
Aby przystąpić ... Zobacz wątek
2012.5.24 18:54:20
Podatek od spadku przy sprzedaży papierów wartościowych przez spadkobiercę
Sprawa jest dość złożona, jednak postaram się ją przedstawić jak najjaśniej.Po przeprowadzeniu postępowania w sądzie wszyscy spadkobiercy zgłosili się do US. Po jakimś czasie okazało ... Zobacz wątek
2012.5.24 14:50:51
Zasiłek chorobowy przy prowadzeniu działalności gospodarczej
wysokość zasiłku na czas choroby Witam,w tej chwili jestem na zwolnieniu z powodu choroby do końca czerwca. Od stycznia 2012 prowadzę działalność i teraz z powodu choroby nie mogę być aktywna ... Zobacz wątek
2012.5.24 13:44:36
Ograniczone prawa rzeczowe po wywłaszczeniu na Euro 2012
Zwracam się do waz z zapytaniem. Po wywłaszczeniu nieruchomości dla EURO 2012 ustanowione na niej ograniczone prawa rzeczowe utrzymują się czy nie? ... Zobacz wątek2012.5.24 11:7:14
Interes prawny w postępowaniu o ustalenie warunków zabudowy
Krótkie pytanie. Chciałbym się dowiedzieć kto co do zasady posiada interes prawny w postępowaniu w sprawie o ustalenie warunków zabudowy ? ... Zobacz wątek2012.5.24 11:5:11
Zakup mieszkania TBS i możliwość wykupu na własność
Chciałbym kupić mieszkanie TBS bo są po prostu tanie. Czy po pewnymczasie mozna to mieszkanie wykupić na własność? ... Zobacz wątek
2012.5.24 10:48:5
Odwołanie od błędnie pobranego podatku od garażu
Chciałbym się dowiedzieć jakie podatek nalicza się od obiektów niemieszkalnych, takich jaki garaż(osobny nie przyłączony do mieszkania), strych w kamienicy, piwnice, lub schron przerobiony na piwnicę? ... Zobacz wątek2012.5.24 10:22:30
Egzekucja z majątku żony przy ukrytej rozdzielności majątkowej
Opis sytuacji małżeństwo w 2007 roku umową notarialną zniosło wspólność majątkową, nie przeprowadzono podziału majątku wspólnego. Obydwoje małżonkowie prowadzą od 1995 r. jednoosobowe ... Zobacz wątek2012.5.24 10:12:18
Przedawnienie molestowania nieletniej - po jakim czasie
obecnie po 25 latach, ale ma być plan zmian, bez przedawnienia. ... Zobacz wątek2012.5.24 9:48:28
Hałas od sąsiadów w dzień - rolki deskorolka i piłka do koszykówki
Proszę pana, naturą młodzieży i dzieci są zabawy, szaleństwa i nie traktowanie na poważnie osób dorosłych. Nie pamięta wół jak cielęciem był?Poza tym, istnieje jeszcze możliwość zakłócania ... Zobacz wątek
2012.5.24 9:47:55
Masz inne pytanie do prawnika?