Forum prawne (strona 398)
Fikcyjna upadłość firmy w Holandii - prawa pracowników
Witam,Podejmuję ten temat, ponieważ przyszło mi stanąć w obliczu
sytuacji, w której nie jestem w stanie sama sobie poradzić. Nieweim do kogo się zwrócić z pomocą w weekend.Nieweim nawet
czy ... Zobacz wątek
2012.5.26 13:18:52
Czy wierzyciel może dostać klauzulę wykonalności również na żonę
Prosze o porade w zakresie::)))otrzymłlem zgodę w 1992 r z Komedy sotłecznej policji na wykum mieszkania!!
Do Gminy złózylem dokumenty o wykup mieszkania sluzbowego.Z gminy . otrzymalem odpowied.z ... Zobacz wątek
2012.5.25 21:42:15
Podział majątku małżeńskiego bez rozwodu po znęcaniu się psychicznym
Serdecznie dziękuje za odpowiedź. Jeżeli mogę, chciałam zapytać jeszcze, czy pozew o zniesienie wspólności małżeńskiej majątkowej jest kosztowny, ile czasowo może trwać i co za tym idzie ... Zobacz wątek2012.5.25 17:50:45
Składka zdrowotna studenta płacona przez ojca
W roku 2011 grudzień zawiesiłem działalność gospodarczą z uwagi na brak zamówień a ponadto choroba.Uczyniłem to 2.12.2011 r składając zgłoszenie we właściwym UM.Przerwa trwała do 03.2012.W ... Zobacz wątek2012.5.25 16:55:29
Brak wypłaty za umowę zlecenie w prywatnym sklepie
Przez dwa miesiące (marzec, kwiecień) byłam zatrudniona w prywatnym, osiedlowym sklepie na umowę zlecenie (oczywiście podpisaną przez szefa) przedłużaną co miesiąc. Wypłatę, wg umowy, powinnam ... Zobacz wątek2012.5.25 13:31:23
Zmiana porozumienia o kontaktach z dzieckiem podczas rozwodu przy leczeniu psychiatrycznym
Co do kontaktów to może Pani zmienić, natomiast alimenty na pewni będą wyższe. ... Zobacz wątek2012.5.25 11:19:3
Mały ruch graniczny z Rosją - czy dotyczy tylko mieszkańców przygranicznych
Witam mam takie pytanie. Czy udogodnienia w małym ruchu granicznym z Rosją, Kaliningradem, dotyczą tylko osób mieszkających w graniczących z obwodem gmin, powiatów, województwa? Jak jestem z Wielkopolski ... Zobacz wątek2012.5.25 10:34:18
Obowiązek przekazania zawiadomienia o zajęciu wynagrodzenia nowemu pracodawcy
Witam, mam następujący kłopot. Pracodawca ma obowiązek przekazać zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia nowemu pracodawcy pracownika-dłużnika? Czy jak tego nie zrobi to będzie za to ukarany grzywną? ... Zobacz wątek2012.5.25 10:31:44
Koszt nalepki przy wymianie dokumentu pojazdu
Witam, chodzi mi o wydanie nowego dokumentu z powodu braku miejsca na kolejne wpisy terminu badania technicznego. Ile kosztuje nalepka, bo niestety ja słysze sprzeczne informacje cenowe. I czy tylko urzednik ... Zobacz wątek2012.5.25 10:27:47
Oszust z RPA - spadek po osobie o tym samym nazwisku
Witam. Jak wygląda sprawa przyjęcia spadku zza granicy. Płace podatek od spadku tylko za granicą czy w kraju? No i na jakich warunkach? Proszę pilnie o odpowiedź. ... Zobacz wątek2012.5.25 10:20:43
Podatek od nieruchomości za działkę rekreacyjną 8 arów
Witam mam takie pytanie. Zakupiłem działkę rekreacyjną pod swoim miastem. Działka rekreacyjna, głównie drzewa owocowe, krzewy i mały domek, ale letniskowy nie cało roczny. Mam pytanie czy będę ... Zobacz wątek2012.5.25 10:19:30
Ułatwienia w pozwach pracowników przeciwko pracodawcom
Witam.Szykuje się ułatwienie pozwą przeciwko pracodawcą, składanych przez pracowników.
Sąd I instancji będzie dla nich darmowy, zażalenie i odwołania będą kosztować tylko 30 zł. Z założeń ... Zobacz wątek
2012.5.25 10:15:50
Likwidacja certyfikatu księgowego i deregulacja biur rachunkowych
Deregulacja Ministerstwa Finansów przewiduje zlikwidowanie certyfikatu księgowego, przez co biura rachunkowe będą prowadzone bez żadnych uprawnień. Uważacie ze to dobre rozwiązanie? ... Zobacz wątek2012.5.25 10:12:13
Odrzucenie spadku przez małoletniego syna - procedura sądowa
Tata zmarł 19.10.2010r.Miał żonę i 4 córki które są spadkobiercami
Wszystkie córki odrzuciły spadek
i na dzień dzisiejszy spadkobiercami są:
- zona
- 4 wnuków
i moje pytanie
jeżeli ... Zobacz wątek
2012.5.25 10:2:9
Dalsze zamieszkiwanie w lokalu socjalnym po ustaniu najmu
nie wyrzucą cię z niego ale będziesz miał naliczane karne odsetki. ... Zobacz wątek2012.5.25 9:44:41
Urlop na żądanie za oddanie krwi - obowiązek pracodawcy czy pracownika
Dobre pytanie, faktycznie oddawanie krwi daje ci zwolnienie z pracy, ale pracodawca może stwierdzić że możesz oddać krew po pracy i co wtedy? może nakazać ci to zrobić w takim terminie? Prawnik ... Zobacz wątek2012.5.25 9:44:18
Wypadek na ścieżce rowerowej - kto płaci odszkodowanie pieszy czy rowerzysta
Nie jest pan winny. To ta osoba znalazła się na drodze rowerowej nie pan na chodniku. To ona jest winna, i ona ponosi odpowiedzialność za uszkodzenia roweru i pańskie. Może pan się domagać od niej ... Zobacz wątek2012.5.25 9:39:32
Konkurs z nagrodą w postaci zwrotu kosztów pobytu hotelowego
Witam serdecznie,Chciałbym Was prosić o pomoc.
Moja firma planuje zrobić konkurs, gdzie główną nagrodą będzie zwrot kosztów za pobyt w hotelu. Konkurs przedstawia się tak:
1. Gość ... Zobacz wątek
2012.5.25 9:39:27
Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem - czy mandat gdy przejścia daleko
Sprawa wygląda tak że pewnie będzie mandat. może pani przejść przez jezdnie jeżeli w pobliżu nie ma w odległości 150 metrów pasów- w tym wypadku skoro to jest 2 pasmówka w centrum miasta ... Zobacz wątek2012.5.25 9:38:23
Koszty adwokata w sprawie o spowodowanie wypadku - zwrot od sprawcy
WitamCzy mogłabym prosic o informację jakie obecnie sa koszty opłacenia adwokata w sprawie:
a) rozwodowej
b) tylko zasądzenia alimentów
pozdrawiam
Ola ... Zobacz wątek
2012.5.24 22:3:53
Prawa autorskie do utworów po odejściu z zespołu muzycznego
Odszedłem z zespołu którego byłem założycielem , oni grają teraz moje utwory bez mojej zgody , jak mogę ubiegać się o prawa autorskie i zmusić ich do zaprzestania korzystania z moich piosenek ... Zobacz wątek2012.5.24 20:33:49
Oszustwo szkoły jazdy przy liczeniu godzin praktycznej nauki
Witam, jestem tu nowy i jeśli źle umieściłem temat lub coś źle napisałem proszę o wyrozumiałośćMam problem ze szkołą w której uczyłem się prawa jazdy. Kategoria A.
Aby przystąpić ... Zobacz wątek
2012.5.24 18:54:20
Podatek od spadku przy sprzedaży papierów wartościowych przez spadkobiercę
Sprawa jest dość złożona, jednak postaram się ją przedstawić jak najjaśniej.Po przeprowadzeniu postępowania w sądzie wszyscy spadkobiercy zgłosili się do US. Po jakimś czasie okazało ... Zobacz wątek
2012.5.24 14:50:51
Zasiłek chorobowy przy prowadzeniu działalności gospodarczej
wysokość zasiłku na czas choroby Witam,w tej chwili jestem na zwolnieniu z powodu choroby do końca czerwca. Od stycznia 2012 prowadzę działalność i teraz z powodu choroby nie mogę być aktywna ... Zobacz wątek
2012.5.24 13:44:36
Ograniczone prawa rzeczowe po wywłaszczeniu na Euro 2012
Zwracam się do waz z zapytaniem. Po wywłaszczeniu nieruchomości dla EURO 2012 ustanowione na niej ograniczone prawa rzeczowe utrzymują się czy nie? ... Zobacz wątek2012.5.24 11:7:14
Interes prawny w postępowaniu o ustalenie warunków zabudowy
Krótkie pytanie. Chciałbym się dowiedzieć kto co do zasady posiada interes prawny w postępowaniu w sprawie o ustalenie warunków zabudowy ? ... Zobacz wątek2012.5.24 11:5:11
Zakup mieszkania TBS i możliwość wykupu na własność
Chciałbym kupić mieszkanie TBS bo są po prostu tanie. Czy po pewnymczasie mozna to mieszkanie wykupić na własność? ... Zobacz wątek
2012.5.24 10:48:5
Odwołanie od błędnie pobranego podatku od garażu
Chciałbym się dowiedzieć jakie podatek nalicza się od obiektów niemieszkalnych, takich jaki garaż(osobny nie przyłączony do mieszkania), strych w kamienicy, piwnice, lub schron przerobiony na piwnicę? ... Zobacz wątek2012.5.24 10:22:30
Egzekucja z majątku żony przy ukrytej rozdzielności majątkowej
Opis sytuacji małżeństwo w 2007 roku umową notarialną zniosło wspólność majątkową, nie przeprowadzono podziału majątku wspólnego. Obydwoje małżonkowie prowadzą od 1995 r. jednoosobowe ... Zobacz wątek2012.5.24 10:12:18
Przedawnienie molestowania nieletniej - po jakim czasie
obecnie po 25 latach, ale ma być plan zmian, bez przedawnienia. ... Zobacz wątek2012.5.24 9:48:28
Hałas od sąsiadów w dzień - rolki deskorolka i piłka do koszykówki
Proszę pana, naturą młodzieży i dzieci są zabawy, szaleństwa i nie traktowanie na poważnie osób dorosłych. Nie pamięta wół jak cielęciem był?Poza tym, istnieje jeszcze możliwość zakłócania ... Zobacz wątek
2012.5.24 9:47:55
Rzucenie pustą butelką szklaną - czy można uznać za napaść
w moim odczuciu tak, bo ta butelka miała zrobić ci krzywdę skoro była rzucona w twoim kierunku. ... Zobacz wątek2012.5.24 9:46:23
Zeznanie nieprawdy w sprawie darowizny - kto zgłasza sprawę do sądu
jak tylko okaże się że zeznania były kłamstwem postępowanie jest wszczęte przeciw takiej osobie z urzędu. ... Zobacz wątek2012.5.24 9:45:50
Czy zmieniły się przepisy urlopowe dla studentów?
uhum... a czy wiesz może czy można się spodziewać rewolucji lub choćby małej rewolucji w zmianach? ... Zobacz wątek2012.5.24 9:45:11
Wystąpienie z kościoła katolickiego - procedura i czas
potrzebuje pan 2 świadków, i wcześniej trzeba zebrać i złożyć odpowiednie papiery, osobiście do swojej parafii.. zresztą odsyłam do art. http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/akt-apostazji-jak-wystapic-z-kosciola.html ... Zobacz wątek2012.5.24 9:41:25
Zastraszanie i groźby po oskarżeniu o kradzież z samochodu
Witam. Pare dni temu zaistniala sytuacja w ktorej zginelo radio i jakies tam rzeczy z auta na osiedlu, wlascicel przyczepil sie do mnie ze to ja ukradlem bo sasiadka widziala mnie mniej wiecej tamtej pory ... Zobacz wątek2012.5.24 0:2:1
Podwyższenie alimentów - czy sąd uwzględni dochody konkubiny?
może tvn na polskie Sądy i prawo do godnego życia dla ojców????!!!!! myślę, że uwaga by się tym chętnie zajęła ... Zobacz wątek2012.5.23 22:47:18
Zabezpieczenie przed odpowiedzialnością za długi przyszłego wspólnika
WitamMam problem. Okazało się, że mój kolega z którym chcę zawrzeć spółkę pozostawi po prowadzonej jeszcze obecnie działalności gospodarczej zobowiązania wobec Urzędu skarbowego, ZUS-u, ... Zobacz wątek
2012.5.23 20:2:58
Dochodzenie prowizji od byłego pracodawcy po ustaniu stosunku pracy
Witam,Krótki opis sytuacji:
Z końcem miesiąca ustał mój stosunek pracy z poprzednim pracodawcą.
Od 2 miesięcy negocjujemy warunki umowy o współpracy ( agencyjnej lub innej).
Mailowo ustaliliśmy ... Zobacz wątek
2012.5.23 17:4:33
Składka zdrowotna ZUS za jeden dzień grudnia przy zawieszonej działalności
Jak przedtawia się opłacenie składki zdrowotnej ZUS za 1 dzień grudnia 2011 .Zawieszając działalność gospodarczą(jestem emerytem) w m-cu XII 2011 w piśmie do UM zaznaczyłem datę 2.XII 2011. ... Zobacz wątek2012.5.23 16:29:55
Wynajęcie mieszkania współwłaścicielom bez zgody pozostałych
Witam.Po śmierci mamy odziedziczyłem wraz z bratem i siostrą mieszkanie własnościowe.
Jestem tam zameldowany wraz z byłą żoną i dziećmi.Mieszkam obecnie z nową rodziną w innym mieście.
Zamierzaliśmy ... Zobacz wątek
2012.5.23 16:29:29
Pracodawca nie płaci za szkolenia i zebrania wpisane w grafik
lub piętro wyżej. ... Zobacz wątek2012.5.23 14:5:8
Określanie poziomu terenu w projekcie budowlanym - przepisy i normy
WitamMam pewne pytanie, dotyczące poziomu terenu. Otóż, czy istnieją jakieś akty prawne, normy, etc., które definiują jednoznacznie jak powinno się określać poziom terenu. Zgodnie z definicją ... Zobacz wątek
2012.5.23 13:46:32
Wyegzekwowanie pieniędzy od szefa na budowie
Jakie bzdury.Najprawdopodobniej chodzi o umowę cywilnoprawną, a ta nie podlega kontroli PIP. ... Zobacz wątek
2012.5.23 13:40:23
Zmiana miejsca zamieszkania bez zmiany zameldowania - obowiązek zgłoszenia
Tak, w urzędzie skarbowym i w ZUS. ... Zobacz wątek2012.5.23 13:38:51
Wykreślenie z KRS po zatarciu skazania - czy automatyczne
W świadectwie pracy nie umieszcza się informacji o skazaniu (bądź jego braku). ... Zobacz wątek2012.5.23 13:36:45
Odwołanie od wypowiedzenia podczas zwolnienia lekarskiego
Jeśli umowa na czas określony nie zawiera klauzuli o dwutygodniowym okresie wypowiedzenia - to, tak, zgodnie z przepisami trzeba pracować. ... Zobacz wątek2012.5.23 13:24:42
Sprzedaż połowy mieszkania nabytego w roku - podatki i koszty
Dzień dobry,mam następujący problem: jestem właścicielką spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu (hipoteka spłacona, lokal posiada KW). Lokal został kupiony w grudniu 2006 r.
Chcę ... Zobacz wątek
2012.5.23 12:47:27
Kontakt z adwokatem jako pełnomocnikiem i przekazanie informacji
Witam,pytanie pewnie banalne, jednak chciałabym miec pewność. Czy adwokat może udzielić mi-jako osobie trzeciej- informacji, że jest pełnomocnikiem danej osoby? Czy jeśli zadzwonię i po ... Zobacz wątek
2012.5.23 12:7:3
Czy umowa zlecenie może być nieodpłatna - forma wynagrodzenia
"Za co podmiot A w formie wynagrodzenie nieodpłatnego, pracuje na rzecz podmiotu A"- ??? ... Zobacz wątek
2012.5.23 11:32:51
Masz inne pytanie do prawnika?