Forum prawne (strona 241)

Bezpieczne podpisywanie umów na odległość - ryzyko kradzieży danych

Biorę udział w pewnym bezpłatnym projekcie ( przez internet, na odległość) i nadszedł czas na załatwienie formalności. Będę musiał podpisać dwie umowy: licencja na dzieło i zachowanie poufności. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.23 11:6:52

Prawo do skróconego czasu pracy dla karmiącej matki

Czy przysługuje mi prawo do pracowania 7h ? Witam jestem mamą 2,5 letniej córki którą karmie piersią ponieważ ma alergie pokarmowe .Pracuje w sklepie na umowie o prace po 8h w związku z tym czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.23 11:3:11

Zajęcie konta przez komornika - świadczenia rodzinne

Witam opisze tutaj sytuacje mojej dziewczyny prosze o pomoc !!A wiec moja kobieta rozwiodla sie z mezem w marcu tego roku 3 dni temu poszla do bankomatu aby wyplacic zasilek rodzinny okazalo sie ze na ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.10.23 10:50:1

Odszkodowanie OC za skręcenie kostki podczas wysiadania z auta

witam podaczas wychodzenia z auta skrecilem kostke czy moge ubiegac sie o odszkodowanie z oc ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.22 18:33:6

Podatek od ugody sądowej o spłatę części nieruchomości

Witam,

Na poczatku chciałbym nadmienić, że w sprawach prawnych jestem zielony... Moja sprawa wygląda następująco: Jakieś może niecały miesiąc temu moja teściowa wygrała sprawę w sądzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.22 17:56:27

Przedawnienie opłaty karnej za akademik po trzech latach

W paaździerniku minie 3 lata odkąd podpisałem umowę z akademikiem pewnego uniwersytetu . Jednak przed zakończeniem pierwszego semestru zrezygnowałem ze studiów , ale kazali mi jeszcze zapłacić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.22 11:33:11

Pobicie z zawiasami - możliwe konsekwencje sądowe

Dzień dobry.
Zgodnie z tym co mówi Kodeks Karny art. 158 w wypadku pobicia może grozić:
§ 1. Kto bierze udział w bójce lub pobiciu, w którym naraża się człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.22 10:24:20

Akt poświadczenia dziedziczenia w Niemczech - procedura

Witam 1.Jeżeli obie córki odrzucą spadek będą traktowane tak jakby nie dożyły spadku. Oznacza to, że udział córki posiadającej syna przypadnie w całości synowi, natomiast udział ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.21 22:41:29

Uzyskanie dodatkowego pokoju na poddaszu od sąsiada

Witam serdecznie

Chce zaadoptować poddasze na własne mieszkanie złożyłem pismo do gminy i w odpowiedzi słownej otrzymałem że mogę wziąć jedno pomieszczenie ( istniejący już pokój) plus ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.21 21:14:6

Stopień pokrewieństwa między kuzynami - małżeństwo

Witam! Oto cała historia:
- matka mojego ojca jako mała dziewczynka została sierotą
- zaopiekował się nią jej wujek wraz z żoną
- babcia urodziła mojego ojca, ojciec spłodził mnie
- wujek ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.10.21 17:43:22

Prawa zameldowanej córki przy sprzedaży domu przez matkę

Witam, mam pytanie... Od 26 lat jestem zameldowana w domu rodzinnym e którym jest 2 właścicieli. Teraz dom chce kupić moja dalsza rodzina ale zażądali zebym sie z dzieckiem wymeldowała. Jeżeli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.21 15:10:28

Zawyżone rachunki Plus za internet mobilny - spór z operatorem

Witam. Mam taki problem.Ponad Rok temu w Plusie wziełem Laptopa z internetem mobilnym na Abonament w kwocie 130 zł/m. Przez 8 miesięcy było ok ale później zaczeły mi przychodzić rachunki dużo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.21 15:5:40

Alimenty na niemowlę - wiek dziecka a kontakty

sąd może tak zrobić; jeśli między Państwem nie ma zgody, to warto sprawę uregulować przed sądem, żeby ograniczyć ryzyko sytuacji, że ojciec nie będzie chciał po weekendzie zwrócić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.21 12:41:46

Rezygnacja z pracy po skierowaniu z urzędu pracy

hej,

nie wiem czy cokolwiek zdołasz załatwić. Musiałbyś dostać pismo za co Ci odmówił zatrudnienia, druga sprawa, może Ci wpisać cokolwiek czyli brednie,że sa lepsi czy nie nadajesz się ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.21 10:9:36

Wypowiedzenie umowy zlecenia - odpowiedzialność za szkodę

Witam,
jestem zatrudniona na umowę zlecenia w skelpie piekarniczo-cukierniczym. W umoiwe nie mam napisanych godzin pracy ani ilości, natomiast pracuję na terenie firmy, pod dyktando szefa, kierowniczki ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.10.21 9:23:20

Książeczka sanepidowska dla studenta medycyny - koszty badań

Witam

Studiuję na Uniwersytecie Medycznym i muszę wyrobić książeczkę sanepidowską. Z dziekanatu dostałam skierowanie i udałam się do Sanepidu. Pani mi powiedziała, że skierowanie nie jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.20 21:16:13

Odmowa odszkodowania z PZU z powodu karencji za 4 dni opóźnienia

ja mam teraz podobny problem, nałożono na mnie okres karencji na 6 miesięcy za opóźnienie składki, nie miałam pojęcia, że coś takiego istnieje, zmarł mojej mamy tata i nie możemy uzyskać wypłacenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.20 15:43:46

Przywłaszczenie przekazów pocztowych siostry bez upoważnienia

Witam
Mam mały problem od jakiegoś roku pobieram przekazy pocztowe mojej siostry uzbierało sie juz jakieś 7/8 tys o których ona nie wiem pracuje za granicą prawdopodobnie tam gdzie ona wpłaca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.20 11:22:44

Obserwowanie i fotografowanie przez sąsiada - stalking

dzień dobry,
zachowanie sąsiada może wyczerpywać znamiona przestępstwa z art. 190a Kodeksu karnego (nękanie);
w ramach postępowania karnego można żądać orzeczenia określonych środków karnych: ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.19 22:9:8

Ochrona najemcy z małym dzieckiem przed eksmisją

czy jest jakas dodatkowa ochrona najemcy mieszkania ktory ma malutkie dziecko a nie placi za wynajem??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.19 21:37:34

Rozwiązanie umowy sprzedaży przez Allegro po tygodniu

Witam serdecznie. Nie znalazłem podobnego tematu więc piszę dziś do Was o pomoc. W sobotę 12 października użytkownik kupił na mojej aukcji tablet. Mimo tego że na aukcji było wyraźnie napisane ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.19 18:46:38

Ile trwa wypowiedzenie umowy na czas nieokreślony

Witam proszę o pomoc, podpisałam dzisiaj umowę zlecenie na montaż drzwi .Problem w tym że po zaglądnieciu do internetu znalazłam mnóstwo tematów na forum że ta firma to oszusci , teraz nikt nie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.19 12:38:34

Rozwiązanie umowy o pracę a zasiłek chorobowy po wypadku

Domyślnie Rozwiązanie umowy o pracę a zasiłek chorobowy
Witam Chciałabym w tym temacie poprosić o pomoc, bo sytuacja jest dość skomplikowana. Moja Mama ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.18 22:56:1

Konkubina dziadka w przepisanym mieszkaniu - prawa właściciela

Dziękuję za odpowiedź. Jutro skontaktuję się z prawnikiem i zaczniemy działać. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.18 22:5:7

Odebranie praw rodzicielskich ojcu przed pełnoletnością

Chcę odebrać mojemu ojcu prawa rodzicielskie. Mam prawie 18 lat. Ojciec nigdy się mną nie interesował i nie utrzymywał żadnego kontaktu ze mną, wyjechał za granicę i ma jeszcze 2 dzieci. Płaci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.18 16:34:10

Złagodzenie kary dla nieletnih za przywłaszczenie alkoholu

Jest jakiś sposób złagodzenia kary nieletnim ? Witam z tej strony Łukasz z Warszawy mam następujący problem

Mój znajomy musiał się wrócić do sklepu.
Zostawił nieletnim zakupy (art spożywcze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.18 15:37:54

Odliczenie prawa autorskiego przy umowie o pracę na stanowisku inżyniera

Witam

Jestem mlodym programista, pracujacym jako freelancer(na zleceniach). Ostatnio wykonalem pewien wiekszy projekt jako podwykonawca dla pewnego posrednika. Nie podpisalismy umowy o dzielo, natomiast ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2013.10.18 14:15:5

Zdjęcie straży miejskiej jako dowód przekroczenia prędkości - podważenie fotografii

Witam

Mam nadzieje, ze pisze w odpowiednim dziale.

Jakis czas temu zostalo mi zrobione zdjecie przez fotoradar, gdy kierowalem samochodem ojca, dzisiaj przyszla informacja.

Z tego co wiem jestem ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.10.18 14:9:54

Wycofanie pozwu o projekt budowlany - koszty sprawy

Witam,
dwa lata temu rozpoczęłam studia zaoczne na które uczęszczałam przez pierwszy rok. Niestety na opłacenie drugiego roku studiów nie miałam pieniędzy, w związku z czym nie chodziłam na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.18 13:14:11

Egzekwowanie ugody o kontaktach z dzieckiem za granicą

teraz jak to przeczytałem ...hmm...to jest troche haotycznie napisane lecz mam nadzieje ze zrozumiale...krótko mówiąc-chciałbym się dowiedzieć jak jest z tą ugodą skoro nic w niej niezostało ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.10.18 8:22:33

Praca w święta w systemie brygadowym - legalność

Witam, chciałbym sie dowiedziec czy praca w świeta w systemie 4-ro brygadowym gdzie okres rozliczeniowy jest 4-ro miesieczny jest zgodna z prawem.
Chodzi mi dokładnie o prace w takie świeta jak 01.11; ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.18 2:34:9

Pismo do komornika o przedawnieniu długu po latach

Witam.
Jak napisać pismo do komornika o przedawnieniu długu ktory wynosi 13 lat W dniu dzisiejszym dostałam przeterminowane wezwanie do zapłaty.
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.17 17:19:48

Żądanie kopii rozmowy z konsultantem sieci telefonicznej

Zawarłem umowę na świadczenie usług z siecią Play-telefonicznie.
Po czasie, zgodnie z procedurą umowę dostarczył kurier.
Mam zapisane bardzo dokładnie co wynegocjowałem z konsultantem przez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.16 18:24:6

Alimenty i kontakty z dziećmi - przemoc w rodzinie

Prosze podpowiedzcie mi co robic wzial dziecko na weekend mial odwiesc ale powiedzial ze ma zapalenie oskrzeli i ze przywiezie go we srode.Dzis zadzwonil i powiedzial ze ma zapalenie pluc i zostaje u niego.Wiem ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.10.16 15:43:36

Ważność umowy najmu podpisanej przez męża za żonę

Witam.
Wynająłem mieszkanie od małżeństwa.
Mieszkanie figuruje na żonę ale cały kontakt mam tylko z mężem. To on przywiózł umowę podpisana przez żonę, on do mnie dzwoni. Pieniądze przelewam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.16 13:59:54

Szkody na stronach internetowych - odpowiedzialność freelancera

Witam. Sprawa jest następująca:
Przez kilka miesięcy jako tak zwany freelancer instalowałem/przygotowywałem strony www dla pewnego klienta. Było to bez żadnej umowy. Miesiąc temu otworzyłem działalność ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.16 12:50:42

Urlopowanie córki ze szkoły z powodu choroby

jak napisać urlopowanie córki ze szkoły.Poradził mi to wychowawca klasy i pani wicedyrektor Witam córka chodziła do szkoły pierwsze pięć dni i rozchorowała się ciągle wymiotowała miała bóle ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.16 11:46:2

Brat morderca wychodzi z więzienia - ochrona rodziny

Spróbujcie go wymeldować poprzez złożenie stosownego wniosku w biurze meldunkowym z uzasadnieniem, że brat przebywa w więzieniu, więc nie może mieszkać pod adresem, gdzie jest zameldowany. Natomiast ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.16 10:53:29

Opłacenie dodatkowego szkolenia przez ojca płacącego alimenty

też mi sie wydaje, że lepiej bezposrednio spytać u organizatora kursu ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.10.16 10:40:8

Zwrot laptopa po roku - czy możliwy bez oryginalnego paragonu

Mam pytanie wzialem 1 rok i 10 miesiecy temu laptopa, zaczyna mi sie cos z nim dziac zastanawiam sie czy moge go oddac. Problem jest w tym ze nie mam orginalnego paragonu z powodu zniszczenia ale mam wydrukowany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.16 9:59:9

Zwolnienie pracownika na L4 z umową tygodniową

Dzień dobry prosze o odp jestem na l4 mam ciag ciagły,umowe mam co tydzien czy pracodawca moze zwolnic mnie?ma takie prawo?jak mam 11dni z 2 l4?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.16 9:45:26

Terminowanie zasiłku rehabilitacyjnego przed upływem okresu

Od 3 miesiecy przebywam na zasilku rehabilitacyjnym ( przyznany na 6 miesiecy). Miesiac temu zakonczylem terapie - leczylem nowotwor i powoli dochodze do siebie. Czuje sie w miare dobrze i wlasnie dostalem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.16 9:3:43

Zrzeczenie się alimentów przez dziecko - możliwość powrotu

nie można zrzec się prawa do alimentów na przyszłość, aczkolwiek można ich nie dochodzić przed sądem; można zawrzeć porozumienie o obniżeniu lub wygaśnięciu obowiązku alimentacyjnego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.15 20:24:58

Różne kwoty w umowie kupna samochodu a zgłoszenie do urzędu

skarbówka zawsze może dochodzić skąd wzięły się pieniądze ;)

umowy darowizny nie trzeba formalnie spisywać, może być ona ustna; ważniejsza jest kwestia podatku od darowizny, który od określonej ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.10.15 20:18:51

Wyłudzenie pożyczek przez oszusta z Sympatii - choroba psychiczna

Witam.

W lutym tego roku poznałam na Sympatii męzczyznę, Tomek - lekarz chirurg. Po pewnym czasie powiedział mi, że ma problem, a mianowicie komornik zajął jego pensje. Powiedział, że bezprawnie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.15 18:32:25

Wymówienie za odmowę podpisania klauzuli o prawach autorskich

skoro powód wypowiedzenia jest inny, to temat praw autorskich schodzi tu na drugi plan; decydującym będzie jaki był powód wypowiedzenia i czy był on uzasadniony - tzn m.in. czy pracodawca ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.15 17:27:48

Nieukończona strona internetowa - obowiązek dokończenia po latach

może Pan odpisać, że ze względu na zwłokę w odbiorze strony i brak realnych widoków na otrzymanie wynagrodzenia, zaprzestał Pan prac, hosting wygasł a pliki przepadły i zaproponować spisanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.15 17:11:30

Rejestracja auta - wydanie dowodu bez ważnych badań

Rejestracja auta. Dowód rejestracyjny. Witam.
Pisze do Pani/Pana ponieważ mam mały problem.
Jestem w trakcje przerejestrowywania auta na swoje nazwisko.
W dniu składania wniosku o przerejestrowanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.10.15 16:48:16

Renta dla diabetyka i osoby po stentach

Witam
Mam pytanie, chciałbym sie dowiedzieć czy należy mi sie jakaś renta po zmarłym Tacie, ponieważ nie jestem pewien do konca po tym co czytałem na stronie Zusu.

tata w chwili śmierci miał ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2013.10.15 15:42:25

Czy studia zaoczne i praca wpływają na obowiązek alimentacyjny

Temat almentów na bezrobotne i  dzieci, poruszyliśmy w tej opinii prawnej: Alimenty na bezrobotne dziecko
  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.10.15 13:58:22

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika