Forum prawne (strona 241)
Portal informacyjny a rejstracja czasopisma
Witam,oto sytuacja w jakiej się znalazłem:
Jestem redaktorem naczelnym jednego z mało nakładowych miesięczników. Aktualnie jestem na wypowiedzeniu, które złożyłem na początku marca. Mój ... Zobacz wątek
2014.5.6 8:50:10
jestem ubezpieczona w PZU.od 10 lat jestem po rozwodzie.czy za śmierć byłej teściowej należy mi
jestem ubezpieczona w PZU.od 10 lat jestem po rozwodzie.czy za śmierć byłej teściowej należy mi się odszkodowanie? ... Zobacz wątek2014.5.6 5:15:4
Odprawa
Witam,Pracowałam ponad 20 lat u jednego pracodawcy. Z tym, że firma dzieli się na matkę i córki (firmy podrzędne z tym samym przedrostkiem w nazwie firmy).
Postaram się w pełni opisać swoją ... Zobacz wątek
2014.5.5 21:47:58
praca na etacie a prowadzenie praktyk
Witam wszystkich forumowiczów!Jest to mój pierwszy wpis na forum, licze na Wasza pomoc!
Mam taki problem, mianowicie pracuje z kilkoma pielęgniarkami, które podczas swoich zmian, równoczesnie ... Zobacz wątek
2014.5.5 21:19:8
Zajęcie komornicze
Witam. Sprawa ma się następująco dowiedziałem się w zakładzie pracy, że komornik wszedł mi na pensje i jednorazowo zgarnał ponad 500 zł. Moje zarobki wynoszą 2250 zł brutto. Komornik powiedział, ... Zobacz wątek2014.5.5 20:51:45
niekaralnosc po.wyroku w zawieszeniu
Mam pytanie 3lata temu skonczyl mi sie wyrok w zawieszniu moj pierwszy i jedyny. Czy gdy teraz zloze wnisek o zaswiadczniu o niekaralnosci to czy bedzie to tam ujete i czy ta kara kiedys zniknie z moich ... Zobacz wątek2014.5.5 18:28:48
Wykup mieszkania
Witam.Wynajmuję mieszkanie wraz z mężem i dziećmi od 25 lat.Mąż otrzymał je podejmując pracę w nadleśnictwie,jednak po dwóch latach pracy zwolnił się co nie wykluczyło dalszego wynajmu mieszkania. ... Zobacz wątek2014.5.5 16:24:55
Przelewanie pieniędzy
Na początek chciałbym wszystkich powitać. Jestem tutaj nowy i nie mam pewności czy to jest właściwy dział. Mam nadzieję, że tak.A więc. Mam pytanie do osób posiadających wiedzę na temat ... Zobacz wątek
2014.5.5 13:8:24
prezydent rp
Serdecznie witam! Potrzebuje kilka przykładów z konstytucji, które przeszkadzają w sprawnym wypełnianiu urzędu prezydenta RP (jego obowiązków), Oraz jego kompetencje, które pomagają skutecznie ... Zobacz wątek2014.5.5 0:11:13
Niesłuszny mandat za pusta butelkę
WitamDzisiaj napotkał mnie przykry incydent, spotkałem się z kolegami, których nie widziałem już spory czas, zabrałem z soba pusta butelkę piwa zakapslowaną. Oczywiście koledzy byli w trakcie ... Zobacz wątek
2014.5.4 23:47:6
co mówi prawo o samowolnym zajęciu lokalu komunalnego?
co mówi prawo o samowolnym zajęciu lokalu komunalnego? Witam, z Powodu problemu z mieszkaniem (mam malutkie dziecko)planuję zająć pustostan, który należy do gminy. Jak mam zacząć walkę o ten ... Zobacz wątek2014.5.4 23:26:40
Rozwód. Intercyza jest najważniejsza ?
Witam, od roku studiuję prawo. Interesuję się prawem rodzinnym.Zastanawiam się, czy intercyza jest najważniejsza? Ten temat może pomóc wielu ludziom.
Załóżmy, że jest rodzina. Ojciec ... Zobacz wątek
2014.5.4 18:6:42
Kauzus administracyjny
Jestem studentką administracji i dostałam zadanie "Opracuj kauzus administracyjny", ale ciężko jest cokolwiek wartego uwagi znaleźć. Nie mam pojęcia jak zabrać się do tej pracy. Proszę o pomoc. ... Zobacz wątek2014.5.4 16:49:55
co to ojczym
Drugi mąż twojej mamy,twój niby "tata", opiekun prawny. Jesteś jego pasierbicą. ... Zobacz wątek2014.5.4 16:41:9
czy komornik może zająć wyplate z polisy pzu?
RP to państwo w którym art 115&13 kk nie zna prawa ... Zobacz wątek2014.5.3 16:27:45
Brak podpisu posiadacza na wydanym mu urzędowym dokumencie
Mam specyficzne pytanie w związku z trwającym sporem spadkowym.Mianowicie. Czy brak podpisu właściciela legitymacji, na legitymacji potwierdzającej nadanie uprawnień "wykwalifikowany rolnik" może ... Zobacz wątek
2014.5.3 15:11:37
wycofanie pozwu a zwrot kosztów stronie pozwanego
WitamJakie koszty poniesie powód zgodnie z (art. 98 § 1 k.p.c.) gdy ten zdecyduje się wycofać pozew na rzecz pozwanego (gdy już odbyła się rozprawa) Chodzi mi tu w szczególności o koszty prawnika ... Zobacz wątek
2014.5.3 11:17:54
Czy istnieje warunkowe zwolnienie z Mow-u ? Jeśli tak to jak to napisać/umotywować ? Jaka jest szansą
Czy istnieje warunkowe zwolnienie z Mow-u ?Jeśli tak to jak to napisać/umotywować ?
Jaka jest szansą że mi się uda ? Jestem w mowie od 17 lutego, tego roku. Trafiłem tam dokładnie za 2 rozboje, ... Zobacz wątek
2014.5.3 11:5:36
podejrzenie o nekanie
Witam.Mam pewien problem.
We wrzesniu pies sasiada zklatki obok pare razy w nocy ujadal, raz od 00 w nocy do 5 nad ranem.
Wstalm z lozka otworzylam okno i przescignelam go.
Na nastepny dzien zadzwonlam ... Zobacz wątek
2014.5.3 2:29:2
Chorobowe
W styczniu tego roku wracajac z pracy do domu miałam wypadek. Zostalam potracona przez samochod osobowy na przejsciu dla pieszych gdzie byly znaki poziome i pionowe. Moje obrazenia sa bardzo powazne. ... Zobacz wątek2014.5.2 12:35:12
dzien dobry mój maz dostał od swojej byłej list o podwyższenie alimentów jak pisze sie odwołanie
dzien dobry mój maz dostał od swojej byłej list o podwyższenie alimentów jak pisze sie odwołanie do sądu ? ... Zobacz wątek2014.5.2 12:6:53
kobieta w ciąży- założenie firmy a urlop macierzyński
witam. moja żona jest w 2 miesiącu ciąży i jest zarejestrowana na bezrobociu. Natknąłem się na artykuł http://www.se.pl/twoje-pieniadze/poradnik-se/jestes-w-ciazy-zaloz-firme_139743.html . Czy ... Zobacz wątek2014.5.2 10:11:45
Prawo Konsumenta - potrzebuje Adwokata - radcy prawnego
Sprawa juz nieaktualna. Wszystko zostało załatwione po mojej mysli i ja jestem na mocy wyroku sądu prawomocnym włascicielem tego samochodu. ... Zobacz wątek2014.4.30 17:50:48
adwokat nie napisał skargii kasacyjnej - co robić?
W 2003 roku moi rodzice zaczęli rozbudowę starego domu.Życzliwi sąsiedzi pisali skargi gdzie tylko się da (między innymi do nadzoru budowlanego o to, że dom stoi za blisko granicy z ich podwórkiem ... Zobacz wątek
2014.4.30 13:55:25
nieuzytkowane mieszkanie spoldzielcze
Witam. Mam pytanie dotyczace mieszkania spoldzielczego wlasnosciowego. Otoz znam rodzine,ktora posiada takie mieszkanie.Jest bardzo male a jest tam zameldowanych czworo osob. sek w tym ze od ponad 5lat ... Zobacz wątek2014.4.30 11:50:43
Dzień dobry mam takie pytanie mój były mąż posiada rentę w wysokości 690zł ponieważ nie ma zdolności
Dzień dobry mam takie pytanie mój były mąż posiada rentę w wysokości 690zł ponieważ nie ma zdolności wykonywania swojego zawodu spawacza ale za to też wiem że pracował przez miesiąc jako ... Zobacz wątek2014.4.30 11:27:29
jak ominąć podatek od spadku i darowizn?
Witam,W roku 2004 zmarł mój mąż.Po śmierci męża nie od razu a dopiero w pażdzierniku 2008 roku założyłam sprawę w sądzie o podział majątku pomiędzy mnie czyli (żonę) a trójkę moich ... Zobacz wątek
2014.4.29 17:37:32
Incydent na drodze - zła interwencja policji
WitamMiałem wczoraj mały incydent na drodze. Więc:
Jechałem za ciężarówką. Kierowca ciężarówki mignął mi prawym kierunkowskazem żebym go wyprzedził. Podczas przygotowywania się do ... Zobacz wątek
2014.4.29 10:16:48
Podatek od darowizny swojego udziału w spadku na rzecz siostry
Witam!Zmarła moja mama (2012) i wraz z 2 siostrami odziedziczyłyśmy mieszkanie i działkę. Każda z nas po 1/3.Ja chciałabym przekazać swoją część w formie darowizny na jedną z sióstr.Czy ... Zobacz wątek
2014.4.28 19:28:37
Poszukiwany prawnik - Kraków.
Polecam kancelarię Borucha w Krakowie. Możesz skorzystać u niego również z darmowych porad. Oczywiście wcześniej musisz się umówić telefonicznie. Uczciwa i solidna kancelaria. ... Zobacz wątek2014.4.28 13:3:35
Dzień dobry.Dostałam przydział na mieszkanie socjalne w mojej miejscowości .Jednak w przyznanym budynku
Dzień dobry.Dostałam przydział na mieszkanie socjalne w mojej miejscowości .Jednak w przyznanym budynku jest tylko doprowadzona woda,nie ma tam ani odpływu żeby podłaczyć zlew nie wspomnę już ... Zobacz wątek2014.4.28 11:1:11
Zmiany do ustawy PZP
Czy umowę zawartą w trybie do 14k i będącą od 2 miesięcy w toku realizacji można aneksować do wartości powyżej 14k, w związku z wprowadzoną 16.04 zmianą progu do 30k w ustawie PZP.Aneksowanie ... Zobacz wątek
2014.4.28 9:13:43
Orzekanie o własnej niewinności
WitamCzy sprawa sądowa może byc przekazana do wydziału, który jest stroną w sprawie i w takim wypadku sędziowie orzekaliby o zgodności lub nie z prawem swoich własnych działań ? ... Zobacz wątek
2014.4.27 17:10:37
dwa wyroki za tą samą sprawę?
Moja mama miała podobną sytuację. Została potrącona przez samochód. Najpierw było oskarżenie z prokuratury i oczyszczenie z zarzutu. A zanim się jeszcze tamta sprawa zakończyła policja złożyła ... Zobacz wątek2014.4.27 16:55:48
Ojciec, kredyt i matka z dzieckiem
Witam, chciałbym się dowiedzieć coś na temat takiej sytuacji:Jest rodzina by wzięła rozwód, mają kredyty na 500 tyś, dziecko (niepełnoletnie) przypadłoby matce, takie małżeństwo posiadałoby ... Zobacz wątek
2014.4.27 14:13:27
Witam Czy rodzic może skorzystać z ulgi prorodzinnej jako osoba samotnie wychowująca dziecko? Nadmienie
WitamCzy rodzic może skorzystać z ulgi prorodzinnej jako osoba samotnie wychowująca dziecko? Nadmienie ze posiadam rente inwalidzką i zasiłek pielęgnacyjny ... Zobacz wątek
2014.4.27 13:57:5
Pytanie dot. sprzedaży przedmiotów z zza granicy.
Witam!!!Posiadam możliwość przywożenia sprzętu elektronicznego z Danii (recykling). Chciałbym dowiedzieć się czy jest możliwość sprzedaży tych rzeczy przez serwisy aukcyjne. Będą to konsole, ... Zobacz wątek
2014.4.27 12:31:1
MAMY Z MĘZEM GOSPODARSTWO ROLNE 1,5HA I PASIEKĘ , A JEDNOCZEŚNIE PRACUJEMY ZAWODOWO .NIE JESTEŚMY
MAMY Z MĘZEM GOSPODARSTWO ROLNE 1,5HA I PASIEKĘ , A JEDNOCZEŚNIE PRACUJEMY ZAWODOWO .NIE JESTEŚMY UBEZPIECZENI W KRUS.CZY MOŻEMY ZOSTAĆ LUB JEDNO Z NAS ROLNIKIEM RYCZAŁTOWYM I SPRZEDAWAĆ NP.MIÓD ... Zobacz wątek2014.4.27 12:19:42
zwolnienie
BYŁAM 2 TYGODNIE NA ZWOLNIENIU TO ZNACZY 14 DNI .DZISIAJ DOWIEDZIAŁAM SIĘ ŻE ZAPŁACA MI ZA 10 BO SOBOTY I NIEDZIELE NIE WLICZA SIĘ W ZWOLNIENIE .U NAS SYSTEM PRACY JEST 7 DNIOWY WIEĆ CHCĘ WIEDZIEĆ ... Zobacz wątek2014.4.27 12:5:17
czy moge sprzedac samochod po wezwaniu do podstawienia ruchomosci tegoz samochodu? czy widnieje pojazd
czy moge sprzedac samochod po wezwaniu do podstawienia ruchomosci tegoz samochodu? czy widnieje pojazd gdzies w urzedzie ze auto jest do podstawienia? dostalam wezwanie do podstawienia ruchomosci pojazdu ... Zobacz wątek2014.4.27 10:8:0
opieka nad dzieckiem
Prosze o rade, mam ograniczone kontakty z dzieckiem w kwestii wyboru szkoly, i wizyty w obecnosci matki dziecka 2 razy w tygodniu. Z czego korzystam. Ostatnio widze ze matka dziecka wyjechala za granice, ... Zobacz wątek2014.4.27 8:47:44
Mandat za picie w miejscu publicznym - pytanie
Witam. Wczoraj dostalem mandat za picie w miejscu publicznym (100zl). Mam takie pytanie, bo mieszkam z rodzicami, to czy będzie w związku z tym mandatem przychodziło coś pocztą na moj adres zamieszkania? ... Zobacz wątek2014.4.26 9:48:16
Reklamacja plecaka
Witam, kupiłam markowy plecak w sieci sklepów Delta sport, niestety sklepy tej sieci nagle zniknęły z rynku w całej Polsce. Mam paragon, ale niestety pracownik sklepu delta sport nie poinformował ... Zobacz wątek2014.4.25 22:52:35
wykup długu 2012
Ja od siebie polecam Kancelarię Volentii - profesjonalści! ... Zobacz wątek2014.4.25 19:13:17
W jaki sposób mogę pozbyć się zadłużenia? Co mogę zrobić żeby zostalo umorzone w całości
W jaki sposób mogę pozbyć się zadłużenia?Co mogę zrobić żeby zostalo umorzone w całości lub w części? ... Zobacz wątek
2014.4.25 18:14:44
Czy mogę dostać świadectwo pracy drogą mailową jeśli takowe zginęlo a potrzebuję szybko?
Czy mogę dostać świadectwo pracy drogą mailową jeśli takowe zginęlo a potrzebuję szybko? Świadectwo pracy ... Zobacz wątek2014.4.25 18:10:49
VAT a sprzedaż z Polski do Szewcji?
Witam!Mam pytanie, jak rozwiązać kwestię podatku VAT w następującej sytuacji:
I wersja
sp. z o.o. (czynny podatnik VAT)
II wersja
osoba fizyczna prowadząca jednoosobową dz.gos., korzystająca ... Zobacz wątek
2014.4.25 12:45:41
ciąża a syndykt w firmie
Witam,jestem zatrudniona na czas określony.
W tym momencie firma zgłosiła wniosek o upadłość. Z tego co wiem to firmę przejął syndykt. W chwili obecnej jestem w ciąży - jestem na zwolnieniu ... Zobacz wątek
2014.4.25 11:26:43
zatrzymane prawo jazdy
mam pytanie : 2 lata temu moj maz splacil wszystkie zaleglosci alimentacyjne i od tego czasu placi regularnie alimenty na corke ...niestety dostalismy informacje ze wstrzymano mu prawo jazdy za nieplacenie ... Zobacz wątek2014.4.25 10:7:18
Wrogie i podstępne przejęcie firmy przez wspólnika
Kilka miesięcy temu założyłem spółkę ze swoim przyjacielem, żeby uruchomić restaurację. Przyjaciel zdecydował, że zamiast niego do spółki wejdzie jego żona, a on pozostanie w ?cieniu?, ale ... Zobacz wątek2014.4.25 6:10:55
Masz inne pytanie do prawnika?