Forum prawne (strona 239)

Hipoteka Przymusowa

[cytat]

Urząd zrobił przymusową hipotekę na części domu, kórego jestem współwłaścicielem. Czy można z tą częścią coś teraz zrobić? np. darowiznę na cele mieszkaniowe?
(lena)

[/cytat]
... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2014.5.29 11:39:17

witam ostatnio zamówiłam towar u pani na fb która jak się okazało otrzymała kasę ale towaru nie

witam ostatnio zamówiłam towar u pani na fb która jak się okazało otrzymała kasę ale towaru nie wysłała prubowałam do niej napisać jednak mnie zablokowała co mam teraz zrobic mam jej dane nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.29 10:46:49

Jak napisać zgodę sąsiada na budowę w granicy działki

Jak napisać zgodę sąsiada na budowę w granicy działki Posiadam wąską działkę chcąc wybudować dom muszę go zbudować w granicy i czy musi to napisać notariusz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.28 22:28:8

Odszkodowanie za zakaz konkurencji - 3 umowy

W latach 2009 - 2011 pracowałem na podstawie umowy o pracę.
W okresie tym podpisałem 3 umowy o prace:
1. Dnia 11 grudnia 2008 zawarłem umowę na okres próbny 1 miesiąca, gdzie dniem rozpoczęcia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.28 19:27:6

Wkład mieszkaniowy - czy można odzyskać?

Witam. 8 marca 2014 opróżniłam lokal należący do spółdzielni mieszkaniowej (mieszkanie spółdzielczo-lokatorskie)i przeprowadziłam się na stancję. Mieszkanie należało do mojej prababci, a ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.28 18:59:52

wygaśnięcie stosunku pracy a umowa o zakazie konkurencji

Witam,
miesiąc temu złożyłam wypowiedzenie w firmie, w której pracowałam. Umowa została rozwiązana, ale pracodawca do tej pory nie rozwiązał ze mną umowy o zakazie konkurencji. W umowie tej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.28 18:50:56

Proszę o pomoc!

Daj sobie spokój z tym gościem. Nic nie może Ci zrobić. A juz wg straszyć policja. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.28 16:3:19

i co wtedy?

dziękuję za odpowiedz. Bardzo mnie to uspokoiło. On ma do sądu ponad 800km. Gdy byliśmy u mojej rodziny w jego okolicach nie stać go było przez trzy tygodnie przyjechać 30km.do dzieci i z tąd ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.5.28 9:39:31

Proszę o pomoc!

Proszę o pomoc! Witam, pierwszy raz w życiu spotkała mnie taka sytuacja, mam 19 lat, wczoraj 26 maja, dostałam przelew na 500 zł na moje konto od obcego faceta w zamian za zdjęcia, nie wiem co mnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.27 19:1:7

Pilne , ;(

Witam . mam problem . Moj narzeczony odbywa w tej chwili kare pozbawienia wolnosci . przed pojsciem na odsiade dostal list ze ma nie zaplacona grzywne i jesli w ciagu tygodnia odpisze to bedzie to traktowane ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.5.27 17:39:19

Witam, dostałam od spółdzielni mieszkaniowej wezwanie do zapłaty \"obciązenie z tytułu opłaty

Witam, dostałam od spółdzielni mieszkaniowej wezwanie do zapłaty "obciązenie z tytułu opłaty manipulacyjnej-z rozliczania z mediów", gdyz dwa razy nie wpuściłam osoby która dwa razy chciała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.27 14:3:24

witam.otóż w lutym tego roku zmarl moj tata,wlascicelami mieszkania sa tata i mama,tata nie napisal

witam.otóż w lutym tego roku zmarl moj tata,wlascicelami mieszkania sa tata i mama,tata nie napisal testamentu ale przed smiercia mówil ze jak umrze to wszystko co po sobie zostawi,czyli mieszkanie,ma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.27 0:45:29

Kontrola osobista/przeszukanie niedopełnienie obowiązków?

Witam. Chciałbym zadać pewne pytanie.
Wracałem ostatnio jak zwykle z kumplem ze szkoły i w pewnym momencie przysiedliśmy odpocząć. Nagle z daleka zobaczyłem podejrzane niebieskie nieoznakowane ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.5.26 20:37:53

Przedawnienie czy nie? Pomóżcie.

Witam panie Piotrze. W jaki sposób mam ustalić kiedy faktycznie się nakaz uprawomocnił, bo w moim mniemaniu miało to miejsce jeśli przyjąć pisma dostarczone od wierzyciela na które sie powołuje ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2014.5.26 15:32:41

Obraza słowna w miejscu publicznym

Na pewno dużo większe szanse, masz z pomocą profesjonalnnego prawnika. Adw Artur Zbroniec z Wrocławia. Zajmuje sie równiez takimi sprawami - tzn. tak myślę, bo moze akurat miec sporo na głowie. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.26 15:12:51

Skończyła się umowa na wynajem lokalu zastępczego. Czteroosobowa rodzina nie może sobie pozwolić

Skończyła się umowa na wynajem lokalu zastępczego. Czteroosobowa rodzina nie może sobie pozwolić na wynajem mieszkania za wyższą kwotę. Czy administrator może usunąć "na ulicę" czteroosobową ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.26 12:23:28

Zabranie syna do Anglii

Witam
Mam syna w wieku 12 lat, którego chcę zabrać do Londynu w tym roku we wrześniu. W tej chwili opiekuje się nim ojciec.
Jesteśmy 5 lat po rozwodzie. Mamy równe prawa do wychowywania dziecka, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.5.26 11:51:58

ciekawy trik prany

porada na problemy ojców z uzyskaniem praw opieki kontaktu z synem córką sprawdzona sytuacja prawdopodobnie wielokrotnie polecam do lektóry nie do naśtodowania moia opinia jest tylko jako informacja ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.5.26 10:29:9

jak mozna napisac uzasadnienie wniosku o rozlozenie na raty zus?

co mam napisac w uzasadnieniu o braku mozliwosci jednorazowego uregulowania naleznosci ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.25 23:34:47

moja żona pracuje w piekarni na nocną zmianę od 22-6. ja pracuję na 2zmiany. moje pytanie dotyczy

moja żona pracuje w piekarni na nocną zmianę od 22-6. ja pracuję na 2zmiany. moje pytanie dotyczy popołudniowej zmiany gdy pracodawca zleca mi nadgodziny od 22-2 a nasze dzieci w wieku 15-16 lat zostają ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.25 19:8:54

Witam : Mam problem z moją ex dziewczyną która nie chce mi dawać naszej córki ! Córeczka skończy

Witam : Mam problem z moją ex dziewczyną która nie chce mi dawać naszej córki !
Córeczka skończy teraz 3 latka, jestem z nią bardzo związany, a za kazdym razem gdy ustalimy spotkanie to coś ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.25 14:6:9

nie wstawienie sie świadka

...i czy mam prawo odmowic skladania zeznan? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2014.5.24 20:34:58

Przeznaczenie kredytu studenckiego do spłaty w trakcie studiów przez PKO BP wbrew umowie

Dzień dobry,

Jestem studentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego i mam niekończący się problem związany z moim kredytem studenckim.

Niestety dopiero kończę teraz 1 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.24 16:58:9

mieszkanie

Dzień dobry
Moja macocha wraz z moim ojcem, wzieli w 2012 roku kredyt pod hipotekę 75tys i kupili dla nas mieszkanie, ponieważ nam by takiego kredytu nie przyznali. Napisaliśmy odręcznie umowę że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.24 7:46:42

Umowa o dzieło zawarta przez maila

Witam. Miesiąc temu zawarłam z Panią M. umowę o dzieło. Jutro mam pilnować dzieci na jej weselu. Umowę zawarłyśmy mailowo. Ona wysłała Mi Ja wydrukowałam wypełniłam zeskanowałam odesłałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.23 22:39:59

Umowa z Play?

Witam. Mam problem i chciałbym się kogos poradzić. A mianowicie w sierpniu zeszłego roku chciałem podpisać umowę z siecią PLAY. (korzystna umowa na rok w abonamencie 29 zł miesięcznie do tego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.23 13:38:7

Czy długi które sie ma w inej firmie windykacyjnej mozna przekazac do kruka i jak to wyglada z zajęciem

Czy długi które sie ma w inej firmie windykacyjnej mozna przekazac do kruka i jak to wyglada z zajęciem komorniczym Posiadamy z mężem wiele kredytów na które nie starcza nam pensji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.23 13:1:47

Pytanie dot. absolutorium i walnego zebrania członków

Też mnie interesuje odpowiedź na pierwsze pytanie. Prawo
spółdzielcze teoretycznie nei nakłada obowiązku tajności
głosowania w sprawie udzielenia absolutorium. Jednak znalazłem w 1 opracowaniu, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.23 11:21:57

Zmiana poszycia dachowego a przekształcenie działki? Pomocy!

Złożyłam wniosek o zmianę warunków zabudowy ze strychu na lokal mieszkalny, wstawienie lukarny i zmiane poszycia dachowego. Dostałam odmowę ze starostwa, rozmawiałam z Panią, która napisała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.23 11:10:41

Pracuje w markecie gdzie do tej pory nie bylo zastrzezen do mojej pracy nawet miesiac temu dostalam pochwale

Pracuje w markecie gdzie do tej pory nie bylo zastrzezen do mojej pracy nawet miesiac temu dostalam pochwale za dobra prace a wczoraj dostalam nagane za zle umycie podlogi. .Dokladnieto bylo tak podloga ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.23 8:33:32

najem za 0 zł

Mam taką sprawę... jest rodzina której chce pomóc. Wynajmowała ona dom od koleżanki tej Pani za 0 zł przez okres 5 lat
1.) Czy był obowiązek odprowadzenia podatku po którejś ze stron?
2.) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.22 15:11:19

Przeksztalcenie spolki cywilnej w spolke z o.o.

Witam
Zgodnie z treścią art. 553 par. 1 i 2 kodeksu spółek handlowych Spółce przekształconej przysługują wszystkie prawa i obowiązki spółki przekształcanej, w tym Spółka przekształcona ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.22 13:37:35

Kiedy mogę sprzedać działkę, którą otrzymałem w spadku?

Witam Jeżeli jest Pan właścicielem może Pan ją sprzedać w dowolnym momencie. Gdyby sprzedaż nastąpiła w terminie do 5 lat liczonych od końca roku, w którym nabył Pan własność (31.12.2010r.) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.22 13:23:10

Odstąpenie od umowy kupna-sprzedaży Oszustwo na OC

Witam Zgodnie z art. 32 ust. 4 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych Pańska odpowiedzialność z tytułu płatności ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.22 13:19:31

obowiązek alimentacyjny wobec pasierba

Witam Obowiązek alimentacyjny obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo uprawnionego. W chwili obecnej jest Pani dla syna partnera osobą obcą w sensie prawnym, więc nie odpowiada Pani w żaden ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.22 13:0:14

czy otrzymam zaświadczenie o niekaralności wówczas kiedy nie zapadl jeszcze wyrok?

czy otrzymam zaświadczenie o niekaralności wówczas kiedy nie zapadl jeszcze wyrok? zaświadczenie o niekaralności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.22 12:51:30

Co grozi w Czechach i na Węgrzech za jazdę bez odpowiedniej kategorii prawa jazdy?

Co grozi w Czechach i na Węgrzech za jazdę bez odpowiedniej kategorii prawa jazdy? Jestem po ukończonym kursie na kat.A, czekam na egzamin. W weekend organizowany jest motocyklwy wyjazd szkoleniowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.22 11:52:43

odliczenie vat za zakup roweru

Witam,

Prowadze dzialanosc zwiazana z uslugami doradczymi w zakresie rozwoju biznesu IT (oprogramowanie, analizy IT, technologie IT).

Chcialbym zakupic rower na firme, aby dojezdzac do klientow i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.22 10:8:41

opieka nad dziećmi

Mam problem.Mąż wystąpił w sądzie o prawa rodzicielskie nad małoletnimi dziećmi. Dzieci mają lat 6,7.Mąż nigdy nie interesował się dziećmi, zawsze mu przeszkadzały bo ja poświęcałam mu ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.5.22 9:18:25

L4 a upadłość likwidacyjna

Witam,
Mam pytanie jeśli aktualnie przebywam na L4 a firma jest w stanie upadłości likwidacyjnej i zdrowie nie pozwoli mi na powrót do pracy i lekarz te L4 przedłuży czy z automatu grozi mi wypowiedzenie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.21 19:48:4

Opodatkowanie dochodów

Witam,

Mam pytanie opierte na pomyśle pewnego rodzaju piramidy finansowej, której treść przytaczam poniżej (proszę nie usuwać, ten tekst jest tylko w celach poglądowaych, nie spamowych!).
Jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.21 18:45:42

umowa zlecenie -

Zawarłem z gminą umowę zlecenie na świadczenie usług edukacyjnych dla młodzieży w postaci zajęć o ustalonym harmonogramie. Zadeklarowani uczestnicy nie stawili się na części zajęć. Czy gmina ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.21 12:28:13

witam mam pytanie chcialbym sie dowiedziec czy skonczyla mi sie karalnosc

witam mam pytanie chcialbym sie dowiedziec czy skonczyla mi sie karalnosc dariusz śródecki pesel 66040715571 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.21 11:48:24

SPRZEDAZ INTERNETOWA, ZWROT PIENIEDZY - BRAK TOWARU

WITAM, PROBLEM TROCHE NIETYPOWY.
PROWADZE SPRZEDAZ INTERNETOWĄ. DO JEDNEGO Z KLIENTÓW WYSŁANY ZOSTAŁ TOWAR NIE ZGODNY Z OPISEM. ZASZŁA POMYŁKA PRZY PAKOWANIU I KUPUJĄCY OTRZYMAŁ TOWAR NIE TEN ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.20 20:8:27

sprawa rozwodowa rodziców

Witam. Chciałabym zapytać jakie są koszty sądowe rozprawy rozwodowej z orzekaniem o winie. Moja mama chciałabym złożyć wniosek rozwodowy, ale obawiamy się, ze nie będzie jej na to stać. w naszej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.20 19:53:21

witam. Czy opieka społeczna wyrownuje alimenty , ktore ojciec nie zaplacil a komornik nie mial mozliwosci

witam. Czy opieka społeczna wyrownuje alimenty , ktore ojciec nie zaplacil a komornik nie mial mozliwosci zeby sciagnac? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.20 18:56:38

pisemne upoważnienie do kontaktów ze szkołą

Witam, jestem wdowcem wychowującym dwi?e małe córeczki. Od pewnego czasu mieszkam z nową kobietą i staram się zacząć życie od nowa. Ponieważ pracuję, chciałem żeby moja narzeczona przejęła ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.5.20 17:0:23

2014.5.20 16:8:23

Inwenteryzacja

Witam. Mam pytanie. Zostałem zatrudniony w firmie z odpowiedzialnością materialną nie została przeprowadzona inwentaryzacja aż do niedawna wyszło kolo 10tys manka kierowniczka nakazała mi podpisać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.20 14:13:58

zwrot nieruchomości na podstawie fałszywych dokumentów

Witam.
Mam toki przypadek ;ci banyci chcieli mi zabrac dom i oddac go spadkobiercom po żydach , ktorym to niby zabrali ten majatek w 1944 roku. W sadzie zapadł wyrok bezprawny , że mnie wykeslili z ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.20 12:26:6

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika