Forum prawne (strona 238)
Probkem w sprawach rodzinnych (chodzi o grunty rolne)
Dzien dobry prosze o pomocSprawa wyglada nastepujaco
Po smierci mojego meza ja i moje dzieci przejelismy majatek czyli 1\4 z calosci.
Moja tesciowa ma reszte czyli 3/4 w caly ten sklad wchodzi dom, ... Zobacz wątek
2014.6.8 17:46:29
Witam Serdecznie mam zapytanie co do wyroku Sądu.Dostałem informacje od Policji że mam do odsiadki
Witam Serdecznie mam zapytanie co do wyroku Sądu.Dostałem informacje od Policji że mam do odsiadki 3 miesiące dokładnie nie wiem za co.Czy istnieje możliwośc aby wyrok został zamieniony na kare ... Zobacz wątek2014.6.8 7:27:24
Rozwód, długi, mieszkanie
Witam Niestety podała Pani zbyt mało informacji aby udzielić odpowiedzi na zadane pytania. Jakiego rodzaju prawo do mieszkania przysługiwało rodzicom, czy doszło do zamiany i w jakiej formie. ... Zobacz wątek2014.6.8 0:51:45
Nieformalna separacja
Witam Będąc w separacji nadal obowiązuje Państwa ustrój wspólnoty majątkowej małżeńskiej. Oznacza to, że do momentu ustania wspólnoty żona nie może żądać od Pana rozliczenia ... Zobacz wątek2014.6.8 0:41:41
Pełnomocnictwo,odebranie praw,ustanowienie opiekuna prawnego
Witam Może Pani ustanowić pełnomocnika procesowego - adwokata lub radcę prawnego, który będzie Panią reprezentował w Sądzie. Zaznaczam jednak, że może być konieczna Pani obecność w ... Zobacz wątek2014.6.8 0:10:8
jak można odzyskac władze rodzicielskom
jak można odzyskac władze rodzicielskom ... Zobacz wątek2014.6.7 23:29:26
uciążliwy sąsiad
Witam,mój nowy sąsiad, mieszkający jakieś trzy domy dalej, co jakiś czas odwiedza nas z wiecznymi pretensjami.
Mieszkamy w małej miejscowości pod W-wą, facet wprowadził się jakiś rok temu, ... Zobacz wątek
2014.6.7 22:2:20
Oszustwo podatkowe
Witam. Mam pytanie dotyczące świadkowania w postępowaniu o oszustwo podatkowe. Znajomy ma być świadkiem w takiej sprawie. Był pracownikiem, na umowie o pracę z klasyczną płacą "najniższa krajowa, ... Zobacz wątek2014.6.7 0:28:15
Zagubiona umowa kupna-sprzedaży
Witam! W marcu 2014 kupiłem samochód. Ze względu na jego stan samochód został zezłomowany w czerwcu 2014 .Nie był przerejestrowany na mnie. Gdzies zagubiłem umowę kupna-sprzedazy, która muszę ... Zobacz wątek2014.6.6 15:43:24
Umowa o prace na okres próby.
Witam proszę o pomoc.8 maja 2014 roku podpisałem z pracodawcą umowę o pracę na okres próbny 2,5 miesiąca z dniem 12 maja 2014 jako mój pierwszy dzień pracy. Oczywiście pracowałem już 8 maja ... Zobacz wątek
2014.6.6 12:34:43
Jesli obecnie mieszkam w USA i tam place podatki , a rowniez place rachunki w Polsce, to czy starajac
Jesli obecnie mieszkam w USA i tam place podatki , a rowniez place rachunki w Polsce, to czy starajac sie o NIP w Polsce bede musiala robic rozliczenia w Polsce?... Zobacz wątek
2014.6.6 8:37:4
Zakaz sądowy
Witam, chciałem się was poradzić czy mam jakieś szanse jak napisze do sądu o odwołanie od zakazu na prowadzenie pojazdów i jaki powód podać, zakaz dostałem na 2lata za prowadzenie roweru pod ... Zobacz wątek2014.6.5 18:54:49
Ciąża
WitamUmowę o pracę mam od 1.04 wcześniej byłam na zleceniu jestem w 19 tyg ciąży a na zwolnieniu jestem od 07.04 Za pierwszy miesiąc zwolnienia nie dostałam wynagrodzenia, chciałabym się dowiedzieć ... Zobacz wątek
2014.6.5 16:36:25
Witam. Chciałam się zapytać czy jest możliwość wcześniejszego odebrania dowodu osobistego? Dzisiaj
Witam. Chciałam się zapytać czy jest możliwość wcześniejszego odebrania dowodu osobistego? Dzisiaj złożyłam wniosek o dowód tymczasowy (jestem niepełnoletnia), według moich obliczeń dowód ... Zobacz wątek2014.6.5 16:32:48
testy na ojcostwo
Wykonalam badania DNA i wyniki dostałam po tygodniu. Testy zamówiłam przez internet więc nie do końca jestem przekonana do tego że wyszły poprawnie.czy nie uważacie że tydzień to nie za szybko? ... Zobacz wątek2014.6.5 14:53:37
Czy pracodawca może zmienić warunki pracy członkowi zarządu związków zawodowych?
Witam,Czy pracodawca może zmienić drastycznie warunki pracy pracownikowi który jest chroniony przez związki zawodowe?(jest członkiem zarządu związków występującym w imieniu pracowników wobec ... Zobacz wątek
2014.6.5 14:40:27
Specyfikacja towaru
Dzień dobry!Czy jeżeli potwierdziłam, że dany towar jest zgodny z moim zamówieniem na specyfikacji towaru, to znaczy, że ja już odebrałam ten towar, czy dopiero na niego czekam?
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam. ... Zobacz wątek
2014.6.5 13:56:13
Komornik sądowy
Witam,Mam taki oto problem: mieszkanie w którym aktualnie mieszkam jest zadłużone, a owe zadłużenie powstało w latach 2009-2010. O długu nikt nie wiedział z wyjątkiem mojej mamy, która to ukryła. ... Zobacz wątek
2014.6.5 12:47:37
pismo o pzyspieszenie wyznaczenia terminu
Witam. W styczniu złożyłam pozew o pozbawienie władzy rodzicielskiej ojca do synka. Akta przedłożone są u sędziego a nadal nie ma wyznaczonego terminu. Mam pytanie jak można napisać pismo o przyspieszenie ... Zobacz wątek2014.6.5 10:29:19
Naprawa zepsutych portów USB w komputerze.
Witam!Niecałe 2 lata temu zakupiłem w sklepie Delkom komputer firmy Asus. Komputer posiadał gwarancję serwisu, parokrotnie go tam wysyłałem (naprawa matrycy, wymiana baterii etc.). Koło 2 miesięcy ... Zobacz wątek
2014.6.5 2:3:19
Umowa na pół etatu w Polsce i umowa na pół etatu w Niemczech
Witam,mam możliwość zatrudnienia na pół etatu w Niemczech przez niemiecką agencję Pracy jako opiekunka osób starszych i czy mogę dodatkowo pracować w Polsce na pół etatu zdalnie jako pracownik ... Zobacz wątek
2014.6.4 22:51:49
Spadek plus zalegly podatek
WitamPo smierci taty odziedziczylismy (mama 5/20 i 5dzieci po 3/20) po tacie dom i ziemie. tata zmarl w 2009r my odziedziczylismy po nim wyrokiem sadu w 2012r. Od otrzymania spadku oplacamy wszystko. ... Zobacz wątek
2014.6.4 17:3:13
Całkowita niezdolność do pracy - wyrok sądu
Dzień dobry,Znajoma , która była uznana prze ZUS za całkowicie niezdolną do pracy otrzymała od ZUSu rok temu decyzję o częściowej zdolności do pracy, od której odwołała się do Sądu. ... Zobacz wątek
2014.6.4 9:50:5
Pozew przeciwegzekucyjny - jak to napisac?...
Witajcie. Ostatnimi czasy do domu moich rodziców (gdzie na moje nieszczęście własnie przebywałem) zawitali komornicy. Prowadza egzekucje przeciwko mojej matce. Pech chciał że akurat korzystałem ... Zobacz wątek2014.6.4 9:17:12
ubezpieczenie zdrowotne, a powrót z Niemiec
Witam,Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia w Polsce po powrocie z Niemiec.
Pracuje w Niemczech od połowy marca niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Wraz z partnerem chcielibyśmy wrócić ... Zobacz wątek
2014.6.4 7:25:17
Naprawienie szkody w naturze
W wyniku błędu usługodawcy, do którego ten usługodawca się przyznał po złożeniu przeze mnie reklamacji, na wystawionej przeze mnie aukcji przedmiot licytacji został sprzedany znacznie poniżej ... Zobacz wątek2014.6.4 2:0:10
Czy prokuratura informuje o wpłynięciu doniesienia?
Witam,podobno do prokuratury wpłynęło na mnie doniesienie o popełnieniu przestępstwa. Czy w związku z tym, nie powinnam otrzymać informacji z prokuratury o powyższym?
Z góry dziękuję za ... Zobacz wątek
2014.6.3 22:23:51
lokal w prywatnej kamienicy
Witam. Poniżej opiszę moją sytuację mieszkaniową:Mieszkam w kamienicy prywatnej, niegdyś była ona pod zarządem miasta i to własnie z nim miałam podpisaną umowę najmu. Kamienica została ... Zobacz wątek
2014.6.3 20:14:32
czy warto starac sie o odsykodowanie z zus
czy warto starac sie o odsykodowanie z zus trzy miesiace temu mialam wypadek w pracy.maszyna wciagnela mi prawa reke pod presy. w skutek tego doznalam zlamania piatego i trzeciego palca, oba palce byly ... Zobacz wątek2014.6.3 19:15:53
Samowolne zajęcie pustostanu, jakie mam szanse na przydział takiego lokalu?
Samowolne zajęcie pustostanu, jakie mam szanse na przydział takiego lokalu? Chcę zająć taki lokal, zgłosić się do adm-u, opłacać czynsz,jestem już u kresu wytrzymałości,chcę mieszkać i ... Zobacz wątek2014.6.3 17:27:40
Akt prawa miejscowego
Dzień dobry mam prośbę. Prosiłbym o sprawdzenie jednego z punktów znajdujących się w akcie prawa miejscowego dotyczącego ''zwolnienia z podatku od nieruchomości na terenach parków technologicznych''. ... Zobacz wątek2014.6.3 16:35:23
Alimenty a stypendium socjalne
ok, to aby sprecyzować:czy sąd gdy nie odrzucając pozwu oraz dopuszczając do rozprawy o alimenty przyznaje tym samym, że jestem samodzielny finansowo
a potem sprawdza, na rozprawie, czy rodzice ... Zobacz wątek
2014.6.3 8:58:54
Dziedziczenie dlugu po smierci ojca
Moj ojciec zmarl 4 grudnia 2013 roku. Pozostawil po sobie mieszkanie i dlug w wysokosci 50 tys zlotych.Mieszkanie to dom blizniak gdzie gora mieszkania nalezy do mnie i do mamy a dol do matki ojca.
Czy ... Zobacz wątek
2014.6.2 10:47:47
Kradzież (wirtualny przedmiot na platformie STEAM)
WitamNa wstępie chciałbym zaznaczyć, że jest mi bardzo wstyd w jaki sposób dałem się oszukać i prosiłbym o nie wieszanie na mnie psów tylko porady co mogę w tej sytuacji zrobić, już wyjaśniam ... Zobacz wątek
2014.6.1 18:59:49
Kupno roweru bez umowy .
Wraz moją dziewczyną kupiliśmy rower o wartości ok 850 zł, był składany przez firmę, problem w tym że nie spisaliśmy umowy pisemnej w żaden sposób, można powiedzieć że była umowa słowna ... Zobacz wątek2014.6.1 18:13:41
Wyrok za jazdę pod wpływem, kiedy mogę przystąpić do egzaminu?
Witam serdecznie, mam pytanie odnosnie zrobienia nowego prawa jazdy. Na Majówkę 2012 roku zatrzymano mi prawo jazdy za jazde pod wpływem, 7 sierpnia dostałem wyrok Sądowy.Moje pytanie brzmi czy ... Zobacz wątek
2014.6.1 16:57:31
L4 100% ,dziwny system pracy
Witam.Miałem wypadek w pracy , jak będzie naliczone wynagrodzenie?? Średnia z ostatnich 12 miesięct to 2573 netto.Harmonogram pracy mam 2 dni rano, 2 dni nocki, 2 dni wolne.Zmiana od 6:00 do 17:50 ... Zobacz wątek2014.6.1 14:43:39
PRESCO
ludzie nie dajcie sie rąbac po rogach jestem po swiezej rozprawie ktora z nimi wygralem tak mnie straszyli juz byli bezczelni sprawe mialem w swoim miescie awet nikt sie z presco nie stawil sad mi umozyl ... Zobacz wątek2014.5.31 20:19:36
wykwaterowanie z mieszkania komunalnego
Mam ogromny problem.
Mieszkamy w mieszkaniu komunalnym 3 pokojowym 51 metrów, to jest budynek szkolny, na samej górze są mieszkania, z drugiej strony budynku znajduje się szkoła podstawowa
2 lata ... Zobacz wątek
2014.5.31 15:25:35
II filar zmiana osoby uposażonej po śmierci ubezpieczonego
Mam pytanie związane ze środkami zgromadzonymi przes osobe w II filarze, czy jest możliwość zmiany osoby uposażonej już po śmierci ubezpieczonego. Siostra zgineła w wypadku i dopiero po jej śmierci ... Zobacz wątek2014.5.31 13:58:36
Zamiana mieszkania
Witam. W mieszkaniu komunalnym mieszkają 4 osoby: 2 z nich są zameldowane i są to pełnoletnie dzieci jednego z dwóch współwłaścicieli/współnajemców.Dwie pozostałe to brat i siostra - oboje ... Zobacz wątek
2014.5.31 7:55:0
Witam w 03.2012r. zostałem zatrzymany w Niemczech za jazde po alkoholu.Miałem 1.45%. Nakaz karny,
ssaaa ... Zobacz wątek
2014.5.30 23:5:44
zadłużenie PLUS windykacja "Raport"
jezu, ja nie rozumiem ludzie jak możecie sie radzic tutaj na forum?? jesli naprawde chcecie sprawe załatwić to do prawnika po konsultacje i tylko wtedy kiedy wydaje wam sie ze długu nie ma a nie powolujac ... Zobacz wątek58 odpowiedzi | Strony: 1 2
2014.5.30 22:4:14
jak napisac podanie o podłoczenie licznika przedpłatowego (licznik na karte )
jak napisac podanie o podłoczenie licznika przedpłatowego (licznik na karte )... Zobacz wątek
2014.5.30 19:49:45
Czy pracując na umowę o pracę na 1/4 etatu moogę spodziewać się emerytury?
Czy pracując na umowę o pracę na 1/4 etatu moogę spodziewać się emerytury? ... Zobacz wątek2014.5.30 17:12:5
zgłoszenie rozbiórki oraz pozwolenie na budowę
zgłoszenie rozbiórki oraz pozwolenie na budowę Dzień dobryChciałabym rozebrać wiatę magazynową i w tym miejscu postawić budynek o przeznaczeniu magazynowym. Moje pytanie jest następujące: ... Zobacz wątek
2014.5.30 14:40:49
zgłoszenie rozbiórki oraz pozwolenie na budowę
zgłoszenie rozbiórki oraz pozwolenie na budowę Dzień dobryChciałabym rozebrać wiatę magazynową i w tym miejscu postawić budynek o przeznaczeniu magazynowym. Moje pytanie jest następujące: ... Zobacz wątek
2014.5.30 14:40:21
Jak napisać pismo do ORA na pełnomocnika?
Witam,Proszę o pomoc prawną oraz informacje jak dobrze napisać w języku prawniczym skargę do ORA na pełnomocnika mojej żony. Chce dodać aktualnie trwa sprawa rozwodowa.
W piśmie procesowym ... Zobacz wątek
2014.5.30 14:39:7
Wypadek przy pracy fizycznej
Witam,Proszę o pomoc w mojej sprawię, a mianowicie historia zaczęła się tak.
Po przyjściu do pracy i przepracowaniu kilku godzin doznałam urazu na skutek szarpnięcia, próby podniesienia ... Zobacz wątek
2014.5.29 22:44:10
zwrot VAT
witamMam taki kłopot.Moja mama buduje dom,jej jest działka,dom,pieniadze,ale ze wzgledów logistycznych(załatwianie spraw,materiały),pozwolenie na budowę było na mnie,tak zresztą doradziła pani ... Zobacz wątek
2014.5.29 21:31:57
Masz inne pytanie do prawnika?