Forum prawne (strona 237)

Alimenty od matki - 19-latka, wywalczyłam 150 zł ale nie płaci od 2 miesięcy

W takiej sytuacji warto zwrócić się o pomoc do komornika - jeśli matka nie chce płacić zasądzonych alimentów dobrowolnie, to niech komornik je od niej wyegzekwuje co miesiąc. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.11.26 13:15:30

Użycie adresu zamieszkania w nazwie firmy bez zgody

Witam,
Od jakiegoś czasu jestem kojarzona z firmą, która w swojej nazwie podała mój adres zamieszkania, z konkretnym nr. domu i nazwą miejscowości.
Chciałabym się dowiedzieć czy bez mojej zgody ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.26 11:40:51

Uczelnia odmawia wydania dyplomu po zamknięciu kierunku

Jestem tu nowa, nie znam się zupełnie na prawie, a więc z góry przeprazsam jeśli umieściłam swój post w złej rubryce.
Nie obroniłam pracy licencjackiej w terminie, ze względu na sprawy osobiste. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.26 4:9:15

Budowa w granicy bez zgody sąsiada - prawo do dobudowy garażu

Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich użytkowników forum.

Jak większość z użytkowników mam problem budowlano-prawny.

Działka numer 1 (moja)
stoi dom mieszkalny parterowy w granicy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.25 23:47:19

Podatek od pieniędzy ojca przechowywanych na własnym koncie

Witam
Mam pytanie do wszystkich bardziej zorientowanych w temacie podatków. Sprawa wygląda następująco: w czerwcu tego roku mój ojciec jako emeryt dostał akcje swego byłego przedsiębiorstwa, które ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.25 22:22:30

Rozwód z mężem Tunezyjczynem - procedura w Polsce czy Tunezji

przepraszam ja tez mam taka sytuacje jak ty mam syna i z malozenstwa z obywatelem tunezji mam corke.Slub byl zawarty w tunezji ale rejestrowany tez w polsce.A obecnie mieszkamy we Wloszech.Wiesz moze jak ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.11.25 21:35:25

Zatrzymane prawo jazdy po alkoholu - informowanie pracodawcy

mam takie pytanie mam zatrzymane prawo jazdy po alkoholu mam wyrok sądu i czy papiery są przesyłane do pracy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.25 19:40:12

Niewykonanie weksla na 80 tysięcy - konsekwencje dla bezrobotnego

Mam zapytanie. Kilka lat temu podpisałem weksel (pozyczka) na kwote 80 tys. Powinieniem ja zaplacic do 31.01.2013. Niestety jestem bezrobitny bez zadnych pieniedzy i nawet chwilowo nie jestem w stanie ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.11.25 19:1:37

Wprowadzenie się brata ciotecznego do mieszkania spadkowego

Szanowny Panie, nie wchodząc w szczegóły sprawy (np. na jakiej podstawie się wprowadzili - najem, użyczenie, precarium) to do podejmowania czynności prawnych przekraczających zwykły zarząd wymagana ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.25 18:24:32

Emeryt z emerytury KRUS a nabycie gruntów rolnych

Czy emeryt z emeryturą KRUS może nabyć grunty rolne? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.25 17:29:56

Zmiana wspólnika w spółce cywilnej - cesja umowy telefonicznej

Czy dostawca usług telefonicznych ma prawo żadać podpisywania umowy cesji w przypadku zmiany wspólnika w spółce cywilnej skoro w nowy wspólnik podpisując umowę przejął prawa i obowiązki poprzedniego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.25 15:35:56

Najlepsza firma ubezpieczeniowa dla młodych kierowców

Z ubezpieczeniami bywa różnie, kiedyś ubezpieczyłam samochód u takiego ubezpieczyciela, który robił ogromne problemy w wypłacie odszkodowania. A w ogóle jak poszłam zgłosić szkodę to zastanawiałam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.11.25 14:45:57

Nieodprowadzenie podatku przez pracodawcę - skarga do US

Szanowny Panie, pracodawca jako płatnik obowiązany jest do odprowadzania (obliczenia, pobrania i wpłacenia we właściwym terminie organowi podatkowemu - art. 8 Ordynacji podatkowej) zaliczek na podatek ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.25 13:11:23

Bójka z właścicielem lokalu po opuszczeniu restauracji

Witam, sprawa wygląda następująco pewnego dnia udaliśmy się z kolegami samochodem do lokalu ponieważ chcieliśmy coś zjeść gdy już byliśmy w tym lokalu rozmawialiśmy z właścicielem co nam ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.11.25 13:8:17

Zawieszenie świadczeń przedemerytalnych a powrót po latach

WITAM , Mam pytanie ile mozna dorobic do swiadczen przedemerytalnych w 2013 r -i czy mozna zawiesic te swiadczenia a pozniej NP ZA 3 LATA powrocic , i czy pracujac na umowe zlecenie sa odprowadzane skladki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.25 11:36:17

Groźby karalne i wtargnięcie do domu po półrocznej zwłoce

Witam,

Może Pan zgłosić popełnienie przestępstwa z art. 193 kk. Mir domowy, czyli wolność niezakłóconego korzystania z domu, mieszkania czy innego lokalu, jest dobrem chronionym przez przepisy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.25 11:31:22

Zmiana zeznań a umorzenie sprawy o znieważenie funkcjonariusza

Witam,

Oczywiście trudno mi polemizować z Pana twierdzeniami, skoro nie widzę dokumentów jakie Pan otrzymał. Jeżeli jest jednak wezwanie na sprawę to oczywiście nie mogła ona zostać umorzona. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.25 11:17:45

List gonczy - czas działania i przedawnienie

Witam,

Przede wszystkim nie ma tutaj zasady automatyzmu. Poza tym kwalifikacja czynu jako przestępnego nie zależy tu od kwoty bo ta i tak pierwotnie była niższa niż 250 PLN. Zasadniczą kwestią ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2013.11.25 11:9:33

Przeniesienie sprawy do innego sądu z powodu powiązań rodzinnych

Witam,

Oczywiście jeżeli będzie Pan w stanie wykazać okoliczności, które uzasadniają wątpliwości co do bezstronności sędziego to wówczas już po wyznaczeniu sędziego może Pan złożyć ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.25 10:54:6

Wypowiedzenie umowy najmu mieszkania - klauzule karne i warunki

Szanowny Panie, podaje Pan za skąpe informacje dlatego też proszę o uściślenie. Umowę najmu zawarto na czas określony czy nieokreślony? Jest Pan Najemcą lokalu czy Wynajmującym? Najlepiej gdyby ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.25 9:15:1

Odzyskanie córki po rozwodzie - przyznanie opieki matce

jak odzyskac córke? Zacznę od początku: wyprowadziłam się od męża w sierpniu 2012 r, zabierając córki ze sobą. dziewczynki są w wieku 6 i 8lat. Ojciec dzieci raz na jakiś czas zabierał je ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.25 8:43:42

Ukryte wady samochodu po zakupie - odszkodowanie od sprzedawcy

http://e-prawnik.pl/artykuly/prawo-cywilne-1/odpowiedzialnosc-sprzedawcy-wynikajaca-z-ustawy-o-szczegolnych-warunkach-sprzedazy-konsumenckiej.html ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.25 8:23:0

Prawo do emerytury po latach pracy w systemie czterobrigadowym

jestem kobietą pracuję już 35 lat w tym 30 lat w systemie cztero-brygadowym.w styczniu kończę 55 lat czy przysługuje mi prawo do emerytury ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.24 23:29:9

Testament babci z warunkiem małżeństwa - właściciel domu po rozwodzie

Szanowna Pani, charakterystyczną cechą prawa użytkowania wieczystego jest to, że wybudowane na tym gruncie budynki stanowią odrębną własność użytkownika wieczystego. Jak rozumiem rodzice w trakcie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.24 21:42:56

Jak uniemożliwić mężowi zaciąganie kolejnych kredytów?

ojciec zaciąga kredyty bez zgody matki jak zablokowac ojcu zdolność kredytowom ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.11.24 10:52:17

Wypłata wynagrodzenia przez syndyka po upadłości firmy

Kiedy mogę spodziewać się wypłaty wynagrodzenia przez syndyka ? Firma upadła ok. 2 miesiące temu, zostaliśmy poinformowani, że pieniądze zostaną wypłacone w ciągu najbliższych 2 miesięcy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.23 19:8:1

Odzyskanie kaucji po uchyleniu wyroku przez sąd okręgowy

Wyszedłem z aresztu za kaucja 15 tys zł .Mineło trzy lata a sprawy końca nie widać .Sad rejonowy dał wyrok w zawieszeniu i koszta sadowe.Napisalem z adwokatem apelacje do sadu okręgowego .Sad ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.23 12:43:7

Ryzyko zakupu mieszkania z obciążoną hipotekami księgą wieczystą

PILNIE POTRZEBUJĘ KONSULTACJI

Jesteśmy wraz z narzeczonym w przeddzień (dokładnie w poniedziałek) podpisania umowy przedwstępnej o kumpnie naszego pierwszego mieszkania. Wszystko do tej pory przebiegało ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.23 12:41:19

Alimenty na dorosłe dziecko uczące się - wzór pozwu

Witamy serdecznie, tak jak napisał Prawy, póki Państwo ne ukończycie 26-ego roku życia, nie będziecie mogli Państwo się utrzymać, bądź nadal kontynujecie naukę, możecie Państwo  ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2013.11.23 11:46:29

Pożyczenie samochodu zarejestrowanego w Polsce Niemcom

Jadę do Niemiec czy mogę Niemcom mieszkajacym tam pożyczyć mój samochód zarejestrowany w Polsce ? Kto zaplaci za ewentualną szkodę.? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.22 23:36:1

Rozwód a podział mieszkania spółdzielczego po latach

W 1993 roku wraz z żoną otrzymałem przydział na mieszkanie lokatorskie. W 1999 roku rozwiedliśmy się i nie zgłosiliśmy tego faktu do spółdzielni. W 2001 r spółdzielnia dokonała przekształcenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.22 22:48:19

Sprowadzanie towaru spoza UE - rozliczenie VAT bez cła

Witam.

Mam następujący problem,jestem osobą fizyczną nie prowadzącą DG,i sprowadzam towar spoza UE od osoby fizycznej kupiony na aukcji internetowej,którym mam zamiar okazjonalnie handlować ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.22 18:33:47

Fundusz świadczeń socjalnych - kiedy pracodawca musi utworzyć

W głównej mierze to czy pracownicy dostaną dofinansowania na urlop zależą od pracodawcy, bowiem to On musi opracować treść regulaminu Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych i następnie ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2013.11.22 10:20:28

Zajęcie pensji przez komornika - granice potrąceń

Komornik może zablokować wypłaty z konta do kwoty, którą zalegasz, co oznacza, że nawet jak masz pieniądze na koncie i tak nie możesz ich wypłacić! ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.11.22 0:8:50

Wypowiedzenie kredytu hipotecznego za jedną niespłaconą ratę

Kormoran, miałam taką samą sytuację. Zalegałam 50zł, kiedy została wypowiedziana umowa kredytu. Dążyłam do ugody i bank zgodził się na spłatę jednorazowo POŁOWY!!! kredytu, która to połowa ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.11.21 23:51:55

GDDKiA rozpoczęła prace przed upływem terminu na odwołanie

Witam,
posiadałam działkę na terenie ROD, która została zabrana na potrzeby inwestycji drogowej. Po długim oczekiwaniu wreszcie otrzymałam wycenę nasadzeń i pozasądową ugodę do wypełnienia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.21 22:57:46

Windykacja długu za czynsz bez dokumentów - dowody mailowe

wynajmowałam z kolegą mieszkanie i z racji tego, że on nie miał akurat pieniędzy a długo się znaliśmy to wykładałam za niego jego część czynszu i opłat. łącznie uzbierało się 3.000 zł. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.21 20:9:51

Termin wymagalności należności w EPU - główna kwota i odsetki

Poprosze o informacje, jak okreslic termin wymagalności roszczenia (obowiazkowy do wpisania w nowej wersji EPU).
Termin platnosci faktury będącej przemiotem mojego roszczenia był do 31.03.2013
1. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.21 14:41:15

Założenie firmy przez żonę pracownika z działalnością gospodarczą

witam,
od 3 lat pracuję na etacie, 1600 zł brutto, czyli płaca minimalna; mąż prowadzi działalność gospod od kilku lat i płaci tzw duży zus; z tą działalnością to różnie bywa i stąd moje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.21 14:3:18

Umorzenie alimentów przez pijącego ojca - obrona 19-latki uczącej się

Szanowna Pani, koniecznie należy wnieść odpowiedź na pozew, powołać kontrargumenty itd, każdą sprawę sąd rozpatruje indywidualnie. Z poważaniem/ Marcin/doradca prawny. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.11.21 9:34:41

Czy nagana z akt personalnych kiedyś zniknie

Witam czy można dostać nagane od dyrektora marketu, który nie ma jednoznacznych dowodów tylko sugeruję się zwykłymi pomówieniami ochroniarza, który powiedział że kasjerka nie sprawdziła dokładnie ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.11.21 8:14:48

Podwójna wypłata z bankomatu - konsekwencje prawne

Witam!
Z góry przepraszam jeśli temat jest niewłaściwie umieszczony, albo podobny już był.
Mój kolega wypłacił z bankomatu 700zł, jeszcze tego samego dnia zauważył, że wypłata nie została ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.20 23:7:42

Wykorzystanie wizerunku bez zgody przez byłego pracodawcę

Witam.
Moje zdjęcie z profilu z inną osobą zostało umieszczone na zaproszeniach na konferencję, które zostały wysłane do różnych osób (ok. 50). Plakaty te wiszą również w szkołach.

Zdjęcie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.20 22:48:45

Warunkowe zwolnienie w areszcie - możliwość odwieszenia wyroku

Obecnie przebywam w areszcie tymczasowym i czekam na wydanie wyroku skazującego, który będzie karą pozbawienia wolności. Przed znalezieniem się w areszcie byłem na warunkowym zwolnieniu. Termin ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.11.20 21:21:52

Odzyskanie prawa jazdy po zakazie prowadzenia pojazdów

Witam. Proszę o pomoc.
W lutym tego roku minął mi termin zakazu prowadzenia pojazdów. Prawo jazdy zostało mi zatrzymane na dwa lata z prowadzenie pod wpływem w powiecie Łódzkim tam wtedy podlegałem. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.20 20:31:12

Zmiana profesora na uczelni - procedura przez studentów

Witam

Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakakolwiek możliwość zmiany profesora na uczelni?

W skrócie to wygląda tak, że niemal wszyscy studenci trzeciego roku nie rozumieją kompletnie nic ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.20 20:20:45

Opóźnienia w płaceniu alimentów po przeprowadzce do partnera

Panie Marcinie alimenty są wypłacane całościowo w kwocie 450zł po terminie. Monit w formie pisemnej już raz wysyłałam pomogło na jeden miesiąc po tym czasie problem powrócił. Więc jeśli jest ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.11.20 20:17:17

Wniosek o uznanie za zmarłego - wymagane orzecznictwo SN

hej , czy mógłby mi ktoś pomóc w napisaniu wniosku o uznanie za zmarłego . wniosek musi zawierać jakiekolwiek orzecznictwo sądu najwyższego. bardzo mi zależy i z góry dziękuję ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.11.20 18:52:29

Rozdzielność majątkowa a alimenty z opieki społecznej

Witam. Chcemy z dziewczyną wziąć ślub, ale mamy wątpliwości, ponieważ Ona dostaje alimenty z opieki społecznej na dzieci z pierwszego małżeństwa(były mąż nie płąci i komornik nie ma możliwości ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.11.20 14:47:29

Dopisanie kategorii C do prawa jazdy - wymagane badania po latach

Dzień dobry!

Proszę o odpowiedź w następującej kwestii. Posiadam prawo jazdy kategorii B (egzamin zdany w 2003 roku). W 2008 roku zdałem egzamin na kategorię C, podczas zasadniczej służby wojskowej. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.11.20 13:31:45

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika