Forum prawne (strona 240)

Zabranie syna do Anglii

Witam
Mam syna w wieku 12 lat, którego chcę zabrać do Londynu w tym roku we wrześniu. W tej chwili opiekuje się nim ojciec.
Jesteśmy 5 lat po rozwodzie. Mamy równe prawa do wychowywania dziecka, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.5.26 11:51:58

ciekawy trik prany

porada na problemy ojców z uzyskaniem praw opieki kontaktu z synem córką sprawdzona sytuacja prawdopodobnie wielokrotnie polecam do lektóry nie do naśtodowania moia opinia jest tylko jako informacja ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.5.26 10:29:9

jak mozna napisac uzasadnienie wniosku o rozlozenie na raty zus?

co mam napisac w uzasadnieniu o braku mozliwosci jednorazowego uregulowania naleznosci ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.25 23:34:47

moja żona pracuje w piekarni na nocną zmianę od 22-6. ja pracuję na 2zmiany. moje pytanie dotyczy

moja żona pracuje w piekarni na nocną zmianę od 22-6. ja pracuję na 2zmiany. moje pytanie dotyczy popołudniowej zmiany gdy pracodawca zleca mi nadgodziny od 22-2 a nasze dzieci w wieku 15-16 lat zostają ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.25 19:8:54

Witam : Mam problem z moją ex dziewczyną która nie chce mi dawać naszej córki ! Córeczka skończy

Witam : Mam problem z moją ex dziewczyną która nie chce mi dawać naszej córki !
Córeczka skończy teraz 3 latka, jestem z nią bardzo związany, a za kazdym razem gdy ustalimy spotkanie to coś ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.25 14:6:9

nie wstawienie sie świadka

...i czy mam prawo odmowic skladania zeznan? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2014.5.24 20:34:58

Przeznaczenie kredytu studenckiego do spłaty w trakcie studiów przez PKO BP wbrew umowie

Dzień dobry,

Jestem studentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego i mam niekończący się problem związany z moim kredytem studenckim.

Niestety dopiero kończę teraz 1 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.24 16:58:9

mieszkanie

Dzień dobry
Moja macocha wraz z moim ojcem, wzieli w 2012 roku kredyt pod hipotekę 75tys i kupili dla nas mieszkanie, ponieważ nam by takiego kredytu nie przyznali. Napisaliśmy odręcznie umowę że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.24 7:46:42

Umowa o dzieło zawarta przez maila

Witam. Miesiąc temu zawarłam z Panią M. umowę o dzieło. Jutro mam pilnować dzieci na jej weselu. Umowę zawarłyśmy mailowo. Ona wysłała Mi Ja wydrukowałam wypełniłam zeskanowałam odesłałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.23 22:39:59

Umowa z Play?

Witam. Mam problem i chciałbym się kogos poradzić. A mianowicie w sierpniu zeszłego roku chciałem podpisać umowę z siecią PLAY. (korzystna umowa na rok w abonamencie 29 zł miesięcznie do tego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.23 13:38:7

Czy długi które sie ma w inej firmie windykacyjnej mozna przekazac do kruka i jak to wyglada z zajęciem

Czy długi które sie ma w inej firmie windykacyjnej mozna przekazac do kruka i jak to wyglada z zajęciem komorniczym Posiadamy z mężem wiele kredytów na które nie starcza nam pensji ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.23 13:1:47

Pytanie dot. absolutorium i walnego zebrania członków

Też mnie interesuje odpowiedź na pierwsze pytanie. Prawo
spółdzielcze teoretycznie nei nakłada obowiązku tajności
głosowania w sprawie udzielenia absolutorium. Jednak znalazłem w 1 opracowaniu, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.23 11:21:57

Zmiana poszycia dachowego a przekształcenie działki? Pomocy!

Złożyłam wniosek o zmianę warunków zabudowy ze strychu na lokal mieszkalny, wstawienie lukarny i zmiane poszycia dachowego. Dostałam odmowę ze starostwa, rozmawiałam z Panią, która napisała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.23 11:10:41

Pracuje w markecie gdzie do tej pory nie bylo zastrzezen do mojej pracy nawet miesiac temu dostalam pochwale

Pracuje w markecie gdzie do tej pory nie bylo zastrzezen do mojej pracy nawet miesiac temu dostalam pochwale za dobra prace a wczoraj dostalam nagane za zle umycie podlogi. .Dokladnieto bylo tak podloga ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.23 8:33:32

najem za 0 zł

Mam taką sprawę... jest rodzina której chce pomóc. Wynajmowała ona dom od koleżanki tej Pani za 0 zł przez okres 5 lat
1.) Czy był obowiązek odprowadzenia podatku po którejś ze stron?
2.) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.22 15:11:19

Przeksztalcenie spolki cywilnej w spolke z o.o.

Witam
Zgodnie z treścią art. 553 par. 1 i 2 kodeksu spółek handlowych Spółce przekształconej przysługują wszystkie prawa i obowiązki spółki przekształcanej, w tym Spółka przekształcona ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.22 13:37:35

Kiedy mogę sprzedać działkę, którą otrzymałem w spadku?

Witam Jeżeli jest Pan właścicielem może Pan ją sprzedać w dowolnym momencie. Gdyby sprzedaż nastąpiła w terminie do 5 lat liczonych od końca roku, w którym nabył Pan własność (31.12.2010r.) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.22 13:23:10

Odstąpenie od umowy kupna-sprzedaży Oszustwo na OC

Witam Zgodnie z art. 32 ust. 4 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych Pańska odpowiedzialność z tytułu płatności ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.22 13:19:31

obowiązek alimentacyjny wobec pasierba

Witam Obowiązek alimentacyjny obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo uprawnionego. W chwili obecnej jest Pani dla syna partnera osobą obcą w sensie prawnym, więc nie odpowiada Pani w żaden ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.22 13:0:14

czy otrzymam zaświadczenie o niekaralności wówczas kiedy nie zapadl jeszcze wyrok?

czy otrzymam zaświadczenie o niekaralności wówczas kiedy nie zapadl jeszcze wyrok? zaświadczenie o niekaralności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.22 12:51:30

Co grozi w Czechach i na Węgrzech za jazdę bez odpowiedniej kategorii prawa jazdy?

Co grozi w Czechach i na Węgrzech za jazdę bez odpowiedniej kategorii prawa jazdy? Jestem po ukończonym kursie na kat.A, czekam na egzamin. W weekend organizowany jest motocyklwy wyjazd szkoleniowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.22 11:52:43

odliczenie vat za zakup roweru

Witam,

Prowadze dzialanosc zwiazana z uslugami doradczymi w zakresie rozwoju biznesu IT (oprogramowanie, analizy IT, technologie IT).

Chcialbym zakupic rower na firme, aby dojezdzac do klientow i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.22 10:8:41

opieka nad dziećmi

Mam problem.Mąż wystąpił w sądzie o prawa rodzicielskie nad małoletnimi dziećmi. Dzieci mają lat 6,7.Mąż nigdy nie interesował się dziećmi, zawsze mu przeszkadzały bo ja poświęcałam mu ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.5.22 9:18:25

L4 a upadłość likwidacyjna

Witam,
Mam pytanie jeśli aktualnie przebywam na L4 a firma jest w stanie upadłości likwidacyjnej i zdrowie nie pozwoli mi na powrót do pracy i lekarz te L4 przedłuży czy z automatu grozi mi wypowiedzenie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.21 19:48:4

Opodatkowanie dochodów

Witam,

Mam pytanie opierte na pomyśle pewnego rodzaju piramidy finansowej, której treść przytaczam poniżej (proszę nie usuwać, ten tekst jest tylko w celach poglądowaych, nie spamowych!).
Jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.21 18:45:42

umowa zlecenie -

Zawarłem z gminą umowę zlecenie na świadczenie usług edukacyjnych dla młodzieży w postaci zajęć o ustalonym harmonogramie. Zadeklarowani uczestnicy nie stawili się na części zajęć. Czy gmina ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.21 12:28:13

witam mam pytanie chcialbym sie dowiedziec czy skonczyla mi sie karalnosc

witam mam pytanie chcialbym sie dowiedziec czy skonczyla mi sie karalnosc dariusz śródecki pesel 66040715571 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.21 11:48:24

SPRZEDAZ INTERNETOWA, ZWROT PIENIEDZY - BRAK TOWARU

WITAM, PROBLEM TROCHE NIETYPOWY.
PROWADZE SPRZEDAZ INTERNETOWĄ. DO JEDNEGO Z KLIENTÓW WYSŁANY ZOSTAŁ TOWAR NIE ZGODNY Z OPISEM. ZASZŁA POMYŁKA PRZY PAKOWANIU I KUPUJĄCY OTRZYMAŁ TOWAR NIE TEN ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.20 20:8:27

sprawa rozwodowa rodziców

Witam. Chciałabym zapytać jakie są koszty sądowe rozprawy rozwodowej z orzekaniem o winie. Moja mama chciałabym złożyć wniosek rozwodowy, ale obawiamy się, ze nie będzie jej na to stać. w naszej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.20 19:53:21

witam. Czy opieka społeczna wyrownuje alimenty , ktore ojciec nie zaplacil a komornik nie mial mozliwosci

witam. Czy opieka społeczna wyrownuje alimenty , ktore ojciec nie zaplacil a komornik nie mial mozliwosci zeby sciagnac? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.20 18:56:38

pisemne upoważnienie do kontaktów ze szkołą

Witam, jestem wdowcem wychowującym dwi?e małe córeczki. Od pewnego czasu mieszkam z nową kobietą i staram się zacząć życie od nowa. Ponieważ pracuję, chciałem żeby moja narzeczona przejęła ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.5.20 17:0:23

2014.5.20 16:8:23

Inwenteryzacja

Witam. Mam pytanie. Zostałem zatrudniony w firmie z odpowiedzialnością materialną nie została przeprowadzona inwentaryzacja aż do niedawna wyszło kolo 10tys manka kierowniczka nakazała mi podpisać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.20 14:13:58

zwrot nieruchomości na podstawie fałszywych dokumentów

Witam.
Mam toki przypadek ;ci banyci chcieli mi zabrac dom i oddac go spadkobiercom po żydach , ktorym to niby zabrali ten majatek w 1944 roku. W sadzie zapadł wyrok bezprawny , że mnie wykeslili z ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.20 12:26:6

Proszę mi napisać jak mam uzyskać alimenty na córkę ? Do tej pory alimenty płacił fundusz

Proszę mi napisać jak mam uzyskać alimenty na córkę ? Do tej pory alimenty płacił fundusz alimentacyjny .Wyjeżdżamy za granicę a fundusz płaci tylko osobą w kraju.co mogę zrobić w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.20 12:5:21

niejasne zajęcie wierzytelności

Mam problem,
Dostałem ostanio informacje od komornika sądowego o zajeciu środków pieniężnych w takich instytucjach jak US, ZUS a nawet rachune bankowy.
Z pisama, które dostałem dowiedziałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.19 22:52:45

jak napisać pismo wyjaśniające do zus?

Witam
Chciałam zapytac czy moge zrobic korektę deklarcji ZUS DRA gdzie mylnie zadeklarowałam kwote podstawy składki na ubezpieczenie społeczne podałam 504zł a winno byc 16,80 gdyż działanośc ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.19 13:57:39

kazus interpretacja

Witam

mam kazus do rozwiązania.

Co zrobić, w sytuacji gdy organy administracji publicznej nie chcą wykonać orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego w zakresie zwrotu wywłaszczeniowej nieruchomości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.19 11:4:49

do kiedy urlop

Dzień dobry . Mam proplem . Mianowicie :
Pracuje w systemie cztero zmianowym po 12h tzn: cztery dni do pracy i cztery wolne i tak dalej. Gdy wypisywalem urlop od 08-05-2014 do 18-05-2014r to powinienem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.18 19:0:49

Odwołanie od orzeczenia lekarza

Czy od decyzji lekarza można się odwołać? Co dalej należy zrobić? Więc na ten temat w artykule:

Sprzeciw od orzeczenia lekarza orzecznika ZUS

... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.5.18 14:17:58

firma upada, wypowiedenie wraca pocztą, szef unika kontaktu

W takiej sytuacji, polecam od razu Sąd Pracy, albo chociaż zgłoszenie do PIP (jeżeli firma nie ogłosiła likwidacji/upadłości). Im szybciej tym lepiej. Nie zaszkodzi wysłać wypowiedzenia do nowego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.17 22:53:50

umowa o prace czy moge odstapic

Ach, sorry, nie masz tej daty 16.05 na umowie... Na początek, z góry polecam NIE podpisywać takich umów, albo obok nazwiska dopisać datę "dzisiejszą" (wyjdzie, że robisz pracodawcy na złość, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.5.17 22:11:41

jak zrobic papiery mistrza murarza

jak zrobic papiery mistrza murarza mam prace lecz potrzebuje papiery mistrza murarza ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.17 18:33:34

buty

Witam.W tamtym roku w osmym misiacu kupilem sobie buty adidasa za 130zl w sklepie go-sport.Po paru miesiacach uzytkowania lewy but na czubku zaczal sie obcierac i bylo widac skarpetke wiec postanowilem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.17 11:41:49

Tymczasowa działalność gospodarcza

Interesuje mnie założenie tymczasowej działalności gospodarczej (nie wiem czy prawidłowo się wyraziłem więc przepraszam za ewentualne błędy językowe)a mianowicie jak wygląda sytuacja z podatkami ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.17 0:8:2

prosze mi poradzic w jaki sposób moge odzyskać zaległa wypłate za m-c marzec od pracodawcy??

prosze mi poradzic w jaki sposób moge odzyskać zaległa wypłate za m-c marzec od pracodawcy?? otóz 17.03.2014 złozyłem wypowiedzenie z firmy w ktorej pracowałe,okres mojego wypowiedzenia kończył ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.16 18:16:17

materiały na prawo SPRZEDAM

Jeśli miałeś wypadek na terenie całej Polski czy zagranicą-zadzwoń pomogę uzyskać Tobie należne odszkodowanie-tel.725 943 367 Wysokie odszkodowania.Tzn.Jeśli miałeś wypadek w pracy,komunikacyjny,zadośćuczynienie,błędy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.16 10:31:11

czy mogę zostać rodziną zastępczą ?

Jeśli miałeś wypadek na terenie całej Polski czy zagranicą-zadzwoń pomogę uzyskać Tobie należne odszkodowanie-tel.725 943 367 Wysokie odszkodowania.Tzn.Jeśli miałeś wypadek w pracy,komunikacyjny,zadośćuczynienie,błędy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.16 9:12:55

Witam. Złamałem zęba na basenie. Pobieram rente rodzinną, czy zus wyplaci mi odszkodowanie, lub pokryje

Witam. Złamałem zęba na basenie. Pobieram rente rodzinną, czy zus wyplaci mi odszkodowanie, lub pokryje koszty leczenia ? Lekarz stwierdził że jest to uszczerbek na zdrowiu. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.15 22:37:44

odszkodowanie

Witam mam pytanie odnośnie wypłaty odszkodowań od linii lotniczych. W tym roku leciałem do Tunezji linia EnterAir w Katowicach zostaliśmy poinformowani że samolot będzie opóźniony. Opóźnienie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.15 22:9:1

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika