Forum prawne (strona 240)

Proszę mi napisać jak mam uzyskać alimenty na córkę ? Do tej pory alimenty płacił fundusz

Proszę mi napisać jak mam uzyskać alimenty na córkę ? Do tej pory alimenty płacił fundusz alimentacyjny .Wyjeżdżamy za granicę a fundusz płaci tylko osobą w kraju.co mogę zrobić w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.20 12:5:21

niejasne zajęcie wierzytelności

Mam problem,
Dostałem ostanio informacje od komornika sądowego o zajeciu środków pieniężnych w takich instytucjach jak US, ZUS a nawet rachune bankowy.
Z pisama, które dostałem dowiedziałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.19 22:52:45

jak napisać pismo wyjaśniające do zus?

Witam
Chciałam zapytac czy moge zrobic korektę deklarcji ZUS DRA gdzie mylnie zadeklarowałam kwote podstawy składki na ubezpieczenie społeczne podałam 504zł a winno byc 16,80 gdyż działanośc ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.19 13:57:39

kazus interpretacja

Witam

mam kazus do rozwiązania.

Co zrobić, w sytuacji gdy organy administracji publicznej nie chcą wykonać orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego w zakresie zwrotu wywłaszczeniowej nieruchomości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.19 11:4:49

do kiedy urlop

Dzień dobry . Mam proplem . Mianowicie :
Pracuje w systemie cztero zmianowym po 12h tzn: cztery dni do pracy i cztery wolne i tak dalej. Gdy wypisywalem urlop od 08-05-2014 do 18-05-2014r to powinienem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.18 19:0:49

Odwołanie od orzeczenia lekarza

Czy od decyzji lekarza można się odwołać? Co dalej należy zrobić? Więc na ten temat w artykule:

Sprzeciw od orzeczenia lekarza orzecznika ZUS

... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.5.18 14:17:58

firma upada, wypowiedenie wraca pocztą, szef unika kontaktu

W takiej sytuacji, polecam od razu Sąd Pracy, albo chociaż zgłoszenie do PIP (jeżeli firma nie ogłosiła likwidacji/upadłości). Im szybciej tym lepiej. Nie zaszkodzi wysłać wypowiedzenia do nowego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.17 22:53:50

umowa o prace czy moge odstapic

Ach, sorry, nie masz tej daty 16.05 na umowie... Na początek, z góry polecam NIE podpisywać takich umów, albo obok nazwiska dopisać datę "dzisiejszą" (wyjdzie, że robisz pracodawcy na złość, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.5.17 22:11:41

jak zrobic papiery mistrza murarza

jak zrobic papiery mistrza murarza mam prace lecz potrzebuje papiery mistrza murarza ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.17 18:33:34

buty

Witam.W tamtym roku w osmym misiacu kupilem sobie buty adidasa za 130zl w sklepie go-sport.Po paru miesiacach uzytkowania lewy but na czubku zaczal sie obcierac i bylo widac skarpetke wiec postanowilem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.17 11:41:49

Tymczasowa działalność gospodarcza

Interesuje mnie założenie tymczasowej działalności gospodarczej (nie wiem czy prawidłowo się wyraziłem więc przepraszam za ewentualne błędy językowe)a mianowicie jak wygląda sytuacja z podatkami ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.17 0:8:2

prosze mi poradzic w jaki sposób moge odzyskać zaległa wypłate za m-c marzec od pracodawcy??

prosze mi poradzic w jaki sposób moge odzyskać zaległa wypłate za m-c marzec od pracodawcy?? otóz 17.03.2014 złozyłem wypowiedzenie z firmy w ktorej pracowałe,okres mojego wypowiedzenia kończył ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.16 18:16:17

materiały na prawo SPRZEDAM

Jeśli miałeś wypadek na terenie całej Polski czy zagranicą-zadzwoń pomogę uzyskać Tobie należne odszkodowanie-tel.725 943 367 Wysokie odszkodowania.Tzn.Jeśli miałeś wypadek w pracy,komunikacyjny,zadośćuczynienie,błędy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.16 10:31:11

czy mogę zostać rodziną zastępczą ?

Jeśli miałeś wypadek na terenie całej Polski czy zagranicą-zadzwoń pomogę uzyskać Tobie należne odszkodowanie-tel.725 943 367 Wysokie odszkodowania.Tzn.Jeśli miałeś wypadek w pracy,komunikacyjny,zadośćuczynienie,błędy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.16 9:12:55

Witam. Złamałem zęba na basenie. Pobieram rente rodzinną, czy zus wyplaci mi odszkodowanie, lub pokryje

Witam. Złamałem zęba na basenie. Pobieram rente rodzinną, czy zus wyplaci mi odszkodowanie, lub pokryje koszty leczenia ? Lekarz stwierdził że jest to uszczerbek na zdrowiu. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.15 22:37:44

odszkodowanie

Witam mam pytanie odnośnie wypłaty odszkodowań od linii lotniczych. W tym roku leciałem do Tunezji linia EnterAir w Katowicach zostaliśmy poinformowani że samolot będzie opóźniony. Opóźnienie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.15 22:9:1

Wgląd do dokumentów

Witam Ponieważ nie była Pani i nie jest stroną w postępowaniu alimentacyjnym nie ma Pani prawa wglądu w akta. Może Pani natomiast pisemnie zwrócić się do Prezesa Sądu z prośbą o wyrażenie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.14 23:54:1

Jak załatwić Kindergeld?

Witam
Mam poważny problem. Ojciec mojej córki od 4 lat nie płaci alimentów, które zostały zasądzone w Polsce na kwotę 800zł. 1,5 roku temu złożyłam sprawę w polskim Sądzie o ściągnięcie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.14 22:6:11

Wspólne mieszkanie z 17-letnią dziewczyną.

Na tym powinno się skończyć. Rodzice stracili już władzę nad Tobą z chwilą gdy skończyłeś 18 lat.
Ale ja radziłabym sie 10 x zastanowić co zrobisz, gdy rodzice dziewczyny za miesiąc dwa ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2014.5.14 18:9:25

Czy z brakiem zameldowania można założyć konto w banku?

Witam!ja miałem taki sam proble wszystkie banki odmawiały mi założenia konta tylko bank pocztowy założył mi konto i wydał kartę bankomatową polecam ten bank Pozdrawiam! ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.14 16:55:12

Obnizenie alimentow

Obnizenie alimentow Moja ex zona caly czas przebywa za granica prawdopodobnie pracuje w holandii z malymi przerwami jest na tydzien w domu.ja place alimenty regularnie daje sam od siebie dla dzieci na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.14 14:16:20

dług z kredytu odnawialnego zaciągniętego w trakcie rozwodu

Witam. W trakcie postępowania rozwodowego, jako współwłaściciel konta podpisałam mężowi zgodę na kredyt odnawialny, który miałbyć regulowany z wpływającego wynagrodzenia za pracę. Mążuniemożliwił ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.14 14:11:33

Zwrot obuwia po uznanej reklamacji.

Witam, kupiłem buty w sklepie, gdzie można dokonać zwrotu lub wymiany obuwia do 60 dni. Chodziłem w butach niecały miesiąc po czym się odbarwiły więc oddałem na reklamacje. Mogłem się tylko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.13 11:10:35

w jakim wieku na noc do taty

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tata jednak nie odpowiedział na propozycję żeby spróbować a tak bardzo chciał. Dla mnie i później tym lepiej. Pozdrawiam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.12 23:19:13

Czy windykacja może żądać spłaty zadłużenia gdy sprawa była przedawniona? Jak udowodnić spłatę

Czy windykacja może żądać spłaty zadłużenia gdy sprawa była przedawniona?
Jak udowodnić spłatę zobowiązania? Moja sprawa jest potwierdzeniem oszustwa biura windykacji.
Sprawa zaczeła się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.12 20:15:21

Problem z PayPal

Witam około 2 lata temu założyłem konto na Paypal ,,połączyłem go z moim kontem w banku", ale nic za pomocą tego paypala nie kupowałem ani nie sprzedawałem. Dziś otrzymałem telefon od firmy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.12 18:8:32

umowa najmu domu na czas nieokreślony

Czy umowa najmu domu w zabudowie szeregowej wraz z garażem i działką na cele mieszkalne na czas określony podlega ustawie o ochronie praw lokatorów czy kodeksowi cywilnemu. W wyniku licytacji komorniczej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.12 18:1:51

przepis mieszkania kiedy mam komornikow

Czy jeśli mam zajęcia komornicze z powodu nie spłacanych kredytów rodzice mogą przepisać mi mieszkanie? Czy komornik może mi je zająć za te długi,a co jeśli zrobimy tylko spadek gdyż jeden ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.12 13:49:39

Ile płacicie?

Czy kwota alimentów na dziecko uzależniona jest tylko od rodzica, który płaci czy również od rodzica, który otrzymuje na dziecko te alimenty? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.11 23:49:37

Pomoc w pomyłce sądu - co zrobić, jeśli sąd pomylił nazwę w KRS?

Bardzo dziękuję.
Wszystkie dok. są oki, nawet organ nadzorczy nie wnosząc zastrzeżeń, zwrócił sądowi uwagę, że w liście przewodnim jest błąd nazwy :/
Po prostu wychodzi na to, że pracyje ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.5.11 20:15:42

Zbiórka pieniędzy

Witam! Najbardziej tutaj pasowało mi zadać pytanie więc, jeśli nawet niebyt dobrze wybrałam dział, proszę o wybaczenie pomyłki i odpowiedź.

Sprawa ma się tak: znajoma-znajomego-znajomego umyśliła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.11 11:47:50

Zasiłek dla bezrobotnych ponownie

Pracowałem dość długi okres w pewnej pracy na umowę o pracę, straciłem tę pracę, poszedłem na bezrobocie, dostałem zasiłek. W czasie trwania okresu zasiłku dla bezrobotnych (pół roku), znalazłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.11 9:30:8

Powództwo cywilne w postępowaniu karnym o gwałt.

Witam,

Mam pytanie odnośnie zagadnienia w temacie, a mianowicie powództwa cywilnego, jakie poszkodowany w sprawie gwałtu może wytoczyć oskarżonemu. Opiszę krótko sytuację, jaka mnie interesuje, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.5.10 15:44:32

Odmowa wcześniejszej emerytury

Witam. Mam nastepujący problem. Własnie nadszedł czas, że naleąy mi się wcześniejsza emerytura (jestem z rocznika 1953). Po złożeniu papierów otrzymałem decyzję odmowną poprzez malutki błąd ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.9 21:58:9

Czy są jakiś nowelizacje prawa jazdy AM?

Witam państwa serdecznie. Otóż mój problem mieni się następująco.
Mam 14 lat i chcę jeździć motorowerem.Znam te wszystkie procedury zdawania. Ale pytanie moje jest takie. Czy są planowane zmiany, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.9 18:24:31

czy moja działka musi być drogą konieczną

Odziedziczyłem po rodzicach posiadłość, do której przylega inna posiadłość której właściciel korzysta z mojej działki celem dojazdu do swojej posiadłości /na planie drogi dojazdowej nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.9 18:1:4

Czy mogę wyegzekfować od byłego męża wywiązania się z umowy podziału majątku i czy taka umowa

Czy mogę wyegzekfować od byłego męża wywiązania się z umowy podziału majątku i czy taka umowa jest ważna i zabezpiecza mnie? Czy mogę unieważnić umowę o podział majątku, jeśli były mąż ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.9 16:21:47

ubliżanie publiczne w sieci

czy jeśli osoba mi naubliżała w sieci, konkretnie na facebooku, a ja gdy przy najbliższej okazji puściły mi nerwy lekko uderzyła, ona chciała mi oddać i ciągnęłyśmy się za włosy może wnieść ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.9 15:54:38

Jakie są zasady postępowania w dochodzeniu odszkodowania za uszkodzony przez kłodę suchego drzewa

Jakie są zasady postępowania w dochodzeniu odszkodowania za uszkodzony przez kłodę suchego drzewa samochod. Napisałam kilkakrotnie do spółki będącej właścicielem terenu na którym rośnie drzewo, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.9 15:21:19

jak napisac pismo do komornika w sprawie zajecia rachunku bankowego.Konto jest osobiste ale tam wpływają

jak napisac pismo do komornika w sprawie zajecia rachunku bankowego.Konto jest osobiste ale tam wpływają tylko pieniądze z mops rodzinne i jako matka samotnie wychowująca ponieważ od 10 lat jestem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.8 20:26:15

Wpisałam błędny KRS w PIT 36 do przekazania 1% podatku - jak skorygowa

Wpisałam błędny KRS w PIT 36 do przekazania 1% podatku - jak skorygowa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.8 17:23:28

Mieszkanie u drugiego rodzica za granicą

Mam ukończone 16 lat, rocznikowo to już 17. Od jakiś 12 lat mieszkam tylko z matką. Ojciec wyjechał do Anglii, gdy miałam około 5 lat. Z tatą utrzymuję stały kontakt, odwiedza mnie w wakacje ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.5.7 22:58:59

Witam mam pytanie .mam dwoje dzieci z poprzedniego malzenstwa i jedno z obecnego malozenstwa.na dwoje

Witam mam pytanie .mam dwoje dzieci z poprzedniego malzenstwa i jedno z obecnego malozenstwa.na dwoje otrzymuje alimenty z funduszu.z obecnym mezem chcemy rozpoczac budowe domu.czy w tej sytuacji zabiora ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.7 20:12:23

Dział spadku a zwrot poniesionych nakładów

Witam Po stwierdzeniu nabycia spadku po ojcu pozostajecie współwłaścicielami nieruchomości. W związku z tym wszyscy współwłaściciele zobowiązani są do ponoszenia kosztów ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.7 1:39:14

Budowa

Witam!
Mam takie pytanie czy grozi mi cos za zbudowanie coś podobnego do altanki w okolicy 80 metrow od bloku mieszkalnego?
Stemple i deski mam swoje tylko wbilem 2 gwoździe w drzewo i mam taka sąsiadke ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.6 22:15:7

Oszustwo przy kupnie samochodu.

Witam i bardzo prosze o porade.

Rodzice kupili samochod 3 tyg temu, na rachunku wlasciciel komisu napisal przebieg km, ktory po sprawdzeniu w salonie samochodowym okazal sie nie prawidlowy, bo 2x wiekszy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.6 20:37:24

Odszkodowanie

Witam, 2 tygodnie temu na praktykach skręciłem coś tam w kolanie, 1 tydzień miałem w gipsie drugi opaskę.
W dniu skręcenia kolana nie powiedziałem o tym dla pracodawcy, wróciłem do domu tak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2014.5.6 14:47:17

Mandat MZK

Lepiej zapłać im. W Szczecinie w którym mieszkam komornik pozabierał własnośći od dłużników z mandatami mimo przedawnienia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2014.5.6 13:26:37

Opieka nad osoba starszą

Moja Babcia dostała wylewu i nie jest wstanie podejmowac decyzji został umieszczona w Zakładzie opiekuńczo leczniczym za którego trzeba płacić i tu moje pytanie co mam zrobic aby pobierac jej emeryture ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2014.5.6 11:56:13

jak odrzucic spadek za małoletniego obcokrajowca?

zmarl moj brat ktory mial dlugi ja z synem ktory mieszka w polsce sie zrzeklam pozostaje moja corka i jej syn ktorzy mieszkaja w kanadzie corka jest zameldowana w polsce i w kanadzie ma dwa obywatelstwa ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2014.5.6 9:17:17

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika