Forum prawne (strona 302)
Sąd pracy zasądził mi między innymi odszkodowanie z tytułu zwolnienia się z pracy z art.55 paragraf
Sąd pracy zasądził mi między innymi odszkodowanie z tytułu zwolnienia się z pracy z art.55 paragraf 1(1) ciężkie naruszenie przez pracodawcę , czy syndyk ma obowiązek wypłacić mi to odszkodowanie ... Zobacz wątek2013.4.18 20:38:55
Była u mnie policja kryminalna
Hej dzisiaj około godziny 18:00 odwiedziło mnie dwóch karków. Powiedzieli, że są z Policji Kryminalnej i szukają Mateusza xxxx (moje nazwisko). Pytali czy uczyłem się w szkole podstawowej nr 4 ... Zobacz wątek2013.4.18 19:53:53
Kiedy zobowiazana jestem do zaplaty podatku po sprzedazy mieszkania - dwa tygodnie po sprzedazy czy do
Kiedy zobowiazana jestem do zaplaty podatku po sprzedazy mieszkania - dwa tygodnie po sprzedazy czy do 30 kwietnia ? Jezeli w dwa tygodnie po sprzedazy zadeklarowalam, ze wydam uzyskana sume na cele mieszkaniowe ... Zobacz wątek2013.4.18 19:30:48
Kiedy zobowiazana jestem do zaplaty podatku po sprzedazy mieszkania - dwa tygodnie po sprzedazy czy do
Kiedy zobowiazana jestem do zaplaty podatku po sprzedazy mieszkania - dwa tygodnie po sprzedazy czy do 30 kwietnia ? Jezeli w dwa tygodnie po sprzedazy zadeklarowalam, ze wydam uzyskana sume na cele mieszkaniowe ... Zobacz wątek2013.4.18 19:27:6
pracodawca opłaca składki nie chce dać umowy
Pracodawca nie chce dać umowy od końca stycznia zeszłego roku opłaca składki w zusie(byłam się pytać) a teraz dodatkowo straszy że będzie zwalniać lub zmniejszy etat do 1|2 etatu co robić ? ... Zobacz wątek2013.4.18 18:40:31
Umowa najmu mieszkania - czy ta jest niezgodna z prawem? kiedy i jak wypowiedzieć?
Witam, wraz z trzema innymi osobami podpisałam umowę najmu lokalu mieszkalnego, jednak nie jestem pewna czy jej treść jest zgodna z prawem. Chciałabym ją wypowiedzieć wcześniej niż zakładałam ... Zobacz wątek2013.4.18 17:41:10
Witam czy można zrobić przyłącze wodne od siostry nie zgłaszając tego w wodociągach?
Witam czy można zrobić przyłącze wodne od siostry nie zgłaszając tego w wodociągach? ... Zobacz wątek2013.4.18 17:2:43
2013.4.18 17:1:56
jak napisać wniosek o podłączenie wody?
Witam czy mogę zrobić podlicznik wody nie zgłaszając tego w wodociągach? ... Zobacz wątek2013.4.18 16:57:39
drzewo przy ogrodzeniu
Ok. 30 lat temu Rodzice sprzedali część ogrodu. Nowonabywca wybudował dom i zagospodarował część działki drzewami i krzewami. Po 3 latach wyjechał do Kanady i od tej pory nie ma z nim żadnego ... Zobacz wątek2013.4.18 16:15:32
sprzedałem auto, które okazało się powypadkowe
Witam,Proszę o poradę w poniższej sprawie.
Posiadałem auto z 2005roku marki SUBARU pierwotnie sprzedane w USA
Auto zostało sprowadzone przez "kogoś" to PL w 2008roku od tego czasu do dziś auto ... Zobacz wątek
2013.4.18 16:10:18
Jak rozliczyć stypednium sportowe dla sportowca-amatora (osoby fizycznej) ufundowane przez spółkę?
Jak rozliczyć stypednium sportowe dla sportowca-amatora (osoby fizycznej) ufundowane przez spółkę? Czy bardziej korzystne będzie ufundowanie stypendium (niezwiązane z jej działalnością) czy umowa ... Zobacz wątek2013.4.18 15:26:55
Witam. Robiąc kurs na prawo jazdy kat B przyznałem sie na badaniach lekarskich że jestem od 7 lat
Witam. Robiąc kurs na prawo jazdy kat B przyznałem sie na badaniach lekarskich że jestem od 7 lat trzeźwiejącym alkoholikiem. Po odebraniu prawa jazdy spostrzegłem że jest wydane terminowo tylko ... Zobacz wątek2013.4.18 14:57:21
EXTRADYCJA TO TRADYCJA
DORADZTWO W SPRAWIE EXTRADYCJI Z ANGLII DO POLSKIDORADZAM JAK SIE BRONIC PRZED EXTRADYCJA
CZASAMI WARTO SKORZYSTAC Z OSTATNIEJ SZANSY
POZDRAWIAM GREG ... Zobacz wątek
2013.4.18 12:28:48
witam. mam pytanie moja mama zamieniła się na mieszkanie. mama miała większe mieszkanie, więc należała
witam. mam pytanie moja mama zamieniła się na mieszkanie. mama miała większe mieszkanie, więc należała jej się dopłata, po podpisaniu wszystkich dokumentów u notariusza kupujący zażądał od ... Zobacz wątek2013.4.18 11:4:51
Czy trzeba robić podział działki aby określić udziały właścicieli przy odpisie aktem notarialnym?
Witam, na początku czerwca mamy umówionego notariusza celem dokonania odpisu gospodarstwa rolnego na mnie i mojego męża.Na jednej z działek stoi dom, w którym moja siostra ma dożywotnia służebność ... Zobacz wątek
2013.4.18 11:4:34
alementy od żony?
Witam,bardzo mi jest przykro poruszać ten temat ale niestety życie mnie zmusiło. Od 4 lat jestem w związku małżeńskim. Mam wspaniałą żonę i nawet teraz tak twierdzę. Od roku prowadzę działalność ... Zobacz wątek
2013.4.18 10:24:14
ulga rodzinna , a krwiodawstwo
Witam serdecznie,jako syn, mam pytanie odnośnie ulgi rodzinnej dla moich rodziców. Oto moje dane z PIT 11:
a)przychód - 3.374,72
b)koszty uzyskania - 222,50
c)dochód 3.152,22
d)zaliczka pobrana ... Zobacz wątek
2013.4.18 10:11:12
Proces jak u Franza Kafki POMOCY
Witam. Jak to określił adwokat biorę udział jak w Procesie Franza Kafki...Zostałem skazany bez dowodów, świadków tylko z pomówienia... za rzekome oplucie i wyzwiska. Mam takich sąsiadów, że ... Zobacz wątek2013.4.18 9:23:30
zwracam sie z dosc zlozona sprawa, bardzo poprosze o wycene. Jestem obywatelem RP pacujacym obecnie
zwracam sie z dosc zlozona sprawa, bardzo poprosze o wycene.Jestem obywatelem RP pacujacym obecnie w Singapurze jako architekt. Jestem zatrudniony przez tutejsza firme i w Singapurze place podatek ... Zobacz wątek
2013.4.18 5:34:53
Alternatywa dla stowarzyszenia
Witam,na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nigdy wcześniej nie miałem styczności z zapisami prawnymi. Może z tego wynikać nie odpowiednie dobranie zakładki do tematu. Za co z góry przepraszam.
A ... Zobacz wątek
2013.4.18 5:25:28
czy komornik moze zablokowac konto?
mam komornika mam zlozyc wyjasnienie a boje sie podac nr konta i w jakim banku zeby uniknac blokady... Zobacz wątek
2013.4.17 21:1:26
pracownik tymczasowy
witam , mam takie zapytanie : pracuje za granica i jestem wyslany przez polskaą agencje pracy tymczasowej , przepracowalem juz rok za granicą podatek firma mi potraca i placi w polsce jak dostalem od ... Zobacz wątek2013.4.17 20:48:1
Odwołanie od reklamacji
Witam,28.10.2012 kupiłam buty, niestety nacieszyłam ię nimi ledwo kilka miesięcy: odkleiła się cała podeszwa w obydwu butach dodatkowo w prawym bucie pękł gumowy obcas. W dwa tygodnie od zauważenia ... Zobacz wątek
2013.4.17 20:34:16
w zeszlym roku tj.2012 w maju zostalem extradowany do polski z powodu odwieszonego wyroku po odbyciu
w zeszlym roku tj.2012 w maju zostalem extradowany do polski z powodu odwieszonego wyroku po odbyciu kary chcialem wrucic do uk gdzie mialem legalna prace i wszystkie dokumety gdyz przebywalem tam 4 lata,niestety ... Zobacz wątek2013.4.17 18:15:54
Czymożna cofnąć się wstecz z ubezpieczniem w ARiMR ??
Czymożna cofnąć się wstecz z ubezpieczniem w ARiMR ?? Tata mój jest na ręcie strukturalnej, jako dziecko uczace się byłam przypisana do jego ubezpieczenia. Gdy skończyłam ... Zobacz wątek2013.4.17 17:51:43
ojciec pozbawiony praw a dalsza rodzina
Niech jej Pani odpisze, żeby składała sprawę do sądu, jeśli uważa, że coś w ten sposób osiągnie i życz powodzenia. Rodzina ojca pozbawionego praw rodzicielskich ma prawo zachować milczenie. ... Zobacz wątek2013.4.17 17:18:12
Podwyższenie alimentów, brak powiadomienia - czy mogę się odwoływać ?
Alimenty są zasądzane z dniem złożenia wniosku i nie da się z tym nic zrobić. Natomiast ma Pan prawo w każdej chwili złożyć wniosek o obniżenie kwoty alimentów w związku z trudną sytuacją ... Zobacz wątek2013.4.17 17:12:43
jak napisac list do urzedu skarbowego w sprawie anulowania zle wystawionego nipu 3 ?
jak napisac list do urzedu skarbowego w sprawie anulowania zle wystawionego nipu 3 ? dostalam pismo z urzedu , ze mam sie osobiscie stawic w urzedzie w celu anulowania zle wystawionego nipu 3 , ale nie ... Zobacz wątek2013.4.17 14:52:30
Konflikt prz podziale majątku
WitamNiedawno zmarła moja mama. Nie pozostawiła testamentu.
Mam jeszcze 2 siostry. Jedna z nich w czasie choroby mamy
miała upoważnienie do konta aby robić opłaty.
Po śmierci mamy albo przelała ... Zobacz wątek
2013.4.17 14:5:39
Oszukany przez nieistniejąca firmę?
Witam,Pokrótce napisze sprawę.
Prowadzę firmę zajmująca się promocją stron internetowych w necie. Na swoje usługi podpisuje umowy. w grudniu zgłosiła się do mnie "firma", podpisaliśmy ... Zobacz wątek
2013.4.17 12:44:13
odwołanie od mandatu
Witam, dzisiaj dostałam mandat w komunikacji miejskiej. Jest u nas bilet elektroniczny, który po prostu odbija się wchodząc do autobusu. Sytuacja wyglądała tak, że jeszcze wczoraj miałam bilet ... Zobacz wątek2013.4.17 12:3:21
jak nie dac sie sprowokować mężowi?
to trudne, właśnie się tego uczę. Leczę się na depresję m.in. przez mojego męża i dzięki lekarstwom ( Alventa ) jestem spokojniejsza i mądrzejsza, ale nadal mam pokuse żeby wdać się w kłutnie ... Zobacz wątek2013.4.17 12:1:50
dziedziczenie mieszkania własnościowego z hipoteką
Sugeruję dopytać o szczegóły w urzędzie skarbowym i zweryfikować informacje u doradcy podatkowego. ... Zobacz wątek2013.4.17 9:41:18
Witam Chciałam zapytać czy ja i moja 8-letnia córka mamy szanse w sprawie o zniesienie współwłasności.
WitamChciałam zapytać czy ja i moja 8-letnia córka mamy szanse w sprawie o zniesienie współwłasności. Dom w którym mieszkam od 10-lat wybudowali moi teściowe. Zapisali go na 2 swoich dzieci ... Zobacz wątek
2013.4.17 9:12:7
Gmina chce eksmitować pomocy
Czy można zalegalizować budynek mieszkalny postawiony na gruncie gminy ponad 22 lata temu za częściową zgodą gminy? Obecnie gmina oddała działkę na której stoi mój dom developerowi a moją rodzinę ... Zobacz wątek2013.4.16 23:37:35
jak obliczyć współwłasność działki w m2
jak obliczyć współwłasność działki w m2 Witam.Od jakiegos czasu sąsiad, jeden z 3 współwłaścicieli domu, rząda od nas wydzielenia kawałka ziemi. Posiadanie udziałów to: on ma 11,7%, my ... Zobacz wątek
2013.4.16 19:17:48
wiatam sprzedałem auto 2yg temu klientowi,który jest osobą prywatną ale na papierach jest przez
wiatamsprzedałem auto 2yg temu klientowi,który jest osobą prywatną ale na papierach jest przez jego znajomego, który ma komis samochodowy bo tak mu sie opłacało.Ten pan przejechał sie samochodem ... Zobacz wątek
2013.4.16 15:38:38
2013.4.16 12:21:47
Witam, Czy i jak mogę się ubiegać o zwrot kosztów adwokata w sprawie karnej w która zakończyła
Witam,Czy i jak mogę się ubiegać o zwrot kosztów adwokata w sprawie karnej w która zakończyła się umorzeniem z braku dowodów. Adwokat został wynajety dopiero jak trafiłem na sankcję po czym ... Zobacz wątek
2013.4.16 11:36:32
Czy abolicja ZUS obejmuje spółki cywilne w formie sprzed 2001 - dwóch wspólników, ale bez własnych
Czy abolicja ZUS obejmuje spółki cywilne w formie sprzed 2001 - dwóch wspólników, ale bez własnych działalności - na jednym wpisie do ewidencji, jednym NIPie, REGONIE... czyli spółkę cywilną ... Zobacz wątek2013.4.15 21:45:29
gdzie mogę uzyskać informacje kiedy dostanę zwrot podatku? wiem że do końca kwietnia jest czas,ale
gdzie mogę uzyskać informacje kiedy dostanę zwrot podatku?wiem że do końca kwietnia jest czas,ale zawsze rozliczm sie w styczniu i po dwóch tygodniach zwrot przychodzi,ale nie tym razem.Co może ... Zobacz wątek
2013.4.15 19:51:44
Witam, od 28 lutego 2013 roku jestem zatrudniona na umowe o prace na czas okreslony( przez agencje pracy
Witam,od 28 lutego 2013 roku jestem zatrudniona na umowe o prace na czas okreslony( przez agencje pracy tymczasowej).
Umowe mam przedłuzana co miesiac ( od 1 do ostatniego miesiaca).
Jestem w 9 tyg ... Zobacz wątek
2013.4.15 17:51:40
księga przychodów i rozchodów - czy trzeba informować US
Witam,od 1 kwietnia moja żona rozpoczela działalność gospodarczą.
Czy prawdą jest, że do 20 dni muszę poinformować US o prowadzeniu księgo przychodów i rozchodów ( mimo, że na druku wypełnialiśmy, ... Zobacz wątek
2013.4.15 10:59:24
Dorabianie po pracy, a podatki/składki
Witam.Jestem zatrudniony na pełen etat, umowa o pracę. Jednak korzystając z własnej wiedzy i umiejętności chciał bym dorobić poza pracą, zajmując się usługami (praca wykonywana dodatkowo ... Zobacz wątek
2013.4.15 10:45:39
linia 15kv
mam rowniez problem z enea Kupilam dzialke budowlana od urzedu gminy Wojt zapewnial mnie ze linia to kwestia kilku miesiecy i bedzie przez urzad usunieta no i nabil mnie w butelke. Zlozylam sprawe do sadu ... Zobacz wątek2013.4.15 10:31:18
Zakup alkoholu w internetowym sklepie zagranicznym
Czy zakup 4 butlek alkoholu powyżej 40%, w sklepie internetowym za granicą jest obciążony podatkiem akcyzowym lub jakimś innym ?Czy taki zakup można rozliczyć na czterech członków rodziny i ... Zobacz wątek
2013.4.14 22:1:1
Przekazywanie danych, czy to przestępstwo?
Witam serdecznie. Sytuacja wygląda następująco: Na zamkniętym forum internetowym dokonano znieważenia pewnej osoby X. Osoba X o owym znieważeniu się dowiedziała, a jedyne sposoby, w jaki mogłoby ... Zobacz wątek2013.4.14 20:33:12
Wyrokiem sadu zostalo mi zabrane prawo jazdy na rok i dwa miesiace to podlega ponownemu egzaminowi na
Wyrokiem sadu zostalo mi zabrane prawo jazdy na rok i dwa miesiace to podlega ponownemu egzaminowi na ktory poszedlem i oblalem a po jakims czasie dostalem pismo ze wyrok ten podlega kasacji dlatego ze ... Zobacz wątek2013.4.14 19:35:19
W roku 2011 kupiłam piec C.O. i mam faktutę. Piec zakładał majster zajmujący się takimi naprawami,
W roku 2011 kupiłam piec C.O. i mam faktutę. Piec zakładał majster zajmujący się takimi naprawami, który nie wydaje rachunków ani faktur. Mam pytanie czy mogę odliczyć sobie VAT tylko za zakup ... Zobacz wątek2013.4.14 19:3:30
Masz inne pytanie do prawnika?