Forum prawne (strona 301)
Legalność stron ze streamingiem filmów bez hostowania
WitamMam pytanie dotyczące legalności pewnych strony. Szukałem sporo na ten temat w internecie i znalazłem jakieś szczątkowe odpowiedzi. Wiem że sporo było już pytań o to na forum ale nie ... Zobacz wątek
2013.1.9 15:16:54
Czy nieletnii może odmówić narkotestu i czy wykryje dopalacze?
Czy siedemnastolatek może nie wyrazić zgody na przeprowadzenie narkotestu przez policję? I czy taki narkotest jest w stanie wykryć substancje zawarte w dopalaczach? ... Zobacz wątek2013.1.9 14:44:32
Czy obowiązuje ulga rehabilitacyjna na leki i w jakiej wysokości?
Czy w 2013 roku będzieobowiązywać ulga rehabilitacyjna na leki i w jakiej wysokośxi?... Zobacz wątek
2013.1.9 14:32:50
Po jakim czasie policja wystawia list gończy?
około 20 lat temu byłam poszukiwana listem gończym. Po powrocie z zagranicy sprawa została zakończona, list gończy odwołany.Sprawa karna uległa zatarciu. Teraz po tylu latach pracuję w pracy, ... Zobacz wątek2013.1.9 13:49:57
Czy nazwa ulicy w fakturach może różnić się od zgłoszenia VAT?
Sp. z o.o w zgłoseniu rejestracyjnym VAT-R w nazwie ulicy maAugustyna Locci. Czy w fakturach kosztowych może być
nazwa ulicy Locci? ... Zobacz wątek
2013.1.9 12:53:45
Ściąganie alimentów od byłego męża w Niemczech po zrzeczeniu się obywatelstwa
W jaki sposób ściągnąć alimenty od byłego męża na dziecko kiedy on wyjechal na stałe do Niemiec a do tego zrzekł się obywatelstwa Polskiego ... Zobacz wątek2013.1.9 12:36:56
Ile urlopu przy pracy 5 godzin dziennie przez 6 dni?
pracuję powyżej 20 lat skrócono mi etat z pełnego na ,09 ile przysługuje mi urlopu? ... Zobacz wątek80 odpowiedzi | Strony: 1 2
2013.1.9 11:33:39
Czy mogę odebrać paszport w innym województwie?
niosek o wydanie paszportu złożyłam w urzedzie w województwie podkarpackim, obecnie mieszkam w szczecinie i w najbliższym czasie nie bedę w stanie odebrać paszportu w Przemyślu. Czy mogę to zrobić ... Zobacz wątek2013.1.9 11:31:15
Jak rozliczyć odszkodowanie w PIT?
Hej, zdaje sobie sprawę z faktu, iż rozliczając PIT 2012 możemy rozliczyć sobie odszkodowanie. Nie zabardzo tylko wiem jak i za co odszkodownaie można odliczyć.Jak w PIT 2012 rozliczyć odszkodowanie? ... Zobacz wątek
2013.1.9 11:8:36
Jak rozliczać dochody nieletnich dzieci w PIT rodziców?
Jako rodzice osób małoletnich musimy pamiętać, iż jeżeli nasze dziecko generuje jakiekolwiek przychody swoją osobą i działaniem musimy je rozliczyć. Każda osoba zarabiająca od 16 roku życia ... Zobacz wątek2013.1.9 11:2:15
Kiedy NIRP wyznaczy terminy darmowych porad w Krakowie?
Hej, mam pytanie, czy NIRP już ogłosiła kiedy będą wyznaczone terminy darmowych porad prawnych w Krakowie? ... Zobacz wątek2013.1.9 10:57:33
Czy można reklamować towar z wyprzedaży?
witam, mam pytanie dotyczące reklamacji towaru, czy można reklamować lub oddać towar z wyprzedaży, czy wyprzedaży rządzą się jakimiś innymi prawami? ... Zobacz wątek2013.1.9 10:55:21
Gdzie szukać rzecznika konsumenckiego w mieście?
Witam, gdzie można szukać siedzieby (najblizszej)rzecznika konsumenckiego w danym miescie? ... Zobacz wątek2013.1.9 10:54:41
Co dzieje się z listem bez znaczka pocztowego?
Teoretycznie jak nie ma znaczka to wraca do nadawcy.A co chce pan zrobić akcje z darmowym listem? ... Zobacz wątek
2013.1.9 10:34:0
Podwyżki cen paliwa LOTOS - związek z podatkami
To nie sa ceny akcyzowe tylko decyzja spółki. Nie zależna od podwyżek rządowych. ... Zobacz wątek2013.1.9 10:31:27
2013.1.9 10:30:57
Zgłoszenie pompowanego kurczaka - UOKiK czy sanepid?
UOKiK na pewno a Sanepid swoją droga można. Najlepiej jak sie pan skontaktuje z UOKiK i oni panu powiedzą czy to oni czy nie oni. ... Zobacz wątek2013.1.9 10:30:33
Szczucie psem przez sąsiada - możliwość odebrania zwierzęcia
z art. 108 KW. mówi, że \"kto szczuje psem człowieka, podlega karze grzywny do 1000 zł. lub karze nagany\". Szukałem definicji szczucie psem, niestety niczego nie znalazłem, więc zwracam się z ... Zobacz wątek2013.1.9 10:29:49
Studiowanie w zakładach karnych - możliwości edukacji
Kodeks karny wykonawczy przewiduje nauczanie obowiązkowe w zakresie szkoły podstawowej i gimnazjum. Zakłady karne powinny umożliwiać nauczanie w zakresie ponadpodstawowym i na kursach zawodowych. ... Zobacz wątek2013.1.9 10:28:48
Maksymalny czas trwania aresztu tymczasowego
W obecnym stanie prawnym brak jest określenia maksymalnego okresu trwania aresztowania tymczasowego w postępowaniu karnym. ... Zobacz wątek2013.1.9 10:26:59
Czy strzał wzdłuż linii myśliwych to przestępstwo z paragrafu?
Na polowaniu zbiorowym była sytuacja,że myśliwy strzelał wzdłuż linii myśliwych. W wyniku strzału kula uszkodziła ubranie stojącego obok myśliwego jednak nie uszkodziła ciała. Jest to naruszenie ... Zobacz wątek2013.1.9 9:58:42
Czy sąd może odstąpić od przyznania alimentów?
czy Sąd może odstąpic od przyznania alimentów? np jeśli stwierdzi że ojciec wystarczająco łoży na dziecko? ... Zobacz wątek2013.1.9 9:3:0
Wyrok z rygorem natychmiastowej wykonalności - konsekwencje
ad. 1 To oznacza, że sprawa jest już zamknięta. Orzeczenie jest prawomocne. ad. 2 Firma złożyła wniosek o wydanie uzasadnienia i nie dochowała wyznaczonego terminu. ad. 3 Tak. ad. 4 Firma ma wypłacić ... Zobacz wątek2013.1.9 0:18:31
Czynsz za mieszkanie bez podstawowych warunków
jeśli wykażasz trochę cierpliwości to tu znajdziesz sporo opracowań na dziś i na przyszłość pewnie też, wnioskując po sytuacji , w jakiej jesteś. Pozdrawiam i powodzenia w potencjalnej walce. ... Zobacz wątek2013.1.8 21:59:49
Jak sprawdzić czy pracodawca odprowadza ubezpieczenia przy zleceniu?
JAK SPRAWDZIC CZY PRACODAWCA OBPROWADZA UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE I EMERYTALNE PRZY UMOWIE ZLECENIA ... Zobacz wątek2013.1.8 21:34:58
Czy muszę płacić wynajmującemu za mieszkanie po imprezie sylwestrowej?
Witam,mam problem z właścicielem który wynajmował mi lokal na sylwestra.
Chodzi o to, że po imprezie były zniszczenie, był złamany regulamin.
Mieszkanie zdane było 2 stycznia,odbierało go ... Zobacz wątek
2013.1.8 18:38:5
Czy mogę kopiować oferty pracy z innych portali podając źródło?
Witam serdecznie mam swój portal z ofertami pracy, z racji tego że moja strona jest nowa w sieci dlatego też ogłoszenia biore z portali informacyjnych z mojego miasta, do każdego dodanego ogłoszenia ... Zobacz wątek2013.1.8 14:39:4
Czy mama może napisać wniosek o uchylenie aresztu dla chorego taty?
prośba o uchylenie aresztu. witam mam takie pytanie mój brat dostał teraz 3 miesieczną sankcje za rozboje i zniszczenie mienia ale te sankcje mu przedłużono chciałabym zasięgnąc porady czy mama ... Zobacz wątek2013.1.8 14:34:11
Czy mogę ubiegać się o odszkodowanie za pochowanie żywcem?
w 2008r zmarł mój mąż z którym i mnie pochowano o czym dowiedziałam się przypadkowo w 2009r.w czerwcu chcąc skorzystać z porady lekarza pierwszego kontaktu,że widnieję w ewidencji pacjentów ... Zobacz wątek2013.1.8 12:19:36
Czy nauczyciel świetlicy dostanie wyrównanie bez dodatków?
czy nauczyciel świetlicy ,bez nadgodzin i dodatku za wychowawsztwo ,czyli ma gołą pensje dostanie wyrównanie ,? dodaję ze jestem nauczycielem mianowanym. ... Zobacz wątek2013.1.8 11:28:12
Czy renta ZUS zostanie odebrana po ślubie?
Witam chce wziąć ślub cywilny ja pobieram rentę ZUS i nie wiem czy renta nie zostanie mi odebrana jak wezmę ślub? ... Zobacz wątek2013.1.8 11:17:13
Zapis windykacyjny części składowej rzeczy
Nie drogi panie, ponieważ zgodnie z obowiązującym obecnie prawem, część składowa rzeczy nie może być przedmiotem takiego zapisu. ... Zobacz wątek2013.1.8 11:0:55
Procedura oddłużania - jak wygląda?
Sąd orzeka o oddłużeniu na wniosek upadłego. Umorzenie następuje w formie postanowienia. Aby to mogło się stać wierzytelności muszą zostać w całości lub części umorzone. Postanowienie wydawane ... Zobacz wątek2013.1.8 10:59:14
2013.1.8 10:56:56
Obowiązek notariusza w ocenie zdolności świadka testamentu
moment sporządzania testamentu jest momentem oceny bycia świadkiem, nawet jeśli zostanie później utracona, ważność testamentu i tak jest utrzymana ... Zobacz wątek2013.1.8 10:56:3
2013.1.8 10:54:41
Zdolność do bycia świadkiem testamentu - brak umiejętności
Choroba, lub wiek starczy też się pod to kwalifikują nie tylko analfabetyzm. ... Zobacz wątek2013.1.8 10:53:47
Świadek testamentu po zatarciu skazania
Po zatarciu skazania możliwość bycia świadkiem testamentu jest przywrócona. Podważanie nic nie da. ... Zobacz wątek2013.1.8 10:53:22
Odpowiedzialność za sprzęt do bimbru odziedziczony
Niech że kuzyn znajdzie jakiego kowliek świadka, który poświadczy ze dziadek robił bimber na własny użytek - dziadkowi nic nie zrobię; razem z sąsiadem co donos na kuzyna dał. Można powiedzieć ... Zobacz wątek2013.1.8 10:52:30
Właściciel wyłączył media za głośną imprezę - czy może?
Napiszcie bardzo proste i krótkie wypowiedzenie umowy najmu jak poniżej: Niniejszym wypowiadam umowę najmu zawartą w dniu xxxxx z dniem 31.01.2013 z powodu naruszenia postanowień umowy najmu polegającej ... Zobacz wątek2013.1.7 23:55:59
Pierwsza przepustka z ośrodka wychowawczego
Po jakim czasie dostaje się pierwszą przepustkę z ośrodka wychowawczego? Jak można się dowiedziec gdzie dana osoba siedzi? ... Zobacz wątek2013.1.7 21:45:57
Czy sprzedaż podrabianych perfum pod oryginalnymi nazwami jest legalna?
WItamNie wiem czy piszę mój post w odpowiednim dziale, jeżeli nie to bardzo przepraszam, ale potrzebuje pomocy.
Ostatnio bardzo długo szukam jakiegoś nowego biznesu i wpadły mi w oko ogłoszenia ... Zobacz wątek
2013.1.7 20:38:39
Jak odzyskać pieniądze od pracodawcy po potrąceniach z umowy o dzieło?
Pracoawalem u prywaciarza dostalem umowe o dzielo a on potracal z kazdej wyplaty jakas czesc pieniedzy teraz u niego juz nie pracuje ale on mi zalega z wyplata jak moge odzyskac te pieniadze ... Zobacz wątek2013.1.7 19:52:29
Czy mogę żądać odszkodowania od Play za kredyt na zgubiony dowód?
3 lata temu zgubilam dowód osobisty ktos go znalazl i wziąl 2 telefony z sieci play zostal podrobiony moj podpis jest sprawa w sadzie czy mam prawo zadac odszkodowanie od firmy play? ... Zobacz wątek2013.1.7 19:42:45
Jak odzyskać pieniądze potrącane z wynagrodzenia przy umowie o dzieło?
Pracoawalem u prywaciarza dostalem umowe o dzielo a on potracal z kazdej wyplaty jakas czesc pieniedzy teraz u niego juz nie pracuje ale on mi zalega z wyplata jak moge odzyskac te pieniadze ... Zobacz wątek2013.1.7 19:34:17
Jak długo czekać na rozwód bez orzekania o winie w Krakowie?
Jak dlugo trzeba czekac na wyznaczenie daty rozprawy przy rozwodzie bez orzekania o winie w Krakowie ? Czy oboje malzonkowie musza obowiazkowo uczestniczyc w rozprawie ? _Krakow -Podgorze ... Zobacz wątek2013.1.7 18:51:29
Czy podmiana umowy zlecenie przez dyrektora to nadużycie?
Dzień dobry, pracuje w dość sporej spółce zatrudniającej ok 50 osób. jednemu z pracowników we wrześniu roku 2013 skończyła sie umowa zlecenie, pomimo tego dalej pracowałdo końca grudnia 2013. ... Zobacz wątek2013.1.7 18:27:51
Czy jestem chroniony na czas nieokreślony po ośmiu umowach okresowych?
Mam 63 lata i od 08/2003 pracowałem na umowy o pracę w ciągłości do 31.21.2012r. było tych umów 8. Obecnie mój pracodawca oświadczył mi, że nie jestem już jego pracownikiem od 01.01.2013r. ... Zobacz wątek2013.1.7 18:11:46
Jaką najniższą karę mogę zaproponować za oszustwo w art. k.p.k?
Witam !Prokurator proponując dobrowolne poddanie się karze zaproponował mi 2 lata pozbawienia wolności w zawieszeniu na okres 3 lat próby.
Chciałem uprzejmie zapytać jaką najniższą karę mogę ... Zobacz wątek
2013.1.7 17:29:27
Czy mogę wziąć w dzierżawę hektar od brata i płacić KRUS?
chce wziac w dzierzawe hektar od brata.czy brde mugl normalnie oplacac krus. co musze zrobic . ... Zobacz wątek2013.1.7 16:0:46
Masz inne pytanie do prawnika?