Forum prawne (strona 201)
ciąża w pracy
Witam, mam taki problem...w 2012 roku urodziłam córke, po urlopie macierzyńskim i roku urlopu wychowaczego, czułam, że szef ma o to żal, poprawiał po mnie każde zlecenie, co zrobiłam, zapytałam ... Zobacz wątek2015.10.12 22:27:17
kiedy moga zabrac fundusz alimentacyjny?
zabrali mi na syna alimenty wysokosci400zl ktore wyplacal fundusz jak odzyskas ... Zobacz wątek2015.10.12 19:11:21
Oszkodowanie z OC Sprawcy
Witam,Jeśli jest Pan zainteresowany walką o odszkodowanie, prosze wysłać email na adres: anna.fabrykaodszkodowan@interia.pl nasz specjalista skontaktuje się z Panem i powie jakie są najlepsze opcje ... Zobacz wątek
2015.10.12 15:16:24
Ferma norek w Kazimierzu(k. Rumii)
WitamPiszę do Państwa w sprawie fermy która znajduje się w miejscowości Kazimierz. Jako mieszkańcy juz od kilku lat walczymy z właścicielem bez żadnego skutku. Sprawa była wielokrotnie zgłaszana ... Zobacz wątek
2015.10.12 11:24:5
dodatkowa praca z MUKE
czym zajmuje się Wasza firma? jaka jest forma zatrudnienia i wymiar czasu pracy? ... Zobacz wątek2015.10.11 8:42:6
rozwój kariery
podobno na direct sales można dobrze zarobić, ale czym w ogóle handlujecie? ... Zobacz wątek2015.10.11 8:38:31
stypendium socjalne, dochód utracony. zasiłek
Zwracam się z prośbą o doradztwo.Sytuacje przedstawia się następująco. Jestem studentem i składam wniosek o stypendium socjalne na rok akademicki 2015/2016. Rodzice mają umowy od 01.04.2014-30.09.2014 ... Zobacz wątek
2015.10.10 15:2:48
Nadgodziny kierownika
Byłem zatrudniony na stanowisku kierownik filii, w której łącznie ze mną pracowały dwie osoby. Przez 1,5 regularnie zostawałem po godzinach czego wymagał mój dyrektor. Moim zdaniem było to pozorne ... Zobacz wątek2015.10.10 10:38:52
Zwolnienie a urlop, nadgodziny
Zostałem zwolniony przez pracodawcę z miesięcznym okresem wypowiedzenia. W związku z tym pracodawca przekazał mi pismo, gdzie zobowiązuje mnie do wykorzystania urlopu wypoczynkowego, informuje ... Zobacz wątek
2015.10.10 10:13:39
Konsekwencje wobec banku ?
Witam. Mam dość niecodzienny problem, otóż dziś otworzyłam list z firmy windykacyjnej. Otworzyłam, gdyż znajdował się w mojej skrzynce, odruchowo, List nie był adresowany do mnie, lecz do niejakiego ... Zobacz wątek2015.10.9 23:23:1
Ślub Cywilny - nagła zmiana świadka
Cześć!Mam nagłą sutuację w której jeden ze świadków ślubu cywilnego, zaplanowanego na jutro rano (!!!),nie może uczestniczyć w ceremonii.
Czy w "ostaniej chiwli" jest możliwość zaminy ... Zobacz wątek
2015.10.9 22:55:0
ROZBIÓRKA KOTŁOWNI W OKRESIE ZIMOWYM
itam Serdecznie i jednocześnie proszę o radę.Właśnie dostałam wraz z mężem darowiznę domku jednorodzinnego parterowego we współwłasności lokatorskiej z rodzicami męża,
od męża cioci ... Zobacz wątek
2015.10.9 22:22:57
Proszę o wyjaśnienie
Witam, mam taki problem i zarazem pytanie..w dniu 02.09.2015r podpialem umowe o prace na okres probny 3miesiace do 30.11.2015r. Firma w ktorej sie zatrudnilem tak przygotowala umowe ze nie potrafie jej ... Zobacz wątek
2015.10.9 18:0:24
Podpisanie umowy kupna mieszkania a nieważny dowód osobisty
Witam,za 3 dni mam kupić mieszkanie. Dostałam wzór umowy sprzedaży/kupna od notariusza w której trzeba będzie uzupełnić ważność dowodu osobistego. Zajrzałam do swojego i jest nieważny od ... Zobacz wątek
2015.10.9 15:11:6
2015.10.9 14:45:14
umotywowanie wniousku dla karty czasowego pobytu
umotywowanie wniousku dla karty czasowego pobytu ... Zobacz wątek2015.10.8 22:41:31
Jakie prawa ojciec ma w tym kraju?
Witam.Jestem w trakcie rozwodu. Ponad rok mieszkaliśmy razem z dwojka dzieci pod jednym dachem. Raptem miesiąc przed druga sprawa zona się wyprowadzila z dziecmi do swoich rodzicow, bez poinformowania ... Zobacz wątek
2015.10.8 18:30:32
Posiedzenie w sprawie dowodów rzeczowych
Witam.W kwietniu br. zostałem skazany wyrokiem z warunkowym zawieszeniem kary. Dziś otrzymałem pismo sądowe z wezwaniem na posiedzenie w przedmiocie orzeczenia o dowodach rzeczowych w tej sprawie. ... Zobacz wątek
2015.10.8 16:12:21
Archiwum bankowe
Witam, napotkałam się na pewną trudność, otóż potrzebuję potwierdzenia spłaty kredytu przez moich rodziców w latach 90.,wydanego przez bank niestety tenże bank posiada archiwum wyłącznie 10 ... Zobacz wątek2015.10.8 10:39:26
Jak napisac prawidlowo pelnomocnictwo wyszczegolnione do otwarcia konta bankowego.
Jak napisac prawidlowo pelnomocnictwo wyszczegolnionedo otwarcia konta bankowego. ... Zobacz wątek
2015.10.8 2:16:43
Prosze o podanie wzoru pelnomocnictwa do otwarcia konta w banku ?
Prosze o podanie wzoru pelnomocnictwa do otwarcia
konta w banku ? ... Zobacz wątek
2015.10.7 17:28:1
Wstąpienie w prawo najmu, a kaucja.
Witam. Moj dziadek wynajmował mieszkanie komunalne przez ok 50 lat, czyli od samego poczatku kiedy nasz blok powstał. Kiedy zmarł, prawo najmu zyskała moja mama, ktora mieszkała tam od urodzenia. ... Zobacz wątek2015.10.6 16:29:32
Kolizja drogowa kto winny?
Witam serdecznie moja sprawa dotyczy tak jak w temacie "kolizji drogowej" która miała miejsce dziś rano. Otóż jadąc sobie spokojnie główną drogą w miejscowości bogaczów włączam kierunkowskaz ... Zobacz wątek2015.10.6 16:12:8
Służebność przechodu, przegonu i przejazdu.
Witam,Pytanie dotyczy służebności przejazdu przez działkę.
Dla uproszczenia opisu proszę sobie wyobrazić dwie przylegające do siebie działki jedna nad drugą, mają wspólną granicę w linii ... Zobacz wątek
2015.10.6 15:49:51
Czy mogę wyjść za mąż w wieku 17 lat, bez zgody rodziców?
Niestety musisz mieć 18 lat i jestem zdania, że to jeszcze za mały wiek na małżeństwo. Jestem też zdania, że jeśli to miłość, to papierek nic w was nie zmieni i nie ma się co śpieszyć. Zastanów ... Zobacz wątek2015.10.6 14:24:45
jak wygląda rozwód z orzeczeniem o winie?
Niestety jeśli walczymy o majątek to prawnik na pewno nam się przyda. Ale trzeba liczyć się też z długim czasem rozpatrzenia rozwodów. Straszne jest to, ze tych rozwodów jest zdecydowanie za dużo. ... Zobacz wątek2015.10.6 14:18:22
Ograniczenie praw
witam, bardzo proszę o poradę. mieszkam z ojcem dwójki moich dzieci. jakiś czas temu pokłóciliśmy się (po raz tysięczny) co doprowadziło mnie do decyzji o wyprwadzce, ojciec moich dzieci pozwolił ... Zobacz wątek2015.10.5 21:55:15
odzyskanie dziecka
Witam, mieszkam obecnie za granicą w 2013 roku rozwiodłem się z żoną mamy dwoje dzieci córkę i syna. Dzieci obecnie przebywają z matką ja mam ograniczone prawa , wyznaczone przez sąd spotkania ... Zobacz wątek2015.10.5 19:23:38
Działka na cele nierolnicze a budowa domu
Witam.Posiadam działkę na której chciałbym się wybudować lecz w UMiG powiedzieli mi że nie mam szans ponieważ jest to działka rolna i nikt faktycznie nie dostaje takiego pozwolenia.Jednak odkopałem ... Zobacz wątek
2015.10.4 20:55:15
Bójka podejrzany
Mój syn z kolegą zostali podejrzanymi w bójce.Idąc drogą spotkali chłopaków i od słownych zaczepek zaczeli się bić. Kolega syna pobił chłopaka a syn trzymał drugiego twierdzi że po to aby ... Zobacz wątek2015.10.1 16:25:5
Nagana po okresie wypowiedzenia
Witam, dnia 5 września 2015 powiadomiłam pracodawcę o wypowiedzeniu umowy w formie elektronicznej. W poniedziałek 7.09 pracodawca podpisał osobiście moje wypowiedzenie z datą 5 września. Obowiązywał ... Zobacz wątek2015.9.30 21:32:12
jak wrocic do Polski z dzieckiem, pomozcie!
Mieszkam we Francji w wolnym zwiazku z polakiem. Nasz syn urodzil sie tutaj, ale jest zapisany w urzedzie francuskim i w polskim, ma polski dowod osobisty (niestety juz nie wazny) jest tez zameldowany ... Zobacz wątek2015.9.29 17:33:51
jak wrocic do Polski z dzieckiem, pomozcie!
Mieszkam we Francji w wolnym zwiazku z polakiem. Nasz syn urodzil sie tutaj, ale jest zapisany w urzedzie francuskim i w polskim, ma polski dowod osobisty (niestety juz nie wazny) jest tez zameldowany ... Zobacz wątek2015.9.29 17:33:39
Problem z bratem, który czyni wspólne mieszkanie bardzo uciążliwym
Witam, mam 20 lat. Mieszkam z siostrą (młodszą o 6 lat), mamą (która jest właścicielką) i bratem (ma on 26 lat). Problem polega na tym że brat czyni wspólne zamieszkiwanie bardzo uciążliwym. ... Zobacz wątek2015.9.29 14:45:55
czy można tak zwrócić się do sądu?
mam pytanie dotyczące nie tyle konkretnej sytuacji prawnej, ile pewnej procedury i zasad, które obowiązują w sądzie.mianowicie dowiedziałam się drogą telefoniczną, że osoby które są w linii ... Zobacz wątek
2015.9.28 21:59:16
Kredyt w zestawie ze spadkiem.
Witam serdecznie!Mam pewien problem dotyczący spadku, a konkretniej chodzi o dług, który przyjąłem wraz z resztą spadku po zmarłej babci. Sprawa wygląda następująco. W kwietniu br. zmarła ... Zobacz wątek
2015.9.28 16:18:22
Internetowa baza produktów
Witam,jestem w trakcie zakładania strony internetowej będącej katalogiem produktów (ogromna baza produktów). Nie będzie to sklep internetowy. Na stronie pojawią się jedynie produkty z opisem, ... Zobacz wątek
2015.9.28 11:33:47
Kontakty dzieci z ojcem
Mój przyjaciel jest 5 lat po rozwodzie teraz maja mediację i eks żoną nie zgadza się na widzenia ojca z dziećmi teraz dowiedziała się że jej eks mąż kogoś ma i mówi że żadne baba nie bedzie ... Zobacz wątek2015.9.28 10:16:44
Czy aneks do umowy zlecenie może działać wstecz?
Podpisywałam umowę zlecenie w marcu br. w międzyczasie wydarzył się w pracy pewien incydent, na który został stworzyny aneks do umowy. Podpisałam ten aneks, we wrześniu br. dodam że nie ma nigdzie ... Zobacz wątek2015.9.27 22:58:51
zatrzymane prawo jazy
zatrzymane prawo jazy witam zostało mi zatrzymane prawo jazdy dzisiaj rano w pierwszym pomiarze wykazało 0-13 a w drugim 0-10 mam sie zgłosic na komende w sprawie zeznania a pracuje w uk mam takie pytane ... Zobacz wątek2015.9.26 18:22:37
Dyskoteka pod oknami- wypowiedzenie umowy
Witam,Wynajęłam mieszkanie 2 miesiące temu. Umowa podpisana została na 12 miesiecy.
Dotąd nie przebywałam w nim przez weekendy. W zeszłym tygodniu okazało się, że pod moimi oknami znajduje ... Zobacz wątek
2015.9.26 11:33:3
Odmowa zapłaty odszkodowania - UNIQA
ja bym spróbowała z Votum, zajmują się dochodzeniem odszkodowań w kłopotliwych przypadkach, więc myśle, że mogliby Ci jakoś pomów w tej kwestii ... Zobacz wątek2015.9.25 21:46:50
Nie zamelduja mnie bo pracuje
Witam może Wy mi pomożecie... Opisze wam historie która mi się w gglowie nie mieści. Byla w sadzie sprawa o eksmisjie z mieszkania za zadłużenie mieszkania, przydzielili nam mieszkanie socjalne ... Zobacz wątek2015.9.25 20:17:3
Problem w kwestii dziedziczenia przez rodzeństwo zmarłej żony.
WitamMamy w rodzinie następujący problem.
Małżeństwo bez dzieci. Żona zmarła. Z tego co wiem dziedziczy mąż i rodzice zmarłej żony.
Ojciec zmarłej żony nie żyje wiec teoretycznie dziedziczą ... Zobacz wątek
2015.9.25 13:18:58
Gmina przekształca drogę w rów pozbawiając mnie dojazdu do działki.
WitamMam problem z gminą.
Jestem właścicielem 3 działek położonych wzdłuż drogi która jest naniesiona na wszystkich mapach geodezyjnych i ma swój nr (istnieje ta droga odkąd pamięta to ... Zobacz wątek
2015.9.25 12:29:10
Smierc ojca a renta/alimenty
Witam. Ukonczylem niedawno 18 rok zycia i czas wziac zycie w swoje rece, moj sp. Ojciec zmarl 5 lat temu gdy bylem jeszcze niepelnoletni i znajdowalem sie w domu dziecka, ojciec byl pozbawiony wladzy rodzicielskiej ... Zobacz wątek2015.9.25 9:57:59
Pomoc w prowadzeniu firmy
Może Drozd.biz? Profesjonalna usługa rejestracji spółek w Wielkiej Brytanii! W tej firmie mają indywidualne podejście do klienta, za co ich cenię Skutecznie eliminują dotychczasowe niepotrzebne ... Zobacz wątek2015.9.25 9:7:25
sprawa przeciwko urzędowi skarbowemu
Cześć! Szukam w Krakowie dobrego, solidnego i odważnego prawnika, który podejmie się niełatwej sprawy przeciw Urzędowi Skarbowemu. Potrzebuję kogoś, kto ma jaja i nie boi się zaryzykować. Znacie ... Zobacz wątek2015.9.24 18:2:5
zakaz kontaktu z corka
Witam. Mam problem gdyż była żona zabrania mi widywania się z nasza pięcioletnią córka. Mam przyznane przez sąd alimenty i widywanie się z nią cztery razy w miesiącu w wakacje wywiozła dziecko ... Zobacz wątek2015.9.24 14:42:23
Temat pracy magisterskiej - włąsnosc intelektualna/autorskie
Szanowni państwo,Stoje własnie przed wyborem tematu pracy magisterskiej z zakresu Prawa własnosci intelektualnej/prawa autorskiego. Czy mogliby mi Panstwo zaproponować, pomóc w znalezieniu tematu? ... Zobacz wątek
2015.9.24 11:50:0
Masz inne pytanie do prawnika?