Forum prawne (strona 199)
Zgłoszenie na policję przez kupującą za zwrot pieniędzy na Allegro
Witam mam problem z kupujaca..pare miesiecy temu zakupila kurtke na allegro,wplacila pieniadze ale nie doszlo do wysylki i zaraz mi negatywa wystawila wiec poprosilam by go usunela i zwracam jej pieniadze ... Zobacz wątek
2015.2.6 23:38:16
Prośba do dyrektora zakładu karnego o przepustkę dla konkubenta
jak napisać do dyrektora zakładu karnego żeby konkubent dostał przepustke ... Zobacz wątek2015.2.6 18:23:33
Umowa na wykonanie zdjęć reklamowych - jaki wzór zastosować?
Jeśli chodzi o wzór umowy to ja używam standardowego wzoru i jeśli jest potrzeba dopisuje w którymś podpunkcie pola eksploatacji. Wzór umowy możesz znaleźć na stronie Związku Polskich Artystów ... Zobacz wątek2015.2.6 12:53:34
Czy komornik może zająć zwrot podatku z najniższej krajowej?
czy komornik moze zajac zwrot z podatku z najniszej krajowej pesji i ulgi na dzieci ... Zobacz wątek2015.2.6 11:57:45
Rozliczanie podatku od zarobków na prywatnym serwerze gier
Witam, chciałbym się dowiedzieć jak odprowadzić podatek od zarabiania na prywatnym serwerze.Mój dochód będzie z SMS Premium (dotpay) oraz z przelewów na konto bankowe. W jaki sposób powinienem ... Zobacz wątek
2015.2.6 11:36:50
Spłata wyrównania szkody w zawieszeniu - konsekwencje niespłacenia
Dzień dobry!Sprawa wygląda tak:
Prokurator przedstawił przyszłemu (tak czy inaczej) skazanemu opcję 5 na 8 plus wyrównanie szkody Skarbowi Państwa w kwocie (nie wiem dokładnie ale powiedzmy, ... Zobacz wątek
2015.2.5 23:15:1
Czy komornik zabierze ulgę na dzieci przy wspólnym rozliczeniu?
Witam czy komornik zabierze ulge na dzieci przy wspulnym rozliczeniu podatkowym jaden z rodzicow ma komornika... Zobacz wątek
2015.2.5 15:27:9
Rejestracja śmierci ojca i prawo jazdy - konsekwencje opóźnienia
WITAM!!MOJ TATA UMARŁ 2 STYCZNIA 2014 ROKU I OBECNIE MOJ MĄŻ JEZDZI AUTEM ,NIE WYREJESTROWALIŚMY GO BO Z TEGO CO SIE DOWIADYWAŁAM MAMA TEŻ JEST JEGO WSPÓŁWŁASICIELEM.TERAZ BOIMY SIE ,ŻE BĘDA ... Zobacz wątek
2015.2.5 15:22:21
Groźba odebrania dzieci z powodu złych warunków mieszkaniowych
Sprawa nie wygląda ciekawie ;/ Smutne jest, że osoby nam bliskie wykręcają takie numery. Moim zdaniem powinnaś iść na konsulatacje do prawnika. Spróbuj u radców prawnych z Kazus (dobryadwokat.eu) ... Zobacz wątek2015.2.5 11:5:39
Postępowanie przeciwko osobie z forum internetowego - dowody IP
Witam. Bardzo proszę o pomoc,kilka dni temu odebrałem list polecony.Bardzo sie zdziwilem ze przesylka jest z sądu a jeszcze bardziej kiedy otworzylem koperte. Dostalem polecenie zaplaty specjaliscie ... Zobacz wątek2015.2.4 3:32:40
Czy można wyrobić lewy dowód osobisty podając fałszywe dane
Brak jakiegoś dokumentu to zawsze spore utrudnienie. Kolejki w Urzędach nie zachęcają do wyrabiania dokumentów, bo trwa to zwykle bardzo długo, a akie rzeczy jak prawo jazdy czy dowód osobisty są ... Zobacz wątek2015.2.3 21:36:23
Odmowa TBS wydania dokumentów składowych czynszu mieszkańcom
Czy TBS ma prawo odmówić mieszkańcom wydania dokumentów zawierających informacje na temat składowych czynszu?Na moim osiedlu w Lublinie nie płacimy "tradycyjnego" czynszu, ale "opłatę miesięczną". ... Zobacz wątek
2015.2.3 11:11:37
Rozwód z groźbami męża alkoholika - ochrona przed przemocą
Witam.Bardzo proszę o radę,gdyż jestem załamana.Oto krótki opis mojej sytuacji:Mam jeszcze męża,bo rozwód trwa od sierpnia 2014 roku i dopiero w apelacji oczywiście chodzi o wysokość alimentów,przy ... Zobacz wątek
2015.2.2 19:53:51
Zatrzymanie na lotnisku za znalezienie zegarka - sprawa karna
Witam,W sierpniu ubieglego roku na lotnisku w Warszawie po odprawie paszportowej i kontroli bagazu dokonalam zatrzymania zegarka pozostawionego w pojemniku i zostalam aresztowana. W pierwszej chwili ... Zobacz wątek
2015.2.2 19:36:23
Podział majątku po rozwodzie a intercyza z roku
Witam wszystkich ,Proszę o poradę lub podpowiedzi w mojej sprawie.
Jestem po rozwodzie który był w 2013r.Związek zawarliśmy w 2000r,i wtedy już miałem dobrze prosperującą firmę.W roku 2005 ... Zobacz wątek
2015.2.2 10:21:12
Więzienie za dług w ZUS 10 tysięcy - czy możliwe?
Mam dlug w zus na 10 tysięcy złotych czy moge pójść za to do więzienia? Jestem matka samotnie wychowującą córkę 16 letnią firma nie przynosi dochodów aby starczylo ma oplate zus sprawa o alimenty ... Zobacz wątek2015.2.2 8:38:10
Zgłoszenie zmiany miejsca pobytu na L4 - ZUS czy pracodawca?
Komu, będąc na L4 B2 (ze względu na ciążę) powinnam zgłosić zmianę miejsca pobytu na czas zwolnienia - do pracodawcy czy do ZUS? Do kogo należy obowiązek korekty danych w wykazie ZUS? Jestem ... Zobacz wątek2015.2.1 13:38:49
Rozwód rodziców a opieka nad nieletnimi dziećmi
Witam,jestem całkowicie pełna, że wielu osobom nie będzie odpowiadał mój wiek. Potrzebuję jednak kogoś, kto mi wytłumaczy jak będzie wyglądała sprawa rozwodowa moich rodziców. W mojej sytuacji ... Zobacz wątek
2015.1.31 18:53:2
Rozliczenie dwóch PIT-ów na jednym PIT-37 - praca i zasiłek
Witam serdecznieMam takie pytanie. Od stycznia do 9 sierpnia pracowałem na umowę o pracę. Od 16 sierpnia do końca tego roku pobieram zasiłkem dla bezrobotnych. Otrzymałem już oba Pit-y. I teraz ... Zobacz wątek
2015.1.30 14:6:55
Uznanie dziecka we Francji - skutki prawne w Polsce
Witam,nikt nie potrafil mi do tej pory udzielic odpowiedzi na kilka pytan, zwracam sie w takim razie do was:
mam corke w wieku 7 lat, urodzona we Francji, obydwie mieszkamy na stale we Francji, obydwie ... Zobacz wątek
2015.1.30 13:44:58
Czy okres zatrudnienia na etatu liczy się do dodatku za staż?
czy okres zatrudnienia na 1/4 etatu jest zaliczany do dodatku za staż pracy?... Zobacz wątek
2015.1.30 12:34:54
Zmiana nazwiska dziecka po przysposobieniu przez ojczyma
Witam . Będę odbierac prawa rodzicielskie biologicznemu ojcu mojej corki . W 2016 roku będę wychodzić za mąż za mojego obecnego partnera . Mój partner traktuje moją córke jak własna i po ślubie ... Zobacz wątek2015.1.30 12:9:26
Rozwód obywatela Filipin w Polsce - wymagane dokumenty
jak ma wziąć rozwód ze swoim byłym moja narzeczona z filipin a byśmy mogli wziąć ślub z polsce lub jaki dokument jest do tego potrzebny ... Zobacz wątek2015.1.29 23:13:42
Prawo do mieszkania po spadku przed ślubem
W takich sprawach to ja raczej nie pomoge :( znam sie na kilku rzeczach, ale na pewno nie na takiej dziedzinie prawawa. zadzwon pod ten numer (znajomy) moze Ci pomogą. 48607107245 ... Zobacz wątek2015.1.29 21:52:42
Utrata statusu bezrobotnego - przedawnienie zasiłku i błędy PIT
Witam serdecznie,proszę o pomoc w poniższej sprawie:
Dnia 2.06.2014 zarejestrowałem się jako bezrobotny, przyznano mi prawo do zasiłku, zasiłek miałbyć przelewany na konto bankowe. Następny ... Zobacz wątek
2015.1.29 19:24:4
Obrona w sprawie przemytu narkotyków bez dowodów
Skontaktuj się z warszawską kancelarią KAZUS (dobryadwokat.eu). Bardzo rzeczowo udzielają porady, jest możliwość wykupienia ich usług na abonament. Dostosują go do Twoich potrzeb. Będziesz zawsze ... Zobacz wątek2015.1.29 14:40:53
Prowadzenie rowerzysty po alkoholu - skutki dla prawa jazdy
WitamMam pytania na ktore nie znalzlem odpowiedzi,pisze według sekwencji zdarzen a sytuacja wyglada tak:
-sprawa sprzed nowelizacji kodeksu drogowego i karnego
-zatrzymany zostalem za jazde nietrzezwy ... Zobacz wątek
2015.1.29 7:19:59
Ograniczenie praw matce zamiast ojcu dziecka - odwołanie od wyroku
Witam!Jestem mloda matka 3,5 letniego chlopca. Dzisiaj odbyla sie sprawa o ograniczenie praw mi i ojcu dziecka. Sprawa wyglada tak, ze matka z ktora mieszkałam notorycznie spozywa alkohol, wszczyna ... Zobacz wątek
2015.1.28 17:56:47
Zwiększenie metrażu mieszkania po remoncie - obowiązki prawne
Witam,Po remoncie dokonanym w mieszkaniu jego metraż wzrósł o 12-13 m2.
Na remont oczywiście była zgoda wspólnoty i nadzoru budowlanego. Również fakt zakończenia remontu został zgłoszony ... Zobacz wątek
2015.1.28 17:24:34
Alternatywne rozwiązanie sporu o dziedziczenie działki rolnej
Witam wszystkich. Postanowiłem zadać pytanie na tym forum ze względu na to iż w urzędach i gminnym i w starostwie powiatowym uzyskuje sprzeczne informacje. Chcemy sprawić sobie ogród zimowy w budynku ... Zobacz wątek2015.1.28 9:29:42
Wpisanie jako ojciec bez obecności w USC - czy możliwe?
Witam serdecznie. Mam problem z moją EX! Po urodzeniu się dziecka ustaliliśmy termin spotkania w USC, jednak dzień przed zadzwoniła i powiedziała mi że nie będe ojcem bo córka będzie miała innego ... Zobacz wątek2015.1.27 23:21:10
Wyjazd za granicę z decyzją o karcie czasowego pobytu
czy mozna wyjechac za granice z decyzja o karcie czasowego pobytu? ... Zobacz wątek2015.1.27 16:28:44
Odwołanie darowizny mieszkania z prawem użytkowania - MOPS vs DPS
Wujek darował mi mieszanie. Ponieważ jest osobą częściowo ubezwłasnowolnioną zgodę na darowiznę wyraził sąd, jednocześnie zachowując dla wujka prawo użytkowania.Ja razem z moim tatą (bratem ... Zobacz wątek2015.1.27 15:57:56
Wypłata wynagrodzenia nauczycieli z opóźnieniem - prawa i procedury
Jestem nauczycielem i od 2006 roku pracuję w szkole, w której wynagrodzenie jest wypłacane nie z góry pierwszego dnia miesiąca (jak to wynika z Karty Nauczyciela), a z dołu 28-ego dnia każdego miesiąca. ... Zobacz wątek2015.1.27 12:9:55
Literatura do pracy licencjackiej o metodach przesłuchania podejrzanego
Witam,Mam zamiar pisać pracę licencjacką na temat "Metod przesłuchania podejrzanego." Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakiej literatury użyć? Lub co mogę w tym zmienić? Od swojego promotora ... Zobacz wątek
2015.1.27 10:41:30
Paszport dla dziecka w trakcie rozwodu - zgoda sądu na wyjazd do pracy
Witam,Bardzo proszę o pomoc. Sytuacja mojego brata natomiast jest odwrotna do wskazanych powyżej.
W orzeczeniu sądowym jedyne ograniczenia ma w zakresie leczenia i szkolenia (ograniczenia, nie zostały ... Zobacz wątek
2015.1.26 13:54:33
Odszkodowanie komunikacyjne - czy CLS może zatrzymać więcej?
Idź do prokuratury. ... Zobacz wątek2015.1.26 9:43:16
Pismo ugodowe do sprawcy wypadku przed pozwem sądowym
WitamChetnie pomogę proszę o kontakt na e-maill markus_100@wp.pl ... Zobacz wątek
2015.1.24 12:14:5
Pytania egzaminacyjne z prawa medycznego i ochrony zdrowia
Hej,Jestem studentką kierunku Finanse i Zarządzanie w Ochronie Zdrowia. Jako, że na Prawie znam się raczej średnio, a niedługo mam egzamin. Poniżej zamieszczam przykładowe pytania z egzaminu. ... Zobacz wątek
2015.1.24 10:55:45
Wniosek o nieważność uznania dziecka przez sąd bez obecności ojca
Witam w jaki sposob mozna systapic do Sadu z powodztwem o nieuwaznienie uznania dziecka jesli , dziecko zostalo uznane przez Sad , bez obecnosci rzekomego ojca..i nie zostalo tez uznane w Urzędzie Stanu ... Zobacz wątek2015.1.23 9:32:37
Przedawnienie wyroków skazujących z okresu młodzieńczego
Witam. Mam pytanie odnosnie wyrokow pozbawienia wolnosci z wieku 17-19 lat. W wieku 17 lat (2008r.) dobrowolnie poddalem sie karze za kradziez z wlamaniem i zapadl wyrok (1.5 roku) w zawieszeniu na (3.lata). ... Zobacz wątek2015.1.21 18:10:51
Wypłata wynagrodzenia ?do ręki" bez dowodów a pozew o nadgodziny
Witam, założyłam nowy temat gdyż sprawa jest troszkę skomplikowana. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.Przez kilka miesięcy pracowałam w oparciu o umowę o prace na pół etatu (formalnie), ale ... Zobacz wątek
2015.1.21 17:31:5
Pomoc w wyliczeniu odroczonego podatku dochodowego CIT
ten moduł do podatku dochodowego jest płatny i udsotępniony na cały rok, przydaje się gdy widzisz, że podatek w rachunku wyników jest dziwnie wysoki lub niski porównując do wyniku brutto i chcesz ... Zobacz wątek2015.1.21 15:13:28
Założenie księgi wieczystej po zasiedzeniu działki - podatek od darowizny
Witam, moi rodzice wkrótce zostaną właścicielami działki poprzez zasiedzenie. Działka ta nie ma księgi wieczystej. Po zakończeniu sprawy w sądzie rodzice chcą przepisać na mnie (córkę) tą ... Zobacz wątek2015.1.21 14:31:17
Sporządzenie pisma o uznanie długu z wekslem - przerwanie przedawnienia
Jak sporządzic pismo o uznanie dłudu. Dłużnik to osoba fizyczna. Pożyczka udzielona na kwote 20 000 zł , podpisany weksel, obecnie zostało wysłane i skutecznie odebrane przez dłużnika wezwanie ... Zobacz wątek2015.1.21 13:29:11
Naliczenie kosztów za wodę ponad stan licznika
Witam,Zawsze rozliczałam się ryczałtowo za wodę, mając to na względzie - nie mam obowiązku posiadania licznika, gdyż woda jest rozliczana na podstawie różnic i rachunków wcześniejszych ... Zobacz wątek
2015.1.21 11:34:55
Udział sędziów w badaniu zachowań niewerbalnych - ankieta naukowa
Chcę pisać pracę licencjacką na temat wykrywania kłamstwa poprzez zachowania niewerbalne i w związku z tym mam pytanie .Czy sędziowie lub prokuratorzy zgodzili by się wziąć udział w ankiecie ... Zobacz wątek
2015.1.21 2:13:36
Wykorzystanie mieszkania do nagrywania filmów reklamowych
Witam,prowadzę firmę szkoleniową, gdzie wszelakie spotkania z moimi klientami odbywają się poza miejsce zamieszkania. Biuro także znajduje się poza miejscem zamieszkania. Zdarzyło mi się jednak ... Zobacz wątek
2015.1.20 20:15:26
Wezwanie na policję jako podejrzany o zniesławienie - co robić?
dostalem wezwanie na policję jako podejrzany o zniesławienie co dalej? czy powinienem zlozyć zeznania czy nie? Dostałem wezwanie na policję w celu zlożenia wyjaśnień jako podejrzany. Chodzi o obraźliwy ... Zobacz wątek2015.1.20 18:22:19
Automatyczne przejście umowy czasowej w bezterminową po 33 miesiącach
Witam.Mam pytanie zwiazane z wchodzacymi w tym roku zmianami w prawie pracy zwiazanymi z ograniczeniem umów czasowych do 33 miesiecy.
Moja sytuacja wyglada tak: po trzymiesięcznym okresie próbnym ... Zobacz wątek
2015.1.19 18:17:20
Masz inne pytanie do prawnika?