Forum prawne (strona 198)
wypowiedzenie umowy przez firmę
wynajęłam lokal firmie na czas nieokreślony ,płatne do 10 każdego miesiąca ,z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia.Firma wypowiedziała mi umowę najmu w dniu 10.11.2015 ze skutkiem na ... Zobacz wątek2015.11.10 8:48:27
Poszukuję biegłego
Poszukuję biegłego z zakresu MEBLARSTWA. Czy znajdę tu takiego? ... Zobacz wątek2015.11.9 18:23:25
Czy jeżeli wykonuję pracę zlecenie,i dzień pracy wypada mi akurat w dzień wolny ustawowo od pracy
Czy jeżeli wykonuję pracę zlecenie,i dzień pracy wypada mi akurat w dzień wolny ustawowo od pracy ,muszę go odpracować? Umowa zlecenie,poniedziałki,środy i piątki,wykładanie towaru na nocnej ... Zobacz wątek2015.11.9 17:30:14
Zmiany w prawie o obrocie ziemią.
W styczniu 2016 roku wejdą istotne zmiany w prawie o obrocie ziemią rolną. Ustawodawca chciał uniemożliwić kupno polskiej ziemi obcokrajowcom. Niestety nowe prawo uderza w osoby, które niosą się ... Zobacz wątek2015.11.9 16:34:13
Pracodawca wysyła mnie na uaktualnienie książeczki sanepid. Na skierowaniu wpisany jest zły adres
Pracodawca wysyła mnie na uaktualnienie książeczki sanepid. Na skierowaniu wpisany jest zły adres zamieszkania. Czy potrzebuję nowego zaświadczenia z aktualnym adresem? Czy to nie ma znaczenia? kolodziejczykkatarzyna@op.pl ... Zobacz wątek2015.11.9 16:21:20
Odebranie praw do dziecka?
Witam,mam 23 lata i 2 miesiące temu urodziłam córeczkę. Niestety nie mogę się porozumieć z ojcem dziecka. Dziecko nosi moje nazwisko, czyli nazwisko matki, ale ojciec dziecka jest jak najbardziej ... Zobacz wątek
2015.11.9 15:28:8
Jak napisac odwołanie do Starostwa Powiatowego w Lublinie,w związku z zatrzymaniem prawa jazdy na okres
Jak napisac odwołanie do Starostwa Powiatowego w Lublinie,w związku z zatrzymaniem prawa jazdy na okres 3 miesięcy (po raz drugi)? Miałem za pierwszym razem zablokowane na trzy miesiące do 11 grudnia ... Zobacz wątek2015.11.9 13:34:0
Pytanie w kwestii zamieszkania dziecka z którymś z rodziców
Oczywiście, że jeżeli złoży Pan odpowiednie dokumenty, to Sąd rozpatrzy taki wniosek, wtedy będą sprawdzane Pana warunki mieszkalne i czy będzie Pan mógł dziecku zapewnić odpowiednie warunki ... Zobacz wątek2015.11.9 10:43:29
Rozwód cywilny
Składa Pani pozew o rozwód i tyle. Będzie rozprawa, na której sędzia będzie się pytał co i jak, i trzeba będzie powiedzieć o wszystkim.... Zobacz wątek
2015.11.9 10:40:0
Co zrobic z nazwikiem?
Witam serdecznie. Pani były mąż nie może Pani zabraniać korzystania z nazwiska... Oczywiście może Pani złożyć odpowiednie pisma i dokumenty i wrócić do nazwiska panieńskiego. A za takie wykrzykiwania ... Zobacz wątek2015.11.9 10:38:0
podrobiona legitymacja, mandat
Witam, pod koniec sierpnia zgubiłam legitymacje studencką,nie zgłaszałam tego nigdzie (niestety), od października mam duplikat legitymacji. Dostałam niedawno monit przedsądowy od MZK za jazdę bez ... Zobacz wątek2015.11.9 10:1:49
Przedawnienie roszczeń i spadek
Dzień dobry Państwu.Chciałbym uzyskać informację na następujący temat.
Dokładnie 2 miesiące przed przedawnieniem się roszczenia (3-letniego) Fundusz wytoczył powództwo przeciwko mojemu ... Zobacz wątek
2015.11.8 13:39:50
reklamacja naroznika , slabej jakosci material .
Sz.P.Mam ten sam narożnik-niestety. Tylko kupiłem go bezpośrednio od producenta za cenę dużo niższą. Mam ten sam problem. Czy może mi Pan/Pani napisać jak zakończyła się reklamacja składana ... Zobacz wątek
2015.11.7 21:53:55
Praca a stypendum socjalne.
Witam. Od października studiuję i w związku z moją trudną sytuacją materialną staram się o stypendium socjalne. Jak się dowiedziałam, będzie ono niskie ze względu na to, że w tamte wakacje ... Zobacz wątek2015.11.7 18:46:52
Czy Urząd Miasta może dotację dla szkoły niepublicznej przekazać na konto komornika?
Czy Urząd Miasta może dotację dla szkoły niepublicznej przekazać na konto komornika? ... Zobacz wątek2015.11.7 13:0:45
2015.11.7 12:16:49
Odmowa reklamacji, nowe uszkodzenia.
Witam. Oddałam buty Nike do reklamacji (dziura w siatce, pękanie podeszew przy poduszce Air oraz wytarcie ściółki wewnątrz buta). Reklamacja została odrzucona. Zdenerwowałam się bo buty zawsze ... Zobacz wątek2015.11.7 12:8:17
dłlużnicy alimentacyjni brońmy się
Jadu?? Chłopie co ty pierdolisz całe życie zarabiał na papierze najniższą krajową okradał własne dziecko chociaż w rzeczywistości zarabiał cztery razy tyle. Wszawe grosze płacił A do dziecka ... Zobacz wątek2015.11.7 8:42:33
ubezwlasnowolnienie pomocy
Witam mam taki problem z matka i ojcem , mianowicie chcą mnie ubezwlasnowolnic, po to zeby dobrac sie do moich oszczednosci w banku. Od jakiegos czasu kaze sobie mowic ile mam pieniedzy na koncie, a wczoraj ... Zobacz wątek2015.11.7 5:18:38
Kup wysokiej jakości paszporty nowości , fałszywe identyfikatory (universadocs3@gmail.com)
Kup wysokiej jakości paszporty nowości , fałszywe identyfikatory (universadocs3@gmail.com)Najwyższej jakości Nowość fałszywe dowody i paszporty , świadectwa małżeństwa i Prawo jazdy itp kup ... Zobacz wątek
2015.11.7 4:4:25
Utrata skanu dowodu osobistego
Witam. Wirus komputerowy o nazwie "encoder " zablokował dostęp do wszystkich moich plików . Co gorsza - istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo że pliki te zostały skopiowane przez hakerów . Na ... Zobacz wątek2015.11.6 11:25:35
Junior Contract Analyst with French
For our Client ? BPO company in Cracow ? we are looking for Candidates for the position of:Junior Contract Analyst in the Procurement Team (with French)
Candidates should have the following characteristics, ... Zobacz wątek
2015.11.6 10:47:3
Interpretacja postanowienia wojewody - czy mam szanse na odzyskanie nieruchomości?
Potrzebuję pomocy w interpretacji postanowienia Wojewody Małopolskiego mającego znaczenie dla prowadzonego postępowania sadowego w sprawie przywłaszczenia cudzego mienia przez osobę trzecią podszywającą ... Zobacz wątek2015.11.5 14:7:47
Sprostowanie protokołu szkody
Witam wczoraj podpisałem protokół szkody był to formularz komunikacyjny z racji tego ,że jestem operatorem wózka widłowego.Co do zdarzenia przejeżdżałem z magazynu fresh do ciepłego wózkiem ... Zobacz wątek2015.11.5 9:30:37
Przelew ekspresowy raz wykonany dwa razy doszedł
w dniu 30.10 wykonałem przelew ekspresowy z mbanku w dniu 2.11 odbiorca dał znać że przelew nie został zrealizowany, sprawdziłem stan konta okazało się że spółka z sopotu blue media zwróciła ... Zobacz wątek2015.11.4 18:34:21
Oszustwo na allegro towar z chin
Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow forum. Pragne opisać wam pokrótce moja historie. Zakupiłem telefon na portalu allegro, . Telefon przyszedł nie zgodny z umowa, wada polegała na tym ze w dniu ... Zobacz wątek2015.11.4 13:43:58
Czy można mieć podwójne zameldowanie na stałe? (dom + mieszkanie)I czy w przypadku urodzenia dziecka
Czy można mieć podwójne zameldowanie na stałe? (dom + mieszkanie)I czy w przypadku urodzenia dziecka matka może zdecydować w którym miejscu będzie zameldowane dziecko? ... Zobacz wątek2015.11.4 10:35:0
Prawo do publikowania korespondencji osób publicznych
Witam serdecznie. Jestem redaktor em naczelnym gazety. Od pewnego czasu otrzymuję od urzędnika państwowego (wójta gminy) pisma, w których domaga się ode mnie zaprzestania naruszania jego dóbr osobistych. ... Zobacz wątek2015.11.3 23:45:51
Toksyczna mama
Ja i moja rodzina od kilku lat, jak tylko mogę pomagam mojej 80-letniej matce, która ma nadciśnienie, poza tym jest hipochondryczką (na poczekaniu wymyśla choroby) i nie skalała się nigdy w życiu ... Zobacz wątek2015.11.3 19:20:59
Umowa ustna na wykonczenie mieszkania
Witam,zakupiłem mieszkanie u dewelopera a on w ramach tej umowy obiecał wykończenie mieszkania pod klucz za promocyna kwotę 9900 złoty. Deweloper obiecał mi wykończyć to mieszkanie w ciągu miesiąca ... Zobacz wątek
2015.11.3 17:44:33
czy komornik może zająć stypendium szkolne?
co mam zrobic aby komornik odblokowal mi konto zabral dzieci stypendia przyznane przez mops ... Zobacz wątek2015.11.3 13:24:32
Jazda pod wpływem
Witam, wczoraj wypilem pół piwa chciałem przeparkować samochód niestety zatrzymała mnie policja wykazało 0,8 mg (niecały promil) alkoholu we krwi prawo jazdy zostało zatrzymane Policjant powiedział ... Zobacz wątek2015.11.3 12:29:7
czy gmina ma obowiązek wyremontować mieszkanie komunalne?
Witam, czy wiadomo już cos wiecej na ten temat ? PILNE !!! ... Zobacz wątek2015.11.3 4:0:43
Problem z wynajętym mieszkaniem
Witam, moim problemem jest to, że wraz z chlopakiem wynajmowaliśmy mieszkanie od pewnej kobiety. Niestety ale w mieszkaniu był pożar i mieszkanie nie nadawało się przez następne miesiące do użytku ... Zobacz wątek2015.11.2 14:33:24
Auto Nest zajerestrowane na ojca mojego szwagra.wlascicielem besten ja.ojciec szwagra umiera.ale moja
Auto Nest zajerestrowane na ojca mojego szwagra.wlascicielem besten ja.ojciec szwagra umiera.ale moja malzonka posiada umowe kupna sprzedazy rawartom pomiedzy nia a a ojcem szwagra.umowa Nest bez daty ... Zobacz wątek2015.10.31 23:2:13
zbycie budynku mieszkalnego zakupionego z bonifikatą
Nabyłem cztery lata temu budynek mieszkalny wraz z działką od Skarbu Państwa z bonifikatą. Czy Wojewoda może ode mnie zażądać zwrotu równowartości bonifikaty gdy całą uzyskaną kwotę ze ... Zobacz wątek2015.10.30 10:47:30
Nota obciazeniowa oraz aneks do niej
Dzień Dobry,1.Dostałem of byłej firmy noty obciążeniowe za inwentaryzacje, na które razem z innymi pracownikami zgodziliśmy się ponieważ mieliśmy wspólną odpowiedzialność materialna. ... Zobacz wątek
2015.10.29 16:7:4
zachowek dla wnuków od pasierbicy
zachowek dla wnuków od pasierbicy Teściowa przepisała pasierbicy mieszkanie aktem darowizny. Czy po śmierci teściowej wnukowie mogą dochodzić zachowku od pasierbicy? I czy ten zachowek będzie wyceniany ... Zobacz wątek2015.10.29 8:49:33
Żona nie chce mi dać rozwodu
Witam cieplutko.Kochani ile trzeba byc w separacji jezeli jedna strona nie zgadza sie na rozwód[dodam ze jest to malzeństwo bezdzietne],w separacji jestesmy obecnie ROK.W gre wchodzi trzecia osoba,chca ... Zobacz wątek2015.10.28 19:13:4
Jak mogę zdobyć tureckie obywatelstwo dla polskiego dziecka??
Jak mogę zdobyć tureckie obywatelstwo dla polskiego dziecka?? ... Zobacz wątek2015.10.28 18:37:17
Egzekucja komornicza
Witam, postaram się mój problem napisać krótko. Mam problem z komornikiem który pobiera pieniądze ze świadczenia emerytalnego pomimo tego, że sprawa została załatwiona z wierzycielem który zgłosił ... Zobacz wątek2015.10.28 15:35:35
Rozdzielacze suwakowe
Potrzebuję kupić rozdzielacze suwakowe takie jak tutaj http://www.ponar-silesia.pl/rozdzielacze-suwakowe lecz nie wiem jakie będą odpowiednie do mojego układu hydraulicznego i zastanawiam się który ... Zobacz wątek2015.10.28 10:19:30
Abonament RTV - wezwanie do zapłaty
Zawsze możesz zawinąć się na Seszele ;) ... Zobacz wątek2015.10.28 10:16:52
Prawo jazdy kat. B1 a przepisy 2015
generalnie tak się kształtuje sytuacja.Art. 94 kodeksu wykroczeń:
§ 1. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu prowadzi pojazd, nie mając do tego uprawnienia, podlega ... Zobacz wątek
2015.10.28 10:12:5
Zwolnienie lekarskie a nowa praca
WitamPracowałam na umowe zlecenie w pewnej firmie , jednak dni urlopu i chorobowe były normalnie płatne. Z racji tego że w firmie źle sie dzieje dostałam zwolnienie z zachowaniem tygodniowego ... Zobacz wątek
2015.10.27 23:32:28
Ustalenie własności pojazdu
Witam serdecznie. Około 11 lat temu, otrzymałem w prezencie od wuja motocykl. Już od wielu lat przed sprezentowaniem go mnie, nie był zarejestrowany a dokumenty oficjalnie zginęły. W maszynę włożyłem ... Zobacz wątek2015.10.27 17:57:25
Jak napisac pismo o przyspueszenie eksjmisji mieszkaniowej ?
Jak napisac pismo o przyspueszenie eksjmisji mieszkaniowej ? ... Zobacz wątek2015.10.26 18:3:20
Sprzedaż mieszkania ze spadku, kupno nowego, podatek
Witam,Sytuacja przedstawia się następująco:
Troje rodzeństwa sprzedało mieszkanie odziedziczone w spadku po rodzicach.
Jedno z rodzeństwa po równym podziale chce zakupić inne mieszkanie ... Zobacz wątek
2015.10.26 16:33:46
jak odnowić obywatelstwo niemieckie?
Jak napisac podanie do konsulatu niemieckiego o przedluzenie obywatelstwa niemieckiego? ... Zobacz wątek2015.10.26 12:55:59
Chce starac sie o urlopowanie moich dzieci przebywajacych obecnie w domu dziecka. Co ma zawierac taki
Chce starac sie o urlopowanie moich dzieci przebywajacych obecnie w domu dziecka. Co ma zawierac taki wniosek i ile czasu ma Sad na wydanie decyzji.Pozdrawiam. ... Zobacz wątek
2015.10.25 20:22:30
Masz inne pytanie do prawnika?